Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#641 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 9:43

Kedves Melódia! és a Többiek! Igazából már nem a sokadik letorkolásunkra vártunk! :( Én személy szerint nem lettem meggyõzve semmirõl a fajta értékével kapcsolatban. Még a kis létszám sem indok, mert ugyan ilyen összlétszámú, kevésbé tájidegen, fajta van másik is, ráadásul az még használható is bármire, bárkinek. /Még megenni is nagyszerû :ang: / Az, hogy a kislány és a lova, meg hogy a hülye /amiben azért lehet valami/díjlovasok...... No ez egy ló! Ezt már ismertük. :eek: Ez az akhal dolog ugyan olyan nagy ködbe van burkolva mint a másik nagy legenda, a zsábi. Ott azért felmutattak két használható példányt a magyar rajongók. :) Bárkitõl érdeklõdsz a lovai iránt, örömmel küld bemutató anyagot a lovairól, s nem küldözget az Isten háta mögé, kíváncsiságodat kielégíteni. Avagy múlt idõk idegen lovait mutogatni a magyarok helyett? TALÁN SZÉGYENLITEK A LOVAITOKAT? ANNAK ELLENÉRE, HOGY A GENETIKÁTOKBA IS EZ A KÉP VAN ÉGETVE TÖBB MINT 1000 ÉVE??? Nem sértegetésnek szántam és nem egy újabb sértõdéshullámot és anyázást várok. Úgy vélem a fajta iránt érdeklõdõ társaim nevében is mondhatom ezt! Hát csak vidáman! Oszoljon a köd, s lássuk a magyar kézben levõ állományt! :)

#642 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 10:01

Azért meg pláne nem, h eljöjjön hozzánk boldog - boldogtalan, és próbálgassa a lovainkat. NEM lovarda vagyunk, nem is leszünk soha. Nyilván civilizált hangnemben és ésszerû keretek közt lehet nálunk lovat nézegetni, de ennyi.

Ha esetleg elsiklottál volna felette.
Szvsz ez az árfekvés azon felül, hogy nyilván értéket mér (mint ugye minden pénz) távol is tartja a komolytalan érdeklõdõket.
Abban is nagy szerencséje van az akhalokosnak, hogy a lovak szabad szemmel, a legelõn ácsorogva csunyácskának hatnak. (Barátnõm akart nagyon egy akhal félvért, vitte magával a falu lószakértõjét, aki köpködött, hogy hogyan lehet így lovat tartani, oldalra kellett fordítani, hogy meglássa. Nyilván a nónihoz szokott szemnek fura. De nem baj, mert a nónitartónak nóniuszkeze van, ami nem biztos, hogy megfelelõ lenne az akhalokhoz).
Egyébként ( ha jól összemeccseltem, hogy ki kicsoda a fórumon) melodia nem az az ember, aki vasvillát fogva vicsorog a kapuban. Ahhoz pedig, hogy ki mennyire óvja a privátszféráját vagy teríti ki internetországba, hogy aztán nyugta ne legyen, pont senkinek nincsen semmi köze.

#643 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 11:02

Nem vagy akhal-szakértõ, nincs is akhalom, de sokat jártam/járok az "Isten háta mögötti" Ópusztaszerre, ami azért nincs is annyira az Isten háta mögött...
Az is igaz, hogy nem sok lovardában fordultam meg, mert viszonylag hamar vettünk saját lovakat, de nekem mindig stresszes volt például egy-egy terep a lovardai lovakon fõleg, ha elõtte pár napig nem mozogtak. Ópusztaszer viszont olyan hely, ahol bármikor, bármelyik lóra nyugodt szívvel felülök. Igaz, hogy inkább félvéreken oktatnak, de van néhány tiszta vérû akhal is, és mindegyik ugyanolyan kezelhetõ. Pont, amit Csikasz leírt, behozom a legelõrõl, ráülök, és megyek.
Aki kíváncsi a fajtára, ott tényleg sok mindent megtudhat. Van kettõ, vagy három (Aydin nem tudom, hogy ott van-e még?) fedezõmén, rengeteg kanca csikókkal, méncsikók külön legelõn.
Érdemes elmenni, akár egy napra, akár bármelyik programukra(tábor, túra, stb), én nagyon szeretek ott lenni, bár sajnos mostanában örülök, ha egyetem mellett a saját lovamhoz haza tudok néha menni...

