Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zalaiak

• Please log in to reply
2209 válasz a témához

#601 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 3. - 17:10

Backnight!
Te itt laktál Zalaszentlászlón?Csak nem a szentmihály pusztán????????Lehet ismerjük egymást.....

Nem, az a Jóskáék tanyája volt. Annak az utcának az elsõ házában laktam amelyik ment le Szentmihálypusztára. :)

#602 Szlatina

Szlatina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 77 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 3. - 18:53

Nem, az a Jóskáék tanyája volt. Annak az utcának az elsõ házában laktam amelyik ment le Szentmihálypusztára. :)

Az oké hogy A JÓSKÁÉK TANYÁJA VOLT CSAK AZT HITEM OTT MELOZTÁL VAGY VMI ILYESMI:)DE MOST MÁR TOM HOGY NEM :)NEM ÉRTEM MIÉRT HAGYTAD ITT EZT A VIDÉKET JÓ HELY.A PUSZTÁN ÉN IS MELOZNÉK SZIVESEN CSAK....EZ NEM LEHETSÉGES SAJNA EGYÉB OKOKBÓL ......

Edited by Szlatina, 2011 augusztus 3. - 18:54.

#603 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 3. - 20:10

Az oké hogy A JÓSKÁÉK TANYÁJA VOLT CSAK AZT HITEM OTT MELOZTÁL VAGY VMI ILYESMI:)DE MOST MÁR TOM HOGY NEM :)NEM ÉRTEM MIÉRT HAGYTAD ITT EZT A VIDÉKET JÓ HELY.A PUSZTÁN ÉN IS MELOZNÉK SZIVESEN CSAK....EZ NEM LEHETSÉGES SAJNA EGYÉB OKOKBÓL ......

Tényleg jó hely. Mit szeretnél dolgozni ott?

#604 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 3. - 21:04

Járjatok kérlek nyitott szemmel!
Elvesztek a kutyáink.

Már teleplakátoltam Háshágyot, Vaspört, Csébet, Rimányt, de egyelõre semmi. :(

#605 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 3. - 22:25

Húha! Remélem elõkerülnek! :( Nálunk már 2 hete vadásznak. A körbálát arra értettem, hogy szerintem célszerûbb, ha az ember tudja korlátozni a mennyiséget. akkor nem is lesz akkora pazarlás. A mi lovaink tuti addig állnának mellette, amíg be nem tolnák az egészet. A siló etetésrõl meg annyit, hogy nem hiába nem eteti senki azt a lovaival. Ésszel adagolva, odafigyelve persze jó, de... nem lónak való. Ha a nyers silókukoricára gondolsz, ami nincs feldolgozva, az teljesen más. Unalmukban szívesen elszórakoznak a kukoricaszár rágcsálásával, és azon a fejek sem olyan fejlettek, hogy gondot okozzanak. De azt is csak mértékkel, tényleg csak szórakozásnak. Én minden ilyen, lónak nem igazán való dologtól, félek. Hiányzik a kellõ tapasztalat, tudás ehhez. Maradok a beváltnál.

#606 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 8:31

Húha! Remélem elõkerülnek! :(
Nálunk már 2 hete vadásznak.

Hû, ha esetleg ismersz személyesen egy-két vadászt, megkérdeznéd nekem, nem lõtték-e ki õket? Még azt is jobb lenne tudni, mint ez a bizonytalanság...

Szerintem silót ott etettek lovakkal, fõleg régebben, ahol mondjuk volt a tsz-ben 200 tehén, meg egy pár hidegvérû, akik egész nap szart meg takarmányt hordtak. Na, azok tuti becsókolták a napi egy-két vödörnyi silójukat*, nem is lett bajuk, annyit dolgoztak... Vagy még ez erdészeti nagy benga belgák :) , azokról tudom elképzelni, hogy silót kapnak, egyszerûen azért, mert ha kéznél van, akkor olcsóbb mint a zab, meg több "nyugodt" energiát ad.
(*Ej, a fene. Persze, szilázst kapnak, nem silót, de a szakmai szleng már csak szakmai szleng marad...)

#607 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 10:03

Sajnos az itteni vadászok nem illetékesek felétek. A fõvadász jár itt minden nap, megérdeklõdöm tõle, hátha... A szilázs/siló (ahogy jólesik :D )emésztéséhez teljesen más baktérium kell, úgy tudom. Alkalmankénti adása nagyobb kárt okoz, mint amennyit az egész ér. Itthon már rend van, ma eltakarítottam volna kb 2 talicska kérget, meg fatörmeléket, erre esik! :gm: A villanypásztor kihúzása elég macerás lesz, mert a vadak átjárnak a terülten. A jelenlegi kütyüjüket át kellene hoznunk ide, hogy pár napot menjen itt, és akkor kiderül, hogy mennyire tisztelik a vadak, fõleg a szarvasok a problémásak. A legnagyobb gond ezzel az, hogy a mostani helyükön a szomszédban érik a körte, és a héten már letesztelték az áramot! :D

