Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Pataápolás

• Please log in to reply
778 válasz a témához

#641 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 13. - 17:39

A traumatológia itt Pesten is hasonló, de állatorvost azért könnyebb találni (főleg nekünk, ahol az egyik állatorvosunk gyakorlatilag a lovarda tanyaszomszédja és a lovasegyesület elnöke :) )

#642 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 13. - 23:06

Ha nem velem történne, lehet, hogy én sem hinném el, hogy adott esetben képtelenség lehet orvost szerezni. Orosháziak vagyunk egyébként, nekem is annyiszor emlegették szegény Németh Andrást a napokban, pedig nem mostanában hagyott itt minket...azóta senki nincs...

Na de... Bréking!!! Kijött a lovamhoz egy kovács! Méghozzá Mezőhegyesről.

A talpát elszedték, ez már biztos. Vagyis hogy ennyi, ami biztos. Ugyan patakutatót nem hozott, de ha ujjal megnyomta, arra is kapta el a lábát a ló. Két héttel a körmölés után. Daraby lehet, hogy csuklott, mert rögtön ő jutott eszembe, amikor mondta a kovács, hogy "a talpat nem kellene elszedni", stb, stb.  :)   Szerencsére nem erőltette a patkolást, a talpát is békén hagyná, úgyhogy kap a lószág egy pár pacicipőt - akinek van felesleges, ne habozzon írni - és meglátjuk.  Az esetegesen máshonnan eredő sántaságot ugye nem tudta kizárni, de én már ezzel is nagyon elégedett vagyok, mert végre valaki eljött és megvizsgálta...óriási kő esett le a szívemről, hogy úgy tűnik, "csupán" ennyi a gond.

Köszönjük, hogy gondoltatok ránk! :ang:

Kobra___www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#643 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 13. - 23:18

Kígyó lététre lábproblémák... Szegényke, remélem, ennyivel megúsztátok. Németh Andris meg nagyon sokunknak hiányzik.

#644 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 13. - 23:53

Pedig ha mondtam volna az orvosoknak, hogy kígyó is, meg sánta is, érthető lenne, hogy nem jöttek... :gm:

#645 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 14. - 0:13

Már a Dr. Bubó főcímzenéjében is megmondták "kígyónak lábsó" :D

Jobbulást az állatnak :), remélhetőleg "csak" az elcseszett körmölés volt a baj

#646 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 15. - 11:27

én meg még egyszer leírom, hogy kerabol, de legalább biotin, hogy gyorsabban nőjön és jobban erősödjön neki! azért majd számolj be, hogy mi lett!

#647 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 15. - 13:07

Ezen a táblázaton filozofálok már egy ideje, ami lenn van ennek a oldalnak az alján: http://www.lovasok.h...dex.php?i=54789
Nem tudom, melyiket válasszam...

#648 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 15. - 19:21

Én az equiminst szoktam használni, és eddig jó tapasztalataim vannak vele.

#649 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 25. - 11:48

http://www.lovasok.h...dex.php?i=85765

#650 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 13. - 9:44

Na, meg lehet kérdezni, hogy mi a helyzet? Megszokta már mezítláb?

#651 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 13. - 12:53

Szerencsére találtam egy szuper kovácsot, aki nem nyúl a talpához, így szépen javulgat. Tegnap volt a nagy áttörés, mert közvetlen körmölés után jó kedvvel ügetett, vágtázott puha talajon, gyorsan fel is nyergeltem egy 10 percre... :) Remélem, ennél rosszabb már nem lesz. Ha kőre lép, azért még mindig nyom.

Próbálkoztam patacipőkkel is, egyet találtam Mo-on, de túl nagy lett, a kovács is improvizált rá valami papucs-féleséget, amiben nagyon szépen mozgott, de féltem rajta hagyni, mert úgy oldottuk meg, hogy vattába és öntapadós fásliba tekertük a patáját, ami magába szívta még az akkori minimális nedvességet is. Mivel a karámban már jókedvűen mozog, úgy döntöttem, nem kap cipellőt.

