Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#641 tomsawyer

tomsawyer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 16:40

Sziasztok. érdekelne , hogy ti szõrváltáskor mit etettek a lovakkal. Sokféle megoldást hallottam , van aki csak a szokásos abrakra esküszik , van aki tápot ad  a lovaknak , vagy valamilyen vitamin kiegészítõt. Ti hogy oldjátok meg.

Hozzászólás megtekintése

Nekem egyharmad kukoricát ajánlottak a zabhoz.

Hozzászólás megtekintése

Errõl a megoldásról még nem hallottam.Ezt nem inkább a téli minuszrettentõsokfok elviselésére, többlet energia bevitel végett szokás adni (fõleg félrideg tartásban)?Amúgy én is lenmagozok de elsõsorban a belek karbantartása végett, a szõrre kifejtett jótékonyhatás csak plussz.

#642 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 17:17

Sziasztok. érdekelne , hogy ti szõrváltáskor mit etettek a lovakkal. Sokféle megoldást hallottam , van aki csak a szokásos abrakra esküszik , van aki tápot ad  a lovaknak , vagy valamilyen vitamin kiegészítõt. Ti hogy oldjátok meg.

Hozzászólás megtekintése

Nekem egyharmad kukoricát ajánlottak a zabhoz.

Hozzászólás megtekintése

Errõl a megoldásról még nem hallottam.Ezt nem inkább a téli minuszrettentõsokfok elviselésére, többlet energia bevitel végett szokás adni (fõleg félrideg tartásban)?Amúgy én is lenmagozok de elsõsorban a belek karbantartása végett, a szõrre kifejtett jótékonyhatás csak plussz.

Hozzászólás megtekintése

A szõrváltáshoz is többletenergia bevitel szükséges. Egy kis étolajjal meglocsolva, ami mindig jár az abrakhoz.

#643 KRISZ

KRISZ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 32 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 23:20

Sziasztok!A szõrváltásban szerintem mindenki a "sok szõr a számba pucolásnál"-t utáljuk.Erre a legjobb módszer - szerintem- az általunk "svicc kés"-ként említett fémlapból készült vízlehúzó másik éle ami recés. Istenien szedi ki az elhalt szõrszálakat, megrövidítve a vedlést. Krisz

#644 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 8:45

Srácok! Valaki ígért nekem cukorrépafotót! Lécciiiii!

#645 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 10:47

Úl karámok építését ill. a régiek bõvítését tervezem.Nagy dilemmám az anyag beszerzés, nem egyszerû a keményfa beszerzése és nem is olcsó.Ki mivel és hogyan karámoz?

#646 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 11:26

Úl karámok építését ill. a régiek bõvítését tervezem.Nagy dilemmám az anyag beszerzés, nem egyszerû a keményfa beszerzése és nem is olcsó.Ki mivel és hogyan karámoz?

Hozzászólás megtekintése

Szerintem legjobb megoldás egy erdészettel felvenni a kapcsolatot. Amikor tisztítják vagy gyérítik a fiatal akácot, pont megfelelõ anyagot tudnak csinálni. Már kitermeléskor úgy tudják vágni, ahogy megrendeled. Oszlop, illetve karámfa hossza, vastagsága egyebek. Köbméteres a dolog, de most árat ne kérdezz. Ha érdekel utána tudok kérdezni.

Edited by packa, 2006 március 3. - 11:27.

#647 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 11:27

Nagy dilemmám az anyag beszerzés, nem egyszerû a keményfa beszerzése és nem is olcsó.

Hozzászólás megtekintése

Lámpás!Fordulj hozzám bizalomal, ha a távolság nem probléma fuvar tekintetében. Olcsónak mondható áron tudok akácoszlopot minden mennyiségben.

#648 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 11:28

Csak az akácban bízz. Ha félbevágatod (félkör keresztmetszetûre) a vízszintes rudakat, akkor a vágás után azonmód szereld is fel.A függõleges oszlopokat ásd le 60-80 centire, vízszinteseket leginkább menetes szárral (10-es), csavarozással érdemes rögzíteni. Az oszlopok 8-12 cm átmérõjûek legyenek.

Hozzászólás megtekintése

Ne áss, hanem lukfúúúrót használj!!le kéne már cserélni ezt a klavit....

Edited by packa, 2006 március 3. - 11:29.

#649 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 11:30

Nagy dilemmám az anyag beszerzés, nem egyszerû a keményfa beszerzése és nem is olcsó.

Hozzászólás megtekintése

Lámpás!Fordulj hozzám bizalomal, ha a távolság nem probléma fuvar tekintetében. Olcsónak mondható áron tudok akácoszlopot minden mennyiségben.

Hozzászólás megtekintése

Mennyi az annyi?

#650 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 11:53

Mennyi az annyi?

Hozzászólás megtekintése

Tudni kéne, hogy mi az amire konkrétan szükség van akácból, de ezt már inkább magánban cifrázzuk tova.

#651 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 12:00

Azon vagyok, hogy minél több ajánlatot gyüjtsek össze ~2,5m oszlop és ~3m-es karámfára.Az eddig megépített karámnál 16 cm-es csavart használtunk, természetesen elõfúrtunk és meg is zsíroztuk, tartósnak bizonyult.Esetleg ha van a látószögetekbe keresek, még 3,5-4m-es úgrórudat is.

#652 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 12:02

Villanypásztorhoz karókat legutóbb oszlopokból vágattam, esetleg van valakinek jobb ötlete, vagy foglalkozik valaki ilyenek elõállításával?

#653 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 12:10

Mennyi az annyi?

Hozzászólás megtekintése

Tudni kéne, hogy mi az amire konkrétan szükség van akácból, de ezt már inkább magánban cifrázzuk tova.

Hozzászólás megtekintése

Részemrõl csak kiváncsiság. :)

#654 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 13:43

Két évvel ezelõtt 1000 Ft-ért sikerült vennem 3 m-es akác oszlopokat, a helyszínreszállítással, és nem volt ritka a 25 cm feletti átmérõ sem.Hát ilyesmirõl álmodozom most is. ;)

#655 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 13:53

Két évvel ezelõtt 1000 Ft-ért sikerült vennem 3 m-es akác oszlopokat, a helyszínreszállítással, és nem volt ritka a 25 cm feletti átmérõ sem.Hát ilyesmirõl álmodozom most is. ;)

Hozzászólás megtekintése

"Merjünk nagyot álmodni" :D De ezt sajnos nem én mondom. ;)

#656 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 14:58

"Lámpás!Fordulj hozzám bizalomal, ha a távolság nem probléma fuvar tekintetében. Olcsónak mondható áron tudok akácoszlopot minden mennyiségben."Akkor most az van, ha ennyiért tudok venni akkor nagyon jó áron veszem?

#657 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 3. - 16:04

Nagyon jó áron, bizony.

#658 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 4:50

SziasztokNekem az lenne a kérdésem, hogy ti a karámozos idöszakban, hogy oldjátok meg az etetéseket?Nálunk háromszori etetés van igy a lovászok délben felhordják a lovakat egy-másfél orára. A karámba csak vizet kapnak.Ti adtok nekik a karámban is szénát vagy csak a boxban?

#659 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 9:05

Karámépítésben kérek én is tanácsot.Saját kitermelésben hazakerült egy csomó akác, kb 4,5 m hosszúságban. A tövénél jóval vastagabbak mint a csúcsi résznél. kérdezném, hogy milyen távolságban szükséges az oszlopokat tenni, illetve melyik a legkisebb átmérõje az akácnak, amely a karám falára kerülhet. Ha túl nagy a külömbség a tövi és csúcsi rész között érdemes-e fürészeltetni, ha igen, milyen minimális vastagság maradjon a fûrészelés után?köszi kikinda

#660 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 11:15

"Ti adtok nekik a karámban is szénát vagy csak a boxban?"Ha az idõjárás engedi, az ebédet a karámaban fogyasztják el. Van aki csinál, vagy vesz etetõhelyet és van aki a földrõl. A lónak mindegy, neked az elõbbi takarékosabb."Saját kitermelésben hazakerült egy csomó akác, kb 4,5 m hosszúságban"Hû, de jó neked! ;) A palló méret az teljesen jó, vagy legalábbis nálam bevált.

#661 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 18:57

A karámban mindig van széna.Szerintem nem korrekt szegényeket kirakni szikkadni, széna és víz nélkül. :)

#662 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 19:09

SziasztokNekem az lenne a kérdésem, hogy ti a karámozos idöszakban, hogy oldjátok meg az etetéseket?Nálunk háromszori etetés van igy a lovászok délben felhordják a lovakat egy-másfél orára. A karámba csak vizet kapnak.Ti adtok nekik a karámban is szénát vagy csak a boxban?

Hozzászólás megtekintése

Mit értesz a "karámozós idõszak" alatt? Most karámozva vannak?

#663 tomsawyer

tomsawyer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 19:32

Hozzászólás megtekintése

A karámban etetõhely van kialaákítva állandó széna ellátással.Ebbõl kifolyolag a boxban sosincs etetés.Ja nálunk non-stop a karámozás :D .

#664 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 4:57

Köszönöm a válaszokatA karámozos idöszak alatt nálunk az utolso mocsarak után(tavasz) az elsö ho lefagyásig tart. A köztes idöszakban elég ritkán mennek ki a lovak mert a terület lejt és völgy aljában van igy mikor fagy, nálunk nagyon fagy és mikor már máshol száradt a talaj, itt még mindig sárfürdö van, pedig elég homokkal kevert a talaj.Vizet azért kapnak csak szénát nem, de reméljük az idei karámozos idöszakban már ezt is bepotoljuk.

#665 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 9:43

Ha jól értem, dorszika, akkor most istállóban vannak? Nem tudom hány lóról van szó, de egy FEDELES BEÁLLÓ nem kerül milliókba. Nem is tudom, hogy értsem a fogalmazásod (miszerint vizet "azért" kapnak), a vízkérdés is viszonylag olcsón megoldható egy nagyobb hordóval, kimustrált káddal, és a legközelebbi csapról egy (akár irdatlan hosszú) slaggal bármikor cipekedés nélkül feltölthetõ.Igaz, nálunk nem annyira dimbes-dombos a karám, de hidd el, az ilyen teles-havas-jeges idõkben itt is van bõven SÁR. Ráadásul itt nyoma sincs homoknak, 7o%-ban agyagos a talaj. És ha van beálló rájuk van bízva, merre-meddig mennek, mikor rohangálnak egyet, mikor "támasztják" napokig a fedelest, vígan szénázgatva, amikor csak kedvük támad. És így nem állnak napestig a saját trágyájukban, a fedelesben sokkal könnyebb almot cserélni, meg lehet csinálni "dombosra", hogy a vizelet mindig lecsurogjon onnét.

#666 Lear

Lear

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 677 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 17:15

Picit visszakanyarodnék a kaki témához...EUilag valóban elõírás a trágyatároló, amit ha úgy építesz meg, hogy elõ van írva, akkor még trágyatárolásra sem alkalmas. Inkább veszélyes hulladék tároló, mert a lókaki, mint most az ADUKÖFE levelébõl kiderült, a lószar veszélyes hulladék....... Szóval megépült a tároló ami kellett az engedélyek miatt, amiben soha egy percig sem tároltunk trágyát, viszont 3-év után kapott egy tetõt és most mint zárt tároló funkcionál.....Egy lovat tartó ismerõsnél láttam ezt a megoldást, ott mûködött. A trágyát lepakolták egy félreesõ területen, nagyjából négyzet alakot raktak ki bekõle, ami kb. másfél méter magas, 4-5 méter széles volt és folyamatosan nõ a hossza. A lerakott trágyába 10-12 centi átmérõjû oszlopok voltak szúrva, függõlegesen, olyan cirka fél méter távolságban egymástól. Ha a trágya összeállt, 1-2hónap alatt, akkor kivették belõle az oszlopokat, aminek a helyén megmaradt a lyuk. Ezt a lyukas trágyarész lényegesen gyorsabban konposztálódik, mint a tömören egymásra rakott vastag trágya. Az oszlopok utánna újra elõrébb kerültek a trágyában. Sokkal egyszerûbb és gyorsabb, mint amilyennek tûnik így leírva. Evvel az eljárással egy éven belül tuti humuszt lehet nyermi a szalmás trágyából, amit bár hol szívesen fogadnak. Forgácsos trágyánál nem mûködik.

