Kérdezz-felelek
Közzétéve 2013 március 12. - 9:20
Közzétéve 2013 március 12. - 10:14
Közzétéve 2013 március 13. - 9:00
Közzétéve 2013 március 13. - 10:21
Közzétéve 2013 március 13. - 15:49
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2013 március 13. - 17:22
Közzétéve 2013 március 13. - 18:14
"Qei me amat, amat et canem meum."
Közzétéve 2013 március 13. - 19:20
Közzétéve 2013 március 13. - 22:47
Hogyan tudom meg, ha jelen állapotomban közalkalmazott lennék, akkor mi az órabérem?
innen
A: szakképzetlen
B: szakmunkás
C: érettségi
D: technikus
E: fõiskola
F: egyetem
G-H-I-J: különbözõ tudományos fokozatok
De nem az számít, hogy neked mid van, hanem hogy a munkakörhöz mi kell. Pl. ha nagydoktorid van, és elmész takarító nõnek, akkor az A kategóriába sorolnak.
"fizetési fokozatok" a közalkalmazotti évek alapján két vagy három évente eggyel-eggyel növekszik.
Magánszférában szerzett munkatapasztalat nem számít.
(A vastaggal szedett számok a minimálbér értékei. A számok bruttó, havi bérek. Órabérhez osszad 176-tal!)
Egyébként ezek minimális bérek, amitõl az adott kifizetõ hely fölfele alku szerint eltérhet. De általában nem térnek el, mert amennyivel többet adnának, azt az intézménynek saját forrásból kellene kigazdálkodnia, de ilyen saját forrásai nem minden intézménynek vannak.
Illetve földhasználat bejelentésekor, a korábbi saját néven történt használatát a tulajdonosnak kell e töröltetni, vagy a beadott új használati szerzõdéskor automatikusan törlõdik? (reggel óta foglalt a földhivatal száma, folyamatosan hívom)
Gondolom, automatikusan törlõdik, de azért nem árt, ha te is bejelented, nehogy véletlenül az új használó ezt "elfelejtse." Hagy a telefont a fenébe, írd meg egy tértivevényes ajánlott levélbe, tegyél el belõle egy másolatot, és tûzd rá az átvételi elismervényt! Nem sokkal drágább az sem, mint telefonálgatni.
diplomás minimálbért, gondolom.
Nincs diplomás minimálbér. Csak minimálbér van meg garantált bérminimum (avagy a nép egyszerû nyelvén "szakmunkás minimálbér"). Minden egyéb csupán különbözõ társadalmi szervezetek ajánlása.
Közzétéve 2013 március 14. - 10:03
Edited by agrobe, 2013 március 14. - 10:07.
Közzétéve 2013 március 14. - 12:42
Közzétéve 2013 március 14. - 13:02
Éljen. miért nem?A honlapról letöltött és kitöltve magammal vitt nyomtatvány nem volt jó, ott kellett egy másikat kitölteni.
Én nyugdíjas családtagot szoktam küldözgetni, de õ nem tudja kitölteni, azaz kétszer kell fordulnia.
(Magát a bejelentést miért nem lehet ügyfélkapun keresztül megtenni?)
Közzétéve 2013 március 14. - 13:14
Ha én odaküldeném valamelyik kutyámat, az antifeminista shetit vagy a szürke bikaborjút (mint családtagot), nem hiszem, hogy mégegyszer visszaküldenék újratöltésre.Én nyugdíjas családtagot szoktam küldözgetni, de õ nem tudja kitölteni, azaz kétszer kell fordulnia.
Az 3 oldalas, sok adattal, amit ott adtak, egyoldalas kevesebb adattal.Éljen. miért nem?
Ahhoz külön kell regisztrálni, adatlapozni... A sima ügyfélkapun nekem nem ment, nem találtam rá lehetõséget.(Magát a bejelentést miért nem lehet ügyfélkapun keresztül megtenni?)
Közzétéve 2013 március 14. - 13:39

Én sem, de nem látom be, miért ne lehetett volna ezt is bevenni a körbe. Csak morgolódok itt magamban, ne is figyelj rám.A sima ügyfélkapun nekem nem ment, nem találtam rá lehetõséget.

