Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Építkezzünk, újítsuk fel!

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
740 válasz a témához

#601 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 12:26

A melegvízrendszer pangó vizében ...

Én a 60 C fokot céloztam meg a puffernél, úgy olvastam itt már kidöglenek, de legalábbis elgyengülnek a bacik, viszont a vízkövesedés nem következik be.
Gondolkodtam azon, hogy lógatok a pufferbe damilon ezüst láncot, hogy ne érjen más fémhez, amibõl majd ezüst ionok oldódnak ki és megölik a bacikat.
De nem volt éppen ezüst láncom amit feláldozhattam volna hosszú távon.

#602 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 12:51

És a vámpírok se másznak bele a tartályba. :D

#603 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 13:12

Ez nem így mûködik sajnos.. A sima szûrõben inkább még több baci tud megtelepedni a kis rostok között. Szerves anyag szûrésre valami ozmózis elvû szûrõ lehet jó, vagy aktív szenes, de ezeknek kicsi az élettartama. Vagypedig UV lámpával mûködõ, de ez átfolyós rendszerben nem tudom mennyire lehet hatékony. Épp most van itt teszkóban ilyen UV szûrõ cucc óccsítva, de ezt nem hiszem, hogy elég lenne csak bekötni a csõre és kész. Kell az UV-nek egy kis idõ, mire szétpusztítja a bacik dns-ét.
Ha van puffertartály, abba viszont lehet, hogy érdemes belelógatni egy UV csövet.

Timi most vitte el az ominózus tájékoztatót, jó szokás szerint héberül is van benne leírás, magyarul nincs. Én is kíváncsi vagyok, valami mágneses izé rémlik, de inkább nem mondok semmit.

#604 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 13:21

Az én havi villanyszámlám 18 580.-. Lakóház, nem nyaraló. Tegyük fel, hogy annak a felét a villany boiler (150 literes) fogyasztása teszi ki, ami durván 9 000.-. Tudtommal az éjszakai áram kb felébe kerül a nappalinak, tehát ha éjszakairól menne a boiler, akkor 4.500.- lenne a megtakarítás havonta. Ez éves szinten 54 000.- Az éjszakai mérő kiépítése szolgáltatónak fizetendő + mesternek fizetendő kb 170 000.- Így cirka négy év alatt térülne meg a beruházás. Mindenképpen mérlegelés kérdése.

A számításaim a megtakarítást illetően durva saccolások, és egyáltalán nem biztos, hogy fedik a valóságot. És akkor még az egyéb tényezőkről nem is beszéltünk. Mert ha esztétikai és hőszigetelési okokból nem akarok a házam utcai homlokzatába bevésetni egy bazi műanyag szekrényt, akkor a kerítésbe rakják. Oda viszont föld alatti vezetéket visznek, és feldúrják az előkertemet. Nyilván az udvarban a házig is a földben viszik a derótot, úgyhogy ott is helyre kell állítani a felszínt.
Mégis számomra az a leginkáb mérvadó, hogy pillanatnyilag tudok-e erre áldozni 170 000.-t.

Edited by furiosojr., 2011 augusztus 10. - 13:33.

#605 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 13:30

Hát igen, az ember inkább rövid távon gondolkodik. Nekem is csak az volt a szempont, hogy húszezerért vehetek egy használható bojlert. Aztán lehet, hogy jobban járnék, ha megvettem volna a hõtárolós gázbojlert 70-90.000-ért, mert azt pikkpakk occsósan beszerelték volna a meglévõ kémény felhasználásával és gyorsabban is fûtene fel, mint egy villanybojler. Ettõl persze még továbbra sem tudnék a 10A-es óráról alkalmanként vizesgépet vagy ezt-azt üzemeltetni. Úgyhogy még mindig van min elgondolkodnom. Igaz, a bojlert már megvettem, úgyhogy csak bosszantanám vele magam, ha bebizonyítom, hogy a gáz jobb lett volna. :D :rolleyes:

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 10. - 13:31.

#606 Timsili

Timsili

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.326 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 13:49

Timi most vitte el az ominózus tájékoztatót, jó szokás szerint héberül is van benne leírás, magyarul nincs. Én is kíváncsi vagyok, valami mágneses izé rémlik, de inkább nem mondok semmit.

semmit nem ír a szerkezet mûködésének a lényegérõl, csak hogy át kell a szûrõn folyatni a vizet. :S

#607 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 13:57

Az jó. Akkor letámadom a szerelõt, úgyis igényelném még, olyan jó kis univerzális emberke, még gipsz kartonozni is tud.

#608 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 16:42

Az ki az, aki gipszkartonozni is tud? Ráér mostanában?

#609 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 11. - 20:13

Pl.én,és rá is érek :D

#610 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 12. - 8:39

nekem festõ kellene, aki nem fintorog hogy csak 10 m2 a szoba, kaparni kell, glettelni, penészirtózni és lefesteni. Kaparás közben rájöttem, meghaladja a képességeimet. Puha kõbõl összerakott ház, itt-ott kihullik a vakolat is jó mélyen. :( A gipszkartontól félek, nehogy alápenészedjen. Fõnix, a szigetelésre nincs valami tipped a zuhany lábazatában?

#611 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 12. - 20:34

Tippem van,bár nem egyszerû. -Rendesen szigetelni,és újra lapozni. -Mûgyantával kikenni. -Amit Te is írtál,beletenni egy zuhanytálcát. Az utólagos javítgatás csak idõleges lesz mindig,és nem is szép. Az a 10 m2 ahogy leírtad nem is kis meló,ha közelebb lennél megcsinálnám azért Neked :)

#612 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 13. - 9:48

Kár hogy ilyen messze lakunk. :( Azért nem adom fel. A mostani projekt amit önállóan csinálnánk, a régi fal helyén a mesterek betonozására ráhúzni egy elterülõ réteget, azt is olyan szépen csinálták, amellett hogy gödrös, a fürdõ bejárata elõtt van, így a küszöbnél sikeresen kilátszik a padlóban húzódó mûanyag csõ, gondolom a központi megy benne. Isteni szerencse, hogy eddig még egyik gyerek sem szúrta ki semmivel.

#613 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 14. - 11:14

Köszi, Fõnix, de ugyanolyan messze vagy tõlem is, félõ, hogy nem tudnám fizetni az útiköltségedet. :) Az én felújítandóm panellakás, de annyira jó, hogy a wc hátfala valami funérlemez, ami már eléggé mozog. Azt akarom gipszkartonra cserélni. Ma ki lesz bontva a fal (leszedtük a tapétát, faja szétrohadt farostlemezekbõl van összetákolva az egész), de minél hamarabb kell a gipszkartonoló szaki, hogy ne tátongjon 10 emelet mélység mögöttünk wc-zés közben. Ahogy elnézegetem a lakásunkat, régen senkit sem érdekelt, hogy és mibõl tákolják össze ezeket a hatalmas házakat, egyenként többszáz embernek. Már az ablakcserénél megállapítottam, hogy biztosan emeltek egy templomot ennek a háznak, amiben azért imádkoznak, hogy ne dõljön össze, és ne essenek ki például az ablakok (amik a rothadó szigeteléshez voltak fogatva!)

#614 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 14. - 11:46

Kedvesednek nincs némi barkácsérzéke? A gipszkarton nem úgy mûködik, hogy lapokban van, egyenként is vásárolható, személyautóval hazavihetõ, fûrésszel szépen vágható, és valami gipsz-porfélét kell bekeverni, azzal összenyammogni? Ezek után még egy Tescos fándli meg spahli meg mérõszalag, meg vízmérték, kijön egy ezresbõl (fûrész még azon felül egy ezres, ha nincs). Ja, meg a padlón 2 db, oldalfalanként 3 db mûanyagtipli, amibõl kilóg egy hatos facsavar, a meglévõ falakhoz hozzárendelni, nehogy az egész beessen a mélybe. Már, ha csak egy WC háta mögérõl van szó.

#615 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 14. - 16:52

Kedvesednek nincs némi barkácsérzéke? A gipszkarton nem úgy mûködik, hogy lapokban van, egyenként is vásárolható, személyautóval hazavihetõ, fûrésszel szépen vágható, és valami gipsz-porfélét kell bekeverni, azzal összenyammogni? Ezek után még egy Tescos fándli meg spahli meg mérõszalag, meg vízmérték, kijön egy ezresbõl (fûrész még azon felül egy ezres, ha nincs). Ja, meg a padlón 2 db, oldalfalanként 3 db mûanyagtipli, amibõl kilóg egy hatos facsavar, a meglévõ falakhoz hozzárendelni, nehogy az egész beessen a mélybe.
Már, ha csak egy WC háta mögérõl van szó.

:yeah: ;) Azért arra figyeljetek a vételnél,hogy a zöld színû gipszkarton a nedves helyiségekbe való.

Edited by Fõnix, 2011 augusztus 14. - 16:54.

#616 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 14. - 17:02

Akkor inkább mesteremberre kell bízni. A zöld szín nem tréfa.

#617 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 14. - 17:12

:D

#618 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 17:51

A glettelõanyagnál mi a keverési arány? Tudja valaki?

#619 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 18:08

Ez viszonylag egyszerû feladat. A bekeveréshez szükséges víz mindig csak annyi legyen, hogy a beleszórt glettpor teteje kiálljon a vízbõl.
Ezt követõen 3-5 percig hagyjuk ázni az anyagot, majd a keveréket kézzel vagy nagyobb mennyiség esetén gépbefogott keverõszárral
keverjük teljesen simára. A glett állaga akkor megfelelõ, ha a lefordított szerszámról nem pottyan le. Általánosnak mondható szabály,
hogy szükség esetén a keveréket por hozzáadásával sûríthetjük, de a túl sûrûre sikerült keveréket víz hozzáadásával már nem hígíthatjuk.
A bekevert anyagot általában 60 perc alatt be kell dolgozni, mert utána már kezd szilárdulni, ami gátolja a vele való munkát.
A bekevert glettmassza mennyiségét tehát erre is ügyelve határozzuk meg, mert a fel nem használt anyag kárba vész.
http://ezermester.hu...etteles_fogasai

#620 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 18:21

Lakást glettelsz, vagy egy flekket? Mert van bekevert anyag, de az persze drágább, cserébe nem kell 20 kilogrammot venni.

#621 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 19:39

Lakást glettelünk. Köszönöm a kiokosítást! :)

#622 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 20:57

bakker, addig addig toldottuk foldottuk, betonoztuk, míg a "kisház" (garázs, mûhely, leendõ tüzifatároló és asztalosmûhely) együttes hossza meghaladja a 30 m-t. Felállítva már egy tízemeletest kitesz! :eek:

#623 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 10:26

Hátha ide elfér: a napelemeket néztem, de mûszakilag tök analfabéta vagyok, így inkább kérdezek. Hol tart most a technika? Lehet már egy teljes ház villanyenergia felhasználását ezzel fedezni? Mondjuk villany, elektronikai cikkek stb. Egész éveben. Ha igen, az mennyibe kerülne?

"Qei me amat, amat et canem meum."

#624 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 10:58

még nem, illetve lehet,de arra nincs elég pénz.... Meg hely, túl sok napelem kellene.

#625 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 13:47

Nálam olyan 150-160kWh megy el egy hónapban, és mégegyszer ennyi melegvíz termelésre. Most a melegvizet nem nézem, mert azt napkollektorral könnyebb megtermelni. 80nm parasztház.
Tehát kell egy évben mondjuk 2000kWh.
Nézzük meg ezt: http://www.naplopo.hu/napsug.html
Elviekben tehét 2 négyzetméter nap felé nézõ napelem elég lenne, HA 100% hatásfoka lenne. Most az ûrtechnikai témánál járnak olyan 40% körül, qrvadrágán a 30%, ami elérhetõ az mondjuk 20%. Így mindjárt 10 négyzetméter kellene. Ez mondjuk olyan 1,5kW-ot tud leadni megfelelõ napsütés esetén. Amit akár egy porszívó is megfektet, illetve akkor is szeretnénk használni, ha nem süt a nap, tehát kell egy töltésvezérlõ, és egy vagon akksi. Aztán egy inverter, hogy legyen 230 is. Itt már olyan 1,5 milliónál tartunk árban, de a napelem tartóelemek nincsenek benne.
A fenti teljesítmény akkor érhetõ el, ha a napfény beesési szöge merõleges a napelemre, így tehát forgatni kell, vagy jóval több elem kell hozzá. Mire elkészül, simán 2-2,5 milla lesz.
Ja, és a napelemek élettartama is véges, 15 év kb. és elkezdenek szépen gyengülni. Akkor újabb beruházás kell, cserélni az elemeket. Az akksik is megdöglenek pár év, mondjuk 5 év alatt, az is egy 200ezres beruházás.
És most nem tudom, kihagytam-e még valamit.

#626 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 14:10

Amilyen adatokat Cav ír, úgy a 15 évi számla mai átlagon kb másfél millió forint. A beruházáshoz viszonyítva "csak".

#627 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 15:23

Akkor még várok vele. Köszi a válaszokat! Azt hittem már jobban állunk ebben a kérdésben.

"Qei me amat, amat et canem meum."

#628 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 20:56

Ööö... Mergbízható, szagértõ villanyszerelõt keresek... :ang:

#629 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 14. - 7:16

A kilencvenesek végén mentem be egyszer a munkahelyemre (akkoriban, bevallom, az érintésvédelmi, stb felülvizsgálatok után a jegyzõkönyvet bent írtam meg és nyomtattam ki), és mondtam egyik haveromnak: képzeld, találkoztam egy villanyszerelõvel, aki átlátta, mit csinál... Õ meg, mivel ismert, megkérdezte: hát két évtizede csinálod ezt, olyan nagy újság egy villanyszerelõ, aki érti, mit csinál? És ezen elgondolkodtam. Aztán mondtam neki: mivel ezen kívül összesen még egy volt...* :) No, de nyilván van sok jó szakember, csak én véletlenül nem találkoztam velük. Az Index villanyszerelõ fórumán azért messze több az értelmes hozzászólás, mint a nem. Mármint azoktól, akik ezzel hivatásból foglalkoznak. Úgyhogy fenti sztorit tekintsük tanulságokat nem vonható le típusú sztorinak. Csak nem álltam meg. :) *Annál mondtam is a megbízómnak, hogy igen jó fejû a dolgozója, mire azt válaszolta, hogy azt õ tudja, a baj az, hogy csak akkor dolgozik, ha elitta már az elõzõ keresményét. :D

Edited by Ernest, 2011 október 14. - 7:17.

#630 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 14:47

Hát... Ilyen szakembert én is ismertem párat. Mind igen jó volt a szakmájában. Õk voltak a mestereim. :))) És tényleg, hogy vedeltek rendesen... :D

#631 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 15:20

képzeld, találkoztam egy villanyszerelõvel, aki átlátta, mit csinál...

Haha, nagy élmény lehetett! Tény, hogy sok a kutyaütõ. Még a villanyszerelõk közt nem is annyira vészes a helyzet, de a (mai) autóvillamosság, szórakoztató elektronika az már meleg pite, iszonyat sok kutyaütõnek van mûszerész bizonyítványa, akinek lövése sincs arról, hogy kell egy készülékben mérni, és a mérési eredményekbõl a hiba okára következtetni.

#632 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:18

Nem tudom, milyen szakmabeliek vannak a fórumon, építkezési tapasztalattal biztosan bírnak egy páran. Olyan kérdezõsködési hajlamom van most, hogy egy alapvetõen gáz-cirkora kialakított fûtésû házat át lehet variálni pl. vizes-radiátor fûtésûre, amely vizet égõ fa által keltett tûzzel melegítenénk fel? Vagy ez valami lehetetlenség? Másik kérdésem, hogy milyen fûtési rendszert lehetne kialakítani a gáz helyett egy egyszintes házban, ami olcsóbb fenntartásúvá tenné a házat?

#633 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:31

Nem tudom, milyen szakmabeliek vannak a fórumon, építkezési tapasztalattal biztosan bírnak egy páran. Olyan kérdezõsködési hajlamom van most, hogy egy alapvetõen gáz-cirkora kialakított fûtésû házat át lehet variálni pl. vizes-radiátor fûtésûre, amely vizet égõ fa által keltett tûzzel melegítenénk fel? Vagy ez valami lehetetlenség?
Másik kérdésem, hogy milyen fûtési rendszert lehetne kialakítani a gáz helyett egy egyszintes házban, ami olcsóbb fenntartásúvá tenné a házat?

Minden lehetséges, csak pénzkérdés. :) Van kombikazán, amibe fa, szén mehet, sõt, van olyan is, amibe méteres rönköt be lehet tolni, azzal elvan jó sokáig. Vagy kisbálás szalmával megy. Ezek mondjuk olyan 2-300ezres tételek, plusz az egyéb dolgok. Keringetõ, ami nem árt, ha szünetmentessel van ellátva, meg ilyesmik.
Inkább ajánlanám a vízteres (cserép)kályhát, amit pluszban rá lehet kötni a meglévõ rendszerre, és ha begyújtasz, akkor nem megy a gáz, ha nem, akkor meg nem hûl ki a lakás.

#634 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:44

Megoldható, a variációk szinte végtelenek. vegyes kazán,víztereskandalló-kályha, ezek köthetõek sorba a cirkóval. divat a tömegkályha, cserépkályha, kemence. hozzávaló kémény alap feltétel. Gazdaságosság miatt alapterületre, légköbméterre kell terveztetni. Egy megbízható fûtésszerelõ a helyszínt látva több ötlettel bír.

#635 mi.kinga

mi.kinga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 867 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:44

Van fûrészporos kazán is, mi azzal fûtöttünk nagyon sokáig. Hosszú távon nagyon megéri, olcsó és nagyon sokáig adja a meleget. Mondjuk eladtuk már, most másféle fûrészporos-pelletes adagolós kazán van, ami ha minden jól megy, hamarosan már lókakival fog mûködni. :D

#636 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 20:56

Köszi mindenkinek! Pénzt nem tudunk sokat rákölteni, de ami fontos, azon spórolni sem érdemes a végletekig. Mi vízteres kandallóra gondolunk, a vízteres cserépkályháról némi rosszat olvastunk. Természetesen szakemberrel fogjuk felméretni a helyzetet, de azért elõtte tudni kell, mik a lehetõségek, eleve azért, hogy kit hívjunk oda. (Jelenleg nincs fûtés, és tél van, ez eléggé aggályos. :D )

#637 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:05

Egy kis segítség
http://tuzimado.hu/k...-stier-norbert/

#638 Timsili

Timsili

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.326 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:25

...és ha vki tud egy megbízható fûtési szakembert a környéken, az ne titkolja el! ígérem testvériesen megosztozunk rajta Reprajttal... :D

#639 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 21:41

Másik kérdésem, hogy milyen fûtési rendszert lehetne kialakítani a gáz helyett egy egyszintes házban, ami olcsóbb fenntartásúvá tenné a házat?

Tudnál adni egy alaprajzot?

#640 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 23. - 23:41

Köszi mindenkinek! Pénzt nem tudunk sokat rákölteni, de ami fontos, azon spórolni sem érdemes a végletekig. Mi vízteres kandallóra gondolunk, a vízteres cserépkályháról némi rosszat olvastunk. Természetesen szakemberrel fogjuk felméretni a helyzetet, de azért elõtte tudni kell, mik a lehetõségek, eleve azért, hogy kit hívjunk oda. (Jelenleg nincs fûtés, és tél van, ez eléggé aggályos. :D )

Vízteres kandallót én is próbáltam, talán a gyári egy fokkal jobb, de maszekot alapból felejtsétek el.
Miután elsõ télen át eltüzeltem az Isten fáját is és nem birta rendesen felfûteni a kecót, jobban beleástam magam a témába és rájöttem, hogy megfelelõ vegyeskazánnal nem tud versenyezni a kandalló.
Kandallóból csak légfûtéseset, a vizeset el kell felejteni.
Ott kezdõdik az átverés, hogy kandalló és kazán hatásfokoknak 70-80 %-ot hazudnak a gyártók, és ha eszerint tervezel akkor kitolsz magaddal.
Egy alap vízteres kandalló vízoldali hatásfoka valójában 30-35%, alap gyárból kihozott vegyeskazánnak 45-50%.
Ezt fel lehet tornászni szárított fával, lángterelõlemezzel, termosztatikus kazánvédõ szeleppel, puffertartály betervezésével stb. akár 70-75%-ig is.
Kandallós szakemberekkel óvatosan, manapság sok az önjelölt szaki.