Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#641 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 25. - 21:28

Azt hiszem teljes mértékben igazat kell adjak LÓgikának.Én elhiszem, hogy egy bevetésen meg kell állni. Vessék be magukat motoron akkor! Azon van fék és megáll ha meghúzzák. És nem fáj neki, nem vérzik a szálja.Az állatkínzásra nincs mentség és nincs bocsánat. Nem érdekel, hogy a harcban nincsenek szabályok. Eleve, a csatározás is undorító, akkor is ha emberek vére hullik. De minden egyes ártatlan állat vére milliószor nagyobb bûn!Megbocsájthatatlan még az is, hogy valakik megpróbálják megmagyarázni és elfogadjatónak beállítani azt, hogy vérzõ szájú lovakkal taposnak tüntetõk közé... Nem, ez elfogadhatatlan! Annak a szerencsétlen lónak semmi köze a mi civilizációnkhoz. Semmi köze a mi politikusainkhoz és semmi köze a mi kicsinyes, gyermeteg konfliktusainkhoz.És aki mindezek ellenére megpróbálja bemagyarázni, hogy márpedig ez igenis elfogadható és normális, az maga sem jobb annál, mint aki a vérzõ szájú lovon ül, vagy annál aki ezeket az embereket és lovakat kiképzi, sem pedig annál akinek nincs jobb dolga, mint erõszakos cselekményeket szervezni, illetve bennük résztvenni...

#642 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 25. - 21:40

Nem hagyom ahol lehet hogy az állatok szenvedjenek!

Akkor mér itt reklamálsz szivem?Ez nem Lógikus. Szerintem menj ki legközelebb egy transzparenssel és tüntess értük. És a zablagyártók meg monnyanak le!

#643 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 10:21

(Ez itten már tényleg nagyon-nagyon off, legfeljebb majd átpakolássza valamelyik másik mod valahová, de: 16-18 éves koromban én is majdnem belehaltam abba, hogy nem tudok minden sérült, kínzott élõlényt megmenteni, a közeli park kóbor kutyáitól az ámbráscetekig, az afrikai éhezõ gyerekekrõl már nem is beszélve... Szerintem ezen mindenki átmegy, aztán rájön, hogy ténylegesen vagy belehal a tehetetlenségébe, vagy "csak" a lehetõségeinek megfelelõen segít, ahol tud. Az erõszak meg annyira a mindennapok része, hogy nélküle nincs élet. Ha nem vagy erõszakosabb, mint a másik, akkor meghalsz - durva, de teljesen valós példa, amikor háborúban, válságokkor az jutott kenyérhez, aki átverekedte magát a pékség ajtajánál a tömegen. Erõszakmentes élet egyszerûen nincs! Az ember erre is rájön elõbb-utóbb... Persze a mérték itt is nagyon fontos, nem véletlenül vannak szabályok, írottak és íratlanok is.)

#644 Shagya

Shagya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 404 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 10:40

Filly, ez mind szép és jó, de továbbra is kérdezem: ez elfogadhatóvá teszi a FELESLEGES erõszakot? Ettõl kevésbé lesz rossz?

#645 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 10:43

LÓgika, Shagya!Vegyétek már tudomásul, hogy az a nézet amit képviseltek, az a kisebbségé. A lovat nem szobacicának, tutujgatni való élõlénynek, ölebnek kell tekinteni, hanem egy olyan 5-7 mázsás állatnak, amit alkalmanként meg kell fékezni, amire alkalmanként (majdnem rendszeresen) az akaratodat át kell vinni, ahhoz, hogy az együttmûködés közel harmonikus legyen.LÓgika! Nem lepne meg, ha kiderülne Rólad, hogy vegetariánus vagy. Vagy ha nem, akkor azt hogy hozod össze az állatok védelmével, a csirkéével, a sertésével, a szarvasmarháéval, a haléval stb.?Vagy Ti ketten hogy értelmezitek azt, hogy a "mûvelt, demokrata" , tõlünk nyugatra esõ világban, ahol az állatvédõk szava hangosabb, mint nálunk, a lovasrendõrség alkalmazása a szükséges alkalmakkor épp oly természetes, mint a vízágyúé. Nem motoros rendõrök oszlatnak tömeget, hanem lovasrendõrök.Imádom az idealista elképzeléseiteket! Fiatal korotoknak, s az élettapaszatalat hiányának tudom be ezeket a véleményeket. Majd kíváncsi lennék, úgy 40-50 évesen (s ha sikerül kitartanotok a lovak mellett, körül) mi lenne a reagálásotok, ha a mostani véleményetekkel szembesítenének Benneteket.Shagya! Te pedig ne ítélj, hogy ne ítéltess!Egyszer eléggé legorombítottalak a nézeteid erõltetése miatt. Akkori véleményemet most is fenntartom, csak szelídebb formában figyelmeztetlek: az a nézet, amit képviselsz, az egyfajta vélemény. Azon kívül van sok egyéb, ugyancsak a célhoz vezetõ út, s ami ugyancsak nem jár a ló kínzásával. Csak valaki egyszer megfertõzött Benneteket azzal a dologgal, hogy aki nem a Ti módszereitek szerint foglalkozik a lovakkal, az mind lógyilkos, lókínzó, ütni-verni, kivégezni való senki. Pedig vannak köztük értékes tudással felvértezett emberek is, csak õk más módszert követnek.Gondolkodjatok!

