Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#561 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 21:57

Leokoplast megvolt, csak az a baj vele, hogy legtöbbször azt is leviszi a vesszõ és az íjam markolata is tiszta ragacs lesz. Le vannak bandázsolva a vesszõk, de ezt az elõbb is írtam.Kipróbálom legközelebb úgy, hogy nem húzom le a göbig a vesszõt, hátha tényleg az a baj. Ha oldáshiba, akkor az meg lehet hogy már a fájdalomtól van - ugyanis mióta folyamatosan lövöm a kezem, olyan görcsös vagyok földön (lovon észre sem veszem), hogy szinte már oldáskor elrántom vagy megmozdítom a kezem. Úgy meg nem íjászhatom, hogy minden egyes lövésnél terrorizálom magam...

#562 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 17:40

Üdv!Én mint kezdõ bal és kesztyûs kézzel nyúlok a dologhoz!Ja, ha kapok kiírást, be nyesem ide (ígéret van kiírás még nincs).Megpróbálok ide tennei egy képet, mert a másik nem müxik.

#563 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 14. - 21:17

A tanárom amellett, hogy õsmagyar még magyar huszár is (meg a suli igazgatója is huszár :)), a nemzeti ünnep alkalmából kihiredették a sulinkban, hogy lehet jelentkezni "huszár-apródnak", jelentkeztem --- végülis ez is magyar-hagyományõrzés, csak kb 1000 év a különbség... :DIlyen idõben elég lehetetlen a lovasíjászat, még csak egyszer lõttem lóról, de megen rossz az idõ... Nyárra fel kel alaposan készülnöm, hogy a bemutatókon jól szerepeljek (ha részt vehetek majdan rajta/tuk). Ti csak íjjat, vagy más fegyvert (vagy eszközt is -- Artin és a fûvilla... :D) használtok a lovon?

Edited by Kacsa, 2006 március 17. - 18:44.

#564 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 15. - 18:35

Sziasztok!Szeretnék csatlakozni köreitekbe. Én is egy lelkes hazafi vaok. szeretnék lovasíjászkodni (egyszer már próbáltam is ), de most fordulna komolyabbra, meg ezen kívül mindenféle fegyverrel megismerkedni amit õseink használhattak.Már tanítom a lovam egyre-.másra.Amúgy most voltam egy íjászversenyen. Nagy volt a sár, de jó volt.

#565 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 15. - 19:55

Újra kiteszem, hátha valaki kap az alkalmon; még mindig eladó két lovasíjász nyergünk, egyiket a Petya készítette, a másik meg csallóközbõl való.

#566 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 12:10

Ti csak íjjat, vagy más fegyvert (vagy eszközt is -- Artin és a fûvilla... :D) használtok a lovon?

Hozzászólás megtekintése

Hát, a fûvilla mellett ha azt nem is mondo, hogy rendszeresen, vagy gyakran, de próbáltam már pár más eszközt is lóhátról.Amik így elõjöttek azok a szablya, "csatacsillag" (erre is annyi nevet hallottam már...), hurok, kelevéz, puszta kéz. Ez utóbbi a kedvencem, de télen-sárban inkább hanyagolom a dolgot. :D Majd nyáron ha lesz megint vállalkozó társ hozzá. :)

#567 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 15:53

Én szeretnék megtanulni kelevézt dobni (még földön se nagyon tudok) - a baltát és a csatacsillagot simán kirpóbálnám (bár inkább az utóbbit) lóról is, ezen kívül szablyával (vagy jobb híján bottal) "harcolni" bábuk vagy zsákok ellen (Kassainál nagyon tetszett az, amikor a katlanban a lógó zsákokat ütötték a lovasok). Na meg aztán szívesen játszanék buszkasit is...

#568 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 18:41

"csatacsillag" (erre is annyi nevet hallottam már..)

Hozzászólás megtekintése

Én a "baromság"-ot használom erre :D

#569 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 19:17

Én nem sokat dobtam, de már kipróbáltam. Azt mondták, hogy a lényeg az, hogy egyenesen menjen ezt gyakorolni kell mást nem tok, de ha minden igaz szombaton fogok gyakorolni és elmondom mit tapasztaltam.Amúgy érdekelne miyen baltát dobtok, ha szabad megkérdezni. Direkt erre kitaláltat vagy mit. Ill hogyan az is beleáll mindenképpen, mint a csillag vagy úgy kell dobni mint a kést.?

