No, akkor nekifogok.Tegnap délelõtt kimentem a lovardába, elõzõ este nem aludtam kint, mert azt mondta Zoli, hogy aznap nem lesz csikó. Felmentem megnézni Zafírt a legelõn, és szokásomhoz híven ellenõriztem a cicik állapotát is. Döbbenten tapasztaltam, hogy kis nyomás hatására spriccel a tej belõlük.

Ezek után Zoli megemlítette, hogy a másik vemhes kancának, Nike-nak is reggel indult meg a teje. Lehetett valami a levegõben...Olyan fél9 tájban csendesült el az istálló, Nike ekkor már nagyon nyugtalan volt, és elkezdett izzadni. Ahogy mindenki elvonult, elkezdõdtek a fájásai, Zolival segédkeztünk egy kicsit Neki, a tolófájásokkal egyidõben picit húztuk kifelé a csikót. Ennek a lónak már nem az elsõ ellése volt, így viszonylag hamar, minden gond nélkül zajlott. Azóta viszont nem túl biztató a helyzet, mert reggel állt csak fel elõször a csikó, folyamatosan vérzik a köldökcsonkja, szopizni sem nagyon tud, mert gyengék a lábacskái, és nem tartják meg arra az idõre sem.. :( Remélem, hogy megerõsödik, mert egyébként egy szép, világos, jegytelen pej méncsikó.Miután elláttuk Niket, elindultam megnézni Mancikát. Látom ám, hogy tiszta
víz, és nagyon izgatott. Alig telt el 2-3 perc, amikor elfolyt a magzatvíz, és megjelent a
burok. A víz elfolyása után 25 perccel jelentek meg a lábak, de elõtte nagyon
szenvedett szegénykém. Ott ültem Vele, a fejét beletette az ölembe, de olyan félelem volt a szemében, hogy nagyon sajnáltam. Nem tudta, hogy mi történik Vele. Aztán a nagy hempergésben rosszul fordult, és úgy feküdt le végül, hogy a fara és a box fala között kb. 20 cm volt. És már kezdte kitolni a csikót... Itt enyhe infarktus kerülgetett már, nagyon féltem, hogy nehogy valami baj legyen. Zoli próbálta felkelteni, de nem ment. Aztán egy vezetõszárat áttettünk a nyaka alatt, és minden erõnket összeszedve, sikerült annyira elfordítanunk, hogy szabaddá váljon a gyerek útja. Viszont így az istálló folyosójára jött végül
világra Runaway, 22.24 perckor. A köldökzsinórt én szakíthattam el, csodálatos volt. A kezeim közé esett ki a pici.

Gyorsan lefertõtlenítettem a köldökcsonkot, aztán
visszatettük Õt a mamihoz a boxba.

Aranyosan
ismerkedtek egymással. Runny kíváncsian
kémlelte az új világot maga
körül.

Miután
szárazra nyalta Zafír a kicsit, Õ is
megpihent egy idõre. Alig egy órával a születése után, a 2. kísérletre sikerült felállnia a picinek, és megállás nélkül körözött legalább fél órát a boxban. Szigorúan a fal mellett, mert még kicsit instabil volt a Lelkem.

Rövid idõ alatt megtalálta a
lényeget és cuppogva - fuldokolva vette magához az életet adó
tejecskét.

Miután szépen rendbetettem Zafírt, és láttam, hogy minden rendben a kis családdal, hazatértem, hogy kipihenjem az éjszaka fáradalmait.

Ma délután ismét meglátogattuk Õket, Runaway virgonckodott bent, lökdöste Anyukát, ha az véletlenül oda állt, ahova Õ szeretett volna menni. A nagy csetepatéban elfáradt, és úgy döntött, hogy már ideje egyet szunyálni. Én pedig úgy döntöttem,
csatlakozom Hozzá.
Boldog vagyok.

PH! A név elõre eltervezett volt.

A 4. jelentése a szótárban, elszabadult ló. Egyébként, hogy a nomen est omen mennyire úgy van, már bizonyítást nyert Runny részérõl is, mert szökékeny már néhány órásan is a Drága.
Edited by roni, 2007 április 11. - 22:20.