#646 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 11:01

Namost akik a lovakat sajnálják, tényleg a zabla miatt teszik?Nem a könnygáz miatt? Nem azért mert 10 órán keresztül "szolgálatban" voltak a lovak? Nem a robbanások zaja miatt, vagy a lõpor füstje miatt?Hogy jön a zablához ez az egész?Annyira gáz, amikor a feszítõrõl a kínzás ugrik be sokaknak. Pedig sokszor látni - ha van szeme az embernek hozzá - sántulásra elõkészített lovat egy szál futószáron. Mert aki hülye, simán képes lesántítani 15 perc alatt egy lovat akár ilyen felülésmentes módon is. Csak ezt tudni kéne észrevenni. Az meg nem oly egyszerû.Még: voltatok már filmforgatáson? Hogy ott minek vannak kitéve a lovak? Mennyi a sántulás? MIért nem láttam még soha olyan hozzászólást, hogy a filmrendezõ egy köcsög, mert Tom Krúz nem egy Suzuki nyergében indult a szamurájok élén rohamra? :dev:

Edited by Old Shatterhand, 2006 október 26. - 11:04.

#647 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 11:27

Ha lehetne kérnem hogy a rendõrlovas topikban rendõrlovazzatok, a zablásban maradjatok a zabláknál (meg a zablanélküliségnél), a suttogósban suttogjatok, a havasban anyázzatok; meg egyáltalán...Köszia kartotékosPS: greyhound, a tiedet átraktam a helyére.

#648 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 11:31

[quote name='greyhound' date='2006.10.26, 12:22' post='410616']Amúgy valaki utalt rá, hogy a lovasrendõrök nem túl jól lovagolnak. Efelõl ne legyenek kétségeid. Bevetésen kívül a rendõrök is naponta lovagolják a lovaikat, nem akárkik a szakmai vezetõik, bemutatókon láthatod õket karusszelt lovagolni, stb. Ne aggódj! Sokan, akik a rendõrök lovastudását fikázzák itt, azok hetente - két hetente egy alkalommal jutnak fel a ló hátára, õk mindennap...Elnézést, késõn láttam a költöztetést...

Edited by furioso, 2006 október 26. - 12:47.

#649 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 18:54

A Shagya&Nevzorov-vs-Világegyetem meccs aktuális fordulóját átraktam a Svédasztal topikba. (Eredetileg a sutyorgósba akartam, de amikor a scientovarázslás bejött a képbe, kartotékos énem végképp feladta, és azt visította, "a levesbe vele!!!". Asszem, a svédasztalon van leves. Vagy legalább valami fõzelék.)

#650 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 26. - 19:44

Pedig egész szórakoztató volt.És közben rájöttem, egyenrangúak vagyok egy egész ménessel. (Vagy ökörkör? de az majnem ugyanaz) Együtt iszunk a hosszú itatónál, és el se zavarom õket meg õk se engem. Sõt! Mindjárt be is pipilek a nagy beindulásban.

..kartotékos énem végképp feladta, és azt visította, "a levesbe vele!!!". Asszem, a svédasztalon van leves. Vagy legalább valami fõzelék.)

Véletlen? :rolleyes: Dehogy. A lappangó háziasszonyi tehetség azért teret nyer. (lásd: A nõk elsákárnyosodása).A trancsírozás mondhatom egészen jól megy, csak imitt-amott szaladt bele a nagykés a szûzpecsenyébe. Ja a szív(ek)en is van hasítás, a dagadóról nem is beszélve. A fõzés tudom kicsit misztikus. (néha titkos receptek szerinti) nem is firtatom..Megyek megnézem a svédasztalon "feltaláltakat".Szép estét, gyertyafényes jóétvágyat!

