Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Frízek

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
4992 válasz a témához

#641 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 12. - 6:37

A III. ker.-i Aranypatkó loviban láttam egy frízt, gyönyörûen kitûnt a többi közül. Isteni szépség volt. Csak a vágtája kissé nehézkes. Szerintem hosszútávon nem is neki való, de Ludmilla majd felvilágosít, ha nem így van. :)

#642 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 12. - 6:57

Ludmilla régen járt erre, remélem nem haragszik meg, hogy válaszolok helyette. Ilustának teljesen igaza van, a hosszú vágtaszakaszok nem a fríznek valók, ügetésben azonban a világ végére is elmennek. Ezt Ében az elmúlt hétvégén be is bizonyította. Persze vágtáztunk is, akkor a többiek hátra néztek, hogy mi jön mögöttük, egy tank? :)

#643 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 12. - 13:40

Na itt vagyok. Sziasztok! :) Szerintem -tapasztalataim alapján. Alapvetõen valóban nem a hosszú vágtákra találták ki a frízeket. Viszont, ha rendszeresen mozgatva van akkor pörgõssé lehet tenni õket. Heti 4 x lovagolom a miénket mostanában olyan 3 órás terepeken és eleinte kevésbé, de mostmár nagyon bírja! "Cuppantásra" már vágtázik is. :) Amennyiben több lóval megyünk ki terepre és abszolút nem maradunk le a többiektõl, a hosszú szántókon keresztüli vágákat is kedveli. Biztosan ez azért is van, mert nincs már rajta súlyfelesleg és nagyon jó a kondija. Ha más ló mellett haladunk, akkor pedig elõjön belõlle a versenyszellem, de még akkor is nagyon aranyos, könnyen megállítható.Szóval röviden:Eleinte alapvetõen tényleg mackósak, hasonlítanak egy lassú felvételhez, de viszonylag rövid idõ alatt rendszeres és bõséges mozgatással (ha az adott ló szeret dolgozni), akkor menõs és gyors vágtájú lovakká lehet õket tenni. Nekünk sikerült. :kocc:

#644 pól

pól

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 24. - 14:23

sziasztok mindenki!Segítsetek nekem légyszives. Tudtok valahol Csömörön jó lovas iskolát, ahol nem néznek ki egy 38 éves kezdõt?Várom az ötleteket köszi.

#645 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 24. - 14:34

tudunk, de csattogj ezzel a megfelelõ topicba (régiók, csömör). ez a frízeseké.

#646 vali98

vali98

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 131 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 10:09

Iszonyat jók Bogár képei a 16. oldalon :hu: Teljesen odáig vagyok és vissza...

#647 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 17:44

Iszonyat jók Bogár képei a 16. oldalon :hu: Teljesen odáig vagyok és vissza...

Köszi szépen :) Sajnos egy jódarabig nem tudok több képet készíteni a pacikról :( Elromlott a gépem, és a másik ára nehezen akar gyûlni (lovak tartása mellett ugye... :gm: )

#648 vali98

vali98

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 131 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 9:19

De kár. Remélem nekem megpróbálod elküldeni a kért képeket. Kérlek. KösziOlyan jó lenne egy szép képet csináltatni egy szép frízrõl és kirakni. Elke és Floppe egy igazán gyönyörû páros.

#649 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 20. - 12:19

A csodálatos Fríz a romák szerint kb. jó kocsiló lenne, ha nem tultenyésztett puha ló volna.Na, de a Gidrán?!

Szia Balázs!Szeretném szétfoszlatni a fejedben lévõ tévhitet.A frízek-mint õsi faj- csodálatos,jóindulatú állatok mely nemes,barokk stílusú testfelépítéssel rendelkeznek.A gidránok ugyancsak jó lovak a maguk módján,de ritka köztük a kiemelkedõen jó ugróképességû.Tudom,mert ültem fríz lovon és gidránokon is.Szerintem ha válaszhatnék akkor inkább a fríz lovat választanám,de nincs választásra szükségem mivel van nekünk 12.Ismerem ezt a fajtát!Hidd el ezek csodálatos élményt nyújtanak lovaglás közben.

#650 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 20. - 12:50

Sziasztok!Bocsi,hogy így keztem a bemutatkozást,de idegesített ez a fickó.Na...............Ugye én is imádom a fajtát,van nekün 12 frízünk,2 mini-shettynk,1 tinkerünk,1barokk pintónk és most vettem szõcérõl egy amerikai quarter-t.Zalaegerszegen vagyunk és ha bárki kíváncsi a tenyészetünkre akkor nyugottan jöjjön!Szívesen látunk mindenkit!A frízeket ki is lehet próbálni,de sajna azt nem igazán ingyen,de nem is drágán.Szal ha valaki szeretné kipróbálni vagy venni akar akkor gyerünk hozzánk.Ha valami kérdésetek lenne akkor itt megtehetitek és válaszolok is.De szögezzünk le 1-2 dolgot.Fríz nincs sárgába,pejbe.szürkébe vagy fakóba,csak és kizárólag FEKETÉBE!!!!!!!Jegyek megengedettek,de csak a homlokon egy pici csillag vagy virág!

#651 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 12:59

Szervusz Ford!Üdv a fórumon! :kocc: Elsõ lépésben már ellent is kell, hogy mondjak neked, mert van sárga fríz, de az nem kívánatos a tenyésztésben. Nem sok született, de elõfordult ez a kis "baleset", és azóta nem csak a beltenyésztés %-át veszik figyelembe, hanem azt is, hogy milyen eséllyel születhet az esetleges párosításból sárga egyed.A jegyekben viszont igazad van, csak és kizárólag a homlokon megengedett a fehér jegy, és az is csak kicsi lehet.

#652 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 12:59

frízek (többek között)

#653 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 20. - 13:42

Az nem lehet hogy sárga fríz van.Ha tudsz mutatni akkor elhiszem és ha még a származását is megmutatod akkor minden elismerésem.Nem kötekedésképp csak érdekel!De nem kell bemutatni ezt a fajtát.Hollandiából,neves tenyésztõktõl hozzuk be ezeket a csodálatos lovakat.

#654 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 13:50

Ford, most mennem kell, de szívesen keresek neked hozzá forrást. (Lehet német nyelvû?)Fuchsfaktor1991-ben született az elsõ sárga fríz

#655 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 20. - 20:17

Na jó.Nyertél.Elismerés megadva.Én még nem hallottam ilyenrõl,bár régóta foglalkozunk fríz lovakkal.

#656 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 23. - 7:41

Semmi gond! ;) Biztos akad jó pár dolog, amiben meg te ismered jobban ki magad a frízekkel kapcsolatban. Ezért is jó ez a fórum, mert itt meg lehet osztani a tapasztolatokat, ismereteket. :)Ti egyébként szemléztetitek a csikókat, lovakat?

#657 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 23. - 8:09

A gidránok ugyancsak jó lovak a maguk módján,de ritka köztük a kiemelkedõen jó ugróképességû.Tudom,mert ültem fríz lovon és gidránokon is.

Muhaha... :rolleyes: Kérlek, nézz be a Gidrán fajta topicba is, ha érdekel néhány cáfolat. Amúgy, Ford: ültem egy frízen, amelyik sosem volt hajlandó vágtázni (ez tény). R-go: a frízek ritkán vágtáznak (ez meg hülyeség). :confused: A többiekhez: természetesen ez csak irónia, nem gondolom komolyan, a hozzászólás Fordnak szól. Minden tiszteletem és rajongásom a frízeké, a gidránok mellett.

#658 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 23. - 19:01

Hidd el nem akarok vitát nyitni,de a frízek igenis tudnak vágtázni!!!És megkérdezhetem hol ültél fríz lovon????Én gidránon ültem mivel egy Szász Attila által lovagolt mén volt nálunk bértartásba,amelyiket fedezõménnek akarták.A ló neve Fáraó.Nézz utána...................Meg nem csak ezen hanem még jó páron mivel ha tudnád van Gyûrûsön is egy gidrán tenyészet ahonnan horták hozzán a lovakat,hogy belovagoljuk õket!Na ennyit errõl.És ha kiváncsi vagy akkor nem nyerte el a teccésemet,mert ha akartam volna ilyet akkor poton 80000ft-ért vettem volna egy csikót vagy170000ft-ért egy felnõtt lovat!

Semmi gond! ;) Biztos akad jó pár dolog, amiben meg te ismered jobban ki magad a frízekkel kapcsolatban. Ezért is jó ez a fórum, mert itt meg lehet osztani a tapasztolatokat, ismereteket. :)Ti egyébként szemléztetitek a csikókat, lovakat?

Nem mi nem szemlézzük,hanem úgy hozzuk be õket.Egyébként itt magyarországon nem nagyon lehet.Évente lejönnek a hollandok ugyan,de ez igen ritka,mert idén sem voltak.Egyébként igen!Szerintem is ezért jó ez a fórum,mivel itt tényleg lehet infókat szerezni.ÉS NEM VESZEKEDNI.............

#659 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 23. - 19:12

Nem akarok vitát nyitni, nyilván Tojhorz is válaszol majd, csak idegesít a dolog, gondoltam leírom a véleményem, ha nem gond...Általánosítottál, így TojHorz erre írt egy pl.-t. Te azt írtad, a gidránok között ritka a jó ugróképeségû(ez amúgy újdonság :rolleyes: , én nem így gondolom ), és ezt a következtetést az alapján vontad le, hogy már ültél néhány gidránon. Erre TojHorz írta, hogy ez kb. olyan, mintha azt írná, hogy a frízek nem tudnak vágtázni, csak azért, mert õ már ült egyen, ami nem volt hajlandó. Szóval õ ilyet nem írt, hogy a frízek nem tudnak vágtázni, sõt még zárójelben oda is írta, hogy ez hülyeség...És a lenézõ, flegma megjegyzéseidre, hogy "pfh, potom 80E-ért gidrán csikót vehetnék" szerintem senki sem kíváncsi, senki nem kérdezte... Attól egy ló nem rossz, hogy csak 170E-be került és a milliós frízek sem jó lovak csak azért, mert sokat érnek. Ez egy csöppet lenézõ volt, és szerintem ezen a fórumon erre senki nem vevõ...( A többiektõl elnézést, de nem bírtam megállni, hogy ne válaszoljak... :rolleyes: )

#660 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 23. - 19:26

Na figyelj............Nem bántásképp csak mondok neked valamit,de ne vedd flegmának.Én azt mondtam,hogy ha akartam volna egy gidránt akkor vettem volna egy olyan annyiért amennyi.Ha neked ez lenézõ vagy "égõ"hogy azt írtam:80000ft akkor oké,nem érdekel!ELHISZED??Nem vitázni akarok csak reagálok mint más!És Tojhorz is válszolhat hisz ezt kell itt.Itt eszmecsere folyik emberek!Ne legyetek má ilyen agresszívek!Ahogy olvastam itt elõbre is,elõszeretettel vitáztok,sértegetitek egymást.És!!!!!!NEM UTÁLOM A GIDRÁNT!NEM IMÁDOM A FRÍZT----------SZERETEM A LOVAKAT!!!!!!!!!

#661 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 23. - 19:42

Ok, rendben, nem fogok veszekedni, de a véleményem továbbra is az ami. És leírtam, mert itt lehet. És bizonyára TojHorz is fog válaszolni, de attól még én is írhatok, ezért tettem. Mindössze arról volt szó, hogy nem értettem veled egyet, sõt igazságtalannak gondoltam.Nem gondolom, hogy égõ, csak, hogy lenézõ. És nem sértegettem, és megint ne általánosíts, mert itt az emberek nagyrésze nem szeret vitázni. A dolog részemrõl lezárva, leírtam a véleményem(asszem kultúráltan) és te is a tiédet. ;)

#662 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 23. - 19:47

Oké rendben itt lezárva!

#663 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 24. - 7:35

Megjöttem, és akkor reagálok is. :) Shába, köszönöm a hozzászólást! Te érted, hogy mit miért írtam, és mindenben egyetértek Veled. ;) Ford, elõször is: kérhetem, hogy töltsd ki az adatlapodon a megadható információkat? Elég nehéz egy "fantommal" fórumozni, könnyebb lenne, ha tudhatnánk néhány bázis információt Rólad - azon kívül, hogy lótenyésztõ vagy (?). Köszi!Másodszor: ez a fríz topik - ha bármi mondandód van a gidránokkal kapcsolatban, kértelek, hogy nézz be oda. (OFF: Természetesen hallottam már Szász Attiláról, és Fáraóról is. Nem esik jól, hogy ennyire tájékozatlannak gondolsz így ismeretlenül. A többire inkább nem vagyok kíváncsi - illetve nem itt, ha nem bánod. ON)Harmadszor: már látom, hogy Veled nem sokat fogok kommunikálni. Abszolút félreértettél, már-már úgy tûnik, szándékosan. Ez itt senkinek nem hiányzik, már én is bánom, hogy "ugrottam" a hozzászólásodra.Negyedszer: igen, megkérdezheted, hol ültem fríz lovon. Piliscsabán, a Military Lovas Sportegyesületben, nem is egyen.Asszem mindenre válaszoltam.

