Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Babázó

• Please log in to reply
6870 válasz a témához

#6601 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 9:36

Na ez a ruha kell nekem! De csak mert Mírát is fel tudom kötni vele a hátamra :D

http://hogyanlegyekjonowebshop.hu/

A babák nagyon cukik! Jó olvasni rólatok!

Edited by Adatim, 2013 augusztus 7. - 9:37.

#6602 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 10:53

Én adok neki vizet, szereti is. Sokszor szomjas, olyankor tuszmákolhatok neki bármilyen cicit, nem kéri, tol el magától és nyöszörög (a végén meg teli tenyérrel üt, csak úgy csattog, mikor már nagyon ideges rám, hogy nem értem mit akar :D). Na ilyenkor szokott bevágni vagy 10 korty vizet.
Kiváltottam a tápszert én is, de fel sincs bontva. Szerencsére annyi tejem van, hogy elég ha felsír, már folyik. Szoptatás közben meg pelust kell tennem a nem használt mellemre, mert folyik végig a hasamon a tej belõle. :D
A kórházban kapott tápszert pár alkalommal, de azóta sem. Amíg van tejem és elég neki, addig nem is akarok adni neki, nem vagyok híve a tápszernek.
Amúgy úgy szoptatom, ahogy õ kéri. Lehet, hogy ez így nem jó, nem tudom, de nem ragaszkodom a rendszeres etetésekhez (az a baj, vagy nem baj, hogy én sok mindent ösztönösen csinálok, mert azt gondolom úgy jó lesz. A védõnõnk nem túl rutinos, segítségem meg akkor van, ha felhívom anyut. Szóval némileg magamra vagyok utalva). Van úgy, hogy éjjel 6 órát alszik egyhuzamban. Én biztosan nem fogom felkelteni enni, gondolom tudja, hogy mikor éhes. :kv:

Palo, kend ezzel (nekem másfél nap alatt meggyógyította a kórházban!!): Lansinoh mellbimbó ápoló krém (10 ml), tudsz vele szoptatni is ha úgy hozza a helyzet, nem kell lemosogatni.
aranyáras, de megéri
Valamint kend be a tejeddel (ez a leggyorsabb és legolcsóbb, csodákra képes ez is). Én ezt tettem szoptatás után az elején, de régóta nem kell kennem semmivel.

Amúgy nálunk a nyöszörgés javarészt csak anya-hiány. Mikor van idõm és melléfekszem, csak fogni kell a kis kezét, vagy hozzáérni valahol, és megnyugszik. Így szoktam elaltatni is, de imád az apjával így bandázni is. Hiába na, tanuljuk még egymást. :)

#6603 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 11:07

Ja még egy, Palo! Nekem majdnem 40 perc egy szoptatás!! (a te 10-ed elenyészõ ehhez képest :D), mindenestül legtöbbször majdnem másfél órát bohóckodunk, mire jóllakik és mintha el akarna aludni... Én is félmeztelenül vagyok egész nap. :D Olyannyira megszoktam ezt az õsember állapotot, hogy reggel fel sem tûnt, hogy így vittem ki a szemetet is a nagykukába (háttérinfo: városban lakunk, családi házban, forgalmas helyen... ).

#6604 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 11:12

:D Én újabban bikinifelsõ/melltartó és Péter boxeralsója kombóban vagyok itthon. Néha a boxer helyett egy lapszoknyát veszek fel, amit fel is tûrök. A napokban kint vagdostam a kerítés mellett faágakat a juhoknak, jött egy rendõrautó. Megállt, azt sem tudta hova nézzen. A gyerekeim pucéran, a kicsin volt cipõ. Hasonlóan mentünk le tegnap este házi tejért a városba egy ismerõshöz, Apin egy póló volt, a babán még az sem, Péter egy szál rövidgatyában, végignéztem magunkon... Elméláztam, vajon mit gondolhatnak rólunk akik nem ismernek. :D Péter azt mondta erre, hogy hozzánk meg még furcsább népek járnak, úgyhogy õ már nem akad fenn ilyesmin. Azért ennek örülök.

Edited by hitetlen, 2013 augusztus 7. - 11:19.

#6605 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 13:12

Errõl az jut eszembe, mikor népes családommal elmentünk Makón fagyizni. A felállás az alábbi volt: a szüleim nevelõszülõk, így vittük a négy gyereket (4, 6, 9 és 11 évesek), jött az öcsém a menyasszonyával, nekik akkor volt a fiúk 7 hónapos, tolták babakocsiban, mentem én a pocakommal 7 hónapos terhesen és a párom. Az egész banda egy óriási katyvasz volt, mindenhol gyerek szaladgált, ha nem szaladt, akkor tolták, ha nem tolták, akkor hasban cipelték... :D nem tudni ki kihez tartozott, kié melyik gyerek és melyik nõ - Niki vagy én - ilyen roppant termékeny. Egy autós átengedett minket a zebrán - az arcát érdemes lett volna látnotok.

#6606 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 21:25

Chilly, köszi a tippet, ma már hozattam is egy olyan krémet. A 10 perc szoptatást úgy értettem, hogy ennyi az az idõ, amit cicinként intenzíven szívja-nyeli. A többi csak nyammogás, meg alvás, meg büfi. Ha az egész ceremóniát nézem, nekünk is megvan a legalább 1 óra. Ja, már Bara is kérdezte, csak elfelejtettem mondani: tejjel kenegetem állandóan, de nem segít látványosan... Ma csak cicit kapott és kibírta. Vagyis kibírtuk. Nem is sírt sokat, viszont többet kellett ringatni, mert nem ájult el a degeszre zabálástól. Talán jó lesz ez így, majd meglátjuk. Két gyereket egyedül altatni, nagy élmény... Pláne, hogy a nagyobbik a NEM korszakban van. Mindenre ez a válasz. Nem kis hangerõvel, amire persze a már szenderedõ kisebbik felriad. Áhh, nem is részletezem. Lényeg, hogy már mindkettõ alszik...

#6607 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 7. - 21:38

:)

#6608 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 8. - 6:10

Nem olvastam, de jól hangzik:

http://shopline.hu/product/home!execut...357&type=22

#6609 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 12:42

Adott-e le tõletek valaki anyatejet? Mi ennek a menete? Bõdületesen sok van, fagyasztgatom le, de még így is marad bõséggel. Palo, használt a krém?

#6610 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 13:01

Kérdezd a védõnõt a menetérõl.

#6611 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 13:05

Chilly, nálunk (Zalaegerszeg) a kórházban kell utánaérdeklõdni, õk intézik. Elég sok vizsgálat van elõtte, aids-teszt, tüdõszûrés, stb. Heti 6 nap gyûjtenek 15 km-es körzetben, és ha jól tudom, fél liter a minimum amiért elmennek. 1800 Ft-ot fizetnek érte.

#6612 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 14:39

Adott-e le tõletek valaki anyatejet? Mi ennek a menete? Bõdületesen sok van, fagyasztgatom le, de még így is marad bõséggel.

Palo, használt a krém?

Tejem nekem is rengeteg volt és van, leadásig nem jutottam, nagyon sok helyre kellett volna mennem vizsgálatok miatt. Ráadásul Bp-re be kellett volna juttatnom, mert csak onnan viszik el ingyenesen.

Érdemes a védõnõnek szólni, hátha tud valakit akinek kellhet. Én ezt csináltam, aztán mondta, hogy sznobéknak kéne, de inkább ne adjak, mert ha a gyereknek a legkisebb baja lesz, tuti a tejemmel lesz bajuk, és ne csináljam magamnak a bajt. A családsegítõn keresztül majdnem lett tejtesó, de végül nem jelentkeztek (örökbefogadott babó, sos körímél... reagálok azonnal, azt mondták másnap jelentkeznek, mert dejó, meg kell... no, azóta is hívnak)... azóta meg várom hogy beálljon a tejem :) Csak folyik, folyik. A konfortszopik, ivások után meg mint egy szökõkút, úgy érzem magam...

(Chilly, ilyened vagy ilyesmid van? http://aprod.hu/hird...edo-IDhhtQ.html nekem nagyon hasznos volt! 2 nap alatt összejött vele 2 liter, amég az egyikbõl szopizott, amásikból ömlött ebbe, csak össze kellett gyüjteni, és ment a fagyasztóba. Most nagyon örült az összegyûjtött tejnek az unokaöcsi :D - nem mellesleg nem kellett bajlódni addig se a betéttel, törcsivel, pelenkával, bútorokkal, és a környezetemmel, hogy mit áztatok halálra )

Ha nagyon segíteni szeretnél, akkor érdemes szerintem interneten tejtesót keresni. Ismerõsöm húga is onnan szerzett a csemetéjének. Nagyon nagy érték az anyatej, elsõsorban nem anyagilag, de sokan fizetnének is érte!

Edited by Adatim, 2013 augusztus 12. - 14:42.

#6613 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 15:00

Nem fogjátok elhinni, de azt mondta a védõnõ, ÖNTSEM KI. Én ezt most nem akarom kommentelni (az oka a nem kommentelésnek a mélységes felháborodás. Az anyatej másik elnevezése "folyékony arany". Ez elég beszédes. És ezt öntsem ki. A válaszának az oka pedig az, hogy Kiskunhalason nincs gyûjtõ, ide nem jönnek érte, meg amúgyis, könnyebb és kényelmesebb a tápszer. Egy ilyen esetrõl tud, amikor nem tudott mit kezdeni az anyuka a tejével. Õ tanyán élt és végül odaadta az állatoknak, mert ugyanígy senki nem tartott igényt rá. Hát tudjátok, az embernél nagyobb ökör nemigen van a világon.) Nem fogom széttörni magam, hogy hadd segítsek. Van itt egy anyuka, 1 hónappal korábban jött a babája, teje zéró. Ismerõs a csaj. Felhívtuk, hogy figyi, nekem rogyásig van a hûtõ, de akkor fejek frisset és annyit, amikor szeretnéd, itt van, vidd el ingyen, be is vizsgáltathatod, ne tápszerezz. Köszi, nem kéri, jó ez a tápszer. Asszem vele is csak többen vagyunk. Szerdán megyek Golyófejjel orthopediara, megkérdezem ott bent a kórházban. Ma reggel, míg az egyikbõl szopott, a másikból folyt ki. Nem csöpögött, hanem folyt vékony sugárban. Ilyet sem láttam még.

#6614 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 15:07

Nem fogjátok elhinni, de azt mondta a védõnõ, ÖNTSEM KI.

Banyek!!! (na, nekem annyit mondott, hogy adjam a kutyának, szép lesz tõle a szõre. Féltem, a komondorunk esténként nem ugatni fog, hanem felsír majd... azért egy ideig kapta :) )

Õk talán segíthetnek: http://anyatejmisszi...lkod=1196181175

#6615 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 16:10

:eek: Jó fej lehet a védõnõd. Meg az ismerõsöd is. :mad: Inkább én sem kommentálom. Péter tejeskávéba itta anno amikor nekem sok volt. Bár nálam viszonylag hamar, kb 3-4 hónap alatt beállt az ideális mennyiség.

#6616 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 12. - 22:29

Ejha! :D :dev: Micsoda beszólások! :D Az emberi butaság... :rolleyes: Nem emlékszem, mert régen szóltam hozzá, viszont olvasok szorgalmasan, szóval nagy gratula minden "friss" babásnak. Ádám szorgalmasan gyakorolja a járást. :) Még mindig keményen próbálják egymást kinyuvasztani. Engem meg az õrültbe kergetni. :mad: :D Bara! Mennyire vagytok még közveszélyesek? Vagy már elmúlt? :D

#6617 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 7:21

Betti, épp most gondolkoztam rajta, hogy hívjalak, sms-t írjak, vagy itt szóljak, hogy átmennénk, vagy gyertek át ti, mert idült emberhiányom van a sok bárányhimlõzés óta. Teljesen gyógyult mindenki.

#6618 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 11:03

Basszus, ezt nem hiszem el Chilly :eek: Annó, még hûtõt is akartak adni,ha nincs, a lefejt tej tárolásához. Hozták az üres steril palackot, vitték a telit, nem emlékszem rá, hogy vizsgálgattak volna, úgy emlékszem, hogy a tejet ellenõrizték, hogy az jó-e. Ja és küldték postán a pénzt.

Edited by Eva, 2013 augusztus 13. - 11:07.

#6619 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 13:16

Igen, azt mondta a védõnõ, hogy régen nagyobb értéke volt az anyatejnek. A tápszerek korát éljük már, senkinek nem kell.

#6620 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 17:54

Ez a "nem kell az anyatej"-dolog tényleg GÁZ. :( Mondjuk nekem is van ismerõsöm, akinek meggyõzõdése, hogy ma már a tápszerek is vannak olyan jók, mint az anyatej. :eek: Nem álltam le neki magyarázni... Egy másik ismerõsöm meg ki tudja miért, már a harmadik gyerekét neveli tápszeren, mondván hogy nincs neki teje. Szerintetek létezik ilyen? Hogy egyáltalán nem indul meg??? Én sem vagyon az a "jól tejelõ" fajta, de igenis megküzdök minden cseppért. Olyan nincs, hogy nincs. Vagy létezhet? Nekem ez olyan fura. Vele sem nagyon beszélgetek errõl. Chilly, a krém tuti jó. Azt nem állítom, hogy meggyógyult, de nem romlik a helyzet, és ez már valami. A sebek nem nagyobbodnak, talán mintha kicsivel már kisebbek lennének. Viszont olyan frankón puhán tartja a mellbimbót, hogy egész nap csordogál a tejem. Hát, ez van. Jobb, mint amikor a hegektõl nem talált kiutat. Ez a tejfolyás amúgy engem is kiborít már, mindenhol minden tiszta tej. Amikor már alszik 3-4 órája, úgy meg tud indulni, hogy elõ kell vennem a mellszívót, hogy apasszam kicsit, mert sajnálnám ha kárba folyna. Késõbb odaadom neki, zokszó nélkül benyakalja. Szóval nálunk fölösleg nincs, de úgy tûnik pont elég. Nálunk pirospont a védõnõnek. Kb. 10 perce fejeztük be a szopit, amikor megérkezett és üvöltött. Kérdezem, hogy szerinte éhes még? Mert rágja az öklét, fordul rá mindenre, ami az arcához ér. Ha felveszem nyugi van, ha leteszem nyöszörög, majd üvölt. Védõnõ szerint nem éhes, csak anyahiánya van. Hát akkor fogjak szépen egy kendõt, és ringassam, ha az kell neki. Szóval az állandó ciciszaggatás alól felmentést kaptam, 2-3 óránként kap, közben pedig sok-sok ringatást. Mondjuk nem mintha ezt magamtól nem tettem volna meg, de így legalább nyugodt lelkiismerettel teszem. :)

#6621 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 13. - 18:19

Igen, létezik, nekem sem volt. Egyikkel se, ráadásul elvileg ugye egyre több teje lenne az embernek, hát nekem még az a kis kevés is egyre kevesebb lett. A 2. gyerekemet konkrétan kiszáradással vitték a koraszülött osztályra, úgy, hogy egész éjjel cicin volt-egyfolytában. Fejtem, szoptattam, bõgtem, izzadtam, mindent megittam, még sört is, napi 5(!!) liter szoptatós teát. De semmi.

#6622 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 8:50

Hát, akkor bocsánat, Te tényleg mindent megtettél, és ezúton az ismerõsömtõl is. :(

#6623 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 11:52

Palo, rengeteget gondolkoztam a kérdéseden. És arra jöttem rá, hogy ez egy roppant összetett dolog. Egyrészt, az emberek között, pontosabban fõleg a civilizált országok lakói között gyakorlatilag megszûnt mindennemû szelekció. Ez valamilyen szinten biztosan kihat a tejtermelésre is (annak ellenére, hogy nem éppen az a kifejezetten erõsen öröklõdõ tulajdonság). Aztán ott van a görcsös akarás, amit anno Veránál is láttam, a saját magával szemben támasztott elvárás, az sem viszi elõbbre a dolgot. Meggyõzõdésem, hogy gyakran olyan lelki dolgok állnak a sikertelen szoptatás hátterében, amit az anyuka esetleg magának sem mer bevallani, mindenféle gátlások a saját testével, esetleg undor a mellel kapcsolatban. Aztán az is nagyban közrejátszik, hogy a nõk dolgoznak, aztán teherbe esnek, és sokan relatíve hamar visszamennek dolgozni, vagy csak nem tudnak agyban "átkacsolni", ami megint csak nem kedvez a szoptatásnak, mert - szerintem - azok, akik úgy tervezik, fél év, egy év múlva folytatják a melót, nem is tudnak ráhangolódni az egészre. Egyik unokatesóm bíró, az utolsó hétig dolgozott, most született a második gyereke, az elsõ 8 hónaposan ment bölcsibe, a második fél évesen fog. Nem sikerül(t) neki szoptatni egyiket sem. Hm. Sok olyan anyuka is van, aki kifelé azt mutatja, hogy õ aztán mindent megtett, lám, még sincs tej, mégsem sikerül a szoptatás, õ aztán elõre megmondta. Van szoptatási tanácsadó ismerõsöm, õ szokott szegény kiakadni az ilyen hozzáálláson. :( Egy busman vagy eszkimó anyának, ha nincs teje, mit tud csinálni? Szoptat, szoptat, szoptat megállás nélkül. Esetleg megszoptatja a babát egy másik anyuka. Adnak neki valami folyadékot, akármit, és nyilván, gyenge lesz meg beteges, gondolom nem ritkán meghal. Persze ez a mi világunkban nem így mûködik, ami remek dolog, csak vannak hátulütõi. Túlságosan könnyû feladni és bekeverni azt az ipari szart, amit tápszernek hívnak. És amit a gyerekorvosok túlságosan gyorsan felírnak, a védõnõk javasolnak. Meg persze a mi szüleink generációja is hisz benne, hiszen õk a Robébi idejében voltak anyukák, ingyen volt, vitte mindenki, én is azon nõttem fel. A gyõri (amúgy oktató!)kórház koraszülött osztályán az a hivatalos hozzáállás, hogy ne is próbáljon szoptatni a kismama, úgysem lesz teje, úgysem fog tudni szopni a baba, stb. Hogy csak akkor kezdjen el fejni, ha érzi hogy belövellt a teje. Hát nem kellene a kisgyerekek (és a szülõk) érdekét nézni???? Épp a koraszülötteknek, akiknek mindenki másnál fontosabb az anyatej és az anyja közelsége. Á, kezd felmenni az agyvizem megint. Pedig annyi minden eszemben volt még ezzel kapcsolatban, de már megint elfelejtettem. Legközelebb elõre leírom a fõbb gondolatokat.

#6624 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:11

"A gyõri (amúgy oktató!)kórház koraszülött osztályán az a hivatalos hozzáállás, hogy ne is próbáljon szoptatni a kismama, úgysem lesz teje, úgysem fog tudni szopni a baba, stb. " Bara, mert így sokkal kényelmesebb, egyszerûbb ellenõrizni, kézben tartani stb...

#6625 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:27

Egyszerûbb kinek? A nõvérkéknek, persze. 3-óránként beléjük döntenek cumisüvegbõl 5-10 ml tápszereket. De ez a cél???? Erre oktatják az orvostanhallgatókat? Amúgy ismerek olyan anyukát, aki a 28. hétre született ikerfiait 8 hónapig szoptatta. Szóval aki akar, és hagyják, annak sikerülhet a nehezítõ körülmények ellenére.

Edited by Zebrabara, 2013 augusztus 14. - 12:28.

#6626 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:46

A minap olvastam egy tanulmányt, hogy az anyukák 98%-a gond nélkül tudNA szoptatni, ha nem lennének az egyéb tényezõk, mint az Áh úgysem fog menni, meg Mindegy, van tápszer...és társai. Igen, erõltetni kell az elején, nem egyszerû, ez tény. De csak akarat kérdése. Több olyat is ismerek, aki kényelmi szempontból választotta a tápszert, szoptatás helyett. El kellett ma mennem EKG-ra. Orvos és asszisztense beszélgetnek, miközben fekszem az ágyon és nyomkodnak egy érzékekõ gépet a szegycsontomra. Orvos: -A hölgynek mellimplantátuma van? Asszisztens: -Nem, a hölgy szoptat. :D

#6627 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 12:55

Bara, én is hasonlóan gondolom, de sosem voltam más bõrében, nem tudom hogy óriási mázlim van-e hogy mindegyik szoptatni tudtam, vagy csak simán ez a természetes(mert úgy gondoltam hogy szoptatom és kész, nem volt felírt tápszer elõre bekészítve sosem, nem is kellett, volt h kicsit éhes volt, meg olyan is hogy ömlött mindenhol), tettem érte, de nem szakadtam meg bele, nekünk összejött könnyen, nehéz megítélni, más mit tesz illetve nem tesz... Nekem is az a tapasztalatom, hoyg 3-4hós korára beáll a tejtermelés ha túl sok volt, de minden következõ gyereknél egyre több lesz:D. Mármitn az elején, pár hónap alatt beállt nekem mindig... Én már éppen a nagyononörülnék hamárnemszopizna álláspontnál vagyok, remélem egy kétéves mellett ez megbocsájtható....már apja fekteti le este, szerencsére reggel sem kellek már(mellesgleg:D), csak déli alváshoz meg ha vmi naaagy katasztrófa éri akkor üvölti h CICIIIII! Hát jó lenne õszre mellõzni, kicsit kezdek kimerülni... Ja, levágtam a haját. a kis fürtösbõl naffiú lett:). Cuki, majd hozok képet.

#6628 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 13:00

Igen, hajvágáskor hirtelen elhagyják a babaformát. :ang: Persze, én sem azt mondom hogy mindenkinek könnyen megy a szoptatás, de meggyõzõdésem, hogy ha nem tudományosítanák meg misztifikálnák túl, akkor sokkal több anyukának lenne sikerélménye. És amúgy, szerintem ez a kórházi dresszúra sem éppen kedvez a frissen elletteknek. :)

#6629 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 13:18

A sok fölösleges kórházi rutin, még a baba-mamabarátnak nevezett helyeken is túlzás sztem, de mindegy, tudni kell 'lapozni' és kész. Pozitívumként, mert eddig elég negatív/semleges volt a véleményen a védõnõkrõl, meg a kórházi szoptatási tanácsadókról, legutóbb egy tök normális csajszi ment végig az osztályon, valahogy magától vette a lapot, hogy kinek van rutinja, és ki az akinek tudna segíteni. És ügyesen csinálta. Láttam azóta többször is, remélem még járja a kórházakat:). Ellentétben a kórházi csecsemõsnénivel, aki a bagószagú-mûkörmös kezével akarta igazgatni a gyereket, hogy ne fekve szoptassam...bahh..talán eldönthetem, nem?...(majd sértve távozik, na ez segítség :dev: ) Chilly :D . (remélem az ekg csak rutinvizsgálat volt)

#6630 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 14. - 18:41

Életbiztosítást kötött rám a párom a baba miatt, ahhoz kellett az EKG. :) Nálunk a kórházban körbementek naponta, hogy kinek segítsenek a szoptatásban. Mindenki lapult, csak én kérdeztem. Így mindent rajtam mutattak meg. Ezt akkor untam meg, és mondtam a többieknek, hogy na itt van vége a kíváncsiságomnak, mikor mondtam, hogy nekem nincs még tejem... Megmutatták, hogy DE, van - ez úgy történt, hogy megfogta a bal (sebes)b mellbimbómat és izomból meghúzta, miközben nyomorgatta a mellemet. Nem volt õszinte a mosolyom. Amúgy nekem is a fekve szoptatás jött be, így is teszek mindig. Ülve is megy, de mindketten utáljuk. :) Csak akkor teszem, ha Híradót nézünk. :D

#6631 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 7:47

Szerintem nálam is "agyban" volt a baj. Az tuti, hogy olyan görcsösen akartam, hogy többet könnyeztem, izzadtam, mint ami tejem lett. Frici meg eleve lusta volt, na meg egyik fiúnál sem volt elõny,hogy a koraszülött osztályon ha éhes volt, ha nem, 3 óránként beleb...ták a cumit. Matyi esetében hányásig tömték, mert egy ekkora gyereknek ennyit meg kell(!) ennie a táblázat szerint! Frici rászokott a cumira, és 9. napon indult meg a tejem, de akkor már visítva üvöltött, ha cicit adtam neki, nem a cumit, bekapni se volt hajlandó, karmolt, lökte el. Na, ez lelkileg nem segített. :((( Villõ meg eleve benyalt a kórházban egy mutáns bacit-mint utólag kiderült, hasfájós, hányós volt. Egyszóval nekem egyre "rosszabbak" lettek a gyerekek, Matyi 2 hónapig szopott-küzdött, a nagy semmin. (a rekord lefejt tejmennyiségem a 30 ml volt, másfél óra alatt)

#6632 Palomino

Palomino

Csillámlovas

• Fórumtag
  • 1.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 10:59

Bara, értem amit mondani akarsz, és osztom a véleményedet. Azért kérdeztem, hogy létezhet-e olyan, hogy valaki úgymond fizikailag képtelen a tejtermelésre. Mert ha valakinek ép és egészséges nõi teste van, meg mellei, akkor az tud szoptatni. Ha fizikai akadálya nincs, akkor meg miért gördítünk lelki akadályokat a dolog elé? Jó, persze, ezt nem lehet irányítani. Én az elsõ babánál úgy voltam vele, hogy mi sem természetesebb, mint hogy szoptatni fogom. Meggyõzõdésem volt, hogy dõlni fog a tejem, és minden a legnagyobb rendben lesz. Megindították a szülést, de a tej csak egy hét múlva jött. Lehet, hogy az idõ alatt stresszelt be annyira a doki meg a védõnõ, hogy alig akart beindulni? Így utólag nem hiszem. A védõnõ jófej, nagyon kedves és segítõkész. Velem is megjátszotta, amit Chilly írt, majdnem letépte a mellem, de megindult a tej. Azt már sosem fogom megtudni, hogy a gyereknek nem volt étvágya, vagy a tej nem volt elég. Tény, hogy nem úgy hízott ahogy kellett volna (papírforma szerint), amúgy makk egészséges. A Margit Kórházban sem túl kedvesek a csecsemõsök, de ott legalább hangsúlyozzák, hogy milyen fontos a szoptatás. Már a terhesgondozó is szoptatós plakátokkal van kidekorálva, és a védõnõi szobánál is ki van írva, hogy anyatej adható-kapható. Szóval itt elég rendben van ez a dolog. Döbbenet, hogy máshol nem így van... Az újszülött osztályon nálunk is körbejárt egy védõnõ, és akinek kellett, segített. De a csecsemõsök is legalább egyszer megkérdezték naponta, hogy mindenkinek megy-e a szoptatás. Tápszert csak akkor ajánlottak fel, amikor már nagyon ki volt éhezve az adott baba, és látták, hogy hiába teszi cicire az anyuka. Mondjuk a cukros vizet itt is nyomják az elsõ napokban. Az egyik anyuka teljesen fel volt háborodva rajta, és rosszallóan megjegyezte, hogy õ biztos benne, hogy a vizit alatt tömik õket mindenféle cukros vízzel, meg tápszerrel, mert túl nyugodt a gyerek, amikor visszahozzák. Egész éjjel azt hallgattuk, ahogy üvölt a gyereke, mert a teje még nem indult meg, és tápszerrõl hallani sem akart. Második napja nem aludt semmit egyikük sem. Most ez jó?? Ha már ez a helyzet, akkor inkább adjon neki egy kis tápszert, és ne adja fel a szoptatást, várja ki amíg beindul, de ne éheztesse már azt a gyereket! Ha ügyesen csinálja, nem fog rászokni a tápszerre. Bár szerintem arra is inkább az anyuka szokik rá, nem a gyerek. Engem is mindig megkísért. Élen egyes családtagjaimmal, akik folyton hangoztatják, hogy ha nincs elég tejed, akkor adj neki tápszert. Nagyon össze kell szedjem magam, hogy kiálljak amellett: van elég tejem. Hát, nem egyszerû ez a dolog...

#6633 Adatim

Adatim

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 73 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 12:13

Palo, érdekes amit írsz. Nekem a Margitban pont az jött le, hogy szinte nem is akarják hogy szoptassak :). A gyereket éjszakára úgy tolták be hozzánk, hogy üvölteni fog úgyis, mert még nincs tejünk, ez esetben nyomás tápszerért. Megmutatni senki nem akarta mit kéne csinálni. Mikor kértem, akkor is csak lesajnáltak. Amúgy nem hibáztatom õket. Velem legalább kedvesek voltak :) Mennyire egyéni, hogy kivel hogy bánnak, ki hogy éli meg az ottlétet. Aki bejött védõnõ, õ normális volt, bár nem mindennel értettem vele egyet, legalább a szoptatást támogatta. Mondta még a felkészítõn, hogy hülyeség cumisüvegezni, mert szopási zavart okozhat, kanalazni kéne vagy poharazni, mindenki tudja, csak erre nincs energia, hogy ezzel foglalkozzanak a csecsemõsök.... :mad: azért nem akartam semmi gumit rakni a csaj szájába, mert rettegtem, hogy bezavarja. Mivel kicsit sárgult, ezért mondjuk muszáj volt némi tápit is kapnia, de jó hogy addigra már tudtam annyit fejni, hogy fele-fele legyen a tejjel. A bimbóvédõ nálunk megmentette végül a szoptatást, azzal ment a dolog. Már el tudnánk hagyni, csak most átment piranjába a csajszi :rolleyes:

#6634 Hajnal4

Hajnal4

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.645 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 12:18

Szerintem egészséges újszülöttnek az elsõ 2-3 napban az a minimális folyadék elég szokott lenni, amit szopni tud...nekem sem dõlt rögtön a tej, 3.napon indult be a java. Elõtte csak az a pár mili ami extra fontos nekik. De azt sokszor, 1-2óránként akár. Szóval sztem extrém esetektõl eltekintve még az elején sem kell semmi pótlás. Nálunk nem is adtak szerencsére (István kh) rutinból semmit. a nagyonsárga gyerekemnek(Csabi) a jelenlétemben és jóváhagyásommal adtak anyatejet (nem sajátomat), választhattam h táp vagy anyatej legyen. pohárból. Viszont amikor Verus kórházba került (vérszegény volt nagyon), ott cumisüvegbõl öntötték bele a kaját. HA vittem be anyatejet akkor azt, ha elfogyott akkor tápot. Vittem amennyit tudtam, meg az éjjeli és a hajnali 3as szopit eltekintve ott voltam mindig, de volt hogy nem tudtam annyit elõre fejni h elég legyen akkor tápozták.(basszus, hogy emlékszem, Zs féléjfélkor dekorálja a babaszobát, én fejek a hintaszékben, bõgve:D, mikor lesz már meg a szüks.mennyiség, odaér-e etetés elõtt, mert bent lenni nem lehetett, de bevinni a tejet megengedték, így keltünk mindig, fejés, apuka fuvar be....) Ez csak pár nap volt, szerencsére nem hagyott mély nyomokat benne, csak szopizva jöttünk haza egy hetesen....tökre féltem h lusta lesz majd, ehhez képest 16 hós koráig szopizott:). Bogival meg Levivel semmi viszontagságokat nem kellett átélni, szerencsére:).

#6635 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:26

Tápszert csak akkor ajánlottak fel, amikor már nagyon ki volt éhezve az adott baba, és látták, hogy hiába teszi cicire az anyuka. Mondjuk a cukros vizet itt is nyomják az elsõ napokban. Az egyik anyuka teljesen fel volt háborodva rajta, és rosszallóan megjegyezte, hogy õ biztos benne, hogy a vizit alatt tömik õket mindenféle cukros vízzel, meg tápszerrel, mert túl nyugodt a gyerek, amikor visszahozzák. Egész éjjel azt hallgattuk, ahogy üvölt a gyereke, mert a teje még nem indult meg, és tápszerrõl hallani sem akart. Második napja nem aludt semmit egyikük sem. Most ez jó?? Ha már ez a helyzet, akkor inkább adjon neki egy kis tápszert, és ne adja fel a szoptatást, várja ki amíg beindul, de ne éheztesse már azt a gyereket! Ha ügyesen csinálja, nem fog rászokni a tápszerre. Bár szerintem arra is inkább az anyuka szokik rá, nem a gyerek. Engem is mindig megkísért. Élen egyes családtagjaimmal, akik folyton hangoztatják, hogy ha nincs elég tejed, akkor adj neki tápszert. Nagyon össze kell szedjem magam, hogy kiálljak amellett: van elég tejem.

Hát, nem egyszerû ez a dolog...

Szegeden vizet kaptak a babák, amíg mi küzdöttünk. Én tudom, hogy volt, hogy este odavittem Zolcsit, hogy ennyi, nem jön semmi, õ meg k. éhes, adjanak neki valamit. És kapott tápszert. Nem láttam értelmét kínlódni, logikusan nem volt még tejem, õt meg etetni kellett valamivel. Az, hogy én sírok a sebes mellbimbóm miatt, õ sír az éhség miatt, az sehova nem vezet. Harmadik napra indult meg és tudtam - próbáltam, de ez már inkább technikai probléma volt - szoptatni. Tápszert azóta sem kapott. Cumisból itta ott, itthon cumisból adom neki a vizet is, volt, hogy tejet is onnan kapta, mert az apja etette meg. Nem szokott rá, ugyanúgy szopik.
Szerencsére nálunk a családban mindenki nagyon tápszer ellenes, így amíg van tejem, fel sem merül, hogy tápszerezzük.

#6636 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:35

Mindig a végletekkel van a baj. Miskolcon annyira "babarát" a kórház, hogy vizet sem kaphat a gyerek, semmit se. Így Frici bababarát módon kiszáradt. Ugyanabban a kórházban csak másik osztályon, amikor átballagtam szoptatni, akkor közölté, hogy nem gondolom, hogy kiveszik az inkubátorból, amikor most kötötték be az infúziót???? Semmi szüksége sincs arra a pár csepp tejre-mondták- de ha nagyon akar anyuka, akkor fejjen, ezzel odab...tak a kezembe egy tálat, amibe kínlódva kb egy mokkáskanálnyi gulyásleves színû elõtejet kierõlködtem, mintegy fél óra altt. Erre ránézett: ennnyi???? Majd fitymálva beleöntötte a tápszeres üvegébe. Jól esett a lelkemnek, nagyon. Vicussal már vittem be cumisüveget (mert az osztályon nincs) és sima vizet kapott, mondtam én még egy gyerekkel nem megyek a koraszülött osztályra.

#6637 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:38

Ebbõl a szempontból a zalaegerszegi kórház viszonylag rendben van. Itt csak vizet kapnak a babák, ha nagyon sírnak a második éjjel, és ha kell pótlás mondjuk egy besárgult 2,5 kilósnak, annak is rendes tejet adnak a begyûjtöttbõl, nem tápszert, és csakis pohárból. Nekem semmi gondom nem volt a stábbal, kifejezetten segítõkész volt mindenki, még az is, aki morcos fajta, ha megkérte az ember, rögtön jött és segített. Az más tészta hogy nem mehettem be a gyerekemmel a vizsgálatokra, és a tudtom nélkül adták be nekik a TBC-oltást. :mad: Nálunk az egy kávéskanálnyit is úgy kezelték mint a folyékony aranyat ( :) ), és ha a pohárka alján összeért az az 1-2 mililiternyi, már címkézték is fel és ment a hûtõbe.

Edited by Zebrabara, 2013 augusztus 15. - 15:40.

#6638 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:41

TBC kötelező. (és rohadtul fertőző, mi a gondod az oltással?) Ismerősöm felnőtt korára lett TBC-s 6 hónapig volt karanténban, itt Miskolcon. Környezetéből mindenkinek el kellett mennie szűrésre.

Edited by agrobe, 2013 augusztus 15. - 15:42.

#6639 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:48

Egyrészt az a gondom vele, hogy igenis ott akarok lenni a gyerekkel amikor akármit is bazseválnak vele.
Másrészt, én pl hiába kaptam tbc-oltást, tizenpár éves koromban több mint egy évig szedtem valami durva gyógyszert meg 3-havonta jártam kivizsgálásra, mert ürítettem a vírust vagy mi a csöcs. Szóval nem ér semmit az oltás. Amúgy meg, szerintem az betegszik meg benne, aki rossz körülmények között él, nekem ne mondja senki, hogy egy jó immunitású, egészséges, jól táplált, stb gyerek tbc-s lesz.

érdekesség.

#6640 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 15. - 15:54

Akit írtam, ő felnőtt. Komfortos körülmények között él/élt. Bár idegileg kivolt akkortájt, ez igaz. Szerintem a gümőkor az mondjuk pont nem kondifüggő, hasonlóan más vírusokhoz, pl a himlőhöz. Az mondjuk tényleg furi, hogy a TBC-t baci okozza, nem vírus. És elvileg a bacik ellen nincs életreszóló védettség, nem?

Edited by agrobe, 2013 augusztus 15. - 15:56.