Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#681 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 19:31

Gidrán sport kipróbálása régen falkahajtáson volt, nem nevezhetõ értékelhetõ teljesítmény vizsgának.

Hozzászólás megtekintése

Van fogalmad neked arról, hogy egy falkavadászat mit követel fizikai teljesítményben a lótól? Esetleg sáros, felázott talajon egész nap menni a falka után? Egy héten akár többször is? Ha hosszú évtizedeken át megfelelt ez a kipróbálási mód a nagy ménesekben (Mezõhegyes, Kisbér, Bábolna) miért degradálod le???Célszerû volna a véleményalkotás elõtt elmélyedni a lótenyésztés történelmében, aztán megnyilvánulni...

Edited by furioso, 2005 december 14. - 19:32.

#682 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 19:37

Autostop biztos a féreghajtásra gondolt. :gm:

#683 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 19:49

Pozitív Feri! Kaizinger Balázs munkájának értékét senki sem vonja kétségbe, fõleg én nem.Azt azonban el kell ismerni, nem azonos a lovastudása az általam is megjelölt két úréval.Amenyiben K. Balázs lesz elég alázatos és következetes még sokra viheti és ezt a gidránok hátán teheti meg legkönnyebben. Igen áldoznék rá erõmbõl, sõt erõmön felül is.Azt senki sem mondhatja hogy tehetségtelen és tuskó lovakat kap K. balázs vagy Sóhaj, Ima, Nimfa, Sáfrány, Illanó, stb tuskó lovak?  Te mondád !!!A fenti lovak gazdája nem veri a ..................!

Hozzászólás megtekintése

Tényleg nem azonos a tudása.J.v.B.- énál több. (szerintem és sokak szerint is)Lenne itt több hasonló nemzetközi kvalifitású lovas, aki Badminton stb,versenyeken részt tudna venni,hogy a krémjét emlitsem de a "kisebbekre " sem igen tud elmenni,részben(nagyban) anyagi lehetõségeik miatt. K.Balázs nem lenne elég "alázatos és következetes"? A gidránok szerintem "K.B. segge alatt nyargalnak a hirnév felé" igy jobban hangzik. Te nem vagy tisztában elég sok lovas képességével,akiknek a lehetõségei be vannak határolva ,sajnos.Ezért hiszi a sok hímtag :D ) hogy itt nincsenek jó lovasok. Pénz nincs. Ugyanis ahoz ,hogy rendesen versenyeztetve legyen egy ló(vegyünk egy kiváló képességût) elég mélyen a zsebbe kell nyulni.Az is igaz,hogy a ló értéke ettõl nõ,ha optimálisak vagyunk pár milkóbol ott lehetnénk az olimpián is.Ha addig nem adják el a lovat valami német,ozstrák,holland lovasnak,hogy esetleg tudjon menni az olimpián. :D De még nagyon messze elvan maradva ez az ország a "nyugati"stílusú szponzorálástól.Megfelene egy "keleti féle" is. De az sincs. Ezért a többség arra a versenyre megy amit bír a zsebe. És akkor jönnek az okos hozzáértõ tenyésztõi beszédek. :D A "tukkó lovak" általánosságban lettek mondva.

#684 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 20:07

Mintha Balázs kijutott volna Imával (is) Franciaországba a Fiatal Lovak Világbajnokságára, nem?... Bizonyára azért, mert messze elmarad a lovastudása az említett külföldi lovasokétól. :D

#685 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 8:25

furioso!Te komolyan gondolod, hogy a falkavadászat értékelhetõ teljesítményfelmérés? :D Bármely cigányló képes rá, ha felvan készítve. Régen a lovak nem istálóban álltak egésznap, hanem munkában voltak minden nap. Egy legészséges lónak nem okozhat problémát. Ha utána olvastál volna, a szakirodalom sem nevezi értékelhetõ teljesítményfelmérésnek. :dev:

#686 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 8:28

Csak kérdezem volt már valaki falka vagy esetleg rókavadászaton?! :confused:Bianko!Van amiben egyet értünk!Balázs! A szakirodalom hiánya ne tudom kinél nagyobb Nálad vagy Furiosonál. Ha Bábolnán megfelelt "kanca STV"-nek, akkor mi ez a lázongás, hogy mit sem ér?!És mi van akkor ha "csak" ebben próbálják ki? A jelenlegi sportlovak 60 %-a nem bírná ki! (Kivéve a militaryt, de az nem is említhetõ egy lapon a többivel)Ja amúgy a military cross szakaszának mi az alapja?

Edited by Langibaba, 2005 december 15. - 8:37.

#687 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 9:28

Pozitív Feri! A tenyésztõ nem okoskodó hanem óvatos. Te még nem hallottál az általam említett sport lovas viselkedésrõl?A magyar sport lovasok általában nem akarnak esélyt adni a gidránnak Kaizinger Balázs lovas tudása ne legyen már vita téma. Nagyon jó a fiú.A hazai legjobbak közül való. És ráadásul elég fiatal ahhoz hogy a megérje a beérést ehhez pedig az kell amit írtam.Azt pedig el kell ismerni Jónás Sanyi jól láttja hogy a hazai sport lovas piacra nem számíthat igazán, így a nemzetközi jelenlét jelenthet igazi vásárlói potenciált. Aki fizet az ..........A hazai vásárló igy Te is olcsón mondjuk az elõzõekben említett 200 000 Ft ér akarhobbi lovat venni amely alkalmas sportra is.olyan áldozatot hogy atenyésztõvel közösen vállaljon kockázatot már nem akar.A hazai hivatásos lovasok többsége nyugaton csak trénerkénk funkcionál , ha megmutatná igazi tehetségét akkor lenne rájuk is vevõ, melléjük állna a szponzor.Amit pedig elrontottak egyszer azt nehéz helyrehozni. Rosinante! K.Balázs nagyon tehetséges és jó lovas. A lovaglás pedig páros verseny sok függ az összhangtól. Nem õ az egydedüli van rá számos példa hogy más - más párosítás sokkal jobb eredményt hozhat. Ha nincs megpróbálva elmaradhat az eredmény. Az elért eredményeket nem vitaja senki sõt több esetben meg lett köszönve kézzelfogható módon. Hohy ez lehetne többis az vitánfelül áll. Sajnos ilyenek a lehetõségek.

#688 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 9:30

Langibaba!Bármelyik sportló kibírná. Több falkavadászaton is részt vettem. Sõt a 3 hónapja lovagolt csikóm is minden károsodás és probléma nélkül teljesítette. Ne misztifikáljuk túl, a lovasok puhaságát ne keverd össze a lovak teljesítõképességével. Számtalan sportló vett részt, sõt többnyire azok. Kisbéri, gidrán volt elvétve. A régi falakvadászatok értékelését elolvasva, azt tapasztalja az ember, hogy szubjektiv értékelhetetlen megfogalmazások.:D

Edited by Ács Balázs, 2005 december 15. - 9:34.

#689 Long

Long

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 10:00

Anélkül, hogy különösebb szakértõnek tartanám magam a tárgykörben, azért leszögezhetõ, hogy korrekt tenyészérték becslés nélkül nem képzelhetõ el sem a sportlovak, sem a tradicionális fajták tenyésztése. Hogy a két fajtacsoportnál ugyanazokat az értékmérõ tulajdonságokat kell-e alkalmazni, az egy jó kérdés – szerintem nem.A sportban való kipróbálás, mint tenyészérték becslés, nagyon komoly fenntartásokkal fogadható el, mert igen nagy hatása van a sportteljesítményre a lovas tudásának. Ezen kívül a különbözõ helyeken tartott, takarmányozott, kiképzett lovak sportteljesítménye vajmi kevés információt ad a tenyésztõnek a ló genotípusára vonatkozóan. Márpedig a tenyészérték becslésnek ez a célja.A falka utáni, különbözõ lovassal teljesített, esetleg több szezonon keresztül folyó lovaglások szakértõ szemmel való értékelése – különösen a fajtatiszta lótenyésztés esetében – szerintem legalább olyan korrekt eredményt adott, mint a mai próbálkozások. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy állomány plsszvariánsai (legkiválóbb egyedei) nem nyújthatnak kiemelkedõ sportteljesítményt, de a tenyészérték becslés az egészen más. Alig merem leírni, de ebbõl jó lenne kiiktatni a lovast, és valami más módon felmérni a képességeket, ami megbízhatóbb információt adna.Javaslom elolvasni a Lovasfutár novemberi számában dr. Mihók Sándor írását – tanulságos…

#690 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 10:01

Ács Balázs!Nem tudom, Te milyen vadászlovagláson vettél részt, de amin mi indultunk (lovaim+én) igencsak ló- és lovaspróbáló volt. Egy 30-40 km-es túra, akadályokkal stb. Vegyes lóállomány volt, de sportló csak 1 db. Pályáról lehozott telivérek is akadtak.

#691 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 10:38

Tisztelt Bianko!Más :Miért vagy kiváncsi magyar sportlovasok véleményére? Az általad leirtakból nem igazán értem ,mert ugy látom bármit is ir (közvetetten Schaller Gábor,vagy Õ nem igazán jó spotlovas?) neked határozott véleményed van valamirõl, amirõl alig van fogalmad.Gondolom ezt abból ,hogy a saját bevallásod szerint csak náhány évvel ezelõtt kezdtél el lovakkal "komolyabban" foglalkozni.Gondolom ezt abból ,hogy még sohasem lovagoltattad a lovaidat "sportlovassal".Gondolom ezt abból ,hogy még sohasem szerepeltek a lovaid versenyeken.Gondolom ezt az eddigi zavaros hozzászólásaidból.Gondolom ezt abból,hogy még sohasem menedzseltél spotlovat-lovast. De természetesen ez mind nem követelmény egy tenyésztõ számára ,lehet meg kell is jó hobbilovakat  tenyészteni, de akkor abban a témakörben kellene értelmesen hozzászólni.Üdv

Hozzászólás megtekintése

BiankoTovábbra is fenntartom ezen véleményem,kiegészitve azzal ,hogy az elmúlt napban már nemzetközi tapasztalatokra is szert tettél :yeah: Nagyon sok szó esett az alázatosságról ,ill hiányáról .Valóban hiányzik az alázatosság,leginkább belõled Bianko. Üdv

#692 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 10:51

Langibaba! Voltunk sümegen is ahol 50 ló startolt. 30-40 km nem táv. Conrad csikóm 12 órás túrán zalai dombok közt simán teljesített, árkon, vizen, szakadékon. Ne becsüld le a sportlovakat, mert megvan az értékük. Nem véletlen, hogy a sportlovasok is szívesebben nyúlnak hozzá. Elfogult vagy a fajtáinkal. Függetlenül, hogy értékesek, reálisan kell megítélni õket.

#693 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 18:08

Mili-tary!Nem tettem szert az elmúlt napban nemzetközi sport lovas tapasztalatra.Amit ebben topícban leírtam azok az én gondolataim és a véleményem a hazai lovasport résztvevõirõl Én így látom.Elgondolkodhatnál azon hogy miért van ez így? Azzal a megállapításommal miért nem vitatkozol, hogy sok szponzor vagy másként, lovát sportoltatni szándékozó lótulajdonost felültettek és amikor elfogyott a lé akarom mondani a pénz akkor lovaival együtt faképnél lett hagyatva. Vagy ez nem igaz?A sport lovasok felhördülnek ha viszonylag sok pénzért külföldi lovas alá kerül egy gidrán, azonban a fajta sportban kipróbált tagjairól Schaller Gábor - Hûtlentörténeten kívül egyik sem ad közre? Ez a topic a gidránról kellene hogy szólljon, a sport lovasok pedig támadnak mert úgy látom a gidránhoz való hazai hozzállást mint ahogyan. Légy szíves add közre hány csikót neveltél fel, milyen fajtában és mi lett a tenyésztésed vagy szaporításod eredménye. Ha valaki beleolvas ebbe a topicba kiolvashatja belõlle hogy én ki vagyok. Te hogy vagy ezzel?Az alázatosság kérdéskörét pedig szívesen megvitatnám személyesen.Bennem van alázatosság de ezt csak a fajta iránt, azok elõtt akik nem szolgáltak rá vagy kevesebbent tettek a fajtáért mint én miért lenne. Mellesleg ki elõtt kellene megalázkodnom mert azokat akik elõttem bizonyították tudásukat becsülöm és ha fiatalabb is megadom számára a tiszteletet. Mi másra gondolsz. A te hozzászólásaidat te érted?Ács balázs!A saját teljesítmény vizsgát szerintem sem kellene mással helyettesíteni mint a sportban való kipróbálással. Az persze már más kérdés hogy melyik egyed alkalmas rá. Akkor azonban mi lesz a többivel? Kikerül a fajtából? Pozitív Feri! Pontosan errõl a mélyen a zsebbe nyúlkálásról beszélek, mert szerintem ez vette el sok szponzor kedvét.Igen egyetértünk bár más szóval, hogy Kaizinger Balázs a gidránok hátán vágtat a hírnév felé. Megtehetné ezt más fajta hátán is?Szerintem azt Balázs is megerõsítené, hogy bent a pályán ketten csinálják de kell hozzá egy jó szemû és elhivatott lótenyésztõ és menedzser szakember is akit Jónás Sándornak hívnak. Vajon Balázs a gidránok és menedzsere nélkül is el tudta volna érni amit elért?

#694 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 18:24

Ha valaki beleolvas ebbe a topicba kiolvashatja belõlle hogy én ki vagyok.

Hozzászólás megtekintése

Én is ebbõl indultam ki,és gondolom mások is. :guny:

#695 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 18:27

Mili-tary!Én még mindíg egy lenéző okostojást látok belőled aki állarc mögé bújik.Vagy van neved is? És felvállalod hogy konkrétan mi a véleményed a gidrán lovakról?

Edited by bianko, 2005 december 15. - 18:30.

#696 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 18:52

Pozitív Feri! Pontosan errõl a mélyen a zsebbe nyúlkálásról beszélek, mert szerintem ez vette el sok szponzor kedvét.Igen egyetértünk bár más szóval, hogy Kaizinger Balázs a gidránok hátán vágtat a hírnév felé.  Megtehetné ezt más fajta hátán is?Szerintem azt Balázs is megerõsítené, hogy bent a pályán ketten csinálják de kell hozzá egy jó szemû és elhivatott lótenyésztõ és menedzser szakember is akit Jónás Sándornak hívnak. Vajon Balázs a gidránok és menedzsere nélkül is el tudta volna érni amit elért?

Hozzászólás megtekintése

bianko Te akkora baromságokat hordasz itt össze-vissza,hogy az már régen nem bosszantó,hanem röhejes :DEgyébként nincs Veled semmi baj csak annyi,hogy hatalmas mellényed volt, van mint hozzáértõ lószaporító,vagy net-tenyésztõ.Mert tudásod szinte semmi a lovakhoz.Jónás Sándort minden elismerés megillet,amit a gidrán fajtáért tett-tesz,ezt nem vitatja senki sem. B. igen-igen sok pénzt keres ott a gidránoknál.A menedzserektõl rengeteg anyagi elismerést kap,csak az a baj vele,hogy azt minden hónapban elveri ez a bohém ifjú Las Vegas-ban a kaszinóban.Ezért még nyeregre se futotta neki tavaly.Azért dobták neki össze a barátai.De elszakadhatnál már a maróci emberektõl.Mesélj mik az új terveid,milyen lovakat csikóztatsz jövõre?