#608 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 10:26

Köszi az info-kat, akkor a szilázst inkább hanyagolom. Bezserzek inkább egy halom kukoricaszárat levelestõl, aztán azzal el tud(nak) szórakozni, legalább leköti õket. Szárazon meg majd meglátjuk, szeretik-e. Barik imádták. (Persze tudom, a birka nem ló...) Hitetlen! Szegény kutyusok, milyenek voltak? Mert fajkutyát, ami nincs elvadulva, az igazi vadász csak végszükség esetén lõ le, de a nem faj kutyákat bizony kénytelenség gondolkodás nélkül lepuffantani. Remélem a Tieid azért meglesznek! Mackó! A vadak a villanypásztort csak addig tisztelik, amíg van benne delej. Soxor sajnos még akkor sem... De ahogy nincs benne áram, vagy lecsökken az erõssége, azonnal átmennek rajta. Ja, és a szarvas lazán helybõl átugorja a 160-as kerítést úgy, hogy hozzá se ér, szóval 180-ra kéne rakni a legfelsõ szálat, hogy ne jusson eszébe ugrabugrálni.

#609 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 11:05

A szarvas nem igen ugrálja keresztül a szalagot, hanem átmegy rajta. 1,2-es dróttal lesz kombinálva, úgyhogy talán akkora kárt nem tesz. Az õz meg átugrik, átbújik a két szalag között, az nem igen szaggat, mert alig 30 kg, annál a szalagok meg erõsebbek. A biztonság kedvéért nem lenne jó, ha az éjszaka közepén világgá mennének a lovak! :gm: Itt minden föld körbe van pásztorozva, elég szépen megtanultak közlekedni a vadak, van is elhullás bõven! :D Sajnos a vadászok egyáltalán nem ismerik fel, hogy melyik kutya fajtatiszta, és melyik nem. A vizslán, és a jagdon kívül nem ismernek fel semmit. Legnagyobb része a vadászoknak nem is kutyás. Nálunk a német vizsla a menõ, kennelben egész életében, tényleg szép karrier egy vadász mellett. A mi vadászainkról nyugodt szívvel merem mondani, hogy ezeken kívül más fajtát nem ismernek fel. Nálunk a lovak kukoricaszedés után a kivágott szárat kapták meg.

#610 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 12:12

Nem láttál még repülõ szarvast. :D Én már láttam érdekes dolgokat... Többek közt olyat is, hogy szarvas kidugta a fejét az erdõbõl, megszagolta a szalagot, konstatálta hogy áram alatt van, szépen elment. 1 hétre rá ugyanott kijött, addigra megbugázták a szerkezetet, megszagolta, nem volt benne áram, lehajtotta a fejét, és nyugodtan átsétált rajta, közben persze vitt mindent. :kir: De láttam már 1,60-as sodronykerítést olyan gyönyörûen átugrani, hogy egy díjugrató lónak is dicséretére válna :D Na jó, az 5-6 hónapos borjú kicsit fennakadt, de végül az is átevickélt :kir: Hát amelyik vadász nem ismeri fel a kutyákat, az az én szememben nem vadász, max. puskás ember... Sajnos sok van belõlük. Nálunk is. A drótos német vizslámra azt hitték, hogy keverék... :( Jó persze egy mittudoménmilyen ausztrál zsebkutya-féleséget én se ismerek fel, de azért a masztiffot meg tom különböztetni mondjuk egy törpespicctõl. Enyém kutyáim se a kennelt, se a láncot nem ismerik, de a nagyok még a pórázt se nagyon... Egyszerûen nem kell. Én is szedés utáni szárra gondoltam. Tavaly kb. 3-4 mázsányit gyûjtöttem a birkáknak, egész jól elvoltak vele télen. Szépen leszedegették a leveleket, gondolom lónak is jó szórakozás.

#611 Szlatina

Szlatina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 77 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 17:38

Tényleg jó hely. Mit szeretnél dolgozni ott?

hát elõtte még lenne egy kis tanulni valóm...de egyszer remélem ott leszek köztük
Csak attól tartok hogy már idös vagyok ahoz hogy többet tudjak mint most......Mert sajnos én 10 évesen abba hagytam..... :hupp: és már 22 vagyok.

Edited by Szlatina, 2011 augusztus 4. - 17:50.

#612 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 20:15

Hitetlen! Szegény kutyusok, milyenek voltak? Mert fajkutyát, ami nincs elvadulva, az igazi vadász csak végszükség esetén lõ le, de a nem faj kutyákat bizony kénytelenség gondolkodás nélkül lepuffantani.

Na ezen borulok ki! :mad: Miért értékesebb egy fajtatiszta kutya egy keveréknél???? Elvadulva nincsenek a mieink, de azért hoznak haza néha õzgidát, szarvascsontot, malacbõrt...
Amúgy ott van a hirdetés, az aláhúzott mondat egy linkre mutat.

#613 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 21:12

Igaz, ha a törzskönyvezett, tuti pedigrés kutya egy keverékkel hajtja a vadat, akkor biztos, hogy csak a keveréket fogja célba venni! :gm: A fajtatisztát meg becserkészi és eladja a német vendégvadászoknak. Persze elõtte vesz hozzá papírt a nagybanin! :D Amúgy felétek, ahogy Tamástól hallottam, elég lövöldözõs vadászok vannak, mert neki is több kutyája járt pórul. Nagyon remélem, hogy elõkerülnek! Ilyen sokáig még nem csavarogtak el, igaz? Esetleg nem tévedtek be villanypásztorral bekerített földre? Nálunk hajtáskor úgy kellett a kutyákat kiemelni a drótok között, mert nem mertek átugrani rajta. Van, ahol a disznók miatt több sort is tesznek alacsonyan. 1-2 nap még belefér a csavargásba, de 3. nap már azért hazafelé megy a kutya. :rolleyes: Stuszi! Igazi vadász? Na, olyat szeretnék én látni egyszer! ;) Hoztam azért egy képet is. Így csináltuk meg a szomszéd felõl, még lesz rá 2 sor szalag is. A kerítés mögött a ganyétároló van, 3x3m-es. Ma kihúztuk egyik oldalra a zsinórokat.

#614 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 22:23

Na ezen borulok ki! :mad: Miért értékesebb egy fajtatiszta kutya egy keveréknél???? Elvadulva nincsenek a mieink, de azért hoznak haza néha õzgidát, szarvascsontot, malacbõrt...
Amúgy ott van a hirdetés, az aláhúzott mondat egy linkre mutat.

Írtam 1 jó hosszút, Neked, meg Mackónak címezve, de aztán inkább mégse, mert nem is lovas téma, és csak harag, meg sértõdés származna belõle. Annak meg értelme nincsen.

Remélem hazatérnek a jószágok épségben! (és õzgida nélkül. :D ) És remélem utána jobban vigyázol rájuk!

Amúgy az aláhúzott kink nálam nem mûködik, jelszót kér belépéshez... (Vagy én vagyok béna...)

Mackó, sajnálom, hogy így látod, de tudom, "megérdemeljük". :( Azért egyszer szívesen látlak, és egy pohár jóféle bor mellett mesélek neked a vadászatról. Az igaziról. Hidd el, azért nem mindenki "Stohl Buci" aki puskát fog a kezébe...

#615 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 4. - 22:37

Szia!
Sztem is szép kiss pac...meg nézted már azota?????

Sajnos nem csak õt, hanem sok másikat SE tudtam megnézni. Kollégám szabira ment, titkárnõnk lebetegedett, úgyhogy 1edül tartottam a frontot, és persze most esnek be a "tegnapra kéne" típusú melók... :mad:
Jövõ 7em kicsit szabadabb lesz, fogom, és nekiállok telefonálgatni meg kocsikázni. Hely felszabadul úgyis, holnap ha minden igaz, elviszik a rackabarikat. Egyik szemem nevet, a másik meg sír. Már nem fogom a reggeli kávémat bégetõkoncertben elkortyolgatni... De legalább jó helyre mennek, egy kecsketenyésztõhöz, nagy legelõre, aki csak azért veszi meg õket, hogy legyen ilyen is, meg mert olyan jól néznek majd ki a kecskék mellett. :)

#616 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 10:40

Na itt a link helyesen.

Stüszi!
Nem tudok rájuk jobban vigyázni, csak ha megkötve tartanám õket. 2,5 hektárt nem lehet kutyabiztosan bekeríteni, sõt, 4 év tapasztalata azt mondatja velem, hogy EGYÁLTALÁN SEMMIT, SEHOGY nem lehet kutyabiztosan bekeríteni, max 2 méter magas, fél méterre leásott betonkerítéssel, zsilipes kapuval. Ne tudd meg, mennyi mindent kipróbáltunk: fenyítést, dicséretet, kerítéskötözgetést, villanypásztort, felváltva megkötést. Semmi nem segít. Úgyhogy azóta nyitva van a kapu, pontosabban egy éve már nincs kapu, és kerítés sem, és többet voltak itthon a kutyák, mint akkoriban, amikor napi szinten ment a box...
Meggyõzõdésem, hogy amelyik kutya egyszer rákap a csavargás, vadászgatás ízére, az menthetetlen, azt nem tudod otthon tartani. Aztán vagy szerencséje lesz és megússza, vagy kilövik/elütik/akármi. Úgy gondolom, majd egyszer lesz olyan kutya itt a tanyán, aki itthon marad és kész. A többi meg így járt, akármennyire is sajnálom õket. A német vizslánkat egy kamion ütötte el, mert a hülyéje a 4 lábából háromra sántított, de nem bírt megmaradni itthon a seggén.