#644 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 13:39

Hát tudjátok, nagyon érdekesen álltok ehhez a kérdéshez! Cseppentõ Atillát van szerencsém ismerni, bár a lovainak csak egyrészét láttam. Mint az jól látható Õ nem nagyon van itten a fórumon, ezért volnánk kiváncsiak ( bocsika) a ti lovaitokra...de asszem ha a hegy nem megy Mohamedhez majd a Mohamed megy, ha kiváncsi lesz még! Az meg, hogy egy kislány valahol, akhalon ezt vagy azt tette, meg csak "szóbeszéd" ;) !

http://www.hosszuhom...glas_640_36.htm Hógolyó - sportpóni, erre a lóra aszonták " le kéne lõni" olyan gyagya vót
http://www.hosszuhom...bor_640_105.htm Thara
http://www.hosszuhom...thon_640_10.htm Bahidza és Teó ( gazdija)
http://www.hosszuhom...abda_800_34.htm Wopila tanka
http://www.hosszuhom...abda_800_64.htm Hógolyó
http://www.hosszuhom...thon_640_42.htm Flash Gordon - arab telivér mén, õ csak nem szerette az embereket
http://www.hosszuhom...es/edzes_66.htm Dimitríj és Pál Zoltán tréner
http://www.hosszuhom...akecske_039.htm Pötyi
http://www.hosszuhom...lverado_055.htm Csoda

( bocsesz hogy én valék a legtöbb képen, a lovakkal én tréningezem ) Nem vagyok suttogó, még csak tréner sem, csak egyszerû mezei lovasoktató, no meg lószeretõ ember. Én ezekre itt büszke vagyok! Ilyneket szerettünk volna látni ;) !

Nóniuszokról kicsinykét, az egyik régi magyar lófajtánk, valamikor tûzérségi lovak voltak, kitûnõ idegrendszer, jó lábszerkezet, fantasztikus kitartás! Annó a magyar fogatos versenyeken távhajtásban - TÁVHAJTÁSBAN!!!!!! - verhetetlenek voltak! Az, hogy a fajta most ott tart ahol tart csak éz kizárólag emberi hiba! Semilyen kemény kéz nem kell hozzájuk, de azért jó ha az ember tisztában van egy ilyen ló erejével! Nekem a fajta szívügyem, bár soha nem volt még egy saját nóniuszom sem, de legalább annyit tudok róluk mint az arabokról, de még fog titeket akhalos meglepetés érni :yeah: .

#645 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 13:58

Megmondom õszintén, hogy még soha nem láttam akhalt. Ha igen, akkor az biztos a véletlen mûve lehetett. Lehet, hogy kicsinyesség amit csinálnak, de nyilván mindennek megvan az oka (pl negatív tapasztalat) Ha tényleg úgy van, hogy a lovak egygazdásak, akkor miért ne féltené õket attól, hogy mindenki tapogatja õket és idegen emberek zavarják meg az életterüket. Na mindegy, nem posztom nekem védeni senkit még mielõtt felmerülne a gyanú, de ha én azt mondom, hogy nem szeretném mutogatni, akkor nem csak jártatom a szám, akárki erõszakoskodik.

#646 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 14:26

"ugyan ilyen összlétszámú, kevésbé tájidegen, fajta van másik is, ráadásul az még használható is bármire, bárkinek. " - már megint a régi csont.... Kinek mi a "tájidegen". És szeretném, ha mondanál vmit, amire az ahal nem minimum ugyanúgy használható, mint pl a hucul. Kivéve persze a hegyi málhahordást.... " Az meg, hogy egy kislány valahol, akhalon ezt vagy azt tette, meg csak "szóbeszéd" ! " - annál azért kicsit több, a Magyarok Találkozóján egyes források szerint vagy 250000 ember vett részt. Ha csak 1 %-uk látta Algamát, már az is túlvan a "szóbeszéd" kategórián. ;) - fotók: azt hiszem, pont én elég sok képet tettem fel a lovainkról, nagyjából a kutyát nem érdekelte. Ha nézegetni akarom õket, ahhoz nekem nem kell fotó, a barátaink ha nézegetni akarják, eljönnek, és ha felülünk, akkor nem az az elsõdleges, h egymást fotózzuk és feltegyük a netre. - én se megyek más fajta topicjába gúnyosan / lekezelõen számonkérni, h mitõl kerül annyiba, amennyibe. Vagy kifejteni, h semmire nem alkalmas, fõleg úgy, h élõben még sose próbáltam.... - ami a nóniuszt illeti, pontosan úgy van, ahogy írtad - tüzérhámosnak "találták ki", azaz elsõsorban arra alkalmas. Elhúzza a ház sarkát is - bár itt már bejön az elmúlt évtizedek általad is említett leromlása -, de a gondolkodás nem biztos, h az erõssége. Volt szerencsém hozzájuk sokszor - a jó nóniusz igazi megbízható munkás ló, de a finomságokat nem tõlük kell várni. De a nóniusz idegrendszere elviseli, ha a gazda részegen hátbaveri az istállóban, vagy ráülve a "kapukulcsot " rángatja a szájában, az ahalé meg nem... szerintem Zulejka erre akart reflektálni. Egyébként meg úgy látszik, Cseppentõ Attilának van igaza (egyébként én is ismerem vagy 20 éve ;) még "közös lovunk" is volt jópár évig...), nem kell erõltetni ezt a fórumozást, az ember csak bosszankodik és elpocsékolja az idejét. Aztán meg kap pü-t tizenéves csitriktõl, h "szia, hallottam vannak ahaljaid, beugranánk kipróbálni...." Na szevasztok.

#647 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 15:07

Béke? Már mint úgy össznépileg? Kinek a pap kinek a papné, kinek meg mind a kettõ. Annó Jásszal sokat vitáztunk hucul kontra zsábi vonalon, de azért ezt a témát hanyagolva jól megvagyunk. :D Ez a enyém fajta jobb mint a tied dolog tök hülyeség, mindenkinek az a legjobb, amire neki szüksége van. Lehet az ahal egy nagyon finom érzékeny ló, nekem nem az esetem ( magas )( és már láttam élõben :D , hála melódiának egyébként nekem nagyon szinpatikusak voltak a lovaik (már amelyikkel találkoztam ), ugyan úgy nem, mint az arabok arisztokratikus mentalitása sem ( még mi elõtt kapnék érte, van páromnak, õ odavan értük, én megvagyok velük, de szerelem az nincs ), a huculok álltalába kicsit muja, tompa mentalitása sem (kiv a jászéi, meg a sajátok :D ) Attól függetlenül mind jó fajták, hasznosak, az áruk meg? szerintem a hucul is kutya drága arányaiban manapság. Dehát akinek megéri, annak biztosan megéri. Egyébként számomra nincs jó fajta, jó ló van és kész. És ha már õseink : szerintem õk is ugyan így gondolkodtak a jó ló: szívós volt, kitartó, a jég hátán is megélt és volt agya. És ami szerintem ebbe a kategóriába beleesett ló, azokat keverték. Jó csõdört a jó kancára és így tovább.

Edited by tipara, 2010 február 24. - 15:11.

#648 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 17:50

Ugyan miért is lett megint sértődöttség egy egyszerű kérdésből?
Az ugye nem volt kiírva, hogy ez privát topik, külsős ne kíváncsiskodj!
:D :D :D
Nem megbántani akartam-tunk senkit.
:(
A kérdés az még mindig, miért 8-10.000 euró?
Megnéztem a Cseppentő honlapot,, teljesen jó, de ami a lovakat illeti, az ott látható feladatokat egy 50-60 eurós ló is megcsinálja.
Aki látott már lovat, dolgozott lóval, az azt hiszem simán belátja ezt.

Most miért is tájidegen?
Hát mert soha nem volt része a magyar tájnak.
Soha egyetlen egy leírás nem foglalkozott vele a történelmünk folyamán.
A szkíta veretek lovai még a laikusoknak is fölismerhetők.
Beszélnek történetíróka hunok apró, bozontos lovairól.
Emlegetik a források a honfoglalók bozontos nagyfejű, fürge, kis lovait.
Említik a nagycsontú német lovakat.
A középkorban az arab hódit a kicsi , szívós magyar ló mellett
Továbbá a mokány hegyiló főleg erdélyi vonatkozásban.
A törökök kiűzése után is marad az arab, majd a létrejövő ménesbirtokokon a nyugati fajtákkal ,,nemesítgetnek" katonai felhasználásra főleg.
Közbe bekerül az angol telivér is a nyugatmajmolás jegyében.
Ezek hordalékai, maradékai ma is láthatók országunkban így vagy úgy elvtársiasan demokratizálva.
Akhalról viszont nem szól a fáma a történelmi időkben.
Ez mondjuk nem is csodálatos, ha az általatok emlegetett tulajdonságokkal van felvértezve.
Milyen katonaló lett volna az ilyen?
Hogyan igázta volna a paraszt?
Mennyi málhát is vitt volna a zord hegyekben?
E lónak a hasznossága kb az angol telivérrel mérhető, ez egy sport célú ló.
Semmiképpen nem a mindennapok lova.
Ezért nem is fért bele a magyar lópalettába a múltban, bár egyes egyedei felbukkanhattak a Szabadságharc után sportcélú nemesítés címmel.

Ja! A középkor török lova kimaradt, amit a zsábiban véltek sokan felismerni.
Mikor láttam őket először, azonnal tudtam, hogy ismerem.
Ez a ló valóban a kunok lova.
Íme!
http://mek.niif.hu/0...l/index860.html
:( :) :D :dev:

A huculokat én direkt nem kevertem ide.
Elvégre ez a típus egy mindenki számára elérhető, ideális családi, gazdasági lófajta, sport és hagyományőrzésre egyaránt kiváló.
Tehát fölöslegesnek tartom ütköztetni a két fajtát.
Eredetileg nem összehasonlítgatásról lett volna szó.

Ha valamiben tévedtem , javítsatok nyugodtan kérlek!
:)

Edited by jász, 2010 február 24. - 17:56.

#649 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 19:09

"A középkorban az arab hódit a kicsi , szívós magyar ló mellett"
A témához egy kis olvasnivaló, h akkoriban kik éltek Anatóliában... - ahonnan a "keleti lovak" érkeztek.

http://hu.wikipedia....wiki/Timur_Lenk

Aztán szeretnék rávilágítani, h olyan, h akhal-teke, 1935-ig NEM LÉTEZETT!!!!, mivel ez szovjet "találmány. Akkor ugyebár nehéz is lett volna így említeni a korabeli leírásokban... Egyébként is, a fajta, mint fogalom, Ázsiában nem értelmezhetõ. Pl az arab hódítók már a 7. sz.-ban elfoglalták a Kaukázust és a Turáni Alföldet. Az ott zsákmányolt lovak ugyanúgy "arab ló" elnevezéssel futottak tovább....De a XIX sz.-i bagdadi éves lóvásárokon ugyanúgy ott voltak az északról érkezõ türkmének, mint a délrõl jövõ beduinok. Európa az innen érkezõ lovakat mégis mind "arab lóként" aposztrofálta.

"Beszélnek történetíróka hunok apró, bozontos lovairól." - a Kunok apró, bozontos lovairól beszélnek.
És hogy a hunokról is legyen vmi, ezen az oldalon õk is említésre kerülnek:
http://www.karahun.h...a_magyarok_lova

Ajánlanám még minden érdeklõdõ figyelmébe Kovácsy Béla és Monostori Károly: A ló és tenyésztése c munkáját, jelesül a 322.-323. oldalt, bár azt hiszem, abban egyetérthetünk, h a többi oldal is figyelemre érdemes... (1892.-bõl)

Az angol telivér kialakításánál szerepet játszó méneket is említhetném, pl Darley Arabian-t, aki egyértelmûen nem arab, hanem türkmén ló volt. Amint Byerly Turk is...

De beszélhetünk a neustadti ménesben a XIX. sz. végén fedezõ és 11 törzsmén utódot maga után hagyó Turkmain Atty-ról, aki így jelentõs szerepet játszott a trakehneni tenyésztésben - és így a kisbéri félvérben is, nemde?

És a Himalájában, ahol a fehér hunok utódnépei élnek, szintén nem nagyfejû szõrös hegyi lovacskákon játsszák 4500 m magasan a lovaspólót. Évszázadok óta...

http://www.youtube.c...r..._type=&aq=f

Szóval így dióhéjban, úgy gondolom, egész sok mindenre lehet használni a türkmén lovat.... ;)

#650 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 19:30

http://www.karahun.h...a_magyarok_lova

Csak õket ne említsd kérlek, mert rámjön a sírógörcs. Annyi fxszságot, amit a honlapjukon összehordanak rég olvastam már, páromnál egyenesen kiverik a biztosítékot. ( a konkrét linket nem néztem, a megtalálási helye végett, meg a lelki békém érdekében.) :gm:

No azok többségében helyes kis hegyi lovak, nem a mai "orosz zsiráfok". Bár az én régi tudatomban az ahal, szintén egy 145-155 közötti ló, furcsáltam is a mostani nagydarab lovakat. Az oroszok elvitték egy irányba a fajtát, ez ok, de eredetileg szerintem nem ilyen volt.

Ugyan miért is lett megint sértõdöttség egy egyszerû kérdésbõl?

Sérõdés ugyan már, olyat nem szoktunk. :)

Ja! A középkor török lova kimaradt, amit a zsábiban véltek sokan felismerni.
Mikor láttam õket elõször, azonnal tudtam, hogy ismerem.
Ez a ló valóban a kunok lova.
Íme!
http://mek.niif.hu/0...l/index860.html
:( :) :D :dev:

Látom nem tudtad volna kihagyni :dev:

A huculokat én direkt nem kevertem ide.
Elvégre ez a típus egy mindenki számára elérhetõ, ideális családi, gazdasági lófajta, sport és hagyományõrzésre egyaránt kiváló.
Tehát fölöslegesnek tartom ütköztetni a két fajtát.
Eredetileg nem összehasonlítgatásról lett volna szó.

A fajtákat, csak azért hozztam fel, hogy mindenkinek a szájaíze szerint. Bár azt az én gyomrom sem veszi be, hogy a génjeimbe az "orosz giliszta zsiráf sárkány" van kódolva, azért én többet nézek ki a génjeimbõl. :dev:
( Ja kiváló májast csináltunk a minap, ha erre járnátok a közeljövõben, és még marad ajánlom megkóstolásra)

Edited by tipara, 2010 február 24. - 19:31.

#651 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 19:30

Még valaki:

Õ a 26 Arab nevû vonalalpító mén. Aki galopp kipróbálás után résztvett az Asgabd-Moszva úton (4300 km 84 nap alatt...),
http://www.youtube.c...feature=related
kiválóan ugrott, (212 cm), ezt is bírta, amit a videon láttok, és nem utolsósorban az õ fia Abszent, aki 3 olimpiai érmet is szerzett díjlovaglásban.
És még mielõtt vki azt mondaná, h ez rég volt, talán igaz se volt, '84-ben meg is ismételték a "túrát"..

Szeretném kérni, h a ti lovaitok felmenõirõl is mutass már vmi ilyen anyagot... - mielõtt kijelented, h ezek a lovak nem valók semmire és használhatatlanok....

#652 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 19:46

Egyébként ahogy nézem, a régiebbi túrán szereplõ lovak többsége is jó 10 cm-el alacsonyabb a késõbbi túrán szereplõ lovaknál, de lehet én látom rosszul. De jó lovak ám ezek is, nem fér hozzá kétség. Nincs itt baj, szerintem sokunknál csak Mahóca megnyilvánulása csapta ki a biztosítékot. No kiváncsiságból legyõztem elõítéleteimet és ráklikkeltem a kara... hivatkozásra, és nem jön be, mert aztat mondja a gépem, hogy a honlap megtekintése árthat a számítógépemnek. :gm: :kir: :dev:

Edited by tipara, 2010 február 24. - 19:43.

#653 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 19:56

Asszem elbeszélünk egymás mellet! Én nem kivánom, nem posztom loóajtákat hasonlítgatni, csak egyszerûen kiváncsi vagyok a mai hétköznapi használatú akhalokra! A pólón látott lovak meg tök olyanok mint a "magyar" pólóklubbos lovak, azok viszont angoltelivér és criollo keverékek, azaz mint önálló fajta polópónik, s nem is kicsinykék! Az eddig látott pólókon inkább az angoltelivérek kezdenek beszivárogni az adott táj fajtáiba! Eredményeket mint származás, hmmm az összes lovamnak van, söt van akinek 150 évre visszamenõleg ismertek az õsei, de szrt a származás mit sem ér, ha egy ló csak " dísz" ! Bár egy nekünk is van Mórcika a shetlandi póni, na õ valóban csak és kizárólag egy kerti dísz :)))! Béke veletek, nincs hari csak diskurálunk! Mahócát is ismerem igaz csak telefonon át, de ami késik nem múlik, s csak jót tudok róla mondani!

#654 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:01

Papp "karahun" György mint forrás :D Anatóliában a bizánciak után a szeldzsukok, aztán az oszmánok éltek-élnek. Oguz-török népek, mint a türkmének, de összemosni õket azért túlzás, mint ahogy elég széles értelmezése a türkmén lónak az, hogy Anatóliától Pakisztánig. Ha véletlenül találsz Csitrálban egy ahalos lovat, azt nem adod el 10000 ojróért, mert nincs róla dokument (is itt már meg is érkeztünk az eredeti kérdéshez, hogy miért ilyen drága: a papír miatt). Az arabok soha nem hódították meg Belsõ-Ázsiát, csak kereskedni jártak arra. Az iszlám meghódította, de arab sereg nem járt Szamarkandban. Nem úgy mint fordítva: mongol és török népek több alkalommal megjárták Bagdadot. Teljesen igaz, hogy ázsiában értelmetlen fajtáról beszélni, különösen ha régmúlt idõkrõl beszélünk. Épp ezért fura, hogy most egy ilyen exkluzív klubbot csinálnak az oroszok. Mondjuk nekem aztán mindegy, nem én fizetem a sznobadót, csak meg ne magyarázza senki, hogy ilyen lovakon lovagoltak be a honfoglalóink (tarsolyukban ötsoros származási lappal). Én nem tudok a lovaim felmenõirõl anyagot mutatni, de tudom mire képesek, mert kipróbáltam. Melodia, te kipróbáltad a tieidet?

#655 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:10

Barefoot vigyázz kirõl beszélsz!!!!!!!!!!!!! Õ már könyvet is irt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te irtál már? :D és igen!!!!!!!!!!!!! ugy hallottam, hogy az õsmagyarok is ahalon lovagoltak, vagy legalábbis nagyon hasomlón. igaz egy másik forrás meg azt bizonyitotta, hogy a magyarok õshonos fajta , innen rajzottak ki a világba szana meg szerte széjjel. a sumérok is a magyarok leszármazottai.

#656 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:21

Könyvet? Naná! Annó több bejegyzést is írtam emlékkönyvekbe :) Nemrég írtam egy szösszenetet a nyeregrõl egy készülõ könyvbe, de úgy néz ki bebukott, nem adják ki. Szóval az írói pályám derékba tört :)

#657 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:24

"Én nem tudok a lovaim felmenõirõl anyagot mutatni, de tudom mire képesek, mert kipróbáltam. Melodia, te kipróbáltad a tieidet?"

Attól függ, melyikükre gondolsz a 16-ból.... Van, akinek már a dédanyját is lovagoltam. (Az unokája a legidõsebb saját tenyésztésû lovam '91-es, de itthon neki csak egy '93-as kanca testvére van. Meg egy dédunokája) ) Van, akinek "csak" a nagymamáját.. És van, aki nálam lett nagymama. Bár majd' 19 éve látta meg a napvilágot a Kaukázusban, 2,5 évesen került hazánkba, 9 évesen került hozzám, most épp kint telelt a rideg ménesben és köszöni szépen, jól van. Azt hiszed, ha nem próbáltam volna ki, ragaszkodnék ennyire hozzájuk?

Szamarkandról én másképp találtam:
"Omajjádok (661-750): Ebben a korban is folytatódtak a terjeszkedések: Ez idõ alatt szerezték meg Külsõ-Iránt (ma Afganisztán és Pakisztán) ki az Indusig; megszerezték Közép-Ázsia déli részét (Szamarkand és környéke); elfoglalták Karthágót és Gibraltáron átkelve 711-ben Tarik vezetésével legyõzve a nyugati gótokat, elfoglalták Hispániát. Ekkor a fõváros Damaszkusz. A sok évtizede tartó sikereknek azonban vége lett: 732-ben nyugat-európa elfoglalására induló hódító seregeiket Martell Károly frank serege Poitiersnél(ejtsd: poátyié) megállította és kiûzte õket. 740-ben egy másik kudarc is érte az arabokat: Kis-Ázsia elfoglalását kisérelték meg de a bizánci seregek megállították õket és ezzel végleg megállt az arab terjeszkedés. Késõbb ezt a dinasztiát vallási és családi ellentétek bomlasztották. Ezután az Abbiszádok vették át a trónt. Az Abbászidák elüldözték az utolsó Omájjádot 751-ben, aki azonban 756-ban Cordobában emírséget alapított és a nagyjából az egész Hispániai terület kiszakadt a birodalomból."

(errõl a linkrõl:
http://erettsegi.wet...28. t%C...dítás

#658 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:32

Ez is egy elég gáz honlap. És nem kicsit sértõ az iszlám világra nézve, meg meghazudtolja saját magát:
" Az iszlám tanai Az iszlám egy mix a merített vallásokból: van benne saját ötlet, van ami az arab hiedelemvilágból vettek át (pl. dzsinnek), van amit zsidó vallásból (pl.sertéshús fogyasztásának tilalma) van amit a kereszténységbõl (pl. paradicsom) és van amit a párszizmusból (pl. a dzsihádot is) ollózott a Mohamed "

Elõtte pár sorral még írástudatlan volt (ami tény). Bár attól vághatta össze ám észnélkül a lapokat.

És ráadásul elég kisiskolás stílusban ír: " a Ramadan havi böjt betartása (ez egy olyan hónap, amikor napközben nem lehet enni és inni, csak este/éjszaka "

" Legnagyobb eredményeket a térképészet terén értek el: egész Belsõ Ázsiát, fél Európát (állítólag velünk is találkoztak) és fél Afrikát feltérképezték a kereskedõk és utazók. A középkor márkás cuccai is mind az araboktól érkeztek Európába: a selymen, a fûszereken meg az ilyen korábban is standard luxuscikkeken kívül gyakran egy-egy városról elnevezett marhajó minõségi árúcikkek jelentek meg itt: cordobai kard, damaszkuszi acél (lándzsához), üveg, perzsa szõnyeg is."

Mérvadónak semmiképpen nem nevezném ezt a forrást.

Edited by tipara, 2010 február 24. - 20:37.

#659 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:39

Nos Karahun egy f@sz!!! Õt forrásként említeni.?! Na ez itt komolytalaná válik! Tiparának!:Zsiráf-Sárkány-Giliszta májas? :)

#660 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:41

Nem, mangalica, mert aztat beveszi a gyomrom. :kir: No azért kedves Jász, nem szabad ám alpárinak lenni. :D Bár megértelek, látom nálad is kicsapta a karaizé a biztosítékot, az embernek már attól felmegy az agyvize, ha valaki csak kiejti a nevüket, és azt tudod milyen ám, még szerencse, hogy nincs most itthun :D

Edited by tipara, 2010 február 24. - 20:44.

#661 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:48

Azok a "ronda" Akhalok a honlapunkon is megnézhetõk:

http://mahoca.hu/ind...ip=tart_galeria

Elõre egyeztetett idõpontban szívesen látok vendéget. Mint tenyésztõnek, eladó lovaink is vannak. Az ár megbeszélése természetesen nem fórumos téma, de Melódia jól jellemezte a nagyságrendet. Olvassátok el dr.Hecker Walter Úr cikkeit az utolsó három Lovas Nemzet-ben- talán árnyaltabb lesz a kép...

Üdv, Mahóca

#662 Bazsi5678

Bazsi5678

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 538 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:58

épp most akartam én is említeni a lovas nemzetet... :ang:

#663 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 20:59

Akinek még nem jönne be, az az ütõdött Karahun. Szerinte az akhal a Royce Rolls lóügyileg. A honfoglaló Royce Rolls. :) :) :)

#664 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:22

A Karahun honlapon a citált oldalon az ábrázolásokat NEM Õ készítette. Továbbá a Raskó prof -féle kutatásokat sem õ végezte, ami szintén itt (is ) megtalálható. A másik idézett oldalt sem a stílusa miatt linkeltem be, hanem a történelmi tények és Szamarkand miatt. Egyébként valóban lehet a kákán is csomót keresni. Ez a topic az ahalról szól és a fajta kedvelõinek. Frusztrált klimaxos pasik élcelõdésére javaslom a hucul topicot... És ha szted jó vicc a "!:Zsiráf-Sárkány-Giliszta ", akkor mit szólsz a kerekeken guruló motorizált patkányhoz? ;) :D Szerintem ez is jó vicc... :D :D :D

#665 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:31

Nem tudom miért emlegetik mindig Raskót, amikor ki szokta hangsúlyozni, hogy a mDNS csak anyai leszármazási vonalakat rögzít, a fenotípusra semmilyen támpontot nem ad (ráadásul a leszármazás vizsgálatának is csak összehasonlításképp van értelme). A csontok jobb támpontot adnak, de azok között semmi nyoma az ahaloknak, sõt 150cm fölötti lónak sincs. Kipróbálás alatt komoly kipróbálást értek. Mondanám, hogy szakítópróbát, de még félreértenék. A lényeg, hogy ha az ahal tenyészcélja a minnél nagyobb távokat minnél rövidebb idõ alatt megtenni, akkor ezt tesztelni kell egyedenként. Amúgy mi a tenyészcél? Vagy ezek mindent tudnak csak jobban, oszt kész? :)

#666 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:31

Ó! Pedig nem is írtam, hogy mostanában mintha Trabantosodott volna a kasztni. :D :D :D Az eredeti kérdés nem nyert választ mostanáig. Most mi lesz? Még mindig idegen lovakból áll a takaró! És hát a tájidegenség is maradt. Feltehetõleg a középkor embere sem keverte az arabot a türkménnel. Erre még ma sem képes mindenki :) .

#667 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:36

Megtaláltam az ősi magyar lovat!
A forrás és a ló! Sajnos két hete bélbe töltöttük szegényt, így az ősi magyar ló visszatenyésztése léket kapott. Marad az ahal :)

Edited by Barefoot, 2010 február 24. - 21:42.

#668 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:41

A patkány talán túlzás egy hucul esetében. A kerekeket is csak úgy tetszett látni. Egy hucul tudja ám szedni a piskótájait, azért eme érzékcsalódás. :)

#669 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:49

Ó!
Pedig nem is írtam, hogy mostanában mintha Trabantosodott volna a kasztni.
:D :D :D
Az eredeti kérdés nem nyert választ mostanáig.
Most mi lesz?
Még mindig idegen lovakból áll a takaró!
És hát a tájidegenség is maradt.

Feltehetõleg a középkor embere sem keverte az arabot a türkménnel.
Erre még ma sem képes mindenki
:) .

Lenne hozzád egy kérdésem. Bár itt ez "tájidegen"...
Miért "jász" a nickneved? Jártál már ott, ahonnan a jászok jöttek? Tudod, h ott milyen a táj? ;) Klíma, növényzet, stb.?
Szerinted ott is huculok szaladgálnak?

Ami pedig a középkor emberét illeti, szted tudta, h a szembejövõ szpáhi vajh arab, turkomán vagy kurd? Vagy h milyen lovon ül? Persze, sokszor mindegy is volt neki... :D

#670 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:53

Bare! Jász!
Jómagam sem lelkesedek az akhalért, szerintem is van egy jó adag sznobság az egészben, azonban ez a topik azoknak szól,akik SZERETIK az akhalt! Ne csesszétek szét! :ang:
(A Teremtõ látja lelkemet,hogy van még olyan megjegyzésetek amivel maradéktalanul egyet is értek, ez, amit csináltok, nem méltó senkihez sem! ;) )

#671 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 21:55

A patkány talán túlzás egy hucul esetében.
A kerekeket is csak úgy tetszett látni.
Egy hucul tudja ám szedni a piskótájait, azért eme érzékcsalódás.
:)

Ezt a kitételt nem én találtam ki, hanem egy angol hyppológus, aki bejárta széltében-hosszában Mongóliát.
A nevét már ide se írom, mert azt is szétcincálnátok és minden betût megkritizálnátok.... :gm:

Annak a lónak a legfõbb erénye, h azon a klímán sokkal kevesebb pusztul meg belõle. Ha a klíma kedvezõbb, minden épeszû lovas átül a sokkal kényelmesebb, gyorsabb, nemesebb lóra. (Pl. a krími tatárok...)

