A traumatológia itt Pesten is hasonló, de állatorvost azért könnyebb találni (főleg nekünk, ahol az egyik állatorvosunk gyakorlatilag a lovarda tanyaszomszédja és a lovasegyesület elnöke )
Közzétéve 2014 június 13. - 17:39
A traumatológia itt Pesten is hasonló, de állatorvost azért könnyebb találni (főleg nekünk, ahol az egyik állatorvosunk gyakorlatilag a lovarda tanyaszomszédja és a lovasegyesület elnöke )
Közzétéve 2014 június 13. - 23:06
Ha nem velem történne, lehet, hogy én sem hinném el, hogy adott esetben képtelenség lehet orvost szerezni. Orosháziak vagyunk egyébként, nekem is annyiszor emlegették szegény Németh Andrást a napokban, pedig nem mostanában hagyott itt minket...azóta senki nincs...
Na de... Bréking!!! Kijött a lovamhoz egy kovács! Méghozzá Mezőhegyesről.
A talpát elszedték, ez már biztos. Vagyis hogy ennyi, ami biztos. Ugyan patakutatót nem hozott, de ha ujjal megnyomta, arra is kapta el a lábát a ló. Két héttel a körmölés után. Daraby lehet, hogy csuklott, mert rögtön ő jutott eszembe, amikor mondta a kovács, hogy "a talpat nem kellene elszedni", stb, stb. Szerencsére nem erőltette a patkolást, a talpát is békén hagyná, úgyhogy kap a lószág egy pár pacicipőt - akinek van felesleges, ne habozzon írni - és meglátjuk. Az esetegesen máshonnan eredő sántaságot ugye nem tudta kizárni, de én már ezzel is nagyon elégedett vagyok, mert végre valaki eljött és megvizsgálta...óriási kő esett le a szívemről, hogy úgy tűnik, "csupán" ennyi a gond.
Köszönjük, hogy gondoltatok ránk!
Közzétéve 2014 június 13. - 23:18
Kígyó lététre lábproblémák... Szegényke, remélem, ennyivel megúsztátok. Németh Andris meg nagyon sokunknak hiányzik.
Közzétéve 2014 június 13. - 23:53
Pedig ha mondtam volna az orvosoknak, hogy kígyó is, meg sánta is, érthető lenne, hogy nem jöttek...
Közzétéve 2014 június 14. - 0:13
Már a Dr. Bubó főcímzenéjében is megmondták "kígyónak lábsó"
Jobbulást az állatnak , remélhetőleg "csak" az elcseszett körmölés volt a baj
Közzétéve 2014 június 15. - 11:27
én meg még egyszer leírom, hogy kerabol, de legalább biotin, hogy gyorsabban nőjön és jobban erősödjön neki! azért majd számolj be, hogy mi lett!
Közzétéve 2014 június 15. - 13:07
Ezen a táblázaton filozofálok már egy ideje, ami lenn van ennek a oldalnak az alján: http://www.lovasok.h...dex.php?i=54789
Nem tudom, melyiket válasszam...
Közzétéve 2014 június 15. - 19:21
Én az equiminst szoktam használni, és eddig jó tapasztalataim vannak vele.
Közzétéve 2014 július 13. - 9:44
Na, meg lehet kérdezni, hogy mi a helyzet? Megszokta már mezítláb?
Közzétéve 2014 július 13. - 12:53
Szerencsére találtam egy szuper kovácsot, aki nem nyúl a talpához, így szépen javulgat. Tegnap volt a nagy áttörés, mert közvetlen körmölés után jó kedvvel ügetett, vágtázott puha talajon, gyorsan fel is nyergeltem egy 10 percre... Remélem, ennél rosszabb már nem lesz. Ha kőre lép, azért még mindig nyom.
Próbálkoztam patacipőkkel is, egyet találtam Mo-on, de túl nagy lett, a kovács is improvizált rá valami papucs-féleséget, amiben nagyon szépen mozgott, de féltem rajta hagyni, mert úgy oldottuk meg, hogy vattába és öntapadós fásliba tekertük a patáját, ami magába szívta még az akkori minimális nedvességet is. Mivel a karámban már jókedvűen mozog, úgy döntöttem, nem kap cipellőt.
Közzétéve 2014 július 13. - 13:11
Meglepi is sántikál a múltkori körmölés óta Mostanra jelentősen javult, de már 10 napja történt a dolog.
Közzétéve 2014 július 14. - 8:08
Jobbulást Meglepinek!
A mi csodánk most is csak egy napig tartott...a kovács éppen csak ránézett és most megint topog.
Közzétéve 2014 július 14. - 12:22
Azt mondta az ecceri ember: "Azért kell a kovács, hogy utána jobban menjen a ló, ne rosszabbul!"
Közzétéve 2014 július 14. - 12:25
Én ezt még mindig így gondolom, bő 1 hónappal később is...
egyébként értem én a patkó nélküliség előnyeit és nem is szeretnék erről vitatkozni (legközelebb tuti olyan lovat veszek, ami elvan mezítláb, legalább télen), de én biztos nem nézném azt végig, hogy hónapokig sántít a lovam abban reménykedve, hogy majd egyszer biztos megszokja... arról nem is beszélve, hogy a tartós sántítástól más lábprobléma is kialakulhat.
és nincs valami egyéb patkolási lehetőség, ami a kanca tulajdonosoknak is megfelel? alumínium patkó, műanyag patkó? vagy most már kitartotok, hátha megszokja mezítláb?
Közzétéve 2014 július 14. - 14:35
Jóformán hozzá sem nyúlt a kovács. A talpához egyáltalán nem, tulajdonképpen csak körbereszelte, de azt meg muszáj volt.
Sanszos, hogy vissza fogom patkoltatni, csak találjak egy megfelelő helyet a számára. Eddig kitartottam, de ha már ennyitől is topa, az nem állapot.
Közzétéve 2014 július 14. - 14:57
Nem lehet, hogy lenyugszik a kanossága? Nem rég volt herélve, ha jól emlékszem, ugye? Pár hónap alatt lecseng általában a dolog, és akkor talán maradhatsz is, akkor is, ha elöl patkolva van. Mulan öt kanca között éli a heréltek kényelmes életét, és nincs semmi gond, hogy elöl patkó van rajta. Persze nem biztos, hogy nálatok is így lesz, de lehet, hogy szerencséd lesz.
Közzétéve 2014 július 14. - 15:49
Decemberben herélték, már hét hónapja...annyira nem "kanos" ám, csak ha a kancák az arcába tolják a popójukat, beadja a derekát és egye-fene felugrik.
Hát, nem tudom, ha most meg erre kezdek el várni, várhatok tán' az örökkévalóságig is. A patacipő még egy opció, de ha 24/7 rajta lenne félek, hogy törné, vagy esetleg a méret sem lenne tökéletes és akkor kidobtam egy talicska pénzt az ablakon.
Közzétéve 2014 július 14. - 17:22
Itt nálunk az istállóban próbálkoztak az egyik kancánál patacipővel, de pont ez történt. Feltörte a pártaszélt, igaziból ez csak munkában megoldás, nem arra van kitalálva, hogy benne élje az életét a ló.
Közzétéve 2014 július 15. - 5:54
Sokan írják, hogy karámban is rajta volt a lovukon feltörés nélkül, volt, akié hónapokig viselte és nem volt vele semmi gond.
Lehet kapni speckó védőfáslikat a cipők alá, de volt, akinek azzal is feltöre a lovát...elképzehető, hogy elsősorban méretprobléma van a törések hátterében, nem tudom. Amit vettem, az határeset volt, éppen belefért volna az egy számmal kisebbe is, szóval nagyjából passzolnia kellett volna rá, de mégis úgy állt rajta, mint tehénen a gatya, pár mm eltérés miatt.
Közzétéve 2014 július 15. - 13:05
Az én lovamnak a patkó és a pata közé tett a kovács egy szilikon réteget és így nem sántít egyáltalán semmi baja nálunk jól bevált esetleg próbáltad?
Közzétéve 2014 július 15. - 13:29
Az én lovamnak a patkó és a pata közé tett a kovács egy szilikon réteget és így nem sántít egyáltalán semmi baja nálunk jól bevált esetleg próbáltad?
Ha visszaolvasol, Tímea fő problémája, hogy a lovarda tulaja sérelmezi, hogy a patkolt herélt lova ugrálja a kancákat. Na most ezen a problémán a patkó alá tett szilikon vajmi keveset segít.
Közzétéve 2014 július 15. - 13:43
és nincs valami egyéb patkolási lehetőség, ami a kanca tulajdonosoknak is megfelel? alumínium patkó, műanyag patkó?
Van egy kicsit áttetszős-sárga műanyagpatkó, ami tényleg jó. Valami 9 euró volt darabja, szerintem fél évet simán kibír, tehát nem egy horribilis árú megoldás.
(Én igazából a puhább talajra-lépés miatt használtam, először egy goromba ínsérülés(szakadás?) után, aztán egy elhasználódott lábtövű lónál - segített.)
Két kicsit eltérő halványsárga: a fölső puhább, energia-elnyelő, rezgéscsillapító; az alsó kopásálló, keményebb - de nem annyira, hogy sérülést tudna vele okozni!
Normál technikával lehet fölpatkolni, nem kell vulkanizálni meg ilyenek..
Közzétéve 2014 július 15. - 13:59
Szerencsére találtam egy szuper kovácsot, aki nem nyúl a talpához, így szépen javulgat. Tegnap volt a nagy áttörés, mert közvetlen körmölés után jó kedvvel ügetett, vágtázott puha talajon, gyorsan fel is nyergeltem egy 10 percre...
Remélem, ennél rosszabb már nem lesz. Ha kőre lép, azért még mindig nyom.
Próbálkoztam patacipőkkel is, egyet találtam Mo-on, de túl nagy lett, a kovács is improvizált rá valami papucs-féleséget, amiben nagyon szépen mozgott, de féltem rajta hagyni, mert úgy oldottuk meg, hogy vattába és öntapadós fásliba tekertük a patáját, ami magába szívta még az akkori minimális nedvességet is. Mivel a karámban már jókedvűen mozog, úgy döntöttem, nem kap cipellőt.
pl erre gondoltam a sántaságra
Edited by Vikil, 2014 július 15. - 14:00.
Közzétéve 2014 július 15. - 14:08
Amint furiosojr is mondta, a ló esetében alapvető probléma van a patkóviselés körül, a sántaság összefügg azzal, hogy nem viselhet patkót, szilikonos alátéttel sem.
A műanyag patkó viszont jónak tűnik, ha mindenképp kell valami... Bár gondolom, Daraby ha erre járna, további türelemre intene
Közzétéve 2014 július 15. - 14:14
Tímeánál nem az a gond, hogy nem bírja a patkót. A kígyója jól megy patkóval, a versenypályán is így ment. A kancatulajok nem tűrik, hogy patkolva legyen, ezért egyedüllétre van kárhoztatva szegény. Lehet, hogy tényleg a műanyagpatkó lenne a megoldás.
Közzétéve 2014 július 15. - 14:25
Fifikusz, ha ez nekem szólt, én köszönöm, tudom, csak nem volt türelmem leírni
Ezt a műanyagpatkót lehet/érdemes ragasztani?
Közzétéve 2014 július 15. - 16:25
Nem tudom, de Overdose-nak ragasztott patkója volt, mert a szögelés mindig gondot okozott. Hogy műanyag vagy mi volt, azt nem tudom.
Közzétéve 2014 július 15. - 21:59
Ezt a műanyagpatkót lehet/érdemes ragasztani?
Nem tudom, én még nem láttam ragasztást - ha a másikat lehet, ezt is csak lehet.
Én egy ismerősöm lován találkoztam vele, arra azzal az indokkal kellett, hogy olyan nagyon mozog, hogy a hátuljával belelép, és ez elhajlik, nem szakad le - az ember egy idő után elmondhatja, hogy hallott/látott pár érdekesebb dolgot, nna...
Az osztrák kovács - egyébként nem dolgozott rosszul - a megkörmölt patára tette a " nyers " műanyagpatkót, azon halványan átlátszódik a pata hordozófelülete, a leendő szöglyukak helyét egy filctollal megjelölte, kifúrta, fölszögelte, a patkó kiálló plusz részeit lereszelte.
Én annyit változtattam az ellesett technikán, hogy a kifúrás után egy megforrósított négyes szöggel (hármassal ütöttem föl majd) kisütöttem a szöglyukat, így lehetett hallani, hova megy.
Közzétéve 2014 július 15. - 23:52
Rontó, ezt én is így gondolom... én sem szívesen nézem már cirka két hónapja, gondolhatod. De megint oda lyukadunk ki a végén, hogy a városban jó, ha kettő, esetleg három helyen vállalnak bértartást, olyan körülmények között, hogy a minimum feltételek teljesülnek (box, karámozás, 24 órás felügyelet - és akkor még nem beszéltünk arról, hogy rendesen kap-e enni, szólnak-e, ha beteg, stb.).
Most fogjuk újratárgyalni a dolgot...alumínium patkó, műanyag patkó, avagy költözés. Hogy hova, fogalmam sincs.
Szimpatizálok a műanyag patkókkal, habár szerintem az is csak ragasztva mehetne fel.
Közzétéve 2014 július 16. - 6:37
Szimpatizálok a műanyag patkókkal, habár szerintem az is csak ragasztva mehetne fel.
Nem lóg ki a szögfej, ha ez lenne a gond.
Közzétéve 2014 július 16. - 6:45
Hát az biztos, hogy gond lenne...
Még sosem láttam műanyag patkót. Mennyire puhák? Hogyan kopnak?
Közzétéve 2014 július 16. - 7:06
Ha az nem gond, hogy patkó nélkül fölugrál, akkor szerintem ezzel a fajtával sem lesz.
Majd keresek egyet elő a lomtárból - nem ám, a patkógyűjteményből - és lefényképeztetem a gyerökkel.
Amúgy ez az egy fajta, ami szerintem tényleg használható.
Közzétéve 2014 július 16. - 7:40
Azt megköszönném. Nézegettem őket a neten, de magyarul persze semmit nem találtam. Külföldi oldalakon láttam nagyon szemrevaló példányokat, de nem tudom, az egyszerű földi halandó kovácsoknak általában mi áll a rendelkezésükre.
Közzétéve 2014 július 16. - 16:44
Megőszülök ettől a lótól...
Ma gyönyörűen, jó kedvvel mozgott ügetésben, vágtában is. Létezik, hogy egy kis reszelgetésre ilyen érzékenyen reagáljon, aztán két nap múlva kutya baja se legyen?
Az alu/műanyag patkóra engedélyt kaptunk.
Csak jó lenne, ha a lóállat végre kitalálná, mit szeretne...
Közzétéve 2014 július 16. - 16:48
Közzétéve 2014 július 20. - 14:46
Hát ez a fényképezés/fölrakás nehézségekbe ütközik nálam - meg hát olyan sokra nem is mennél vele.
Ha érdekes, akkor elküldöm az alábbi föltételekkel:
- Magánban adsz egy postacímet.
- Ünnepélyesen kijelented, hogy visszaküldöd - mert csak egy van és kell a gyűjteménybe!!!
Így mégis tapintható a dolog...
Közzétéve 2014 szeptember 21. - 8:48
Ez nekem nagyon szimpatikus, de a kovácsom biztos hülyét kapna tőle
Hol lehet ilyet kapni? Vagy interneten kell rendelni?
Közzétéve 2014 szeptember 22. - 1:14
ebben hogy kaparod ki a patáját?
az ára kicsit húzós, persze attól függ hányszor lehet visszaütni, de ha csak ugyanannyiszor, mint a simát, akkor a 2800 / db (kivéve pink, ami 3300) picit sok...