Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Frízek

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
4992 válasz a témához

#681 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 21:14

Azt hiszem most Hubertus "rendbe tette" a dolgokat. :yeah:

Hubertushoz lehet bátran fordulni tanácsért fríz ügyben. mert ugy néz ki ért hozzá. :D :yeah:

#682 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 21:18

Feri, lehetséges, hogy láthattad az egyik mént, õ most 21 éves, a nevét sajnos nem tudom. Ma már nem egy esztétikai látvány, szegénynek elég rondák a lábai, beesett a háta, és szinte tiszta õsz. Ma már nehéz lenne megmondani róla, hogy az öregségtõl fehér-e, vagy nem elfogadott jegyei vannak. De 10 éve biztosan szép volt. :) A másik mén Franke, 2001-es születésü, apja Jelke (Stb.), anyja Jiske (Stb. ster). Belgiumban tenyésztették.

Edited by hubertus, 2006 október 31. - 21:19.

#683 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 31. - 22:00

Ja és hogy fedmén legyen egy mén az nem abból áll,hogy tenyészszemle aztá kész.El kell vinni õket egy képzésre ami több hetes.Ott megtanítják a lovakat nagyon sok mindenre.Ezután elbírálják,hogy milyen agyilag.Ez nagyon fontos mivel egy méntõl azért sokat kell várni...Akkor jöhet a felkészítés:Kiképzés,higgattság,küllem,szabályosak-e a lábak,izmok,csontok,fogak egyszóval mindent átnéznek,hogy tényleg ne legyen hiba.Ehhez persze nem egy "mezei"kancára van szükség,hanem legalább egy stamm buch(tenyészkönyv) kancára.Ez annyit tesz,hogy a kanca ellett nagyon jó csikókat és megfelel a tenyésztési standardnak.Ezért kapott jó tenyész százalékot.Ezek után jön a mén körung.Itt felvezetik a tenyésztésre kívánt méneket és igazából itt dõl el,hogy melyik is lehed fedmén.Itt kb olyan 8 lóról beszélek és akik megkapják az engedélyt az általában csak kettõ.Ha 15 lovat vezetnek akkor kb csak 6.Szal ez csak példa,de valós példa!Na ezután van az,hogy deckhengst(fedmén).A kiképzés,ha jól tudom olyan 2-3 hét ami magyar forintba kifejezve 6millió forint(és akkorse biztos,hogy megkapja az engedélyt).Ilyen ló kb lehet akár 120millió is.Amerikába elõszeretettel vásárolják az ilyeneket.Hubertus!A meghívásom még mindig áll!Remélem mihamarabb eleget tudsz tenni,egy beszélgetésnek!

Edited by Ford, 2006 október 31. - 22:04.

#684 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 22:08

Köszönöm szépen a meghívást! :)

#685 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 22:14

Ja és hogy fedmén legyen egy mén az nem abból áll,hogy tenyészszemle aztá kész.El kell vinni õket egy képzésre ami több hetes.Ott megtanítják a lovakat nagyon sok mindenre.Ezután elbírálják,hogy milyen agyilag.Ez nagyon fontos mivel egy méntõl azért sokat kell várni...Akkor jöhet a felkészítés:Kiképzés,higgattság,küllem,szabályosak-e a lábak,izmok,csontok,fogak egyszóval mindent átnéznek,hogy tényleg ne legyen hiba.Ehhez persze nem egy "mezei"kancára van szükség,hanem legalább egy stamm buch(tenyészkönyv) kancára.Ez annyit tesz,hogy a kanca ellett nagyon jó csikókat és megfelel a tenyésztési standardnak.Ezért kapott jó tenyész százalékot.Ezek után jön a mén körung.Itt felvezetik a tenyésztésre kívánt méneket és igazából itt dõl el,hogy melyik is lehed fedmén.Itt kb olyan 8 lóról beszélek és akik megkapják az engedélyt az általában csak kettõ.Ha 15 lovat vezetnek akkor kb csak 6.Szal ez csak példa,de valós példa!Na ezután van az,hogy deckhengst(fedmén).A kiképzés,ha jól tudom olyan 2-3 hét ami magyar forintba kifejezve 6millió forint(és akkorse biztos,hogy megkapja az engedélyt).Ilyen ló kb lehet akár 120millió is.Amerikába elõszeretettel vásárolják az ilyeneket.Hubertus!A meghívásom még mindig áll!Remélem mihamarabb eleget tudsz tenni,egy beszélgetésnek!

Ford te nem vagy piskóta! :D én képzem neked 1 milkáért akár három hónapig is.Hubi :) én voltam hasonló tenyésztõ fenoménnál,igaz õ másik fajtát tenyészt de lehet rokonok. :Dhubi psszt.... :D lovat sztem. nevegyéltöllemertõtugyátbsszákmintszrtapalánkon :D :D

Edited by PozitívFeri, 2006 október 31. - 22:20.

#686 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 1. - 12:25

hubi psszt.... :D lovat sztem. nevegyéltöllemertõtugyátbsszákmintszrtapalánkon :D :D[/quote]Kit bsznak át?

#687 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 12:40

ne is törõggy vele Ford. Inkább azt mondd el, hol tartasz a kacsacsõrû emlõs tenyésztésében. Egyébként itt kell megjegyeznem, hogy komoly szaktudás kell ám hozzá.ahhoz is. Fõleg amikor a vizikörungra viszik és kiválasztyák a dekkhekket. Persze csak ojan ösöktöl akik benne vannak a stramm buchban. az áruk a csillagos ég.nade mindeggy. maradjunk inkább a frizeknél, hamár ekkora szakértõvel hozott össze a sors,mint Ford.(még rimel is). :D

#688 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 1. - 13:05

Ne gúnyolódj!Hisz neked is van bõven dolgod.Hívd fel Ludger Beerbaumot(mert állítottad,hogy csikót vesz tõled) és kérd ki a segítségét,hogy a kacsa csõrû emlõssel mekkora oxert lehet ugratni és mikor indulj vele egy samsung nemzetek díján.Kéne csinálni egy kacsacsõrû emlõs topicot.Tudtad,hogy tojással szaporodik?

#689 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 13:15

Ne gúnyolódj!Hisz neked is van bõven dolgod.Hívd fel Ludger Beerbaumot(mert állítottad,hogy csikót vesz tõled) és kérd ki a segítségét,hogy a kacsa csõrû emlõssel mekkora oxert lehet ugratni és mikor indulj vele egy samsung nemzetek díján.Kéne csinálni egy kacsacsõrû emlõs topicot.Tudtad,hogy tojással szaporodik?

Távol álljon tölem, hogy gunyojalak. Viszont a fenti lovas urat nem ismerem szeméjesen. Nekem Lúdger Bírbaúm a barátom. Na de látom, hogy eléggé profi vagy a kacsacsõrûek szaporodásában,tenyésztésében. Nem gondolnád meg, hogy inkább azokkal foglalkozz? (sokra vihetnéd még) Csak mert igen jól értesz hozzá, mint kitünik a fenti mondatodból. :D

#690 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 1. - 13:41

Szerintem kéne egy közös vállalkozás.Kacsacsõrûekkel.Biztos siker.De szerintem még a rétinyenyec is bomba siker lenne.Melyiket választod?

Edited by Ford, 2006 november 1. - 14:59.

#691 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 14:34

Feri, inkább mesélj egy kicsit a volt frízedrõl! ;) Akkoriban miért esett a választásod erre a fajtára? Azt megértem, hogy a mostani lovas tevékenységednek nem lenne a legmegfelelõbb. :gm:

#692 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 3. - 6:25

Megnéztem a Ludmilla által említett frízes honlapot, de csak a fõoldalig jutottam. Tényleg csak ennyibõl áll az egész, vagy most készül, vagy csak én vagyok ennyire béna? :confused:

Edited by Mézszín Sörény, 2006 november 3. - 6:26.

