Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Somogy megye

• Please log in to reply
6595 válasz a témához

#6161 Kelly anyu

Kelly anyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 606 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 8. - 14:19

Nálunk nem volt jég... csak egy gyönge kis zápor, aminek már másnapra is csak az emléke maradt... :rolleyes: Jövõ hétre ígértek... ;) szerintem lesz amikor viszasírjuk mi ezt az idõt... :hupp:

#6162 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 8. - 20:43

Holnap szurkoljatok nekem... ;)

#6163 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 10:09

Szurkolnák ha tudnám hogy miért kell szurkolni demivel nemtom hát igy :yeah: :guny:

#6164 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 12:25

Hétvégén mentek ki az Akadémiára? Tud valaki programot, mikor érdemes menni?

#6165 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 19:46

Tud. :) Délelõtt kis körök díjlovaglásban és military díjlovaglás. Délután 15 órától nagydíj, nagyjából 14 órától militay terep. Vasárnap egész nap ugró, és kb10 tõl díjlovi, és délután 14-tõl nagydíj kûr. Jó lesz, mi is megyünk. :yeah:

#6166 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 9. - 20:12

Úgy néz ki kicsit gyarapodunk. Na nem a súlyom (pedig az is, csak az a nagyi fõztjétõl) hanem lóállományilag. Vasárnap érkezik hozzánk Zserbó, a zsufafakó hatalmas szépség, aki még csak választási csikó, de nem lesz kisló, na. Örökbefogadás révén kerül hozzánk, egy nagyon kedves családtól. Attayr társa lesz, nagyon izgulunk már. Köszönet Lilithnek a segítségért. ;)

Edited by chyki, 2009 október 9. - 20:19.

#6167 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 11. - 16:49

Megérkezett! :yeah:

Képek

#6168 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 11. - 18:09

Biztos jó barátok lesznek, nyilván nemsoká lehagyja Atist méretben... ;) Barnabee! Tökjó volt a bemutató, köszi a szervezést! :yeah:

#6169 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 12. - 14:54

Jó nagy Gyerek! :yeah: Esik, zuhog, szakad. Hm. Pótolja, amit eddig megspórolt? Nem jó ötlet. :nem:

#6170 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 13. - 7:58

Ja. Az esõ még hagyján...a szél már fel is szárította.... :mad:

Mogyi ma 3 éves bibibííí!Posted Image

#6171 gustilo

gustilo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 13. - 9:00

Hát akkor boldogot a mi (iwiwes) tudathasadásos Mogyinknak! :yeah:

#6172 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 13. - 19:59

Atyavilág, így megy az idõ!!! :rolleyes: Még csak most volt egy zsebnyi méregzsák! Boldogot Mogy, a négylábúak is fület húznak Neked! :yeah:

#6173 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 14. - 11:50

Köszi! Mogyi(k) nevében :kir: .... Na, mit szóltok?! Szél + hideg + esõ.... :mad: ----> teli lovak az istállóban....

#6174 boomsly

boomsly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 284 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 14. - 13:03

Semmit. Nagykabát, kesztyû, sál, sapka, futószár------>lovak az istállóban :D

#6175 Kelly anyu

Kelly anyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 606 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 15. - 7:19

Helló mindenkinek! Boldogot Mogyinak! :) Hát igen, kicsit ütõsen jött a hideg... A szelet meg kimondottan imádjuk... Én remélem a lovaim ma kitombolják magukat a legelõn, és délután nem lesz repülõrajt... :gm: Azért talán még enyhül majd egy kicsit és a napocska is kisüt ránk... :yeah:

#6176 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 15. - 10:40

Amióta idekerült Zsero, azóta alig-alig dugták ki az orrukat, pedig nálam mindig nyitva van elõttük az ajtó... csakis inni, elvégre zimankó és szél is volt, tegnap kizargattam õket a karámba, kicsit megmozgattam õket, konkrétan robbanásponton vannak a lókok... Zsero nagyon aranyos a kaszáspók lábaival, csodálkozom hogyan tud velük közlekedni. :dev: Reggel már havazott Székesfehérváron, már Budán, tegnap már Kékesen is... úúúgy várom már a havat! :yeah:

#6177 Kelly anyu

Kelly anyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 606 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 15. - 11:06

Chyki te mennyire elvetemült vagy... :D ráér az a havazás...

#6178 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 15. - 11:32

Akkoris akarok havat! Addig nem lehet forraltbort inni! :dev: :gm: Áááá, Mátra, hó, meleg lóhátról, egy jó kis hely ahol akad forralt bor... csak ennyit kívánok...

#6179 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 15. - 12:00

Má' mé' ne lehetne forraltbort inni hó nélkül?! :kocc: Este ki is próbálom, kell-e hozzá hó ;) Ma letesztelem Cher-t, mennyire van tele. :P

#6180 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 16. - 21:04

Cher? Nagyon tele volt-sztem. :D Péntek, végre! És nemsokára õszi szünet! :yeah: Jó hétvégét Nektek!

#6181 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 17. - 11:13

Ma reggelre kicsit átszabták az istállót a lókok, konkrétan kibontottak egy falazott részt.... neem, nem rugdosódtak, csupán megnézték, valóban nincsenek már ott a tápos zsákok a fal mögött.... :rolleyes: Hurrá! Ma falazunk! :kir: :guny:

#6182 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 6:46

Tegnap elköltöztünk Barnabee segítségével, amit köszönök a lók nevében. Remélek lányok jól aludtak, mert én semmit, a „…vajon mi lehet velük…” aggodalom miatt, úgy is, hogy tudom jó helyük van. :yeah: Chestnut (és mindenki) ha van kedvetek, akkor valamikor egy KAPCSI???? :dev:

#6183 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 7:19

nem aludtál pedig az éjszaka arra való... :D hogy mit csinálnak a reggeli balhé után ..!!hát legelnek szorgalmasan ,Vigasz egy gané genyszter :kir: ui:aztmondtad nem ugrik ki, hát a te lód helyböl az ajto fölött (ami 1m).. :( na szép napot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#6184 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 9:22

Tegnap elköltöztünk Barnabee segítségével, amit köszönök a lók nevében. Remélek lányok jól aludtak, mert én semmit, a „…vajon mi lehet velük…” aggodalom miatt, úgy is, hogy tudom jó helyük van. :yeah:

Chestnut (és mindenki) ha van kedvetek, akkor valamikor egy KAPCSI???? :dev:

Azért reméltem, h a lemenetel egyszerûbb lesz, mint fel.... :gm:

Kapcsi? Naná, úgyis régen voltunk már :kir: :kv:

#6185 Almelita

Almelita

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.361 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 21:14

Láttam ma õket, akkor már békésen legeltek. :D Kapcsi? Huh, jó lenne...de hogy mikor???

#6186 Kelly anyu

Kelly anyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 606 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 8:45

Én bepróbáltam hétvégén, és hó nélkül is fini a forraltbor... Már régen :kocc: . Jó lenne...

#6187 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 11:17

De finom ám! Elfelejtettem beszámolni: nemcsak a forraltbor, de a puncs is finom hó nélkül.... ;)

#6188 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 14:37

Egyet értek az elõttem hozzászólókkal, és csak annyival kiegészítve, hogy ne feledkezzünk el a mézes pálinka gyógyító és felmelegítõ hatásáról. Már készítem is az elsõ adagot, nem várom meg a havat :D

#6189 gustilo

gustilo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 14:53

A francba, én meg itt dolgozom... :gm:

#6190 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 19:17

Egyet értek az elõttem hozzászólókkal, és csak annyival kiegészítve, hogy ne feledkezzünk el a mézes pálinka gyógyító és felmelegítõ hatásáról.

Már készítem is az elsõ adagot, nem várom meg a havat :D

Jaja, de citromot tegyél bele lécci, úúúúgy megkóstolnám. :kocc:

A francba, én meg itt dolgozom... :gm:

Akkor igyunk munkaidõ után ;)

Cher? Nagyon tele volt-sztem. :D
Péntek, végre!
És nemsokára õszi szünet! :yeah:
Jó hétvégét Nektek!

Csütörtökön sikeresen elszakította a szügyellõjét (csak mer felugrott egy lóevõvalami a bokorban...) de a tegnapi meg a mai állapothoz az még istenes volt, ahogy akkor ment. Ma inkább felfelé haladtunk minden lépésnél, mint elõre... :rolleyes:
Viszont találkoztam a helyi vadõrrel. :)

#6191 gustilo

gustilo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 20. - 9:52

Jé, arrafelé van vadõr???

Más: KÖZÉRDEKÛ KÖZLEMÉNY!

Biztos én vagyok ennyire hülye, de hosszú évek lovazása után csak tegnap értesültem barnabee-tól, hogy nemcsak a versenyzõ lovaknak, hanem az összes lónak (!) 3 évente kötelezõ vérvizsgálatot csináltatni.
Ezért ma reggel kinyomoztam, melyik jogszabály rendelkezik róla, és gondoltam, beillesztem ide az erre vonatkozó részt (több mint 740 paragrafus volt, és a keresõ sem adott rá találatot... :rolleyes: ), hátha valakit még érdekel:

41/1997. (V. 28.) FM rendelet
az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról

Lóállományok védelme

195. § (1) Minden, fél évnél idõsebb lovat három évenként takonykór felderítésére irányuló immundiagnosztikai vizsgálat alá kell vonni. A vizsgálat lehet szem- vagy szerológiai próba. Össze lehet kötni a fertõzõ kevésvérûség, mének esetében a tenyészbénaság felderítésére irányuló vizsgálatokkal. Egyedi azonosításon alapuló állategészségügyi vizsgálat vagy beavatkozás a 36. § (2) bekezdésének a) pontja szerint megjelölt állaton végezhetõ.
(2) Lovassport rendezvényen csak fertõzõ kevésvérûség szempontjából szerológiailag negatív állatok vehetnek részt. A lóversenyre vagy lósport rendezvényre állatot szállító állattartó esetén - amennyiben a lovak más állattartó lovaival érintkeznek vagy érintkezhetnek - az egész lóállományt évente, más állattartó fél évnél idõsebb lovait pedig három évente, fertõzõ kevésvérûség szempontjából szerológiai vizsgálatnak kell alávetni.
(3) A szerológiai vizsgálatok idõpontját az állomás a területileg illetékes állat-egészségügyi intézettel egyeztetve határozza meg.
(4) A lóversenyre vagy lósport rendezvényre szállítandó lovakat a 14. számú függelék szerinti "Hatósági állatorvosi bizonyítvány"-nak kell kísérnie. A bizonyítványban az állaton a fertõzõ állatbetegségek (lóinfluenza, rhinopneumonitis, tetanus stb.) ellen végzett immunizálásokat és a meghatározott fertõzõ állatbetegségektõl való mentességet kell igazolni. Ezen bizonyítványt a versenyt felügyelõ hatósági állatorvos nyilvántartásba veszi és a versenyen való részvételt aláírásával és bélyegzõjével igazolja. A bizonyítványt a verseny(ek) befejezése után a kiállító hatósági állatorvos vonja be.
196. § (1) A lovassport esemény rendezõje köteles annak idõpontját és helyét a területileg illetékes állomásnak elõzetesen bejelenteni és a rendezvény megtartásához állat-egészségügyi szakhatósági hozzájárulást kérni. Az állomás által kijelölt hatósági állatorvos ellenõrzi a versenyre érkezett lovak egészségi állapotát és az állatorvosi bizonyítványokat.
(2) A lépfene szempontjából veszélyeztetett legelõre járó, és onnan származó takarmánnyal etetett minden lovat - az állattartó költségére - megelõzõ védõoltásban kell részesíteni.
(3) Fertõzõ lóbetegség veszélye esetén az állomás a 195. §-ban foglaltakon túlmenõen elõírhatja, hogy
a) egypatás állatot idegen helyen, közös itatóból itatni nem szabad;
b) a közös itatóhelyet, itatóhelyeket - a legelõi kutak kivételével - itatóvályúval felszerelni nem szabad.
(4) A lóállományokban - a felsoroltakon kívül - a minisztérium esetenként más, vagy gyakoribb vizsgálatokat is elõírhat.
(5) Ha bármely vizsgálat során lóbetegségek kórokozójával történt fertõzöttséget állapítanak meg, továbbá több állat egyidejû megbetegedése esetén, a hatósági állatorvos rendelkezései szerint kell eljárni.

Ja, és szerintem nem teljesen jó a rendelet, mert a többi állatfajjal ellentétben a lónál nem rendelkezik róla, ki fizesse a vizsgálat költségeit...

És természetesen a mulasztóknak hatalmas bírság van kilátásba helyezve - bár nekem egybõl a lóútlevél ugrik be - az is kötelezõ 2005 óta... :gm:

És ha már a lovaink be vannak jelentve az ENARba, van útlevelük, tisztázott a tulajdonos személye, akkor nem az állategészségügyi intézetnek kéne az aktuális vizsgálat idõpontjáról értesíteni a gazdit???

#6192 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 20. - 19:27

Hûûû :eek: ezt én se tudtam. Basszus. Na akkor majd meg is csináltatom, tavasszal épp le is jár a 3 év. Köszi, h kinyomoztad! Mondjuk nem csodálom, h sántít a rendelet, ez olyan magyaros. :rolleyes: Jaja, megvan a vadõr, meg is adta a számát, ha valami gáz van, lehet hívni. Egy nagyon jópofa manusz volt, tisztára összecimboráztunk. :)

#6193 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 20. - 19:32

és mennyire ezt a párod is tudja :D már a cimborázgatást :kir:

#6194 gustilo

gustilo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 7:04

Na, ez a vadõr is jókor kerül elõ... de végülis szegény Lajos nem volt vad, akit védenie kellett volna... :( Cucu talált még egy érdekességet a rendeletben: a vizsgálat csak azonosított lovon végezhetõ el, vagyis akinek sütetlen lova van, annak nem kell. Jó, nem? :kir: Ez is olyan magyaros - akinek rendben vannak a dolgai/állatai, arról nyúzzunk már le még egy bõrt... :rolleyes:

#6195 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 7:58

és mennyire ezt a párod is tudja :D már a cimborázgatást :kir:

Tudja hát, õ volt az elsõ, akinek elújságoltam. :P

Na, ez a vadõr is jókor kerül elõ... de végülis szegény Lajos nem volt vad, akit védenie kellett volna... :(

Azt mondta a vadõr, h sajna nem tud õ se mit kezdeni a hurkokkal :hupp: :mad:

Cucu talált még egy érdekességet a rendeletben: a vizsgálat csak azonosított lovon végezhetõ el, vagyis akinek sütetlen lova van, annak nem kell. Jó, nem? :kir:
Ez is olyan magyaros - akinek rendben vannak a dolgai/állatai, arról nyúzzunk már le még egy bõrt... :rolleyes:

Ez mondjuk jellemzõ. Kitalálnak valamit, jelen esetben a vérvétel kötelezõségét, aztán azt nem tudják, hogyan is kellene számonkérni a jelöletlen lovakon... Az nem érdekes, h jelöletlenek? Egyáltalán ez a sütés-dolog is milyen már? A kutyák fülét nem lehet kupírozni, mert állatkínzás, de a sütés az neeeeem, amikor már ott a chip.... na mindegy. Én akkor se süttetem be a chip-es lovamat. :nem: A nagy EU-ban sütnek még?!

#6196 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 8:53

Üdv! Csomózott kötõféket akarok csinálni, úgymond magam, és már rengeteg oldalt megnéztem, melybõl tudom, hogy 6 vagy 8 milliméteres nylon kötél kell (van már mindkettõ), az én kicsi fejû lovamra nem elég a 6 méter, neki 7 méter kell (ekkora méretben van mindkettõ). :dev: Barnabee-tõl kaptam mintát. Tudom már, hogy csak két csomót kell alkalmazni, 1 darab FIADOR csomót és 5 darab Matthew Walker csomó, valamint a nyakkendõ kötésre is rájöttem (a csomók kötésére még nem), de a 7 méteres kötélen, hol és mivel kell kezdeni???? :confused: Ha valaki tud, akkor "konyhanyelven" ossza meg velem. Tudtam, hogy nem lesz egyszerû, de hogy már elkezdeni sem tudom... :hupp:

#6197 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 13:21

Nem tudom, hol nézted, épp a múlt héten találtam meg egy kinyomtatott leírást, hogyan kell kötõféket csomózni... :) Majd jól beszkennelem (legalább végre kipróbálom "élesben" a szkennert itthon), aztán átküldöm csak este jusson eszembe!

#6198 gustilo

gustilo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 220 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 13:30

Azt nem tudom, hogy az EU-ban konkrétan hol sütnek még, de nemrég olvastam egy magyar ügetõ történetét, aki történetesen Franciaországba ment versenyezni, és nem engedték be a pálya kapuján se, mert nem volt chipje, csak sütése... ott rögtön kellett szerezni egy chipet, állatorvost, aki beülteti, meg lerendezni a papírokat, és csak ezután szállhatott le a lószállítóról, hogy öregbítse hazánk "hírnevét"... :rolleyes: Ja, meg eszembejutott, amit a hidegvérûs konferecián hallottunk, hogy Szlovákiában az azonosítatlan lovak helyzetét úgy rendezték, hogy egy kisebb összeget ígértek minden lótulajnak, aki tartósan megjelöli még megjelöletélen lovát - és láss csodát, egyetlen év alatt elõkerült még 3000 egyed! Ez egy olyan kicsi országban nem is rossz teljesítmény... :gm: És gondolom, innentõl kezdve minden intézkedés végrehajtatható. Ennyi. :)

Edited by gustilo, 2009 október 21. - 13:34.

#6199 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 14:26

Megkötöttem a kötõféket, bár nem olyan mint a kapott mintadarab, de nagyon hasonlít rá (és nem utolsó sorban kötõfék formája van). :yeah: Matthew Walker csomóban már profi vagyok, a másik még mindig nem megy. Azt hiszem majd hétvégén megkérdezem szakembert, hogyiskellcsinálni. Chestnut, köszönöm, elfogadom, hátha azt még nem láttam, és az hordozza a rejtély kulcsát. Különben szép látvány lehettem, mert aki belépett az irodámba, az csak annyit látott, hogy kötelet csomózok, és szitkozódom. :dev:

#6200 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 21. - 19:52

Azt nem tudom, hogy az EU-ban konkrétan hol sütnek még, de nemrég olvastam egy magyar ügetõ történetét, aki történetesen Franciaországba ment versenyezni, és nem engedték be a pálya kapuján se, mert nem volt chipje, csak sütése... ott rögtön kellett szerezni egy chipet, állatorvost, aki beülteti, meg lerendezni a papírokat, és csak ezután szállhatott le a lószállítóról, hogy öregbítse hazánk "hírnevét"... :rolleyes:

Ja, meg eszembejutott, amit a hidegvérûs konferecián hallottunk, hogy Szlovákiában az azonosítatlan lovak helyzetét úgy rendezték, hogy egy kisebb összeget ígértek minden lótulajnak, aki tartósan megjelöli még megjelöletélen lovát - és láss csodát, egyetlen év alatt elõkerült még 3000 egyed! Ez egy olyan kicsi országban nem is rossz teljesítmény... :gm:
És gondolom, innentõl kezdve minden intézkedés végrehajtatható. Ennyi. :)

Tényleg, emlékszem, mikor mondták az elõadáson! :)

Megkötöttem a kötõféket, bár nem olyan mint a kapott mintadarab, de nagyon hasonlít rá (és nem utolsó sorban kötõfék formája van). :yeah:

Matthew Walker csomóban már profi vagyok, a másik még mindig nem megy.
Azt hiszem majd hétvégén megkérdezem szakembert, hogyiskellcsinálni.

Chestnut, köszönöm, elfogadom, hátha azt még nem láttam, és az hordozza a rejtély kulcsát.

Különben szép látvány lehettem, mert aki belépett az irodámba, az csak annyit látott, hogy kötelet csomózok, és szitkozódom. :dev:

Most mér? Tök jó lett a végeredmény! Ügyes vagyol! Azért csak beszennelem majd, csak hogy gyakoroljak.

MÁS: ma kaptam a Vad-Lap Hírekkel:

Nyúllal fûtenek a svédek

Komoly vihart kavart a stockholmi városi önkormányzat egy kiszivárgott korábbi döntése, miszerint a parkokban túlságosan elszaporodott üregi nyulakat lelövés után a távfûtõ erõmûvekben biofûtõanyagként kell használni. „Az üregi nyúl Svédországban nem õshonos, csak betelepítették. Mivel természetes ellenségük nincs, így rövid idõ alatt hallatlanul elszaporodtak, s már a városi parkokban is megjelentek. A fõváros önkormányzata évente hatezer kinigli kilövését engedélyezi” – nyilatkozta a BBC-nek Tommy Tuvunger, a nyúllelövések felelõse. Az üregikre különösen a parképítõk haragszanak, mert szerintük károsabbak, mint a vakondok. A tervek szerint az elejtett állatokat elõször összegyûjtik és lefagyasztják, majd közép-Svédországba szállítják, ahol a karlskogai hõerõmûben elégetik õket. A technológiát – a Konvex nevû rendszert –, amely az állati hulladékokból történõ hõnyerést biztosítja, az EU finanszírozza. Az állatokat szõröstül-bõröstül ledarálják, aztán speciális kazánokban égetik el.

Forrás: NOL

durva :eek: