Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Pataápolás

• Please log in to reply
778 válasz a témához

#601 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 15:37

Na mégegyszer...

Ilyen volt:
Posted Image

és ilyen lett:
Posted Image

#602 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2013 november 26. - 21:12

Kérdés. Egyrészt ki az itthon, aki úgy tényleg rendesenképben van ebben a mezítlábas témában és megbízhatóan körmöl? Másrészt csak és kizárólag ridegtartással egyetemben képzelhetõ el ez az egész? Itt adott lenne egy nyers csikó versenysportba szánva, amit szerintem érdekes kísérlet lenne patkó nélkül elkezdeni beversenyezni, de ugye a ridegtartás nem opció.

Végülis mi lett a történet vége?

#603 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 16:58

http://www.thehorse....-to-sport-horse

Robbie Miller Dél-Afrikai kovácsnak több évtizedes tapasztalata van a verseny- és sportlovak patkolásában. Azt írja, hogy a csikókat négy hetes koruktól négy hetente körmölni kéne, egészen versenykarrierjük kezdetéig, amikortól 3-4 hetes ciklust javasol. Mégpedig azért, mert minél hosszabb a körmölési ciklus, annál kevésbé lesz egyensúlyban a pata. Az egyensúlyban lévő pata pedig nagyban segít megelőzni az ín, szalag és csontrendszeri sérüléseket.

Én meg azt kérdezem, hogy ha ez a legjobb a versenylovaknak, akkor vajon miért nem ez a legjobb a többi lónak?

(Szerintem nagyon jó ez a thehorse.com, a regisztráció ingyenes, lehet olvasgatni mindenféle lovas témában.)

#604 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 22:37

http://www.thehorse....-to-sport-horse

Robbie Miller Dél-Afrikai kovácsnak több évtizedes tapasztalata van a verseny- és sportlovak patkolásában. Azt írja, hogy a csikókat négy hetes koruktól négy hetente körmölni kéne, egészen versenykarrierjük kezdetéig, amikortól 3-4 hetes ciklust javasol. Mégpedig azért, mert minél hosszabb a körmölési ciklus, annál kevésbé lesz egyensúlyban a pata.

- Hát én nem tom', Dél-Afrikában hogyan nől a lónak a körme*, itt nálunk mit lehet egyhónapos csikó patáján körmölni normál esetben? Vagy kemény tréningben lévő lovon 3 hetente? Igen jó talaj kell hozzá, hogy mezítláb elmenjen egyáltalán, ne kopjon többet mint nőjön.

*Csak történetmesélés: az egyik méntelepi kováccsal simán el lehetett dobatni, amit a kezibe' fogott, elég volt a patareszelőt így elkérni: "Pista bátyám, aggya mán' ide a körömráspolyt!"

Mee' kérem, ugye: körme a kecskének van, ráspolya meg az asztalosnak! :angry:

#605 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 23:07

Az illető ugyan körmölést ír, de biztos, hogy a tréningben lévő lovaknál patkolással egybekötött körmölésről volt szó, valahol a patkó kopásáról is ír valamit. Úgyhogy elnézést a félreérthetőségért.

Csikót nem tudom, én még nem figyelhettem meg hogyan fejlődik a patájuk, de az biztos, hogy oda kell figyelni, és ahogy hallottam, szokásban van elhanyagolni a körmölést. 

*Akkor a körmölést igazából patázásnak kéne hívni? :)

#606 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 27. - 23:28

* Asszem te nyertél... :mellow:

#607 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 23. - 13:37

Ez egy szép videó a Rockley Farmtól:

A szöveg:
"Nyírcsont károsodás, mély újhajlító ín sérülés, oldalsó és nyírcsont-patacsont szalag sérülések, ezeknek a lovaknak ez mind megvolt." (A videó alatti felsorolásban patahenger gyulladás is van.) "Jó oka van, hogy miért vannak mezítláb... rezgés elnyelés ... optimális belső-külső oldali pata egyensúly ... sarokkal való talajfogás ... és ami a legfontosabb, az egészség!"

