Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#641 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 11:50

Bizony bizony. Nem hülyeségekre szórnák a pénzt, inkább azt az egy-egy jóképességû fedmént versenyeztetnék, többre menne a fajta vele, mint a sok marhasággal, amivel próbálják a fajtát népszerûsíteni. Az ideológia kevés egy fajta eredményessé tételében. :dev:

#642 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 13:37

Ok, és mikor vezeted elõ ezt a javaslatot - esetedben a kisbérieknél? Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd hozzá az illetékesek.

#643 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 14:39

Nem vagyok tagja az egyesületnek, nem értek egyet a szemléletükkel. A gidránnál bianko által leírtak alapján is ez a helyzet. Minden nagyobb tenyésztõ a saját feje után megy, nincs egységes tenyésztési irány, így nem lehet. Mindenki a saját zsebére lobbizik nem a fajta érdekeiben. Ezért nem jutnak sehova a hagyományos magyar lófajták. :dev:

#644 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 15:07

Sziasztok!Én is a kistenyésztõk táborába tartozom. Nem várható el, egy egykancás tenyésztõtõl, hogy még sportban is kipróbáltassa a lovait. Azokra a nagy tenyészetekre kellene odafigyelni, akiknek meg van a lehetõsége. A kistenyésztõk csak abban bízhatnak, hogy jó helyre tudják eladni a csikót és abban talán megtalálják a lovasok a számításaikat és versenyeztetik. Valóban rengeteg általunk feleslegesnek ítélt kiadása van az egyesületnek, de szerintem aki nem próbálta az nem tudhatja. Egyik pillanatbn azon sírunk, hogy nincs eléggé reklámozva az adott fajta, a következõ pillanatban meg felesleges kiadásnak tituláljuk?! Nem könnyû ez egyik szemszögbõl sem!

Edited by Langibaba, 2005 december 8. - 15:08.

#645 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 15:39

Langibaba!Szerinted elég ha csak szövegelnek a lófajta, ilyen meg olyan jó? Eredmény meg nincs. Hm...? Eredményt produkáljon a tenyésztõegyesület aztán jöhet a duma. :D

#646 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 16:02

Nem csak a tenyésztõegyesület feladata versenyeztetés. Az, hogy a méneknek nincs teljesítménye az sajnálatos és nemkívánatos. De szerintem ez egyik fajtában sem! Még mindig a kancatulajdonos dönt és ha érdekli a fajta érdeke megválogatja a méneket és holmi tenyésztõk által kreált kisbéri félvér ménekkel(Fernando T stb.) nem fedeztet! A tenyésztõ egyesületnek mi lenne a feladata?!A MEGFELELÕ mének biztosítása.Lehetõséget adni a teljesítmény vizsgára és kötelezõvé tenni a kancákra is (a mén csak 40%-ot ad!) stbEzt a témát még nyugodtan lehetne feszegetni!

#647 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 16:25

Itt lenne a tenyésztõegyesületnek szerepe. Sportlovat szeretnél csinálni a gidránból és a kisbéribõl? A kancavizsgát nem tenném kötelezõvé, mert a kistenyésztõk elvesznének a fajták számára. A mének kipróbálása lenne tenyésztõegyesületi feladat, amelyek kimagasló képességekkel rendelkeznek. Az érzelmi megközelítést meg mellõzni kell kipróbálás szempontjából, mindenki azzal fedeztet amivel akar, tenyésztési szabályzatba belefér akkor jó. :dev:

#648 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 17:43

A sport kipróbálást nem kellene egyoldalúan kezelni. Az igaz hogy egy méntõl több udód születhet mint a kancától, de a jó mének elõállításánál nem szabad arról elfeledkezni, hogyí a méntõl legfeljebb a kancától legalább ...........A jól örökítõ mének fontosak ehhez pedig mindkét oldal kipróbálása fontos.Csak azáltal fejlõdhet egy fajta.A tenyésztõ egyesületek célja? Bizonyos állami hivatalnokok pozíció megõrzésén és jövedelem kiegészítésén kívül semmi. Ahol egy jó fedezõ mén üzlet oda jó kapcsolat kell, mármint hogy megkaphassa.Ács BalázsNállam nincs felállított fedezõ mén, Tippmester jóvoltából elég jó minõségû mének fedezhettek nállam.2000 - 2001 - ben Andor xx, 2002 ben Gidrán Razbeg I Tm ( Mytoc) 2003 ban Siglavy -Bagdady XV-5 Parti Imrétõl, 2004 ben Gidrán Razbeg I-12 Mitok, Az egyesület szerepe a fajta érdekében pont az lenne, hogy a kis tenyésztõnél született a fajta érdekében fontos egyedek támogatást kaphassanak.Ezt azt hiszem az emberi társadalomba esélyegyenlõségi hivatalnak hívják.Langibaba! Igazad van a tenyésztõ dönt mivel fedeztet, de a legtöbb nem jut hozzá a jó ménhez igy azzal fedeztet ami van. Ha ezt megterveznék akkor mindenki számára hozzáférhetõvé kellene tenni a TOP méneket.

