Mondjuk a biologiaban en nem vagyok kompetens, de az allatorvosira most felvett rokonom meselte, hogy csak az elmult negy ev alatt annyi uj eredmeny volt, hogy egy csomo dolog a kozepiskolai tanulmanyaibol a felveteliig elavult, ezert ujra kellett tanulnia.Amit írtam azt biológiai egyetemi végzettségemre hagyatkozva írtam s elsõ körben eztelég kompetenciának véltem.

Zablák tudománya
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:07
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:15
Agimam, akkor felreertettelek. Akkor az en valaszom innentol az, hogy en nem azert ;)Ja-ja, értem. Bújkájjá csak!
Az meg, hogy a lo maganak okoz fajdalmat, vagy mi neki, az tavolrol sem ugyan az a sulycsoport.De. Legyél már képes MAGÁT A FÁJDALMAT, - a tényt - elkülöníteni minden más (egyébként teljesen jogos) felvetéstõl. Ugyanis, ha maganak okoz fajdalmat, akkor van valasztasa. Ez talan az egyik legtisztabb valtozata a lo beprobalkozik, mi meg helyreutasitjuk tipusu dolognak. (persze ehez kell egy engedo kez.) Meg a fájdalom, (vagy nevezzük kellemetlenségnek, ha úgy könnyebb nektek
) ami MIATT szükség van a finom kézre!
![]()
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:22

Edited by ImRe, 2006 szeptember 20. - 10:24.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:35
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 11:52
Igen. Miután már (a kellemetlenséget okozó zabla segítségével) belovagoltad, betanítottad, beiskoláztad.... Kommunikációra, jelzések adására anélkül is használható (lsd kar-érintés), hogy ténylegesen diszkomfortot okoznál vele.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:08
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:13
asszem kevés helyen nézegetsz akkor.Komolyan mondom, én ennyi faszságot még nem láttam.

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:23
Télleg, O.Sh.! Fáj a lónak?HA valaki azt gondolja, nem kell a vas, hát én ilyennel itt nem találkoztam. Csak olyannal, aki azt próbálja magyarázni, hogy nem is fáj aza lónak, meg olyannal, aki a kérdésfeltevésem óta folyamatosan nem a kérdésemre válaszolt, hanem azt ecsetelte, mire jó, hogyan jó, hogyan kell vele bánni. lovagoljon anélkül madzaggal, vagy a ló fülét fogva és észreveszi majd - amikor összetörte az arcát - hogy miért nem árt az, ha van. Te Ojeshá, ki vonta itt kétségbe, hogy nem jó, ha van, vagy nem kell?
De tényleg azon kell vitatkozni, hogy jó-e, kell-e? Nem inkább arról, mikor, mire, milyen, hogyan és miért?Háddehogynem! Éppen ezekrõl beszélt "szinte" mindenki. Biztos, hogy te ezt a topikot olvastad most?
Különösen vicces egy olyan fórumon olvasni ilyeneket, ahol azért láttunk már fotókat a tátott szájjal rohanó lóról, amit hátból sem tud megfogni a bármilyen vassal sem a lóbarát - persze lehet, hogy csak a derekát nem húzta meg eléggé és ez volt a baj...
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:24
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:33