#697 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 21:19

...A menedzserektõl rengeteg anyagi elismerést kap,csak az a baj vele,hogy azt minden hónapban elveri ez a bohém ifjú Las Vegas-ban a kaszinóban... Na többek között ezt a szponzorok is tudják!

#698 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 21:44

Itt már régen nem a fajtáról van szó és tenyésztésrõl és hasonló témákról ami a fajtát iletti. Csak arról, hogy mindenki borzasztó okos még több a rettenetesen borzasztó okos és mindenki csak a saját igazát szajkózza. Egyre közönségesebb, modortalanabb és sértõbb hozzászólások jelennek meg. (én nem negyek a magyar sportló topicba - mivel jót nem tudnék mondani róluk - a fajtát, lovasokat és tenyésztõket becsmérelni)Nem maradhatna ez egy Gidrános topic és nem egy harc színhelye?!

Edited by Langibaba, 2005 december 15. - 21:45.

#699 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 15. - 21:49

Pozitív Feri! Az én baromságaimat csak te mint tapaszatalt lovas múlhatod felül.Ha odafigyeltél volna másra is,nem csak magadat hallanád emlékezhetnél rá korábban írtam, az idén nem fedeztettem egyet sem. Igaz ki emlékszik már arra hogy Tiszafürden járt, te biztosan nem mert akkor nem kérdeznél hülyeségeket. Eddig pedig csupa gagyi lovat hordtam össze.Te viszont nagytekintélyû lelkes gidrán rajongóként sziporkázva szórod sportbéli tapaszatalataidat az álmélkodó gyülekezetnek. Melyik részben is?Arra hogy hány csikót neveltél fel és mi lett a sorsuk még tõled sem kaptam választ, pedig hidd el érdekelne Biztosan sokat tanulhatnék belõle.addig is ha megengeditek leírnám hogyan is gyarapodott az állományom.Saját nevelésû csikóink, Andor xx,Gidrán XI, Gidrán Rzbeg I tm Mytoc, Siglavy-Bagdady XV- 5, és Gidran Razbeg I - 12 tõl származnak. , és olyan kancákból amelyek Gidrán XI apaságúak eredeti mezõhegyesi 3 -as és 7- es kancacsaládokból. Egyszóval gagyik.Ellentétben veled én nem vagyok hozzáértõ. Sõt töredelmesen bevallom gyengeségemet, hogy amikor párosításon gondolkodtam Tipmester és Vörös Józsi tanácsaira hallgattam. Persze akor még nem ismertelek. - Andor xx - fedezett Kisbéri - ben elegáns átlagos ugróképeségûcsikók születtek utánna, viszont az unokák általában jobbak voltak az átlagnál, 5 csikó született három év alatt.Az elsõt még J. Sanyi párosítota. - Gidrán Razbeg I tm Mytoc, sportbeli karierje romániához kötötte - balkán bajnokságot nyert, éveken keresztül a román válogatott nehézkategóriás ugró lova, Vörös Józsi a vágóló exporttól mentette meg 20 évesen, fedezés közben a válunkkal kellett megtartani mert hátsó láb izületeinek elhasználódása miatt alig tudott ráálni. ennek ellenére Jónás Sanyival ketten 20 + 5 csikót hoztunk le abból te kettõt láttál mert a másik három nem fért bele az "ötpercedbe". Vörös Józsi emberei egyet sem tudtak lehozni még mesterségesen sem. Ennek a ménnek a hároméves lánya az idén Hódmezõvásárhelyen a kiállítás legjobb mozgású és küllemû lova lett, hollandiába kelt el igen jó áron.Tudom ez is az én hibám, mit bénáztam a szabadonugrónál. " Ugye azt is elfeledted hogy déli szunyókázásomból ébredtem fel látogatásodkor!?- Siglavy-Bagdady XV- 5 szintén Jónás Sanyi tanácsát megfogadva választottamkésõbb kisbérisek megnézték a csikóit és Dr Dobó Nagy Zsoltnál két idényben fedezett. Az egyik mén csikójára mintha azt mondtad volna hogy tehetséges, persze az is lehet hogy így ötven felé már szenilissé kezd vállni az ember és olyanokat hall amit szeretne hallani. A kancák kiemelkedõen jó küllemûek, a mozgásuk jobb az átlagosnál. Persze ehhez én nem értek csak úgy gondolom. Lehet?????????????- Razbeg Gidrán I - 12 Mitok, 2000 ben született az elsõ Mytoc csikók egyike a mén vizsgán Parádon második. azt hiszem négyszáz fölötti pontszámmal.Kiegyensúlyozott idegrendszerû, de temperamentumos okos Mén. A ménvizsgát követõen hozzám került két hónapra ezalatt 10 kancából 6 fogott, Marócra történõ visszaszállítását követõen Hollandiába vásárolták meg. Sportol és az idén fedeztettek vele. Jellemzõ rá, hogy fedetetés után felnyergeltem és a sárló kancák sorfala elõtt el lehetett lovagolni vele. Nagyon megszerettem és remélem egyszer visszatér mert csikói egyöntetûen elegánsak,jó mozgásúak kiváló idegrendszerûek. Feri-bá mondhatok ilyet?A mogul.uni.hu van néhány rosszúl sikerült fotó róluk is. 1998 óta amióta elsõ lovamat megvettem 22 csikó született mind túlélte gondos ápolásomat pedig úgy 12 nél tartok mármint a lovászokban.Egyetlen komoly betegség volt és egy említésre méltó sérülés. A betegség az idén májusban született második csikónál történt. Haza ugrottam egy kávéra mert elálmosodtam a virrasztás közben kb húsz perc múlva megyek vissza és a lovász az akkorra megszületett csikó köldökéhez koszos kezével hozzányúlt, pedig a fertõtlenítõ oldat ott állt mellete. Másnap már nem dolgozott nállam de sajnos harmadnapra a csikó belázasodott . és este -éjszaka vizesborogatással húzattam le a csikó 41- 42 fokos lázát. Soós Dr már lemondott róla de a tizedik éjszakát már lázmentesen töltöttük. Ma egészséges és imádni valóan bújós csikó. A dolgot bonyolította, hogy az anyja állát vakargatni napközben a karám deszkán végezte, és egy akác szálka belefúródott az áll csontba , bár a sebet kitisztítottam de csak begyulladtak a rágó izmai és néhány napig csak pépeset evett persze hogy leadott jónéhány kilót. Az idén kezdtem el csikókat eladni egy Andor Gidrán -17 Szamóca nevezetû négy éves csikóm kelt el Tökölre.A csikókat magam tanítom nyereg alá, na nem olyan profi módomnmint Feri - Bá. csak úgy amatõr szinten. A lovasok jövedelmi viszonyaira azért szeretnék reflektálni vagy ahogyan nevezték baromságokat összehordani.Hol van ma gyarországon elfogadható jövedelem ? Különösen a lovassportban?Még hazai viszonyításban is nemhogy nemzetköziben? Ennek ellenére amikor belovaglót kerestem, 2003 ban Debrecenbõl kiszállási díj és 4000 Ft os óradíj mellett lettek volna hajlandók kijönni, de pucolt, nyergelt nyereg alá tanított lovat kértek. A városban lévõ Sport lovat tartó sorstársam akkor amikor 25.000 Ft bruttó volt a minimál bér nettó 70 000 fizetett sport lovasának. Aztán õ is úgy járt mint ahogyan azt leírtam. Összehasonlításul: A vállalkozásomban most 3500 Ft + áfa a rezsióra díj, pedig abban a közüzemi díjtól a dolgozói bér és járulékig minden benne van.