#649 Freezse

Freezse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 32 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 22:30

Hello!Olvasgattam ma egy kicsit a neten, és találtam ezt a gidrános témát. Nekm egy 7 éves Gidrán VI-2 apaságú heréltem van (anya: Széplak Lóri), és azt kell hogy mondjam, hogy nála kedvesebb lovat még nem láttam. 3 évesen vettük, tudása 0 volt, épp hogy tudta mi az az ügetés futószáron. Én akkor már vagy 3éve lovagoltam minden nap, de én is béna voltam. Szépen összeszoktunk, 2 éve már edzõnk is van. Díjugratásban kezdünk versenyezni b2ig jutottunk. Soha olyan gondom nem volt, hogy megállt volna, nem nézelõdõs (a hangszórókat nem kedveli).4-5 éves gyerekeket tanítottam lovagolni rajta, tudja hogy ilyenkor nincs bohóckodás.egyetlen rossz tulajdonsága van, kicsit féltékeny. Ha más lovat is lovagoltam, és a karámja elõtt jöttem el, azé szunyíott rendesen a drága. :P Ennyit tudok mondani remélem segítettem!Cserébe szeretném kérni hogy akinek ugyanettõl a méntõl származik a lova (Gidrán VI-2), az küldjön neke róla képet (az összehasonlítás miatt) a freezse@freemail.hu címre.KöszikeFreezse

#650 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 9. - 13:52

Balázs!Igenis legyen kötelezõ a kancavizsga! Nem versenyeztetésrõl van szó, csak egy egyszerû képességmérésrõl. Akkor mi alapján szelektál a fajta a kancák között?! Ha megellik és megfelel a származása, akkor KB?! Mint említettem én is kistenyésztõ vagyok és a most 2 éves kancacsikómnak én magam tettem kötelezõvé az STV-t. A tulajdonosnak is jobb, ha tudja. (Szerintem)Pont ezzel lehetne megoldani az egyenlõséget! Az egykancás tenyésztõk,ha 1 minõségi lovat tartanak nagyobb ellenfelei lehetnek a nagy tenyészeteknek, ahol se genetika, se teljesítmény, mint a nagyoknak egymást közt. Itt is majdnem monopol helyzet van. Ha már ennek meg annak az istállójából került ki, csak jó lehet?! Az is megoldás lenne szerintem, mivel annak a pár melegvérû lovunkanak KB, Furioso, Gidrán, MSP, a teljesítmény javítása a cél, ha az egyesületek összeognának és valóban minden fajta javát szolgáló atv méneket vagy csak egyet vásárolnának. De minõségit!Bianko!Hát itt lenne a szerepe a tenyésztõ egyesületeknek, hogy ne kelljen azt mondani, hogy TOP mén vagy csak mén. Minden mén TOP mén legyen a fajta elõrehaladása érdekében. Persze a lehetõsége még mindig megvn annak, hogy nem lesz jó a csikó, de az örök mondás szerint: "jót a legjobbal"!Nekünk is volt egy Andorxx csikónk, amnek az anyja Szalonka volt. Szerintem a Debrecen környékiek ismerik ezt a kancát. A mi csikónk Andor Gidran Andalgó névre hallgatott.

#651 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 9. - 16:11

Langibaba!A kancavizsga kötelezõvé tétele, nem lehet cél! Rengeteg kistenyésztõ veszne el akik nem tudják megfinanszírozni a felkészítést. A kancavizsgát bármely nem sérült kanca le tudja tenni, készséget és képességet lehet felmérni, de arra ott a szabadonugró. Miért akarsz a kisbéribõl, gidránból sportlovat csinálni? Hagyományos magyar lófatákról van szó! Tradicionális tenyésztési szisztémát kellene követni, a sportkipróbálás a genetika után jöhet számításba. El kellene tudni dönteni milyen teljesítményvizsga szerint legyenek szelektálva. Nem a sportlovak STV-je szerint, hanem az egyesület által kidolgozott, teljesítményvizsgát kellene alkalmazni. A kancavizsga ujjabb megnemtérített költsége lenne a tenyésztõknek. Természetesen a kancavizsga letétele ettõl függetlenül indokolt, csak ne misztifikáljuk túl. :dev:

#652 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 9. - 18:02

Langibaba!Én a holland sportló fajtában alkalmazott mén alkalmazási módszert tartanám alkalmasnak a trad. lófajták minõségének a javítására.Egy egy ménhez legalább harminc kancát sorolnék be és biztosítanám mind az elérhetõséget, mind az ivadékvizsgálatot.A kanca vizsga egy lehetõség legyen fokmérõje a tenyésztõnek.(Szabadon választott gyakorlat.)A kancák mindegyike viszont legyen minõsített, a tenyészhelyen. Szalonka ma is debrecenben van, ez azt jelenti bírja a DLA. kiképzési terhelését.Ez nem kevés. Tehát vélhetõen ha az alma nem esett messze a fájátót Andalgó jó ló lesz. A TOP mén kifejezést nem szeretem de szükség van olyan ménekre amelyek a fajta fejlõdése érdelkében igazoltan alkalmazhatók, alkalmazandók és ez ma TOP.Freezse!Gidrán VI-2 = Gidrán XXIII tm 2005 ben marócpusztán fedezett. Láttam negyon elegáns csikókat tõle.Elegáns küllemû ,finomabb szervezetû. nemes, arányos és az átlagosnál jobbképességû mén. Anyai oldalon a fajta kiválló egyedeket adó kanca családjának egyetlen kéviselõje. írja a ménkatalógus.

