Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Babázó

• Please log in to reply
6870 válasz a témához

#561 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 8. - 10:42

ok ;) este ha hazaérek fel tudom rakni.

átküttem. :)

#562 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 8. - 14:47

Mindig kitalálnak valami hülyeséget.

És mindig tudják fokozni :D A legjobb: az utolsó laboron (27 heteseknél talán, ami a terheléses vérukorral együtt van ) C-vitamin szintet is mértek a vizeletbõl!!! :D :D Ennél nagyobb ökörséget... !! Pont C vitamint, ami a vizelettel pár nap alatt ürül? :D
És mindezt úgy, hogy utána pár héttel van még egy labor és vizelet vizsgálat :rolleyes:

#563 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 8. - 18:22

Nahát :D "Röpke" 3 hétig nyaralok, és közben ennyi izgalom.... Gratulálok Agrobe-nak, Matyinak, remélem mihamarabb hazakerülnek mindketten :ang:

#564 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 9:03

Hello!!!!!!!!!! Megszöktem egy kicsit. Matyi javulgat bár még nagyon aluszékony. Nekem sajnos nem nagyon van tejem, ő pedig általában nem elég aktív. DE azért nagyon remélem, hogy megindul, mert igyekszem, szedek homeós bogyókat, meg teát. Eddig nem volt semmi bajom, a gátsebem most kezdett el fájni. Összesen 2,5 kg maradt rajtam, bár annyit eszem, hogy lehet, hogy most kezdek majd hízni. hosszas huzavona után, 3szor kellett megjárni az anyakönyvezetői hivatalt, végre Fukk Matyi a neve, bár TAJ kártyája még mindig nincsen. Azt még nem tudjuk, hogy mikor mehetünk együtt haza, itt az a szokás, hogy nem mondanak semmit előre, mert gyakran visszaesnek a gyerekek a kezdeti javulás után és nem akarják hitehetni az amúgyis aggódó és türelmetlen anyukákat.

Edited by agrobe, 2007 augusztus 10. - 9:05.

#565 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 10:52

Agrobeeee :) Na végre :) Mattyi mennyinél tart most súlyban? Tejcsi biztos beindul majd rendesen, csak ne add fel. Bár mondjuk ez a rohangálás nyilván nem kedvez neki.. Az összes hivatal menjen a fenébe! Rémes. Egyszerûen felháborító, hogy a hatodik hónaptól kezdve havonta kéne újabb és újabb frissített változatokat kikérni, ha valaki meg akar felelni az elvárásaiknak. Vagy zárjuk ki a korábban érkezés lehetõségét :mad: Tényleg kiakaszt. Már csak azért is, nyilván, mert látom a jövõm :) (Annyira utállok hivatalokba járkálni, pláne tök feleslegesen, hogy el se tudom mondani...)

#566 chestnut

chestnut

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.357 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 12:53

Hello!!!!!!!!!!

Megszöktem egy kicsit.
Matyi javulgat bár még nagyon aluszékony. Nekem sajnos nem nagyon van tejem, õ pedig általában nem elég aktív. DE azért nagyon remélem, hogy megindul, mert igyekszem, szedek homeós bogyókat, meg teát.
Eddig nem volt semmi bajom, a gátsebem most kezdett el fájni.
Összesen 2,5 kg maradt rajtam, bár annyit eszem, hogy lehet, hogy most kezdek majd hízni.

hosszas huzavona után, 3szor kellett megjárni az anyakönyvezetõi hivatalt, végre Fukk Matyi a neve, bár TAJ kártyája még mindig nincsen.

Azt még nem tudjuk, hogy mikor mehetünk együtt haza, itt az a szokás, hogy nem mondanak semmit elõre, mert gyakran visszaesnek a gyerekek a kezdeti javulás után és nem akarják hitehetni az amúgyis aggódó és türelmetlen anyukákat.

Azért összességében az a lényeg, h jól vagytok! :ang: :yeah:

#567 Mörjike

Mörjike

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 967 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 15:05

Agrobeeee :) Na végre :)

Mattyi mennyinél tart most súlyban?
Tejcsi biztos beindul majd rendesen, csak ne add fel. Bár mondjuk ez a rohangálás nyilván nem kedvez neki..
Az összes hivatal menjen a fenébe! Rémes. Egyszerûen felháborító, hogy a hatodik hónaptól kezdve havonta kéne újabb és újabb frissített változatokat kikérni, ha valaki meg akar felelni az elvárásaiknak. Vagy zárjuk ki a korábban érkezés lehetõségét :mad: Tényleg kiakaszt. Már csak azért is, nyilván, mert látom a jövõm :) (Annyira utállok hivatalokba járkálni, pláne tök feleslegesen, hogy el se tudom mondani...)

Én mondjuk el tudnám képzelni, hogy az önkormányzat ilyen komplikáltabb esetekben, amirõl a szülõk spec nem tehetnek, anyakönyvvezetõ mobil legyen. Az tényleg felháborító, hogy elvárják, hogy ilyenkor az anyuka is rohangáljon a papírok után, mintha nem volna épp elég dolga.
Ha házasságkötéshez kimegy az anyakönyvvezetõ akkor kórházi felkérésre (mert mondjuk azt vehetnék hivatalosnak és indokoltnak) akár a kórházba is kimehetne az illetõ.

Ezt a havonta frissítgetést én se nagyon értem. Ha már egyszer házas akkor onnantól kezdve az, mígcsak el nem válik esetlegesen. Az apaságit szerencsére nem kell frissíteni. Nekem a védõnõ hívta fel a figyelmemet, hogy idõben legyen meg, mert ha hamarabb jön a baba akkor gond lehet belõle.

#568 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 16:01

Az apaságit szerencsére nem kell frissíteni. Nekem a védőnő hívta fel a figyelmemet, hogy időben legyen meg, mert ha hamarabb jön a baba akkor gond lehet belőle.

Tudtommal az is 30 napnál nem régebbi kell, hogy legyen. És azt úgy tudom nem is lehet bárhol,csak az anya bejelentett állandó lakcíméhez tartozó anyakönyvi hivatalban. Ha jól tudom, de nekem ilyen rémlik, hogy ezt mondta a védőnő.

Meg a frissen szült anyukáknak biztos annyira jól esik hülye papírok után futkosni, mi? :mad: Ahelyett, hogy a gyerekükkel lehetnének :mad:

Edited by BoKa, 2007 augusztus 10. - 16:02.

#569 Mörjike

Mörjike

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 967 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 17:01

Nekünk az anyakönyvvezetõ egy szóval sem mondta, hogy az apaságit egy hónap múlva frissítsük meg. Annyit mondott, hogy ez a papírka feltétlen legyen nálam a szüléskor.

Keresgéltem...
olvassátok el akit érint
Anyakönyvezés

Az aktuális lényeget kiemelem belõle.

Születés anyakönyvezése

Illetékesség

A születést az az anyakönyvvezetõ anyakönyvezi, akinek mûködési területén a születés történt. Az anyakönyvbe születési helyként azt a községet, várost, fõvárosi kerületet kell bejegyezni, ahol a gyermek született.

Bejelentés

Intézetben történt születést - legkésõbb az azt követõ elsõ munkanapon - az intézet vezetõje köteles bejelenteni. Intézetnek kell tekinteni a kórházat, a szülõotthont, a szociális otthont vagy más egészségügyi intézetet. Ha a születés jármûvön történt - az az anyakönyvvezetõ jegyzi be, akinek mûködési területén az anya a jármûvet elhagyta.

A bejelentéshez szükséges:

* a szülõk személyi igazolványa és lakcímkártyája (vagy más személyazonosításra alkalmas okmány)

* a szülõk 300 napnál nem régebben kiállított házassági anyakönyvi kivonata

* ha a szülõk nem házasok, akkor apasági nyilatkozat, amennyiben van ilyen

#570 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 17:17

Ejj ! Most olvasom! Gratula Agrobe-nak és a töpörtyûnek is ;) Nálam is mûködnek az angyalkák ;)

#571 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 20:20

* a szülõk 300 napnál nem régebben kiállított házassági anyakönyvi kivonata

Igen, ebben ez van, de nekem a védõnõ nem ezt mondta, és minden más mit vigyünk oldalon is az van, hogy 30 napnál nem régebbi.

#572 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 20:26

Ezt amúgy nem értem. Házassági anyakönyvi kivonatból egy eredeti van, nem? minek abból új? nem fér a fejembe.... :rolleyes: :gm:

#573 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 20:36

Rájöttem: 30 naponta újra kell házasodni :dev: (személyit + házasságit v. apaságit felmarkolva kell még mindig a szülõszobába slattyogni?)

#574 Mörjike

Mörjike

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 967 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 21:30

Igen, ebben ez van, de nekem a védõnõ nem ezt mondta, és minden más mit vigyünk oldalon is az van, hogy 30 napnál nem régebbi.

Jogszabály

Találtunk jogszabályi hivatkozást is az anyakönyvvezetésrõl.
Én csak meg akarlak nyugtatni, hogy nem kell havonta rohangálni ilyen hülyeségért. Merthogy minden hónapban frissíteni egy hivatalos, nem túl sûrûn (vagy egyáltalán nem) változó dokumentumot elég nagy baromság.
De ha végképp nem hiszed, akkor szerintem hívd fel telefonon a te lakóterületednek megfelelõ anyakönyvi hivatalt és kérdezd meg.
De szerintem nyugodj meg... a növekvõ babádnak is ez a legfontosabb. :)

#575 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 11. - 10:42

Eszembe sincs nem nyugodtnak lenni :D Biztos azon ritka emberek egyike vagyok, akik halál nyugodtan tudnak valami miatt kikelni magukból :D Amúgy meg nekem a házassági kivonat tök mindegy, lévén, hogy nem vagyunk összeházasodva :D Bár Éva javaslata megfontolandó :yeah:

#576 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 11. - 19:41

Én úgy tudom, hogy apasági-nyilatkozatból 3 hónapnál "nemrégebbi" kell. Ha mégsem így van, akkor mindkét fiam jogsértõen lett anyakönyvezve :D :gm:

#577 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 11. - 20:44

Háááát...ennyi házasságon kívüli gyereket!... Pff... :nem: :nem: :dev:

#578 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 12. - 11:42

Ja, fertő :dev: A sok hülye erkölcstelen némber :D Mondd Bokrincs, a ti gyereketek milyen is lenne? ;) (bár még az is lehet, hogy mi egyéb államigazgatási ügyek, és bürokrácia miatt mégis kénytelenek leszünk ezeket a plussz felesleges papírokat is elintézni... :rolleyes: )

Edited by BoKa, 2007 augusztus 12. - 11:44.

#579 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 13. - 20:51

Sziasztok! Végre ismét szorítottam egy kis idõt olvasni, s ha már így alakult, talán írhatok is. Minálunk most napirenden van a babakérdés, ezért utánaérdeklõdtem, és azt hallottam, még a házassági anyakönyvi kivonat, is megfelel, amennyiben 6 hónapnál nem régebbi... ha meg régebbi, akkor apasági kell? most már kevés az érdeklõdés, utánna is kell járjunk! A bocsoknak is csepegtetjük az infót, folyik a lelki masszázs, felkészítés a váratlan meglepetésre, öcsike lesz, vagy amit még jobban szeretnék hugica... Ovodás szinten mozogva érdekes dolgokat hall a szülõ, ha a téma szóba jön! Aztmondja az én kincsem, "akkor jó szorosan öleljétek meg egymást apuval..." Miért?! kérdem én kerekedõ szemekkel csodálkozva? Hát mert a Milán azt mondja , az apukájától hallota, hogy ha a papák-mamák babát akarnak, nagyon szorosan megölelik egymást és akkor lesz kistesó! Most izmozunk rendesen! 1 papírlapot (1 porszem se) csúszhatna be közénk. :D

Edited by La Bamba, 2007 augusztus 13. - 20:52.

#580 Mörjike

Mörjike

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 967 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 9:03

"akkor jó szorosan öleljétek meg egymást apuval..."

Most izmozunk rendesen! 1 papírlapot (1 porszem se) csúszhatna be közénk. :D

Ez nagyon aranyos. :)
Aztán hajrá-hajrá a kistesóért!

#581 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 21:51

Kedves vagy Mörjike!

#582 Tánczos Anikó

Tánczos Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 846 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 22:17

Sok boldogságot kívánok az újdonsült mamának és Matyinak! Gondolom sok félelmük és izgalmuk lehet a boldogság mellett, de remélem ezek egyre inkább háttérbe szorulnak! :) Más: Mi is hazatértünk a nyaralásból. A nyaralással együtt túl vagyunk Zalánnal az elsõ olyan náthánkon, hogy nem fulladt!!! Ugyan gyógyszerek mellett, de megúsztuk! Tudom ez még nem jelenti a végét, de nekünk már ez is nagy eredmény! :) Üdv mindenkinek: Anikó

#583 Mörjike

Mörjike

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 967 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 20. - 19:01

Mi hír Matyiról és Veráról? Otthon vannak már?

#584 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 20. - 19:40

Egészen biztos. És gondolom babázik ezerrel, nem ér rá ilyen "hívságokra", mint a fórumozás... :) De igaza is van. Most nincs, nem lehet fontosabb, mint Matykó, a teljes odafigyelés, az õ kettejük kapcsolata, nyugalma. :ang:

#585 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 21. - 6:52

Mi hír Matyiról és Veráról?
Otthon vannak már?

Sajnos nem tudok lényegében semmi újságról beszámolni, Verát nem lehet elérni, legalábbis nekem nem veszi fel a telefont. :(

Már otthon vannak, illetve Miskolcon, a régi lakásban. István küldött egy mms-t, Matyi szinte elvész a kiságyban. :ang: Gondolom, most hogy végre otthon van a baba, vége a vitáknak a nõvérkékkel, vége az egész napos rohangálásnak, aggódásnak, Vera egyrészt megnyugodott, másrészt hulla fáradt is lehet.
Majd biztos jelentkezik, ha lesz kedve, ideje, energiája, és nem mellékesen internete...

#586 Mimi

Mimi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 494 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 21. - 14:39

Sziasztok! Hu,kicsit lemaradtam. Agrobe!Hatalmas gratula Matyibabához! Anyakönyvi dolgokhoz,amit én tudok. Nekünk is kellett apasági.Az apaságit már akkor kiállítják,mikor a védõnõ kiadja a terhes kiskönyvet.Ez nem jár le,vagyis itt nincs 30nap,meg 300nap,..stb. Ha házasok a szülõk,akkor viszont kell a házassági anyakönyvibõl másolat,vagy igazolás,vagy mi. Ez többek közt azért is kell,mert ha valaki már egyszer elvált,és új házasságban él,akkor ha nincs határidõn belüli igazolás,autómatice az elõzõ férj nevére írják a gyereket.A jó isten sem tudja miért.Nem olvastam utána de,ha jól rémlik 3hónapnál nem régebbi kell. Tehát,ha valakik nem házasok,akkor nem kell megvárni az utolsó heteket,nyugodtan lehet menni apaságiért már a 2-3.hónapban is akár. Ja és ha jól tudom,sehol nem kérik,hogy 30napnál ne legyen régebbi. Amik kellenek hozzá,az apaságihoz a kiskönyv,és a szülõk(apuka is) személyes megjelenése,és a személyazonosságot igazoló papírok,lakcímkártya ,..stb. És mintha az rémlene,hogy nem kell oda menni,ahol pl a házasság köttetet,vagy a szülõk születtek,hanem lehet bármelyik önkormányzat anyakönyv vezetõjéhez menni.

#587 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 22. - 10:49

Apasági.. hát, elég vicces.. 3 helyen érdeklõdtem, mi kell. kicsit másokat mondtak, amik kellenek, és amiket lehet, de ez annyira nem is ért váratlanul :dev: Elintézni két helyen lehet: az anya állandó vagy ha nagyon ragaszkodik hozzá, az ideiglenes lakcím szerinti vagy anyakönyvi vagy gyámhivatalnál. Utóbbinál többnyire kevesebb az ember ;) Az egyik helyen (Veszprémben) azt mondták, nekik elég a terhes kiskönyv, de ha az apa külföldi állampolgár, NEM lehet elõzetesen letenni az apasági nyilatkozatot, hanem majd mikor megszületik a gyerek,megy az anya nevére, és majd akkor kell illetve lehet csak elintézni. A másik két helyen azt mondták, persze hogy lehet. Ellenben kellett nekik egy igazolás a doktortól, hogy terhes, és a szülés várható idõpontja ekkor meg akkor. Nem mintha ez a kiskönyvben nem lenne benne :rolleyes: Ja, és hajadonsági igazolás is kellett, egy harmadik helyrõl beszerezve :D És lehetett külföldi állampolgárságú apának apasági nyilatkozatot tenni. Igaza, a neve kicsit más lesz, mint ami a valós neve, mert ragaszkodtak az útlevélben szereplõhöz, de ezen már meg se lepõdtem :D Majd átnevezzük. Mondtam már, hogy imádom a bürokráciát? :dev:

#588 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 23. - 9:12

Agrobeee!!!! Hahóó! Híreket kérünk, hogy vagytok, hogy haladtok??

Edited by BoKa, 2007 augusztus 23. - 9:12.

#589 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 23. - 12:21

Agrobeee!!!! Hahóó! Híreket kérünk, hogy vagytok, hogy haladtok??

Na, végre tudtam vele beszélni.
A lényeg, hogy jókedvû. :ang: Kicsit fáradt, és nagyon melege van a panelban. Egyelõre mindennel boldogul.

Diagnosztizálom: õ is igazi kismama lett, aki másik kismamákkal porontyuk kakilási technikáiról cserél majd eszmét. :D Ki gondolta volna! :) Szóval kategóriákba tette a kakitípusokat.
E mellett elmesélte elsõ fürdetésüket, amikor is sikerült - a speciális hõmérõ hozzáértését "nehogy túl meleg legyen" jelszóval felülbírálva - túl hidegre beállítani a víz hõmérsékletét, amit Matyi dagadó erekkel és bíborszínû fejjel kísért azonnali ordítással nyugtázott.
Rajzolt Matyinak egy nagy smiley-t a kiságya fölé, állítólag a fiatalember órák hosszat nézegeti.
Egyre többet van fent, egyre aktívabb, mocorog, mosolyog, ilyenek.

Gyakorló anyukák biztos bõvebb kivonatot tudnának a 40 perces beszámolóból iderittyenteni, én - aki meg sem merném fogni, nehogy rosszul csináljam - ennyiben foglalnám össze a lényeget. :)

#590 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 23. - 12:40

Hát igen... Kb. így képzeltem el õket... :D :yeah: :kir:

#591 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 24. - 8:02

Örülök nekik, látszik, hogy ennyien drukkoltunk :yeah: A kakitémáról tényleg lehet hosszú beszámolókat tartani, 2 gyerek mellett már csak tudom :D :D ja meg a böfiztetésrõl, bukásról és egyéb gusztustalan dolgokról :rolleyes: Majd kérdezd már meg, hogy mikor ülteti elõször lóra Matyit? :kocc:

#592 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 24. - 8:36

Õ maga már kacérkodik a lóra ülés gondolatával... :)

#593 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 24. - 8:49

Hát ha van rá ideje és ereje, akkor tök jó valszeg minden :)

#594 Frakk0310

Frakk0310

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.111 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 13:42

Agrobeeee :) Na végre :)

Mattyi mennyinél tart most súlyban?
Tejcsi biztos beindul majd rendesen, csak ne add fel. Bár mondjuk ez a rohangálás nyilván nem kedvez neki..
Az összes hivatal menjen a fenébe! Rémes. Egyszerûen felháborító, hogy a hatodik hónaptól kezdve havonta kéne újabb és újabb frissített változatokat kikérni, ha valaki meg akar felelni az elvárásaiknak. Vagy zárjuk ki a korábban érkezés lehetõségét :mad: Tényleg kiakaszt. Már csak azért is, nyilván, mert látom a jövõm :) (Annyira utállok hivatalokba járkálni, pláne tök feleslegesen, hogy el se tudom mondani...)

Ha az apai elismerõ nyilatkozatra gondolsz, nem annyira macerás.

Apasági.. hát, elég vicces.. 3 helyen érdeklõdtem, mi kell. kicsit másokat mondtak, amik kellenek, és amiket lehet, de ez annyira nem is ért váratlanul :dev: Elintézni két helyen lehet: az anya állandó vagy ha nagyon ragaszkodik hozzá, az ideiglenes lakcím szerinti vagy anyakönyvi vagy gyámhivatalnál. Utóbbinál többnyire kevesebb az ember ;)
Az egyik helyen (Veszprémben) azt mondták, nekik elég a terhes kiskönyv, de ha az apa külföldi állampolgár, NEM lehet elõzetesen letenni az apasági nyilatkozatot, hanem majd mikor megszületik a gyerek,megy az anya nevére, és majd akkor kell illetve lehet csak elintézni. A másik két helyen azt mondták, persze hogy lehet.
Ellenben kellett nekik egy igazolás a doktortól, hogy terhes, és a szülés várható idõpontja ekkor meg akkor. Nem mintha ez a kiskönyvben nem lenne benne :rolleyes: Ja, és hajadonsági igazolás is kellett, egy harmadik helyrõl beszerezve :D És lehetett külföldi állampolgárságú apának apasági nyilatkozatot tenni. Igaza, a neve kicsit más lesz, mint ami a valós neve, mert ragaszkodtak az útlevélben szereplõhöz, de ezen már meg se lepõdtem :D Majd átnevezzük.
Mondtam már, hogy imádom a bürokráciát? :dev:

A külföldi apát csak az illetékes közigazgatási hivatal hagyhatja jóvá, mármint a bejegyzését. Legalábbis még fél éve így volt, akkor váltam meg anyakönyvi kötelékeimtõl. Úgyhogy, ha megszületik a baba, az ottani anyakönyvvezetõnek fel kell terjesztenie a Közigbe (már a nevük is más), és ha onnan visszajön, mehet az apa nevére. :(

#595 Frakk0310

Frakk0310

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.111 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 13:55

Egyébként, ha a gyermek házasságból születik, akkor házassági kivonat kell. Fontos, hogy benne legyen, ha a szülök megtartották, vagy összekapcsolták a családi nevüket a születendõ gyermek családi neve. Ha nem házasok, akkor több helyen le lehet tenni az apait, de az anyakönyvvezetõnél, gyámosnál érdemes, mert ingyenes és általában jó (a közjegyzõké nem szokott az lenni). Kell hozzá az anya (az apa akár házas is lehet :() részérõl családi állapot igazolás. Ha hajadon akkor a lakhely szerinti népességnyilvántartó adja ki, ez általában 30 napig érvényes, ha elvált, özvegy akkor vagy a bontóítélet vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonat vagy halotti kivonat kell. Fontos, hogy a házasság jogereje, ill. a házastárs halála legalább 300 napja történjen a gyerek születéséhez képest, mert különben az elõzõ férj lesz az apa. (a bíróság megdönti és lehet vérszerinti apát bejegyezni apaival, kb. fél év), kell a terhes kiskönyv és a szülõk, valamint a papírjaik. Személyi vagy útlevél, ha van lakcímkártya (az újszülõtt mindenkép az anya lakcímére lesz bejelentve, de bármikor átjelenthetõ). Az apait fel lehet venni születendõ, illetve megszületett gyerekre is (ilyenkor ott célszerû, ahol a gyerek született). A gyerek 3 éves koráig kell rendezni a családi jogállását. Ha nem változtattak még rajta, apais gyereknek csak az anya vagy az apa családi nevét lehet adni, összekapcsolva nem, csak utólag külön (pénzes) eljárás keretein belül. Külföldi szülõknél, ha az anya román állampolgár, csak megszületett gyerekre lehet felvenni a nyilatkozatot. Ha az apa külföldi, akkor fel lehet venni, csak felsõbb szerv hagyja majd jóvá. Arra figyeljen mindenki, hogy az apaiban szerepeljen mindenkinek minden adata pontosan, a gyerekre vonatkozóan pedig, hogy mikor várható, hol a szülés, ki a kezelõorvos, mi alapján vették fel az apai elismerõ nyilatkozatot, terheskönyv száma stb. legyen benne! Az aláírások is legyenek rajta. Aki felveszi annak 3 helyen kell aláírnia normál esetben, a szülõknek 2-2 helyen. Ha külföldi valaki, akkor tolmács is kell, vagy rá kell írni, hogy a külföldi fél érti és beszéli a magyar nyelvet! Kiskorú esetén pedig gyám kell! Remélem tudtam segíteni. És a hivatalokban se mindenki azért ül, hogy kötekedjen! (egyébként én se szeretek hivatalba járni)

#596 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 14:36

Ha a szülõk házasok, de a feleség megtartotta születési nevét, akkor a gyerek kaphat "kötõjeles" vezetéknevet? Azaz az anya és az apa vezetéknevét együtt? azaz: Kiss Mari a mama Nagy Pisti a papa a gyerek lehet Kiss-Nagy Bendegúz?

#597 Frakk0310

Frakk0310

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.111 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 14:54

Kaphat. Oda-vissza, tehát akár Nagy-Kiss, Kiss-Nagy is lehet!

#598 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 15:03

Kaphat. Oda-vissza, tehát akár Nagy-Kiss, Kiss-Nagy is lehet!

Ó, ez jó hír. Nem akarok majd annak idején, a távoli jövõben :D standard, uncsi Kovács-gyerekeket. (és ezúton egyben elnézést is kérek a név viselõitõl, hogy leuncsioztam a nevüket)

Mennyivel szebb lesz az Ercsényi-Kovács... :kir: És kaphatnak abszolút "sima" keresztnevet is, amit a Kovács vezetékhez nem tennék. :)

#599 Frakk0310

Frakk0310

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.111 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 15:08

Utónév pedig, ami a Radóban van! Nõi név: Orália (ez tetszett a legjobban)

#600 Guest_lóherba_*

Guest_lóherba_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 30. - 14:02

Sziasztok, lemaradtam kissé, de így utólag is: gratulálok Agrobe! Nagyon megértelek (június 8.-án szültem), és nem tudom, van-e már rendesen tejed, de hidd el, lesz, ha szoptatsz és ESZEL, ISZOL, ALSZOL! Utóbbi nem egyszerû, gondolom, fáradt is vagy. Egy ismerõsöm mondta: ez nem szûnik meg, csak megszokja az ember. Na, szerintem azért nem ilyen rossz a dolog. Fõleg, ha nincs elkapatva a baby.. Zsófi