Zablák tudománya
Közzétéve 2006 október 25. - 21:28
Közzétéve 2006 október 25. - 21:40
Akkor mér itt reklamálsz szivem?Ez nem Lógikus. Szerintem menj ki legközelebb egy transzparenssel és tüntess értük. És a zablagyártók meg monnyanak le!Nem hagyom ahol lehet hogy az állatok szenvedjenek!
Közzétéve 2006 október 26. - 10:21
Közzétéve 2006 október 26. - 10:40
Közzétéve 2006 október 26. - 10:43
Közzétéve 2006 október 26. - 11:01

Edited by Old Shatterhand, 2006 október 26. - 11:04.
Közzétéve 2006 október 26. - 11:27
Közzétéve 2006 október 26. - 11:31
Edited by furioso, 2006 október 26. - 12:47.
Közzétéve 2006 október 26. - 18:54
Közzétéve 2006 október 26. - 19:44
Véletlen?..kartotékos énem végképp feladta, és azt visította, "a levesbe vele!!!". Asszem, a svédasztalon van leves. Vagy legalább valami fõzelék.)

Közzétéve 2006 október 27. - 15:23

Közzétéve 2006 október 28. - 7:48
Közzétéve 2006 november 9. - 11:01
Ezen a képen egy eredetiben Dutch gag-nek nevezett zabla van, amibõl a gag-et azt a soknyelvû lovas kínszótár ágaskodós zablának fordítja (a Dutch meg holland). Nevezik még Pessoa gag-nek is, meg (kontinentálisnak) is, a zárójel azért, mert egy szóban nem tudom fordítani, kontinentális az, ami a brit szigetrõl nézve lenézhetõMEgnéztem a képeket, vannak nagyon durvák.De ezen pl mi a sokkoló? kép

Közzétéve 2006 november 9. - 11:19
fenetuggya... ijen zabla sztem tök fölösleges. ez tört zablás(nak néz ki) bizbasz, nem ojan veszedelmes ezen a képen. elõszeretettel választyák ezt lányok, fijatalok, mer ojan frankónkomojnak néz ki., és az alsó szárat (ezen a képen csak az van!) csak indokolható esetben, óvatosan, jelzés gyanánt...A lovas javára szólván, ha az alsó karikába csatolja a szárat, még durvább lenne.

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 november 9. - 13:49

Közzétéve 2006 november 9. - 17:22
Közzétéve 2006 november 9. - 17:48
Közzétéve 2006 november 9. - 18:11
Közzétéve 2006 november 9. - 18:18

Edited by Titok, 2006 november 9. - 18:19.
Közzétéve 2006 november 9. - 18:52
Edited by Barefoot, 2006 november 9. - 18:52.
Közzétéve 2006 november 9. - 18:54
Érzékeltethetted volna, hogy tudod, mi ez, amire kérded, hogy miért erõszakos... Akkor nem írok annyit.Szerintem az elsõ kiskarikába csatolva sem egy gyilkos szerszám. Az elõzõ lovat, amivel versenyeztem így lovagoltam ugrásnál, és nekem nagyon tetszett, nagyon finoman lehetett vele lovagolni.
Közzétéve 2006 november 9. - 19:03

Hát, hogy feszítõ legyen, de ne annyira erõs.Tudom hogy használják, csak azt nem értem, hogy mi a rákra jó? Miért használ az ember pelhamot, ha összeköti a karikákat? A belinkelt kép pedig végképp magas nekem, mert minek egy feszítõ hatású zabla, ha a szájrész meg gumi?

Közzétéve 2006 november 9. - 19:03
Közzétéve 2006 november 9. - 19:05
Mármint a bal és a jobb?Mondjuk ez csak az én személyes véleményem, de egy kevésbé gyakorlott lovasnak szerintem gondot okozhat pl. a két szár kezelése.