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 12:41
Edited by Old Shatterhand, 2006 szeptember 20. - 12:36.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:06
Én meg komolyan nem tudom, Ágimam mi a francot akar; azon kívül hogy vallja be magának az összes álszent hogy a zablával igenis bántja az ember a lovat, ha máskor nem, a belovaglás idején hóttbiztosan.Ezen kívül az égvilágon semmit.
(De - mostmár - legfõképpen azt nem, hogy bárki is azt higgye, én úgy gondolom, nincs rá szükség, vagy hogy nem kell megtanulnunk azt a lehetõ legszakszerûbben használni.) Hogy miért pont a zabla a központi kérdés (azon kívül hogy ez itt a zablás topik), tényleg baromira nem értem.Talán, mert a nyeregre, sarkantyúra és a többire többször, könnyebben, hamarabb kimondjuk, hogy néha feltöri, hogy fájhat neki, ha belenyomjuk a szügyébe, s még a "célszerszám" nélküli fájdalomokozásokat is (rugdosás, belehuppanások a hátba, lelki fájdalomokozás, stb.) könnyebben nevén nevezzük. Meg azt sem, hogy mivel leszünk elõrébb ha megtörténnek a nagy önbevallások. A végén már én is ezen gondolkodtam. :( Az történt ugyanis, hogy az elején még nem voltam ennyire eszelõsen erõszakos, csak - miután sorban mindenki olyan megátalkodottan kikerülte a fájdalom szó kimondását - egyre inkább kívántam, hogy ki legyen mondva, hogy nevén legyen nevezve. Merilyenvagyokna!
Mert hacsak át nem váltanak az emberek arra hogy eztán csak nézegetni akarják a lovukat a legelõn; akkor a maximális tehetõ, hogy mindenki igyekszik a lehetõ legkevésbé bántani a lovát. És ez pont az, amirõl eddig is beszéltek a "mellébeszélõk".
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:14

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:14

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:18
Ok, ok., ezt tudom, de az elõbb arra gondoltam, hogy most itt (amióta feszegettem a húrtMam, most hadd ne keresgéljek többet.Csak Tõled idéznék kérdésedre:"Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?"Na, nagy buzgalmamban (kimondatós-igazsághajhászásomban
) itt olyan hülyén fogalmaztam, amennyire csak lehetett. Az, hogy "semmi más célt nem szolgál", fatális baromság. Valóban. Nem muszáj elhinni, de most kifejezetten örülök annak, hogy ideidézted ezt, és átolvasva-átgondolva most korrigálhatom. Hát persze, hogy az a célja (fájdalom, kellemetlenség okozásávall, hisz másképpen hogyan is mûködhetne?), hogy irányítani, kezelni tudjuk (t.képpen hogy lovagolhassuk) vele a lovat.Ebbõl indájrekt adódik, hogy ha csak arra jó, ne használjuk.Rengeteg hozzászólást tudnék idézni innen is és több sutyorgósból ami konkrétan, vagy átvitten arra szólít fel, hogy zabla nem is kell, mert csak fáj.

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:19
Miért te nem ott sarkantyuzod? ;)Lóanatómia, óhh...! Belenyomjuk a szügyébe!
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:21
Lóanatómia, óhh...! Belenyomjuk a szügyébe!
Most ugye milyenek vagytok?Most mér', ha elég hajlékony és hosszúlábú a lovas, vagy elég kicsi a ló...

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 20. - 13:27.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:25
Tényleg Õznél az igazság, az ember a lovat mindennel "bántja",különösképp akkor,ha az egész kérdést antropomorf módon kezeljük és ilyes formában véleményezzük: ez-meg-ez történt a lóval,ha én (aki ugyan sajna ember vagyok!) ha a ló helyében lennék (mint ember) ezt-meg-ezt érezném! És akkor levonnánk a konzekvenciát! Ha jót akarsz a lovadnak szálj le róla és ne lovagolj! Ha vmit jól csinált a lovad,jutalmazd meg: szálj le róla,ezaszámára a legnagyobb jutalom!íami az utolsó 2 mondatban áll,azt MEGINTCSAK olvastam lovas szakirodalomban(szaksajtóban). De sajna nem dokumentáltam,h.most a forrást +adhassam. Úgyhogy:vagy elhiszitek nekem,vagy sem ;) Teljesen , ha nem hiszitek el normálisnak tartom! :yeah: Majd igyexem összeszedni a forrásokat.És itt az igazság, Õznél!
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:25