#570 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 21:32

Nem áll bele mindenhogy, mivel csak egy éle van... Mi (leginkább én) le szoktuk számolni a lépéseket (földön).

#571 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 17. - 22:32

életszerû... :gm:

#572 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 12:08

Hát ja... Mondjuk én, mint béna kezdõ, még így sem sokszor találok célba. A többieknek már ösztönösen megy - (nagyjából) mindegy honnan. De tényleg: hogy lehet ezt "életszerûen", jól kivitelezni? Biztos sokat kell gyakorolni, és akkor nem kell se számolgatni, se tervezgetni - csak dobni. Harcban nem túl elõnyös a sok gondolkodást igénylõ fegyver, ezért gondolom, hogy csak van a baltának is valami titka... Ha más nem, maximum a fokával kupánvágom az ellenfelet, és attól terül el... :gm:

#573 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 12:32

Rátapintottál a lényegre - a balta nem hajítófegyver. Épeszû ember nem dobja el a jó kis baltáját, mert találat esetén sem biztos, hogy megtalálod akiben hagytad. Ezért aztán hosszú nyelû fokosbaltát használtak, ami használat után visszanyerhetõ, mivel rajta tartod a kezed :) Ugyanez a lándzsára is igaz jórészt. A dobásra használt lándzsa (kelevéz, dzsirid) egészen rövid és egyszerû. Ezt a törökök terjesztették itt el, hármasával hordták egy tegezszerû tokban. Törökországban ma is játszanak egy lovasjátékot ennek szelidített változatával (nincs hegy a lándzsán :)).

#574 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 12:56

Hm... Néha elõny a butaság... :D Egyébként teljesen logikus. Csak nem értem, hogy akkor ma miért ragaszkodunk hosszú, nehéz lándzsák és balták dobálásához - és keserítjük el a lelkes kezdõt, aki nem tud ezekkel mit kezdeni. :gm:Viccet félretéve: köszönöm a felvilágosítást. :) A kelevéz kb. hány cm hosszú?

#575 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 13:43

70 és 110 között. Itt vannak a játék szabályai:http://www.atkolik.com/cirit.htmLehet olvasgatni :D

#576 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 14:09

Öööö, igen. De azt hiszem, ezt jobban értem. :D

#577 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 19:25

Ja, de azért úgy látom itt nem minden stimmel.A baltát igenis dobták, volt egy kifejezett ilyen változata annak akár több éle is volt vagy ha kell egy egyszerû darabot is el lehet dobni gondolom úgy, mint a kést. A lényeg, hogy naggyából ki legyen súlyozva, (középen legyen) annál messzebb lehet dobni. Aztán meg úgy dobod, hogy mindig csak egyet forduljon utána már cak gyakorlás kérdése és kialakul egy érzés aki eleget gyakorolt az már nem téveszt.Azt nem értem miért hülyeség a csata csillag (amúgy sokban hasonlít a dobóbaltákhoz) egy ember leterítésére simán jó és majdnem mindegy hogy dobod.Na és egy kis kötöszködés fokosbalta is legalább annyi gyakorlást igényel, mert ha egy páncélt be is ütsz vele onnan elég nehéz kihúzni. Ott azt kell megtanulni, na meg persze a célzást

#578 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 19:45

Hú csatacsillagról még nem is hallottam :) Ahogy írtátok a fejszedobálás nem egyszerû, asszem elkezdem gyakorolni mostanság. A nyári bemutatókra még egy-két felszerelést be kell szereznem, például: -kaftán-bõrpáncél(+sisak, vagy süveg)-szablya (talán valamiféle fokos is) [bár kard van kint a "tanyánkon", meg kopják is+lándzsák]-készenléti íjtegez (a tegezt a vesszõimhez most készítem)->Tarsolyom már hordható állapotban van, turulmadaras veretet akarok még rá és kész leszNos... Ha kellõ mennyiségû bõrõm lenne, az íjtegezzel nem lenne gond, a kaftánt anyukám bevállalta, no de a páncél... Ezt szerintem csak kölcsönbe fogom beszerezni.Esetleg ha valaki tud eladó szablyáról, -aminek nincs gyomor-felforgató ára- szóljon

#579 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 20:30

Ja, de azért úgy látom itt nem minden stimmel.A baltát igenis dobták, volt egy kifejezett ilyen változata annak akár több éle is volt

Hozzászólás megtekintése

Találtak ilyet magyar vagy általában nomád leletek közt? Meglepõdnék. Ugyanez a kérdés a "csatacsillagra" is áll. Nagyon szép többélû dobóbaltákat látni pl afrikából, de az egy más típusú hadviselés kelléke. Lovas harcosnak nem igazán praktikus egy olyan fegyver, amiért vissza kell menni. Az már csak a hab a tortán, hogy egy elbóbiskolt gyalogost egy baltával még csak-csak le lehet dobni, de a "csatacsillag" hatékonysága egy lovassal szemben gyakorlatilag a falra hányt borsóéval egyezik meg. Nem lehet vele komoly sérülést okozni, legfeljebb ha ráesel.

#580 palkó

palkó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 38 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 18. - 22:59

Ráadásul mennyi jóval nagyobb hatótávolságú és pontosabb nyílhegy anyagát hajigálja el az ember.

#581 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 19. - 9:06

Nem mondtam, hogy nomádoké lett volna csak azt, hogy volt. Mellesleg a mongol hadseregben kötelezõ volt a baltatartás. Azt is megmondom, hogy egy teória szerint azért, mert a bõrpáncél ellen ez volt a fokos mellett az egyetlen használható fegyver (a nyílvesszõ lepattant). Azt nem tom pontosan, hogy nézhetett ki, de ezt olvastam.És egy lovas ellen azért nem olyan rossz (fõleg ha nincs páncél). A te lovad sebessége meg az ellenfelé is rásegít ha szembe jön amúgy nem

#582 Vikianyu

Vikianyu

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 10:13

Mit csinálok rosszul, illetve mit tudok az ellen tenni, hogy a bal kezem hüvelyk- és mutatóujja közötti bõr ne menjen tropára? Minden egyes lövéskor elég durván sérti a vesszõ a kezemet (régebben nem volt így), ezért nem tudok se koncentrálni, se hosszabb sorozatot lõni. Próbáltam másképp tartani a kezemet, de csak azt értem el, hogy másik helyen sebesedett ki a bõröm. Tényleg az a furcsa, hogy "kezdetben" ez egyáltalán nem volt így...Vagy rájövök, mi a baj és változtatok rajta, vagy marad a kesztyû - vagy nem marad kezem. Mit gondoltok, mi lehet a baj? (régi és új tollú, bandázsolt vesszõvel is ugyanez a helyzet)

Hozzászólás megtekintése

Sziasztok!Neharagudjatok hogy most tudok reagálni d e a regisztráció most engedett.Nem vagyok lovas íjász,de talpasként igen jó eredményeim vannak.Nagyon jó oktatóval tanultam, ezér merek belekontárkodni abba hogy miért vágja a toll a balkezed.próbáld meg lejjebb fogni 1-2mm-rel az íjat. Valószínû rossz helyen fogod. Az oldás ugyan is nincs hatással a vesszõ kifutására,csak a becsapódására.Ha a göb tuti jó helyn van, akkor próbáld azt a kezed máshova tenni amivel az íjat fogod.Remélem jó tanáccsal tudtam szolgálni. További jó íjászatot.

#583 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 18:53

Gondolom ezt tudjátok, de leírom, nekem sosem vágja meg a bal kezemet a vesszõ: A vesszõ, nálam nem merõleges az idegre, körülbelül egy fél centicel magasabban van az ideg oldalán, így egy picit a hegye lejjebb kerül, és így a vesszõ a bal kezednél arra a bütyökre fog ráállni (a hüvelyk ujjadat megpróbálhatod kicsit lejjebb tenni), és így valamilyen módon nem húzza le a bõrt.

#584 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 20. - 19:05

Nekem sem merõleges a vesszõ az idegre, direkt úgy van rajta a göb. Köszönöm a jótanácsot Vikianyu! Igen, valószínûleg a kezemmel kell variálnom, mert az nem létezik, hogy idõközben "romlott el valami" (mondom: régen nem vágta a toll a kezemet). Az az egyetlen problémám, hogy itthon nem tudok gyakorolni, így még egy hetet várnom kell arra, hogy az összes tanácsot és módszert kipróbáljam és megtaláljam a megoldást. Lehet, hogy az is baj volt, hogy fél éve nem lõttem.Köszönöm mindnyájatoknak a segítséget! Ha sikerül valamit kieszközölnöm, megírom, hátha hasznára válik valaki másnak is. :)

#585 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 20:43

Jehhh de jó volt ma, ma már el is találtam néhányszor a célt... :) Hála az új pályának, egészen hasonlít már egy lovasíjász-pályához, de még sokat kell rajta dolgozni.

#586 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 21:27

Süssön Rád a nap, hogy hétköznap délután lovasíjászol.

#587 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 21:31

70 és 110 között. Itt vannak a játék szabályai:http://www.atkolik.com/cirit.htmLehet olvasgatni :D

Hozzászólás megtekintése

Tavaly volt a discoveryn, vagy a sprektumon, errõl egy ismeretterjesztõ film, ahol a "harcosok" elég keményen harcoltak egymás ellen, néha a tömegbe találtak be, néha egymást a ló hátáról. Elmesélem mi volt az elejétõl kezdve, ha valaki nem látta volna. Falvakban készülõdtek erre az összecsapásra, bemutatták, hogyan élnek, hogyan lovagolnak(általában szõrén), majd, ahogy "kisebb törzsek" vonultak a verseny helyszínére. Egy nagy pusztán rengeteg lovas, mindenki szõrén, valakin egy kevés páncél, aztán a végén aki megnyerte az egészet kapott valamit, csak már nem emlékszem mit.Kacsa: Írtad, hogy mikre lenne szükséged, szerintem a kaftánt te magad is eltudod készíteni, süveget elég olcsón lehet venni, de kérdezz nyugodtan magánban.

#588 palkó

palkó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 38 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 22:25

Sziasztok! Ide is beírom, hogy biztos beleszaladjon, akit érdekelhet: A két éve Galgahévízen kezdett Puszták Népe lovasviadal az idén három fordulóban zajlik. Jún. 24. Galgahévíz, júl. 15. Szada, aug. 12. Isaszeg. A szabályok és a feladatok nagyjából az elsõ versenyhez hasonlóan alakulnak, természetesen minden helyszínen a sajátságokhoz alakulva. Ha tudnék ide linket bepötyögni, akkor elküldeném az érdeklõdõket a lovastúrák rovat "Puszták Népe" lovasviadal Galgahévízen c. topicjába, ahol az eredeti kiírást elolvashatjátok. Sok változás nincs. Valamennyi helyszínen az itt felsorolt játékokból szerepel a Törökfej-vágás, pénzfelkapás, súlyemelés, kelevézhajítás, rönk-, vagy ágyúhúzás, Kerej köböre. Ezeken kívül minden rendezõ hozzáadhat valamit, ami a stílusba belefér. Minden helyszínen hirdetünk eredményt, és a díjakat az eddigi gyakorlatnak megfelelõen hasznos felszerelési tárgyakból állítjuk össze. Volt már veretes kantár, tarsoly+öv, tegez, csizma, íj-nyíl, süveg stb. A három fordulót összesítjük is. Ebben azok szmítanak, akik legalább két helyszínen részt vettek a viadalon. Üdv. Palkó

#589 palkó

palkó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 38 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 22. - 22:35

Elnézést! Technikai gondjaim vannak.Hogy lehetne a már lezárt régi topicot a találkozók rovatban feléleszteni?

#590 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 23. - 12:36

Palkó!Szerintem nyiss neki újat és csak linkeld be a régieket az elsõ hozzászólásba. Az a legegyszerûbb és legkövethetõbb.(linket a hozzászólás írásakor a http gombbal a további opcióknál tudsz betenni, vagy egyszerûen beírva a teljes címet úgy kezdve, hogy http:// innentõl linkként kezeli elvben)Idén már megpróbálok legalább az egyik helyszínre legalább nézõként eljutni. :) Ezeddig technikai okokból sajnos egyik sem sikerült. :(

#591 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 23. - 14:48

Remélem, lóháton is szabad nézõként odamenni :) (Indulni szerintem nem fogok merni egy számban sem :D)

#592 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 23. - 19:19

Sztem gyertek nyugodtan én még sajna nem láttam, de elvileg idén indulok. Egy ismerõs vett rá a dologra miszerint naon jó nem túl nehéz és legalább a lovam is szokná ezt a helyzetet. Aztán megpróbálok mindent kihozni magamból.

#593 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 23. - 19:59

Ja még v.mi a képeket légyszi ha lehet tegyétek még egyszer fel, mert már nem lehet megnézni.Ja és én úgy hallottam, hogy kiálni azt érdemes ugyanis függetleníted magad a lótól és elfordulni is könnyebb. E-mellett még azt is, hogy pont nem volt divat, a mongólok még vereteket is tettek a nyergekre, hogy nem lehessen beleûlni (azt még mind amai napig)Lehet, hogy tárgytalan már,de sztem fontos.

#594 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 24. - 13:53

ugyanis függetleníted magad a lótól

Hozzászólás megtekintése

Nem vedd kötözködésnek, de kiépített pályán engedheted csak meg magadnak, hogy függetlenítsd magad a lótól.Ha már a száját nem húzom, én csak kiülve tudom, illetve próbálom irányítani hátasom.Egyébként kétségkívül sokszor látni kiállva nyilazni, de számomra továbbra is ott a kérdés: akkor hogyan irányítom?

#595 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 9:57

Akkor azt is elmondom, hogy beleülve nem tod rendesen irányítani se.Épp azért amiért állva használod a fegyvereket azért lovagolsz állva, történetesen, hogy könnyen el tudj fordulni (allvá majdnem 360 fokot tudsz fordulni) és a ló se lökdösi a kezed pl. célzásnál.És ilyenkor én úgy próbálom irányítani, hogy kicsit bedölsz és csípõtõl lefele elfordítod a lábaddal a lovat akár íjjazásnál. (szólj ha nem érted megpróbálom elmondani majd még egyszer mert egy kicsit bonyolult ez nekem)Egyébként állva lõ a kassai is A Kelemen is és még akit én ismerek mindenki ezt tanulja én is próbálom megtanulni elõször nehezebb, de aztán jobb. Ja és arelli is így fordítja a lovait ha jól láttam meg az íjjászok is

#596 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 10:46

Akkor azt is elmondom, hogy beleülve nem tod rendesen irányítani se.

Talán mégis.

#597 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 18:40

Kösz Bare amikor a neved láttam már biztos voltam benne v.mibe belekötsz és az valszínû én leszek.Persze, hogy lehet fõleg ha angolstílusba lovagolsz (pl. díjlovaglók azok azé tudnak vmit)De most arról van szó, hogy kezedben ott az íjj oldaladon kard, tõr, balta. Szeretnél minden irányba lõni mint atom és akkor alapfeltétel, hogy állsz és nincs szár. Különben pontatlanabb vagy és nem tudsz eléggé elfordulni.Így jó?

#598 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 26. - 19:21

Gondolhatod hogy kötekedõ vagyok, de igazából csak nem értek egyet és ezt el is mondom. Remélem nem nagy baj.Szerintem lovasíjászatnál és általában lovas harci játékoknál nem a könnyítés az egyetlen üdvözítõ út, sõt tovább megyek, szerintem jobb leülni. Tudom persze, hogy Kassai is áll a nyeregben (abban a nyeregben én is inkább állnék :dev:), de nem az õ útja az egyetlen, megjegyzem õ is tud szõrén lõni, lényegében ugyanazzal a pontossággal és ez igaz Kelemen Zsoltra is. Ami biztos, hogy ülve nagyobb a befolyásod a lóra és biztosabban is ülsz. Az már csak hab a tortán, hogy a mongolok kivételével a nomádok nemigen alkalmazzák a könnyítést akármit is csinálnak épp a lovon.

#599 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 27. - 18:29

Az lehet, hogy a nomádok a mongolokon kívül nem alkalmaznak könnyített ülést, ezt nem tom, de azt igen, hogy ha szõrén ülnek akkor sem beleülnek a ló hátába.Ezt történetesen tom a Kelemen Zsoltnál is voltam õ is ezt mondja és egy sráv is aki a Kassai- tól tanul. Amikor szõrén ülsz akkor is a combod belsõ részén támaszkodsz, és összeszorítod a lábad, így kicsit megemelkedsz. Én ezt tom és ezt hallom és úgy tudom, hogy idáig nem nagyon van a Kassai-nak ellenfele íjászatban és a Kelemennek sem barantában. Azt csak viccbõl írom le megint, hogy ez azért is fontos, hogy jobban el tudj fordulni a lóháton, próbáld ki.

#600 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 27. - 19:57

Én is kipróbáltam már lóháton ezt-azt és úgy tapasztaltam, hogy hajlik a derekam, tehát tudok fordulni. Viszont az érdekelne, hogy ha tovább fordulsz mint ami derékból megy, tehát elfordítod a csípõd, akkor a ló mitõl marad vonalon? Illetve fordítva is: mitõl fordul a ló, ha a csípõ elfordításától nem?