Közzétéve 2006 november 9. - 19:08

Közzétéve 2006 november 9. - 19:29
Közzétéve 2006 november 9. - 19:53
Ezt a kevésbé gyakorlottat egyébként én most konkrétan az ugrásra értettem. Én személy szerint "békeidõben" persze, tudnám használni, de pályalovaglás közben valószínûleg már nem menne elfogadhatóan. És akkor egyszerûbb egy feszítõ hatású megoldás, ami kevésbé erõs... Egyébként stílusversenyeken csak összekötõvel lehet feszítõzablákat használni, és ez elég meghatározó a fiatal lónál, vagy az ifi lovasoknál.De azt mindenképp hozzá kell tennem, hogy mindez az én fejecskémbõl pattant ki, úgyhogy nem kell ennek történelmi jelentõséget tulajdonítani. A kérdésre teljes egészében igazából nem tudok válaszolni, (mire jó az összekötõ?) azaz tudnék de az csak felszínes válasz lenne, annak meg aztán végképp semmi értelmeKevésbé gyakorlott lovas használjon csikózablát.

Edited by Saby, 2006 november 9. - 20:09.
Közzétéve 2006 november 10. - 7:50
Rég volt az már, amikor viszonylag önállóan dolgozó, magukról meglehetőst sokat képzelő 15-16 éves ifjú díjugrató titanillák közt lovaztam; de valami rémlik arról hogy sokkal jobban meghatározza azt, mit pakolnak a lovuk szájába meg fejére, hogy épp mi a divatos a köreikben és miről gondolják a barátnők (=vetélytársak) hogy "frankókomoj"; mint hogy az adott cuccok hogy' működnek és mire valók.De például azt sem látom át, mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, hogy van a ló arcában egy elég komoly zabla, és az orrán még mellé egy baszomnagy hackamore; és ez négy szárral, amolyan nagykantár-szerűen használtatik (és használtatik is mind a négy szár; nem csak azér' van a zabla mert kötelező). Persze biztosan én vagyok a csekélyértelmű medvebocs; de sztem ha hekivel működik a ló akkor nem köll a zabla, ha meg zablával akkor nem köll a heki; és a kettő kombinálásának legfeljebb a jól megfigyelhető "csináljunk karácsonyfát a ló fejéből" trend követésében van értelme.előszeretettel választyák ezt lányok, fijatalok, mer ojan frankónkomojnak néz ki.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 november 10. - 8:01
MINDÍG ez a +oldás!!! :yeah: Ha lovak beszélni tudnának,mennyi felesleges okoskodástól kímélnének + bennünket ;) Sofort okosok lennénkEgyébként, persze, csak jó lenne biztosat tudni, mert a kép fellelhetõségi helyébõl következvén Nevzorov is azt hiszi, hogy ez nem egy normál zabla, hanem annál több (egy díjlovas honlapon, ahol más információt teljesen hitelesnek találok, kifejezetten azt írják, hogy ez egy hentes által összebarkácsolt kézifék...). Elsõre én is így gondoltam, de aztán kétségeimet fentebb leírtam. Asszem a lovakat kéne kérdezni...

Látok vmi szerény párhuzamot a kettõs kantározás és a sarkantyú/pálcaegyidejû használata között... ;)Szerintem az egész, "és miért van a képen ez, meg az, meg még amaz is???" problematikára valahol ebben a jelenségben rejlik a válasz:Rég volt az már, amikor viszonylag önállóan dolgozó, magukról meglehetõst sokat képzelõ 15-16 éves ifjú díjugrató titanillák közt lovaztam; de valami rémlik arról hogy sokkal jobban meghatározza azt, mit pakolnak a lovuk szájába meg fejére, hogy épp mi a divatos a köreikben és mirõl gondolják a barátnõk (=vetélytársak) hogy "frankókomoj"; mint hogy az adott cuccok hogy' mûködnek és mire valók.De például azt sem látom át, mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, hogy van a ló arcában egy elég komoly zabla, és az orrán még mellé egy baszomnagy hackamore; és ez négy szárral, amolyan nagykantár-szerûen használtatik (és használtatik is mind a négy szár; nem csak azér' van a zabla mert kötelezõ). Persze biztosan én vagyok a csekélyértelmû medvebocs; de sztem ha hekivel mûködik a ló akkor nem köll a zabla, ha meg zablával akkor nem köll a heki; és a kettõ kombinálásának legfeljebb a jól megfigyelhetõ "csináljunk karácsonyfát a ló fejébõl" trend követésében van értelme.
Közzétéve 2006 november 10. - 8:05
Amibõl minnyá az is következik, hogy nem is csak a zsengekorúak privilégiuma a frankónkomolynakláccó cuccok ló fejére-szájába (és máshova) tuszkolása...... mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, ... legfeljebb a jól megfigyelhetõ "csináljunk karácsonyfát a ló fejébõl" trend követésében van értelme.