Félre ne érts. Teljesen megértem azt, ha valaki zabos a kutyákra, amelyek hajtják a vadat, neadjisten elkapják az õzgidát, vadmalacot. Nem is azzal van a gond, ha az ilyen kutyát, ha rajtakapják, kilövik. Hanem hogy általában minden kutyát kilõnek, aki kint baktat a határban, miközben lehet hogy csak a területét járja körbe. És, ami még jobban zavar, hogy nem vallják be, ha kilõtték. Mert szerintem, egyre jobban azt hiszem, hogy itt is az van: valaki lepuffantotta õket, de annyi vér nincs a pucájában, hogy meg is mondja a pofámba...

#617 Panni

Panni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.191 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 11:59

Stuszi, Arra emlékszem egyik hozzászólásodból, hogy Sopronban végeztél, de arra nem, hogy vadászol-e. Vagy vadásztál -e. Bocs, ha már írtad....

#618 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 19:38

Stuszi,
Arra emlékszem egyik hozzászólásodból, hogy Sopronban végeztél, de arra nem, hogy vadászol-e. Vagy vadásztál -e. Bocs, ha már írtad....

A nickjébõl lehet rá következtetni. ;)
Panni, neked meg lógok egy látogatással, a csikóidat már lassan nyergeled mire odaérek... És a malacot sem láttam még, akinek olyan flancos neve van és tud puszit adni. :D

#619 Holló

Holló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 50 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 20:20

Sziasztok Zalaiak! A segítségeteket szeretném kérni. Keresek egy hidegvérû tenyésztõt, Tóth Gábornak hívják, Lakhegyen lakott , tenyészkancái és egy fekete hidegvérû fedménje volt,valamilyen Bandi. Elköltözött onnan, muszáj volna tudnom hogy hova vitte a lovakat. Keresek olyanokat is akiket esetleg megkárosított valamikor ez a személy. Köszönöm a segítségeteket.

#620 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 21:00

Szia Holló, te már kerested Gábort néhány hónapja, a hidegvérûs topicban, ugye? Esetleg kérdezz utána a szövetségnél, nekik rendelkezniük kellene a tenyésztõk, méntulajdonosok adataival.

Máriakálnok Bandi volt nála amúgy.

#621 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 21:34

Hitetlen ! Gizirõl meg Robiról nincs semmi hír???

#622 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 21:40

Hitetlen !
Gizirõl meg Robiról nincs semmi hír???

Semmi. :hupp: Ma este két hete hogy utoljára láttam õket. Szerinted? :(

#623 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 21:41

Nem mondok semmit,de én reménykedem.

#624 Panni

Panni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.191 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 21:50

A nickjébõl lehet rá következtetni. ;)
Panni, neked meg lógok egy látogatással, a csikóidat már lassan nyergeled mire odaérek... És a malacot sem láttam még, akinek olyan flancos neve van és tud puszit adni. :D

Áááá, a név az lehet csak a vadgazda mérnöki szak is. De mindegy, csakúgy kérdeztem.

Gyere, gyere látogatóba. Hortenzia kisasszony már olyan , de olyan nagy... Barka meg már hintót húz, Grafit úfi meg filozófusnak készül..... Szóva tényleg lemaradszt a gyerekkorukról, ha nem iparkodsz. Piztos bejönne Aporkának is a malac :-) És leülni tud, meg körbe forogni, meg az ölembe mászni. És kétszer táncórája is volt, de azt mostanában nem gyakoroltuk. Puszkancsot esetleg ad, de az sáros... :D

#625 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 5. - 22:32

Na itt a link helyesen.

Félre ne érts. Teljesen megértem azt, ha valaki zabos a kutyákra, amelyek hajtják a vadat, neadjisten elkapják az õzgidát, vadmalacot. Nem is azzal van a gond, ha az ilyen kutyát, ha rajtakapják, kilövik. Hanem hogy általában minden kutyát kilõnek, aki kint baktat a határban, miközben lehet hogy csak a területét járja körbe. És, ami még jobban zavar, hogy nem vallják be, ha kilõtték. Mert szerintem, egyre jobban azt hiszem, hogy itt is az van: valaki lepuffantotta õket, de annyi vér nincs a pucájában, hogy meg is mondja a pofámba...

Ez mennyire jellemzõ, és így van! Sajnos. Az állat ugye nem tud reklamálni, nem kéri számon a vadászt. Bezzeg a gazdája... na, ahhoz már nincs bátorság. Pedig azért a rossz hír is jobb, mint a semmi. :rolleyes:
2 hét tényleg hosszú idõ, fõleg, hogy már rutinosak voltak. :(
Megkérdeztem az itteni fõvadászt pár órája, de õk nem illetékesek felétek. Egyébként éppen kutyakilövésbõl értek vissza. Az itteni majorban már nagyon elszaporodtak a kutyák, és nekiálltak garázdálkodni a környéken. A gazdájukat folyamatosan feljelentik a kutyák miatt, és a vadászok is figyelmeztették már.

Tényleg, ha a kutya menni akar, akkor semmi nem fogja vissza õket. Nálunk a vadi új drótkerítést megbontják, ha olyan kedvük van, pedig csak terrier méretûek.
Posted Image

#626 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 7:46

Van villanypásztor kutyáknak kifejezetten,na az vissza fogja.Ismerõsömnél a középázsiai,tudok vizslát,komondort,pulit ,német juhászt,szépen békésen nézegetik az elsõ közelharc után. :kir: Jajjj Mackó de aranyos a fiacskád,jó húsiba van látom a hasát nem engedi. :D

Edited by vezer, 2011 augusztus 6. - 7:47.

#627 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:21

Mackó, nem is felénk kell hogy illetékesek legyenek, hiszen pont ez az, hogy ennyi idõ alatt már simán elcsatangolhattak arra a ti környéketekre. A Náci kutyáit ritkították, mi? Ja, hát ott van vagy 10 mindig... Vezér. Akár hiszed, akár nem, Gizi még a villanypásztort is kibontotta. Kifigyelte, mikor nem volt benne áram, és már esett is neki. Az egész alsó fogsorán végig húzódik egy csík, amit a villanypásztor huzalja reszelt ki a fogaiból... :eek: Ma éjjel egyedül voltam itthon, hát nem volt jó érzés kutyák nélkül. :(

#628 Holló

Holló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 50 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:28

Szia Holló, te már kerested Gábort néhány hónapja, a hidegvérûs topicban, ugye? Esetleg kérdezz utána a szövetségnél, nekik rendelkezniük kellene a tenyésztõk, méntulajdonosok adataival.

Máriakálnok Bandi volt nála amúgy.

Szia Hitetlen!

Igen, keresem még mindíg a megvett lovammal együtt. A behajtó és a rendõrség elõl elvitte a lovakat Lakhegyrõl, õ ismeretlen helyre távozott, hivatalosan minden megállt. az egyesület csak a hívatalosan bejelentett címrõl tud, szerintük ott vannak a lovak.

A HIVATÁSOS vadásznak (vadõrnek) van joga kilõni a láthatóan gazdátlan, kidobott, csapzott, azonosító nélküli kutyákat, lakott területtõl legalább 400 méterre. A vadat hajtó kutya is kilõhetõ, ha AZ ELÕTTE LEADOTT FIGYELMEZTETÕ LÖVÉSRE NEM HAGYJA ABBA A VAD ÜLDÖZÉSÉT, vagy a gazdája által nem behívható. Ez a hivatalos. Fajtától független a dolog, de etikusan NEM lövik ki a vadászkutyákat.................Már ahol van etika.
Én apróvadas területen lakok, itt se nézik jó szemmel a kóbor kutyákat. Apám vadõr, én gyakorló vadász, de apámról tényleg elmondható hogy etikusan jár el . Tényleg csak a területet szisztematikusan vadászó, állandó vadzaklató kutyákat lövi ki, de fõleg ha elõtte már többször szólt a gazdának. A kidobott, kódorgó szerencsétleneket befogja és leadja a menhelyen! Tudom õ kivétel...........
A környékben a többiek nem ilyenek.

#629 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:40

Mackó, nem is felénk kell hogy illetékesek legyenek, hiszen pont ez az, hogy ennyi idõ alatt már simán elcsatangolhattak arra a ti környéketekre. A Náci kutyáit ritkították, mi? Ja, hát ott van vagy 10 mindig...

Vezér. Akár hiszed, akár nem, Gizi még a villanypásztort is kibontotta. Kifigyelte, mikor nem volt benne áram, és már esett is neki. Az egész alsó fogsorán végig húzódik egy csík, amit a villanypásztor huzalja reszelt ki a fogaiból... :eek:

Ma éjjel egyedül voltam itthon, hát nem volt jó érzés kutyák nélkül. :(

Jó kis Gizi õ a liblingem ,bassz egy kutya sem tudta olyan gyorsan tisztára mosni a gyerekem. :D Talán befogta õket valaki,én el tudom képzelni amilyen birkák. :)

#630 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:46

Jó kis Gizi õ a liblingem ,bassz egy kutya sem tudta olyan gyorsan tisztára mosni a gyerekem. :D Talán befogta õket valaki,én el tudom képzelni amilyen birkák. :)

Hát igen, Gizi egy egyéniség... :( Soha többet nem lesz olyan szép kutyám. Robi meg az ideálisnál is ideálisabb kisgyerekes kutya, végtelen türelemmel, jó humorral megáldva.
Most beszéltem a gyepmesterrel, itt lakik a szomszéd faluban, de õt sem hívták még eddig. Viszont "megnyugtatott", hogy ha kilõtték õket, akkor azt soha nem fogom megtudni, mert a vadászok nem árulják el, félnek a feljelentéstõl... Na errõl ennyit. :mad:

Edited by hitetlen, 2011 augusztus 6. - 9:47.

#631 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:52

Csak egy kérdés,tudom hogy nehezen kivitelezhetõ a számodra.Ha Apit leadnád fél napra,lóra ülnél és amit gondolsz területet bejárnád??? :) Tudom nem egyszerû,de 1 próbát megérne nem?? :)

#632 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 9:57

Már én is gondoltam rá. De hol-merre menjek? Nem ismerem az erdõket arrafelé. Autóval amit lehet már bejártam. Az is megfordult a fejemben, hogy diktafonra veszem ahogy hívom õket és mint a cirkuszosok, lejátszom miközben járom a határt. De azt nem érem fel ésszel, hogy Gizi, aki 4 éve lakik velünk, és az elejétõl kezdve járta a határt, hogy az istenbe tudott úgy elkolbászolni, hogy nem talál haza????

Edited by hitetlen, 2011 augusztus 6. - 10:01.

#633 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 10:32

Hát én még mindig mondom hogy befogta õket valaki. Nagyon szelíd,kedves kutyák. Indulni meg csak menj a loval,csak hazatalálsz.De én elõször arra indulnék ahol látták õket.Ezzel a lelked is nyugodna kicsit hogy ezt is megpróbáltad,és akkor már tényleg mindent megtettél,amit lehet és amit a lehetõségek engednek. :)

#634 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 12:14

Szia Hitetlen!

Igen, keresem még mindíg a megvett lovammal együtt. A behajtó és a rendõrség elõl elvitte a lovakat Lakhegyrõl, õ ismeretlen helyre távozott, hivatalosan minden megállt. az egyesület csak a hívatalosan bejelentett címrõl tud, szerintük ott vannak a lovak.

A HIVATÁSOS vadásznak (vadõrnek) van joga kilõni a láthatóan gazdátlan, kidobott, csapzott, azonosító nélküli kutyákat, lakott területtõl legalább 400 méterre. A vadat hajtó kutya is kilõhetõ, ha AZ ELÕTTE LEADOTT FIGYELMEZTETÕ LÖVÉSRE NEM HAGYJA ABBA A VAD ÜLDÖZÉSÉT, vagy a gazdája által nem behívható. Ez a hivatalos. Fajtától független a dolog, de etikusan NEM lövik ki a vadászkutyákat.................Már ahol van etika.
Én apróvadas területen lakok, itt se nézik jó szemmel a kóbor kutyákat. Apám vadõr, én gyakorló vadász, de apámról tényleg elmondható hogy etikusan jár el . Tényleg csak a területet szisztematikusan vadászó, állandó vadzaklató kutyákat lövi ki, de fõleg ha elõtte már többször szólt a gazdának. A kidobott, kódorgó szerencsétleneket befogja és leadja a menhelyen! Tudom õ kivétel...........
A környékben a többiek nem ilyenek.

Na, most már elmondom, eddig nem akartam. Zala megye hirhedt az etikátlan vadászairól. A 90.-es években pointereket tenyésztettem Zalaszentlászlón. Éveken át vitték a kölyköket ingyen a vadászok tõlem, egészen addig amíg egyikük 10 m-re attól a teleptõl ahol a lovaimat tartottam kilõtték 2 kutyámat, az egyik egy 1 éves gyönyörû németjuhász szuka volt ,a másik az a pointer anya akinek a kölykeit ingyen hordták. Feljelentést tettem a vadásztársaságnál és a rendõrségen is. Megvédték egymást. Sógor, koma volt mindenki. Akkora botrányt csináltam hogy zengett Zala megye mégsem lett semmi következménye. A rendõrség a helyszínelési dokumentumokat nem a valóságnak megfelelõen állította ki, a vadász pedig azt mondta vadat hajtottak a kutyáim. Ez nem volt igaz. Minden nap futottak egy kört a telep körül. Kifejezetten rossz indulat vezérelte a vadászt. De nem csak ezért utálom a vadászokat, soha senkire nincsenek tekintettel. 2 kisgyerekkel lovagoltam kint a határban , ez is abban az idõben történt, belefutottunk véletlenül egy vadászó társaságba, pont mikor melléjük értünk sütötték el a fegyvereiket, egy 7 ,meg egy 8 éves kislányt vittem, száron vezettem a lovakat úgy jöttek mellettem 2 oldalról, egyszere állt 2 lábra a 3 ló és összegabalyodtak. Alig tudtam megfékezni õket , nem esett le senki( de történhetett volna baleset) de a 2 gyerek úgy megijedt hogy utána sírva fakadtak. Vajon akkor is ezt csinálták volna ha történetesen az õ gyerekeik ülnek ott a lovakon??????
Hát Hitetlen ne legyenek illuzióid a vadászokkal szemben!!!

#635 Szlatina

Szlatina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 77 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 18:35

Na, most már elmondom, eddig nem akartam. Zala megye hirhedt az etikátlan vadászairól. A 90.-es években pointereket tenyésztettem Zalaszentlászlón. Éveken át vitték a kölyköket ingyen a vadászok tõlem, egészen addig amíg egyikük 10 m-re attól a teleptõl ahol a lovaimat tartottam kilõtték 2 kutyámat, az egyik egy 1 éves gyönyörû németjuhász szuka volt ,a másik az a pointer anya akinek a kölykeit ingyen hordták. Feljelentést tettem a vadásztársaságnál és a rendõrségen is. Megvédték egymást. Sógor, koma volt mindenki. Akkora botrányt csináltam hogy zengett Zala megye mégsem lett semmi következménye. A rendõrség a helyszínelési dokumentumokat nem a valóságnak megfelelõen állította ki, a vadász pedig azt mondta vadat hajtottak a kutyáim. Ez nem volt igaz. Minden nap futottak egy kört a telep körül. Kifejezetten rossz indulat vezérelte a vadászt. De nem csak ezért utálom a vadászokat, soha senkire nincsenek tekintettel. 2 kisgyerekkel lovagoltam kint a határban , ez is abban az idõben történt, belefutottunk véletlenül egy vadászó társaságba, pont mikor melléjük értünk sütötték el a fegyvereiket, egy 7 ,meg egy 8 éves kislányt vittem, száron vezettem a lovakat úgy jöttek mellettem 2 oldalról, egyszere állt 2 lábra a 3 ló és összegabalyodtak. Alig tudtam megfékezni õket , nem esett le senki( de történhetett volna baleset) de a 2 gyerek úgy megijedt hogy utána sírva fakadtak. Vajon akkor is ezt csinálták volna ha történetesen az õ gyerekeik ülnek ott a lovakon??????
Hát Hitetlen ne legyenek illuzióid a vadászokkal szemben!!!

Hát igen a mi vizslánk is igy járt.... szegény drótos ö is csak a saját körét futotta nyakörvel ,azota is retegek ha vmelyik le lép egy tiz percre,itt sok kutya tünik el igy....

Nem csinálunk egy zalai forum találkozott ????????? :yeah:

#636 Holló

Holló

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 50 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 20:40

Hát igen a mi vizslánk is igy járt.... szegény drótos ö is csak a saját körét futotta nyakörvel ,azota is retegek ha vmelyik le lép egy tiz percre,itt sok kutya tünik el igy....

Nem csinálunk egy zalai forum találkozott ????????? :yeah:

Sajnos ez a bunkóság általánosságban is igaz az emberekre. Nincs tolerancia, egy lépést se teszünk annak érdekében hogy a másiknak ne legyen rossz......csörtetünk mindenen és mindenkin át, csak nekünk jó legyen......örülök ha találkozok kivétellel.
20 éve vagyok vadászok között, egyre kevesebb a "normális" ember. Régen a közösség formálta a belépõ új tagokat. Szerények voltak, puska nélkül hajtottak évekig mire vadászhattak. Ma mindenkit tárt karokkal fogadnak aki befizeti a borsos belépési díjat. Én is vadászok, lassan már szégyellem, igazából már ki se járok a társas vadászatokra a sok pökhendi bunkó miatt. Nõ léttemre töröm egész nap a nádast a kutyámmal, a büdös bunkó újgazdag meg sétál a szélében............és ez nekik ÍGY természetes. De annyiból igaza van a vadõrnek hogy az õ bérüket a társaság fizeti abból az eladott trófeás vadakból amit meglövetnek a külföldiekkel. Ha a kutyák meg nem is fogják, de kikergetik a területrõl az akár milliós értékû bikákat, méltán zabosak. Nem védek senkit, kutyás vadász vagyok, jelenleg 18 kutyám van az udvarban a tanyán. Én se szeretném ha eltünnének.( a szomszédomnak minden évben cserélõdik a kutya állománya, az övéi kijárnak.....)Nálunk is lövik a kerítésen kívül álló kutyát is egyesek. És hiába jelented fel, semmit se ér. De törvény van, leírja hogy mi minõsül kóbor, kilõhetõ ebnek, fentebb leírtam.

#637 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 20:45

Nem tennél be fotókat a kutyáidról? :)

#638 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 6. - 21:04

Mackó, nem is felénk kell hogy illetékesek legyenek, hiszen pont ez az, hogy ennyi idõ alatt már simán elcsatangolhattak arra a ti környéketekre. A Náci kutyáit ritkították, mi? Ja, hát ott van vagy 10 mindig...

Igen, a náciét. 10? Ha csak annyi lenne... most van náluk friss alom, és azok sem lesznek kis méretûek.
Vaspörig tart a határuk, de ezeken a kutyákon kívül nem volt probléma mással, azt mondták. Ugyebár vagy elárulják vagy nem, csodálkoznék, ha személy szerint õk tennének ilyet (ahhoz túl kényelmesek). Ha nem õk voltak, akkor valószínû, hogy nincs is tudomásuk róla. :rolleyes:
A kéz kezet mos elve a vadászokra nagyon is igaz! Rajtuk kívül talán a politikusokra még, de ahogy tudvalevõ, náluk sem ritka hobbi a vadászat. :gm:

Holló! Nagyon igaz! Akinek pénze van, az már úgy érzi, joggal elvárhatja, hogy pázsiton vezessék a vadhoz.
Mi hónapokat könyörögtünk, hogy a beteg, rühes, undorító rókát lõje ki valaki, bejárt még a játszótérre is. Persze meg kellett volna mondani a vadásznak, hogy mikor, hány órakor érkezik a róka, mert õ nem fog kint ülni fél napot, és várni! A kutyáim 5 perc alatt elintézték.
Kíváncsi lennék én is a kutyáidra!

Vezér! Ákos csak a hasát szereti! Meg az apját! :gm:

#639 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 7. - 8:37

Huhh, egy napot kihagyok, és lám, tele egy oldal. :) Bocs, most "litánia" jön, de egybe írok mindent, nem aprózom el. :kir: Hitetlen! Látom nem lesz vita, úgy nézem 1et értünk, hogy a határban azért alapból nincs helye kutyának, max. a gazdájával együtt. Hidd el, azért nehéz megkülönböztetni néha, hogy most az a kutya épp mit csinál, nincs rá írva. Tudom sántít a hasonlat, de kicsit olyan a vadásznak a kóbor kutya, mint ha te a tyúkudvarban egy idegen kutyát találsz. A vaddal a vadász gazdálkodik. (legalábbis jobb helyen...) Az, hogy nem vallják be, a szuper törvényeinknek köszönhetõ. (Ne érts félre, ettõl még nem értek vele egyet!) De érdekes módon, amint lelövõdik egy kutya, az gyakran hirtelen egy minimum 100e Ft értékû szuper állat lesz, és a gazdája a lelkes, flaszteron felnõtt állatvédõk még lelkesebb támogatása mellett nagy hangon vonul a bíróságra. Nem egyszerû ez, hidd el. Van hogy egyik fél hibázik, van hogy a másik. Általános igazság nincsen. Ahogy talán Holló is írta, a nagy baj az, hogy ezen a világon lassan már mindenki sz.rik mindenki fejére, és innen indul minden... :( Amúgy pofás kutya, kár lenne érte. :( Tudom, hogy amelyik nekiáll csavarogni, azt szinte lehetetlen otthon tartani. A láncot nem preferálom én se, talán egy kennel lehet megoldás. Vagy pedig belevenni a számításokba, hogy egyszer nem jön haza. Okosabbat sajnos nem tudok mondani. Hidd el, ha nekem kutyát kell lelõnöm, utána egy darabig ki sincs kedvem menni az erdõre, de néha meg kellett tennem nekem is. Ez van. :( Panni! Igen, vadászom, immáron lassan 17 éve. És Veszprémben végeztem, környezetmérnökként. Sopronban csak januárban fogok végezni ha Isten és a vizsgabizottság is úgy akarja. :D Amúgy vadgazdálkodási igazgatási szakmérnöknek tanulok ott. Szóval a nick-emmel kapcsolatban mindketten eltaláltátok. :D Backnight! Kérlek ne általánosíts! Nem védeni akarom a mundér becsületét, de elhiheted, nem minden vadász olyan, mint akikkel eddig összehozott a sors. De aláírom, egyre több az ilyen, mióta a világ nem szól másról, csak a pénzrõl... Holló, szívembõl szóltál ezzel kapcsolatban. Jah, pénteken elõször ültem "menõs" lovon. Eddig nem tudtam milyen az. Most már igen! :yeah: És tetszett! Végre egy iskolaló, akit nem kell rugdalni, hogy menjen már. Negyed óra alatt összerázódtunk (képletesen és igaziból is :D ) és utána baromi jót lovagoltam. Végig figyelt rám, most már ezt is tudom milyen. :D

#640 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 7. - 9:17

Na akkor visszajön a lovazás a vadászatból? :D Na Stuszi egyre többet tapasztalsz :) akkor most már a lóvásárláshoz bónusz kiegészítõként mehet az is,nem baj ha sietõs egy kicsit a paripa. :D De tetszett ami a lényeg. :yeah: addig nem baj ha siet amíg meg is tudod fogni. :D