#700 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 8:03

Ulláccik, állandó "idézhetnékem" van :D :"-MI A VÉLEMÉNYE A MAGYAR LOVAKRÓL?-VANNAK NEM ROSSZ LOVAK DE NEM LÁTTAM EGY KIEMELKEDO TEHETSÉGET SEM A KURZUSON ,BIZTOSAN HGOY VANNAK JÓ LOVAK MAGYARORSZÁGON IS DE A VILÁG VERSENYEK EREDMÉNYEI NEM EZT MUTATJÁK.SZERINTEM A TENYÉSZTÉST KELLENE JOBBAN ELOTÉRBE HELYEZNI ÉS AKKOR VÁRHATÓ JOBB EREDMÉNY."Mondta ezt George Morris, (USA) ITTMondott még sok "érdekeset", pl.: "-HOGYAN VÉLEKEDIK A MAGYAR LOVASOKRÓL?-A MAGYAR LOVASOK AZT HISZIK HOGY TUDNAK LOVAGOLNI ,EZÉRT NEM IS KÉPEZIK TOVÁBB MAGUKAT ,CSAK MARADNAK EGY SZINTEN.LÁTTAM SOK ÜGYES TEHETSÉGES LOVAST ÉS LÁTIOK JÓ REMÉNYT A JAVULÁSUKRA."Aztán:--AZ ELSO NAP IGEN KEMÉNYEN BÁNT EGY PÁR LOVASSAL HOGY IS VAN EZ?"IGEN IGEN,AZ EMBEREK AZT HISZIK HOGY ÉN CSAK VICCELEK AMIKOR BESZÉLEK ,PEDIG NEM AMIT ÉN MONDOK AZT UGY IS ÉRTEM.SOK ITT A GAZDAG FIATAL ÉS AZT HISZIK HOGY GAZDAGOK ÉS EZÉRT MÁR JÓL IS LOVAGOLNAK A NAGYON GAZDAGOKBÓL MÉG SOHASEM LETT JÓ LOVAS ,NEKIK IS KEMÉNYEN KELL DOLGOZNI HA TARTÓS EREDMÉNYT AKARNAK ELÉRNI.A KEMÉNYSÉGEMRE VISSZATÉRVE PEDIG AZT TUDNÁM ELMONDANI HOGY ÉN EZT A TI HONFITÁRSATÓKTÓL TANULTAM NÉMETHY BERTALANTÓL ÉS HISZEK BENNE HOGY EZ A JÁRHATÓ ÚT.AMIKOR O VEZETETT MINKET AKKOR NEM VOLT MÁS CSAK AZ AMIT O MONDOTT,MEG IS NYERTÜNK MINDENT A VILÁGON.MOST HGOY NEKÜNK SINCS EGY KOMOLY VEZETONK AKI PARANCSOLNA MINDENKINEK ÍGY MI IS PROBLÉMÁKKAL KELL HOGY SZEMBENÉZZÜNK..KELL VALAKI AKI VEZETI A CSAPATOT AKIRE FELNÉZNEK CSAK IGY LEHET CSATÁT NYERNI."kiváncsi lennék, mi a véleményetek errõl az "interjúról".

#701 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 9:27

Nem kell a hagyományos lófajtáinkból sportlovat csinálni!Amit George Morris mondott, így van! A lovasaink al vannak szállva maguktól. Tistelet a kivételnek. Mindig arra hivatkoznak, hogy nincs megfelelõ képességû ló. Szerintem ez rossz duma, a jobb képességû lovakat sem tudják eredményessé tenni. Hiányzik a türelem, kemény munka és az elhivatottság. :dev:

#702 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 10:12

Bocs, amiért külsõsként beledumálok...- a gidrán úgy tudom militaryban elég jó. (Hagyományosan is annak kell lennie, hisz' a hadsereg számára tenyésztették ki anno; a militaryt pedig nem véletlenül hívják így, hisz' a katonai lókipróbálásból alakult ki) Akkor miért ne lehetne célzottan arra tenyészteni, eszerint szelektálni (stb)?- jó, oké, a hagyományos lófajtákból ne csináljunk sportlovat. Nade VALAMIT mégiscsak kéne csinálni belõlük; hogy legyen piaca... Nem tudok róla, hogy akár a kisbérinek, akár a furiosoknak lenne valamiféle egységes profilja, marketingje, stb. Ott meg még nem igazán tartunk, hogy aranyos hobbilovat aszerint válasszon bárki is, hogy hagyományos magyar lófajtába tartozik-é vagy sem; pláne, mert az aranyos hobbilovat keresõk többsége azt sem tudja, mik azok a hagyományos magyar lófajták. Jó lenne kialakítani valamiféle egységes képet, hogy azt mondhassák a lovat keresgélõnek hogy "vegyél kisbérit, mert az ilyen és ilyen és neked pont az kell", hogy aztán késõbb már a vevõk is azt mondják hogy "kisbérit akarok venni mert az ilyen és ilyen és nekem erre van szükségem".(mondjuk olyan környezetben, ahol a kupec napok alatt csinál tetszõleges nyhs, papíros lovat a sütetlen tudj'istenmibõl; kitartó tenyésztõi és marketingmunkával is nehéz elérni bármit is, de legalább próbálkozni kéne...)Más. Érdekesnek találom, hogy Long hozzászólására nem reagál senki. Ennyire lefoglal mindenkit, hogy a saját kis csontocskáját rágcsálja kitartóan?... :rolleyes: Megint más. Langibaba, ha visszaolvasol a téma elejére, láthatod, hogy ez a topik bizony harcban született. Mondjuk szerencsésebb lenne, ha értelmes vita folyna a gidránról; és nem személyeskedésekkel tarkított acsarkodás a sportlovakról és a sportlovasokról... :rolleyes:

#703 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 10:48

Long hozzászólására reagáltam, nem tartom értékmérõnek a falkavadászatott, hiába szakértõi szemmel nézik. Mivel szubjektív megítélést ad, nem mindegy milyen egyedek kerülnek egy csoportba. STV vizsga ezt a célt szolgálja. Aki kiváncsi a lova teljesítményére tegye le vele. Az öröklést a szülõ képessége nem biztos, hogy meghatározóan befolyásolja. Jó képességû lónak is lehetnek csapnivaló utódai, mint ahogy van is. Kisbériben Széplak XVIII Széptevõ kiemlkedõ örökítõ 7 fedmén utóddal, kiemelkedõ teljesítményû Szultán ugróban, Szerecsen díjlovaglásban, fajtán belül. Ezen mének nagyobb mérvû kihasználása lenne a lehetõsége egy-egy fajtának. Komoly ivadékvizsgálat, szubjektívmentes értékelés kellene a fajtákon belül.

#704 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 11:10

...Igen egyetértünk bár más szóval, hogy Kaizinger Balázs a gidránok hátán vágtat a hírnév felé.   Megtehetné ezt más fajta hátán is?

Hozzászólás megtekintése

Bizonyosan, ahogy megtette Herczegfalvi Tibi, Tuska Pali, Soós Attila, Bubán Zsolt, Oláh Mihály, Ling Attila, Horváth Zoltán, Schaller Gábor, Horváth József, Szabácsy István, Cseresnyés László, Grózner István is. Tudtommal õk már jártak militaryban olimpián, van aki kettõn is, Kaizinger még nem... S õk sem gidránokat lovagoltak. Ezzel nem a gidránokat akarom bántani, csak arra felhívni a figyelmet, hogy a gidrán ilyen alapon történõ "istenítése" kicsit sántít...

Edited by furioso, 2005 december 16. - 13:08.