#651 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 27. - 15:23

(A "Svédasztal" azóta "Zárt osztály" néven üzemel. Csak azért írom, ha véletlenül nem találnád... :ang:)

#652 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 28. - 7:48

Ühümm. Pont arra jártam amikor az illetékes "mûveleti területté" alakította.Csoportosulni csak módjával!

#653 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 11:01

Nacsókolom. Ez is Nevzorovból indult most, de a kérdésem az lenne, valaki látott már közelrõl az alábbi hozzászólásban szereplõ szerkezményt mûködtetni? Én nem tudok róla sokat, csak amire böngészés közben rábukkantam, s alul olvasható.(magamban kicsit kételkedem akár a hasznosságában, akár a keménységében, mert igaz ugyan, hogy felfelé emel [alkérdés, ez hogyan baj], de az egykarú emelõbõl kifolyólag kisebbet, mint amekkorát a lovas húz)

MEgnéztem a képeket, vannak nagyon durvák.De ezen pl mi a sokkoló? kép

Ezen a képen egy eredetiben Dutch gag-nek nevezett zabla van, amibõl a gag-et azt a soknyelvû lovas kínszótár ágaskodós zablának fordítja (a Dutch meg holland). Nevezik még Pessoa gag-nek is, meg (kontinentálisnak) is, a zárójel azért, mert egy szóban nem tudom fordítani, kontinentális az, ami a brit szigetrõl nézve lenézhetõ :). A neten általában azt tartják róla, hogy durva tud lenni, mint a feszítõzabla, és hogy ezt is négy szárral kéne használni, mint a Pelhamot vagy a nagykantárt, stabil, biztos kezû lovasnak, és az alsó szárat (ezen a képen csak az van!) csak indokolható esetben, óvatosan, jelzés gyanánt...A lovas javára szólván, ha az alsó karikába csatolja a szárat, még durvább lenne.

#654 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 11:19

, és az alsó szárat (ezen a képen csak az van!) csak indokolható esetben, óvatosan, jelzés gyanánt...A lovas javára szólván, ha az alsó karikába csatolja a szárat, még durvább lenne.

fenetuggya... ijen zabla sztem tök fölösleges. ez tört zablás(nak néz ki) bizbasz, nem ojan veszedelmes ezen a képen. elõszeretettel választyák ezt lányok, fijatalok, mer ojan frankónkomojnak néz ki. :D ez olyan mint 1 pelham. biztos "menõs" a ló aszt azér csatolta alurra a szárat. Szokták ezt csikózablaként használni is.A nagyobb pályákon divat lett zablakölteményeket használni az országban(haladni kell a nemzetközi tudással).külön orrszij az orrszij alatt, kacifántos erõkarok,bonyolult mahinációk. :D ha nagyonnagyonnagyon menõs a ló alapjáratbol, sztem. akkor is elég egy pelham.max. meg az idomitó lovaglás.depersze,megkéne keresni az okot, hogy mitõl nagyonnagyonmenõs a gebe. :)

#655 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 9. - 13:49

Minden kütyü a munkát +spórolandó lett kitalálva :nem: ía lustaság mindenek felett!Csak ne kelljen dolgozniaz eredményért ;) Agggyad Uram,de rögtön :yeah: :kv:

#656 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 17:22

Ezt a fajta zablát pelham-szíjjal szokás/divat használni, és ugye annak csatolási lehetõségei is többfélék, így be lehet szabályozni az erõsségét. Ha a nagykarikába csatolod a szárat, szinte ugyanaz a hatása mint egy csikózablának.

#657 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 17:48

Szerintem az elsõ kiskarikába csatolva sem egy gyilkos szerszám. Az elõzõ lovat, amivel versenyeztem így lovagoltam ugrásnál, és nekem nagyon tetszett, nagyon finoman lehetett vele lovagolni.

#658 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 18:11

Valaki elmagyarázhatná nekem, hogy a pelham-szíj mire jó. Teljesen tanácstalan vagyok :confused:

#659 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 18:18

Egy olyan szíjacska aminek mindkét végén csat van, így a zabla karikáit kötöd össze és ehhez csatolod a szárat, így osztja el a karikákra a rá ható erőt. Izé. Szóval a zabla mindkét felén van egy ilyen. :)

Edited by Titok, 2006 november 9. - 18:19.