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:38
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:39
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:40
Guest_Horseman_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:45
MErt van aki "természetes" lovagló lévén nem nyeregel. Miközben egy normális nyergelés egy ráillõ nyereggel sokkal jobb a lónak, hisz nem 2 centin fexik fel, mint az ember s..ge.Nem attól viselkedik valaki a természetesen a lóval, hogy egyszál madzaggal lovagolja, vagy a csontos seggével megüli a lovat...ne egyszerûsítsük le szerintem így ezt a dolgot....Ezeket mind lehet normálisan, kínzásmentesen használni. És ráülhetsz a lóra egy szál madzagban is úgy, hogy az kellemetlen az állatnak...Ez így is van...
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:47
Nincs mindíg könnyû helyzet,mint pl sántaságnál,ami evidens módon szignifikánsan jelentkezik a normális mozgáshoz képest. Ráadásul,ott biztos h. "fáj" hiszen érzéstelenítés után normálisan tud mozogni. Biztos,h. vannak jelek,de nagyon komoly szakértelem kell a HELYES diagnózishoz. És ezzel nem mindenki rendelkezhet mezei lotartó/lovas lévén. Úgy értem,jó ha képes rá,de nem várható el tõle minimális alapkéntAz allatok altalabban csendben szenvednek .Pl a beteg barany csak szepen sorvad el mind egy gyergyaszal, aztan kimulik a vilagbol egy hang nelkul(lehet ez ihlete annak idejen annak a bizonyos filmnek a cimet is-Silence of the lambs-A baranyok halgatasa). En is lattam lovat nyilt labszartoressel amely nyugodtan legeleszet, viszont hogy mennyire fajt neki azt sajnos nem tudta elmondani. Altalaban a lo az utolso percig kepes enni, es eszik is. Az a bizonyos fajdalomkuszobb nagyon valtozo, fajonkent meg egyedenkent is. Azonkivul a fajdalomkuszobb valtozo az illeto allat, ember pillanyatnyi hangulatatol is. Egy felduhodott allat vagy ember fajdalomkuszobe jovval magasabb, bizonyara latatok mar osszeakaszkodo kutyakat, amelyeknek szerelovassal kellet szetfesziteni az allkapcsat. Az allatoknal nekunk kell eszrevenni azt hogy szenvednek. Mindig vannak apro, de eszreveheto jelek, amikbol nekunk kell tudni olvasni. Innen a regi favicc az allatorvossal aki elmegy az orvoshoz, aki rogton azal kezdi hogy, na mondja hol faj draga baratom. Mite az allatorvos: nahat, igy konnyu...

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:54
Guest_Horseman_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 13:58
Mivel egy ló nem tudja legfeljebb csak jelekkel, vagy a testtartásával kifejezni, hogy valamije fáj vagy hasonló ezért a mi tisztünk, hogy ezt észrevegyük és ennek megfelelõen foglalkozzunk vele nem?
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:01
Hát jó,legyen minimális alap :yeah: De ezen az alapon elég sok lótartónál/lovasnál lehetne a minimális alapok hiányát regisztrálni ;) Párhuzamot állítva: autótulajdonostól elvárhatnánk a motorzaj alapján a hiba konstatálását. Mondjuk hamis a példa,mert az egyik ló(élõlény) a másik meg gép ;)Szerintem pedig egy lótulajdonostól/lótartótól minimális alapként elvárható, hogy felismerje, ha az állatnak bármilyen jellgû fájdalma van. Fel KELL ismerje! A pontos diagnózis már nem az õ dolga, arra van az állatorvos.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:08
Valami egyébként tényleg lehet abban, hogy az állatok fájdalomküszöbe valamivel kisebb lehet, mint az emberé. (És persze, ezen belül egyénenként is széles lehet a skála.) A 14 éves Benji-kutyánk például úgy "aludta" a másvilágra magát, hogy este lefeküdt az ólja elé, reggel ugyanott találtuk - élettelenül. Nem hiszem, hogy elõtte ne szenvedett volna, de ennek mi semmi jelét nem láttuk. Egy héttel azelõtt még sétáltunk vele kint a réten, és "vígan" kergette a lepkéket... Látszólag még el sem fáradt a sokéves házõrzésben, nem láttuk betegnek, talán csak egy kicsit "lassúbb", kényelmesebb lett.Az a bizonyos fajdalomkuszobb nagyon valtozo, fajonkent meg egyedenkent is. Pontosan. Akár csak az emberek esetében.
Azonkivul a fajdalomkuszobb valtozo az illeto allat, ember pillanyatnyi hangulatatol is. Ezért is van az pl., ha idõnként nagyon "fájok", hasznos (pláne nehezebb) munkára alkalmatlan vagyok, akkor itt a gép elõtt (benneteket nyuvasztva
) elterelõdnek a gondolataim a bajaimról.
![]()

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 20. - 14:12.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:13
Ezen sokáig elmeditáltam,lehet benne vmi! De nem oldja + a porblémámat,h. a "sokkot kapott" ló mért regált "észtvesztve" a tûre. És amikor a futóra fölraktuk miért kezdett normális mondón "utálkozni" és ellenszegülni?Kikerült a sokkhatás alól? Az utálat erõsebb volt a fájdalomnál?Biológusként azt is illene tudni. hogy egy menekülõ állat nem fogja hangosan és látványosan jelezni, hogy mennyire támadható.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:15
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:20
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:22
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:24
Nem tudom mi a helyzettudományosan-kisérletileg-mérésekkel kimutatva...Az biztos,h. az állatok az emberénél érzékenyebbenregálnak. Következésképp az ingerküszöbb alacsonyabb (bizonyos dolgokban) pl szaglás. Más téren+ sokkal többet tûrnek,mint az ember,pl fájdalom. Szóval minden csak speciálisan,relatíve igaz ;)Akkor nem magasabb az állatok fájdalomküszöbe? Vagy én értelmezem rosszul?
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:25
Ágimam, a kisebb fájdalomküszöb azt jelenti, hogy kisebb fájdalomra is reagál az illetõ.Hátiszen asztatakartam írni!
(Csak közben mosok-teregetek-futkározok...
)
Edited by Ágimam, 2006 szeptember 20. - 14:56.
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 14:51
Az autótulajtól az várható el (ha már mindenképp párhuzamot vonunk a ló és az autó között), hogy felismerje, hogy az autó zajosabb és elvigye ezért szervízbe. Az, hogy ezt motorhiba okozza-e, majd a szerelõ eldönti.Úgyanígy a lótulaj észreveszi, hogy a lovának fáj valami (a ló jelzéseibõl, amit illik ismerni), megváltozott a viselkedése, stb. Állatorvost hív, aki majd eldönti mi a baj és kezeli.Szerintem inkább azt nehéz mérlegelni, hogy mekkora a baj és mikor hívjunk orvost. Én speciel rögtön hívom, ahogy nem tetszik valami. Inkább néhányszor potyára, mint akár egyszer is késõn....Párhuzamot állítva: autótulajdonostól elvárhatnánk a motorzaj alapján a hiba konstatálását. Mondjuk hamis a példa,mert az egyik ló(élõlény) a másik meg gép ;)
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 15:00

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 19:01
Tudomásom szerint a horpasz alatti részt, azt a részt nevezik a ló "véknyának", ahol a törzs (hasi rész hátulja) és a hátsó végtagok (tompor tájék) illeszkedik egymáshoz. Ahol az a mozgáskor nyúló bõrredõ is található (haskorci redõ? /plica genus?/).A latin nem saját kútfõbõl, mielõtt félreértenétek... ;)...Meg még szólás szintjén létezik a ló "véknyába" vágott csizmasarok/sarkantyú; na speciel ennek a testtájéknak a hollétérõl nincsenek pontos infóim - furioso, segíts ki: a "vékny" az a horpasznak vagy a lágyéktájéknak/alhasnak a népi neve?
Közzétéve 2006 szeptember 20. - 19:03

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 19:11

Közzétéve 2006 szeptember 25. - 9:05