#705 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 15:20

" Mondjuk szerencsésebb lenne, ha értelmes vita folyna a gidránról; és nem személyeskedésekkel tarkított acsarkodás a sportlovakról és a sportlovasokról"Õz! Minden betûddel egyetértek és hibásnak érzem magam mert bele mentem a személyeskedésbe. Mindenkitõl bocs.Az Ágimam idézetek is azt mondatják velem hogy a magyar lovas képzésben és a tenyésztésben egyaránt kell keresni a jobb megoldásokat. A polémia csak ott van, ha vásárolni akar egy kezdõ lovat akkor tapaszalt lovashoz fordúl, és ez legtöbször lovasoktató, lovas edzõ vagy aktív - passzív sportoló. Ha olyan véleményt kap ami elrettenti az adott fajta választástól nem vesz nagyar fajta lovat ? Ezért tartanám fontosnak hogy legalább itt a gidrános topikba hangozzék el a személyes sportolói tapasztalatok hiteles emberek tollából.Furioso! Mivel ez a gidrános topic természetes hogy gidránról kell hogy szóljon.De ha már itt vagyunk vannak közös pontok is, mert a gidránban talán egyedülálló módon nemesítõként furioso (4102 Catalin IV-25 Concord )alkalmazható. A saját teljesítmény vizsga bármilyen módon megy végbe szükséges, a baj az hogy a kancavizsgák bár a feltétel rendszer hasonlított a falakvadászatok igénybevételére megbukott. És miért?A lovak alulképzésének = lovasok alulképzettsége miatt. Ezt nem kellene takargatni. Kevés a jó lovas. Aki tud az tanítson és ehhez kellenének állami források.Ács balázs - már megint egyetértünk. Mindenki! Szeretnék gidrán vagy gidránban elfogadott mének után születettgidrán csikókról hallani. Ágimam! Kösz! Szerintem az interjú egy a valóságot hûen mutató tükör, és már csak az kellene ha nind többen lennének akit szembe néznek vele.

#706 Long

Long

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 20:20

Az itt kialakult vita jó része arra vezethetõ vissza, hogy a legalapvetõbb fogalmak nincsenek tisztázva. Tegyünk tehát egy próbát:FAQ (Frequently Asked Questions):Mi az a gidrán?-Tradicionális magyar lófajta, amelyiknek a tenyésztése a fajtatiszta tenyésztési eljárás alkalmazásával történik. Olyan, mint a birkában a racka, marhában a magyar szürke, sertésben a mangalica. Csak ezekkel ellentétben, sem küllemében, sem egyéb tulajdonságaiban nem különül el olyan meghatározó mértékben a hasonló félvér fajtáktól, ami indokolna egy iránta megnyilvánuló széleskörû, nemzetközi figyelmet.Várható-e a jelenlegi gidránoktól olyan sportteljesítmény, mint az egyes szakágak igényei szerint szelektált sportlovaktól?-Nem. Azért nem, mert itt nem is az a cél, hogy sportlovat tenyésszünk, hanem az, hogy a gidrán fajta genetikai anyagát megõrizzük.Alkérdés: „a gidrán úgy tudom militaryban elég jó. (Hagyományosan is annak kell lennie, hisz' a hadsereg számára tenyésztették ki anno; a militaryt pedig nem véletlenül hívják így, hisz' a katonai lókipróbálásból alakult ki) Akkor miért ne lehetne célzottan arra tenyészteni, eszerint szelektálni (stb)?” – kérdezi Õz.Lehet, csak nagyon nehéz. Azért, mert a tenyésztõnek meg van kötve a keze, az õ számára a tenyészpárosításoknál a pedigré az elsõdleges, nem a teljesítmény. Ez különösen egy olyan kis egyedszámú fajtánál, mint a gidrán, roppant mértékben beszûkíti a lehetõségeket. Elméletileg van persze mód a nem elégséges teljesítmény miatt is szelektálni az egyes évjáratokat, de olyan kicsi szelekciós nyomást lehet alkalmazni, hogy csak igen lassú genetikai elõrehaladás érhetõ el a sportjellegû értékmérõk tekintetében.Miért kell a gidrán genetikai anyagát megõrizni?-Azért, mert a tisztán a teljesítményt célzó tenyésztési eljárások (sportlótenyésztés) elõbb-utóbb oda vezetnek, hogy lecsökken a populáció genetikai varianciája, és ilyenkor szükség van konszolidált fajták bevonására a tenyésztésbe. (arab telivér, angol telivér stb…) Ilyen lenne bizonyos tekintetben a gidrán is. (Köztünk szólva, nem vagyok biztos benne, hogy valaha is nélkülözhetetlenné válna az emberiség számára, de ki tudja…)-A másik ok: pusztán érzelmi, a tradíciókra való hivatkozással folytatott passzió.Akkor nem is lehet a gidrán tenyésztése kapcsán gazdasági hasznot elérni?-De nem ám! Mint ahogy a racka, szürkemarha, mangalica tenyésztésével sem lehet. Hacsak nem látványosságként mutogatja õket az ember.-Az az érzésem – ezt a korábban említett csikó árak is alátámasztani látszanak – hogy a gidránra nemigen van piaci kereslet. (Nem mintha úgy általában a többi fajtára lenne.) Ez baj, de ilyen bajokkal tele van manapság az ország. Nemhogy gidrántenyésztésbõl, de a tömegélelmezést szolgáló sertés és baromfi elõállításból sem könnyû napjainkban megélni, ha egyáltalán meg lehet.Hát akkor?-Ezért lenne a gidrántenyésztés is (több más fajtával együtt) állami feladat. Erre rengeteg pénzt kell áldozni, különben haldoklásba kezd, majd felszámolódik. A fajta szerelmeseinek küzdelmei csak elodázzák a fajta eltûnését, hacsak nem tudnak rákölteni hosszú távon rengeteg pénzt. Hajdanán sem véletlenül a grófok tenyésztettek lovat… ( Az a vélemény, hogy a kancavizsga azért ne legyen kötelezõ, mert a „kistenyésztõk” nem engedhetik meg maguknak anyagilag, számomra elég vicces.)Elvárható a sportlovasoktól, hogy gidránnal jelenjenek meg a versenyeken?-Én nem látom be, hogy amíg hasonló áron esetleg jobb, speciálisan szelektált állományból származó lovat szerezhetnek, mi okuk lehetne a gidránt választani. Hacsak nem az, hogy valami érzelmi alapú vonzódásuk van ezekhez a lovakhoz. Az, hogy az állomány legkiválóbb egyedei megállják a helyüket a meglehetõsen közepes színvonalú magyar mezõnyben, sõt esetenként mérsékelt külföldi sikereket is aratnak, az örvendetes. Ez talán hozzájárul ahhoz, hogy néhány egyed kicsit magasabb áron talál majd gazdára, és ezzel csökkenti a tenyésztés anyagi veszteségeit.Van-e értelme egy fórumon vitatkozni a gidrán felett? - Akár lehetne is, de nem így... Nem személyeskedve, esetenként alapvetõ szakmai ismeretek nélkül, egymás mellett elbeszélve, összevissza, mert ez így szégyen. Égés. Azonos hõfokon a tûzzel...

#707 R.Ferenc

R.Ferenc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 16. - 22:09

Sziasztok!Régóta olvasom a rovatot , ha megengeditek most venném a bátorságot, hogyhozzászóljak. Õz, ha megengeded idézném az általad leírtakat: "- a gidrán úgy tudom militaryban elég jó. (Hagyományosan is annak kell lennie, hisz' a hadsereg számára tenyésztették ki anno; a militaryt pedig nem véletlenül hívják így, hisz' a katonai lókipróbálásból alakult ki) Akkor miért ne lehetne célzottan arra tenyészteni, eszerint szelektálni "(stb)?A fentiekkel maximálisan egyetértek,néhány gondolattal kiegészíteném.A tenyésztés remélem nem mondok vele butaságot valamilyen kijelölt cél elérése érdekében ember álatal végzett szelekció.A gidránt annak idején a hadsereg igényének megfelelõen tényésztették ki "huszárlónak" a nóniuszt meg példáulhámos-fogatos lónak, ugyanannak a hadseregnek egy másirányú igényére.Ezek figyelembevételével elégé nyilvánvaló, hogy a gidrán fajta a lovassportok közül a militaryra a legalkalmasabb.Jónás Sándor ezt a nyilvánvaló tényt figyelembe véve ebbe az irányba viszi tovább a tenyészcélt (szerintem) és logikusan militaryban végzi a lovak sporkipróbálását.Ha jól értem sportló alatt az ugrólovakat kell érteni.Sajnos a lovassportok közül manapság a díjugratás a húzóágazat, itt van a legtöbb pénz,szponzor,lehetõség.Azért sajnos mert szerintema lovassportok közül ez a legtermészetellenesebb a ló számára(nem ugrásra született,márpedig itt a lényeg csak ezen van).Persze megtehetnék a gidrán tenyésztõk, hogy hosszú évek tudatos munkájával kiváló sportlovat faragjanak a gidránból csak az már nem gidrán lenne.Mi értelme lenne a gidránt is beolvasztani a MSL fajtába.Az arablótenyésztõk sem akarnak ugrólovat csinálni a fajtából és a sportkipróbálást a távlovaglásban végzik logikusan és harcolnak érte(sportdiplomácia),hogy olimpiai sport váljék a távlovaglásból.Ha militaryban hosszútávon jó nemzetközi eredményeket érnek el a gidránok a piac reagálni fog rá mégha szûkebb is az a piac mint az ugrósportban.30-40Km igenis táv a lovak számára, csak az a kérdés milyen a tempó.Az igaz, hogy 12óra alatt szinte bármelyik ló képes megtenni 40Km-t.Pl. 4óra pihenõ,8 óra menet=5km/h-ás sebesség.Azt azért nem tudom megállni, hogy ne írjam le,0-ás süttésû arab lovam mellõl 10-20 km-es távon aktívan versenyzõ "sportlovak",ha felveszik a tempót akkor egyszerûen kidõlnek,igaz az én arabomra jóindulattal sem lehet mondani, hogy jól ugrik.Itt jön a képbe a tenyészcél.Egy kicsit hosszúra sikerült,de ez most kikivánkozott.

#708 Luigi

Luigi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 7:41

Csak pár gondolat: Nézzük piaci alapon a dolgot: Jelenleg van egy "árucikkünk" a Gidrán (és egyéb hagyományos magyar fajták) amit szeretnénk eladni. Bemegyek mint vevõ a "piacra" mi ösztönöz arra, hogy Gidránt vegyek? (Mi ösztönöz arra, hogy "hagyományos" magyar terméket vegyek: Ikarus busz, Ganz villamos? Sajnos nálunk olyan, mint egészséges protekcionizmus nem létezik (drága Széchenyiék és a Védegylet), mert addig jut a vevõk nagy többsége, hogy mit tud és mennyiért. Ha olcsóbb, és ugyanazt tudja akkor azt veszem meg. Most csak azért vegyem meg mert magyar, és ezáltal embereknek tudok hosszabtávon munkahelyet biztosítani, ezáltal õk pénzt keresnek, és megjelennek a piacon mint vásárlóerõ?) Piaci magatartás, mit tud, és mennyiért? Ez a vevõ oldaláról teljes joggal érthetõ. Az hogy mit tud, az eredményeket sajnos annak kell produkálni, aki a terméket a piacra viszi. Az hogy jön egy "nagy lovas" és 5 perc alatt leamortizálja évek munkáját, ezt senki nem szeretné magának. Meg tudom érteni. "Termelni" kell "saját" lovasokat.

#709 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 17:34

Az öröklést a szülõ képessége nem biztos, hogy meghatározóan befolyásolja.

Hozzászólás megtekintése

ÉDES iSTENEM!!! Ha ezt ANKER ALFONZ hallaná forogna a sirjában!!!!!!!!

#710 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 20:10

...Az arablótenyésztõk sem akarnak ugrólovat csinálni a fajtából és a sportkipróbálást a távlovaglásban végzik logikusan...

Hozzászólás megtekintése

No, ez így, ebben a formában nem igaz!Ugyanis az arab fajtában a fedezõmén jelölteknek a lovassportok bármelyikében (galopp, díjlovaglás, díjugratás, military, fogathajtás, távlovaglás, stb.) elért, meghatározott eredménye(i) beszámít(anak) a sportkipróbálásba... Egyébként nem kaphatnak fedeztetési engedélyt.

#711 R.Ferenc

R.Ferenc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 17. - 21:38

...Az arablótenyésztõk sem akarnak ugrólovat csinálni a fajtából és a sportkipróbálást a távlovaglásban végzik logikusan... Lehet ,hogy ebben a formában nem igaz mindenesetre arab telivéreknemzetközi szintû versenyeken jlentõs eredményeket a távlovaglásban érnek és értek el tudtommal.Talán megkockáztathatom azt a kijelentést is,hogy távlovaglásban verhetetlenek.Parti Imre PELSONIUS ménes aki többször elnyerte már a megtisztelõ az év távlótenyésztõje címet sportkipróbálásként valóban versenyezteti lovait galoppban nem is rossz eredménnyel de azok kimondottan arab telivérek számára kiírt versenyek.Vannak még kimondottan arab lovak részére kiírt díjugrató versenyek is, de ott is inkább a bábolnai arabok viszik el a pálmát a telivérekkel szemben.Talán kijelenthetem v. talán kijelenthetjük?, hogy az arab telivérek távlovaglásban a legmagasabb szinten is ütõképesek (verhetetlenek) más fajtákkal szemben.Galopp, díjlovaglás, díjugratás, military, fogathajtás sportágakban nemzetközi (nem kizárólag a fajtának kiírt)versenyeken arab telivérek által elért jelentõs eredményekrõl nem tudok ,de ha más igen kérem ossza meg velünk nagyon fogok örülni neki.A ménvizsgák követelményeiben nem vagyok otthon de kíváncsi lennék hogy mennyire veszik figyelembe a különbözõ fajták különbözõ használati értékeit vagyhogy azokat központilag vagy a tenyésztõegyesületek által kidolgozott vizsgakövetelmények szerint hajtják végre egységesen v. fajtaspecifikusan.Aki ebben otthon van az kérem ossza meg velünk ismereteit .

#712 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 18. - 8:58

Csak röviden az off:A hozzászólásodból az jött le, hogy az arab lovak sportkipróbálása csak távlovaglásban történik. Ezt cáfoltam. További cáfolat a http://www.arablo.hu...menu_03_03.html helyen.Itt a kancák teljesítményvizsgájáról is van szó.

Edited by furioso, 2005 december 18. - 8:59.

#713 R.Ferenc

R.Ferenc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 18. - 11:31

A linket köszönöm elolvastam.A csak távlovaglást azt hiszem korigáltam a megfelelõ mértékben .A teljesítményvizsgálati szabályzatból amit idézek:(részben),,C” Teljesítménvvizsga részfeladatok 1.idomítólovaglás (két program) (kötelezõ feladat 2003-tól)a) saját lovas alatt b) idegen lovas alatt 2. díjugratás (két pálya)a) saját lovas alatt b) idegen lovas alatt 3. fogathajtás (díjhajtás) kettesfogatban (két program bírálatával)4. terepvizsga (cross) (saját lovassal)5. galopp (hivatalos versenyek eredményei elismertek)6. távlovaglás (hivatalos versenyek eredményei elismertek)7. távhajtás (hivatalos versenyek eredményei elismertek) Az idézetbõl az jön le azt hiszem, hogy az arab lovak sportkripóbálása a következõ sportágakban történik galopp, távlovaglás, távhajtás.A távhajtásról valóban nem szóltam edig.De ezzel azt hiszem a témát kimerítettük a gidrános rovatbanAz arabbal való példálózással arra szerettem volna rávilágítani,hogy a gidránok számára a legjobban testhezáló sportág a military más hasonlattal egy jó rally autóval ha a legrövidebb idõ alatt a legjobb nemzetközi eredményt szeretnék elérni akkor a rallyban indulok nem a forma 1-ben.Tudom ,hogy ez így már egy kicsit durva hasonlat az arabost egy kicsit közelebb állónak éreztem.A lényeg,hogy nyilvánvaló a gidrán faj a legrövidebb idõ alatt a legkevesebb tenyésztõi munkával a hagyományok és génmegõrzés figyelembevétele mellett eredményes lehet a militaryban nemzetközi szinten is.Ennek igazolása nem rajtam múlik hanem Jónás Sándoron és csapatán.És ez így van jól mert õk és még más gidrán tenyésztõk is dolgoznak ezért,mi pedig csak a véleményünket írjuk le ami nem baj csak ne ........... egymást mert attól nem leszjobb vagy rosszab a gidrán és a többi fajta sem.

#714 R.Ferenc

R.Ferenc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 18. - 11:34

Még mielõtt valaki beleköt gidrán fajtát akartam írni nem fajt.

#715 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 9:58

Nem gondoljátok komolyan, hogy aki a lóhoz , közelebrõl a gidránhoz közel kerül az feltétlenül szakembernek kell hogy legyen. Mivel sajátos a fajta fenntartása az egyes tulajdonos a hozzá közel esõ tekintélyes szakember tanácsait megfogadva " tenyészt"Ha megismered közelebrõl a struktúrát láthatóvá válik.A gidrán kanca állomány és a genetikai sokszínûség soha nem volt ilyen.Bizonyíték a méneskönyv.A példák, (m) is mutatják hogy sok hozzá nem értõ foglalkozik a támával. Miért? Hogy többet tudjon meg róla.Az hogy a gidrán sport ló - e? Elõsször is sport - e a szabadidõ sport? ha igen akkor mi a teendõ? Ha egy fajtával szemben elõítéletek vannak amelyek nélkülöznek minden alapot,de ezt "szakértõk" feltupírozzák, hogyan lehet lelkes génmegõrzõ tárasakat találni?( Szabadidõ lovast aki gidránt vásárol. )Néhány oldallal korábban idéztem olyan sport lovak neveit amelyek gidránok és méltán lehetne rájuk büszke az egyész magyar lovas társadalom. Miér írtam hogy lehetne? Mert nem tudja?A mai sportban, és itt verseny sportról beszélek is a fajta létszámához képest igen sok gidrán van, hogy nem több az az elõítéletek, a szakmaiság köntösébe búj ellenérdekelt feleknek köszönhetõ. Nem lóhoz kötõdõ téma, de a magyar tradícionális állatfalok úgynevezett fölösleges egyedei korlátlanul értékesíthetõk Nyugat Európa piacán olyanyira hogy Pl a mangalica sonkát a Spanyolok hamisítják! ???????????????Csak nem tudjuk a profitot levenni rólla mert nem mi dolgozzuk fel, és igy az extra haszon is oda kerül.

#716 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 17:21

...Ha egy fajtával szemben elõítéletek vannak amelyek nélkülöznek minden alapot...(bianko) Nos, akkor néhány szót azokról a gidránokról amelyeket volt szerencsém megismerni! Ibolya- OMÉK teny. nagydijas kanca(úgy kapott dijat,hogy se csikója,se komoly eredménye nem volt)- 130-on vitte a lovasát,mint a rongyot és ha gondolt egyet megállt. Sikon otthon munkában 30-40 perc futoszárazás után is rohant.Röviden: egy hektikus,lovagolhatatlan kanca( igaz,festmény szépségû) Rebekka- a GidránXI-nek valamilyen ágon,ha jól emlékszem anyai, rokona. Idegbeteg, nehéz lovaglású, a lovasát (Schaller G.) cserbenhagyó ( hazai pályán,hazai versenyen kizárták) ló. Gyenge lábakkal, ja és azt hiszem meddõ is volt. Apró-egy kiváló mozgású,félõs,nehéz lovaglású ló.Képes volt annál az ugrásnál megállni amit már elötte 2x-3x már megugrott. Érvényes pályát soha életében nem teljesitett,mert mindig kizárták. Igaz- A GidránXI-nek anyáról testvére.Nehezen lehetett patkolni, igaz elõzménye is volt... Vándor-Gidrán VIII-as csikója. Kiválóan ugrott 130-140-en csak a vizet nem szerette. Ozora-Herzog Zsolttal nagyon jól ment 120-130-as pályákon addig mig a vizet nem látta, utána ugyanis úgy elszállt az agya,hogyha nem a Zsolt ül rajta a lovasát megölte volna.Soroljam még?! Bianko! Elhiszem,hogy Te elkötelezett hive vagy a Gidránnak és az utobbi évek tenyésztõi munkájának eredményeit örömmel olvasom( olvassuk),de azért ne gondold azt,hogy 10 éves lótenyésztõi múltaddal mindent tudsz a Gidránról! A génmegõrzésrõl annyit: A ló az egyetlen olyan haszonállat amelyet gazdasági haszon nélkül tartunk! Nem akarok nagyon demagóg lenni,mert akkor utálom magam,de az a pénz amit erre költenek lehet,hogy a gyerekegészségügyben sokkal jobb helyen lenne! Sietve hozzáteszem: nem szeretem a demagógiát !SÕÕÕT!!! És igenis,mint Állattenyésztõ(diplomám szerint), elvárom azt,hogy egy állomány amelyre az állam pénzt költ igenis ki legyen probálva,próbáljon meg a piacon érvényesülni ( hisz mindannyian tudjuk,hogy a lovak 5%-a kerül a csúcsra,de ez az 5% befolyásolja a lovat keresök,vásárlok 95%-át)!!! És még valami: sokat emlegetitek, Balázzsal együtt, a kiváló genetikai hátterû egyedeket. Mitõl is kiváló hátterûek?! Az a bizonyos kancacsalád( teljesen mindegy melyiket irom) azért olyan jó ill.legendás,mert a családból származó egyedek kiváló sporteredményeket mutattak fel. Lehet szubjektiven is lovat tenyészteni, meg szelekciós nyomással is(pl. a piac is szelekciós nyomás lehet!!!).Lehet azon is vitatkozni,hogy melyik a jobb! A lovasokról: igen, el vannak szállva maguktól! A szponzor meg a saját pénzérõl úgy dönt ahogy akar.A bosszankodás helyett inkább érdemes lenne megkeresni a szponzort, eléállni és megkérdezni,hogy miért a hollandot támogatja és miért nem a hazai lovast?! Leszürni a tanulságot és nem megsértõdni,hanem tanulni...változni...

Edited by LANDGRAF, 2005 december 19. - 17:22.

#717 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 18:40

LANDGRAF! Csak megismételni tudom és remélem most elolvasod, hogy a fórumon elhangzottakból is tanulni szeretnék. A kioktatást meg már megszoktam.A szakmai háttered dícséretes.Azért biztosan ismersz néhány az általad említett gidránoknál jobb képességût is talán a szakmához tartozóként azokat is megemlíthetnéd.Találkoztam olyan agrármérnökkel is aki falugazdász de a gidránt még hírbõl sem ismerte. Ettõl még nem kellene általánosítanom.Nem tudom mibõl veszed hogy mindent tudok a gidránról mert én ilyet sohasem írtam, azt pedig hogy elkötelezett híve vagyok pedig sohasem tagadtam.A víz és az ugróló esete érdekes és tanulságos. Éppen ezért fiatal lovaimmal sohasem mulsztom el megnézni közelebrõl a nagy vizet akár holtában akár élõben. Teszem ezt azért mert mi emberek is félünk az ismeretlentõl de legyõzzük tudatunkkal, de mit tegyen egy ló.Az elsõ lovaim marócról vannak , köztük az egyik kaposvári lakó volt egy évig. Ott aztán megismerkedtek a vizesárokkal?Amikor elõsször áltak meg az amúgy csak 100 - 150 m széles víz ellõtt remegett a lábuk, ekkora tükröt még nem láttak. Persze csak azért mert gidránok ha más fajtájúak lennének csak úgy hasítanák a vizet.Tapaszatlatom szerint 10 csikóból jó ha egy elsõre bemegy a vízbe, a fele másodikra a többi még harmadikra sem. megfigyeltem a hortobágyon ménest, ott ahol a csikó hozzá van szokva a vízhez mert látja a felnõttektõl hogy nem kell félni ott nincs probléma a felnõttel sem.Nem a felnevelés körülményeiben kellene elõsször a hibárt keresni?Van egy agrármérnök lótenyésztõ barátom aki azt szokta mondani 120 centimétert egy marha is ugrik. Nem igaza van?

Edited by bianko, 2005 december 19. - 20:25.

#718 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 20:07

Bianko! Egyáltalán nem akartalak kioktatni,bocs ha félreérthetõ voltam! :)

#719 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 20:09

Ibolya- OMÉK teny. nagydijas kanca(úgy kapott dijat,hogy se csikója,se komoly eredménye nem volt)- 130-on vitte a lovasát,mint a rongyot és ha gondolt egyet megállt. Sikon otthon munkában 30-40 perc futoszárazás után is rohant.Röviden: egy hektikus,lovagolhatatlan kanca( igaz,festmény szépségû)

És mellesleg Ima anyja :D

Apró-egy kiváló mozgású,félõs,nehéz lovaglású ló.Képes volt annál az ugrásnál megállni amit már elötte 2x-3x már megugrott. Érvényes pályát soha életében nem teljesitett,mert mindig kizárták.

Aprót a Lovasakadémiáról ismertem; hát ha én ott ló lennék, fajtától függetlenül beagyalnék, az biztos. Érdekes, hogy a Marócpusztán gond nélkül, sokszor bénázó német turisták által könnyedén ellovagolt lovak jó része Kaposváron "bekattant". De ez biztosan a fajta hibája. :gm:

Igaz- A GidránXI-nek anyáról testvére.Nehezen lehetett patkolni, igaz elõzménye is volt...

Ha nekem letépnék a nyelvemet, én is mocorognék... :huh: Újabb érdekes adalék; az idõs kancák között akadt egy pár nehezebben kezelhetõ jószág - tegyük hozzá, hogy a tél kivételével folyamatosan legelõn voltak, nem dolgoztak, ergo nem voltak mindennapos (munka)kapcsolatban (lábfelszedés stb.) az emberrel. Furcsa, hogy kb. a 96-os évjárattól felfelé nem volt probléma a csikók, lovak körmölésével, patkolásával (3 évjárat alapján merek általánosítani.) Elõfordulhat, hogy azért, mert Tippmester erre is gondot fordított, és a csikót még az anyja mellett hozzászoktattuk a lábfeladáshoz?... Akkor most hol van a hiba: a lóban vagy az emberben? :confused:

Vándor-Gidrán VIII-as csikója. Kiválóan ugrott 130-140-en csak a vizet nem szerette.  Ozora-Herzog Zsolttal nagyon jól ment 120-130-as pályákon addig mig a vizet nem látta, utána ugyanis úgy elszállt az agya,hogyha nem a Zsolt ül rajta a lovasát megölte volna.Soroljam még?!

Inkább ne. :) Kb. 30 gidránt volt szerencsém lovagolni, igaz, nem versenyszerûen, de egyikkel sem volt semmi probléma, ill. amelyikkel volt (pl. a kedvenc kancám, Minta* :yeah: ), az csakis az elõéletének "köszönhette" a nehéz lovagolhatóságát, és odafigyeléssel, türelemmel helyre lehetett hozni. Nem õ volt az egyetlen ebben a kategóriában...

Bianko!   Elhiszem,hogy Te elkötelezett hive vagy a Gidránnak és az utobbi évek tenyésztõi munkájának eredményeit örömmel olvasom( olvassuk),de azért ne gondold azt,hogy 10 éves lótenyésztõi múltaddal mindent tudsz a Gidránról!  A génmegõrzésrõl annyit: A ló az egyetlen olyan haszonállat amelyet gazdasági haszon nélkül tartunk! Nem akarok nagyon demagóg lenni,mert akkor utálom magam,de az a pénz amit erre költenek lehet,hogy a gyerekegészségügyben sokkal jobb helyen lenne! Sietve hozzáteszem: nem szeretem a demagógiát !SÕÕÕT!!!  És igenis,mint Állattenyésztõ(diplomám szerint), elvárom azt,hogy egy állomány amelyre az állam pénzt költ igenis ki legyen probálva,próbáljon meg a piacon érvényesülni ( hisz mindannyian tudjuk,hogy a lovak 5%-a kerül a csúcsra,de ez az 5% befolyásolja a lovat keresök,vásárlok 95%-át)!!!  És még valami: sokat emlegetitek, Balázzsal együtt, a kiváló genetikai hátterû egyedeket. Mitõl is kiváló hátterûek?! Az a bizonyos kancacsalád( teljesen mindegy melyiket irom) azért olyan jó ill.legendás,mert a családból származó egyedek kiváló sporteredményeket mutattak fel. Lehet szubjektiven is lovat tenyészteni, meg szelekciós nyomással is(pl. a piac is szelekciós nyomás lehet!!!).Lehet azon is vitatkozni,hogy melyik a jobb!A szponzor meg a saját pénzérõl úgy dönt ahogy akar.A bosszankodás helyett inkább érdemes lenne megkeresni a szponzort, eléállni és megkérdezni,hogy miért a hollandot támogatja és miért nem a hazai lovast?! Leszürni a tanulságot és nem megsértõdni,hanem tanulni...változni...

Hozzászólás megtekintése

Ezzel nagy vonalakban egyetértek. :)* - jut szembe, Mintában alig volt gidrán vérhányad. Akkor most fikázzuk az arab telivéreket? :D

#720 Pirkadat

Pirkadat

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 182 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 20:40

Bocs, hogy beleszólok a nagy vitába, de a gidránt nem kell bántani, mert hogy is van az, hogy egyesek azt mondják, hogy nem ér semmit nem military ló, de most jelentették be, hogy a hollandok valami nagyszabású lóvásárlási akciót kezdtek Marócon, és visznek ki gidránokat mert látnak bennük valamit és versenyezni akarnak velük (legalábbis ez a lényeg), de mért a hollandok, miért nem mi? mi miért nem látjuk az értékeinket és akarjuk javítani?Bianko látatlanból gratulálok a tenyésztési tervedhez és jó, hogy odamersz menni kérdezni a "nagyoktól".Mért kell olyat hallanom egy lótenyésztõ szakmérnök szájából hogy jó hoyga csillagos gidránokból kevés van már, mert nem érnek semmit és nem szabad tenyészteni õket? miért tanítanak olyanok akik nem értenek hozzá és ilyeneket mondanak, és hogy az angol telivér nem tud ugrani?Szóval nem kell bántani azt aki szívét lelkét adja egy fajta tenyésztéséhez és ki mer állni értük, meret nem is értéktelenek...