#672 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:03

Nem tudom, nem kötekedés, csak érdekesség gyanánt: a mongol csikós barátunk 7000 E kilómétert akart lecsavarni ménest hajtva 3 hónap alatt mongol lóval, mert hogy bírik. És nem szájhõs az illetõ. Mi is csodálkoztunkelõször. A 200 km-es távra azt mondta, hogy az õ lovain egy nap max. És a srác bizonyított is nem egyszer. Tök vad lovat legelõn ménesbõl kifogni egy szál kötél nélkül mást még nem igazán láttam, meg egyébb lovaglós dolgok terén is. ;) Szóval annyira szarok nem lehetnek ám azok a kicsi mongol lovak sem, lásd pl: Nadam és társai. Mint mondtam, nincs bajom az ahallal. Melódia lovai kimondottan szimpatikusak, és a takargatni kell a hideg ellen tévképzetet is jól cáfolják, meg a takarmány hasznosításukra sem lehet egy rossz szót sem szólni. Sõt az idegrendszerük is teljesen rendben van. Csak az az ahal az egyetlen minden másnál überfaszább ló dolog nem jön be.

Edited by tipara, 2010 február 24. - 22:07.

#673 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:06

Mit csinál a hucul Mongóliában? :confused: Ja! Én jász vagyok. Származási lappal természetesen. :)

#674 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:08

Hát sokat is érsz, az nem kérdés. De remélem nálad nem a papírt kell megfizetni. :D

#675 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:12

Én sem kötekedni akarok. De h egy szemléletes példával éljek, ha van a garázsomban egy Toyota Tundra és egy raj Gaz, mindkettõ alkalmas arra, h extrém körülmények közt x távot megtegyek vele. De ha van rá zsetonom, inkább az elõbbit választom, gondolom érthetõ okokból. És nem mondom, h mindenkinek a "legüberfaszább ló " az ahal kell legyen. Nekem az. Ezért írok ebbe a topicba. És mivel ezt sok év tapasztalata alapján döntöttem el, bárki ír bármit, akár ugrál a feje tetején, akkor is így fogom gondolni. De nem megyek más fajták topicjába azokat a fajtákat fikázni csak ez okból...

#676 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:27

Bocsi! Ezt nem mi kezdtük! Talán néhány értelmes egyszerû válasz mellébeszélés helyett rövid megoldást eredményezett volna. Ezek a tudományosan nem bizonyított állítások abszolút hiteltelen helyekrõl is tök égõk. Most a tettestársaid hülyeségeiért is álltad a sarat. Ez szép volt, bár néha kifogásolható. Csak vidáman! :) Ui. Végül is nem tudtunk meg semmit csak a frusztrációm lett közzé. :) :) :)

#677 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:42

Én nem bánom, hogy ebben a topicban ütköznek nézetek. Ha mind ugyanazt gondolnánk az akhalról, nem sok hozzászólás lenne. Az azért sértõ, hogy azokban az emberekben (mind az öt) aki ebben az országban ezt a fajtát tenyésztik- bármekkora sznobság lenne... Nem hiszem, hogy a sznobok jellemzõje, hogy negyven fokos melegben bálázik és hajnalban virraszt meglátni az újszülött csikót. (LANDGRAF) Az elõbbi hozzászólásomban volt egy link a saját lovainkról. Mind tiszta akhal. Megnéztétek a képeket? Mivel szolgáltak rá ezek a lovak, hogy pejoratív jelzõkkel illessétek õket? Láttatok már akhalt élõben? Lovagoltatok rajta? Én most is felajánlom a lehetõséget, hogy más is részese lehessen ennek az örömnek. Üdv, Mahóca

#678 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:44

A pejoratív jelzõk EkMEN-re voltak annó ha jól emlékszem. Meg a génjeinkbe van ivódva, hogy ez az etalon ló nekünk dologra.

#679 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 22:55

Én elismerem, hogy szépen összegyûltünk itt földiek Degecrõl :) No de ezt generálják az ilyen könnyeden lesajnáló beszólások, mint ez:

Annak a lónak a legfõbb erénye, h azon a klímán sokkal kevesebb pusztul meg belõle. Ha a klíma kedvezõbb, minden épeszû lovas átül a sokkal kényelmesebb, gyorsabb, nemesebb lóra.

No meg a génjeinkbe írt ahalteke :) Az én génjeimbe nem ez íródott. Biztos mert nekem meg kun felmenõim vannak.

#680 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 23:02

Az imént feltettem négy kérdést...