Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Veszprém megye

• Please log in to reply
2065 válasz a témához

#601 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 15:20

Mit attá te a RIEDERMAN-nak? :huh: Nem tudom, mijaz, de nekem is... :rolleyes: :kv: Húúú, megnéztem! Aroon, tudod, hogy nemsokára megyünk a Tamus-nyergemért, arra éppen kelle egy ilyen birka (vagymilyen) szõr-bõr... Megszámítanád lovas-baráti áron? ;) Képzeljétek, holnap lesz itt Kertán egy LOVAS RENDEZVÉNY! PARELLISHOW, LOVASKERUSSZEL. Napló - mai szám: "Meghívásos díjlovas versenyt tart szombaton, október 7-én reggel 9 órától a Csengõ Parasport Lovas Szakosztály. Az idén émásodszor megrendezésre kerülõ verseny helyszine a kertai...... Megtudtuk, a licencefrei C1 és D2 kategóriában a gyerekek indulhatnak, az A2 számot az ifiknek és a felnõtteknek írták ki. A licnces versenyszámokat A4 és A6 kategóriában bonyolítják le. Ekkor rendezik a fogyatékkal élõ lovasok versenyét, lesz karusszel- és parellibemutató is."Fecó csak valamikor holnap (lehet, délután :hupp: ) ér haza. Pedig el kéne menni. Itt van 10 km-re. Aroonék? Bundasb1-ék? Sütyi? RIEDERMAN? Nincs kedvetek?

Edited by Ágimam, 2006 október 6. - 15:30.

#602 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 19:51

Ha megyünk vhova, ami lóval kapcsolatos, az biztos a rét lesz. Örülök, ha lóra ülök mostanában. Mozogjanak az állatok, rájuk fér meg rám is, így heti egyszer...Nem tudom mondtam-e már, de felavattuk (még nyáron, kicsit késve kapcsolok) a katona nyergünket, van rajta egy "háziszabású" birge is. Én még nem ültem benne, apát már rendesen feltörte egyszer, akkor nem volt ideje normálisan rátenni a birkát, azóta már tanult az esetbõl. Egész jól áll a dögnek. :) Csak kéne hozzá egy szügyelõ.Ágimam! Mi van a méneseddel és a te lovaglásaiddal? Nem nagyon olvasok mostanában fórumot, nem tudom a gyõribe írtál-e vmit.szerk.: nem egész egy hónap múlva szünet lesz. Meglátogatlak! :dev:

Edited by Sütyi, 2006 október 6. - 19:52.

#603 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 20:35

A... miveeel? Posted Image A lov...... Jaaa, hogy a lovaglásaim? :confused: Azok vannak... :rolleyes: Nem lovagolok,na! Posted Image Vagyis csak Mulatton, íszer-ószor felülök rá, csak hogy azt a keveset ne feledjem, amit már összeszedtem... Örülök, ha elvégzek minden mást a ház körül, és lemozgatom a lovakat. Mert legalább azt megteszem. Legújabban olyan Ágimamos módszerrel, Posted Image futószár, kantár, minden nélkül, a körkarámban, hanggal. Errõl írtam egyébként a futószáras topikban.Azt hiszem, valahogy megérdeklõdöm, mikor lesz a parellis része a holnapi kertai mutatványnak, és legalább arra a kis idõre átautózok.És jól teszed, ha lovagolsz. Ki is kell használni azt a kevés szabad (és szép) idõt. Az a nyereg akkor egy bock-nyereg?

#604 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 20:45

A... miveeel? Posted Image A lov...... Jaaa, hogy a lovaglásaim? :confused: Azok vannak... :rolleyes: Nem lovagolok,na! Posted Image Vagyis csak Mulatton, íszer-ószor felülök rá, csak hogy azt a keveset ne feledjem, amit már összeszedtem... Örülök, ha elvégzek minden mást a ház körül, és lemozgatom a lovakat. Mert legalább azt megteszem. Legújabban olyan Ágimamos módszerrel, Posted Image futószár, kantár, minden nélkül, a körkarámban, hanggal. Errõl írtam egyébként a futószáras topikban.Azt hiszem, valahogy megérdeklõdöm, mikor lesz a parellis része a holnapi kertai mutatványnak, és legalább arra a kis idõre átautózok.És jól teszed, ha lovagolsz. Ki is kell használni azt a kevés szabad (és szép) idõt. Az a nyereg akkor egy bock-nyereg?

Éppen felülve is le lehetne mozgatni azokat a lókat. :) :)

#605 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 20:57

Erre gondoltam én is. Legalább az egyiket, pl. Mulattot. Esetleg naponként váltakozva.Vagy ezek barátságtalan gondolatok, Ági? :confused:

#606 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 21:00

Erre gondoltam én is. Legalább az egyiket, pl. Mulattot. Esetleg naponként váltakozva.Vagy ezek barátságtalan gondolatok, Ági? :confused:

Inkább ráfogja, hogy nincs ideje, mert futószárazni kell. :D

#607 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 6. - 21:07

Távol áll tõlem, hogy piszkáljam Ágimamot, de engem már régen birizgál ez a dolog. :)Ugyanakkor meg is értem, mert Ági nem gyakorlott lovas, egyedül van, bármi történik. De a lovak legelõn vannak, ha jól emlékszem, tehát maguk is mozognak. Nem történik tragédia, ha egyszer-egyszer egy kis lovaglás érdekében a másik kettõ futószárazása elmarad. Szerintem.

#608 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 7. - 19:38

Ágimam!Petya féle (kár hogy berágott itt a fóumon mert nem csinál többet ) igen jó nyergemre tettem a birka bõrt, naggyon szupi lett, de kérek még másikat is mert nagyon kopik a sok lovaglástól. :kir: Ami a lovaglást illeti én azt mondom egyikre felülsz a másikat meg kiviszed száron és le van tudva a dolog :kocc: Ja és ha az egyik meg szakad akkor van tartalék is. (na jó ez vicc volt, na jó nem jó)Ui: tényleg vicceltem én is felváltva hordom ki õket. Ez azért is jó mert ha egy marad az udvarba az megy föl alá mint a duracell nyúl és nem kell lemozgatni. :D

Edited by RIDERMAN, 2006 október 7. - 19:41.

#609 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 7. - 20:26

Jó. Akkor megmondom. Nincs késztetésem. Vagy mi. Én ezt nem tudom megmagyarázni. Nem félek. Mulatton legalábbis nem. Angyi tetején is csak "izgulnék talán" egy kicsit, mert õ mégiscsak egy frissen belovagolt, nagyon fiatal kis ló, aki éppen annyira az elején van a dolgoknak, mint én. Amikor más ráült (kivéve talán azt a lányt, aki Herceget lovagolja be, meg Fecót) mindenki alatt olyan "kis virgonc" volt. Tény, amikor én ültem egyszer fel (itthon), amirõl (azt hiszem, a Kis szinesekben) beszámoltam, úgy tûnt, vigyáz rám, és lassított azon a kis "izgi-mizgi" tempóján, ügetni is úgy ügetett, mintha lassított film lenne... mégis... nem tudom.Tudom, hogy voltam vele terepen, mielõtt hazahoztuk volna. (Az mintha nem is õ, vagy nem is én lettem volna...) És tényleg olyan volt, mintha egy öreg iskolalovon ültem volna. De akkor ott ment elõttünk az oktatója, ami nekem is, a lónak is biztonságérzetet adott. Az akkor volt, ott volt. Itthon kimentek vele a gyõriek terepre. Elöl ment Herceg az oktatójával, utána Rochelle Mulával, végül Join Angyival. Rendben van, minden ok. volt. De Join évek óta lovagol, fiatal, sportos kiscsaj. Utána FranciaLaci ült rá, vele is jól ment. A két fiatal között én egyszer ráültem, de pont egy ringlófa mellett, utána begyalogolt velem a fa alá, onnan nem nem tudtam kihozni, és biztos nem véletlen, hogy Join is, Herceg oktatója is mondták, üljek át Mulára, nekem az biztonságosabb lesz. Azóta senki nem lovagolta. Tulajdonképpen összesen talán 15x ült ember Angyin, március óta amikor hazakerült. (Beleértve azt a két hetes idõszakot is, mikor Fecó egyszer - kora-nyáron itthon maradt két hétig , és szinte naponta ráült.) Mit tudom én, tán azt is elfelejtette, amit addig tudott.Nyáron ment a házfelújítás, majd bele purcantam. Akkor is minden egyedül az én nyakamban volt.Fecó ha nagyritkán itthon volt, nem gyõzte pótolni, amit a hétköznapokban én egyedül nem tudtam megcsinálni. Utána elkezdte csinálni a box elõtti tetõt, három hétvégéje ráment, úgy, hogy két-háromhetente volt csak itthon. Számoljátok ki, másfél-két hónapra esett 2-3 hétvége. Ez elment a tetõvel. Úgy, hogy látástól-mikulásig, és akkor ebbõl állt az egész itthon töltöt ideje. Ma du. 1-re ért haza. Ebédeltünk, kimentünk Kertára, de épp lecsúsztunk a Parelli-show-ról, már szedelõdzködött a társaság. (Azért elbeszélgettünk a házaspárral, akik bemutatták, keszthelyi, nagyon szimpatikus, szerény emberek.) Itt a három ló. Tényleg - néha - nem is tudom, minek. Azon kívül, hogy minden nap kint vagyok kicsit náluk, és jó, amikor a konyhaablakon kinézek, látom, hogy szénázgatnak, vagy hátrébb legelnek.jó éjszaka hallani, ahogy dübörög a föld, szinte rezeg a padló, mikor a hûvösben oda-vissza vágtáznak hosszában a legelõ végétõl a karámbejáratig, ami kb. 15 m-re van a hálószobától. :ang: Arra alszom el, hogy hallom, horkantgatnak, prüszkölnek egyet-egyet... Ennyi.Lehet, hogy nincs bennem több. Hogy csak szépen elképzeltem, hogy én majd ennyi idõsen rendben tudom tartani a házat-kertet, barkácsolok, fúrok-faragok-tiplizek, mozgatom a lovkat, s mellette szépen megtanulok (valahogy egyedül) lovagolni. És még élvezni is fogom. De lehet, hogy jobb, ha belenyugszom, ennyi csak, amire képes vagyok. Nem is tudom, érdemes-e anyagit-fizikait beleölni, hogy Herceg teljesen be legyen lovagolva. Az bánt, hogy Angyi oktatójának az lett volna a legnagyobb fizetség, ha tudja-látja, hogy "learatjuk a munkája gyümölcsét". Most lehet, belegondol; érdemes volt-e 5 hónapig tanítgatni ezt a kis lovat. Tudom, Packa, Adrienn, azon kevesek közé tartoztok, akik (ki tudja, milyen indíttatásból, okból) õszintén drukkoltatok nekem, hogy sikerüljön. Mikor fellelkesültem, belelendültem kicsit, mindig ott voltatok, hogy egy-két biztató szót mondjatok, próbáltatok ezzel tovább-"gurítani" ezen a rögös utamon, - mindig - most is - hálát éreztem ezért. Anyagilag is túlvállaltuk magunkat kicsit ezekkel a lovacskákkal. (Kicsit nagyon.) Momentán nem tudjuk elhozni Angyi nyergét az Alföldrõl, nem tudnánk finanszírozni Herceg belovaglásának befejezését, nincs a férjemnek autója. Sovány vigasz, de nekem valahogy így is (szinte) teljes ez a lovazásos kép. Van itt három ló, akik láthatóan baromi jól érzik magukat. Az ellen nincs különösebb kifogásuk, hogy néha macerálom õket ezzel a "mozgatással", különben meg elvannak boldogan. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxEddig jutottam kb. három-négy órája. Így maradt az ablak a félig megírt "titkokkal" idáig. Közben tettem-vettem, vacsoráztunk, stb. Aztán Fecó látta, milyen bõszen írok, én meg mondtam, olvassa el. Aztán beszélgettünk. (Errõl is.) A végén ecseteltem, holnap egész de. fõzni fogok, aztán majd jól belakunk, utána elnehezülünk, és szundikálni lesz kedvünk...Nem, majd rugdossuk egymást. Mindkettõnkre ráfér. Mondja párom. Neki is restancia-érzése van folyamatosan ló-ügyben.Majd jól eldugom a "listát", amin csak gyûlnek-gyûlnek az "ez tényleg férfimunka" c. énnemtuttammegcsináni-dolgok. Azok ráérnek. Majd ki lesz vízkövezve a boyler két-három hét múlva, vagy valamikor. Amikor monnyuk nem szombaton 1-kor, hanem esetleg péntek éjjel még hazaér. Meg a többi dolog is meglesz...valamikor. Fontossági sorrend van. (Õ nem érzi az én "sürgetõ idõmet", mert még viszonylag fiatal, és engem is annak tud/hisz, képtelen megérteni, hogy elrepül 5 és fél év, és 60 leszek. Mindig azt mondja: - "Ááááá, messze van még az! " :rolleyes: Hogyan kéne kinéznem, viselkednem, nyögnöm-nyavajognom, hogy tudatosuljon benne - a valóság?)De jóvan, nem is ez a lényeg.Érdekesen tudnak alakulni néha a dolgok. Itt van a mi - enyhén szólva fura - lovas életünk, ugye, és itt vagytok ti, Packa és Adrienn, akik most kimondattátok velem azt, amit szorgalmasan titkoltam idáig magam elõtt is. Én Fecónak sem akartam errõl beszélni, mert érzékeny a gondjaimra, viszi magával a többezer kilométeres munkájába, törpöl rajta, bántja, lelkiismeretfurdalása lesz. De aztán mégis jó, hogy itt voltatok, azt írtátok, amit, mert Fecó azt mondja: holnap felülünk. Hát akkor felülünk.

#610 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 7. - 21:34

Végre! Örülök, hogy érdemes volt provokálni kicsit :ang:

#611 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 7:37

Jó. Akkor megmondom. Nincs késztetésem. ........Hát akkor felülünk.

Ugye, hogy van? :D Hajrá!

#612 metaxxa86

metaxxa86

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 7:51

Ágimam! mindenképpen mesélj ám, milyen volt a lovaglás!! én meg aktívan szervezem be 2 barátnõmet, h látogatást tegyünk Nálad, de egyelõre még nem jutottunk dûlõre idõpont ügyben, na de majd.... :gm: :gm: :gm: :yeah: jó lovaglást, mindent bele!!! pusziiiii!!!!!! :dev: metaxa

Edited by metaxxa86, 2006 október 8. - 7:52.

#613 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 8:12

Mért gondoltam én mindig úgy, hogy néha csak ürügyeket keresel? Még magadnak is. Jól gondoltam volna? Nem is lényeg ez most, az a lényeg, hogy felültök. Már nincs kánikula, az idõ jó, nincsenek most bogarak sem, és Fecó is otthon van.Ha Fecó hazaér, elsõk legyenek a lovak, a többi úgyis megvárja. :) (és legalább pihensz te is és õ is. vagy már megint nem jól látok vmit? :rolleyes: )Ügyesek legyetek! :ang:

#614 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 15:35

Csak nézek ki az ablakomon: odakint szépen süt a nap, hûvös, de tiszta az idõ.Lenézek az asztalomra: elõttem tornyosuló tanulnivalóim. Próbálok odafigyelni, de csak-csak kilesek az ablakon, és lélekben már valahol a Balaton-felvidék erdeiben ülök a kis Tinán, szinte érzem az õszi erdõ illatát. Vagy réten vágtatok vele, a Nap sugarai simogatják az arcom, átmelegít. A melegségrõl eszembe jut Szõke puha szõre, amikor odabújok a nyakához, belefúrom az arcomat a bundájába, és õ bogarássza az orrával a nyakamat.Ha ott lennék, nem biztos hogy lovagolnék. Csak kiülnék a rétre, és nézném õket. A lovakat.De messze is van most mindez tõlem...szinte fényévekre érzem magamtól a lovardát.Lovagoljatok amíg lehet, amíg tudtok. Minden lehetõséget ki kell használni, mert késõbb már nem biztos, hogy lesz...

#615 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 19:52

Ágimam!Hát akkor felültetek?B1([size=3]Magán ment[/size]!)

#616 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 8. - 20:24

Igen. :)Délelõtt agyon aggódtam magam, mert erõsen fújt a szél, és Angyink (igazi NÕÕÕÕ!) ilyenkor zizi szokott lenni. Fõleg, ha ez egybeesik a sárlásával. Arra gondoltam, ez is egy próbatétel, az Öreg most mindent belead, hogy legyõzzem a kételyeimet, illetve hogy gyakoroljam eme lélekfacsaró erõgyûjtést.Aztán délutánra - mire kikeveredtünk - elcsitult, mire végeztünk, teljesen szélcsend lett. Tény, hogy inkább Mulattot nyuvasztottam, és Angyin csak kb. 5-10 percig ültem, de kezdetnek (folytatásnak) most beértük ennyivel. Csak lépésben mentünk, de ennyi kihagyás után - elsõre - nem is kellett nekem több. Nem felejtettem én el semmit. Fecó szerint legalábbis nem. (Ugyanilyen bénácska voltam egy évvel ezelõtt is. :D)Azt beszéltük meg, hogy azokban a napokban-hetekben, mikor egyedül vagyok, amennyit csak tudok, Mulázok, és ha Fecó itthon van, Angyizunk is. (A Herceg kérdés egy nagy kérdés marad egyenlõre. Majd lesz valami vele is.)Nagyon jól esik, hogy szíveteken viselitek lovas-sorsom. Így tényleg nehéz feladni. Egyszerûen nem lehet. Köszönöm a a drukkot, a bíztatást, a nógatást. [B1, magán nem jött!]

Edited by Ágimam, 2006 október 8. - 20:25.

#617 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 9. - 7:18

Ágimam!Gratulálok!A magánról annyit, hogy lustaságomat legyõzve jó féloldalnyit pötyögtem, de úgy tûnik, hogy a fórumnak ez az új formátuma még nem fekszik nekem. (Csak tudnám hová küldhettem?)Csak így tovább! Üdv: B1

#618 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 9. - 9:33

Igen. :)

Gratula! Felülni, felülni, felülni! Minnél többet. (Nincs senki a környékeden, aki lovagolna veled, esetleg némi segítségért cserébe?) Egészen addig, amíg el nem múlik a felülés elõtti gyomortáji feszültség. Utána lehet lazítani. :)

#619 metaxxa86

metaxxa86

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 9. - 10:35

ÁGIMAM! GRATULA!!! írtam emilt!!! :rolleyes:

#620 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 9. - 13:21

Konkrétan a környéken senki, akire számíthatnék. Egy veszprémi lány jönne - ha tudna, de az egyetem eleszi az idejét-energiáit rendesen. Azért remélem egyszer-kétszer meglátogat...:)(Most - gondolom beleolvastak ebbe a topikba - a gyõriek közül is talán jön valaki nemsokára. :) :ang: Tudod, szeretnek nálam lenni, lovazni, de 8o km. - másfél órás út oda, másfél vissza - nem piskóta, fõleg úgy, hogy midannyian tanulnak, fõsulin, egyetemen, néhányuk utolsó éves, szóval ha valaki, én tudom, milyen gátakat tud szabni a távolság... :( )Köszönök mindent még egyszer, Packa, Többiek!

#621 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 10. - 13:14

Nincs valakinek véletlenül eladó használt,38-as bõr lovaglócsizmája?

#622 metaxxa86

metaxxa86

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 10. - 15:44

Egy veszprémi lány jönne - ha tudna, de az egyetem eleszi az idejét-energiáit rendesen. Azért remélem egyszer-kétszer meglátogat...:)

MEGYÜNK VASÁRNAP MAM!!!!!! :gm: :gm: :gm:

#623 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 10. - 22:41

Ok, nagyon várlak Benneteket! (Nemijeszgecc ám ezzel a három gonoszul vigyorgóssal! :D)MA:Mula most kimaradt. Angyival kezdtem. Mindhárman békésen szénázgattak az ebédre járó jókora almaadag után. Végig figyelték, ahogy készítgetem ki a boxszal szembeni hintaágyra a kötõfékeket, ny.alátétet, hevedert, futószárat, stb. Nem hülyék, a szerszámok láttán mind nyomult be a boxba, háttal a kijáratnak, elmélyülten tanulmányozni a szembe-falat...:D Ezt utálom. Tudom, tudom, hogy soha, egyetlen ló nem fog rajongani azért, hogy kiszakítsák békés legelészésébõl, faroklengetõ nyugalmából, de mégis... Elõrelátó voltam. Volt már ilyen, hogy - látván az elõkészületeket, hallván a kantárak csörrenését - fedezékbe vonultak. Készítettem sárgarépát a zsebembe. Nem szokásom nasival indulni a karámba, de ilyen esetekben mégiscsak jól jön. Angyi kapott elõször "szagot", s õt tudtam legkönnyebben zsinóron kívülre csalogatni. De ott kint aztán... Elindult a "semmitnemakarokafejemre"-körözés, amit a kiképzése elõtt olyan tökélyre vitt, s ami miatt akkor én már elkönyveltem "problémás lónak" is.Kezemben a kötõfék, vállamon a kantár. Vagy tíz percig vacakoltam, mire leszereltem a szárakat a kantárakról. Egyrészt honnan is lenne ebben rutinom, másrészt mitõl is lennének ezek a kantárak jól bejáratódva? Olyan kemény, merev még a bõr... hisz alig volt használva :(.Tudtam, minél tovább break-elünk, annál nehezebb lesz a mutatvány, s lehet, a végén még fel is kell adnom, mert ha Angyi egyszer a fejébe veszi, hogy NEM, hát onnantól kezdve... :rolleyes: Éreztem, hogy keményedik a mogyoró a gyomromban. Sõt, éppen azon igyekszik, hogy dióvá alakuljon. Aztán eszembe jutottak egy Barátom szavai, akivel tegnap késõ éjszakáig leveleztünk. " - Ne felejtsd el, hogy a lovad iránti felelõsségbe leginkább az tartozik bele,hogy Te magadat hogyan "neveled", "formálod" lovas emberré...Tehát nem kell szorongást, rossz hangulatot begyûjteni, az hátráltat... hátráltat Téged, és az a lónak sem jó."Akkor nem gyûjtjük be a szorongást.Kezemben a répával és a kötõfékkel határozottan melléléptem, a jobb tenyerem már az orra feletti részen is volt. Ugyanezzel a mozdulattal rákanyarítottam a kötõféket. (Érdekes... tudtam elõre, hogy vinnem kell a kötõféket is? Na ja... a boxbavonulás :rolleyes: ) Megkapta a sárgarépáját. Elléptem a vezetõszárért, mert annyi minden nem fért a kezembe-vállamra. Angyi megint elkezdett körözni. Fõként a gömbölyû hátsóját mutatta. Ez vészesen hasonlított a kiképzése elõtti idõkre. Hát ezt jól megcsináltam. Hagytam, hogy elszokjon a munkától, a szerszámoktól, hogy beleélhesse magát; õ már csak egy "örömlány" marad itt, aki egész nap almát-szénát, kaszált füvet és lucernát majszolgat, ficánkol, ha kedve tartja, gondja sincs a világra, s ez így lesz mindig, míg világ a világ... Ismét elõ kell vennem a határozottságomat. Nem kergetõzhetünk-balettozhatunk itt napestig. Ha megérzi bennem azt a bizonytalanságot, tétovázást, amit a beiskolázása elõtt produkáltam, kezdõdhet egy új harc, hívhatom a tantóbácsit, nyüszöghetek, hogy nem bírok vele. Azon se csodálkoznék, ha X. röviden és tömören (ám igen kedvesen és udvariasan) azt mondaná erre: b...d meg!És megint a Barátom szavai: - "Tehát kialakulnak bizonyos tiltakozó ritusok..." És bingó! Angyi valóban két perc alatt ritussá alakítja a "nemakarom-te kergetsz-énmenekülök-úgyserakodrám-éngyõzök-fogjmeghatucc"-játékot. Nem, nem! Ahogy a kötõfék rád került, a kantár is ugyan oda kerül, te pici qva! Úgy szorította össze a fogait, mintha egy döglött békát akarnék beletuszkolni a szájába. De neámhogymá'! Zsonglõrködés, súgó-búgó hang, ahogy pici korában , "dajkáláskor" szoktam...:D, és már fenn is van a kötõfék.És még csak ekkor jött a nyeregalátét (naná, hogy amit szülinapomra kaptam az Enyémgyõriektõl!), amihez elõzõleg szintén jó sok vacakolással kettõbõl "gyártottam" egy elég hosszú hevederszíjat, felügyeskedtem rá ezt is. Pálca (ezzel csak körbe akarom símogatni, legyeket hessegetni róla, hogy soha ne csak azt jelentse a számára, hogy "fegyelmezés", soha ne történjen meg, hogy tágra nyitja a szemeit, mikor meglátja), futószár, még két darabka sárgarépa a zsebbe, és irány a körkarám. Érdekes; az az Angyi, aki a múlt héten mindenféle felszerelkedés nélkül, egy szál kötõfékkel akkora viháncot csapott az elsõ körökben, most milyen fegyelmezetten lép- és üget itt nekem...:D Ennyit számít a kantár, meg az a felhevederezett ny.alátét. Úgy váltja a jármódokat - hangra, már elsõ körben, mint egy kis eminens. Attól a pillanattól kezdve, hogy rákerült a kantár, a kis makrancos hölgybõl "katonalány" lett.Aztán becibáltam az odakészített cavaletti-rudat. Elõbb lépésben átvezettem rajta - vagy kétszer, aztán kiküldtem körre, és átlépettem vele, aztán ügetésben is. Nem volt újdonság a számára, bár utóljára ezt a Gödöllõi dombság környékén gyakorolhatta. Egyre jobban figyelt, és egyre precízebben kiszámította a lépteit, hogy ne koppanjon a léc. Itt hagytuk abba. Fél óra kb., elég is volt. A körkarámból kifele menet megkapta az egyik, a leszerszámozás után a másik kis darabka sárgarépáját. (Fõleg, mert nem rángatta a fejét, mikor szedtem le a kantárt róla.)Ezután Herceg következett, de azzal majd holnap untatlak benneteket... :kv:

Edited by Ágimam, 2006 október 10. - 22:42.

#624 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 14:14

Jó olvasni! :) Látod milyen könnyû a jónépnek örömet okozni? :D

#625 metaxxa86

metaxxa86

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 17:09

Nincs valakinek véletlenül eladó használt,38-as bõr lovaglócsizmája?

40-es gumicsimma nem jó?? 2 éves és lószagú!! óccsón megszámítom :dev: :dev: :ang: :ang: :gm: :gm: baráti áron.... az h kicsit nagy, az meg nem lényeg, ne törõdj vele. lötyög aztá kész. az se gáz ha elhagyod lovaglás közben. jó az ... szóval...lesz biznisz? :yeah:

Edited by metaxxa86, 2006 október 11. - 17:12.

#626 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 17:48

Persze,jó lesz,köszi:D.Adok érte egy lyukas,fekete lovaglókesztyût,de ha nem elég,kaphatsz egy 7éves,enyhén lószagú és lószõrös sportcipõt is:D.Te meg azzal ne törõdj,ha kicsi,kivágod az elejét,azt jóvan,melegbe úgyis jó,ha szellõzik :kir: (amúgy már lenne csimmám,ha 39es lábon élnék,bõr is,meg gumi is.A 38as is csak azér kell,h télen is tudjak bele pakolni,3 réteg vastagzokni,stb..)(amúgy félelmetes,hogy egy 10 éves kislánynak már most akkora lába van,mint nekem,de legalább jövõre örökölhetek pár dolgot :gm: )

#627 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 19:53

Mivel ma nagymosást csináltam, és a téli/nyári ruhák cseréjét a gardrob-emeleten, csak "kantár-próba" volt mindhárom lócskánál. Ez abból állt csupán, hogy rájuk tettem a kantárt. Ennyi. Most nem volt "menekülés-körözés" Angyival, de Herceg még mindig úgy rázza a fejét levételkor, mint egy tébojult... :rolleyes: A tegnapi folyt.:Hercegnél soha nem okozott gondot a kantár felrakása. Most sem. Rá is "felszereltem" a ny.alátétet, s elindultunk.A körkarám felé menni nem sok kedve volt neki sem, de némi sárgarépadarabka meghozta a kedvét.Bármost futószáron volt, kantár volt rajta, tehát a "kezemben volt", többször is átváltott ügetésbe önszántából. Ugyanennyiszer ügetésbõl vágtába. Csak a fél órás foglalkozás végefelé jutottunk oda, hogy szépen, engedelmesen, hangra váltotta a jármódokat. Ezt nem értem, hisz amikor "meztelenül" dolgoztam vele (tehát a kötõféken kívül semmi nem volt rajta, s futószár sem volt rákapcsolva), kb. csak az elsõ 10 percben volt "meggajdulva", utána tul. képpen szebben csinált mindent, mint most, felszerelkezve. A kavaletti-rud átlépését vele is gyakoroltuk, bár õ sokkal kevésbé figyelmes, mint Angyi. Azért amikor elsõre sikerült "koppanás" nélkül átlépnie, kapott egy falatka répát. Vele nem is próbáltam egyenlõre ügetésbõl átléptetni, ezt még gyakorolnunk kell. Azt figyeltem meg, hogy általában hangulat kérdése, mennyire rázza a fejét, amikor szedem le róla a kantárt, (valamennyire mindig rázza) de most jópár percig ezzel idõztünk. Azt találtam ki ugyanis, hogy amíg nem marad nyugton, nem veszem le a kantárt. Hát komolyan mondom, az egész körkarámos dologba nem fáradtam úgy el, mint abba, hogy mindannyiszor, ahányszor bõsz fejrázásba kezd, visszacsusszantom a fejére a kantárt. Mérgemben még a nyakát is megkoccintottam a vez.szárral, annyira nem vot képes egy pillanatig sem nyugton tartani a fejét...:( Majd megyek a problémás topikba, van-e erre valami technika... :rolleyes: Holnap bankba megyek, meg viszem a kamerát a szervizbe, de majd igyekszem idõt szorítani rájuk megint.Hogy miért nem ültem fel tegnap? Mert még nem. Megint idézem a Barátomat: - "A fontos az, hogy soha nem kell többet bevállalni, mint amiben biztos vagy, vagy amihez kedvet érzel. ... És ha pl futószárazod, és sz*r napja van, és nem mersz ráülni: nincs semmi baj. Majd legközelebb. Ez nem megfelelés kérdése." :ang:

Edited by Ágimam, 2006 október 11. - 19:55.

#628 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 8:54

Nagy változások történtek a lóállományomban: az összlétszám ismét kettõ!A változás abban áll, hogy mostmár mindkettõ lovagolható! Kb. másfél hónapja vettem egy Pálma nevü 12 éves kisbéri kancát! Nem olyan szép mint Dárius, de nagyon jól lovagolható.Az "állatkertem" is bõvült az utóbbi idõben: egy tacskó, egy komondorkölyök, és a legfrissebb szerzemény --a Jucus nevü családi kedvenc- egy vemhes racka.Jó lovazást mindenkinek: B1

#629 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 9:24

Csak nem a Pinkóczi csárdából vetted azt a Pálma nevû lovat? Amúgy gratula hozzá!

#630 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 9:54

Nagy változások történtek a lóállományomban: az összlétszám ismét kettõ!A változás abban áll, hogy mostmár mindkettõ lovagolható! Kb. másfél hónapja vettem egy Pálma nevü 12 éves kisbéri kancát! Nem olyan szép mint Dárius, de nagyon jól lovagolható.Az "állatkertem" is bõvült az utóbbi idõben: egy tacskó, egy komondorkölyök, és a legfrissebb szerzemény --a Jucus nevü családi kedvenc- egy vemhes racka.Jó lovazást mindenkinek: B1

Gratulálok, és jó lovaglást! :yeah: Emlékszel az elején beszéltünk arról milyen is az ideális ló az a lovaglás elején. :dev: Bocs nem tudtam kihagyni, de mert kiváncsi is vagyok adandó alkalommal megnézném. :kv:

#631 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 12:59

Bartorsi!Igen! Róla van szó!Ha esetleg van valami infód az elõéletérõl arra nagyon kíváncsi lennék!Riderman!Sajnos a váltásnak nem a megúnás (kinövés) az oka. Némileg fájdalmasabb a történet, de már túl vagyunk rajta.Köszönöm mindkettõtöknek a gratulációkat, és szívesen látnálak benneteket némi lovaglásbeszélgetésismerkedésállatsimogatásstb.-re.Külön kihangsúlyoznám, hogy ez vonatkozik a többiekre is. A telefonszámom ott van az adatlapomon(valami yahoo nevü izéhez pötyögtem be). Bármikor hívható!B1 :)

#632 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 13:26

Bocs, B1 nem akartam poénkodni ilyetén módon.Köszi a meghívást, tudod én megyek... :gm:

#633 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 13:44

B1Én csak itt a csárdába láttam, elötte nem ismertem. itt csak néhány hónapig volt. De örülök, hogy jobb helyre került. Sokat nem tudok róla, csak hogy elég menõs, nagyon gyors és sokszor fájt a háta.Amúgy ki jön a Pécselyi tájékozódásira? Október 28-án lesz.

Edited by bartorsi, 2006 október 17. - 13:45.

#634 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 14:33

A Pálma hátfájása minlyen gyakori volt és mibõl állt? Mióta nálam van még nem volt neki.Menõsnek elég menõs volt, és gyors is, de lassan belátta, hogy én nem vagyok egy száguldozós típus és felvette az én "öregessebb" tempómat.Apropó: csak nem ott van a te lovad is?B1

#635 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 19:20

Amennyire én tudom sokszor fájt neki, amikor lovagolták mindig nagyon vastag alátétet, szivacsit raktak alá éppen ezért. Lovaglásnál nem látszott rajta (én sose lovagoltam), csak mondták. Úgy szokták nézni, hogy 1-2 újjal erõsen végigsimítod, nyomod a hátát mindenhol, és ha kicsit elhúzza a hátát, vagy berogyaszt akkor fáj neki, Már nem, de 1 évig ott voltam, sajnos az elválás nem volt problémamentes.

#636 Bundasb1

Bundasb1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 350 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 17. - 19:37

Amennyire én tudom sokszor fájt neki, amikor lovagolták mindig nagyon vastag alátétet, szivacsit raktak alá éppen ezért. Lovaglásnál nem látszott rajta (én sose lovagoltam), csak mondták. Úgy szokták nézni, hogy 1-2 újjal erõsen végigsimítod, nyomod a hátát mindenhol, és ha kicsit elhúzza a hátát, vagy berogyaszt akkor fáj neki,

Köszi az infót. Ezentúl jobban odafigyelek rá. Bár remélem, hogy csak a nem megfelelõen illeszkedõ nyereg volt a bûnös. Elég érdekes formájú a háta és a marja. B1

#637 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 12:33

Már nem, de 1 évig ott voltam,

most ott vagy,ahol a S. Zsófi?vmi ilyesmit hallottam

#638 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 17:06

Sziasztok! Én tulajdonképpen tartozom egy míves beszámolóval. (Szégyenlõs-szmájli)Van énnekem egy Metaxám, aki - amennyit csak az egyetemek fura ura engedi... - járni fog hozzánk lómozgatni. Nagy segítség lesz az a pár alkalom is, ha jönni tud, és remélhetõleg majd a nyáron (iskolaszünetben) többször is. Õ nem sokra tartja a lovaglástudását, de Herceg oktatója is éppen itt volt, amikor õ, és nagyon dícsérte. Szerény, a lovaglás-tudását kb. feleolyanra tartja, mint amekkora valójában, szeretettel, értéssel nyúl a lovakhoz. Múlt vasárnap elhozta a barátnõjét. Mivel nem mesélt róla sokat, azt sem tudtam, kicsoda, de - gondoltam - üsse kavics, a lovaknak mindenképp hasznos lesz. Hát... ez a lány... :):) Gyerekek, még senki nem varázsolta így el Angyit, tán az okítója se, (pedig azzal igen nagy szerelemben voltak ), egyszerûen most is alig hiszem el, mit alakítottak "ezek ketten".Elsõ pillanattól kezdve - mintha összenõttek volna. Nem mondom, eddig is meg voltunk a kis hucullal elégedve, eddig is mindenki dícsérte, hogy milyen jól be van lovagolva, meg milyen jó fej, stb. De ennek a lánynak olyan érzéke van Angyihoz, hogy ilyennel még nem találkoztam. Angyi - vele - úgy viselkedett, mintha már egy élete delén levõ, minden hájjal megkent, koros kanca lenne... :D Elõször futószáron volt. Aztán felült rá, jó negyed-fél óráig tapasztalgatta. Látszott, ahogy percrõl-percre lazul el alatta. Valahogy a "fogára való" volt, ahogy lovagolta, vagy az alkata, szaga, haja szine, mittudomén, a lényeg, hogy egy kis kezesbárány volt. (Tény, hogy nem ma kezdte a lovaglást ez a lány, s az is tény, hogy azon ritka egyedek egyike, akinek a lovaglásában sem Angyi, sem Herceg oktatója egy fikarcnyi hibát nem találna. Ez fix!)Érdekes módon lelassult Angyi üteme is. Ezt nem tudom, hogy magyarázzam, ha lejátszanám videon, ahogy más (mindenki más) alatt megy, és ahogy a lány alatt ment, óriási különbséget látnátok. Ha emlékszik valamelyõtök a beszámolómra a kis szinesekben, ahol leírtam, mekkora "naaagy hõsként" ülem fel rá (az esésem után, idén kora-nyáron), és hogy Fecóval mindketten úgy láttuk, vigyáz rám, mert felhagyott a kis varrógép-ütemével, szép, lassú ügetésben ment velem. Na, ezzel a lánnyal ugyanígy ment. De most nem azért, mert vigyázott rá, (õ szorul aztán a legkevésbé arra, hogy egy ló vigyázzon rá :D) hanem mert annyira nyugodt volt, annyira kiegyensúlyozottá vált alatta. Elképedve, megbabonázva néztük Fecóval ezt az eggyéválást. Azán elmentek Metaxával és Mulattal terepre, a Somló lábáig, a karámbéli munkával együtt úgy jó 2 órát volt "kézben" a mi kis angyalunk. És még csak bele sem izzadt. Pedig vágtázott is egy darabon. :)Egy szó, mint száz, kincsre leltünk ebben a lányban - csak sajnos elásott kincsre. :( Ugyanis neki magának is 3-4 ló mozgatásáról kell gondoskodnia idõrõl-idõre, ezzel a feladattal is alig bír megbírkózni, munka, mellette két oskola, stb. :( Hát ez aztán a pech! Így kifogni...) Már azon is gondolkoztam: minek is hozta ide Metaxa õt... Mert így csak a szívünk fáj, hogy tudjuk, van valaki, aki szinten tudná tartani, s még fejleszthetné is Angyi tudását, és akirõl kiderült, vsz. egyszeri vendég volt minálunk...nagyon szomorúak vagyunk. Míg el nem felejtem, ez a lány (nem is tudtam!) fórumos. Õ Katica431 :ang:

Edited by Ágimam, 2006 október 20. - 17:07.

#639 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 20. - 17:16

Köszönöm szépen :ang: ja és azt elfelejtetted hozzátenni,hogy:TE is lovagoltál!!Angyin is és Mulán is! :D

#640 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 1. - 9:59

Ágimam! Hétvégén mit csinálsz? :dev: Most tanulok gyorsangyorsan még amíg lehet, a következõ hétre, és ha ráérsz, le tudnék ugrani (eddig úgy néz ki) mondjuk egy napra. Vagy másfélre. :) Az idõ hideg itt Palotán, jó nagy szél volt pár napja, úgyhogy a fákon már nincs szinte egy darab levél sem. Kezd elszomorítani a táj. Hétfõn lovaztunk egyet az erdõben, gyönyörû volt. Vastag avar, átlátható, színes erdõ. Azért szép az õsz is nagyon! Szombaton pedig szaladtunk pár jó nagyot, a lovaknak jó kedvük volt. Megnéztük Játék-e a gyorsabb, vagy a kis hucul, Mirza. Hát igaz, hogy én hajtottam a Mirzát, a Játékot meg nem annyira, de fej-fej mellett mentünk végig. Nagyon jó volt. :)Mi a helyzet a többi megyeivel? Annyit lovaztok, hogy nincs idõtök a gép elég ülni? :) (az nem lenne baj mondjuk)