Ibolya- OMÉK teny. nagydijas kanca(úgy kapott dijat,hogy se csikója,se komoly eredménye nem volt)- 130-on vitte a lovasát,mint a rongyot és ha gondolt egyet megállt. Sikon otthon munkában 30-40 perc futoszárazás után is rohant.Röviden: egy hektikus,lovagolhatatlan kanca( igaz,festmény szépségû)
És mellesleg Ima anyja
Apró-egy kiváló mozgású,félõs,nehéz lovaglású ló.Képes volt annál az ugrásnál megállni amit már elötte 2x-3x már megugrott. Érvényes pályát soha életében nem teljesitett,mert mindig kizárták.
Aprót a Lovasakadémiáról ismertem; hát ha én ott ló lennék, fajtától függetlenül beagyalnék, az biztos. Érdekes, hogy a Marócpusztán gond nélkül, sokszor bénázó német turisták által könnyedén ellovagolt lovak jó része Kaposváron "bekattant". De ez biztosan a fajta hibája.
Igaz- A GidránXI-nek anyáról testvére.Nehezen lehetett patkolni, igaz elõzménye is volt...
Ha nekem letépnék a nyelvemet, én is mocorognék...

Újabb érdekes adalék; az idõs kancák között akadt egy pár nehezebben kezelhetõ jószág - tegyük hozzá, hogy a tél kivételével folyamatosan legelõn voltak, nem dolgoztak, ergo nem voltak mindennapos (munka)kapcsolatban (lábfelszedés stb.) az emberrel. Furcsa, hogy kb. a 96-os évjárattól felfelé nem volt probléma a csikók, lovak körmölésével, patkolásával (3 évjárat alapján merek általánosítani.) Elõfordulhat, hogy azért, mert Tippmester erre is gondot fordított, és a csikót még az anyja mellett hozzászoktattuk a lábfeladáshoz?... Akkor most hol van a hiba: a lóban vagy az emberben? :confused:
Vándor-Gidrán VIII-as csikója. Kiválóan ugrott 130-140-en csak a vizet nem szerette. Ozora-Herzog Zsolttal nagyon jól ment 120-130-as pályákon addig mig a vizet nem látta, utána ugyanis úgy elszállt az agya,hogyha nem a Zsolt ül rajta a lovasát megölte volna.Soroljam még?!
Inkább ne.

Kb. 30 gidránt volt szerencsém lovagolni, igaz, nem versenyszerûen, de egyikkel sem volt semmi probléma, ill. amelyikkel volt (pl. a kedvenc kancám, Minta* :yeah: ), az csakis az elõéletének "köszönhette" a nehéz lovagolhatóságát, és odafigyeléssel, türelemmel helyre lehetett hozni. Nem õ volt az egyetlen ebben a kategóriában...
Bianko! Elhiszem,hogy Te elkötelezett hive vagy a Gidránnak és az utobbi évek tenyésztõi munkájának eredményeit örömmel olvasom( olvassuk),de azért ne gondold azt,hogy 10 éves lótenyésztõi múltaddal mindent tudsz a Gidránról! A génmegõrzésrõl annyit: A ló az egyetlen olyan haszonállat amelyet gazdasági haszon nélkül tartunk! Nem akarok nagyon demagóg lenni,mert akkor utálom magam,de az a pénz amit erre költenek lehet,hogy a gyerekegészségügyben sokkal jobb helyen lenne! Sietve hozzáteszem: nem szeretem a demagógiát !SÕÕÕT!!! És igenis,mint Állattenyésztõ(diplomám szerint), elvárom azt,hogy egy állomány amelyre az állam pénzt költ igenis ki legyen probálva,próbáljon meg a piacon érvényesülni ( hisz mindannyian tudjuk,hogy a lovak 5%-a kerül a csúcsra,de ez az 5% befolyásolja a lovat keresök,vásárlok 95%-át)!!! És még valami: sokat emlegetitek, Balázzsal együtt, a kiváló genetikai hátterû egyedeket. Mitõl is kiváló hátterûek?! Az a bizonyos kancacsalád( teljesen mindegy melyiket irom) azért olyan jó ill.legendás,mert a családból származó egyedek kiváló sporteredményeket mutattak fel. Lehet szubjektiven is lovat tenyészteni, meg szelekciós nyomással is(pl. a piac is szelekciós nyomás lehet!!!).Lehet azon is vitatkozni,hogy melyik a jobb!A szponzor meg a saját pénzérõl úgy dönt ahogy akar.A bosszankodás helyett inkább érdemes lenne megkeresni a szponzort, eléállni és megkérdezni,hogy miért a hollandot támogatja és miért nem a hazai lovast?! Leszürni a tanulságot és nem megsértõdni,hanem tanulni...változni...

Ezzel nagy vonalakban egyetértek.

* - jut szembe, Mintában alig volt gidrán vérhányad. Akkor most fikázzuk az arab telivéreket?