#660 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 18:26

Más néven összekötõ :) Így néz ki

#661 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 18:52

Tudom hogy használják, csak azt nem értem, hogy mi a rákra jó? Miért használ az ember pelhamot, ha összeköti a karikákat? A belinkelt kép pedig végképp magas nekem, mert minek egy feszítő hatású zabla, ha a szájrész meg gumi?

Edited by Barefoot, 2006 november 9. - 18:52.

#662 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 18:54

Szerintem az elsõ kiskarikába csatolva sem egy gyilkos szerszám. Az elõzõ lovat, amivel versenyeztem így lovagoltam ugrásnál, és nekem nagyon tetszett, nagyon finoman lehetett vele lovagolni.

Érzékeltethetted volna, hogy tudod, mi ez, amire kérded, hogy miért erõszakos... Akkor nem írok annyit.

#663 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:03

Bocsánat :kir: Ezt csak úgy ironikusan írtam...

Tudom hogy használják, csak azt nem értem, hogy mi a rákra jó? Miért használ az ember pelhamot, ha összeköti a karikákat? A belinkelt kép pedig végképp magas nekem, mert minek egy feszítõ hatású zabla, ha a szájrész meg gumi?

Hát, hogy feszítõ legyen, de ne annyira erõs. :kir: Mondjuk ez csak az én személyes véleményem, de egy kevésbé gyakorlott lovasnak szerintem gondot okozhat pl. a két szár kezelése. Legalábbis én biztos, hogy nem tudnám korrektül használni. Az összekötõvel meg nem túl durva, de meg is érzi a ló.

#664 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:03

Egyébként, persze, csak jó lenne biztosat tudni, mert a kép fellelhetõségi helyébõl következvén Nevzorov is azt hiszi, hogy ez nem egy normál zabla, hanem annál több (egy díjlovas honlapon, ahol más információt teljesen hitelesnek találok, kifejezetten azt írják, hogy ez egy hentes által összebarkácsolt kézifék...). Elsõre én is így gondoltam, de aztán kétségeimet fentebb leírtam. Asszem a lovakat kéne kérdezni...

#665 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:05

Mondjuk ez csak az én személyes véleményem, de egy kevésbé gyakorlott lovasnak szerintem gondot okozhat pl. a két szár kezelése.

Mármint a bal és a jobb? :D

#666 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:08

:D :D :D :D Akkor úgy fogalmazok, hogy négy szár :kir:

#667 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:29

Kevésbé gyakorlott lovas használjon csikózablát.Feszítõzablából van rövidebb szárú is, lehet kimberwicket használni, vagy egy vékonyabb csikózablát. A képen még segédorrszíj is van a zabla elõtt, ami megint érthetetlen egy állzószíjas feszítõ esetében.

#668 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 9. - 19:53

Kevésbé gyakorlott lovas használjon csikózablát.

Ezt a kevésbé gyakorlottat egyébként én most konkrétan az ugrásra értettem. Én személy szerint "békeidõben" persze, tudnám használni, de pályalovaglás közben valószínûleg már nem menne elfogadhatóan. És akkor egyszerûbb egy feszítõ hatású megoldás, ami kevésbé erõs... Egyébként stílusversenyeken csak összekötõvel lehet feszítõzablákat használni, és ez elég meghatározó a fiatal lónál, vagy az ifi lovasoknál.De azt mindenképp hozzá kell tennem, hogy mindez az én fejecskémbõl pattant ki, úgyhogy nem kell ennek történelmi jelentõséget tulajdonítani. A kérdésre teljes egészében igazából nem tudok válaszolni, (mire jó az összekötõ?) azaz tudnék de az csak felszínes válasz lenne, annak meg aztán végképp semmi értelme :D Amit feljebb említettem ez is csak egy része az egésznek, ezért nem is szeretnék már túlzottan belefolyni ebbe, mert már én sem tudom, mirõl beszélek :kir:

Edited by Saby, 2006 november 9. - 20:09.

