Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#601 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 16:02

Elhiszem, de mibõl gondolod, hogy a nagynevû tenyésztõ = szimpatikus, becsületes úriember???Ezek mind igazak, hangzatosak, hogy "a piac diktál", "mindenki a piacból él", stb., attól még nekem maradhat az a véleményem, hogy nem szimpatikus, ha valaki hullarablóként azt lesi, a kollégája mikor kerül padlóközeli helyzetbe, hogy olcsón elhozhassa a lovát (amit aztán drágán tovább ad). Lehet ettõl meggazdagodni, azt is elhiszem. És akkor f@sza gyerek lett az illetõ???

#602 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 16:13

Nem lesi, csak mikor oda jut, hogy szüksége van a pénzre, segítrajta. Mivel annak akinek a pénz kell annak abban a pillanatban segítség. A véleménykülönbség nem baj, sõt ez viszi elõrébb a dolgokat. Lehet hangzatos a marketinges szöveg, sajnos ezt az élet diktálja, nem kitalált dolgok. A lehetõség mindenkinek ott van, a jó értékesítésre, csak fel kell kutatni. Ha megveszed a lovukat bármennyiért, az már támogatás. Én fentartom véleményem: A jó lónak ára volt, van, lesz! A többinek az ára piacfüggõ.

#603 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 17:35

Ács Balázs! Magán üziben és visszaellenõriztem az E-mailben is azt írtam szívesen látlak benneteket !!!!!!!!!!!!!!!! Csak azt nem tudom hogy akkor ki nem lát szívesen?????? A gidránjaim biztosan örülnek újabb négykezes símogatónak. Ha jól emlékszem tavasszal-t írtál és nem egyedüli látogatást.A lovat vásárlót ne kényszerítse rá a sors hogy gyorsan keljen eladnia - Ezt elõrelátásnak nevezik.Ugy kell megfontolni a lóvásárt hogy mindíg legyenek kiskapuk és azok a vétlen állatok érdekét szolgálják. Láttam én több tucat gazda kezén megfordult lovat.A nagytenyésztõ és kupec összemosását nem tartom szerencsésnek legfeljebb lóból élõ emberek egymáshoz viszonyulásának. Ma magyarországon a másik nyomorúságának kihasználásából való gazdagodást üzletnek nevezik.Mindezt teszik azért mert nem alakult ki az az értékrend hogy minennek meg van a maga ára.Eva! természetesen mindennek meg van az ára és én is arra törekszem hogy az ár -lrték azány minnél közelebb kerüljön egymáshoz.Éppen ezért jól bevált, hogy egy gazda évek óta megtermeli newkem a zabot és elvégzi a széna betakartítás gépi munkáját( Évek õta )A piaci árhoz közelálló megfelelõ idõben elvégzett munkájára mindíg számíthatok és ezt már szántás-vetés idején tisztázzuk.Az ár pedig amikor letisztulnak az aratás illetve betakarítás zajai akkor alkuszunk mekg mert tervezzük jövõre is szükségünk lesz egymásra. Lehet azt így ís csinálni.A ló árának pedig tükröznie kell a költségeket különösen az olyan fajta lovak árának mint a gidrán. Használhatót lehet tenyészrteni, sportban is akad néhány alkalmas egyed, ha azonban nem születik elegendõ csikó mert nem éri meg akár atartónak vagy a tenyésztõnek, akkor a fajta kerülhet veszélybe.

#604 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 17:50

Pluto! Teljesen normális igénynek tartom hogy a vásárló garanciákhoz köti, kötné a vásárlást. A kupec által kínált lovak felnevelési körülményei tisztázatlanok a kupec nem is ad garanciát.Külföldre vásárolt akár hobbi lovak esetén is állatorvosi szakvéleményhez kötik az üzlet megvalósulását. Ezekben az üzletkötésekben figyelembe veszik a tenyésztő ( eladó )ilyen irányú költségeit is így rendben van.Egy ilyen vizsgálat ára 60 - 150 ezer forint, na ezt tegyük hozzá a 200 000 de akár a 400 -500 ezer forintos hazai ló árához. Aki az előbbi összegért akar lovat már nem is akarja olyanyira a vizsgálatot és a garanciát.,Természetesen egy tenyésztő máskor is el akar adni lovat sőt meg lehet nézni nálla a következő év évek kínálatát. A kupec pedig csak a konkrét üzlet hasznára koncentrál. Ha legküzelebb nem tőle vásárolnak akkor majd lessz másik balek.