#664 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 24. - 8:07

Ford, lenne pár kérdésem. Azt írod, hogy már évek óta fríz tenyésztõ vagy. Ebbõl én azt gondolom, hogy a meglévõ kancaállományt fedeztetitek. Mivel tudomásom szerint itthon nincs olyan mén, (bocs ha még is van, de akkor oszd meg velem, lécci, hogy hol) aminek lenne a hollandok által elismert fedengedélye, akkor milyen úton-módon fedeztettek? Aztán, azt írod, hogy kintrõl már szemlézett lovakat hoztok be. Ez ok, de mi van azokkal, amik már nálatok, a fedeztetésbõl/ berakásból születtek? Azok milyen módon kerülnek bemutatásra (szemlére)? Ki ad nekik törzskönyvet, származási lapot? Csak azért érdekelne a dolog, mert jövõre mi is szeretnénk fedeztetni a kancát, és jó lenne, ha valaki pár tippet tudna adni ez ügyben, vagy megosztaná velem a már bejáratott utat. Köszönöm! :)

#665 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 24. - 10:29

Itthon nincs fedezõmén.Csak hollandiából lehet importálni spermát!Itthon nem is tenyésztünk,hanem ami kint születik kiscsikó azt hozzuk el választási korba amely már szemlézve van!Tehát,ha te fedeztetni akarsz akkor mindenképp csak import spermát tudsz szerezni.Nagyon drágán.........Sajna.De figyelmedbe ajánlanám Tjade fedmént!Apja:Abe 346.Anyja:PronkdameS.Amely elérte a ster fokozatot.Fedeztetési díja 500 euro.Ami nem is sok!!!De vannak ennél még sookal jobb minõségû mének!Az árakról nem is beszélve.Ha meszületik a kiscsikód akkor valsz hogy a hollandok évente ugye lejönnek és elviheted a szemlére és ott megkapja a megfelelõ minõsítést.Jövõre nem tom hol lesznek de utána járok és majd idõbe szólok.Érdemes megnézni egy ilyet!De tudok neked küldeni fedezõménekrõl majd egy "listát",ha gondolod.Na ugye magyarországon is elvileg alakulóban van egy fríz egyesület.EZ MOST PANG!Mivel édesanyámék is akartak csinálni,de nem jött létre mivel kiderült,hogy egy másik már alakulóban van.Ez ahollandos.Akkor felmerült,hogy csinálunk egy "németes"szövetséget,de annak nem sok értelme hiszen a holland az elfogadott szervezete ennek az egésznek és onnan érdemes vásárolni inkább.

Edited by Ford, 2006 október 24. - 10:33.

#666 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 24. - 11:22

Köszi! :) Hát akkor nem úszom meg a sperma behozatalt. A mének listáját én is megtaláltam a neten (de azért átküldheted, ha van aktuális). Az ajánlott mén sajnos nekünk nem jó, mert a kancám papája is Abe 346. Idén már mi is nézegettünk pár csõdört, így tisztában vagyok a díjakkal is. Az egyesület alakulásáról már sokfelõl hallottam, de sajnos még semmi konkrétumot nem tudok róla. Többen próbálták megalakítani, de hogy miért nem jött még össze, nem tudom. :(

#667 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 24. - 12:16

Mi is akartunk hozni egy fedmént hollandiából,mert adtak volna...csak hát minek?Magyarországon hány fríz van?Szerintünk nem érné meg,de ez mindenképp változhat és remélem,hogy fog is mivel jó lenne egy magyar fríz ló szövetség,melynek keretein belül tenyészthetnénk rendesen elismert kancákat és méneket.