#653 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 10. - 15:13

Bianko!Csak úgy eszembe jutott a "gyagyás" gidránról,hogy nekünk a tanyán van egy bûbájos fogatlovunk, aki inkább a tornyot is elhúzza. Annyira dolgozik a kis kedeves. Hát Õ egy Gidrán+atv+Colonado.

#654 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 11. - 11:33

Témaváltás... :( Hallottam némi verébcsiripelést, hogy állami ménesként a maróci állomány igazgatásilag Szilvásváradhoz kerül. :rolleyes: Ne legyen igazam, de józan ésszel ( :eek: )végigpörgetve a dolgot lett pár szabadasszociációm a témában. :( Ti tudtok errõl valamit?

#655 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 11. - 12:26

A hír igaz! Januártól a maróci gidrán ménes a szilvásváradi ménes gazdazdasághoz tarozik,hasonló mértékû állami támogatottsággal.A célok és az irány nem változik.Nekem errõl nincsenek asszociációim, csak örülök mert végre talán lekerülhetnek a ménes anyagi gondjai a napirendrõl. Biztos vagyok hogy Dalos Andor és Jónás Sanyi tudnak együtt dolgozni és ez jó a gidránnak is. Vagy nem erre gondoltál Rosinante?Langibaba!Nem biztos hogy a gidrán a " hibás " érte.De félre tréfával, az én általam megtapaszalt gidránok mind munkamániások a hétvégén egy háromhetes kihagyás után felültem háromés féléves méncsikómra ( Gidrán Razbeg I- 22 Mylton ) és mintha tegnap ültem volna rajta. Készséggel dolgozott és a terepen végig figyelmes együttmûködõ volt. Oda kellett figyelnem hogy túl ne terhelõdjön. Vegyes terep - szántás, vadak, vízenjárás, na nem pocsolya, hanem a tisza vize úgy szélesen. Nagyon jó fej. Sport lovasok semmi regálás?Rosinante!Neked mi a véleményed a magyar - magyar párosok hiányáról vagy a helyesírás elemzés kimerít?

#656 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 11. - 12:28

Kimerültem. :gm:

#657 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 11. - 14:38

bianko,miért nem próbálsz beszélni sport lovasokkal,hogy adsz nekik lovat,menedzseled ( fizeted a költségeket) és hozzák ki belõle a legtöbbet?

#658 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 20:50

Pozitív Feri! Te miért nem teszed azt amit nekem tanácsolsz?Van egyáltalán számukra ajánlatod? Kibicelsz? Bekiabálni a partvonalról nem bátorság.Válassz párt saját lovadnak, neveld a csikót aztán hallgasd az okosokat az ötperceseket õk megmondják milyen kevés vagy.Mellesleg talán hamarabb meg teszem mint gondolnád. Rosinante!Mibe merültél ki? , -be? , -le? Szemtõl szembe is mernél ilyen hangon? hangot? vagy igy nincs kockázat?Légy a vendégem, vitassuk meg érv az érvre tett a tettre. Mást is szívesen látok.Talán nem kellene belemenni ebbe a nem méltó társalgásba, Váltunk! A sport lovasok véleményét még most sem olvastam objektíven a gidránról.

#659 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 22:06

A kancavizsgához!Igenis kell,mert a mitokondriális öröklödés miatt 70%-ban a kanca határozza meg a születendõ csikó képességeit!Másodszor: a legendás jukker tenyésztõ Dõryek is szelektálták a kancáikat( amelyik nem ügette ki a szint idõt 3000m-en nem való volt tenyésztésbe).Harmadszor: az összes nagy ménes kipróbálta a kancákat, ha mást nem falka után.(Bábolna,Kisbér stb.).Negyedszer: a gidránban pont Jónás Sanyi próbálta meg újjáéleszteni a kancák vizsgáztatását és sportkiprobálását(militaryban). A tenyésztésben szerintem ez az egyetlen járható út. Aki nem próbálja ki kancái sportteljesitményét az ,sajnos, becsapja saját magát és tévuton jár!!!Ötödször: volt szerencsém néhány nagy tenyésztõnél megfordulni( Böckmann, Nijhoff, stb.). Elárulom nem szerelembõl ill. hobbyból tenyésztenek. Ebbõl élnek és a piac diktál,felejts el minden szentimentalizmust,ha szar a csikó küldik a vágóba,mert különben rontaná a tenyészetrõl kialakitott képet. Ja és csak olyan kancát fedeztettnek ami min. S**-****-os versenyeken ment.Filozofálgatni lehet a Mo.-i helyzetrõl,de szerintem nem érdemes,mert akik tönkrevágták a hazai lótenyésztést a 70-es, 80-as években azok vannak ma is pozicióban. És tudjuk: fejétõl büdös a hal,de a farkánál kezdik pucolni! Ezzel a monologgal senkit nem akartam megbántani,mert hosszú idõ óta ez a számomra legértelmesebb topic az egész paci.hu-n, csak a véleményemet irtam le!

#660 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 8:10

Pozitív Feri! Mellesleg talán hamarabb meg teszem mint gondolnád. A sport lovasok véleményét még most sem olvastam objektíven a gidránról.

Hozzászólás megtekintése

Remélem beszámolsz róla kit/ket sikerült kilovasítanod.Persze én olyan lovasra/okra gondolok,aki versenyekre is fel tudja jól késziteni.Rengeteg sportlovas örömmel kapkodná el a gidránokat,köztük a tieidet (mert ugye eddig itt csak Te keresed a sportlovasok h.szólásait...nem sokuknak van nettye :) ) Tehát veszekednének érte,ha meglátnák a kiváló gidránokat akik foggal körömmel átverekedik a leglehetetlenebb akadályokon is magukat a lovasaikkal.Hol vagytok Sport lovasok?????

#661 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 8:51

Mint tudjátok, "gidránosnak" vallom magam Herceggel, a 4 éves heréltünkkel.Mint nem "törzstenyésztett" egyed gazdája, csöndben olvasgatom ezt a topicot, és figyelemmel kísérem a beszélgetéseiteket.Találtam a hvg-ben egy cikket, gondolom érdekel benneteket, bemásolom:MAGYAR LÓSZÍNEKA magyar állam tulajdonában levõ, Ima nevû, gidrán fajtájú, 9 éves sárga kanca a holland lovastusa-versenyzõ, Jan Van Beek sporttársaként készül jövõre a 2008-as pekingi olimpiára - jelentette be a hét elején Budapesten Martin Lips, a holland lovastusa szövetségi kapitánya. A ló 2008-ig több,mint 10 millió forintos versenyeztetési költségeit magánszponzorok adják össze. A fõszponzor - közelebbrõl nem megnevezett összeggel - a holland tulajdonú zichíújfalui takarmánykereskedõ cég, az Agrokomplex C.-S. Rt. Az õshonos fajtához tartozó sportlónak ezzel nagyobb az esélye kijutnia az olimpiára, mint a jelenleg egyetlen nemzetközileg jegyzett hazai military lovas fémjelezte magyar csapattal (a marócpusztai Kaizinger Balázs a világranglista 170. helyén áll, egyéniben viszont csak az elsõ 75 indulhat). A szintén magyar állam tulajdonában levõ, gidán fajtájú, Sóhaj nevû ló tavaly korosztályában a világ egyik legjobbjának bizonyult a korábbi brit világbajnokkal a nyergében. :confused:

#662 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 9:02

LANDGRAF!Tévuton jársz, a magyar sportlónál jó amit írsz, egy hagyományos magyar lófatánál a génmegörzés a legfontosabb. Érdekes nem minden hagyományos lófajtát akarnak a világban a sportnak teljes mértékben alávetni. Mi miért akarjuk? Sportoltatni a lovakat kell, de nem minden áron. A nagy német tenyészetekbõl is kerül ki sok szar, láttam párat. Ne misztifikáljuk túl a nyugati lótenyésztést! A kancalétszám töbszöröse a magyarénak, így könnyebb több jóképességü lovat elõallítani, a sportlovasok szemlélete jobb mint a miénk. Itt kell fejlõdni! :dev:

#663 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 13. - 20:04

Ágimam! Örülök hogy gidránosnak vallod magad a Te Hervceged által, ehhez nem kell más csak az õsi magyar fajták szeretete, tisztelete. Ismerek egy urat,aki bár nincs egyetlen gidránja sem mégis magáénak érez minden gidránt.Pozitív Feri!Lehet hogy nem véletlen, hogy csak én keresem a sport lovasok hozzászólásait.Nekem még van kitartásom, bár éveim száma jóval több a tieidnél és ez hitembõl fakad. Nállam nem állnak sorban a bértartásra várók sõt a lovagolni tudók megtanulni akarók sem. De tudom hogy a magyar emberekben mélyen, de él a lovak szeretete és ebbõl ha néhány szikrát is de kicsiholok.Az én gidránjaim lehet hogy nem lesznek bajnokok, de jó lovak lesznek akik a szertetteljes felnevelést mindaddig míg el nem rontják õket, meghálálják.Én nem lakom olyan közel a világ közepéhez mint te, nekem 150 km kell utazni ha a közelébe akarok kerülni, de tudom ha egyszer el akarok valamit érni azért tenni kell. Azért hogy a magyar lovak a magyar lovasok elismertebbek legyenek nem csak a lótenyésztõknek kellene áldozatot vállalniuk. Nem véletlen tehát, hogy egy 170. helyezett lovasunk van. ( vagy van más adat is? bár gondolom itt a millitarira gondoltak ) A jó lovas a gyenge lovat is középszerûvé teszi a rossz a jót is lerontja.A lovasoknak kellene felnõniük lovainkhoz igy a gidránhoz is és akkor talán történne valami jó.LANGRAF! A felhangok és néhány személyes tapasztalat ellenére az itt megjelenteket becsülöm, különösen azután ha személyes találkozásunk után is változatlan hangokat üt meg. Minden lovat amely tenyésztésbe kerül függetlenül ivarától ki kellene próbálni,ennek a mértékében látok néhány árnyalatnyi külömbséget. Nem minden kanca elit osztályzatú, és nem minden méncsikóból lesz fedezõ mén.A magyar fajták körüli rendbetételt pedig sorjában kell végezni.A gidránról egyes jószándékú emberek elterjesztették hogy nehezen kezelhetõ ló( agyas ) Jól lovagolható egyedekkel bizonyaítani kell az ellentkezõjét, mellettelehetõleg jó az élsportra is alkalmas egyedeket kell kiválogatni és ha lehet jól megsportoltatni ott ahol a legtöbbet teszi a fajta piacának.Jónás Sanyi ezt teszi, a maga módján tudom több gidrán tenyésztõ követi.Mindezek mellett Vörös Józsi vezérletével a kancsacsaládok igen részletes feltérképezése megtörtént, lezáratott a törzs könyv.A maróci ménes kiemelt állami figyelmet kapott és van egy -két sponzor a ki kivülrõl segíti ezt.Ezek után Pozitív Feri aki maga is gidrán tulajdonos ( Ö mondta ) a magyar sport lovasok a gidrán fajtához való viszonyát normálisnak találja. És kimondani nem mondja de a fajta hibájának tartja.Ha magyar lovas kapot volna akkora sponzor összeget mint V.Fox Pit vagy Jan Van Beek kap - kaptt akkor Gidrán Sóhaj teljesített volna úgy vagy Gidrán Ima ugyanakkora eséllyel indulna?Vagy így már nem is kell annyira becsülni az eredményt? Ez tipikus magyar dolog.Hol vagytok Sport lovasok????? Irta Pozitív Feri is.

#664 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 8:01

Mint korábban említettem és azóta már meg is erõsítették (LANDGRAF) nagyon fontos lenne a kancavizsga. Persze, hogy a külföldi piacokon hú, de jó lovak vannak. A kancák kipróbálása mellet ott van, hogy egy mén több száz termékenyítésst végez. Ebbõl biztos van 90%- os megtermékenyülés! Akkor ! Csak egy mén után van annyi csikó, mint amennyi Gidrán kanca hazánkban áll. Több százból kiválasztani könnyebb azt pár jót, mint nálunk a pár százból. És mégis a mi pár száz lovunkból találomra lehetne választani teljesítmény lovakat- és így is mûködik. Egy kicsit elvonatkoztatva a Gidrán fajtától majdnem minden magyar fajtánál így van ez. Ács Balázs!Kitétel pesrsze a genetika, sõt alapkövetelmény! De mondjuk Te voltál az, aki felesküdtél a genetikára és olyan ménekre, akik csak fényképen láttak kisbérit! Kotyvalékokat istenítettél. Talán akkor most itt nem pont a Te szádból kellenének példabeszédek a genetikával kapcsolatban. A másik, van egy szép 35 pontos származású lovad. ÉS?! Legyen egy 35 pontos származású lovad és kezdj el vele úgy dolgozni, mint egy msp-vel. A genetika miért zárja ki a teljesítményt? Vagy miért ragadunk le ott?! Vagy nem hangzik jól? Igazad van! Génmegörzés, de teljesítménnyel! Szerintem rajtam kívül nagyon sok tenyésztõ van még úgy vele, hogy nem a piac miatt szorgalmazza a teljesítmény vizsgálatát, hanem egyszerûen a fajta miatt. Csak félõ, hogy ezzel a hozzáállással egész egyszerûen bele fog olvadni a kisbéri vmelyik teljesítménnyel rendelkezõ másik fajtába. És jelenleg nagyon jó úton haladunk Felé!!!

#665 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 8:50

Langibaba!Mindenki beszél itt kiprobálásról a levegõbe. Egy jó teljesítményû kancának a csikója nem biztos, hogy jó teljesítményû lesz, sõt. Én az ellenkezõjébõl ugyan annyit láttam mint a két jóból. Láttam selejt kancáktól ugyannyi jó csikót. Az öröklés egy kicsit bonyolultabb, mint egy küllemi és teljesítményi szelektálás. Le kell jönni a földre, nem a rózyaszín felhõk között ábrándozni. Az lenne a lányeg, hogy minél több kanca be legyen vonva a tenyésztésbe, és a jó örökítõket meghagyni ménbe is. A küllem a piaci értékesítésben egy nagyon lényeges dolog. Teljersítmény lovat csak jó lovasoknak tudsz eladni, abból meg kevés van. A teljesítménylovak turbója jobban pörög mint az átlagé. :dev: A Fernandó legalább annyira belefért a kisbéribe sõt jobban mint a holsteni és társai. Az általad nagyra tartott Ozorák is át vannak keresztezve Trak. ménekkel és kancákkal. Fernandó kisbéri küllemû, arab háttérrel rendelkezõ ló volt, míg Conrad pont ellenkezõje. Kotyvalék minden kisbéri, csak nézz meg egy pedigrét,

#666 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 9:00

Balázs! Ha valami génmegõrzés, akkor nem kell tenyészteni, hanem szaporitani,mert a kevés genetikai állományt meg kell õrizni!Csak azért mert valami magyar az legyen kipróbálatlan is?! És valós vagy vélt "népnemzeti" érdekbõl vessünk el minden olyat ami elõre mutat,csak azért mert génmegõrzés van?!Ezt komoly tenyésztõ nem gondolhatja komolyan!És még egy: a gidrán pont azért lett gidrán,mert ki volt próbálva( falka után,ugratázásban és az örkényi equtáciokon stb.). A régi kancacsaládok miért lettek jók ill. kiválóak,ha nem a teljesitményük alapján?! Az út ,szerintem, ki van jelölve,csak végig kell menni rajta...Biankó! Volt szerencsém Kaposváron néhány gidránt megismerni( Ibolya, Rebecca, Jácint, Apró, Vándor+ 3 év 3 éves mén utánpotlása stb.), véleményem a gidránról ,szerintem, megalapozott, de tény hogy az elmúlt évtized munkájának eredményeként( sportkiprobálás!!!!) pozitivan változott!