#693 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 5. - 21:39

Nem tudom,de én is csak odáig jutottam.És az édesanyám tudta,hogy van egyesület...............................Miért pont én nem????!!Mindegy.........Legközelebb megkérdezem mindenrõl.Azt hittem,hogy sokat tudok,de mégsem és senkisem.Annyi dolog van amit nem is lehetne leírni,mert annyira sok.Amit Hubertussal írogattunk az jó és egy remek alap a tudáshoz.Ha valaki mélyebben elmerül akkor alig lehet kibogarászni egy-két dolgot.

#694 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 7. - 9:07

Ezekre a ménekre bukkantam az MLLSZ honlapján.Szóval ha egy fríz kancát ezek közül valamelyik ménnel befedeztet az ember, akkor abból papíron nem fríz csikó lesz? Vagy jönnek Hollandiából szemlézni?

#695 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 7. - 13:36

Tequila!Ezek közül a mének közül egyik sem rendelkezik "igazi" fedengedéllyel. Csak tudomásom szerint kettõ fedezhet a hollandok által megszabott feltételekkel. Hogy mik ezek a feltételek nem tudom sajnos. Lehet, hogy már mind a 4 ménnek van ilyen engedélye, de egyik sem olyan mén, amivel pl. egy holland tenyésztõ tenyésztene. És azért a pénzért, amit pl. Kisdémen kértek, azért én sem fedeztetnék, mert annyiért már egy holland elsõ osztályú mén spermáját tudom behozni.A hollandok által valaha is elfogadott mének listáját ABC sorrendben itt találod, közöttük olyan mének is vannak, amik már nem fedezhetnek, mert az utódaik nem voltak megfelelõek. Ezeknek egy része pl. Németországban egy másik fríz egyesület által mégis elfogadottak. De az FPS (Holland Fríztenéysztõk Egyesülete) ezek után a mének után született csikókra már nem ad ki papírt. Az összes fedengedéllyel rendelkezõ mént minden évben januárban bemutatnak egy kétnapos (korábban 3 napos) szemlén. Ilyenkor õk is elérhetnek bizonyos minõsítést, tehét egy mént kineveznek pl. elitté, vagy ahogy õk nevezik "preferent"-té. De ez sem szól egy életre. Csupán a már 13 évet elért mének "élveznek" állandó bizalmat, azaz õket ez után a kor után már nem vizsgálják felül. A ménvizsgáról Ford elég pontosan írt, ezért itt azt most nem részletezném. Még valami:A frízek esetében 3 törzskönyv létezik: Amikor papa és mama is teljesen elismert, regisztrált, akkor a törzskönyv színe: zöld/sárga. Aztán van barna, amit a csikó akkor kap, ha a papa korlátolt engedéllyel fedez. (Lásd a fent említett méneket). Aztán van a kék papír, amit akkor kap a csikó, ha engedély nélküli méntõl született. Persze a mamának ezekben az esetekben is bejegyzett kancának kell lennie. Az utóbbi két papírral rendelkezõ frízeknek viszont a sárga/zöld papíros frízekhez képest jóval alacsonyabb az értékük. A csikók papírját minden esetben a hollandok adják ki, miután azt szemlézték.Remélem, hogy érthetõ voltam. :)

#696 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 7. - 18:50

Gratula!! :kocc: Ha rózsaszínes vagy ilyen kékes papírt találsz akkor az német fríz és nem holland!Annak közel sincs olyan értéke,mint az "eredetinek".