#605 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 30. - 23:09

Tudom én, hogy elkövettem azt a hibát, hogy magamból indultam ki, de ez van. :)Nem azt mondtam, hogy a tenyésztõnek szimpatikusnak kell lennie (bár a dolgok nyilván összefüggnek), hanem hogy tudjam, nála az a csikó úgy nõtt fel, ahogy én szeretném, hogy felnõjön. Megkapott mindent, ami kell(/kötelezõ) neki, ismert az elõélete. Marócpusztáról pl. szívesen vennék lovat, vagy Csermelytõl Szattáról. Azt se mondtam, hogy felfelé kellene srófolni az árat, csak hogy csekélyke tapasztalatom alapján ezt a fajta minõséget valamilyen szinten meg kell fizetni, és úgy gondolom, ez a késõbb állandó havi költségek mellett nem akkora különbség. Csak azt nem tudom megérteni, mikor valaki minõségi lovat akar (mindegy, épp milyen célra), max. 200.000 Ft-ért, mert a Jóskapista is azt mondta a múltkor, hogy annyiért vette, aztán csodálkozik, hogy nem talál.

#606 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 8:56

Zsuzska!Mi az, hogy minõségi ló? Kicsit elrugaszkodottnak érzem ezt a megfogalmazást. Melyik a minõségi ló, amelyik hibátlan küllemû v. mely csúnya, de sportban kiemelkedõ v. épp mely mezõgazdasági munkában kiváló átlagos küllemmel v. tökéletes küllem, jó sportteljesítmény lovasigényességgel társítva? Talán helyre kéne billenteni az értékíteletünket! bianko!Köszönöm a lehetõséget, hogy lovid megnézhetjük, élni fogunk vele. Azzal én is egyet értek, a lovat annyiért kell eladni, amennyiért csak lehet. A tenyésztõknek is meg kell élni. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a középszerû csikókat 3 éves korukig nevelgeti az ember, az ráfizetés, mert a piac nem fizeti meg. Az elegáns, jó küllemû, jómozgású lovaknak lehet, magasabb az ára. A kupeckedõ tenyésztõket nem mosom össze a kupecekkel, annak tartom õket egy az egyben, sõt legalább akkora vagy még nagyobb zsiványok! Garanciát lóra kár kérni, a lényegre úgy is alapból van. Láttam nyomorék lovat ilyen vizsgálaton átesve egészségesnek titulálva. Üzletben kevés a tisztességes ember. :dev:

#607 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 9:02

Mármint mit érzel elrugaszkodottnak? Az, hogy "minõségi"? Netán írtam volna valahol, én mit értek ez alatt? Így nem igazán értem, mirõl beszélsz...

#608 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 9:43

Zsuzska!Az ármegállapításod elrugaszkodott. Mással egyetértek. Láttam lovaidból pár egyedet, ami általad nevezve számomra minõséginek tûnt, aminek értékét én sem 200 000 Ft tájékán ítéltem meg, de ez csak az én véleményem. Egyébként milyen fajtákat tenyésztesz vgy tartasz?

#609 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 10:15

Sziasztok!Teljesen igazat adok abban a véleményben, hogy a jó lónak van ára most is. És lesz is! Mindig vannak megszorult tenyésztõk, akiknél jó lovat (talán csak kondihiány) lehet találni, odafigyelve a genetikára és tudatos tenyésztést folytatva. Az hogy jelen helyzetben, a lótenyésztés nem jelent biztos profitot, szinte bizonyos. Az, hogy vannak olyen esetek, hogy jó lovat olcsón lehet venni nem bizonyítja azt, hogy a jó lónak nincs ára. A megszorult tenyésztõnek pedig nagy segítség lehet, hogy tudja a tenyésztõi munkája nem veszett kárba, mert a csikója jó helyre kerül. Nem biztos, hogy ott van jó helyen egy csikó, vagy ló, ahol óriási pénzek vannak.

#610 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 10:28

Zsuzska!Az ármegállapításod elrugaszkodott. Mással egyetértek. Láttam lovaidból pár egyedet, ami általad nevezve számomra minõséginek tûnt, aminek értékét én sem 200 000 Ft tájékán ítéltem meg, de ez csak az én véleményem. Egyébként milyen fajtákat tenyésztesz vgy tartasz?