Edited by Lear, 2006 március 11. - 19:15.

#667 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 22:33

Hú,kösz!Ez állat! :kocc:

#668 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 12. - 4:12

Ágimam!Tudom, hogy hihetelennek hangzik, de a lovak(55) igen is benn vannak a boxokban egész nap. Ezt teszik azért, mert senki nem kockáztatja sem a saját sem a lo testi éppségét, hogy a tükörjégen eljusson a karámokig amikben szintén tükör jég honol, és ez mind olyan 30% os lejtön. Tehát amint az elsö latyak lefagy a lovak nem mennek karámba addig mig az annyira fel nem olvad, hogy mindennemü baleset nélkül el lehessen jutni velük a karámig.

#669 Lear

Lear

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 677 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 12. - 8:28

Kösz Hh, rákeresek, ez még jól jöhet.

#670 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 12. - 9:13

Ágimam!Tudom, hogy hihetelennek hangzik, de a lovak(55) igen is benn vannak a boxokban egész nap. Ezt teszik azért, mert senki nem kockáztatja sem a saját sem a lo testi éppségét, hogy a tükörjégen eljusson a karámokig amikben szintén tükör jég honol, és ez mind olyan 30% os lejtön. Tehát amint az elsö latyak lefagy a lovak nem mennek karámba addig mig az annyira fel nem olvad, hogy mindennemü baleset nélkül el lehessen jutni velük a karámig.

Hozzászólás megtekintése

55 lóóóó? Posted Image (Emmá igazán "nagyüzem"!)Hát, mi tagadás, azért számukra mégsem olyan egyszerû (és olcsó) egy beálló-szénázó megépítése.Nem tudom, mekkora ez a terület, de nem lehetne villanypásztorral elkeríteni egy akkorát, ahol (viszonylag kényelmesen) elsétafikálhatnak napközben? Mondjuk egy olyan részen, ahol nem annyira dimbes-dombos... :confused: (És csak arra az idõre, amíg nagyon fagy.)

#671 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 12. - 9:18

Hozzászólás megtekintése

Szerintem az a hihetetlen, hogy ettõl nincsenek emésztési, viselkedési és egyéb problémáik.

#672 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 4:18

SziasztokTudom nehéz elképzelni én se tudnám, ha nem látnám. Mi a völgy aljában vagyunk, igy tehát a viz elvezetése elég nehéz, mert két oldalrol hozzánk jön minden. Tudom ez még nem mentség arra, hogy ne lehessen semmit tenni ellene. De hiába probálkozunk bármivel, mert a legjobban lejtös rész az a rész ahol kilépünk az épületböl és elindulunk a karámok fele, ha már a karámok használhatoak lennének akkor sem lehet eljutni odáig, mert tükör jég van. Néha a kocsibol valo kiszállás és az ajtoig valo eljutás is kockázatokkal jár, nem hogy a vasalt lovak eljussanak a karámig. Direkt megnéztem és kértem másokat is hogy ellenörizzék a völgyben legelább 2 fokkal hidegebb van mint a hegy tején. Azt hogy megsinylik a lovak nem vettük még észre, emiatt beteg kolikás lovunk nem volt. Viszont van egy pár elég sokat érö lo is a társaságban akik csikokorukota nem láttak karámot, és teljesen jol vannak, nem mondom azt hogy ez normális, SÖT, de igen is lehet karám nélkül is élni.

#673 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 21:17

Bocs Dorszika,de szerintem ez egy kicsit meggondolatlan kijelentés.Képzeld magad az õ helyükbe.Mi lenne,ha beraknának téged egy (emberre lemérve kb) 2x1- es "boxba.Nézegethetnél kifelé,kaja ,innivaló lenne.Elég bizalomgerjesztõ?Szerintem nem lehet karám nélkül élni. Adódhat egyszer-egyszer,hogy 1-2 nap kimarad,nagyon szélsõséges esetben, de.......én a helyedben megoldanám a vízelvezetést.Nálunk is a két szomszéd kertje felénk lejt,így minden víz hozzánk folyik.olvadáskor saját patakunk van :) , ott csordogál az angolboxoknál.Megcsináltuk,mert a lovaknak igenis kell a karám.Mégvalami: ha már nem tutok karámozni,miért nem csináltok legalább egy jártatógépet? :)

Edited by hihi, 2006 március 13. - 21:19.

#674 dorszika

dorszika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 5:28

SziasztokJártato gép helyett fedeles van.Tavaj még ez sem volt. Én minden nap jártam a lovamhoz és ha más nem a folyoson sétáltattam, ha meg lehetett akkor hátso utakon kijutottunk, de igy is elég sokszor megcsuszott és nem egyszer el is esett. Csak a szerencsén mulott, hogy semmi baja nem lett.

#675 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 18:21

Sziasztok. segítség kellene!Ne nevesetek,de egy fogorvos kellene aki prozézist készit. Ja nem nekem kell,természetesen lonak kéne fogat potolni.Ha valaki ismer ilyet a cimét telefonszámát kérném. köszi!

#676 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 20:04

Egész héten az új körkarámot bûvöltük. Elõször el kellett takarítani egy csomó szemetet, régi sódert, homokot. Aztán talajegyengetés, feltöltés. Utána jött a gyönyörû, új homok. Olyan vakító fehér, hogy napszemüveg kell hozzá. :) Végül belekevertünk két bála apróra kockázott vileda kendõt. Ettõl állítólag télen nem tud keményre fagyni.

Ehhez mit szóltok? Nálunk is kéne valamit csinálni a karám-talajjal. Egyengetni, homokot rá. Fecó tavaly nyáron az utánfutóval többször is fordult, de örültünk, ha a szénázó elõtti felalmozott fedelesnél dombocskát képeztünk ki, hogy a pisi lefollyon, meg a box-istálló bejárata elõtt kicsit feltöltöttük. Mifelénk egy kis halom homokot hoznak 9000,- Ft-ért.:( (Ebbõl legalább 5o kéne!:D)

#677 Szellemlovas

Szellemlovas

SUFNI

• Fórumtag
  • 1.145 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 9. - 13:20

Mifelénk egy kis halom homokot hoznak 9000,- Ft-ért.:( (Ebbõl legalább 5o kéne!:D)

Hozzászólás megtekintése

Hát, az elég sok... :( Nincs valahol a környéken nagyobb építkezés?Kis szerencsével, na meg némi borravalóval, könnyen elintézhetõ, hogy a konténeres autó nálatok, s ne a földlerakóban helyezze el a homokot.Csak egy ötlet. :)

#678 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 9. - 19:13

Vagy a bányánál érdeklõdni a tulajdonostól!Ugyanis a homok teteje általában nem alkalmas bepucolásra, kicsit szennyezett,pl földdarabkákkal, és még örülnek is, ha elviszed.Illetve olcsón kijössz belõle.A vileda kendõ szuper, én még filcdarabokkal láttam Kecskeméten, az Airventnél.Nagyon jó.

#679 Panni

Panni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.191 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 13. - 6:21

Van valakinek tapasztalata abban, hogy ha a karám oszlopokat (akác) kérgezetlenül állítom a helyükre, meddig maradnak meg? Tudom, hogy úgy is sokáig, de mégis mennyi lehet az? 5-10 év, vagy több?

#680 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 13. - 9:06

az átmérõjétöl függ, én ugy teszem le ,hogy lekérgelem megégetem v tüzben v gázperzselõvel és a rajta keletkezett koromtol nehezebben rohad el .Élettartam kb 15-20 év.