#697 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 7. - 20:37

A volt frízem szülei :) Holland tenyésztésûek -----apa : JANJansen(ex lovam) ------anya: Otsje Ap.---Ritske202 Ap. Hotse 223 JAN APJA: --- Tsjalling 235 Any.---Noira 3903 Ap. ---Bouke 174 Any. Villie II. 4613 Any.---Eabeltje 2644 Ap.---Tetman 205 Ap. --- Mark 232 Any.---Cevia 4814 JAN ANYJA: Liesbeth 6145 Ap.---Hindrik222 Any.---Woltsje Any.---Heenke5287 ---------------------------------------------------------------------------------- Ap.---Jarich226 Ap.---Wessel237 Ap.---Oepke266 Any.--Mary5295OTSJE: Ap.--Hindrik222 Any.---Trienke5480 Any.---Eelke4938 Ap.---Jochem259 Ap.--Tjimme275 Any.---Helmina7859 Any.--Tjimkje5472 Ap.---Gabe221 Any.--Cornelia5791 Any.---Meta5286talán érthetõen irtam, hubi :)a javitásnál jól jön ki :D de itt nehéz silabizálni,de ezek az õsök.

Edited by PozitívFeri, 2006 november 7. - 20:40.

#698 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 7. - 21:00

Feri, fotót nem mutatsz róla?

#699 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 7:26

Feri, köszi! ;) Kicsit nehezen jön le, de majd kibogarászom. :cool: Ha érdekel megpróbálok egy-két infót kideríteni az õsökrõl.Jansen egyébként még most is mén?

#700 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 18:13

régen herélt.

#701 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 8. - 20:48

Kár érte. :(

#702 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 15. - 18:52

Holnap érkezik 2db 2,5 éves gyönyörû mén hozzánk! :yeah:

#703 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 16. - 18:18

Kéretik fényképeket felrakni minél hamarabb!

#704 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 17. - 8:21

Sziasztok!A frízek szerelmese vagyok. :) Keresek fríz tulajdonost aki lenne olyan drága és megengedné hogy felüljek egy ilyen pompás állatra. :)Pár éve volt alkalmam a kecskeméti frízudvar 3 szépséges csõdörét meglátogatni, de ott csak csodálni és simizni lehetett. (Bár azt is nagy eredménynek tartom hogy csupán ennyiért fogadott a tenyésztõ)Kb 1 hetet vártam izgalommal hogy végre hozzászólhassak, remélem lesz olyan kedves ember aki tud segíteni nekem. :)Igaz... székesfehérvári vagyok, de értük elmegyek a világ végire is. :D Puszi!

#705 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 18. - 14:29

Kéretik fényképeket felrakni minél hamarabb!

Iparkodom!

#706 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 19. - 16:38

Addig is, míg lesznek képek, mesélhetnél róluk!

#707 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 19. - 20:32

Húúúú..........Hát majdnem egyformák.Szép modern típusúak,majd most kezdenek alakot "ölteni".Elég szelídek és nagyon barátságosak voltak mikor levezettem õket itthon a futóról.Igaz elég fáradtak voltak,de mondom,aranyosak.Most hoztam el a quarteremet is.Képeket csinálok megígérem holnapra!

#708 Guest_Ludas Matyi_*

Guest_Ludas Matyi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 20. - 1:39

Kedves Ford!Valóban gyönyörüek az új lovaitok is! Olyannyira megtetszettek, hogy valószínüleg én is hozok be magunknak, na meg talán egy kicsivel többet csak azért hogy az út megtérüljön! Csak azt tudnám, hogy az appaloosa színü minikecskét hol vettétek? ;) Szerintem nagyon jó dolog lesz ez a kapcsolat, az hogy Te hozzávetted a Quartert, mi/én meg a frízt fogom az enyémek mellett tenyészteni, így aztán kölcsönösen kitanulunk egymástól !

#709 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 20. - 17:20

Naa, még mindig semmi fénykép?

#710 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 20. - 19:36

Kedves Ford!Valóban gyönyörüek az új lovaitok is! Olyannyira megtetszettek, hogy valószínüleg én is hozok be magunknak, na meg talán egy kicsivel többet csak azért hogy az út megtérüljön! Csak azt tudnám, hogy az appaloosa színü minikecskét hol vettétek? ;) Szerintem nagyon jó dolog lesz ez a kapcsolat, az hogy Te hozzávetted a Quartert, mi/én meg a frízt fogom az enyémek mellett tenyészteni, így aztán kölcsönösen kitanulunk egymástól !