Közzétéve 2013 március 14. - 14:49
**** Abban az esetben, ha a beadványhoz melléklet nem tartozik és az eljárás nem díjköteles.
Közzétéve 2013 március 14. - 17:08
Edited by agrobe, 2013 március 14. - 17:09.
Közzétéve 2013 március 14. - 17:16
Közzétéve 2013 március 14. - 17:24
Edited by agrobe, 2013 március 14. - 17:26.
Közzétéve 2013 március 14. - 17:34
Nézd meg ENÁR-on, támogatható az a terület vagy nem.Köszi, megvan akkor a válasz, ez ipari zóna, beépítetlen területként van nyilvántartva.
Azaz, elvileg nem a mûvelési ágnak megfelelõen van használva.
Viszont valóban szántóföld, támogatható.
Na ilyenkor mi lesz???
Mert errõl nem lesz földhasználati lapom sosem
Közzétéve 2013 március 14. - 17:39
Közzétéve 2013 március 14. - 19:38
Ki kért engedélyt az átminõsítésre?támogatható, mint ahogy írtam, viszont a legújabb MVH-s agyrém szerint CSAK földhasználati lappal igazolt jogszerû földhasználó igényelhet támogatást.
"Az engedélyezett idõleges illetve végleges más célú hasznosítás megkezdésének napját az igénybevevõ köteles elõzetesen az földhivatalnak bejelenteni.
Ennek elmulasztása esetén a földhivatal földvédelmi bírság sújtja az engedély jogosultját.
Ha a termõföld más célú hasznosítására kiadott engedély alapján az engedély szerinti hasznosítás megkezdésére 4 év alatt nem kerül sor, úgy az engedély hatályát veszti."
http://www.foldhivat...n...=view&id=84
Közzétéve 2013 március 14. - 20:28
Ha átminõsítették, nem hiszem, hogy kaphatsz területalapút. Nekem a kivett területre nem is volt igényelhetõ.Köszi, megvan akkor a válasz, ez ipari zóna, beépítetlen területként van nyilvántartva.
Azaz, elvileg nem a mûvelési ágnak megfelelõen van használva.
Viszont valóban szántóföld, támogatható.
Na ilyenkor mi lesz???
Mert errõl nem lesz földhasználati lapom sosem
Közzétéve 2013 március 14. - 20:48
Edited by agrobe, 2013 március 14. - 20:50.
Közzétéve 2013 március 15. - 10:15
Közzétéve 2013 március 15. - 13:27
Ha valakinek pénzt küldök külföldre PayPalon keresztül, akkor a küldés díját már eleve adjam hozzá az árhoz, vagy azt automatikusan levonja a PayPal? Az eladó az ár 4%-át akarja rászámítani, ami nagyjából okés a díjtáblázat szerint, csak nem akarok kétszer fizetni, mármint hogy hozzáadom a 4%-ot de a rendszer küldéskor megint levesz pénzt.
Elõre is köszi, ha valaki tudja a választ.
A küldés ingyenes. Küldhet egy invoice-ot is, és akkor tuti annyit fizetsz amennyit kell. (bár ezt lehet, hogy csak üzleti fiókkal lehet megcsinálni?)
Amúgy ha paypalról költené el a pénzt, akkor neki se lenne többletköltsége, csak a paypalról bankszámlára utalásnál veszi le a sápot.
Közzétéve 2013 március 17. - 0:13
A küldés ingyenes. Küldhet egy invoice-ot is, és akkor tuti annyit fizetsz amennyit kell. (bár ezt lehet, hogy csak üzleti fiókkal lehet megcsinálni?)
Amúgy ha paypalról költené el a pénzt, akkor neki se lenne többletköltsége, csak a paypalról bankszámlára utalásnál veszi le a sápot.
Igen, errol a dijrol van szo. Akkor ezt hozzacsapom a vegosszeghez. Koszi, Cav.
Közzétéve 2013 március 17. - 6:59
Közzétéve 2013 március 17. - 9:11
Nekem a 4% magasnak tûnik, most vett ismerõsön fényképezõgépet, ott 2%-ot kértek. (végül nem PayPallal fizettünk)Ha valakinek pénzt küldök külföldre PayPalon keresztül, akkor a küldés díját már eleve adjam hozzá az árhoz, vagy azt automatikusan levonja a PayPal? Az eladó az ár 4%-át akarja rászámítani, ami nagyjából okés a díjtáblázat szerint, csak nem akarok kétszer fizetni, mármint hogy hozzáadom a 4%-ot de a rendszer küldéskor megint levesz pénzt.
Elõre is köszi, ha valaki tudja a választ.
Közzétéve 2013 március 17. - 10:26
Közzétéve 2013 március 17. - 11:05
Csak akkor ingyenes, ha ebayos vásárlást fizetsz ki vele. Ha csak úgy elküldöd valakinek az email címére, akkor a címzettõl bizony levonják azt a kb 4%-ot. EZ biztos, többször is kaptam így pénzt az elmúlt hónapokban.
A paypalról a bankszámlára áttenni viszont ingyenes.
Akkor ez változhatott, én kicsit régebben kaptam pénzt, és akkor nem vont le semmit, paypalról el tudtam költeni, viszont számlára utalni külön sáp lett volna.
Megneztem, es 0.35 eurocent plusz majdnem 4% csak azt nem tudom, hogy most kuldjek-e 242 eurot es a tobbit levonja, vagy kuldjek mar eleve 251 eurot. Melyik? Az elado ragaszkodik a PayPalhoz, hiaba mondtam neki, hogy atutalom bankszamlan (nem eBayes dolgokrol van szo). A targyalas tobbi resze meg folyamatban, mert azt hiszi, hogy en fizetem az o postakoltseget, az atutalast, meg a sajat postakoltsegemet (reszben cserelunk), mar lassan harom honapja alkudozunk, de majd csak osszejon. :-)
A küldött összegbõl fogja levonni, pontosabban már az õ oldalán vonja le szóval küldj 4%-al többet, utána tõled már nem fognak semmit levenni.
Amúgy pont akartam mondani, hogy SEPA átutalással jobb lenne. (én meg már elküldtem volna a f..ba az illetõt, hacsak nem kell nagyon-nagyon a cucc..

Közzétéve 2013 március 17. - 11:08
kuldjek-e 242 eurot es a tobbit levonja, vagy kuldjek mar eleve 251 eurot. Melyik?
Küldjél 251-et. Mint mondtam: a költségeket a címzettõl vonja le, nem a feladótól.
Akkor ez változhatott, én kicsit régebben kaptam pénzt,
Kb. fél évente változtatják a szabályzatukat. Most így áll a helyzet. Nemrég kaptam $147-t, levontak belõle $6-ot amikor jóváírták, aztán átutaltattam a magyar számlámra, és arra meg semmit se. (Ezzel a Paypal az egyetlen pénzügyi szervezet, aki nem tolta ránk a viktátor átutalási-adóját.)
Közzétéve 2013 március 18. - 18:23

Közzétéve 2013 március 20. - 10:43
Közzétéve 2013 március 20. - 22:31
Közzétéve 2013 március 21. - 2:58
SOS valaki, aki ért hozzá!
Lehet bajom abból, ha bejelentek magamhoz valakit ideiglenes lakcímre? Egész pontosan a lovászunk kért meg rá, mert hogy ugye nem magyar állampolgár és a jogosítvány megszerzéséhez kellene neki. Ha megvan a jogsi, már jelenthetem is ki. Én persze jóhiszemû vagyok és már kértünk is idõpontot az okmányirodába, de közben egy ismerõsöm beijesztett, hogy eszembe ne jusson, mert ha úgy van, akkor akár ki is túrhat a lakásomból. :eek: Egy másik ismerõsöm meg azt mondta, hogy ez hülyeség, mert ahhoz, hogy betegye a lábát, minimum egy bérleti szerzõdés kell. Szóval a kérdés: adhat-e lehetõséget visszaélésre az, hogy valaki be van jelentve hozzám ideiglenes lakcímre? Köszi a válaszokat, sürgõs és nagyon fontos lenne! Persze még vadászok ügyvéd ismerõst is, de hátha itt tud valaki okosat mondani.
A lovász nálatok is lakik, vagy csak nálatok dolgozik? Ha az elõbbi, akkor a lakóhelyére kellene bejelentkeznie.
Maga a bejelentés nem keletkeztet lakáshasználati jogot vagy más vagyoni jogot, tehát valóban bérleti szerzõdés, haszonélvezeti jog stb. kell ahhoz, hogy ott ténylegesen is lakhasson.
Közzétéve 2013 március 21. - 10:11

Közzétéve 2013 március 22. - 8:25
Közzétéve 2013 március 23. - 15:45
Lehet bajom abból, ha bejelentek magamhoz valakit ideiglenes lakcímre?
Semmi. És nem kell hozzá se bérleti szerzõdés, se haszonélvezeti jog, se semmi sem. Egyszerûen bementek a lakcím nyilvántartó hivatalba, és bejelentitek, hogy ez a koma mától itt lakik. Ha elmegy, ugyanígy ki is tudod jelenteni. Az csak régen, a szocializmus idején volt, hogy ha ki akartál valakit jelenteni, akkor elõbb igazolni kellett, hogy van új lakcíme, de ez a rendelkezés már hat éve sem volt érvényben, amikor év utoljára költöztem. Ma a tulajdonos kénye-kedve szerint dönthet arról, ki lakik az ingatlanjában, és ki nem, aki nem tetszik neki, azt a gellérjánál fogva dobhatja ki, és mehet az illetõ a híd alá, ez ma már senkit sem érdekel.
Közzétéve 2013 március 23. - 17:13
Ha lakhelyemtõl 60 km-re dolgozom, és a munkáltató tud biztosítani szolgálati lakást, de én inkább az ingázást választom, vajon jár-e nekem a költségtérítés?
Ori, nem vagyok biztos abban, hogy ez szabályozva van valahol, de csak felületesen kerestem. Én abból indulnék ki, hogy a szerzõdésed munkabérrõl és juttatásokról szól. Utóbbinak is van értéke. Viszont nem vagy köteles elfogadni (érdemes megindokolni, pl családot nem akarod költöztetni, gyereket kivenni az iskolából, idõs rokont kell gondozni stb.), mivel ez ingázással is helyettesíthetõ. Érdemes megnézni, hogy egy ilyen szolgálati lakásnak mennyi a havi bérleti díja és azt alapul venni a költségtérítéshez. Lehet, hogy ez nem fogja fedezni a havi benzinedet és ezért inkább szolgálati lakásoznak (nem tudom van-e vonat, busz esetleg amivel tudsz ingázni, mert akkor a bérletet kellene kérni).
Kérdés, tud valaki egy jó befõzéssel, eltevéssel, savanyítással foglalkozó oldalt, vagy fórumot? Elõre is köszönöm.
Közzétéve 2013 március 23. - 18:20