Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kedvenc ételek topikja

• Please log in to reply
999 válasz a témához

#561 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 19:15

Hát ez lett a mai kajagyártásom eredménye ;)
A tésztája is finom lett, tettem bele a bazsalikom mellé egy kis õrölt köményt is (persze só alap). Ja, és extra vékonyra sodortam ki. Jót'vágyat :D

kaja 1
kaja 2

Ja, meg a szélét nem csak simán visszahajtottam, hanem tettem sajtot bele. Így azok is ehetik akik finnyáskodnak a csücskén :gm:

Edited by tötõ Zsó, 2007 május 15. - 19:17.

#562 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 21:16

Pirítós vajjal és házi baracklekvárral. Ma ez volt a vacsim. :ang: Ja, és köszi a linkeket.

#563 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 22:18

A tésztája is finom lett, tettem bele a bazsalikom mellé egy kis õrölt köményt is (persze só alap). Ja, és extra vékonyra sodortam ki. Jót'vágyat :D

kaja 1
kaja 2
Ja, meg a szélét nem csak simán visszahajtottam, hanem tettem sajtot bele. Így azok is ehetik akik finnyáskodnak a csücskén :gm:

Nyümm.... :)

#564 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 22:19

kaja 1
kaja 2

:nem: ;)

#565 Pottock

Pottock

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.495 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 16. - 8:24

nyamiiiii, pizza!!!!

#566 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 19:39

Iszonyatos mennyiségû turbolya van a kertünkben. Nem tud valaki egy jó turbolyás receptet? Egyszer egy belga leányzó készített nekünk turbolyás cirkét, hát az isteni volt, de sajnos nem emlékszem a mikéntjére...

#567 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 19:46

Az öreg (nagy) gyógynövényes könyvemben nem írja, de valahol olvastam, hogy régen pipadohányt illetosítottak vele, és süteményekhez is használták. Így aztán szerintem bármelyik sütibe (ami elviseli az ánizsos ízt) beleszórhatod/sütheted. :) (Nekem is van a kertemben, de csak két bokorka. )

#568 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 19:53

Na hallod Ágimam, most jól feladtad nekem a leckét! :D :D Süti-sütõ antitalentum vagyok. Komolyan. Egész jól sütök-fõzök, a leveseim finomak, a sültjeim isteniek (csak szerényen :gm: :dev:), profi wok-használó vagyok, finom kenyeret sütök (géppel), és jó pizzát. De sütit azt nem tudok :nem: :hupp: Csak kalácsot a kenyérsütõ-gépben, az meg nem süti. Keletlen lesz, az alja leég a teteje folyik... stb. Mondjuk megfogadtam magamnak, hogy mire a gyerekek a sütizõs korszakba érnek addigra megtanulom, úgyhogy ideje elkezdenem, mert a Márk lassan abba a korba ér :D

#569 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 19:56

Most böngésztem kicsit, és vagy nem jól emlékeztem (és a földitömlyénnel kevertem :rolleyes: ), vagy Gábor-lovászunk mesélte (az is lehet, hogy valaki néni a faluban) a dohányillatosítást és a sütit.

De itt vannak szuper receptek:

http://www.mimi.hu/g...o/turbolya.html

http://209.85.129.10...1...&lr=lang_hu

http://209.85.129.10...A...&lr=lang_hu

http://209.85.129.10...5...&lr=lang_hu

#570 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 20:14

Hûamindenit Mam! Micsoda felhasználási terület! Még sosem kóstoltam a turbolyát, de gondolom sültekhez nagyon jó pl. Ezt is olyan módjával kell adagolni, mint a tárkonyt? Mert arról tudom, hogy vigyázni kell vele.

#571 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 20:22

Igen. És - mint az ánizsnak - ennek is eléggé markáns, jellegzetes az íze, illata, inkább édeskés, és mindenhol azt olvasom, hogy az étel elkészülte után, frissen jó beleszórni. Én egyszer meggyes piskótába szórtam, de még a tésztájába, tehát együtt sült vele, mégis, ha nem is erõteljesen, de érezni lehetett az ízét-illatát. Finom volt.

#572 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 20:38

Na, kutakodtam én is egy kicsit :) (köszönöm Ágimam)
Mindenütt azt írják, hogy sültekhez, salátákhoz kiválló.
Holnap ki is próübálom, majd referálok :)

Darálthús-egytál sárga lencsével

Hozzávalók:
1-2 evőkanál olívaolaj,
400 g darált marhahús,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 evőkanál curry,
1 teáskanál édes fűszerpaprika,
1/2 teáskanál római kömény,
4 evőkanál paradicsompüré,
3/4 l zöldségleves(kockából is jó),
400 g sárga lencse,
frissen őrölt bors,
1 csipet cayenni bors,
1 csipet cukor,
1 csésze áztatott mazsola,
1 csésze vágott fűszernövény
vegyesen (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony és turbolya).

Elkészítése:

A darált marhahúst felhevített olívaolajon állandóan kevergetve sütjük. A hagymát apróra vágjuk, a húshoz dobjuk, s rövid ideig együtt sütjük vele. A megtisztított fokhagymacikkeket sóval péppé zúzzuk, a curryvel, a fűszerpaprikával és a köménnyel együtt a húshoz adjuk, a zsiradékon kissé megfuttatjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük a zöldséglevessel, és összeforraljuk. A megmosott, jól lecsurgatott lencsét a levesbe tesszük, mérsékelt tűzön 30-40 percig pároljuk, majd belekeverjük a mazsolát. Az egészet utófűszerezzük. Miután forrt egyet, a megtisztított, megmosott és finomra vágott fűszernövényeket is hozzáadjuk, lehúzzuk a tűzről, és azonnal tálaljuk.

Zsenge cukorborsó

A borsóhüvely végeit levágjuk, egyben a szálkát is lehúzzuk. Megmossuk és forrásban lévő sós vízben lefedve alacsony hőfokon kb. 5 percig pároljuk. Habszedő kanállal

Elkészítési idő: 20 perc

Adagonként: 5,0 g fehérje, 2,3 g zsír, 12,5 g szénhidrát, 389 kj, 92 kcal.

500 g cukorborsó, sós víz, 1 csomó turbolya, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, jódozott só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió

A borsóhüvely végeit levágjuk, egyben a szálkát is lehúzzuk. Megmossuk és forrásban lévő sós vízben lefedve alacsony hőfokon kb. 5 percig pároljuk. Habszedő kanállal azonnal kivesszük, hideg vízbe merítjük, majd jól lecsöpögtetjük.

A vajat, vagy margarint felolvasztjuk, ebben a borsót átforgatjuk és a turbolyát hozzáadjuk. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

Zöldfűszerekkel ízesített sonka sült burgonyával

Hozzávalók:
1 kg apró szemű újburgonya, 12 szelet vékonyra vágott húsvéti sonka, 1 evőkanál olaj, 2 kemény tojás, 1 csokor petrezselyem, fél csokor kapor, fél csokor turbolya, 1 csomag újhagyma, 4 csemegeuborka, 4 dl joghurt, 1 evőkanál kapribogyó, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A burgonyákat folyó víz alatt lekeféljük, a nagyobbakat lekaparjuk vagy meghámozzuk, megtörölgetjük, és félbevágjuk. Az olajat tapadásmentes serpenyőben felforrósítjuk, belerakjuk a burgonyát, és kevergetve, rázogatva 20 perc alatt megsütjük. A végén sózzuk, borsozzuk. A zöldfűszereket megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róluk a nedvességet, a leveleiket lecsipkedjük, és az újhagymával együtt csíkokra vágjuk. A csemege uborkát felkockázzuk. A kemény tojásokat apróra vágjuk. A joghurtot a zöldfűszerekkel, a csemege uborkával, a tojással és a kapribogyóval összekeverjük, sóval és cayenne borssal ízesítjük. 3 sonkaszeletet tányérra rendezünk, a burgonyát adagonként elosztjuk, és kevés mártást merünk hozzá. A maradék mártást külön tálaljuk. Minden adagot friss zöldfűszerekkel meghintünk, és csemege uborkával díszítünk.

Francia zöldségköret

Hozzávalók

20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 20 dkg zöldbab, 20 dkg fagyasztott borsó, 5 dkg vaj, apróra vágott turbolya, só, bors.

Hámozza és mossa meg az összes zöldséget. Vágja a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot 4 cm hosszú darabokra. Tegye az előkészített zöldségeket és a borsót a párolóedénybe és főzze 20 percig. Vegye ki a zöldségeket. Fűszerezze. Öntse rá az olvasztott vajat, szórja meg apróra vágott turbolyával, majd tálalja.

Joghurtos pulykamell (bolgár specialitás)

Hozzávalók 4-6 személyre:
80 dkg filézett pulykamell
50 dkg salátauborka
20 dkg póréhagyma
1-1 sárga és piros színû paprika
2,5 dl joghurt
1,2 dl forró húsleves (leveskockából)
5 evõkanál napraforgóolaj
1 csokor turbolya
2 gerezd fokhagyma
fél teáskanál só
2 késhegynyi frissen õrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A pulykamellet megmossuk, leszárítjuk. A megtisztított fokhagymát összetörjük, majd a sóval és a borssal egy evõkanál olajban elkeverjük. A húst a fûszeres olajjal bekenjük, majd 30 percig a hûtõben pihentetjük. A sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A póréhagyma világoszöld leveleit valamint a gyökérrészét eltávolítjuk, majd a fehér hagymatestet megmossuk, és egy cm széles szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A turbolyát megmossuk, lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk.

A megmaradt olajat felforrósítjuk. A pulykamellet belefektetjük egy tepsibe, ráöntjük a forró olajat, és a sütõ középsõ részében 30 percig sütjük, majd a póréhagymát és a zöldpaprikát a pulykahúshoz tesszük, ráöntjük a forró húslevest, és további tíz percig pároljuk. Végül az uborkát is hozzáadjuk, és további 5 percig együtt pároljuk. Ezután a pulykamellet jó éles késsel felszeleteljük, a zöldséget kivesszük a tepsibõl, elõmelegített tálra tesszük, majd elrendezzük rajta a pulykaszeleteket is, és a már kikapcsolt, de még forró sütõben melegen tartjuk. A pecsenyelevet összekeverjük a joghurttal, mártásos csészébe töltjük, meghintjük turbolyával, és a pecsenyéhez tálaljuk.

Edited by lisawica, 2007 május 21. - 20:40.

#573 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 21:53

Tejszínhabos epret akarok! Mmmm, finom... :D

Edited by Mézszín Sörény, 2007 május 25. - 13:03.

#574 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 29. - 13:09

Pulyka cordon bleu, krumplipüré, tejfölös ubisali. :kir: :yeah:

#575 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 29. - 14:04

Nyammmmm :yeah:

#576 Pottock

Pottock

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.495 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 29. - 14:28

"ligne na zaru" magyarul roston sült tintahal :) nagyon - nagyon szeresseeeem :)

#577 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 15. - 14:24

Van valakinek egy jó sajtkrémleves receptje? Találtam egy párat a neten, de az nekem nem elég kiadós. (Értsd: kevés.)

#578 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 július 22. - 19:12

Tegnap este rákokat fogtunk, zubogó vízben kb 10másodperc alatt vörösek lettek, még fõttek 1 percet, aztán bekövetkezett a királyok vacsija. :)

#579 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 25. - 21:33

nyers vega lasagne, nyers borscs és nyers kukorica chowder - ezeken dolgoztam éppen most, nyamm nyamm

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#580 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 1. - 14:23

Valaki küldjön nekem lécci amerikai palacsinta (pancake) receptet amit gofrisütõben meg tudok csinálni! Köszi!

#581 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 1. - 19:07

Tegnap este rákokat fogtunk, zubogó vízben kb 10másodperc alatt vörösek lettek, még fõttek 1 percet, aztán bekövetkezett a királyok vacsija. :)

Izé... a rák nem szigorúan védett állat véletlenül?

#582 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 1. - 21:29

Nem jól védett, ha meg tutták ennyi... :P

#583 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 14:01

de. és?

#584 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 14:47

valamint még: védett állat, de nem elég hatékonyan VÉDEKEZIK... :D :dev:

#585 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 3. - 21:53

És! csak, hogy On legyek line(dance)... Most vágtam be még forrón a gulyásból kihalászva 1 nagy csokor zellerzõdet (szárastúl-levelestûl!! :yeah: bezonyám!) 1 termetes vörösboros, jégkockás "fröccsel " (1.1 arány!) "lekísérve" ...áldozván a vegák oltárán...Viva Los VEGAs, VEGetA... :D :kv:

#586 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 4. - 8:44

Fuj. Én le nem bírnám nyelni. Az ízét szeretem az ételben, de ha már megfõtt, kihalászom a lébõl és kidobom, mert ha véletlenül a számba keveredik az a szétfõtt, nyálkás állagú izé, egybõl öklendezni kezdek.

#587 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 4. - 11:12

Valaki küldjön nekem lécci amerikai palacsinta (pancake) receptet amit gofrisütõben meg tudok csinálni! Köszi!

Naaaa......

#588 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 5. - 10:45

Ha beírod a google-ba a gofri, vagy a goffri szót, sok receptet kapsz. Nekem a legjobban a ropogós goffri című ízlett.

#589 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 5. - 12:56

Fuj. Én le nem bírnám nyelni. Az ízét szeretem az ételben, de ha már megfõtt, kihalászom a lébõl és kidobom, mert ha véletlenül a számba keveredik az a szétfõtt, nyálkás állagú izé, egybõl öklendezni kezdek.

nyálkásnaknyálkás, de szétfõtnek nem szétfõtt, 1ben van, guszta, fölismerhetõsen nyövény állagú... :D

#590 Guest_Regina_*

Guest_Regina_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 5. - 20:20

Bográcsban fõtt kecske pöri

#591 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 12:02

Ide teszem:
Guargumit tartalmazó élelmiszerek

#592 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 13. - 21:04

Babaprojectben vagyunk és ilyenkor a hangulat, a családi tûzhely melegebb lesz, az ember kedveskedik, hogy a párja jobb arcot vágjon a rá váró megpróbáltatásokhoz. Én is felszívom magam és próbálok az õsi receptet követõen a hasán keresztül hatni a lelkire! Tökös lecsót készítek.... Reakciók, kommentek, észrevételek, ki-be sündörögve a konyhába: "biolecsó?" "ápdét lecsó" "Norbi konyha"....megtudom még: "Norbi konyha nincs, csak magyar konyha"...és miután fölvilágosítom, hogy kinek a kedvéért sinylesztem magam, ezt kapom: AKKOR TEGYÉL BELE MINIMUM FÜSTÖLT KOLBÁSZT... és még annyi "disznóságot" sorol szakadatlanul utánna, hogy kénytelen vagyok feleselni: "Ne keverd már össze a lacikonyhával a lecsót, csak mert a szavuk l-vel kezdõdik! Amirõl te áriázol itt, az lacikonyha zöldségkörettel, nem lecsó... Végül engesztelésül a teljes 10-es tárat (tojástartó) bele kellett eresztenem az anyagba... Szegény szentem, holnap mehet a piacra feltölteni a tárat! :D

#593 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 21. - 20:49

Ide teszem:
Guargumit tartalmazó élelmiszerek

ugh, de jó, hogy nagyjából nyers koszton vagyok

#594 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 21. - 20:50

Nem a guargumitól kell parázni hanem a dioxintól.

#595 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 21. - 21:24

A sertés pestises, a csirke influenzás, a marha kerge, a hal ciános, a zöldség génkezelt, mikor ezeket elrejtik elõlünk kész illetve félkész termékekbe , akkor kiderül, hogy ezek a készítmények meg dioxinnal szennyezettek... nincs mese marad a fotoszintézis... de ilyen szomgban?? ;)

#596 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 25. - 11:37

Mai menü: reggeli: zöldturmix 2 csésze szénsavmentes ásványvíz 1 banán 1 alma 1 kivi 2 õszbarack héjastól 3 szár halványító v. más néven angolzeller 1 maroknyi rukkola saláta 2 evõkanál bioméz 4 evõkanál kókuszlé (csaltam, mert konzervbõl van) ebéd: gazpacho leves (ezt kb. hetente háromszor csinálom, mert annyira isteni finom) 1/2 csésze szénsavmentes ásványvíz 1/4 csésze extra szûz olivaolaj 5 nagy érett paradicsom 2 gerezd fokhagyma és/vagy erõspaprika ízlés szerint 1 evõkanál méz (helyettesíthetõ datolyával vagy mazsolával is) 6 evõkanál citromlé 1 teáskanál só 1 csomó friss bazsalikom Össze kell turmixolni, ez az alaplé, utána belevágni a következõket: 1 nagy avokádó 1 közepes édes kaliforniai vagy más paprika 3 zellerszár (halványító v. más néven angolzeller) 1 kis fehér hagyma vagy 2 zöldhagyma Szoktam még beletenni kevés frissen õrölt borsot, petrezselymet a tetejére. Azért, hogy a leves elfogyasztása után is társaságképesek maradjunk, a hagymát és a fokhagymát össze kell darabolni, leönteni olivaolajjal és citromlével és állni hagyni kb fél v 1 órát Estére grillezésre vagyok hivatalos, ahová a következõket viszem: saját kútfõbõl összedobott céklasaláta marinált tofu és tempeh grillezni (orosz csípõs paprikás marinád illetve char siu kínai marinád) marinált laskagomba grillezni sültfokhagyma szósszal ha lesz idõm, akkor még összedobok egy sütés nélkül készülõ csokitortát 1 üveg bio Zweigelt bor

#597 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 25. - 12:28

Úgy gondoltam eddig, nagyon bírom és szeretem az erõset (chilievõverseny meg ilyenek lazán...) Ma ebédre sushit ettem, aminek minden változata nagyon finom és tápláló, ráadásul könnyû is. Csakhogy kaptam hozzá egy kis pitli washabi mustárt is, amit kapásból úgy kezdtem mártogatni, mint az európai mustárokat. Az elsõ élményem az volt, hogy megreked a levegõ se ki se be, mintha parázsló szenet tartanék a számban. A melletem ülõk készítették a telefont, mert úgy ítélték meg az állapotomat, hogy rövidesen mentõre lesz szükség. Aztán egy-két nagyon hosszú prc után enyhült a dolog, kezdtem tudni nyelni, meg tudtam törölni szemem és az orrom és ki tudtam mondani (igaz még eléggé artikulálatlanul), hogy: Ilyen kell otthonra.

#598 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 25. - 13:05

:D

#599 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 26. - 11:20

Aztán egy-két nagyon hosszú prc után enyhült a dolog, kezdtem tudni nyelni, meg tudtam törölni szemem és az orrom és ki tudtam mondani (igaz még eléggé artikulálatlanul), hogy: Ilyen kell otthonra.

:D Mongol! Próbáld ki a washabi tormát is! ;) :dev: :kir: :yeah:

#600 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 26. - 11:52

Ja! Lehet, hogy torma volt, de legyakott. :D