Köszönöm szépen! :kocc: Igen,ez az!Hozzál be Te is.Na látod ebbe meg én tudnék segíteni ;) Appaloosa kecske hollandiából származik.Majd körbe nézek neked is!Nem tom felrakni a képeket,mert azt írja ki a képtáramba,hogy:BIBI!Persze ez is csak velem eshet meg!!! :mad:

#711 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 21. - 9:11

Ford, küldd át a képeket nekem, segítek feltenni.

#712 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 21. - 17:01

Igaz az, hogy olcsóbb hollandoknál frízt venni, mint itthon?

#713 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 21. - 19:15

Igen, igaz (lehet). De nem szabad megfeledkezni róla, hogy kb. 1000 km-t kell megtenned, és az sem árt, ha elõtte már tájékozódsz, hogy mire kell egy fríz vásárlásánál ügyelned. Meg ugye ekkora utat nem biztos, hogy érdemes megtenni egy ló miatt, ha lehet több címet érdemes összegyûjteni és felkeresni. Vagy egybõl egy kereskedõhöz mész, aki már összevásárolt pár jószágot. Õ persze ráteszi már a saját hasznát, de még mindig kedvezõbb lehet, mint itthon. De az ottani kupeceknek is megvannak a saját trükkjei, ezért jobb óvatosnak lenni. (Hamisított papírok, vitamin injekcióval felturbózott lovak, stb., stb.) Azt is tudni kell a hollandokról, hogy - tisztelet a kivételnek -, nem veszik komolyan a féregtelenítést, és ennek komoly következményei lehetnek. Vannak még frízre jellemzõ bõrbetegségek is, amire szintén érdemes odafigyelni. Az ár attól is függ, hogy mit keresel, mik az igényeid. Nem megengedett fehér foltokkal/jegyekkel rendelkezõ frízeket pl. elég kedvezõ áron lehet venni, de ezeket hivatalosan nem veheted tenyésztésbe. Viszont hobby célra kiválóan megfelelnek. Egy jó kupec, azonban erre is tud trükköket, és eltünteti a kellemetlen fehér foltokat, hogy többet kapjon az ébenfekete frízért. ;) Egy jó származású, vagy jól képzett lóért azonban Hollandiában is borsos árat kérnek. Minden esetre jobb, ha viszel valakit magaddal, aki kiismeri magát a fajtánál, mert rengeteg buktatója lehet a dolognak, és az "olcsó" frízbõl máris lehet egy méregdrága, értéktelen gebe.

#714 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 21. - 19:29

Ejjj,Hubi!!!Megelõztél! ;) Elküldtem a képeket.

#715 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 21. - 19:54

Ford újonnan érkezett csõdijei (4kép)

#716 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 21. - 20:18

Jajj, de nagyon szépek! És milyen kívánatosak! Én is megkívántam õket, bár tudom, hogy nem illenék...(Tudjátok: ne kívánd felebarátod házát, se semmiféle jószágát! Vagy valami hasonló...)

#717 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 21. - 20:32

Köszi Hubertus!És köszi a bókokat Mézszín Sörény!Élõbe szebbek! ;)

#718 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 22. - 12:25

Kár, hogy túl messze vagytok. Ha itt lennétek a környéken, nem úsznál meg egy látogatást. :gm: :dev:

#719 Guest_vezer_*

Guest_vezer_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 22. - 13:09

Kár, hogy túl messze vagytok. Ha itt lennétek a környéken, nem úsznál meg egy látogatást. :gm: :dev:

Sziasztok Vezer vagyok még uj néztem a képeket és nagyon szépek egyszer lovagoltam FRÍZT nagy élmény volt aki még nem tette nem is tudja az egy más csodálatos világ!!!

#720 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 22. - 15:05

Egyszer nekem is részem volt ebben a szerencsében. Egy csõdi volt, tele energiával, de teljesen kezelhetõ. A mennyekben éreztem magam a hátán. :ang: