Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#601 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 9:09

Hannoveri orzo?

#602 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 13:20

A hannoveri orrzótól simán felhúzza és föléteszi a nyelvét. Azt a zabla hatása alól "tátogással" való kibúlyás ellen hatásos(?) legalábbis arra találták ki.A nyelv zabla fölé játszását csikózablánál az un. "ausztrál zablagumi" tudja valamennyire hátráltatni és esetleg "elfelejtetni" ezt a rosz szokst.

#603 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 13:22

Gondoltam a folejatszashoz is ki kell nyitnia a szajat. Legalabbis nalunk valamit segitett a hannoveri vagy a kombinalt.Mi a nyul ez az ausztral zablagumi?

#604 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 13:27

Errõl még én sem hallottam, de rákerestem a google-n. Ez lenne az?

#605 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:01

Az.A gumikarikák az orrháton felfelé, a tarkószíjhoz rögzítettek rugalmasan, nem esik mélyre a zabla, és nehezebben fûzi fölé a nyelvét. Van jobb kép is valahol, keresem.

#606 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:03

Köszönöm a választ! :) Esetleg azt is tudnád képen szemléltetni, hogy hogy van ez pontosan a tarkószíjhoz rögzítve?

#607 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:04

Persze csodát nem tesz, de meg lehet próbálni, van amikor bejön.

#608 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:08

Igazság szerint csak érdekelt, hogy ezt a problémát mennyire lehet kezelni, illetve korrigálni. Még nem volt ilyen lóval dolgom.

#609 vrony

vrony

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.293 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:10

Nem erre találták ki a zablára való nyelvleszorító gumit?

#610 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 14:46

Tovább keresgéltem, és találtam egy ilyen zablát. (A képre kattintva nagyobb lesz, jobban lehet látni.)

#611 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 26. - 6:57

Ha jol latom, akkor itt irnak rolla kicsit tobbet. Ezek utan en biztos nem mernem berakni a lovam szajaba.Ez az ausztral zablagumi mennyire tompitja a kommunikaciot a loval?

#612 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 8:13

Lenin óta tudjuk: Tanulni,tanulni,tanulni :D Ezért - + még ráadásul kíváncsi vagyok fenemód! - többször is átrágtam magam e téma teljes anyagán az elejétõl a végéig ;) Szóval,bizots a zabla is fontos dolog, de énnekem sose volt pénzem a legolcsóbb síma csikózablán túl extrára, ezért bármi gond adódott azt mindíg munkával kellett áthidalnom! 99%bansikerült :yeah: Szerintem nagyon fontos arra konentráli,h. ne segédeszközbenkeressük az üdvözülést,hanem a mélyebb gyökereknél,alapoknál :)

#613 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 8:18

OK. De munkaval hogy lehet kikuszobolni, hogy a lo mikozben a zablat ragcsalja, ne jatsza fole a nyelvet?

#614 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 8:34

OK. De munkaval hogy lehet kikuszobolni, hogy a lo mikozben a zablat ragcsalja, ne jatsza fole a nyelvet?

Errõl speciel foggggal mam sincs ;) (Nagy blama!) Ez már biztos az 1% része :yeah: kb 100 saját lovam volt,ezek közt szerncsémre csak 2-3 lyen hibával,ha a nyelvlógatós varit külön veszem. Síma hannoveri v. angol orrféket használtam és a munkában indiferens (nem zavaró!) volt a dolog.Mellesleg mindíg bámultam/csodáltam a nagy mágusokat,akik óriási szekrény zablát tartanak,megvizslatják a lót, hümmentenek,osztkikapnak egy kütyüt és gyiá, mán megy is a dolog porblémamentesen :kir:

#615 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 9:45

Szerintem nagyon fontos arra konentráli,h. ne segédeszközbenkeressük az üdvözülést,hanem a mélyebb gyökereknél,alapoknál :)

:yeah: Innen láccik, hogy kiváló szekszológus vagy. :D(ezt kevesen monhattyák el innenrõl)

#616 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 9:49

Ha jol latom, akkor itt irnak rolla kicsit tobbet.

Elképesztõen részletes, tudományos, szakmai. Mit nem adnék egy magyar fordításért... :rolleyes: ;)

#617 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 27. - 12:27

:yeah: Innen láccik, hogy kiváló szekszológus vagy. :D(ezt kevesen monhattyák el innenrõl)

Ráhibáztál!!!! :yeah:

#618 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 12:19

http://www.markapiac...iew.php?ao=283#A véleményetekre lennék kiváncsi.

#619 Tequila

Tequila

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 180 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 12:44

Ha jól látom a képen, akkor ez egy bosal. :confused: És lehet, hogy tévedek, de nem a legjobb minõség....

#620 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 14:22

http://www.markapiac...iew.php?ao=283#A véleményetekre lennék kiváncsi.

szerfelett hasznos&praktikus találmány!!!! Fölöslegessé teszi a "Zablák tudományát" :dev: :gm: :mad: Talán az áráért 1 akciós csikózablát és ugyancsak akciós tajvani kantárt is lehet kapni ;)

#621 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 15:11

Ohh, köszönöm. Közben meg már KUTATTAM IS :)

#622 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 17:55

Fenti cikk (írás) alapján egy kérdés:Látott, tud valaki olyan emberrõl Magyarországon, aki a ló "arcára" készíti méretpontosan a bosalt? :dev:

#623 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 18:05

http://72.14.221.104...o...&lr=lang_huAz elsõ linknél így hirdeti: "Zabla nélküli kantár, színben és méretben igény szerint.Kényelmes megoldás zablaiszonyos lovak lovaglásához és hosszbb túrákra."Ennél a másodiknál a mellékszöveg: "Szeretnéd fokozni lovad komfortérzetét?Akkor a megoldás a zabla nélküli kantár,a bosal.Kérésre több színben és méretben készítek lepróbált alapanyagból." Mindkettõt u.az a személy hirdette, kiskunlacházai. Nem tudom, hogy érti a "lepróbált alapanyag"-ot. :rolleyes:Lehet, hogy csak én látom (képzelem) az egészet ilyen egyszerûnek, de szerintem ezt bárki meg tudja csinálni, akinek van egy kis kézügessége, gyakorlata kötelezésben-makramézásban, stb. Pl. Csikasz, amatõr felesége; Andi, és nem emlékszem pontosan, de szerintem Bokor próbálkozott (v. Boka :kv: ) a parellis kötõfék megalkotásával. Valahol valaki rakott is fel képeket a csomózási technikáról. Nekem nincs türelmem az ilyesmihez. :(

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 29. - 18:09.

#624 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 21:27

Fenti cikk (írás) alapján egy kérdés:Látott, tud valaki olyan emberrõl Magyarországon, aki a ló "arcára" készíti méretpontosan a bosalt? :dev:

Ili!A kész bosalt kell a lovad arcára formázni. Annak meg megvan a szakszerû módja.Majd megmutatom.Ági!Egy rendes bosalt azért nem oly egyszerû megcsinálni, hogy az így nézzen ki. :)

Edited by realcowboy, 2006 szeptember 29. - 21:35.

#625 KwszeEdit

KwszeEdit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 474 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 29. - 22:46

Sziasztok. A bosalt én mókolom, bár az orr-rész nem saját készítés. Nem színes, mint ami RC képén van, de ugyanúgy inszalagal van bevonva.A méretekrõl csak annyit hogy az országban egyetlen helyen találtam olyan embert aki magát a bosalt méretre elkészíti.Tehát, hiába szerettem volna bosallal lovagolni az arab lovat, ha a fellelhetõ egyetlen méretbe "beleesik a feje". :D (pónikról ne is beszéljünk)Igen, egy kevés kézügyesség egyébként elég a dologhoz, de kérdem én manapság kinek van ideje órákat (napokat?) szöszmötölni azért, hogy az egyébként külön megvásárolható orr-részhez, egyedi szárat, tarkószíjat készítsen. Nem olyan nagy bolt az egész, de gondoltam ha már magamnak készítettem egyet, akkor miért ne csinálhatnék másnak is. A lepróbált alapanyagról annyit, hogy a kötél amit a szárhoz használok, ténylegesen 200kg/cm szakítószilárdságú, tehát ha nem zsebkéssel rontassz neki, nem fog elszakadni.Bárkinek bármilyen kérdése lenne a dologgal kapcsolatban, szívesen válaszolok neki akár itt akár magánban.Egyébként 2 fajta parellis kötõféket is kötök, de ezzel szerintem abszolút nem vagyok egyedül az országban. Ezt is csak azért mert ráérek nagyon, ugyanis gyed-en vagyok.

#626 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 30. - 10:52

Ok., Edit, nagyon ügyes vagy, és kívánom, hogy keljen el egy-két darab, megdolgozol érte. Aki meg maga próbálkozna; egy kis segítség: http://www.scoutingr...knots_az02.html

#627 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 30. - 21:48

A Parelis kotofek megkotese nem olyan nagy was ist das, legalabbis szerintem .Volt itt valahol egy topik kereten belul boven szo rola, sot rengeteg link is megvolt adva. Sajnos a topik nevere mar nem emlekszem, pedig utana is keresgeltem egy kicsit. En ilyen internetes utmutatas alapjan bogoztam meg a lovaimnak, es hat eleg jol sikerultek. Nem mondom, az elso egy fel napot keszult, ugyanis nem nagyon talatam el a mereteket.Aztan szepen hatramentem az istalloba es allando mericskeles mellet, addig bogoztam amig jo lett. A bonyolult fiador, vagy mifele bogot, egy egyszeru boggal helyetesitetem, mert a bogot meg megcsinaltam valahogy, de a mereteket mindig elottem. Szeretem mert egyszeru es eleg eros, en kb 6 meter anyagot hasznaltam egy lora. Az anyag ara majd egyenlo a nalunk kaphato kotofekek araval, csak hat mindenkeppen latni akartam hogy milyen, azonkivul van amikor ramjon a bibelodesi kedv.

#628 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 30. - 22:13

http://www.paci.hu/f...?showtopic=1939[Éppen valami futószárazós topikot keresem, azt nem találtam sehol, de ezt legalább megleltem. :D ]

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 30. - 22:15.

#629 Guest_Lolly_*

Guest_Lolly_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 21. - 23:30

Csikót tanítanék belovaglásra, nagyon szépen megy futószáron(kötõfékhez csatolva a futószár) érti a különbözõ járásmódokat hangra stb. de egy dologgal nem tudok mit kezdeni, ezáltal nem haladok tovább.nNem hajlandó a zablát elfogadni, ezáltal nem tudom felkantározni, csapkodja a fejét, teljes az ellenállás. Több órás , türelemmel kitartással, hetek óta probálom de nem haladok elõre a tanítással.Kifogytam az ötletekbõl, valamiért talán a szájára érzékeny. Mit lehet az ilyen esettel tenni? A hackamore-tkezdõ lónál még nem lehet használni.

#630 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 21. - 23:40

fogát nézted?

#631 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 22. - 9:15

Mindent lehet!!! :D Csak akarni kell... ;) Persze:nem biztos,h.+éri,h.használ... :hupp: De! Minden úgy kezdődött,h.vki +próbálta!!! Amíg nem volt zabla,szerinted mivel próbálkoztak az "őslovasok"?!?

#632 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 22. - 9:58

Dugd be az ujjadat a szája sarkába.

#633 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 24. - 9:05

Csikót tanítanék belovaglásra, ... nem tudom felkantározni, csapkodja a fejét, teljes az ellenállás. Több órás , türelemmel kitartással, hetek óta probálom ...Kifogytam az ötletekbõl, valamiért talán a szájára érzékeny. Mit lehet az ilyen esettel tenni?

Csatold le a zablát a kantárról, így add rá. Hagyni fogja, hiszen a kötõfékket is hagyja.Aztán az egyik oldalon visszacsatolt zablát könnyen bejátszhatod a szájába és becsatolod a másik oldalon is.A száját megnyitja az Ernest által leírt módon. (De azért vigyázz az ujjadra.)

#634 LÓgika

LÓgika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 162 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 24. - 22:14

Szeretném kérdezni a rendõrök milyen elven használnak minden ló szájába feszítõzablát?Ugyan nem vagyok egy zablaszakértõ, de eddigi hallottak szerint, amikor a lovak szájából véres hab folyik azt nem hinném hogy az erõszakos tüntetõk,illetve provokátorok okozták volna, hanem a rendõdök lovaglási hiánya?! mert elég megnézni 1-2 rendõr lovas ülését, aki oda-vissza rángatja a ló száját azzal a durva zablával és így próbálja fenntartani magát...Istenem, a hajamat tépem mikor ezt látom, és a szívem szakad meg azokért a lovakért!A politika itt is off. Filly

Edited by Filly, 2006 október 25. - 15:20.

#635 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 25. - 11:03

Szeretném kérdezni a rendőrök milyen elven használnak minden ló szájába feszítőzablát?Ugyan nem vagyok egy zablaszakértő, de eddigi hallottak szerint, amikor a lovak szájából véres hab folyik azt nem hinném hogy az erőszakos tüntetők,illetve provokátorok okozták volna, hanem a rendődök lovaglási hiánya?! mert elég megnézni 1-2 rendőr lovas ülését, aki oda-vissza rángatja a ló száját azzal a durva zablával és így próbálja fenntartani magát...Istenem, a hajamat tépem mikor ezt látom, és a szívem szakad meg azokért a lovakért!

Tudod,az a nagy helyzet,h. a rendőrnek ott és akkor,mikor ez az inkriminált "baleset" zajlott,nem LOVAGOLNI, hanem TÖMEGET OSZLATNI kellett ;) Márpedig,mint tugggyuk, acél szentesíti az eszközt :D "Harci" körülmények :Dk özt nem kérhető számon a kifinomult lovastechnika :yeah:

#636 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 25. - 12:44

Nézz csak meg egy a'la Genette (azt hiszem, így írják) zablát. Igazi satufék, én forgattam vagy fél órát, de nem jöttem rá, hogyan kellene bepakolni a ló szájába... Az biztos, hogy szép, véres habot produkál(na, ha még mindig használnák). Kimondottan katonalovakra találták ki párszáz évvel ezelõtt, akkoriban nem volt jellemzõ sem a lóbarátság, sem a tolerancia. Fordulni és megállni muszáj volt és az eszközök nem a ló kényelmét szolgálták. Ehhez képest a nagykantár jutalomfalat... :D

#637 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 25. - 13:18

Tudod,az a nagy helyzet,h. a rendõrnek ott és akkor,mikor ez az inkriminált "baleset" zajlott,nem LOVAGOLNI, hanem TÖMEGET OSZLATNI kellett ;) Márpedig,mint tugggyuk, acél szentesíti az eszközt :D "Harci" körülmények :Dk özt nem kérhetõ számon a kifinomult lovastechnika :yeah:

Ámbár, Feribácsi, a katonai idomítás célja azért csak az volt. Az megint más kérdés, hogy mi a difi a hadgyakorlat és a nagyobb csaták között.

#638 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 október 25. - 13:39

Szóval,1 szónak is 100 a vége :D AZ a helyzet nem volt az a helyzet,amikor finomkodásra alkalmas vót az idõ :yeah: Próbáljon + vmelyik "széplélek" állatvédõ "lóbarát" csikózablával, éles helyzetben ügyködni :gm: (és máris úgy kell neki!!!) Ja,és fél kézzel,mert a másiba szablya kerül,mellesleg és nem elhanyagolandó! Használat,nem díszfunkcióval :kv:

#639 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 25. - 15:27

LÓgika! Amit most fogok leírni, azt már itten többen, korábban párszor leírták: nagykantárral, feszítõzablával finomabb jeleket lehet a lónak adni. Egy jó kezû lovas feszítõzablával is finomabban nyúl egy ló szájához, mint egy kevésbé jó kezû akár csikózablával. És Hihinek is igaza van, ha bevetés közben meg kell állni egy szempillantás alatt, akkor meg kell állni. Szerintem ezt a témát párszor kivesézgettük, tán olvass vissza.

#640 LÓgika

LÓgika

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 162 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 25. - 21:16

Szóval,1 szónak is 100 a vége :D AZ a helyzet nem volt az a helyzet,amikor finomkodásra alkalmas vót az idõ :yeah: Próbáljon + vmelyik "széplélek" állatvédõ "lóbarát" csikózablával, éles helyzetben ügyködni :gm: (és máris úgy kell neki!!!) Ja,és fél kézzel,mert a másiba szablya kerül,mellesleg és nem elhanyagolandó! Használat,nem díszfunkcióval :kv:

LÓgika! Amit most fogok leírni, azt már itten többen, korábban párszor leírták: nagykantárral, feszítõzablával finomabb jeleket lehet a lónak adni. Egy jó kezû lovas feszítõzablával is finomabban nyúl egy ló szájához, mint egy kevésbé jó kezû akár csikózablával. És Hihinek is igaza van, ha bevetés közben meg kell állni egy szempillantás alatt, akkor meg kell állni. Szerintem ezt a témát párszor kivesézgettük, tán olvass vissza.

Bocsássatok meg hogy sajnálni meretem a lovakat! Tényleg ne haragudjatok, hogy felmertem szólalni a lovak érdekében, igazatok van tûrjék csak a sz@rt, az jár nekik, majd mi embereket mindent megmagyarázunk!!!! "Harcokban nincs lovas tudás!" és satöbbi! Persze nem szabad gondolkodni, inkább gúnyolodni, azt szabad!!!Nem számít az se, ha azok a rendõrök a ló szájába kapaszkodnak vágta közben, hagyj szenvedjenek a lovak, végülis minek legyen jobb nekik, persze ezt én mind felfogtam,hogy muszáj és kötelezõ és satöbbi, de amit lehet, megteszek azért hogy jobb legyen akármelyik állat sorsa!!! De ha ti nem ilyen eleveken éltek, én elfogadom, de az biztos, életem során szivvel-lélekkel harcolok az állatokért! Még ha feribácsi gúnyosan "szépléleknek" is nevez, vagy akárminek én egyenes homlokkal harcolok az állatok igazáért, lehet gúnyolni, lehet mondani bármit, lehet magyarázkodni, megmagyarázni, nekem senki nem fogja bemagyarázni hogy öröm annak a lónak mikor csurog a vér a szájából! Nyugodtan, tessék gúnyolni!És ezért nem a rendõröket szeretném támadni, mert köztük is van lószeretõ rendõr, hanem aki oktatja õket, nemrég egy barátom mesélte, pl. ha nem verik meg a lovat, az parancsmegtagadás! hallgatni kell az olyanokra, akik nem biztos hogy szakemberek a szakmában!Egy biztos: Nem hagyom ahol lehet hogy az állatok szenvedjenek!Tessék csak nyugodtan, röhögni, megyarázni, okosnak lenni, legyetek csak, nekem nem számít!feribácsi is nyugodtan gyúnyolodjon, poénkodjon csak!