Edited by LANDGRAF, 2005 december 14. - 9:00.

#667 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 9:13

És kimondani  nem mondja de a fajta hibájának tartja.Ha magyar lovas kapot volna akkora sponzor összeget mint V.Fox Pit vagy Jan Van Beek kap - kaptt akkor Gidrán Sóhaj teljesített volna úgy vagy Gidrán Ima ugyanakkora eséllyel indulna?Vagy így már nem is kell annyira becsülni az eredményt? Ez tipikus magyar dolog.Hol vagytok Sport lovasok?????  Irta Pozitív Feri is.

Hozzászólás megtekintése

Igen kimondom,hogy van rossz és jó ló.Fajtátol függetlenül.Ha kapna magyar lovas akkora összeget mint fentebb emlitett személyek,lenne esélye magyar lovas/oknak komoly szintü versenyekre kijutni.Ugyanis vannak tehetséges és profi lovasok.Tudás szinten is.Viszont azt nem hiszem,hogy G.Ima olimpián szerepelne."A magyar military szakág 2005-ös költségvetése,2.5 millió huf. Ebbõl ,1.2 mill.huf.az utánpótlás EB szakági támogatás(fuvar 800 000 huf forrás híján nincs kiegyenlitve) fennmaradó1.3 mill.huf versenyrendezésre,vers.birókra elköltve(ennek az összegnek mintegy fele forrás hiján szintén a mai napig nincs kiegyenlitve. A Centrál S. egy magyar cég holland és angol lovast szponzprál.Ott vannak a magyar sportlovasok,anyagi lehetõségeikhez mérten próbálnak versenyre járni. Gidrán Imát arra a szintre kiképezte Kaizinger Balázs,Schaller Gábor és Szentirmai Péter. Szponzoraik a következõk voltak :Kaizinger Balázs. Schaller Gábor és Szentirmai Péter.Mindhárman nagyon büszkék,hogy Ima ilyen helyzetbe kerülhet,de a büszkeség egyenlõre kevés ahoz,hogy versenyre lehessen járni." Forrás : Schaller Gábor SPORT LOVAS !!!!!!!

#668 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 9:15

Udv, tudtok abban segiteni, hogy:Hol/kitol lehet (vagy inkabb erdemes) hozzajutni egy papirokkal rendelkezo, jo kondiban levo, 5-7 eves, hobbi celra es esetleg kisebb helyi versenyekre alkalmas gidran herelthez/kancahoz, es kb. milyen vetelarral kell kalkulalni?Udv,TH

#669 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 11:10

TojHorz!biankonál találsz ilyen lovat, pedigrében kiválóak, küllemük átlag felettiek. Kissebb versenyre alkalmas bármely egyede. LINDGRAF!Nem tudatosult benned, nem akar senki sportlovat a hagyományos magyar lófajtákból. A sportban való kipróbálás értékmérõ lehet a fajta számára, ill. marketingfogás. A sportlovakkal soha nem fogja a versenyt felvenni egyiksem, nem is cél. :dev:

#670 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 11:19

Ezt most ugye nem gondolod komolyan? :confused:

#671 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 12:31

Langibaba! Az igaz, hogy pl.Németországban egy mén után több mint 200 csikó is születik, de ezt ha a 10 000 Holsteini kancára vetítjük és megnézzük a minõségi lovak arányát az össz csikó létszámhoz, már kevesebb a szégyenkezni való a gidrán esetében, de lehet más magyar fajta esetében is jó arányt találunk. Valamelyest egyetértünk?A génmegõrzés különösen a gidrán példáján keresztül igazolható hiszen egyre igazabb hogy létzámához képest arányában több tehetséges sport lovat ad.TojHorz! Ha érdekelnek gidránok és fiatal gidrán lovak akkor hétvégi kipróbálásra szívesen fogadlak vannak eladók is. Talán nem csak kissebb versenyre alkalmas is.06.30.9536470 Tiszafüred,Pozitív Feri !A magyar futbalról hallotál már? Mióta jobban fizetik õket( Mármint sokkal jobban mint egy magyar lovast ) azóta megtanultak focizni????????????????????????????? Szerintem mindenképpen több alázatot a teljesítmény elõtt és meg lesz az eredménye.Nem találtad fel a spanyol viaszt a jó ló és rossz ló teóriáddal.A hazai források tekintetében én legalább egyesületi keretek között is felvetettem a hazai lovasok magasabb szintû anyagi elismerését és folyamatosan boncolgatom, hogy egy egyesület 25 millióból gazdálkodik de 2,5 millió nem jut a fedezõ mének sport kipróbálására ???????????????? Kisbéri és Gidrán lótenyésztõ egyesületrõl beszélek. Schaller Gábor és Szentirmai Péter, Egyed László mint a gidránokat kipróbáló és mint írtad nevelõ sport lovasok talán nem elég jól, vagy egyáltalán nem lobbiztak a magyar sponzorok elõtt! ?????????????Kaizinger Balázs, Balázst kivettem a sorból,neki nem jut vastagon, de eddig kitartott és remélem kitart a jövõben is sokat tett a gidránok elismertetéséért Jónás Sándor mellett. Õt talán a jelenlegi és remélem jövõbeni ugyanazon fõnöke elegendõ esélyhez, lehetõséghez juttatja. Ellentétben veled Én hiszek abban, hogy Gidrán Ima eljut az olimpiára ,teszem ezt azért mert jobban bízom egy holland olimpiai kerettag szakértelmében mint egy ötpercesében.Talán Õ több idõt szánt Imára mint ötpercet? A magyar sport lovasok versenyre járásainak költsége akor térül meg, ha a tulajdonos az eredményeken keresztül érzi, mármint az árban.A büszkeség ha munkával és õszinteséggel párosúl, nem lehet kevés, lehet hogy nem elég, de nem kevés!!!LANDGRAF!Az általad lovagolt lovakon szerzett konkrét tapasztalataid ? Egyedileg? pontosabb azonosításuk.Mik a pozitívumok?Balázs! Nincs szégyenkezni valónk csak maradjunk a realitásoknál.Elkezdõdött valami és ezen az úton még sok sok bukkanó van. A magyar és román gidránok, Stb. Saját és lovasaik lehetõségéhez mérten sok szép eredményt értek el.Nem kell a sport ló fajták elõtt szégyenkezni. Sajnos a tenyésztõk többsége nem engedheti meg magának a sportoltatás veszteségeit,a szponzorok pedig csak eredményhez kötik a támogatást.A magyar sport lovasok kényelmesek utánna járni és támogatókat keresni, pedig ez az õ megélhetésük. Vagy nem?Ha van jó szeme kiválogatni az arra érdemest, ha van kurázsija megkeresni és meggyõzni a szponzort akkor elõbb vagy utóbb Õ diktálhatja a feltételeket. Addig marad a marakodás! ??????????????????????LANDGRAF! én is ugyanezt kérdem Balázstól.

#672 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 12:53

LANDGRAF!Egy korábbi hozzászólásodra reflektálnék, a teljesimény alapú szeleció szükséges és elkerülhetetlen a magyar fajták fenntartásánál, azonban elvégezhetõ - e a szelékció ha a társadalom teljesítménye nem képez elegendõ forrást. Ha nem? Mit lehet tenni? Hagyni a jelenben ki nem próbált, de a múltban geneológilag igazolt szükségességû egyedek jelenlétét és várni arra hogy a jövõben igazolva lesznek. Vagy törölni a rendszerbõl?A magyar szellemi termékek piacra jutásának lefõbb gátja a szakértelem hiánya , mind termelõi mind vásárlói oldalról.

#673 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 14:18

Ács Balázs,Koszonom a tippet, be vagyok sozva... :gm: TH

#674 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 14:21

bianko,Koszonom az invitalast, elek vele! Tavaszra terveztem, hogy vasarolok, de azt gondoltam, idoben el kellene kezdeni keresgelni.Hamarosan jelentkezem, hogy megbeszeljunk tovabbi reszleteket, koszonom az elerhetoseget! :D Udv,TH

#675 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 14:25

Tisztelt Bianko!Olvasgatni szoktam a fórumot ,hozzászolni csak ritkábban ,de most ezt szeretném tenni a felmerülõ témával kapcsolatban.Ugy látom elég érdekesen reagálsz a Téged ért kritikákra,nem igazán értem miért ,ugy gondolom a Pozitív Feri leirta a véleményét a látottakról Õ ezt tapasztalta ,szerintem fogadni kell a kritikákat is ,és nem támadni azt .Mert ugy olvasom TE igencsak ezt teszed , "ötperces Feri " csak ,hogy egyet emlitsek . Valójában nem öt percig volt nálad ,gondolom ezt abból ,hogy a lovaidat szabadon ugróban mutattad meg (nehezen tudom ezt elképzelni öt perc alatt).Más :Miért vagy kiváncsi magyar sportlovasok véleményére? Az általad leirtakból nem igazán értem ,mert ugy látom bármit is ir (közvetetten Schaller Gábor,vagy Õ nem igazán jó spotlovas?) neked határozott véleményed van valamirõl, amirõl alig van fogalmad.Gondolom ezt abból ,hogy a saját bevallásod szerint csak náhány évvel ezelõtt kezdtél el lovakkal "komolyabban" foglalkozni.Gondolom ezt abból ,hogy még sohasem lovagoltattad a lovaidat "sportlovassal".Gondolom ezt abból ,hogy még sohasem szerepeltek a lovaid versenyeken.Gondolom ezt az eddigi zavaros hozzászólásaidból.Gondolom ezt abból,hogy még sohasem menedzseltél spotlovat-lovast. De természetesen ez mind nem követelmény egy tenyésztõ számára ,lehet meg kell is jó hobbilovakat tenyészteni, de akkor abban a témakörben kellene értelmesen hozzászólni.Üdv

#676 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 15:20

Szia Mili-tary!Te is versenyzel? Military? Voltál már Biankonál?

#677 autostop

autostop

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 15:24

Gidrán sport kipróbálása régen falkahajtáson volt, nem nevezhetõ értékelhetõ teljesítmény vizsgának.

Edited by autostop, 2005 december 14. - 15:26.

#678 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 15:26

Kaizinger Balázs,  Balázst kivettem a sorból,neki nem jut vastagon, de eddig kitartott és remélem kitart a jövõben is sokat tett a gidránok elismertetéséért Jónás Sándor mellett. A magyar sport lovasok kényelmesek utánna járni és támogatókat keresni, pedig ez az õ megélhetésük. Vagy nem?

Hozzászólás megtekintése

Kinek jut "vastagon" ? Ha Kaizinger Balázs kitart,azt nagyon meg kell Neki köszönni. Ugyanis szerintem Nélküle (a többieket most nem említve) nem lenne sehol a gidrán. És még futkorásszon szponzprért is?Kiváncsi lennék Te áldoznál-e arra,hogy (és mennyit?) versenyeztessed a legjobb lovadat.Például odamennél valamelyik gidránnal eredményesen(másik kérdés,mi az eredményesség?? Ha a tukkó lóval is kihozza a kihozhatót de a ló miatt nincs"TOP-on" akkor a gazda veri a nyálát és nem fizet mert "nincs eredmény") versenyzõlovashoz és adnál neki karácsonyra X pénzt,csakmert gidránon lovagolt?Könnyû mondani,hogy keressenek támogatót.

#679 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 15:29

Pedig a támogatót a lovasnak kell megtalálni. Schaller is megtalálja. :D

#680 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 14. - 19:14

Pozitív Feri! Kaizinger Balázs munkájának értékét senki sem vonja kétségbe, fõleg én nem.Azt azonban el kell ismerni, nem azonos a lovastudása az általam is megjelölt két úréval.Amenyiben K. Balázs lesz elég alázatos és következetes még sokra viheti és ezt a gidránok hátán teheti meg legkönnyebben. Igen áldoznék rá erõmbõl, sõt erõmön felül is.Azt senki sem mondhatja hogy tehetségtelen és tuskó lovakat kap K. balázs vagy Sóhaj, Ima, Nimfa, Sáfrány, Illanó, stb tuskó lovak? Te mondád !!!A fenti lovak gazdája nem veri a ..................!Milli-tary!Nem szóllítottam senkit ötperces Ferinek!Fenntartom véleményemet, aki öt perc alatt csalhatatlan következtetéseket von le egy lóról illetve egy tenyészetrõl, miközben igyekszik nem besározni a lábbelijét és 25 bõl megvéz ötöt az nem objektív és szakértelme csak csalhatatlan.A kritikát pedig szívesen veszem. Lovaim egészségi állapotáról és a sérülések kezelésének színvonaláról az alábbiak mondtak véleményt.Dr Soós István, dr Drén Csaba, Dr Koska Gábor és még jó néhány az álományomat meglátogató nem beteglátogató hanem vendég állatorvos.De akár név szerint megnevezhetnék néhány országosan elismert tekintélyes lovas szakembert is. Mindezeket nem azért írtam le mert önigazolást keresek, hanem azért hogy ha kettõnk szavahihetõségét ellenõrizni akarod, megteheted.Akár személyesen is.Abban nincs igazad hogy sohesem lovagoltattam lovaimat, lovamat sport lovassal,mert 1999 ben volt egyhez szerenccsém ö most a dunántúlon jeleskedik.Fiatal négyéves kancámon sikeresen végrehajtott az egy elsõ kétlábon történt részleges ínszalag szakadást, egy felelõtlenül védrehajtott ugrás következményeként, majd lelépett, magamra hagyva a dologgal együttjáró összes kínlódással együtt. Természetesen a jól elvégzett munka bérét felvette.Nem hiszem hogy egyedi eset mert nem csak hallotam róla. De ezek csak személyes tapasztalataim így számodra nincs jelentõségük.Nem vette el egy életre a kedvem a dologtól, de elgondolkodtatott.Képzeld el a környékünkön nem hogy sport lovas , de lovagolni tudó is alig akad.Ha képzett sportlovas sportoltaló nem is vagyok van annyi eszem hogy csak azt a lovat szabad az él sportban versenyeztetni amely oda való. Ehhez pedig idõ és sok szerencse és sok pénz kell.Véleményem szerint a sport lovas menedzselése a pénzelését jelenti ahol a sport lovas a szakember, a menedzselõ a kuka. Ezért nincs elég pénz a lovas sportban.Mert a mendzsert................nézik. Ha meg rájön - faképnél hagyják összevásároltatott lovaival együtt amik sajnos gyakran a vágóló expban kötnek ki.Ha megengeded azért én mint szívve - lélekkel gidrános 25 gidrán ló - csikó tulajdonosa már csak ebben a topicban maradnék. Demokrácia van. Nem? Maradhatok és elmondhatom Én hogyan gondolkodok a dolgokról? Hangsúlyozni szeretném nem nekem van igazan hiszen az objektív, amit leírok az az én véleményem.TojHorz!Köszönöm hogy elfogadtad invitálásomat,és remélem nem csalatkozol.

Edited by bianko, 2005 december 14. - 19:22.