Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#601 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 20. - 19:02

Par honap alatt a belflora magatol is visszano, nem kell ahhoz noni. :gm:

Itt volt egy Lyme-kóros ló, a sok antibiotikumtól a bélflórája igen elpusztult, igen lesoványodott, nagyon nem tudott hízni, bár evett rendesen, dupla abrak stb.Pár roboráló szer után kezdett Nonit kapni, a ló most már jól néz ki, kerekedik, már köszöni jól van és visszatért igazi énje. Igaz, ehhez azért kellett pár hónap.

Hozzászólás megtekintése

#602 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 20. - 19:12

Azt nem tudtam... :cool: De mindenestre ártani nem ártott... :)

#603 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 20. - 20:04

Kimentem eteni,ennek a szép napnak a végén,erre nem esik az esõ???? :mad: :mad: Trágyatárolásra vannak tippjeitek?Jól tudom,hogy az EU szabvány, a letakart,lebetonozott gödör?

#604 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 20. - 21:42

Trágyatárolásra vannak tippjeitek?Jól tudom,hogy az EU szabvány, a letakart,lebetonozott gödör?

Hozzászólás megtekintése

Fedett, minden oldalt körbebetonozott, (alul is) és zárható :DKomolyan.Én a szomszéd akácerdõjében tartom a trágyát (engedéllyel) és néha gombások elviszik.

Edited by lisawica, 2006 február 20. - 21:42.

#605 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 9:06

Lehet, hogy csak mi csinálunk ebbõl ilyen nagy gondot?Most jöttünk haza Ausztriából, és a síparadízó kellõs közepén, a gyönyörû szállók mellet ott virított egy kis épület mellet a trágya. Senkit nem zavart, senki nem szólt érte, egyedül a kutyások bánkódtak, mert a blökik nagy-nagy elõszeretettel vacsorálgattak a kupacokból :D A magyarok mindig kitalálnak ilyen önszívatós dolgokat (tudom hogy Eu szabvány) szerintem más Eu tagállamok nem ennyire vaskalaposak. A kérdés csak az, hogy magunknak csináljuk a plusz munkát (lovasok, akik nagyon félnek a törvény vas szigorától :D ), vagy van, aki már találkozott "ellenõrrel).Vagy ez is csak egy olyan önkormányzatos rendeletes dolog, ahol a bürokrata ül az íróasztala mögött, ki sem megy megnézni a terepet, és onnan osztja az észt. :mad: Van, aki már konkrétan szembesült a dologgal? Tényleg csak egy kérdés.

#606 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 9:25

Amennyire tudom, bajoroknál is az önkormányzat hatáskörében van a trágyatárolás. Szóval van ahol három oldalról falazott, lebetonozott, van ahol kupac a réten. Sõt, van ahol az önkormányzat különbséget tesz, hogy lakott területen belül, vagy kívül. Szóval a faluban betonos, a határban meg kupac, ahova a betonost ürítik :)Amúgy itt az is önkormányzat hatáskörében van, hogy kell-e a lóra rendszám. Szerencsére ahol a lovam áll, ott nem kell ;)

#607 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 13:31

Van, aki már konkrétan szembesült a dologgal? Tényleg csak egy kérdés.

Hozzászólás megtekintése

Sosem ellenõrizte volna a kutya sem, ha a 11 kertszomszédunk közül az egyiknek nem szúrja a szemét, vagy az orrát, vagy akármijét.Már jelentett fel a trágya miatt, hogy büdös, meg hogy fertõzésveszély (pláne mert alacsonyabban van a kertjük, és esõzéskor állítólag átfolyik a trágyalé. Aztán meg ugye sok a légy, és ez nem fér bele az õ angol kertnek nevezett úszómedencés paradicsomukba. Igaz, már jelentettek fel a kutyám miatt is, akitõl féltek, pedig a palakerítésen kersztül még a szemébe sem volt alkalmuk soha belenézni, a kutya meg mindennel el volt foglalva, csak azzal nem, hogy õket szekálja. Aztán abban is biztos vagyok, hogy ugyanezen kutyámat õk mérgezték meg. Aztán épp a múlt héten jelentettek fel, hogy a fáink egy része közel van a kerítéshez, és a leveleinek egy része hozzájuk hullik, kivágatják az összes kerítéshez közeli fánkat.Annyira gerinctelen, hogy feljelent a lovak miatt, aztán jön kuncsorogni, hogy lovagoltassam már meg az unokáját. De õ nem is egy olyan nagy behemót állatra gondolt, mint a felnõtt lovam, hanem egy kisebbre, pont mint az akkor néhány hónapos csikóm. :gm: Természetesen még a nagyra sem tehette a kezeit sem.Úgy kell amúgy elképzelni õket, hogy a hetente (minden szombaton reggel 6-kor) nyírt füve között is a gazt gyomlálja négykézláb. A múltkor hajnali négykor keltem a hólapátolására. A hozzá esett havat is rendszeresen átgórja hozzánk, de még a hozzá hullott gallyat is idehajítja...Szóval igen, találkoztam már ilyennel... :(

Edited by ikácska, 2006 február 21. - 13:33.

#608 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 13:39

hát én nem pont erre gondoltam és szar szomszédja mkinek lehet, ezzel nem tudsz mit csinálni.........Habár az angol kert nagy barátja a vakond, ez az aranyos kis állat, még jót is tesz a földnek.(a jó szomszédi viszonynak már kevésbé) :gm:

#609 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 14:02

Van, aki már konkrétan szembesült a dologgal? Tényleg csak egy kérdés.

Hozzászólás megtekintése

Sosem ellenõrizte volna a kutya sem, ha a 11 kertszomszédunk közül a

Hozzászólás megtekintése

A többi tíz mind normális? Nem rossz arány az... ;)

#610 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 21. - 14:41

Nekünk már szólt be a szomszéd azért (Isten nyugosztalja,de hát tényleg így volt), mert szerinte azóta van nála lóbogár,és rágja meg a veteményét,amióta mi lovat tartunk... :eek: A zebrapintyrõl és a lódarázsról nem fejtette ki véleményét... :D

Edited by Chilly, 2006 február 21. - 14:41.

#611 kamilla

kamilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 858 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 20:09

Segítséget kérnék!A lovunk szökõsége, és karám rombolása miatt,villanypásztor telepítenénk :gm: a hétvégén, de:megrendeltem a hálózatról+akkuról mûködõ gépezetetvennem kéne még:zsinórt, szigetelõt, kapuszettet.Kihagytam valamit?

#612 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 20:14

Oszlop? :rolleyes: Vagy fára rögzíted? :)

#613 kamilla

kamilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 858 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 20:39

Ha a szigetelõk felszereléséhez is megvan minden, akkor ok. Sokunknak van azonban olyan tapasztalata, hogy a villanypásztor nem old meg mindent, van ló, amelyik tiszteli, van amelyik nem. Ha egy ló a karámot szétrúgja, azt a villanypásztor sem feltétlen állítja meg. Mibõl van az a karám? :confused:A szigetelõk beszerzésénél gondolj a sarkokra, kanyarokra is.

Hozzászólás megtekintése

Akác oszlopok vannak 3 méterneként keresztbe két sorban oszlop. KARÁMA két sor között próbál meg kibújni. Ha nem egy neki, (ami fizikai képtelenség) akkor beakasztja a lábát az alsó fába és módszeresen felfelé húzza, vagy kapálva rugdossa, amíg a csavar el nem törik. Ha végképp nem megy neki, akkor próbálkozik a bejáratnál. Ha itt sme jön össze a dolog, akkor megnyugszik. Evvel csak az a gond, hogy ma is a harmadik szomszédtól hoztam haza. Nem szeretnék háborút a pacik miatt. Tavaly három sor kukoricát lezabált. Az utolsó sornál már térdelve nyújtózkodott, a karámnak nyomódva. A szomszédom annyira röhögött rajta, hogy kihúzkodta és átrakta neki inkább a kukoricát.Viszont ha az epresbe tévedne.... :( A sarkokhoz akkor spéci szigetelõ kell?

#614 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 21:19

Nekünk, (hasonló, karámszétcincáló lovaink vannak) a 3-as biztosítás (kopp-kopp-kopp) jött be. (1.) Karám, rajta felszegelve (2.) tyúkháló (- hogy ne tudja kidugni a fejét, patáját), (3.) villanypásztor :DÖnmagában a karám-villanypásztor párosítás nem volt elég :gm:

Edited by lisawica, 2006 február 22. - 21:20.

#615 kamilla

kamilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 858 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 21:22

Magát a gépet Berhidáról kértem. Mivel a terület nem nagy, így döntöttünk egy 1.5km-es verziónál, biztos ami biztos. Jótálás két év. a többit még nézegetem a Nagy lovasba, a KLP-ben, ill. az Anivetnél. Szívesne veszem az ötleteket, inkább a ti hibátokból tanulok,mint a sajátomból.Még egy kérdés:ha a kaput egy sorban szzeretném megoldani, viszont a zsinort két sorban szeretném kihúzni, hogy tudom ezt megoldani?Tudom hülye kérdés, de nekem kell/kéne vezényleni a munkálatokat.

#616 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 21:29

Még egy kérdés:ha a kaput egy sorban szzeretném megoldani, viszont a zsinort két sorban szeretném kihúzni, hogy tudom ezt megoldani?

Hozzászólás megtekintése

Persze :D Csak a kapu elõtt és mögött össze kell kötni az alsó és felsõ sort :D

#617 kamilla

kamilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 858 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 22. - 21:54

Köszönöm a segítséget.Az az igazság látni látom, csak nem tudom elolvasni a szöveget. A lényeget kibetûztem :D

#618 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 15:05

Huje kerdes, de nem tudom, hol lenne esszerubb feltenni... Ööö... Hany kilo egy nagy korbala szalma?

#619 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 17:48

1-2 hónap gyúrás, mérleg... :dev: :D Bocsi! Fogalmam sincs, de engem is érdekelne! :)

#620 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 18:16

Mar megvan :) Max 2 mazsa.

#621 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 19:28

Huje kerdes, de nem tudom, hol lenne esszerubb feltenni... Ööö... Hany kilo egy nagy korbala szalma?

Hozzászólás megtekintése

10-12 kisbála, 250-300 kiló?

#622 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 19:30

Hozzászólás megtekintése

Az jó kicsi lehet. vagy laza... :cool:vagy szalma... :gm: Elnéztem bocsi....

Edited by packa, 2006 február 23. - 20:35.

#623 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 20:37

:D En is ezt neztem be, ezert vesztettem el egy fogadast. :D De a helyesbites utan mar nem masolom be Realcowoy matekolasat a nagy es kis balak kozti valtoszamokrol, kilokrol. :)

Hozzászólás megtekintése

Az jó kicsi lehet. vagy laza... :cool:vagy szalma... :gm: Elnéztem bocsi....

Hozzászólás megtekintése

#624 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 23. - 20:40

Hozzászólás megtekintése

Még szerencse, hogy nem mindenki felületesen olvas. :)

#625 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 17:23

Tavaszodik. Még akkor is, ha megint a tél visszatértével fenyegetnek az idõvajákosok. A hideg és a hó szorításából kikecmeregve sikerült végre a Landi önindítóját megjavíttatni, s ennek örömére megszabadultunk gyorsan az utóbbi pár hétben felhalmozott trágyahegytõl, egy sor bezsákolt törmeléktõl és néhány tonna canis mergától. :gm: A nemzetiségi feljelentõkkel dacolva azért is kivittem a földekre újabb három forduló trágyát. A végre járhatóvá lett földutakon pedig a szeméttelepre a többi izét. A kertben és a karámban szép rendet csaptak a lányok. De jó érzés végre egy kis rend a koszos és hideg tél után!

Hozzászólás megtekintése

A jó érzésrõl jut eszembe. Én meg a 2 hete vásárolt szénámat vihetem valahová. A luvak nemet mondtak rá... :confused:

#626 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 18:04

Láthatóan vacak a széna, vagy csak a lovaid túl finnyásak? Nincsenek mostanában túletetve? Ha biztosan tudod, hogy a szénának nincs semmi baja, akkor bízd a dolgot az éhségtõl stimulált józan belátásra. :)

Hozzászólás megtekintése

Láthatóan nem vacak, de nem is elsõ osztályú. Olyan mint az egyszer vágott. van benne zöld is, meg sajna a felszáradt része is. Nem igazi friss szénaillat, de nem is érzem dohosnak, vagy ilyesmi. Persze a saját orrommal. Tavaly nyáron zöld lucernát ettek, õsztõl lucernaszénát.... :) Ezzel meg kínlódok már egy hete. Már az összes kérget leették a karámfákról. Lehet, hogy 3 évig nem kell szalmát vennem. :hupp:

Edited by packa, 2006 február 24. - 18:05.

#627 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 18:35

rakj elélük szalmát, ha azt szívesebben eszik mint a szénádat, akkor ne nagyon erõltesd, lehethogy ök tudnak valamit.Ha meg továbbra is a karámmal táplálkoznak, akkor túl jó gazda vagy :D

#628 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 19:02

rakj elélük szalmát, ha azt szívesebben eszik mint a szénádat, akkor ne nagyon erõltesd, lehethogy ök tudnak valamit.Ha meg továbbra is a karámmal táplálkoznak, akkor túl jó gazda vagy :D

Hozzászólás megtekintése

Amíg tartott a lucernaszénából, csak karcolták a karámfa kérgét, most már meg is eszik. Nem lesz ez így jó.... Reggel kipróbálom a szalmát. De mi van, ha azt sem eszik? :)

#629 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 19:15

lehet, hogy a lelkükbe gázoltál és éppen éhségsztrájkolnak :D

#630 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 19:22

van úgy , hogy az 1-ik elkezdi a hülyülést és a többi megy utána.ércsd :D valamelyik rákap a farágcsálásra, unatkoznak, egy idõ után mind a fogát koptatja.De azért nézd meg alaposabban a szénádat nehogy tényleg baj legyen belõle(már az etetésébõl)

#631 Satin Speed

Satin Speed

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.508 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 20:03

Ez igaz... Nálunk Hóvirág míg nem volt, csendes volt az istálló... Õ viszont etetéskor rúgja a box falát... Mióta itt van a két box szomszédja is elkezdte rúgni a boxot etetéskor... :rolleyes:

#632 tomsawyer

tomsawyer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.115 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 21:03

Ismerõs a probléma.Kisegitésképpen néha egy helyi tanyatulajdonostól szoktunk szénát venni.Bár látszólag semmi baja (penész, stb.) mégis csak végszükség esetén fanyalodnak rá.

#633 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 24. - 21:17

Télen áttértünk a tavalyi-illetve mostmár tavaly elõtti- szénára.Addig a nyáron kaszáltat ették.Egy hét kellett,mire ráfanyalodtak.Addig csak kb fele mennyiségét ették meg,a többit maguk alá kaparták.

#634 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 25. - 9:54

Hozzászólás megtekintése

Amíg tartott a lucernaszénából, csak karcolták a karámfa kérgét, most már meg is eszik. Nem lesz ez így jó.... Reggel kipróbálom a szalmát. De mi van, ha azt sem eszik? :)

Hozzászólás megtekintése

A szénát választották. :)

#635 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 25. - 9:57

Akkor még nem adom fel. Pedig már kezdtem örülni, hogy 3 évig nem kell szalmát vennem. :)

#636 miklos

miklos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 39 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 11:29

Sziasztok. érdekelne , hogy ti szõrváltáskor mit etettek a lovakkal. Sokféle megoldást hallottam , van aki csak a szokásos abrakra esküszik , van aki tápot ad a lovaknak , vagy valamilyen vitamin kiegészítõt. Ti hogy oldjátok meg.

#637 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 12:38

Miklos, a lovak és egészségben, a sörény, valamint lószõr-lóbõr címû topicokban találsz ötleteket. Csak egy kicsit keresgélni kell bennük. :)

Edited by hubertus, 2006 március 2. - 13:35.

#638 kata202

kata202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 14:34

Szalmával nem érdemes etetni a lovat mert csak hasa lesz tõle.

#639 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 14:38

Sziasztok. érdekelne , hogy ti szõrváltáskor mit etettek a lovakkal. Sokféle megoldást hallottam , van aki csak a szokásos abrakra esküszik , van aki tápot ad  a lovaknak , vagy valamilyen vitamin kiegészítõt. Ti hogy oldjátok meg.

Hozzászólás megtekintése

Nekem egyharmad kukoricát ajánlottak a zabhoz.

#640 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 2. - 15:03

Én lenmagot adok szõrváltáskor. Nem csak, amikor növesztik a télit, hanem akkor is, amikor vedlik azt. A mennyiségrõl, az elkészítés hogyanjáról azokban a topicokban találsz infókat, amiket hubertus említett.