Hozzászólás megtekintése

Értem. Szerintem egy egészséges, ellenõrizhetõ, jó körülmények közt felnõtt papírokkal rendelkezõ fiatal ló (hobbi célra) ára inkább 3-400.000 Ft környékén mozog, én legalábbis ezt tartanám reálisabbnak. Persze nyilván lehet találni sokkal olcsóbbat is, felfele meg mint tudjuk a csillagos ég... Én nem tenyésztek semmilyen lovat, még csak sajátom sincs. Az egyik féllovam egy 19 éves kisbéri kanca, akitõl szerettem volna csikót, lehetõleg kisbérit, de most inkább a mégse felé hajlok... Amit lovagolok, az meg egy telivér mén, de szintén nem saját.Szóval nem tudom, milyen egyedeket láttál? :)

#611 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 10:40

Zsuzska!Akkor nem a Te lovaid voltak. Az általam jónak ítélt lovak ára változó, ami igazán tetszett az csillagos ég. Volt ló ami tetszett 150 000Ft -ért. Láttam 1 000000 Ft-ért amiért pénzt nem adtam volna, sõt az udvaromba sem engedtem volna be. :kocc:

#612 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 11:27

Én láttam egy 30.000.000 Ft-os heréltet egy versenyen. "Hál'Istennek" pont a mi akadályunknál álltak meg bent a pályán és ott híresztelte a lova árát és származását. Ahogy közelebb jött a ló egyre jobban hallattszott, hogy levegõn kívül mindent kap a ló. Egy picit hörgött a drága - itt a példa az "okos" , gazdag vevõre. És ezt követõen jött a Sóhaj, Ígéret stb. a pályára. (a cross szakasz volt ez)Szemléletes voltam?! :)

#613 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 1. - 20:56

Ács Balázs! Az üzletben hidd el sok tisztességes ember van azért nem gazdagodtak meg.A lovat tenyésztõk ( már én csak így hívom azt aki csikók nevelésévewl foglalatoskodik) körében is sok tisztességes ember van.Sokszor erejükön felül vállalják egy egy fajta, egy egy állomány fenntartását.A tisztességes munkának lenne az ára az hogy az egészségesen felnevelt csikók ne kupecek kezén járják be, hanem lelkes lóbarátok vásároljanak nálluk.zsuzska!Szerintem is egy tenyésztõnek szimpatikusnak kell lennie, de ennek a lovakon keresztül kell átmennie akkor hiteles. Nem minden tenyésztõ kupec!!!Sajnos nem csak te vagy úgy hogy mégse kell csikó. Nagyon sok lótartó gondolja így. A 90 es évek közepén úgy 85 ezer lóvolt magyarországon ma alig 65 ezer.Az emberek pedig nem tudlák tartalmasan kitölteni a szabadidejüket.Az általad is érzékeltetett lópiac miatt nállunk sem születik jövõre egy csikó sem.( 10 - 12 kancából ) Langibaba!Igen, de milyen a jó ló? És mi a jó ló elfogadható ára, mit kell tennie a tenyésztõnek hogy jó lovat neveljen, Ez amolyan nézõpon kérdése, vagy létezik egy objektív lovas megfogalmazás és kontroll-A gidránról amikor elõször kérdezõsködtem felõlle a nehezen kezelhetõ , agyas( ma sem értem mi akarnak ez alatt érteni ) jelzõkkel illették.A hely ahol elsõ gidrán kancámat bértartásban tartottam a "környékünkön szakmailag elismertebb helynek számított".Amikor megérkezett nem volt kitöró fogatdtatása mondván gidrán.A betanításáho nem voltak hajlandók segítséget adni és az istálló szegletébõl figyelték az eseményeket.Az elsõ felülésnél nyereggel a hátán békésen nézegette a közelben legelészö teheneket. Amikor az ötödik - hatodik felülés alkalmávak könyed sétát tettünk a puszában csak kifogtam jelzõt kaptunk.Érdekes de egy csikó kivételével mindegyik hasonlóan viselkedett az az egy is csak egy emberrel a hátán rakoncátlankodott és miután kikopott a portáról azóta a csikó probléma mentes, pedig mén a lelkem.Én jó lónak azt a lovat tartom amely lovas alá való. Nem fogadja el feltétlenül a lovas bárgyúságait de mindenképpen tisztelik egymást, egy szóval partnerek.A jó ló szerintem ilyen. A többi mellékes. Tudok olyan lovast aki "beteg" lovával teljes életet él, és ez évekkel hosszabította meg mindegyikük életét.Szerintem ez a minõségi egyik kritériuma.Az ilyen minõségi ló amelyí még bízik az emberben az bátor, jól ugrik, jó kedvel olgozik stb.Olyenek lehettek az igazi katona lovak mert ló és lovasa igazán egymásra volt utalva. A verseny helyszín látásmódod éles. Honnan van?

#614 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 0:05

Bianko!A jó ló meghatározása teljesen szubjektív (igény szerint változik, de egy fajtán belül bizonyos korlátok között kell lennie). De egy tenyésztõnek az a legfontosabb feladata, hogy a lehetõségek közül kiválassza azt, melybõl a max-ot tudja kihozni és ez legyen a tenyészcélja. A jó ló neveléséhez a kitûzött tenyészcélt következetes szelektálással el kell érni. Az igazi tenyésztõnek szembe kell néznie nagyon sok kudarccal. Személyes véleményem szerint a jó ló megfelelõ genetikai háttérrel, fajtájában "tökéletes" küllemmel és mozgással illetve kiemelkedõ teljesítménnyel rendelkezik (felnõtt korában). Ezen tenyészcélon belül a tenyéstõ felel a gen. háttérrõl, a küllem és mozgás "lutri" (mert adottság, szûk keretek közt javítható), felelõs még a csikó felnevelésében és a ló teljesítményében (amennyiben a tenyésztõnél marad).Én nem szeretek lovat venni, max csikót. Velük szemben pedig csak annyi az elvárás, amit egy 6-8 hónaposnak tudnia kell. Egy jó 6-8 hónapos csikónak az elfogadható ára 180.000-250.000 Ft. A ló ára nagyon sok tényezõtõl függ. Valami ilyesmi egy tenyésztõ szemszögébõl.

#615 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 8:15

"Egy jó 6-8 hónapos csikónak az elfogadható ára 180.000-250.000 Ft."Van, amikor a sperma ára több ennél, tehát ez az ár max. a 30-50.000 Ft körüli fedeztetéseknél lehet igaz szerintem.A "jó ló" megfogalmazása viszont tökéletesre sikerült tényleg, és ezt bármely fajtára rá lehet húzni.

#616 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 8:24

Sajnos ez az ár a mai piaci helyzetben, hát nem biztostos, hogy olyan amiért érdemes tenyészteni!(200.000 Ft-os fedeztetésbõl született csikók (2 db) 320.000 Ft-ért cseréltek gazdát)

#617 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 9:04

A 6-8 hónapos csikó reális ára 60-100 000 Ft. Semmivel sem több! 6-8 hónapos csikóból mi lesz senki nem tudja 100 %-ra megmondani, így lutri! Az általam jónak ítélt csikó, nem áll bárgyun az elsõ felülések alkalmával, hanem kifejti nem tetszését. Szerintem az ilyen önálló gondolattal rendelkezõ lovak lesznek a legjobbak, õk tudják gyorsan és jól felmérni a helyzetet, a sportban ez elõnyükre válhat. A bamba csikó, sétálgatásra való, hétvégi lovasok alá. Én személy szerint az élénk, temperamentumos, saját akarattal rendelkezõ lovakat részesítem elõnybe, s egy gidrántól ezt várnám. A gidrán, kisbéri ettõl lett katonaló, mert kemény, szívós, kitartó, gyorsan reagáló fajta volt. Számomra egy gidránnak tüzessnek kell lenni!bianko!Sajnálattal olvasom, hogy kancáid üresen hagytad, pedig piacképes lovak szerintem, csak a marketinget és az értékesítés idejét kell jól megválasztani. A gyengébb küllemû és tulajdonságú csikókat, választási korban el kell adni, talán akkor veszteség nélkül meg lehet tõlük válni. Ménekbõl az elit jól, örökítõ méneket szabad használni. Sajnos most találkoztam elöször ezen megfogalmazással, hogy a mének számát csökkenteni kellene, a gyengén örökítõ egyedeket ki kell vonni a tenyésztésbõl. A jókat elõtérbe helyezni, ilyen kisbériben pl.: Széplak XVIII Széptevõ. Az STV-n gyenge eredményt teljesítõ mének is fedeztetésbe kerülnek, nincs ivadékvizsgálat, hogy a méneket minõsíteni lehessen. Talán a gidránban elindul e fajta, szemlélet. :dev:

#618 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 10:58

Sajnos most találkoztam elöször ezen megfogalmazással, hogy a mének számát csökkenteni kellene, a gyengén örökítõ egyedeket ki kell vonni a tenyésztésbõl.

Hozzászólás megtekintése

Ezt én is örömmel olvastam a decemberi Lovas Életben, viszont a kancaállományra is ráférne egy kiadós szelektálás!

#619 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 11:18

Franke!A kancaállomány olyan amilyen, legalább a mének ne rontsanak rajta. Mindenki olyan kancával tenyészt amilyan van, a mének ezen álományt javítsák! A célnak ennek kéne lenni! :dev:

#620 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 11:20

Nem reális a 60.000 Ft. Annyiba kerül egy nem tenyésztett, magyarul csak úgy sikerült csikó. Ez az összeg a tenyésztõ megalázása. Szó sincs arról, hogy a tenyésztõ pénzéhes, csak a munkáját értékelik ezzel alá. Csikóztatni és tenyészteni - nem egy kérdéskör!

#621 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 11:28

Langibaba!A tenyésztés nem profitorientált szféra ma nálunk. A félre sikerült egyed ára 60 000Ft ha adnak érte annyit. A cél minél hamarabb megszabadulni a nem kívánatos egyedtõl. Nem megalázása a tenyésztõnek, hanem a további veszteségek elkerülése. Érzelmi alapon, vakon tenyészteni nem szabad, mert sehova nem vezet! :dev:

#622 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 11:32

Persze, hogy nem, de most akkor mirõl beszélünk. A tulajdonos csikószabadításáról, vagy a tenyésztett minõségi lóról?!

#623 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 13:23

Franke!A kancaállomány olyan amilyen, legalább a mének ne rontsanak rajta. Mindenki olyan kancával tenyészt amilyan van, a mének ezen álományt javítsák! A célnak ennek kéne lenni! :dev:

Hozzászólás megtekintése

Persze, mindenki olyannal tenyészt, amilyen kancája van, azt nem lehet megtiltani senkinek, hogy fedeztessen, ha kedve van. Viszont a minõsítési ponthatárokat följebb lehetne emelni, és nem kell a fajtában fajtabélyeggel lesütni egy épp csak jószándékkal megfelelõ kanca csikóját, szerintem. Így a bélyegzés már maga egy minõség lenne. A többi csikó meg legyen nyakonsütött, vagy akármi.

#624 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 13:32

Langibaba!A tenyésztés nem profitorientált szféra ma nálunk. A félre sikerült egyed ára 60 000Ft ha adnak érte annyit. A cél minél hamarabb megszabadulni a nem kívánatos egyedtõl. Nem megalázása a tenyésztõnek, hanem a további veszteségek elkerülése. Érzelmi alapon, vakon tenyészteni nem szabad, mert sehova nem vezet! :dev:

Hozzászólás megtekintése

Szerintem pedig a tenyésztés igenis profitorientált szféra, mint minden mezõgazdasági tevékenység, mert normális esetben úgy mûködne, hogy elõállítok egy minõséget, eladom, és azon hasznom van. Az más kérdés, hogy jelenleg nem mûködik a dolog, és csak keveseknek hoz profitot. De mindegy is, hogy lóról beszélünk, vagy baromfiról, vagy almáról. Nem nyereséges. Pedig az fontos lenne, hiszen azért "orientált". :)

#625 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 13:59

Franke!A lótenyésztés más mint a hústermelõ állattenyésztés. A durva küllemi hibákkal rendelkezõ egyedeket még akkor sem lehet értékesíteni, ha potom nevetséges árat kérnek érte. A világ lótenyésztõi, hobbiból tenyésztenek általában, nem nyereség végett, a fent leírtak miatt. Kinek kell egy durva küllemû, ugrani nemtudó sportló nagy pénzért? Senkinek, mert aki sportlovat szeretne, az vesz olcsón v. drágán közel megfelelõt saját magának. Mióta a vágóló ára stagnál, sõt lefelé ment, addig sajnos a lónak sem lesz magasabb az ára, mivel ármeghatározó szerepe van. Sajnos.

#626 Long

Long

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 15:51

Langibaba!Szerintem igen jól látod a dolgokat, szinte mindenben egyetértünk. Például ebben is: "Szó sincs arról, hogy a tenyésztõ pénzéhes, csak a munkáját értékelik ezzel alá. Csikóztatni és tenyészteni - nem egy kérdéskör!"Viszont egy korábbi hozzászólásodból ezt nem értem:"De egy tenyésztõnek az a legfontosabb feladata, hogy a lehetõségek közül kiválassza azt, melybõl a max-ot tudja kihozni és ez legyen a tenyészcélja."Nem mondom, hogy ez nem így van, csak én nem értem. Ha van kedved, magyarázd el!Üdv:Long

#627 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 2. - 17:04

üdv mindenkinek!A gidrán kanca állomány szelektálására remélem senki nem gondolt mert szerintem ez a kb 200 kanca genetikai " sokszínûségére " szükség van. Mivel a fajta mindíg csekély létszámú populáció volt nem volna szabad ezt figyelmen kívül hagyni.Egy ilyen kislétszámú állományban minden egyedre szükség van. még akkor is ha most nincs. Igy fent kell tartani.A mének esetén mindíg is meg volt a kimelt figyelmet érdemlõ kategória ( Fedeztetésre ajánlott mének ) csakhogy nem mindenki jutott hozzájuk, vagy nem mindenki értette meg a szükségességüket. Én korábban azt javasoltam gidrán tenyésztõk körében, hogy egy egy fedeztetési idényben 5 -6 ménnél több ne kapjon lehetõségert igy a tenyésztõ szervezet szabályozni tudná a minõséget és a genetikai sokszínûséget. De ekkor felmerült a tenyésztõ önálló cselekvõ képességének a korlátozása, illetve az hogy mi legyen a többi használaton kívüli ménnel? Ki atrtaja el az állami tulajdonú méneket?A magán mén tulajdonosa nem fedeztetheti saját kancáit saját ménjével?Na itt a kígyó beleharapott a saját farkába, Pedig ez a tenyésztői fegyelmezetlenség az egyik gátja a magyar lóállomány minőségi fejlődésének.Ács Balázs! Szerintem egy csikó tüzessége nem abban rejlik, hogy az elsõ felülés alkalmával kifejezi e nem tetszését, hanem abban ha két egyed egyforma munkát végez és lovasaik úgymond egymással versengenek, a ló hogyan reagál.Átveszi - e a lovas versengését és kontroll alatt beszáll a "küzdelembe" vagy alszik tovább vagy? A gidránnal szemben legtöbbször hangoztatott negatív vélemény az akaratosság volt én pedig ezzel nem találkoztam. Temperamentumos egyed van közöttük bõven és ezek nem durvák.Abban egyetértünk hogy a kimagasló tehetségû lovak között több a hevesebb vérmérsékletû, temperamentumos egyed. A tenyésztés szerintem sem profit orientált szféra és én is csak a költségek reális elismerését kérem számon a piacon.Az ivadékvizsgálat szerintem nem pénzkérdés inkább akarat kérdése. Az ebben érdekelt és felelõs a tenyésztõ egysület tenyésztõ bizottsága. " Mióta a vágóló ára stagnál, sõt lefelé ment, addig sajnos a lónak sem lesz magasabb az ára, mivel ármeghatározó szerepe van. "Ezzel a megállapítással csak az a bajom, hogy a kedvencként ( hobbiként) tartott ló nem azonos az élelmiszer termelésre szánt lóval.Az aki szabadidejenének, hû társának választott lovat vágó ló kategóriába sorolja az nem érdemli meg, hogy lova legyen. Ezért is fontos hogy legyen igazi értékmérõje ennek a kategóriának az ár egy bizonyos erkölcsileg is elfogadott szintje.Ez fejezze ki hogy a tenyésztõ ráfordította, igy megtermelõdött, és a tulajdonos meg fogja becsülni. A vágó ló kifejezés és egyáltalán ahogyan ezt a mesterséget ûzik számomra mindíg is visszataszító marad. A módszer és a végrehajtás módozatai miatt.Igy piaci szemlélettel sem tudom szemlélni.Az emberek mindíg is fogyasztották a ló húsát és de ilyen emberhez nem méltó módon ûzni egy mesterséget!!!!!!!! Még akkor is ha üzlet!!!Talán a sport ló sportoló- ló kategóriát és árat nem kellene a nem szívesen használom kifejezéssel illetett ló árából származtatni.Vagy a galopp pályákról lekerülõ telivérek sorsa az alap??Ki látott már pénzéhes tenyésztõt? mer én még nem. csak mindegyik eladni akarttöbb kevesebb sikerrel. Milyen az a félre sikerült egyed, mondjuk gidránban ?Franke! szerintem nem a minõsítési ponthatárokat kell megemekni, hanem anyit érjen amennyit adnak és összetettebb legyen, ivadék vizsgálat híján pedig ne érjen semmit.A piac persze ettõl még nem ad többet a csikóért hiszen egy kalap alá veszi a több tucat generációs ismert származással rendelkezõt a zugméntõl származó sodrottal.A több tucat generációs ismert származásról azért anyit megjegyeznék, hogy elõdeink nem voltak hülyék hogy az értéktelen egyedeket számon tartották évszázadokon keresztül.

Edited by bianko, 2005 december 2. - 17:13.

#628 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 5. - 16:53

Ismét indulhat magyar ló az olimpián Elképzelhetõ, hogy hosszú idõ után Pekingben ismét indulhat egy magyar ló az ötkarikás játékokon - apró szépséghiba, hogy holland lovassal a nyergében.A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott hétfõi sajtótájékoztatón kiderült, az Agrokomplex C.S. Rt. anyagi hozzájárulásával az egyik legjobb holland militaris, Jan van Beek versenyez Gidrán Imával a 2008-as olimpiáig."Tavaly egy viadalon a Gidrán Sóhaj nevû ló révén figyeltem fel erre a történelmi magyar fajtára, ezért tavaly decemberben többet is kipróbáltam a Marócpusztai Gidrán Ménesnél tett egy évvel ezelõtti látogatásom során. Nagyon elégedett voltam, ezért szponzorom három Gidránt is vett nekem. Ez a szám most Gidrán Imával négyre emelkedett" - mondta a holland válogatott van Beek.Az MTI azon kérdésére, hogy miért nem magyar lovast próbálnak kijuttatni Pekingbe, Jónás Sándor, a ménesgazdaság vezetõje a következõt válaszolta:"Csapatoknak osztják ki a kvóták többségét, Magyarországon pedig csak Kaizinger Balázs, aki szintén a mi lovainkkal versenyez, képes nemzetközileg is jó eredményre, azaz hiányoznak mellõle a társak. Egyénileg pedig elképesztõen nehéz kvalifikációt szerezni. A hollandoknak ugyanakkor van négy jó lovasuk, köztük van Beek, így minden bizonnyal ott lesznek Pekingben. Reméljük ez nagy lökést ad ennek a szakágnak, s hamarosan már magyar lovas is olimpikon lehet".A Gidrán fajta nevét az alapító sárga arab telivérrõl kapta, 1855-tõl számít önálló fajtának. A korábbi kiváló huszárlóból nemzetközi szinten is számon tartott sportló lett, amely részt vett többek között az 1928-as amszterdami és az 1936-os berlini olimpián.

#629 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 8:19

nem is tudom, ez most örömhír, vagy szomorú dolog. Inkább mindkettõ.Azt azért megkérdõjelezném, hogy Magyarországon CSAK Kaizinger Balázs lenne képes nemzetközileg jó eredményre, hiszen azért van 3-4 ember, akinek kapásból nagyobb nemzetközi rutinja van, mint neki. Az más kérdés, hogy ha jelenlegi párosokban gondolkodunk, akkor más a helyzet.

#630 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 11:23

Igen van akinek nagyobb rutinja van, de elég a rutin? Szomorú a tény, külföldiek versenyeznek magyar lovakkal, a magyarok import lovakkal.

#631 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 12:37

Ezt a kérdést már megint nem a jó oldaláról akarjuk megfogni. Itt nem egy ló sikerérõl kezd szóll a hír, hanem egy fajta sikerérõl.Abban hogy ez az eredmény ( lehetõség !!! ) megszülethetett rengeteg Munka, Hit és kitartás van. Az az elismerés amely bizalom formájában most megnyilvánult, azt is mondhatná a magyar lovasoknak, hogy több hittel és bizalommal kell lenni a magyar fajták irán.A fejlõdés amit a gidrán ménes az elmúlt években véghezvitt a Jónás Sándor vezetésével azt is jelenthetné igy is lehet sõt kell csinálni.De tegyünk hozzá még annyit mi lett volna ha még szélesebb társadalmi támogatást kapnak. Ezt a többi magyar fajtaára is lehet érteni.Én mindenesetre örülök.Abban egyetértünk hogy lehet a Balázséval megyezõ vagy nagyobb tapasztalatú sportlovas is de ez a párosok - ló és lovas együttes csatája.

#632 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 13:04

De gondolom azért akkor is örülnél bianko, ha magyar lovassal készülne egy gidrán olimpiára, nem?

#633 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 6. - 16:31

Franke!Természetesen nagyon nagyon örülnék, de ahhoz sokkal több bizalommal kellene lennie a magyar lovasoknak a gidrán iránt és akkor létrejöhetne a több magyar-magyar páros.Sajnos a magyar sportlovasok ha azt hallják gidrán, már meg is fordulnak.A szponzort letöbbször a lovas szevezi be így eldõl az is melyik fajta kap támogatást.

#634 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 7. - 8:24

Sajnos ez így van! Azért a tenyésztõegyesületek felelõssége is benne van ebben. Nem lobbiznak, hogy jóképességü fedezõmének tehetséges fiatal lovasok alá kerüljenek, akik nem jutnak megfelelõ képességü lóhoz anyagi okok miatt. Van példa Széplábi Fülöp Fantommal. Vajon kinek a lobbija, hogy a ló oda került hozzá? A ló tenyésztõje talpalta ki sajnos, pedig nem az õ feladata lenne, egy állami fedmén sportkipróbáltatása. Magyarországon vagyunk, elfelejtettem. :dev:

#635 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 7. - 13:20

bianko!Milyen mén van felállítva a közeledben?

#636 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 7. - 13:34

De miért van ez igy? Sportlovasok nektek mi a vélményetek errõl?Miért van az hogy ha egy külföldi lovas magyar lóval kezd együtt dolgozni és a nyilvánosság elõtt vállalva a késõbbi kudarc lehetõségét is elismerõen szól, vagy önmagában a bevállalással igazol valamiféle eredményt az adott fajta elismeréseként, az kerül elõ hogy miért nem magyar lovassal és persze már megint ki megy a szponzor pénz? Nem elég jók a magyar sportlovasok, vagy nem lennének képesek oda fejlõdni?Nem hiszem! Én azt gondolom, hogy ez a szponzorálás kérdés és érdekkörébe tartozik.A szponzor ma reklámfelületet reklám lehetõséget kap azáltal, hogy támogat valamilyen sportot. Attól függ támogatása mennyi elõnye származik a reklámból.Ha reflektor fényben van akkor van hozadéka ha nincs nincs, de akkor meg nem üzlet.A sportlovasok egy része fõ tevékenségként ûzi a mesterséget, de vajon elég erdményesen? Mármint a piac szempontjából? Van -e hozadéka mondjuk az adott tenyészet lovainak árára vonatkozóan? Ha nincs kidobott pénz.És itt jön megint elõ a 200 000 forintos hobbi ló ár az egészségesen felnevelt csikó elismert nevelési költsége és a tenyésztõi munka.Azt ugye ha témánál maradunk nem kell megismételnem, hogy gidránban szedett vedett kancaállományról nem igazán beszélhetünk, hiszen származásilag mindegyikrõl éppen eleget tudunk.Azt mindenesetre érdekesnek találom, hogy egy Holland válogatott kerettag négy gidránt is lovagol még ha pénzért is mi másért teszi. Mert õ ebbõl él.Nállunk hogyan állunk a gidrán párosokkal? Én régóta provokálom a hozzászólásaikat itt a topicban de Schaller Gáboron kívül egyenesben más nem. Õ is csak Hûtlennel kapcsolatban szóllalt meg.Takart név alatt egy -kettõt sejtek és Kajczinger sem lutott topíc közelbe pedig Tippmester indította a topicot..

#637 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 7. - 14:35

Schaller Gábort mondjuk miért nem fizeti meg valamely szponzor, õ valóban eredményes militaryban. Talán nála nem láttam kondigondban versenyzõ lovat. Vagy kiváncsi lennék az õ véleményére a fajtával kapcsolatban. Bár úgy gondolom, kellõ szponzorral a háta mögött, tudna rangot szerezni a gidránnak és a kisbérinek is. Itt jön az tenyésztõegyesületek szerepe. Miért nem szponzorálja az egyesület a tehetséges fiatal mének sportkipróbálását? Ez nem lenne az õ feladatuk?!?!?

#638 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 8:19

Nincs szponzor, mert a military nem egy népszerû dolog Magyarországon, a szûk körön kívül alig érdekel valakit. Nincsenek nézõk, nincs média érdeklõdés, nincs reklám. Van néhány elhivatott ember, aki csinálja. A saját zsebét nem kímélve. Ennyi.

#639 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 8:25

Na igen, ezért lenne a tenyésztõegyesület, hogy a fajtát kipróbálja és népszerûsítse. Vagy nem? :dev:

#640 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 8. - 11:29

és a versenyeztetés költségeit is a tenyésztõegyesület állná??? A "lóval való ellátás" csak egy dolog (lenne).