Ezek se rosszak:
"Kőtipró paták"

Rókavadászat mezítlábas Rockley lovakkal

A Rockley Farmon a patához kapcsolódó sántasággal küzdő lovakat fogadnak bizonyos feltételekkel, soknál már ez az utolsó utáni próbálkozás, a sikerrátájuk pedig elgondolkodtató (4 év, 35 ló, 85% *). A rehabilitáció a megfelelő takarmányozás mellett gyakorlatilag egyszerűen a lovak aktuális állapotának megfelelő mértékű mozgatás változatos talajon, ami a karámrendszerrel kezdődik, ahol szabadon mozoghatnak a lovak mindenféle felületen az aszfalttól a kavicson át az erdei ösvényig. Mivel nem egybefüggő nagy karámról, hanem egy úgymond folyosóról van szó, így többet is mozognak a lovak, nem ácsorognak egész nap a közepén. 

Érdekesség, hogy a lovakat nem körmölik, hanem a megfelelő mennyiségű mozgással elérik az optimális mértékű kopást, így nincs is rá szükség. Ahogy a lovak állapota javul, lovagolják is őket, aszfaltutakon is, sőt.

Persze ez csak akkor működik, ha tényleg megvan rendszeresen a kellő kilométer, természetesen helyes mozgással, sarokkal talajtfogó patákkal megtéve; ha nem kopik eleget a ló patája, akkor nem szabad elhanyagolni a körmölést. De ezzel együtt az biztos, hogy a beletett kilométer nélkül körmölhetjük a patát, ahogy akarjuk, nem lesz ugyanaz... mint ahogy a maratonra felkészülést sem tudja egy plasztikai műtét helyettesíteni. 

* A hagyományos gyógypatkolás és pihentetés sikerrátája egy tanulmány szerint ennek épp fordítottja, a lovak kb. 80%-a nem tudott a sántaságát megelőző normál munkát végezni egy évvel később (a kivonatban ez nincs részletezve, csak "könnyű munkát" említenek).

#608 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 11:40

Világ életében patkolt telivérről kellett levetetnem a patkókat az elejéről (az okot most hagyjuk, bár lehet, hogy arról is érdemes lenne beszélni) egy hete. Az első két nap sírhatnékom volt, mikor láttam, ma már jobban mozog, lépésben csak néha rogyik meg, az ügetés viszont katasztrófális, homokos karámban is.

Két dolgot csinált a kovács (új kovácsot kellett hívnom, nem azt, amelyik eddig patkolta):
- levette a patkókat. Mondta, hogy a hordozószél nagyon keskeny, nem biztos benne, hogy meglesz mezítláb a ló.

- a megnyúlt patáit hipp-hopp lekeretítette. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt így, egy lépésben kellett volna megtenni, de persze nem vagyok kovács (eddig mape kovács patkolta, utoljára kétkápásat tett fel neki előre)

A ló sánta, kérdés, hogy vajon melyik okból kifolyólag? Amennyiben "csupán" érzékeny a patája, meddig "érdemes" várni, hogy kiderüljön, feltétlenül vssza kell-e tenni a patkókat?

#609 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 13:56

Én anno, mikor szintén pata érzékeny lóról szedettem le patkót, egy hónapig kellett várnom mire elfogadhatóan kezdett mozogni. De hogy minden talajon, tehát akár kövesen, és túrán is újra a régiként menjen, kellhet akár fél év is, attól függ milyen gyorsan nő a patája.
Elmeséled esetleg miért kellett levetetni a patkót? (kíváncsiság, nekem is most a levétel, nem levétel kérdésében kell döntenem).

#610 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 13:58

Akár hónapok. Lehet, hogy nem kell annyit várni és az is lehet, hogy többet kell, attól függ. Sokan nem elég türelmesek, pedig akár egy év is lehet, mire a pata teljesen lenő (bár annyi ideig nem szokott tartani - mert hát alapvetően a nyíron és talpon múlik a dolog, nem a patafalon).

Ilyenkor patacipőt érdemes használni, és úgy mozgatni a lovat, patacipővel általában azonnal tud dolgozni, és gyorsabban is regenerálódik. (Nyugaton vannak kovácsok/körmölők, akik patacipő készlettel járnak és azonnal tudnak adni egy megfelelő típust, méretet. Nem véletlenül.)

Ha erre nincsen mód, én mondjuk nem mozgatnám egy darabig, homokos karámban járkáljon, amennyit ő akar. 

Az, hogy a hordozószél keskeny, önmagában nem fájdalmas dolog, valószínűbb, hogy vagy a talpa nagyon vékony, vagy a nyírja érzékeny - és ezek eddig a patkó miatt kevésbé voltak terhelve (ami amúgy természetellenes), illetve lehet, hogy terül a patája (ez utóbbira utal a "megnyúlt" pata lekerekítése). Vagy mindezek együtt. No meg hát nem véletlen, hogy keskeny a hordozószél, az egy tünet.

Lehet, hogy az egy lépésben lekerekítés nem volt maradéktalanul jó ötlet, de ez sok mindentől függ - többek között attól, milyen gyakran tudod kihívni a kovácsot, esetleg tudsz-e magad utánareszelni pár hetente, mi volt a patkó levétel oka, milyen volt az eredeti helyzet, stb. 

Ha máris javult, az szerintem jó jel, de azért ez a homokon lépésben megrogyás elég durván hangzik. Vigyázz rá, ne erőltesd a mozgást, meg kemény talajt, ilyenkor könnyen kialakulhat tályog, vagy mechanikai eredetű patairha gyulladás!

#611 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 14:18

Bértartásban van és herélt létére ugrálja a sárló kancákat, napjában többször. A tulajdonosuknak nem tetszik, hogy patkó van rajta, mert "megsérti" vele a kancák oldalát. Én rájuk néztem, nem láttam rajtuk az égvilágon semmit, de belementem, hogy egye fene, vegyük le a patkót, hátha nincs is rá szükség (homokos pályán dolgozik, terepre nem járunk egyelőre).

Ezt ti mennyire tartjátok logikusnak? Mármint hogy a patkó széle "kiélesedik" (így mondták) és nagyobb kárt okoz a kancákban, amikor fogja őket, mintha mezítláb lenne? Mert én nézegettem a patkóját, de esküszöm, nem értem, mert számomra sokkal kerekebbnek, ívesebbnek tűnik, mint amilyen a patájának a széle. Vagy a fedezőméneken sincsen patkó? :huh:

A kovács felvetette, hogy szerinte túl van reagálva a helyzet és arra az esetre, ha nagyon gáz lenne a helyzet, olyan alumínium tréningpatkót ajánlana rá (a kancák miatt), amilyen korábban is volt rajta. Olyanom is van itthon, megnéztem, totál kerek, íves, nem éles sehol.

A helyzet az, hogy el kell döntenem, hogy akkor ezek szerint akár hónapokig sánta lesz a lovam és benn lesz a többi között (a lovarda tulajdonosa ugyanis visszapatkolás esetén külön karámba akarja tenni, abba, amiben egész nyáron a táboros kiskölykök lovagolnának -> vagyis egész nap a boxban lenne a ló?  :unsure:) vagy elviszem onnan a francba, olyan helyre, ahol nem gond, ha patkóval ugorja meg a kancákat.

Már a körmölés után másnap hívtam a kovácsot, mert a csűdjei két oldalt kicsit felpuhultak, gondolom a pata állásának megváltoztatása miatt (bocsánat, ha hülyeséget írok, vagy nem megfelelően fejezem ki magam), erre javasolta, hogy fásliban léptessem a lovat homokos talajon, egyenes vonalon. Így is tettem az elmúlt egy hétben. A karám talaja, amiben áll, elég kemény, de ezen sajnos nem tudok változtatni (kivéve ha átrakatom a homokos lovaglókarámba, de akkor meg hozni-vinni kell a lovat állandóan, ha lovagolni jönnek).

Szóval kikészít ez a helyzet. Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat! Ha esetleg lenne értelme a megmutatnom a patáit, teszek fel róluk fotót, de akár a mozgásáról is, mert kétségbe vagyok esve és utálom, ha nem megfelelő emberi döntéseknek a ló issza meg a levét.  :sad:

#612 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 14:26

A patacipőnek meg utánanézek, ha a kovács nem is készít, gondolom a patkóméret alapján nagyjából be lehet lőni, hogy mekkorára van szükség (00-ás patkót hord). Én hozzá nem nyúlok a patáihoz, inkább fizetek a kovácsnak, csak a lónak jó legyen. Ha szükséges, felőlem akár hetente is megreszelgetheti, vagy amilyen gyakran szükséges, ha az segít.

#613 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 14:42

A patát kell lemérni, a hosszát, szélességét, itt le van írva, hogyan:

http://www.easycarei...on/measure.aspx

Nem egyszerű a patacipő beszerzés sajnos, nagyon oda kell figyelni a méretre. (Az Easyboot-nál pl. minden típusra külön számozás van.)

#614 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 9. - 12:50

Nos, mint kanca tulajdonos, akinek a lovát rendszeresen ugrálja a herélt "ura" nem kicsit akadnék ki, ha ezt patkóval tenné! Próbàld beleképzelni magad a helyükbe, ha külsérelmi nyom nincs is, sokkal keményebb a patkó, ami a kanca farán, hátán landol ugráskor. Fájdalmas és érzékeny lesz pont a nyereg hátsó végénél. Ha nem tudják megfelelő módon elhelyezni a lovad, akkor érdemes körülnézned másik bértartást keresni (akár csak ideiglenesen, amíg rendbe nem jön). De sehol nem fogják tolerálni, ha egy patkós ló ugrálja a kancájukat ( te sem tennéd).
  • N.C. kedvelte

#615 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 9. - 23:01

Éva, ezen már túl vagyok. Annyit szeretnék mindössze, hogy a lovam újra tudjon normálisan járni, a többi részletkérdés.

#616 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 10:16

Fentebb kérdezted, hogy mennyire tartjuk logikusnak :)

Azt nem tudom, hogy milyen hatással lenne a patájára a boxban ácsorgás egész nap, mindenesetre, ha a jelenlegi helyén nem tudják biztosítani a mindenki számára megfelelő elhelyezést, akkor kénytelen leszel keresni olyan bértartó helyet, ami a számotokra a legjobb.  

#617 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 11:12

na ez a sztori amúgy azért érdekes, mert az én lovam is nonstop ugrálta a kancákat, 6 kancából álló háreme volt. nem hogy ugrálta, tehát rendesen, naponta végig ment az összesen. ezt vídia sarkas vassal csinálta télen. mivel egy lovon se volt sérülés ez inkább "poén tárgya" volt. pont tél végén lett az egyik lovon egy karcolás (nem több, nyergelésben nem akadályozott, véres nem volt), ekkor a sarkakt leszedtem, onnantól sarok nélkül ugrálta őket ugyanúgy.

az egyetlen ló, akin sérülések lettek a sok "együttléttől" az én heréltem.

ja, és aki jobban szemügyre veszi ezt, az láthatja, hogy nem arról van szó, hogy a herélt galád módon erőszakolgatja a kancákat, hanem azok szabályosan betolatnak alá és addig csesztetik, amíg meg nem ugorja őket.

végül én vettem ki a karámból a lovamat, mert szegényt fizikailag is megterhelte a folyton picsogó 6 kanca. most egy kancával van ketten külön karámban.

tudom, hogy Daraby a patkó ellen van, az én mapés kovácsom megmondta, hogy felejtsem el, hogy a telivérem valaha patkó nélkül fog nyomulni. szóval én patkólevételben nem is gondolkodnék. nem tudom felétek mik a lehetőségek, de itt elég sok bértartás van, mikor legutóbb helyet változtattam az egyik helyen azt mondták akár csak elejére is vasalt lovat nem lehet berakni a többi közé. hát oda nem vittem.

én a következőket javaslom, vagyis én ezeket csinálnám a helyedben (ebben a sorrendben):

- megpróbálnám megdumálni a tulajjal, hogy a karámból vegyetek le egy darabot, ahova a lovad kerülhet 1-2 másik lóval, ha van olyan kanca tulaj, akit nem zavar, hogy ugrálja a lovad, vagy herélttel. a leválasztáshoz szükséges villanypásztort és oszlopokat én állnám és megcsinálnám magam a munkát. és a patkót visszarakatnám.

- ha ez nem lehetséges a patkót akkor is visszarakatnám, és szépen elvinném egy másik helyre. azért ne mondja nekem senki, hogy a lovardában, ahol több ló van egy karámban mindegyik vas nélkül van!

- ha nincs hova vinni és ragaszkodsz a mezítlábhoz, legalább adj neki kerabolt, hogy minél gyorsabban nőjön a körme!

egyébként értem én a patkó nélküliség előnyeit és nem is szeretnék erről vitatkozni (legközelebb tuti olyan lovat veszek, ami elvan mezítláb, legalább télen), de én biztos nem nézném azt végig, hogy hónapokig sántít a lovam abban reménykedve, hogy majd egyszer biztos megszokja... arról nem is beszélve, hogy a tartós sántítástól más lábprobléma is kialakulhat.

#618 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 14:36

Végre valaki rátapintott a lényegre. Két hónapig volt köztük patkóval, két hónapig ugrálta őket (ahogy írtam, mint a lassított felvétel), már amelyik éppen sárlott, soha egyetlen karcolás nem esett rajtuk és akkor egyszercsak bevillant valami, hogy hű, hát ez veszélyes (lehet), vegyük le a pakót, de máris. Így most úgy néz ki, hogy egy feltételezett veszély miatt lesz sánta a lovam, akár hónapkig. De nem is akarok erről vitatkozni senkivel, megértem, elfogadom azt az álláspontot, hogy veszélyes, legyen úgy, bánom is én, ez a része már hidegen hagy, mert már túl vagyunk a döntésen.

Daraby volt olyan kedves, hogy megnézte a patáit fotón és úgy néz ki, hogy a kovács jól megfaragta a nyírját és a talpát, így még reménykedhetek, hogy ezért (is) sánít és ha kellően megvastagszik, meglesz  mezítláb is. Az én kovácsom is azon az állásponton van, hogy ritka az olyan telivér, amelyik elvan patkó nélkül, de én úgy gondolom, hogy a telivér is ló, idővel gondolom hozható olyan állapotba a patája, hogy bírja. Kérdeztem pl. a régi tulajdonosát, azt mondták, hogy volt patkó nélkül, pár napig volt érzékeny és utána nem volt problémája vele. De ott homokos a talaj.

Kizártnak tartom, hogy elkerítenének számára egy részt a karámból. A lovaglókarámba mehetne, de ott meg lovagolnak egész nyáron. Mellesleg nem azért lett herélt, hogy messziről nézegesse a többi lovat.

Másik helyet találni elég problémás sajnos, mert a homokos pályához és az állandó felügyelethez ragaszkodok.

Még meg szeretném nézetni a patáját egy-két másik kováccsal (mert eddig nem találtam olyat, amelyikkel elégedett lennék), és ennek fényében esetleg megpróbálnánk a patacipőt, mert ezen a "ha nem tetszik, el lehet menni" hozzáálláson kívül mindennel nagyon elégedett vagyok. Ha még többen mondják, hogy esélytelen, várunk még két hetet, addig átköltöztetem a homokos karáma, hogy ne nyomja annyira és elköltözünk - már ha beveszik patkóval. Ha meg nem, akkor meg marad a patacipő és imádkozás.

#619 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 14:41

Igazad van Éva, én kérdeztem, ne haragudj. Csak annyira dühös voltam, hogy napokig a kétségbeesett bőgés, meg az "egész világ az ellenségem" érzés váltakozott bennem, holott én hoztam meg a döntést, én vagyok a felelős, legyen akármi is a történet kiváltó oka.
Megértem az álláspontod.  :ang:

#620 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 15:27

a patacipővel az a baj, hogy az nem lehet rajta egész nap, az tudtommal arra van, ha mezítláb jól elvan a ló üresen, de a terepen a köves, kemény talajt lovassal már nem bírja, akkor érdemes használni. de egész nap abban lenni se lehet, azt meg nekem megintcsak nem venné be  a gyomrom (és gondolom neked se) hogy a karámban sántikál, majd feladok rá egy cipőt, hogy lovaglás közben ne fájjon neki, majd a végén leveszem.

nyáron sok helyen csinálják, hogy nappal van boxban a ló éjjel meg karámban, de ennek is csak úgy lenne értelme, ha nem egyedül lenne. (ezt most csak azért írtam, mert éjjel akár a lovaglós karámban is lehetne, gondolom éjjel nincs lovagoltatás)

#621 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 16:28

Mikor heréltetted ki? Ha nem régen (úgy emlékszem, nem olyan régi a "kapcsolatotok" :) ), akkor nem lehet, hogy idővel elhagyja a kancák ugrálását? Akkor megint nem lenne gond, ha patkót hord.

A lovarda hozzáállását nem nagyon értem :( Vegason, ahol én tartom a lovam, biztos nem lenne gond, ha azt kérném, kerítsünk le egy területet a lovamnak, mert valami probléma van. Például a kehesek külön éjszakáznak, ami nem olyan poros, mint a nagy karám. Amikor az öreg lovam a vége felé már nagyon gyenge volt, gyakorlatilag a lovardatulajék kertjében legelt, hogy ne kelljen a többiekkel kimennie a legelőre, ami elég hosszú séta lett volna az ő állapotában.  

#622 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 17:06

Éjjel-nappal a patacipőket bújom (angolul persze, mert magyarul semmit nem írnak róluk) és  van, aki rajta tudta hagyni a lován akár hónapokat is (szintén sántaság miatt) úgy, hogy naponta egy-két órára levette, kitakarította és nem törte fel a lovat. Aztán van, akiét lovagláskor is feltörte, gondolom ez a ló érzékenyégétől, a felhelyezés módjától, illetve a megfelelő méret kiválasztásától is függ. Millimétereket kell mérni és ha nagy, vagy éppen kicsi, elképzelhető, hogy amiatt töri. Most próbálok használtan szerezni, legalább próbára, hátha.

Ahogy írod, az nem opció, hogy a karámban sántikál, lovaglásra meg rárakom. 

Itt a Dél-Alföldön sajnos nem olyan a felhozatal bértartás szempontjából, hogy ilyen "extra" kérésekkel élhessen az ember. Kizárt, hogy éjjelre kirakják. A karám ránézésre egy hektár lehet, azon van hat ló, tuti biztos, hogy nem fognak nekem lekeríteni semmit. De ahogy hozzállnak a dologhoz, nem is kérek tőlük semmit. Másfél hete nem bír menni a lovam és a tulajdonos még csak oda sem jött megkérdezni, hogy mi van vele, él-e még vagy sem. Az előző helyen nem etették, nem karámozták úgy, ahogy megbeszéltük, itt legalább ezek a dolgok rendben vannak, ha más nem is. De csak jöjjön ki egy normális kovács meg egy állatorvos végre és annak fényében akár holnap találok neki helyet, ilyet vagy olyat, majd elválik.

Juice, így van, januárban vettem és decemberben herélték. Érdekes, hogy nem kifejezetten csődörös egyébként, odahöhög a kancáknak, de soha nem megy utánuk ilyen céllal, vagy ugrik fel rájuk, csak akkor, ha a fenekük már az orrát súrólja. Aki kurválkodik, ne csodálkozzon, ha meg akarják b.szni!  :gm: 
De hát ilyen a természet, ezzel nem lehet mit kezdeni, lehet, hogy elhagyja, lehet, hogy nem, de ezt nem tudom kivárni, ennél korábban kell döntést hoznom arról, hogy mi legyen vele.

Mostantól a homokos karámban fog állni délutánig és csak a lovaglások idejére fog átemenni a göröngyösbe, hátha némileg csökkent a nyomás veszélye.

Még azt nem írtam, mert annyira gáz, hogy körmöléskor a kovács (aki elvileg csontkovács is), kérdés nélkül belenyúlt a jobb vállába, mert úgy látta, "nem volt a helyén". Én úgy nézem, azzal is lehet a gond, de nem vagyok sántaság-szakértő. Egyelőre a patáját akarom megnézetni, az érzékeny-e és csak ha az nem, illetve ha a kovács úgy látja, hívni hozzá lóspecialistát (ami ugye nincs 30-40 km-es körzetben) hogy végezzen sántaságvizsgálatot.

Hogy ez ne legyen elég, ma lelépte az egyik elején a sarokvánkost. Olvastam, hogy minden lábon lévő sebet be kellene kötni a fertőzésveszély miatt, ti mit gondoltok? Hogy lehet ott bekötni, illetve kell-e? Fertőtlenítem majd napjában kétszer, tetanuszt úgy másfél hónapja kapott.

Ami még érdekes, hogy ma mindkét vállán és a nyereghelyen meg volt izzadva. A többiek nem, gondolom a karámban sem rohangászott, merthogy alig biceg. Ez lehet a fájdalom miatt? 

Úgy irigylem a Pest-környékieket, itt napokig tart levadászni egy kovácsot, de még akár egy orvost is.  :sad:

#623 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 17:35

Nem tudom, milyen helyen tartod a lovat, de a göröngyös karám helyett pár órára nem lenne jobb egy box? (már ha van, persze)

A régiós topicban nem tud neked valaki dokit meg kovácsot javasolni? Esetleg Dél-Alföldi fórumtárs?

Ami a dokit illeti, ha nem nagyonsürgős, de lóspecialista ügyről van szó, hozzánk Őrbottyánba Kaposvárról jár Hevesi Ákos, az se 30-40 km :)

Amennyire én tudom, izzadás elvileg lehet a sántaság miatt

#624 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 17:58

Én úgy nézem, azzal is lehet a gond, de nem vagyok sántaság-szakértő. Egyelőre a patáját akarom megnézetni, az érzékeny-e és csak ha az nem, illetve ha a kovács úgy látja, hívni hozzá lóspecialistát (ami ugye nincs 30-40 km-es körzetben) hogy végezzen sántaságvizsgálatot.

Magosi Zoli Mezőhegyesről? Szerintem korrekt, lelkiismeretes orvos, korrekt árakkal. Igaz, van ötven kilométer is. :)

Sajnos olyan kovácsot, aki jól körmölne mezítlábra itt a környéken nem ismerek. Általában ugyanúgy körmölnek mezítlábra  is, mintha patkolnának. Mondjuk olyat sem ismerek, aki egyben csontkovács is.

Valóban nem nagy a bértartó hely választék itt a környéken. Ezen már én is tűnődtem párszor, mikor sok volt a jóból, hogy főváros környékén mennyivel egyszerűbb lehet a helyzet.

Edited by furiosojr., 2014 június 10. - 18:00.

#625 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 19:11

Már hívtam a Magosit, csak hétvégén tudna jönni, vagy kérte, hogy vigyük át a lovat Mezőhegyesre...
Még majd holnap reggel megpróbálom Dr. Filipsz Istvánt Szentesről, mert most nem vette fel, meg a másik mezőhegyesi dokit.

Volt nála kutyadoki, sokra nem mentem vele. A lelépésen kívül lehet más miatt is seb a sarokvánkoson, esetleg lehet valami komolyabb dolog tünete? Lehet nyomástól pl? Most délután már elég komolyan sántított arra a lábára lépésben is.

#626 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 19:16

..tályog, patairha gyulladás...? Szuper...  :sad:

#627 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 19:55

Amennyire én tudom, a patairha-gyulladásnál érzékelhetően forró a pata és sajátos testtartással párosul,  azzal talán nincs dolgod.

Milyen a seb? Képed nincs róla? Hátha annak alapján valaki tud valami okosat mondani, amíg egy doki kiér. Az is lehet, hogy a bicegés miatti egyenlőtlen terhelés miatt sántít egyre jobban.

#628 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 20:14

Úgy legyen. A pata nem melegebb. Nem nagyon tudom leírni a sebet...de holnap reggel lefotózom, hátha tud valamelyikőtök mondani rá valamit. Azért remélem, hogy holnapra már tudok szerezni egy állatorvost, akár a világ végéről is.

#629 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 10. - 23:51

Nálunk volt olyan, hogy a csüd felett az in mellett keletkezett egy seb, ott ürült a váladék. A patkót kétszer lépte le. Valami szúrásra, esetleg csípésre gondoltunk. A kovács találta meg az okot, a nyírba fúródott valami szilánk (fa), ott begyulladt és tőle vagy 25-30 cm-re ürült. Nyírját elevenig kellet lepucolni, két hét kíméletes, homokos karám és teljesen rendbe jött. Patavizsgálóval, esetleg kopogtatással keresheted az érzékeny helyet.

#630 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 0:16

Köszi Robi, holnap megnézem, bár azt kétlem, hogy én magam képes lennék megtalálni egy ilyesmi szilánkot, ha esetleg ez lenne a probléma. Most már ráfér egy rendes sántaságvizsgálat.

Edited by Tímea, 2014 június 11. - 0:17.

#631 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 11:41

Töltöttem fel képet, de én úgy látom, hogy csak megvágta:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Off

Érdekességképp jegyzem meg - mert valószínűleg nem találkoztatok még ilyen bértartó hellyel - hogy van olyan is, ahol probléma forrása az, hogy a ló nyerít...  :unsure:

#632 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 11:48

Az én lovam akkor produkált ilyet, amikor a ménes után igyekezvén áthatolt a karámkerítésen, némileg lerombolva azt :) szóval nekem is csak vágásnak tűnik. Jön belőle valami váladék?

Találtál dokit?

#633 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 11:56

Szerencsére semmi nem jön belőle.

Dr. Sprőber Zoltán jön ma, de legkésőbb holnap Békéscsabáról.

#634 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 17:19

Kövezzetek meg, de nekem ez nem tűnik túl vészesnek. Szerencsére.

#635 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 11. - 19:09

Ez nem, hála az Égnek. Bárcsak ez lenne a legnagyobb baja...

#636 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 12. - 19:23

Jött a doki? Mi a diagnózis?

#637 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 12. - 20:00

Minden doki csak tologatja az időpontot, vagy már a telefont sem veszi fel - az sem, aki tegnapra vagy mára ígérte. A legközelebbi időpontot Magosi adta, hétfőre, de ha hamarabb is ráérne úgy, hogy szállítjuk a lovat, akkor szállítjuk.... Azért tartom a kapcsolatot másokkal is, hátha végre valahára valaki megnézi a szerencsétlent...

Szintén Mezőhegyesről egy kovács is beígérte magát holnapra, szóval remélhetőleg 24 órán belül kiderül, hogy egyáltalán a patájával van-e a gond.

Még annyit tudnék hozzátenni a probléma leírásához, hogy elöl elég szűken áll és néha úgy, hogy előrenyújtja a lábait. Folyton emelgeti őket és áll egyikről a másikra. Viszont a paták továbbra sem melegek.

#638 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 12. - 21:34

mondjuk ez azért durva, mert mi van, ha s.o.s. állatorvosra lenne szükség, mondjuk egy kólika, vagy vérző, varrandó seb esetén?

#639 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 12. - 21:40

Szerencsére van a városban olyan állatorvos, aki kólikát, sebet el tud látni, de nem lóspecialista. Hiába is mutogatnám nekik a lovamat, mert sántaságvizsgálatot nem tudnak végezni. Sőt, volt olyan lóspecialista, aki maga irányított át máshoz, mondván, az illető jobban ért hozzá.

#640 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 13. - 15:24

Azért itt vidéken lehet necces a dolog. Én jártam úgy, hogy a ló lerakott terepen, aztán hazafelé elcsúszott a kübeki beton úton. A lovat stoppolni kellett volna, fájdalom csillapítózni, gyulladás csökkentőzni, és én sem találtam orvost, aki ellátta volna. Augusztus volt és hétvége. Mindenki nyaralt, az ügyeletes nem jött ki, mert szerintem nem mert lóhoz nyúlni (azt mondta, hogy ehhez speciális dolgok kellenek, mire én kérdeztem, hogy milyen speciális dolog, erre ő: vastag cérna. Mint utólag megtudtam, jobb is hogy ő nem jött, mert egy elég idős állatorvosról volt szó, aki az állatpatika három lépcsőjén alig bír felmenni) Végül szegény Németh András (R.I.P.) jött el Orosházáról, hogy ellássa a lovat.

Másik dolog, hogy én is ott hagytam a traumatológiát 3-4 óra várakozás után, mert azalatt nem szólítottak. Így visszakértem a TAJ kártyámat és elköszöntem, aztán vagy fél évig fájlaltam a vállam.