Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Frízek

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
4992 válasz a témához

#601 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 15:21

Arabot azért nem fedezhetsz fel a kinézetükben, mert csak 5, max. 20 % arab vér csörgedezik bennük. A tenyésztõknek az a célja, hogy a lovak úgy nézzenek ki, és olyan kiegyensúlyozottak legyenek, mint a frízek, de szívósabbak, kitartóbbak legyenek tisztavérû társaiknál. Persze, mint minden "kutyulás", ez is megosztja a véleményeket, van aki arra hivatkozik, hogy más fajtákat is kereszteztek arabbal, az ellentábor pedig feleslegesnek tartja a fríz fajta "higítását".

#602 Zsoci

Zsoci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.385 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 14. - 20:52

Bár még személyesen nem volt dolgom frízzel (sajna) de mindenhol ahol olvastam,hallottam róluk,a szívósságukat is emlegetik. Szerintem sem kéne "kutyulni" õket..

#603 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 11:31

Személyesen én sem találkoztam még frízzel, de ha egyfajta ló szép és jó, nem kell "belekutyulni" semmit! Ha jól sejtem pont ez a fajtamegõrzés lényege.Nem?

#604 Guest_Sabrina_*

Guest_Sabrina_*
  • Guests

Közzétéve 2006 június 15. - 19:51

Csöni!Én sem keverném más fajtával afrízt, jó úgy ahogy van. Én nekem nagyon tetszenek azért mert egyik fríznek sincs jegye!

#605 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 20:14

Hoztam Nektek néhány képet :)(igen, már megint azokat a gebéket fényképeztem :gm: :D) /közkívánatra, a randa piros kötõfék nélkül ;) :kir: /EelkeügetVágtaEelke fejmegugrásEelkevágtaaamozgásban/azt nézzétek, hogy hol van az átugrásra váró fa :guny: /"nem ne is gondold azt, hogy én ezt átugrom :nem: "csakazértse ott ugrokugrikrepülööökrepülõ 2 :Dhopp

#606 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 20:32

Jaj, de szép így!Sokkal szebb, mint kocsiban.

#607 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 21:28

A négyesfogathajtó VB-n az egyik (belga, vagy holland?) versenyzõnek ilyen arab-fríz lovakból állt a fogata. Õ azért csak tudhatja, miért jó ez, nem?

#608 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 15. - 21:34

Ilusta! :kocc: :)Gondolom az arab vér egy kicsit pörgõsebbé, fordulékonyabbá teszi az amúgy birkatürelmû és "mamutszerû" lovakat :D

Edited by Bogár, 2006 június 15. - 21:35.

#609 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 7:16

Mézszín!Nem fotóztad le õket?Kíváncsi lennék milyenek ezek a mixek.

#610 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 7:29

Hoztam Nektek néhány képet... .../azt nézzétek, hogy hol van az átugrásra váró fa

Hozzászólás megtekintése

Eszmeletlen, meg sosem lattam frizt ugrani... :eek: Nekem nagyon tetszik a `stilusa`! Meg egy picit feljebb, es a karambol is kirepul... :D Nagyon klassz fotok, csinosak a lovak! ;)

#611 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 12:27

Ilusta tök jók a képek! :guny: Bogár!Én se birkát, se "mamutot" nem látok ezekben a lovakban! Nem kell mindenbe "hülye" arab vért kutyulni. Az állandó rohanási kényszert nem kell áthozni. Nekem mindig olyan arab jutott, ami nem bírt lassan közlekedni. Én nem szeretem, ha "bírkózni" kell a lóval, ha normális lassú tempóban akarok haladni! Nem nagyon lehet meggyõzni engem az arabok szeretetérõl.

#612 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 12:31

Hát nem is kezdõnek valók :rolleyes: :gm:

#613 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 12:34

Pedig az araboknál nagyobb -sokszor bizony bonyolult- lelkû lovakkal még sosem találkoztam

#614 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 14:33

Mézszín!Nem fotóztad le õket?Kíváncsi lennék milyenek ezek a mixek.

Hozzászólás megtekintése

Sajnos csak tévében láttam a VB-t, úgyhogy nem készültek fotók. Egyébként inkább fríz, mint arab kinézetük volt, csak kecsesebbek voltak a tisztavérû fríznél. Nekem nagyon tetszettek. :yeah:

Edited by Mézszín Sörény, 2006 június 16. - 14:34.

#615 Katica431

Katica431

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 877 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 15:37

Bogár,a képek még mindig nagyon szépek,mint mindig ugyebár.......Fotózz csak minél többet(azért a kis arab csikómat se felejtsd el):D

#616 Zsoci

Zsoci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.385 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 16:14

Hát Bogár....gondban vagyok melyik kelljen háttérnek :D Annyira jók és annyira irigyellek,h a közelükben lehetsz :gm: :dev:

#617 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 19:57

Ilusta tök jók a képek!  :guny: Bogár!Én se birkát, se "mamutot" nem látok ezekben a lovakban! Nem kell mindenbe "hülye" arab vért kutyulni. Az állandó rohanási kényszert nem kell áthozni. Nekem mindig olyan arab jutott, ami nem bírt lassan közlekedni. Én nem szeretem, ha "bírkózni" kell a lóval, ha normális lassú tempóban akarok haladni! Nem nagyon lehet meggyõzni engem az arabok szeretetérõl.

Hozzászólás megtekintése

Csöni, én nem akarok vitát indítani, nem az én stílusom, de szerintem egy picikét jobban ismerem a frízek természetét, mint te. Nem hiába írtam sem a mamut, sem a birka jelzõt. Az egy dolog, hogy a szinte mindig istállóban tartott ló (aki tömve van abrakkal) kijut a szabadba és tombol, poénból hatalmasat ugrik egy földön lévõ fa miatt. Nem kell teljesítenie a kocsi elõtt, hanem szabad akaratából mehet ahogyan akar. Minden ló ezt csinálná. A "mamut" nem biztos, hogy teljesen megértetted. Elsõsorban itt a termetére és a mozgására céloztam. Ha ez a ló megindul a föld is beleremeg. Odacsapja a földhöz a lábait ahogyan csak tudja. Ha valaki a frízeket a versenysportban (és ugye a VB már eléggé az élen van) akarja használni, akkor keresztezni kell. Tapasztalat. Mi mentünk velük fogathajtó versenyre, nem is olyan régen. Nem volt nagy verseny, amolyan mezei verseny féleség. A lényeg, hogy az elsõ fordulóban nem hibáztak a lovak, bekerültek az összevetésbe. Itt hozzá kell tennem, hogy elég jó volt az idõkorlát, és nem kellett rohanni. Az összevetésben ugyan az a pálya volt, csak ezt már vagy 10 mp-el hamarabb kellett teljesíteni... Persze hogy vertek, hisz gyorsabban kellett menni, szûkebben fordulni stb. Ezek a lovak nem erre valóak. Jók dísznek, parádézni, cirkuszban, vagy csak mutogatni a haveroknak, hogy nekem ilyen is van, de nem a versenysportban... Mindegy.A birka jelzõ a természetére utalt. A nálunk lévõ két ló csõdör. Mégis akármikor akárkit beküldenék a boxba, mert tudom, hogy nincs egy rossz mozdulatuk sem. Ezeknek lehet húzni a fülét, a farkát akkor sem csinálnak semmit. Nem csípnek, nem harapnak, nem rúgnak, és nem ijedeznek. Ilyen a természetük.Az arabok meg igen is nagyon jó lovak :mad:.Ez nem veszekedés, nem okoskodás csak megvédem az igazamat a saját tapasztalataim alapján.

#618 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 16. - 21:20

Csöni!Nem én fotóztam, nem az én képeim!Kicsit olvass és láss figyelmesebben. ;)

#619 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 19. - 9:25

nem nagyon akarok belefolyni a vitába, de nem bírtam megállni! :Dnekem tetszik mindkét lófajta, de nem keverném õket soha. még próba képpen se. a fríz pont úgy jó, ahogy van. kicsit mackós, temperamentumos, de szerintem minden lófajtának megvannak a maga "hibái", ha lehet így nevezni. valakinek a fríz túl robosztus, valakinek meg az arab túl "menõs". ízlések és pofonok. komolyan nem akarok senkit se megbántani, meg Chanello esetébõl tanulva inkább fel se kéne hoznom a témát (annál inkább, mert off), de nekem is közelebb ál a szívemhez a fríz. lovagoltam már shagya arabon, jó volt nagyon. de nekem inkább a nyugis, hogy bogár szavaival éljek, birkatürelmû lovak jönnek be. az, hogy egyes lófajtáknak milyen a lelkük...hát...szerintem ezt nem lehet így fajtára szabva megmondani. inkább lova válogatja. meg persze a kivételek. :rolleyes: na, ennyit rólam! :D

#620 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 19. - 13:11

Bocsi, tényleg figyelmetlen voltam a képekkel kapcsolatban! Nem szeretnék vitatkozni senkivel, csak leírtam a véleményem. Nekem a "birkább" lovak jobban bejönnek. (Nyugodt, jó idegzetû) A frízek, nem kifelyezetten versenylovak, ne csodáld, ha lemaradnak a fogathajtó versenyeken. A díjlovaglásban talán jobban állnák a sarat?!

#621 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 19. - 19:23

Nekem voltak arab telivéreim, és arab félvér lovaim is. Gyönyörûek, büszkék, nagyon okos lovak, gyorsan tanulnak, ragaszkodnak az emberhez. Használatuk során mégis robbanékonyabbak lehetnek, nem igazán ajánlanám õket kezdõknek. Igaz a frízekkel kapcsolatban csak pár hónapos tapasztalattal rendelkezek, de csak megerõsíteni tudom, amit Bogár írt.Februárban vettük Ébent, és valahogy úgy adódott a dolog, hogy csak pár napja volt lehetõségünk elõször befogni. Igaz "látta" már a kocsit, az elõzõ tulajt még mi kértük meg, hogy foglalkozzon vele, de erre csak pár alkalom adódott, akkor egy tapasztalt ló mellett ment. Szóval mindenre felkészültünk, vagy 4 embert hívtunk segítségül. Ébent a második próbálkozásra sikerült a rúd mellé állítani, de innentõl kezdve még ennyi gond sem volt vele. Szépen indított, útközben nem rettent meg semmitõl. Annyi utalt a tapasztalatlanságára, hogy nem tudta még rendesen fordítani a rudat. Leesett az állunk, nem ehhez voltunk szokva.A második befogásra egy héttel késõbb került sor, ezúttal segítség nélkül, ketten a férjemmel álltunk neki. Már elsõre beállt a rúd mellé, és már a szûk fordulatoknál is húzta-nyomta azt. Egyik alkalommal sem fordult meg a fejünkben, hogy mi történhet, nem volt egy csepp félelem sem bennünk, végig éreztük, hogy megbízhatunk benne. Nem volt egy visszalépés sem, ha nehezebben ment a kocsi, nem volt hiszti, ha traktor jött, és nem volt egy megugrás sem zörgõ papírok esetén.Azt hiszem, hogy ennél több férjemnek sem kellett... Õ, aki eddig csak miattam támogatta a lovak tartását, megfertõzõdött. :D Ha itthon van állandóan azt figyeli, hogy Ében mit csinál, megvakargatja, a zsebébõl sárgarépa kerül elõ... Igaz soha nem fog felülni a hátára, de nekem már az sokat jelent, hogy tudom, (talán már a következõ alkalommal) majd õ hajtja, és végre lehetnek közös lovas élményeink! (Mindezt 13 év lótartás után, egy fríznek köszönhetem!)Sajnálom, hogy ezeknek a remek lovaknak ilyen magas az ára, emiatt sok ember számára nem elérhetõek, mert szívem szerint minden kezdõnek ezt a fajtát ajánlanám. Mert valóban olyanok, mint Bogár írta: birka természetûek. Semmi sunyiság, alattomosság nincs bennük, az elmúlt hónapok alatt nem láttam egyetlen egy fülhátracsapást sem. Testvérem, aki soha nem mert a lovaim közelébe menni, megsimogatni meg pláne nem, pár hete már a a gyerkõcét isodaengedte a kancánkhoz. Mikor megkérdeztem tõle, hogy miért, azt válaszolta: ennek a lónak más a kisugárzása, érzem, hogy nem kell félni tõle. :) Csöninek igaza van abban, hogy a frízek nem kifejezetten versenyre valók. Ha valaki viszont egy megbízható hobbylovat keres, az nem fog csalódni. A fríz kifejezetten ragaszkodik az emberekhez, igazi családi ló, és nagyon megviseli ha gyakran gazdát vált. (Igaz ez a többi fajtára is igaz, de a õk kifejezetten érzékenyek erre.)

#622 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 8:24

Igaza van hubertusznak, ezek inkább hobbilovak. Nekem is azért a kedvencem, mert kiszámíthatóbb a többi lónál.( Majdnem hidegvérû.)Pont ezért nem tetszik, hogy keresztezni próbálják. Kár, hogy nálunk nagyon drágák! Állítólag a szállítás és karantén költségekkel is olcsóbb, ha külföldrõl hozatja be valaki. Ez mennyire igaz??? :confused:

#623 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 8:38

Nem hiszem, hogy ugy olcsobb...Szerintem sajnos a friz ara a realis, ha a tobbi orszagot nezzuk, es inkabb a tobbi itthon "forgalmazott" lo erteke joval alacsonyabb a realisnal.De ez csak az en sajat velemenyem. Es egy kicsit off is, elnezest kerek! :gm:

Edited by TojHorz, 2006 június 20. - 9:35.

#624 Zsoci

Zsoci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.385 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 9:19

öö..lehet hülyeség amit kérdezek...lehet kölcsönt felveni ha vki lovat akar venni?(nemtom hogy megy ez,még sosem intéztem ilyet).Vagy azt nézik egyáltalán,hogy mire veszem fel,vagy csak a fedezetet?majd egyszer,nem most :D

Edited by Zsoci, 2006 június 20. - 9:20.

#625 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 9:24

szabad felhasználású hitel létezik. azt csinálsz a pénzzel, amit akarsz.

#626 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 9:40

De ha frizt akarsz venni belole, akkor akar jelzaloghitelt is felvehetsz. :( Ha mar az araknal tartunk... :kv: (Najo, nem akarlak nagyon kiabranditani. :D )

#627 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 9:51

Szabadfelhasználású hitelt csak százezrekben mérik! Az kevés egy frízre. Jelzálogot nem hiszem hogy adnak építkezésen kívül másra is. Áruvásárlásit megint nem, mert melyik üzletben kapsz lovat? :rolleyes:

#628 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 10:42

bocsi, most veszünk fel milliós szabadfelhasználású jelzálogosat.

#629 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 12:51

Csak nem egy frizt vesztek??? :kir:

#630 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 13:09

az kellene még csak, még egy ló a 3 mellé.

#631 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 20. - 13:24

Csak annak (szabadfelhasználásunkat) kemény kamatai vannak.Szerintem adnak amennyit akarsz, ha van legalább 3x annyit érõ ingatlanod. :cool:

#632 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 21. - 8:15

Jo kilatasok... :rolleyes: Ennek ellenere en meg nem adtam fel a remenyt, hogy egyszer nekem is lesz frizem. Is. :)

#633 Zsoci

Zsoci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.385 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 22. - 16:43

Helyes!!!Én sem!! :D

#634 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 26. - 14:54

Ha lehet megfelelõ biztosítást kötni lóra, elvileg lehetséges hogy kölcsönt is adnak a vásárlásra? Vagy ez csak külföldön mûködik így? Még mindig nem lettem okosabb, hogy hol olcsóbb egy fríz? Lehet, hogy sok idõmbe telik míg összekuporgatom az árát, de megpróbálom! Nagyon irigylem azokat, akiknek már van frízük! Azt mondják, hogy a remény hal meg utoljára! Úgy legyen! ;)

#635 Zsoci

Zsoci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.385 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 26. - 15:20

Amen! :D De én is reménykedem!

#636 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 június 30. - 10:31

Múlt szombaton az egyedi falunapon volt Ében harmadszorra befogva. Most sem okozott csalódást. :ang:

#637 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 1. - 22:37

Sziasztok!Raktunk fel újabb képeket Brit- rõl az eladó frízünkrõl, amit itt találtok!-vagy itt: :) Legújabb fotók :) Érdeklõdni lehet a +36-30-9981730-as számon!Üdv,

Edited by Ludmilla, 2006 július 10. - 21:24.

#638 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 11. - 19:34

Voltunk versenyen a frízekkel.Néhány kép:fogatösszhang2kép

#639 czikizso

czikizso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 114 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 11. - 20:27

ezek állati szép frízekbiztos ült már itt valaki frízenkényelmes a lovaglásuk :huh:

#640 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 július 11. - 21:00

Bogár, gratula, az "Összhang" fotó nambervanos! (A többi se kutya! :) )