Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Babázó

• Please log in to reply
6870 válasz a témához

#6641 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:56

Nem a kondi a lényeg, hanem az egészségi állapot. Régen sem a gazdagok voltak tüdõbajosak, hanem a csórók, akik télen áztak-fáztak és nem volt rendes kajájuk. Ugyanúgy, egy alapból erõs, egészséges szervezet könnyebben vészel át mindenféle nyavalyát mint egy amúgy is beteges.

Edited by Zebrabara, 2013 augusztus 15. - 15:57.

#6642 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:58

A franc se tudja, mikor teszel jót, vagy rosszat. Az tuti, hogy pl H1N1 ellen nem oltattam, sőt mindenkit lebeszéltem. Viszont a kötelezőkkel nem akarok vacakolni, nekem nem hiányzik a gyámhatóság. Elég volt az ÁNTSZ, mikor számolták a legyeket, meg megkérdezték, van e mindenkinek pohara. :D

Edited by agrobe, 2013 augusztus 15. - 15:58.

#6643 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:59

Milyen sokan oltatnak pl bárányhimlõ ellen is. Õrület. Regét nem fogom beoltatni az MMR-rel, úgyhogy majd beszámolok a következményekrõl.

Edited by Zebrabara, 2013 augusztus 15. - 16:15.

#6644 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:04

ismerõs meg nagy boldogan mesélte, hogy hurrá, benne van a babájuk egy kísérleti programban, így elsõként kapja a még nem törzskönyvezett, kísérleti anyagot. Valami agyhártyagyulladás ellenit. Erre István, a maga finom modorában elmagyarázta nekik, hogy milyen hülyék, tapsikolva örülnek, hogy kísérleti nyúl a gyerekük...

#6645 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:12

Nem a kondi a lényeg, hanem az egészségi állapot. Régen sem a gazdagok voltak tüdõbajosak, hanem a csórók, akik télen áztak-fáztak és nem volt rendes kajájuk.
Ugyanúgy, egy alapból erõs, egészséges szervezet könnyebben vészel át mindenféle nyavalyát mint egy amúgy is beteges.

Régebben olvastam valahol, hogy a TBC elõfordulása akkor szaporodott meg, mikor az "alsóbb" rétegek a nyitott tûzhelyet a sparheltre cserélték és ott melegedett a víz, megnõtt a páratartalom.

#6646 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:18

Erre István, a maga finom modorában elmagyarázta nekik,

:D :D Elképzeltem. Nem lennék az ismerõsötök helyében. :D

#6647 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 16:24

utána már õk sem örültek :D

#6648 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 22:04

A TBC-oltás hatásosságáról: http://vedooltas.blo...rletek_fenyeben

Ha jól emlékszem egyébként, akkor ez a védőoltás úgy hat hogy a gyengített bacit oltják be a bőrBE, és az aztán ott éldegél jócsomó ideig és folyamatosan kiváltja a szervezetből az immunválaszt; tehát nem az egyszeri beadástól lesz tartós védettség.

Azt hiszem, a fenti blogról linkelt régebben Fifikusz is egy írást a kötelező oltásokkal kapcsolatban, amit most konkrétan nem találtam meg, de itt a blog áttekintő összefoglalója, akit érdekel, böngészgethet benne:
http://vedooltas.blo...jegyzek_gyanant

#6649 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 8:43

Bara, pl én is oltattam bárányhimlõ ellen:) és hadd ne érezzem emiatt rosszul magamat, sztem mindenki eldöntheti, nem? Mint ahogy Te tevezed nem beadatni a kötelezõt, úgy más miért ne választhatna? Amúgy nem gondolom hogy belehaltunk volna ha végigsöpör a bárányhimlõ a családunkon, de pl itt ami az oviban volt, kettõ kislány került kórházba, nem rossz szoc.körülmények közül, a többi gyerek normál lefolyással volt otthon heteket...mondjuk ha a normálba esünk bele, az is 4xkét hét (kb. a nyáriszünet..) Mellékhatást nem tapasztaltunk, hosszú távon majd kiderül (vagy nem). Ja, Levi még nincs beoltva; lehet nem is lesz, én sem létfontosságúnak tartom, de nem is ördögtõl valónak..

Edited by Hajnal4, 2013 augusztus 16. - 8:44.

#6650 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 12:13

Milyen sokan oltatnak pl bárányhimlõ ellen is. Õrület.

Regét nem fogom beoltatni az MMR-rel, úgyhogy majd beszámolok a következményekrõl.

Amíg egyedül vagy ezzel a döntéseddel és körülötted mindenki oltott, addig nincs baj. Ha még páran így döntenek, vagy olyan környezetbe kerültök (pl nyaralni), ahol mások is így döntöttek, ott már lehet baj, nem is kicsi.
Újra és újra nagyon súlyos, halálos áldozatokkal is járó járványok ütik fel a fejüket olyan köösségekben, ahol nem oltanak (pl vallási okokból) A kislányoknál a rubeola nagyon fontos, a kanyaró mindenkinél. Nem linkelem ide, mindenki utánanézhet. Németországban kb 6000 gyerek betegszik meg 20 éves kora elõtt kanyaróban, sokan súlyos szövõdménnyekkel, évi tíz halálos kimenetelû.
2011-ben 542 000 ember halt meg a világon kanyaróban. Több, mint félmillióan. És van oltás ellene!!!!
Mindegy, nem folytatom, mert még elragadtatnám magam. Az én gyerekeim oltva vannak, mindenki a maga lelkiismerete szerint döntsön.
  • Diamondka01 kedvelte

#6651 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 12:49

mindenki a maga lelkiismerete szerint döntsön.

Így van. :) Egyesek a gyógyszerekben hisznek, mások a természetes gyógymódokban. Van aki baloldalra húz, mások jobbra, XY konzervatív, YZ meg liberális, jobb szomszéd ennek a csapatnak drukkol, bal meg annak. Egyik a Volkswagenre esküszik, a másik meg a Toyotára.
Én pl totálisan értelmetlennek tartom mind a bárányihmlõ, mind az influenza elleni oltást. Anyósomék meg minden évben beoltatják magukat, aztán egész télen betegek és hetente járnak gyógyszertárba. Mondjuk õk speciálisan gyógyszermániásak, egy teli fiókkal van nekik bespájzolva, sógornõmék is ilyenek, minden valós és képzelt bajra gyógyszert esznek.
Voltam rubeolás, Péter volt mumpszos, mindkettõnknek és a szüleinknek is az az emlék maradt meg, hogy nem komoly bajról van szó, azaz, alapjáraton szerencsésebb elkapni mint oltás útján védettséget szerezni. Mint ahogy mindenbõl jobb a természetes, mint a mû.

Az mondjuk érdekelne, hogy pl 50 év múlva mi ellen fognak oltani. Két verzió van szerintem: vagy minden ellen, amit csak el lehet képzelni, vagy semmi ellen. Amilyen tempóban nõ a népesség a Földön, nem lepne meg egyáltalán, ha végigsöpörne pár új (vagy régi, ma abszolút komolytalan) betegség járványként és kiirtaná a lakosság felét.

Nem mondom, ha lenne külön oltóanyag kanyaró ellen, azzal beoltatnám a gyereket. Lehet, külföldön van, ki kell nyomozni.

#6652 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 12:55

Vannak bagósok, akik száz évig élnek. De õk legalább magukról döntenek. Mi meg a gyerekeinkrõl. És ez nem hit kérdése. Influenza, bárányhimlõ, nem ugyanaz, mint MMR. Kérlek olvasd el az alábbi linket, mert az oltásellenes információkat is elolvastad valahol, gondolom.

a legfontosabb az "epidemiológiai megfontolások" szakasz, ha valakinek nincs ideje az egészre:
http://index.hu/blog...lezoseg_kapcsan

#6653 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 12:57

Az mondjuk érdekelne, hogy pl 50 év múlva mi ellen fognak oltani. Két verzió van szerintem: vagy minden ellen, amit csak el lehet képzelni, vagy semmi ellen. Amilyen tempóban nõ a népesség a Földön, nem lepne meg egyáltalán, ha végigsöpörne pár új (vagy régi, ma abszolút komolytalan) betegség járványként és kiirtaná a lakosság felét.

Azért ez elég megdöbbentõ:
"... Az Egyesült Államokban a legtöbb gyermek haláláért felelõs betegség a rák, napi 46 kisgyereket diagnosztizálnak rákos megbetegedéssel, és naponta heten meg is halnak a rákos gyerekek közül (Magyarországon évente kb. 300 kicsi lesz rákos, és évente kb. 650-et kezelnek aktívan),..."
http://bezzeganya.po...ltak-slagerdalt

#6654 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 13:00

Tehát azért nem oltatod, mert inkább szeretnéd ha elkapná adott esetben a mumpszot és a rubeolát, hogy természetes úton legyen védett? (értem, a kanyarót írtad hogy külön beadatnád) Nem a mellékhatások és egyéb következmények miatt vagy ellene ezekszerint? (Nem kötekedés, tényleg érdekel) Én mondjuk nem vagyok oltásellenes, egy rendesen megvélasztott menetrend szerint, mindig egészséges gyereket oltva nem látom az óriási kockázatot....persze biztos lehetne még változtatni a dolgokon..

#6655 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 13:08

Ha a lányotokat nem oltatjátok rubeola ellen, legalább annyit tegyetek meg, hogy, kamaszkorában csináljatok egy vértesztet, és ha negatív, oltassa be magát, mert a terhesség alatt fatális következményei lehetnek az embrióra. Szóval tudjon róla, ha nincs védettsége. Sajnos nagy divat lett az oltásellenesség. A következményei jönni fognak, mint ahogy már jönnek is a helyi járványokkal, halálesetekkel, örökre szóló megnyomorodásokkal. Azért én nem tudnék a gyerekem szemébe nézni késõbb, ha maradandó károsodása lenne egy olyan betegségtõl, ami ellen egy egyszerû védõoltás elég lett volna. Az általam és Õz által idézett blog nagyon jó, olvasgassátok (bár azt nem tudom, honnan van a szerzõnek türelme a sok elmebeteg hozzászólásra válaszolni, én már az olvasásuktól is kiborulok, inkább hagyom)

#6656 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 13:08

Igen, szerintem jobb ha elkapja. Fifikusz, te gondolom jobban benne vagy a témában: vajon miért van, hogy országonként ennyire nagyon eltérõ, hogy melyek a kötelezõ oltások? Itt a szomszédos Szlovákiában pl évek óta nem oltanak BCG-t, és az egész oltási sor is teeeeeljesen más, pl a penta nem úgy van mint nálunk, 2-3-4 hónaposan aztán nem is tudom mikor jön a negyedik ismétlése, hanem sokkal késõbb, éves kor után van az elsõ. Átfutottam amit linkeltél, azaz az epidemológiai részt, még majd elolvasom rendesen is.

#6657 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 13:24

Izland :( :ang: . (borzasztó lehet, ha ilyesmi történik egy kisgyerekkel..rémálom..) Oltási rendek, szerintem ha közösségbe kerülésig megkapják a kötelezõket, nagyjából ugyanazok lesznek, hogy 2-3-4hósan (ami tényleg korai lehet, de egy sima náthával csúszhat hónapokat a sor...nekünk legalábbis többször volt ekkora csúszás és ennyibõl még nincs gond) vagy 1-2 évesen, az még nem hiszem hogy statisztikailag nagy eltérést adna... bcg, errõl olvastam a vitákat, sztem jobb ha be van oltva, de pl amit írtál, elvileg nem csinálhattak volna a tudtod nélkül ilyet, nálunk figyeltek erre, mindig elõttem adták (igaz sehova nem is vitték el, szóval nehéz lett volna lenyúlni emiatt a kölköt:)).

#6658 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 14:22

A pontos menetrendet nem ismerem országonként, az enyémek már régen voltak kicsik (igaz, a lányom most fog elkezdeni orvosként dolgozni, neki, mint rizikócsoportnak, kell még pár soron kívüli oltás most gyorsan). A németet tudom, mert azt oktattam leendõ ápolónõknek, de változik idõnkét picit. Szlovákiában olyan az epidemiológiai helyzet, hogy a döntéshozók a kockázatot olyan kicsinek ítélték, ami már lehetõvé tette a BCG-kötelezõség megszüntetését. Magyarországon 2,5 -szeres a kockázat a szlovákiaihoz képest, ezért nálunk még fontos az oltás. Lehet, hogy nálunk is eljön majd az az idõ. Én a BCG-t akkor is beadatnám, ha már nem kötelezõ, mert a férjem tüdõorvos, és horrortörténetelet mesél TBC-s betegekrõl, pedig a TBC ma már viszonylag jól kezelhetõ. Ha akarjátok, mesélek :) Gondoljatok arra, hogy a kutyátokat meg a macskátokat is beoltatjátok, miért a gyerekeknél menne bele az ember súlyos rizikóba? Az oltásellenesek érvei tele vannak ellentmondásokkal, csak meg kell nézni az egyes betegségek statisztikáit az oltás bevezetése elõtt és utána. Az, hogy egy betegség mennyire veszélyes (tehát hagyjuk-e természetes módon átvészelni), mérlegelést igényel. Ahol súlyosabb szövõdmények felléphetnek, ott nem hezitálnék. Korábbi idõkre nem hivatkoznék, hogy régebben oltások nélkül is felnõttek a gyerekek, mert rengetegen meghaltak, vagy örökre károsodtak. Most Bara, egy kicsit kiélezve a helyzetet (nem bántás, tudom, hogy a legjobbat akarod a gyerkõcöknek). Azt mondod, nem oltatod Regét MMR-rel, majd beszámolsz. Ha mázlid van, és egészséges marad, (meg majd a terhessége alatt a magzat is) még mindig nem jelenti, hogy nem érdemes oltatni, viszont ha baj lesz, te leszel az oltás legharcosabb képviselõje, nehogy más is úgy járjon, mint te. Hidd el, már sokan úgy jártak. Jobb a más kárán tanulni, mint a sajátunkén. De a te döntésed, te a legjobbakat akarod, csak a jó döntéshez fontos a tények ismerete, ezért vagyok dühös a sok sarlatánra, akik megtévesztik az embereket és lebeszélik az õket az oltásokról. Nem tudjuk, késõbb a tudomány még mit derít ki, mirõl derülnek ki új dolgok. Csak azt tudjuk, hogy a mai ismeretek alapján mi a teendõ.

#6659 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 16:56

Némileg eltér a témától, de ajánljatok légyszi kendõt, melyik a legjobb a babának, legkönnyebben magamra köthetõ segítség híján, stb. Egyszerûen muszáj, egész nap azt igényli, hogy mellette dekkoljak és érjek valahol hozzá, ellenkezõ esetben sír. Nem kell felvennem, elég ha mellette szuszogok, olvasok, akármit, de ott kell lennem. Gondoltam akkor megoldom ezt úgy, hogy magamra kötöm. :)

#6660 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 17:53

NEkem Hoppediz volt, ár-érték arányban sztem jó, nagyon könnyû volt vele kötni, strapabíró és szép is volt, 3 évesen (két gyerekkel használtam) adtam el, párezerrel olcsóbban mint vettem, szal még anyagilag is megérte:).

#6661 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 20:52

Nekem egy 350es Didymosom van (szõtt), meg egy 5m-es Moby (rugalmas). Kicsinek a rugalmas könnyebbnek tûnt kötni, de a szõtt kendõk kompatibilisebbek, nagyobb gyereknek is ideálisabb. mamami.hu-n találsz eladókat is, meg véleményt, videókat, mindenfélét :)

#6662 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 20:59

Én úgy tudom, hogy amelyik gyerek nem kapja meg a kötelezõ oltásokat NEM mehet közösségbe.

Ami viszont kötelezõ 5 éves kortól, mert különben semmilyen állami támogatás nem jár.

Más:

A többszörös év kórháza és év szülészete:
http://index.hu/belf...lci_intenziven/

(én ott szültem, mert a választott orvosom ott volt, de maximum büntetésnek kívánnám ellenségeimnek, mind a szülészetet, mind a koraszülött osztályt)

#6663 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 21:11

Chilly, nekem is Didymos kendõm van, nagyon sokáig kötözgettem benne a nagyobbikat, és most már használom a kicsinél is. Elõször elõre, késõbb, amikor már tudja tartani a fejét, már lehet hátra is kötni, és akkor már aztán igazán nem zavar semmiben. (Csak a buszon nem lehet leülni vele normálisan :D) Egy idõ után, amikor már nagyobb lett, vettem egy csatos hordozót, ami álomegyszerû volt a kendõhöz képest. Azt is csak ajánlani tudom, de az ilyen piciknek még nem való. Hajrá hordozás! Én imádtam, de lehet csak azért, mert pehelysúlyú volt a kisasszony. :yeah:

És megint más téma: cikk a hisztirõl

Remélem nem itt találtam a linket, hanem fb-n. Bocs, már kicsit fáradt vagyok.

Edited by Palomino, 2013 augusztus 16. - 21:12.

#6664 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 21:16

öhöhö, azt írja a cikk, hogy felnõttkorban már nyugodtan tudjuk kezelni a helyzeteket-no, ez a férfiakra nem vonatkozik. Õk gyönyörûen tudnak felnõttként is hisztizni, haldokolni.

#6665 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 16. - 22:46

Hisztirõl ír a bölcs baba is (jójó tudom, már megint ezzel jövök). Ez igazából kiegészíti az ott írtakat. Ami alapján a cikk is íródott nincs meg véletlenül valakinek elektronikusan? Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell :D

A hordozásért én is oda vagyok, pedig szerintem Míra nem egy könnyû baba. Van babakocsink 2 is, de minek, azt nem tudom. Talán 2-3szor aludt kint benne. De ide-oda menni sokkal jobb kendõvel, hordozóval. Nekünk is van már csatos (is), és hordozgatom benne már pár hónapja, de megbántam hogy 4-5 hónaposan beleraktam. Az tényleg nagyobbnak való (még úgy is hogy van hozzá csecsemõ szûkítõ).

Hátra meg mehet egész piciként is (lehet hogy nem a legjobb videó, lehet többet is találni). Mondjuk én sokáig nem mertem. Még a gondolattól is kész voltam. Aztán megmutatták hogy kell hátra venni (kb 3 hónapos lehetett), és onnantól tök jól belejöttünk. Nagyon jól lehet érezni mit csinál.

Engem a hordozás felszabadított. Totálisan szabadnak érzem magam, mert gyakorlatilag mindent tudunk együtt csinálni. (Talán attól féltem leginkább amíg nem volt gyerekem, hogy mennyire meg leszek kötve).

Nagy szabadságunkba hétvégén Tátrázunk egyet.

#6666 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 17. - 21:02

Piros betûs nap volt a mai: felültem a lovamra. És ügettünk is, meg vágtáztunk is, és meg kell állapítsam, hogy iszonyat jó lovam van! Meg iszonyat jófej barátnõm, akire bármikor számíthatok (akkor is, amikor életem párjára nem), és eljött értünk, és a két gyerekkel kivitt minket a lovardába, és istápolta a két gyerekemet, amíg én örömködtem, majd haza is hozott minket. Köszi! Mondjuk most is meg kellett állapítsam, hogy ezt nem szoptatós anyukáknak találták ki, de annyit csak nem várok. Amúgy tök jó volt. Medencecsontom kicsit fájt, ahogy húzódtak rajta az izmok, meg hát a szétesett, punnyadt végtagjaimról ne is beszéljünk. De elhatároztam, hogy rendszeresen ki fogok járni, mert testileg-lelkileg szükségem van rá.

#6667 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 18. - 14:49

Kendõk

Van itt jelentõsége a mintának? És milyen hosszú kell kb? (én 168 cm vagyok, erre az eyik oldalon azt írták, hogy 4.2 m-es kendõ szükséges)
Melyiket ajánlnátok (így kell ezt a szót írni?? :huh: ) innen?

#6668 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 18. - 20:54

Chilly, a 4,2 kb majdnem mindenkire jó, a vékonyabbak mindent meg tudnak vele kötni, a vaskosabb fajták meg nem. Nekem a 173 cm-mel és a 80 körüli kilómmal a 4,2 Didymos Indio épp jó, azaz, vastag pulcsiban is kényelmesen megy vele minden, még ezt a triplabatyut is kikínlódtam belõle, igaz, ott éppencsak meg tudtam csomózni. (Ez amúgy egy zseniális kötés, nagyon stabil. Mondjuk, fõleg hosszabb útra jó, mert annál kicsit bonyolultabb, hogy az ember 5-percenként ki-bekösse.)
Szerintem ezekkel a drágább, márkás kendõkkel nem tudsz nagyon melléfogni, mert mind jók. Az én Indiom tiszta pamut, vékony, szellõs, könnyen kezelhetõ, azaz újonnan is barátságos fajta, nem kell betörni. Kicsit kényes, halványzöld színû, azaz a foltok hamar látszanak rajta. A szabása nem téglalap, hanem rombusz, azaz, a két vége ferde, így ugyan mindkét oldalhossza 4,2 méter, de valójában bö 20-20 centivel hosszabb, a csálésága miatt, másik elõnye, hogy nincs annyi anyag a csomóban, ha esetleg nagyon neccesen elég csak (na ez lehet hogy nem lett túl értelmes).
Van mellette egy szintén 4,2-es Nandum is, az sokkal vastagabb, merevebb (tök új volt, eleinte kifejezetten nehéz volt kötni, olyan kemény volt), viszont épp a vastagsága miatt sokkal jobban szerettem benne batyut kötni, nem volt az az érzésem hogy kiesik belõle a gyerek.
Ha csak egy kendõt szeretnél, akkor valami kosztûrõt vennék a helyedben :D , pl csíkosat mint a Hoppediz Timbuktu. A karikásom hasonló (Storchenwiege Inka), na azon aztán nem látszik meg semmi kosz, azt csak azért szoktam kimosni, mert hát mégiscsak illik néha. :dev:
A mintának nem hiszem hogy sok jelentõsége lenne, inkább a szövés a lényeg ezeknél. Azaz, hogy nem hasadnak ha ki is lyukadnak, illetve, hogy nem hosszában meg keresztben, hanem fõleg átlóban rugalmasak, ami borzasztó fontos a tökéletes megkötés érdekében, azaz, hogy meg tudd úgy feszíteni, húzni, hogy mindenhol alátámassza a gyereket.

Az Ellevil kendõk azt hiszem, az a top márka. Nekem hónapok óta ez az egyik kedvencem, ez meg a másik (a kötés is tetszik, de még nem jöttem rá, hogy kell). Csak gyõzze az ember kitalálni, milyen anyagból szeretné: télire gyapjúsak, nyárra selyemmel/lennel/bambusszal... :rolleyes:

#6669 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 18. - 21:16

Megint cikket hoztam, nekem nagyon tetszik, olvasnék még ettõl az embertõl:
A gyereknevelésrõl

#6670 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 18. - 21:29

Ez mekkora arc már ez a fickó! :yeah:

#6671 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 19. - 7:23

NEkem is 4-2es volt, bár én nem próbáltam minden variációt megkötni, de amit igen, azt sikerült vele. Imádtam az anyagát, kicsit fájt is a szívem mikor eladtam...

#6672 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 19. - 15:47

Golyófejû

#6673 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 20. - 13:34

Chilly, sármos golyófej:). Palo, hát olvass, elég sokat ír:)). Én is bírom:).

#6674 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 24. - 6:31

Na én most ott tartok, hogy ha nem lövöm le a védõnõt még ma, akkor sosem.

#6675 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 24. - 7:24

mesélj. :)

#6676 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 25. - 20:31

Találkoztam egy anyukával, aki fele annyi tejet sem termel egész nap, mint amire a babának szüksége lenne egy evésre, így boldogan mondta, hogy venne át tõlem tejet. Jeleztem a gyerekorvosnak, aki továbbküldött a védõnõhöz, hogy vizsgálatokat kell intézni, ésatöbbi. Na a védõnõ kijött hozzánk és elmondta, hogy ez micsoda tortúra (jeleztem neki tisztában vagyok vele, hogy van egy (1!!) vérvétel, igen...), hogy a tejet be kell vizsgáltatni (jeleztem, 200 méterre van a kórház, gondolom meg tudják oldani), hogy képzeljem el, ismer egy olyat, akinek a gyereke ettõl ekcémás lett (jeleztem, ezért kéne bevizsgáltatni, valamint extrém esetek mindig történnek mindenhol), és amúgyis. Azt hittem szájba vágom. És nagyon õszintén viszketett a tenyerem. Egy védõnõ szájából a finom lebeszélést hallani arról, hogy valaki anyatejjel táplálja a gyerekét, azt gondolom, világvége. Alkalmatlan erre a szakmára. Az van most, ami persze változhat, de addig is, miért ne segítsek másnak, azon felül, hogy még keresnék is vele... Szóval hogy reggel szoptattam Golyófejet, délelõtt lefejtem 190 ml-t (nem lett üres), délután megszoptattam és este még lefejtem 120 ml-t. Ez csak az egyik mellem. De nem, tápozzuk a gyereket, mer' az jó. Áhh, csak felb.om magam. :mad: Lehet, hogy mindez csak azért van, mert én IMÁDOK szoptatni és azt gondolom az a misszióm, hogy ezt mindenki átélje. :D

#6677 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 25. - 21:26

És az az anyuka nem akar tõled direktben tejet venni? Sokan csinálják így, kikerülve a huivatalos utat. Unokatesóm is így volt vele most nyár elején, a kórházban ismerkedett meg egy anyukával, akinek rengeteg volt, neki magának kicsit kevesebb az elégnél, ezért - mivel kb 10 km-re lanak egymástól- kétnaponta hodták tõle a tejet. Aztán közbejött az árvíz és a kilakoltatás (Szigetköz), úgyhogy abbamaradt, de amíg mûködött, addig mûködött.

#6678 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 26. - 6:58

De, mûködne, ingyen elvinné, de két okból nem szeretném: egyrészt nyugodtabb lennék, ha egyszer megnéznék mindenestül, hogy oké-e (tudom, a sajátom is ezt eszi, ellenben érte felelõsséget vállalok, másért nem akarok), valamint ha már egyszer fizetnek is érte államilag és ez egy perccel nem jár több tortúrával (így is úgy is bevizsgáltatnám), akkor miért ne. Ne õ szívja meg.

#6679 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 szeptember 23. - 9:57

Sziasztok!

Hogy vagytok? Helyzetjelentéseket várok ;)

Mi nagyon jól vagyunk. Míra olyan nagylány már, egyre szerelmesebbek vagyunk belé apjával. Már feláll, ügyesen mászik, egyre kommunikatívabb. Most már ilyen nagylány:

https://plus.google....622773065636021

Gondoltam ide is felteszem, hátha  valamelyikőtöket érdekelhetné :). Lovaim félbértartókat keresnek, és a póni talán jó lehet valamelyik gyerkőcnek,ha nincs lehetőségetek pacizni.

http://piacter.lovas...ado-poni/118461

#6680 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 október 7. - 17:05

Hát akkor én is beköszönnék. Megint :D

Rettenetes az új paci! :(

Edited by agrobe, 2013 október 7. - 17:06.