Edited by Ágimam, 2006 november 10. - 8:07.
Közzétéve 2006 november 10. - 8:40
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 november 10. - 8:54
Én-hasonlóan csekély értelmemmel- +kockáztatok 1 alternatívát!!!!A zabla szimmetrikus eszköz lévén,használható "féloldalasan(diferenciált segítség!) a hackemore 1 "erõszerszám" hatása generális és "mindentvivõ" :yeah: Talán így,de nem szentírás....Nem is véletlenül került egy hozzászólásba a két dolog ;) , de azért ha valaki tud magyarázatot a kettes számú jelenségre, örömmel meghallgatom. (mondom, h csekélyértelmû medvebocs vagyok még...)
Edited by feribácsi, 2006 november 10. - 8:55.
Közzétéve 2006 november 10. - 13:24
Közzétéve 2006 november 30. - 15:09

Közzétéve 2006 november 30. - 15:16
Guest_waldstätten nannerl_*
Közzétéve 2006 december 2. - 15:15
anya csikójának is nagyon érzékeny a szája, félt a zablától, állandóan földhözvágta magát ha meglátta, de ez még a belovaglás elõtt is meg utánis, pedig egyáltalán nincs fogva a szája, mostmár kezdte el szárral is lvoagolni, de eddig még egyáltalán nem mégis nagyon félt.vett neki egy vastag csikózablát gumi bevonattal 1x törtaz én lovaim is telivérek és nagyon puha szájuk van (kivétel ha lelócitromolják a zablát xP ) és én francia csikózablával lovagolom 13.5cmessel (ez a 2x tört) + gumikarika, tökjó neki, erre támaszkodik is packókám, a másikról ne beszéljük:D õ néha nagyon gyagya e téren:Pszóval sztem gumis vagy francia+gumikarikaEgy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják. Ha szerencsés vagyok inkább egy jófej félõsebb lovas ül rá, aki laza szárat fog. De ha nem?? Sajnos már jártunk úgy hogy egy lovas leesett róla és belerántott a szájába. Utánna úgy félt a zablától, hogyha betették a szájába és icipici erõt (nagyon kicsit képzeljetek el...) fejetttek ki rá, addig curikkolt, amíg össze nem kuporodott. :( A másik meg az, hogy telivér létére egyáltalán nem rohanós, és nagyon jófej. Én gyakorlatilag szár nélkül tudok rajta lovagolgatni terepen, akármilyne jármódban. Ha vannak is elõttünk akkor is. Ebbõl következik, hogy egy nagyon érzékeny szájú, okos paci.Zablagumit már kapott, legalább ennyivel jobb volt neki.A csikózablával nálunk eddig nem volt semmi baj, tehát ennél a verziónál maradnék. Szerintetek az 1 vagy 2 csuklós a jobb neki??? És sima, olíva vagy D alakú??
Közzétéve 2006 december 2. - 15:21

Közzétéve 2006 december 2. - 15:46
Közzétéve 2006 december 2. - 16:42
Ez galoppos cucc nem?Nem ismerem,csak tippelek,h valami feszítõ jellegû lehet.PL:Ha túlsádosan elviszi a zsokéját,az elõrenyúl,megfogja ezt a feszítõ karikát(hasolít az ágaskodóra) és teljes erejébõl meghúzza.Olyan , mint a vészfék.Senki nem tud semmi okosat, vagy durvát
mondani a feltett képre? Az elõzõ oldal legvége...