#652 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 13. - 13:11

Meglepi is sántikál a múltkori körmölés óta :sad:  Mostanra jelentősen javult, de már 10 napja történt a dolog.

#653 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 8:08

Jobbulást Meglepinek!

A mi csodánk most is csak egy napig tartott...a kovács éppen csak ránézett és most megint topog.  :sad:

#654 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 12:22

Azt mondta az ecceri ember: "Azért kell a kovács, hogy utána jobban menjen a ló, ne rosszabbul!"

• Rontó kedvelte

#655 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 12:25

Én ezt még mindig így gondolom, bő 1 hónappal később is...

egyébként értem én a patkó nélküliség előnyeit és nem is szeretnék erről vitatkozni (legközelebb tuti olyan lovat veszek, ami elvan mezítláb, legalább télen), de én biztos nem nézném azt végig, hogy hónapokig sántít a lovam abban reménykedve, hogy majd egyszer biztos megszokja... arról nem is beszélve, hogy a tartós sántítástól más lábprobléma is kialakulhat.

és nincs valami egyéb patkolási lehetőség, ami a kanca tulajdonosoknak is megfelel? alumínium patkó, műanyag patkó? vagy most már kitartotok, hátha megszokja mezítláb?

#656 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 14:35

Jóformán hozzá sem nyúlt a kovács. A talpához egyáltalán nem, tulajdonképpen csak körbereszelte, de azt meg muszáj volt.
Sanszos, hogy vissza fogom patkoltatni, csak találjak egy megfelelő helyet a számára. Eddig kitartottam, de ha már ennyitől is topa, az nem állapot. 

#657 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 14:57

Nem lehet, hogy lenyugszik a kanossága? Nem rég volt herélve, ha jól emlékszem, ugye? Pár hónap alatt lecseng általában a dolog, és akkor talán maradhatsz is, akkor is, ha elöl patkolva van. Mulan öt kanca között éli a heréltek kényelmes életét, és nincs semmi gond, hogy elöl patkó van rajta. Persze nem biztos, hogy nálatok is így lesz, de lehet, hogy szerencséd lesz.

#658 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 15:49

Decemberben herélték, már hét hónapja...annyira nem "kanos" ám, csak ha a kancák az arcába tolják a popójukat, beadja a derekát és egye-fene felugrik.  :) 
Hát, nem tudom, ha most meg erre kezdek el várni, várhatok tán' az örökkévalóságig is. A patacipő még egy opció, de ha 24/7 rajta lenne félek, hogy törné, vagy esetleg a méret sem lenne tökéletes és akkor kidobtam egy talicska pénzt az ablakon.

#659 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 14. - 17:22

Itt nálunk az istállóban próbálkoztak az egyik kancánál patacipővel, de pont ez történt. Feltörte a pártaszélt, igaziból ez csak munkában megoldás, nem arra van kitalálva, hogy benne élje az életét a ló.

#660 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 5:54

Sokan írják, hogy karámban is rajta volt a lovukon feltörés nélkül, volt, akié hónapokig viselte és nem volt vele semmi gond.

Lehet kapni speckó védőfáslikat a cipők alá, de volt, akinek azzal is feltöre a lovát...elképzehető, hogy elsősorban méretprobléma van a törések hátterében, nem tudom. Amit vettem, az határeset volt, éppen belefért volna az egy számmal kisebbe is, szóval nagyjából passzolnia kellett volna rá, de mégis úgy állt rajta, mint tehénen a gatya, pár mm eltérés miatt.

#661 Vikil

Vikil

Új vendég

• Új tag
  • 28 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 13:05

Az én lovamnak a patkó és a pata közé tett a kovács egy szilikon réteget és így nem sántít egyáltalán semmi baja nálunk jól bevált esetleg próbáltad?

#662 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 13:29

Az én lovamnak a patkó és a pata közé tett a kovács egy szilikon réteget és így nem sántít egyáltalán semmi baja nálunk jól bevált esetleg próbáltad?

Ha visszaolvasol, Tímea fő problémája, hogy a lovarda tulaja sérelmezi, hogy a patkolt herélt lova ugrálja a kancákat. Na most ezen a problémán a patkó alá tett szilikon vajmi keveset segít.

• juice kedvelte

#663 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 13:43

és nincs valami egyéb patkolási lehetőség, ami a kanca tulajdonosoknak is megfelel? alumínium patkó, műanyag patkó?

Van egy kicsit áttetszős-sárga műanyagpatkó, ami tényleg jó. Valami 9 euró volt darabja, szerintem fél évet simán kibír, tehát nem egy horribilis árú megoldás.

(Én igazából a puhább talajra-lépés miatt használtam, először egy goromba ínsérülés(szakadás?) után, aztán egy elhasználódott lábtövű lónál - segített.)

Két kicsit eltérő halványsárga: a fölső puhább, energia-elnyelő, rezgéscsillapító; az alsó kopásálló, keményebb - de nem annyira, hogy sérülést tudna vele okozni!

Normál technikával lehet fölpatkolni, nem kell vulkanizálni meg ilyenek.. :cool:

#664 Vikil

Vikil

Új vendég

• Új tag
  • 28 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 13:59

Szerencsére találtam egy szuper kovácsot, aki nem nyúl a talpához, így szépen javulgat. Tegnap volt a nagy áttörés, mert közvetlen körmölés után jó kedvvel ügetett, vágtázott puha talajon, gyorsan fel is nyergeltem egy 10 percre... :) Remélem, ennél rosszabb már nem lesz. Ha kőre lép, azért még mindig nyom.

Próbálkoztam patacipőkkel is, egyet találtam Mo-on, de túl nagy lett, a kovács is improvizált rá valami papucs-féleséget, amiben nagyon szépen mozgott, de féltem rajta hagyni, mert úgy oldottuk meg, hogy vattába és öntapadós fásliba tekertük a patáját, ami magába szívta még az akkori minimális nedvességet is. Mivel a karámban már jókedvűen mozog, úgy döntöttem, nem kap cipellőt.

pl erre gondoltam a sántaságra

Edited by Vikil, 2014 július 15. - 14:00.

#665 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 14:08

Amint furiosojr is mondta, a ló esetében alapvető probléma van a patkóviselés körül, a sántaság összefügg azzal, hogy nem viselhet patkót, szilikonos alátéttel sem.

A műanyag patkó viszont jónak tűnik, ha mindenképp kell valami... Bár gondolom, Daraby ha erre járna, további türelemre intene :)

#666 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 14:14

Tímeánál nem az a gond, hogy nem bírja a patkót. A kígyója jól megy patkóval, a versenypályán is így ment. A kancatulajok nem tűrik, hogy patkolva legyen, ezért egyedüllétre van kárhoztatva szegény. Lehet, hogy tényleg a műanyagpatkó lenne a megoldás.

#667 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 14:25

Fifikusz, ha ez nekem szólt, én köszönöm, tudom, csak nem volt türelmem leírni :)

Ezt a műanyagpatkót lehet/érdemes ragasztani?

#668 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 16:25

Nem tudom, de Overdose-nak ragasztott patkója volt, mert a szögelés mindig gondot okozott. Hogy műanyag vagy mi volt, azt nem tudom.

#669 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 21:59

Ezt a műanyagpatkót lehet/érdemes ragasztani?

Nem tudom, én még nem láttam ragasztást - ha a másikat lehet, ezt is csak lehet.

Én egy ismerősöm  lován találkoztam vele, arra azzal az indokkal kellett, hogy olyan nagyon mozog, hogy a hátuljával belelép, és ez elhajlik, nem szakad le - az ember egy idő után elmondhatja, hogy hallott/látott pár érdekesebb dolgot, nna...

Az osztrák kovács - egyébként nem dolgozott rosszul - a megkörmölt patára tette a " nyers " műanyagpatkót, azon halványan átlátszódik a pata hordozófelülete, a leendő  szöglyukak helyét egy filctollal megjelölte, kifúrta, fölszögelte, a patkó kiálló plusz részeit lereszelte.

Én annyit változtattam az ellesett technikán, hogy a kifúrás után egy megforrósított négyes szöggel (hármassal ütöttem föl majd) kisütöttem a szöglyukat, így lehetett hallani, hova megy.

#670 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 15. - 23:52

Rontó, ezt én is így gondolom... én sem szívesen nézem már cirka két hónapja, gondolhatod. De megint oda lyukadunk ki a végén, hogy a városban jó, ha kettő, esetleg három helyen vállalnak bértartást, olyan körülmények között, hogy a minimum feltételek teljesülnek (box, karámozás, 24 órás felügyelet - és akkor még nem beszéltünk arról, hogy rendesen kap-e enni, szólnak-e, ha beteg, stb.).

Most fogjuk újratárgyalni a dolgot...alumínium patkó, műanyag patkó, avagy költözés. Hogy hova, fogalmam sincs.

Szimpatizálok a műanyag patkókkal, habár szerintem az is csak ragasztva mehetne fel.

#671 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 6:37

Szimpatizálok a műanyag patkókkal, habár szerintem az is csak ragasztva mehetne fel.

Nem lóg ki a szögfej, ha ez lenne a gond.

#672 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 6:45

Hát az biztos, hogy gond lenne...
Még sosem láttam műanyag patkót. Mennyire puhák? Hogyan kopnak?

#673 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 7:06

Ha az nem gond, hogy patkó nélkül fölugrál, akkor szerintem ezzel a fajtával sem lesz.

Majd keresek egyet elő a lomtárból - nem ám, a patkógyűjteményből :) - és lefényképeztetem a gyerökkel.

Amúgy ez az egy fajta, ami szerintem tényleg használható.

#674 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 7:40

Azt megköszönném. Nézegettem őket a neten, de magyarul persze semmit nem találtam. Külföldi oldalakon láttam nagyon szemrevaló példányokat, de nem tudom, az egyszerű földi halandó kovácsoknak általában mi áll a rendelkezésükre.

#675 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 16:44

Megőszülök ettől a lótól... :)
Ma gyönyörűen, jó kedvvel mozgott ügetésben, vágtában is. Létezik, hogy egy kis reszelgetésre ilyen érzékenyen reagáljon, aztán két nap múlva kutya baja se legyen?

Az alu/műanyag patkóra engedélyt kaptunk.  :ang:

Csak jó lenne, ha a lóállat végre kitalálná, mit szeretne...

#676 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 16. - 16:48

:D

#677 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 július 20. - 14:46

Hát ez a fényképezés/fölrakás nehézségekbe ütközik nálam - meg hát olyan sokra nem is mennél vele.

Ha érdekes, akkor elküldöm az alábbi föltételekkel:

- Magánban adsz egy postacímet.

- Ünnepélyesen kijelented, hogy visszaküldöd - mert csak egy van és kell a gyűjteménybe!!!

Így mégis tapintható a dolog...

#678 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 szeptember 21. - 8:28

http://plasticpatko.freewb.hu/

#679 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2014 szeptember 21. - 8:48

Ez nekem nagyon szimpatikus, de a kovácsom biztos hülyét kapna tőle :sad:

Hol lehet ilyet kapni? Vagy interneten kell rendelni?

#680 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 szeptember 22. - 1:14

ebben hogy kaparod ki a patáját?

az ára kicsit húzós, persze attól függ hányszor lehet visszaütni, de ha csak ugyanannyiszor, mint a simát, akkor a 2800 / db (kivéve  pink, ami 3300) picit sok...