#668 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 30. - 13:11

Mivel tudomásom szerint itthon nincs olyan mén, hogy aminek lenne a hollandok által elismert fedengedélye

Én két ilyet is láttam, az egyiken még ültem is. Az egyik a Favorit lovardában volt, akkor épp el akarta adni a gazdija, mikor oda jártam. Hogy most is ott van-e még, azt nem tudom, mert ez már elég rég volt. A másikat az OMÉK lovasbemutatóján láttam tavaly õsszel. A lovásza (vagy tulaja, nem tudom) azt mondta, fedengedéllyel együtt vették a lószágot Hollandiából. Ha jól emlékszem, valahonnan Veszprém megyébõl jöttek fel az OMÉK-ra.

#669 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 30. - 20:26

Az lehet,hogy hollandiába fedezhet,de itt nem.

#670 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 9:39

Ezt nem értem. Ha egyszer már van fedengedélye annak a ménnek, amit maguk a hollandok adtak ki neki, nem tökmindegy, hogy Hollandiában vagy Magyarországon ugrik rá a kancára az a lú? Vagy ehhez múlhatatlanul szükséges a Fríz Tenyésztõ Szövetség (ami nálunk nincs) megalakulása? :confused:

Edited by Mézszín Sörény, 2006 október 31. - 9:51.

#671 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 31. - 19:56

Igen sajna elvileg így megy.Mi a neve a ménnek?

#672 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 20:07

Itthon nincs fedezõmén.Csak hollandiából lehet importálni spermát!Itthon nem is tenyésztünk,hanem ami kint születik kiscsikó azt hozzuk el választási korba amely már szemlézve van!Tehát,ha te fedeztetni akarsz akkor mindenképp csak import spermát tudsz szerezni.

ezt nem értem. van a németeknél is friz tenyészet ami vetekszik a hollandokéval. itthon pedig tenyésztettek frizt kisdémen, kiváló származású frizzel. papirral,mindennel, tetoválással.na olvaslak tovább. :D

Az lehet,hogy hollandiába fedezhet,de itt nem.

dehogynem, még be is sütik,mer nem tetoválnak ittene.

#673 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 20:33

A fríz lószövetség létezik:info:www.frizlo.huAmúgy pedig a fedezõménekrõl:Valóban a hollandok adtak ki néhány itthoni fríz ménnek fedeztetési engedélyt, de az csak korlátozott. Azért fedezhetnek, hogy fennmaradjon a fajta hazánkban (ez volt a hollandok startégiai döntése, tudván azt hogy egy fedezõmén ára a csillagos ég és a spermium behozatala is borsos.).Ezek a "fedezõmének" csikókorukban lettek csak szemlézve. (VB-s származási lapjuk van.) Normál esetben 3 éves korukban is meg kellett volna jelenniük a szemlén, s ott megfelelniük. Ezekkel a ménekkel valóban lehet fedeztetni, de a származás és minõségi továbbtenyésztés tekintetében nem lesznek értékes egyedek az utódjaik. Már voltak hazánkban is szemlézni a hollandok az itt született csikókat!Akinek fríz tenyészkancája van és fullos papírral rendelkezõ, értékes fríz csikót szeretne annak érdemes Hollandiából spermiumot hozatnia, szemlézett és engedélyezett vagyis a hollandok által elismert méntõl. :)

#674 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 20:41

Ford, lenne pár kérdésem. Azt írod, hogy már évek óta fríz tenyésztõ vagy

dehát hogy tenyészthet valaki lovat,hogy lehet tenyésztõnek nevezni, ha behozza a csikót, lovat. :Dmingyá találok nevet.. bllölöplöblabla...most látom a Lúdger huga a Ludmilla megtalálta a friz szövetséget amit a ford nem. :D

#675 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 31. - 20:47

A német vetekszik a hollandokéval?A német fedmén az nem a legjobb,csak úgy a háttérbe megsúgom.Ha igaz amit Ludmilla írt akkor szerintem már levontad a következtetést.Egy holland fedmén akár:50millió-tól a majdnem végtelenségig megy.Szal lehet,hogy van fedmén,de német papíros.És aki szereti a frízeket az szerintem nem igazán fedeztet ilyennel,hisz azért nem igen kéne elrontani ezt a lófajtát is,mi magyaroknak.Na nem szólom le,de ez van sajna.És a hollandok igen,voltak szemlézni és nem tetoválnak,hanem chippelnek.Ha nem így van akkor az nem igazi fríz tenyésztés.De fõleg nem sütik a lovakat.......És hol vannak ezek a mének?Mi a nevük?Tényleg hollandok?És tényleg ideadták?Azért szerintem kikéne menni tájékozódni errõl a témáról hollandiába.Ha ott nagy kincs ez a fajta akkor miért adnának ide méneket?És ha tudjátok hol lettek tenyészmének és hogyan.Évente kb 2 fedezõmén kerül ki a ménszemlérõl.De szerintem nem magyarországra adták volna.