#669 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 10. - 7:50

Szerintem az egész, "és miért van a képen ez, meg az, meg még amaz is???" problematikára valahol ebben a jelenségben rejlik a válasz:

előszeretettel választyák ezt lányok, fijatalok, mer ojan frankónkomojnak néz ki. :D

Rég volt az már, amikor viszonylag önállóan dolgozó, magukról meglehetőst sokat képzelő 15-16 éves ifjú díjugrató titanillák közt lovaztam; de valami rémlik arról hogy sokkal jobban meghatározza azt, mit pakolnak a lovuk szájába meg fejére, hogy épp mi a divatos a köreikben és miről gondolják a barátnők (=vetélytársak) hogy "frankókomoj"; mint hogy az adott cuccok hogy' működnek és mire valók.De például azt sem látom át, mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, hogy van a ló arcában egy elég komoly zabla, és az orrán még mellé egy baszomnagy hackamore; és ez négy szárral, amolyan nagykantár-szerűen használtatik (és használtatik is mind a négy szár; nem csak azér' van a zabla mert kötelező). Persze biztosan én vagyok a csekélyértelmű medvebocs; de sztem ha hekivel működik a ló akkor nem köll a zabla, ha meg zablával akkor nem köll a heki; és a kettő kombinálásának legfeljebb a jól megfigyelhető "csináljunk karácsonyfát a ló fejéből" trend követésében van értelme.

#670 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 10. - 8:01

Egyébként, persze, csak jó lenne biztosat tudni, mert a kép fellelhetõségi helyébõl következvén Nevzorov is azt hiszi, hogy ez nem egy normál zabla, hanem annál több (egy díjlovas honlapon, ahol más információt teljesen hitelesnek találok, kifejezetten azt írják, hogy ez egy hentes által összebarkácsolt kézifék...). Elsõre én is így gondoltam, de aztán kétségeimet fentebb leírtam. Asszem a lovakat kéne kérdezni...

MINDÍG ez a +oldás!!! :yeah: Ha lovak beszélni tudnának,mennyi felesleges okoskodástól kímélnének + bennünket ;) Sofort okosok lennénk :kv:

Szerintem az egész, "és miért van a képen ez, meg az, meg még amaz is???" problematikára valahol ebben a jelenségben rejlik a válasz:Rég volt az már, amikor viszonylag önállóan dolgozó, magukról meglehetõst sokat képzelõ 15-16 éves ifjú díjugrató titanillák közt lovaztam; de valami rémlik arról hogy sokkal jobban meghatározza azt, mit pakolnak a lovuk szájába meg fejére, hogy épp mi a divatos a köreikben és mirõl gondolják a barátnõk (=vetélytársak) hogy "frankókomoj"; mint hogy az adott cuccok hogy' mûködnek és mire valók.De például azt sem látom át, mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, hogy van a ló arcában egy elég komoly zabla, és az orrán még mellé egy baszomnagy hackamore; és ez négy szárral, amolyan nagykantár-szerûen használtatik (és használtatik is mind a négy szár; nem csak azér' van a zabla mert kötelezõ). Persze biztosan én vagyok a csekélyértelmû medvebocs; de sztem ha hekivel mûködik a ló akkor nem köll a zabla, ha meg zablával akkor nem köll a heki; és a kettõ kombinálásának legfeljebb a jól megfigyelhetõ "csináljunk karácsonyfát a ló fejébõl" trend követésében van értelme.

Látok vmi szerény párhuzamot a kettõs kantározás és a sarkantyú/pálcaegyidejû használata között... ;)

#671 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 10. - 8:05

... mire jó amit világkupa-közvetítéseken gyakorta látok, ... legfeljebb a jól megfigyelhetõ "csináljunk karácsonyfát a ló fejébõl" trend követésében van értelme.

Amibõl minnyá az is következik, hogy nem is csak a zsengekorúak privilégiuma a frankónkomolynakláccó cuccok ló fejére-szájába (és máshova) tuszkolása...:D:D

Edited by Ágimam, 2006 november 10. - 8:07.

#672 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 10. - 8:40

Nem is véletlenül került egy hozzászólásba a két dolog ;) , de azért ha valaki tud magyarázatot a kettes számú jelenségre, örömmel meghallgatom. (mondom, h csekélyértelmû medvebocs vagyok még...)

#673 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 10. - 8:54

Nem is véletlenül került egy hozzászólásba a két dolog ;) , de azért ha valaki tud magyarázatot a kettes számú jelenségre, örömmel meghallgatom. (mondom, h csekélyértelmû medvebocs vagyok még...)

Én-hasonlóan csekély értelmemmel- +kockáztatok 1 alternatívát!!!!A zabla szimmetrikus eszköz lévén,használható "féloldalasan(diferenciált segítség!) a hackemore 1 "erõszerszám" hatása generális és "mindentvivõ" :yeah: Talán így,de nem szentírás....

Edited by feribácsi, 2006 november 10. - 8:55.

#674 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 10. - 13:24

Bár senki nem kérte, de találtam egy remek képet a fent leírt jelenségrõl :kir:

#675 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 15:09

Mit szóltok ehhez?Posted Image

#676 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 15:16

Annyit, hogy "ez mi?".

#677 Guest_waldstätten nannerl_*

Guest_waldstätten nannerl_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 2. - 15:15

Egy olyan kérdésre várnék választ hogy:Kedves "lovamat" (nem az enyém) szeretném megajándékozni egy új zablával, hogy ne azzal a régi 17 centis zablával mászkáljon. Idegesít, hogy egy rakattal lóg tovább a zabla a csöpp telivér száján.Alapvetõen 2 olyan problémám van, amik közösen erõsítik egymást.Az elsõ az lenne, hogy ugye nem az enyém a paci és sokan lovagolják. Ha szerencsés vagyok inkább egy jófej félõsebb lovas ül rá, aki laza szárat fog. De ha nem?? Sajnos már jártunk úgy hogy egy lovas leesett róla és belerántott a szájába. Utánna úgy félt a zablától, hogyha betették a szájába és icipici erõt (nagyon kicsit képzeljetek el...) fejetttek ki rá, addig curikkolt, amíg össze nem kuporodott. :( A másik meg az, hogy telivér létére egyáltalán nem rohanós, és nagyon jófej. Én gyakorlatilag szár nélkül tudok rajta lovagolgatni terepen, akármilyne jármódban. Ha vannak is elõttünk akkor is. Ebbõl következik, hogy egy nagyon érzékeny szájú, okos paci.Zablagumit már kapott, legalább ennyivel jobb volt neki.A csikózablával nálunk eddig nem volt semmi baj, tehát ennél a verziónál maradnék. Szerintetek az 1 vagy 2 csuklós a jobb neki??? És sima, olíva vagy D alakú??

anya csikójának is nagyon érzékeny a szája, félt a zablától, állandóan földhözvágta magát ha meglátta, de ez még a belovaglás elõtt is meg utánis, pedig egyáltalán nincs fogva a szája, mostmár kezdte el szárral is lvoagolni, de eddig még egyáltalán nem mégis nagyon félt.vett neki egy vastag csikózablát gumi bevonattal 1x törtaz én lovaim is telivérek és nagyon puha szájuk van (kivétel ha lelócitromolják a zablát xP ) és én francia csikózablával lovagolom 13.5cmessel (ez a 2x tört) + gumikarika, tökjó neki, erre támaszkodik is packókám, a másikról ne beszéljük:D õ néha nagyon gyagya e téren:Pszóval sztem gumis vagy francia+gumikarika

#678 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 15:21

Senki nem tud semmi okosat, vagy durvát :dev: mondani a feltett képre? Az elõzõ oldal legvége...

#679 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 15:46

Elég régóta lovazok ahhoz, hogy saját véleményem legyen a ló fejére aggatott herkentyûkrõl. Apám, aki lovas katona volt a II. vh-ban, azt mondta, hogy minél több szíj és egyéb van a ló fején, annál kevésbé tud a lovas lovagolni. Ez így summás, de célirányos. Angol telivéreket lovagolok már tönn, mint 10 éve. Csikózablánál tovább azonban még nem jutottam, és ezen nincs áll alatti szíj, orrszíj stb., csak homlok, torok, tarkó és pofaszíj, és mégis mindent meg tudok csinálni a lovaimmal. Igaz én nevelem õket pelenkás koruktól és nem egy elrontott jószág lelkivilágát kell helyrehoznom. Hiszek a szelid nevelés, bánás hatékonyságában, és az élet eddig engem igazol, pl. a szíjjak, csatok, zablák, láncok számát illetõen is.

#680 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 16:42

Senki nem tud semmi okosat, vagy durvát :dev: mondani a feltett képre? Az elõzõ oldal legvége...

Ez galoppos cucc nem?Nem ismerem,csak tippelek,h valami feszítõ jellegû lehet.PL:Ha túlsádosan elviszi a zsokéját,az elõrenyúl,megfogja ezt a feszítõ karikát(hasolít az ágaskodóra) és teljes erejébõl meghúzza.Olyan , mint a vészfék. :D