Köszi a véleményeket.
Én megértem, hogy sok rossz tapasztalat nyomán alakult ki a kissé gyanakvó hozzáállás, de a télen kettőnk által lefolytatott tárgyalások alapján meg úgy érzem, ez már olyan szintű bakafántoskodásba torkollott, ami sok potenciálisan jó gazdi kedvét is elveszi az örökbefogadástól. Így is elég sok mindent kell vállalni, 3 oldalas kérdőív (ebből egy oldal arról szól, hogy a lakás mely helyiségeit milyen szinten járhatja be a kutya), ivartalanítási kötelezettség záros határidőn belül (mi van, ha én a nagytestű szukának csak 1,5 éven belül tudom előteremteni a költségét?), utólagos ellenőrzések, ha nem abban a megyében laksz, eleve oda se adják, mindezt átgondolva, vállalva telefonál az ember, és akkor ilyen eszmecserébe ütközik:
1.
Emese: Jó napot kívánok, szeretném örökbe fogadni a hirdetett weimari vizslát.
Menhelyes: A vizslák nem egyszerű kutyák, speciális törődést kívánnak.
Emese: Tisztában vagyok vele, mivel eddig 2 vizslát tartottam 10+13 évig.
Menhelyes: De azok nem weimari vizslák voltak, ezek egészen mások, mint a többi vizsla fajta, nem szívesen adjuk oda olyannak, aki eddig csak német vizslát tartott, bla-bla-bla.

2.
Én: Jó napot kívánok, szeretném örökbe fogadni a hirdetett foxit.
Menhelyes: Azt nem adjuk ki csak úgy, mert gyilkol, az előző helyről is ezért hozták vissza.
Én: Igen tudom, olvastam a hirdetésben, pont ezért választottam, mert nálunk gyilkolnia kellene, aprójószág nincs, patkányok vannak, pont ilyen gyilkosra van szükségem. Volt már terrierem, az is mindent kinyírt, tisztában vagyok a fajta adottságaival.
Menhelyes: Nem adjuk ki munkakutyának, csak családi kedvencnek.
Én: Attól, hogy vannak rágcsálóink, mi még egy család vagyunk, és szeretjük a kutyát ölelgetni is, a munkakutyát is, sőt azt még duplán is, mert amellett, hogy aranyos, még hasznos is. Nálunk nem tud kárt tenni semmiben, mert nem kert van és baromfi, hanem legelő és lovak.
Menhelyes: Ja, lovas helyre meg pláne nem adjuk, mert ha szétrágja a lószerszámot, akkor biztosan visszaviszem.

Na, itt döntöttem úgy, hogy inkább veszünk magunknak Karácsonyra egy welsh kölyköt.
Aztán közbejött a jagd, a megtaláló örült, hogy elhozom, mert a menhelyesek által preferált lakásban tartást és napi 3 sétát mindketten nehezen bírták idegileg . Nálunk meg a "kertben unatkozástól" szépen lehiggadt és kiegyensúlyozott lett. Hozzáteszem, természetesen a lakásból elhozott kölyköt nem vágtam ki a hóra, velem alszik, de napközben amennyit az időjárás engedi kint van, és juszt se akar unatkozni, naponta (n-1)-szer sprintelnek ki a háztól az utcafrontra (120 m) megugatni a járókelőket, kergeti a verebeket és a varjakat, járatokat kapar a férgek után, a fennmaradó időben meg egymást kergetik, este meg beájul az ágyba.
Persze szétrágott már 1-2 dolgot, amit nem kellett volna, de még nem fojtottam bele a tóba és nem vittem vissza a panelba.
Az ivartalanítást őszre tervezem.
Ja, és nem azért költöztünk tanyára, hogy a TV előtt kuksoljunk, nálunk hajnal 4-től este 10-ig szinte mindig van kint valaki, szóval a kinti kutyaság nem azt jelenti, hogy csak etetésnél találkoznak velünk. Én ha jó idő van, sokszor kint is alszom a gyepen egy nyitott sátorban.
A KÁJ*komondor egyébként télen kb. 10 percet bír ki bent a fűtött helyiségben, reggel be szoktam hívni egy kis simire, innen tudom. Ezt a kölyköt Csikaszéktól kaptuk, az összes többi kutyámat az árokpartról gyűjtöttem, és eddig még egyet se löktem ki azért, mert akadtak vele gondok. Ezt is elmondtam a menhelyesnek, de nem hatotta meg, foxit patkányfogásra nem adnak ki, csak kanapéra. Nyilván lakásban egy ilyen típusú eb semmi kárt és kellemetlenséget nem tud okozni. 
Na mindegy, végül mindenki jól járt, nekem is lett kutyám, Emese is vett vizslakölyköt, a menhelyesek is megtarthatták a sajátjukat, csak kicsit elgondolkodtatott a dolog.