dehát hogy tenyészthet valaki lovat,hogy lehet tenyésztõnek nevezni, ha behozza a csikót, lovat. :Dmingyá találok nevet.. bllölöplöblabla...most látom a Lúdger huga a Ludmilla megtalálta a friz szövetséget amit a ford nem. :D

Ja.De ne fikázz má.......És nem tenyésztem õket...............................

#676 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 20:55

Tudomásom szerint Kisdémen jelenleg 2 mén van, akiknek korlátolt fedengedélye van. Feri te láttad az ottani frízeket? Szerintem azért annyira nem vetekednek a holland tenyészettel. ;) Az ottani fedeztetési díjak viszont igen! Amit tõlünk az ottani tulaj kért volna, annyiért elit mén spermáját tudom importálni...Németországban 2 szövetség is létezik. Az egyik a hollandok szabályzatainak megfelelõen, az õ általuk engedélyezett méneket választják tenyészetükhöz, elfogadva a hollandok egyéb feltételeit is. A másik szövetség saját tenyésztési szabályzattal rendelkezik, õk olyan méneket is tenyésztésbe vesznek, akiket a hollandok nem fogadnak el, vagy már kizárták õket. (Mert pl. utódaik nem voltak megfelelõek.) A hollandoknál általában 3%- a a bemutatott méneknek kap fedengedélyt. Röntgenképekkel kell bizonyítani a lábszerkezet tisztaságát, és egyéb szigorú szabályok vannak, amikkel még nem vagyok teljesen tisztában...(Éppen most tanulmányozom a témát.)A csikókat még az anyjuk mellett kell szemlére vinni, akkor kapnak egy értékelést, és bekerülnek a csikókönyvbe, ha csak valami kizáró okot nem találnak. (Pl. nem engedélyezett fehér jegyeket.) Ha valaki nem elégedett az eredménnyel többször is elviheti a csikót szemlére, egészen 3 éves korig. 3 éves kor után lehet a kancából pl. bejegyzett kanca. De azokat a kancákat is lehet tenyészteni, akiket csak csikókorban szemléztek, de tenyészértékük nem éri el azokét, akiket "felnõtt" korukban is elbírálnak. A lovak nem csak kinézetük alapján kaphatnak értékelést, hanem tenyészértékük alapján is. Pl. egy kanca ha három olyan csikót ellik, ami egyes "prémiumot" kap, akkor azt is bejegyzik a "nagy könyvbe", és máris megemelkedik a mama tenyésztértéke.Ennél még sokkal bonyolultabb a történet, és lehet, hogy nem is voltam egészen pontos, de én valahogy így értesültem a dolgokról.

#677 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 20:59

És hol vannak ezek a mének?Mi a nevük?Tényleg hollandok?

holland mének voltak.már régebben kb 10 éve. nagyon jó papirral,az akkori kiváló mének/kancák közeli rokonai voltak. nekem is volt egy. akkor még nem volt csip/szövetség csak sütés. Most valahol csabdiban( kiváló hej bsszák kitenni karámba :) ) senyved/ha még ott van/ a fatökû bugris gazdája miatt.

#678 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 31. - 21:04

Köszi Hubertus! :kocc:Fokozatok kancáknak:stb;stb ster;stb preferent;stb ster+prefJa és a csikókat "százalékolják" is.De ha egy kanca már "stamm buch stute"akkor az már rossz nem lehet!

#679 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 31. - 21:09

Azt hiszem most Hubertus "rendbe tette" a dolgokat. :yeah: (Tehát: Pontos információink szerint M.o-on teljeskörû fedeztetési engedéllyel rendelkezõ mén nincsen. Aki kételkedik ebben hívhatja a szövetséget. Ez itt nem igazán vitafórum.)

#680 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 31. - 21:11

Ezt próbálom magyarázni!!!Köszike!!!!! :yeah: :kocc: