Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Mitől Lehetne Még Jobb A Lovas Helyzet?

• Please log in to reply
876 válasz a témához

#561 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 13. - 8:50

Hmmmm. Utánabogarásztam, valóban van egy olyan kitétel a törvényben, hogy "amennyiben kapacitás hiánya miatt nem vehető igénybe állami laboratórium, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv az adott vizsgálatra akkreditált nem állami laboratóriumot is igénybe vehet laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez." Ezek szerint arrafelé kapacitás hiánya áll fenn a NÉBIH-ÁDI laborjában. (Mondjuk nem csodálom, mert évek óta folyamatosan csak a leépítés megy a diagnosztikai intézeteknél.)

#562 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 13. - 9:06

Köszönöm Őz.

Mivel a NÉBIH honlapja szerint három állami labor van az országban (Bp. Kaposvár, Debrecen) nem csoda, ha kapacitás hiánnyal küzdenek. Főleg olyan időszakban, mint a tavalyi FKV botrány kipattanását követően volt.

#563 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 13. - 9:18

Az egy dolog, hogy három labor van; de annak a háromnak is folyamatosan csökkentik a létszámkeretét meg a költségvetését. És az aktívan pörgő török marhaexport vizsgálatait is ugyanaz az osztály (emlős virológia) csinálja, mint a ló szűréseket. Valóban nem meglepő, hogy emelkedő számú vizsgálatot csökkenő számú ember adott idő alatt nem tud elvégezni.

#564 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 14. - 6:20

Én, mint érintett azt hittem, hogy az Eu-csatlakozás és az azzal járó követelmények majd hatalmas laborhálózat-fejlesztéseket eredményeznek, és nem győzök válogatni az állások közül. Nagyon nem így lett, aztán meg vannak döbbenve, hogy az előírt vizsgálatok (pl. AKG-s talaj) nem készülnek el időben.

Az már privát fájdalmam, hogy a hirtelen felindulásból elzavart idősebb kollégák tudása, tapasztalata elveszett az utókor számára.

• Bereki kedvelte

#565 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 14. - 9:24

Igen, a józan ész azt várta volna, hogy az úniós előírások betartásához szükséges feltételeket legalább az előírások bevezetésével pariban megteremtik. Ehhez rendelkezésre állt volna EU forrás. Ehelyett a valóságot Őz megjegyzése írja le (sakkban tartás).

Ha Románia úniós pénzből mentesíthet, mi miért nem? (Tudom, a stadionépítés addig fontosabb, míg az ország lakossága egyszerre be nem fér a stadionokba.)

Miért nem lehet annyi akreditált labort felállítani, ami a folyamatos igényeket normálisan el tudja látni (EU támogatás inkább erre járna, mint kilátóra)?

Ha kampány vizsgálat szükségessé teszi, miért nem vehető igénybe más labor? Esetleg látható lenne, hogy más is el tudja végezni a munkát? Netán "verseny" lenne a laborok között (átfutási idő...)?

Ha az összes lovat regiszráltatni, vizsgáltatni akarom, miért nem lehet egy türelmi idő (mondjuk egy év!) alatt az összes kötelező vérvizsgálat finanszírozását EU-s költségből (állatjóléti, fejlesztési...) megoldani mindenki számára? (A lúzerek sem érzik mellőzve magukat.) Ez alatt az idő alatt a lófelügyelők (netán szintén EU-s forrásból kibővítve) a hiányzó azonosítást is el tudják végezni. Utána jöhet a kibúvók retorziója. A felszabaduló felügyelői kapacitásból, hatósági állatorvosból, hatósági eljárást sgítő szemályből (TEK, lovas rendőr..., akár másod állásban) mobil ellenőrző csoport(ok) létrehozása, akik a vásárokat, rendezvényeket, lovas helyeket, eladókat ellenőrizhetik, hiány eseten a fenntartásukat biztosító díjazásért. A NÉBIH vagy más hatóság honlapján egy lóazonosító vagy lóútlevélszám alapján mindenki számára lekérdezhető vérvizsgálati eredmény és dátum, netán a bejelentett tartóhelyre vonatkozó igen/nem adatbázis létrehozása (a laborok a végzett vizsgálatok eredményét adatbázisban naponta áttolják, így hamar kiderülne a fals azonosítás, tartóhely hiány..., célzottan lehet intézkedni).

Megint oda jutottam, hogy rendszer szinten kell a dolgokat intézni, nem csak egyes problémákat kiemelni.

Apostolék > Homokvár, légvár

• Annamari kedvelte

#566 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 14. - 13:29

Robi for president!
:kir:

• N.C. kedvelte

#567 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 15. - 16:59

"egy türelmi idő (mondjuk egy év!)" és "Ez alatt az idő alatt a lófelügyelők (netán szintén EU-s forrásból kibővítve) a hiányzó azonosítást is el tudják végezni. Utána jöhet a kibúvók retorziója."

:dev:  1994 óta törvényi előírás az azonosítás.... 2005 óta az útlevél is az .... 2013-ban a 110-s rendelet (az EU 504-s hazai verziója) ismét leírja....

#568 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 15. - 19:01

"... ismét leírja...."

Oszt jónapot!

#569 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 19. - 5:06

Az igazi állatvédőt az különbözteti meg a botcsinálta amatőrtől, hogy csendben végzi elvállalt munkáját, és nem kezd nyilvánosan mocskolódni másokra, mielőtt bármilyen hatósági eljárás, vizsgálat befejeződne. Befogadok én is állatokat, de elhatárolódom a magukat állatvédőnek titulált, hozzá nem értő, de első kőrben pénzt kolduló és beteges szorgalommal blogot író , kétes hírnévre vágyó "állatvédőktől". Remélem, ezeket az IGAZI állatvédő szervezetek kiebrudalják maguk közül, és bízom abban, hogy a "jog" is alaposan felpofozza őket.
S mivel a közelünkben zajlik épp lovas (fórum) társunk meghurcolása, minden erőmmel azon leszek,hogy az igazságok kiderüljenek és a hazugok elnyerjék méltó büntetésük.

Kérek szépen minden jóérzésű embert, ne vegyen részt a mocskolódó,hamis állításokkal teli fészbukbejegyzések terjesztésében. 

Edited by Kistáltos, 2016 május 19. - 5:13.

#570 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 19. - 8:30

Melódia, ahogy fentebb taglaltam, tök mindegy, mi van leírva, ha senki nem kéri számon.

Robi tervezetében egy megfelelő létszámmal rendelkező, aktívan működő ellenőrző apparátus szerepel, amitől a leírtak üres fecsegésből tartalommal megtöltött rendeletekké válnának.

• N.C. és Annamari kedveli

#571 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 20. - 14:33

Nna, maj' ettől lesz jobb:

"Letették a budai Várban újjáépülő Lovarda alapkövét pénteken,"

http://index.hu/belf...r_idok_l.simon/

#572 Annamari

Annamari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 81 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 13:12

Tudom, hogy nem kifejezetten olyan téma, amitől jobb lesz, de amin mindenképp változtatni kéne!!!

http://index.hu/mind...ikai_versenyen/

#573 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 14:23

Nem mondom, hogy helyén való ami történt, de ez a Preakness Stakes. A hármas korona egyik "ékköve", nincs nagyobb sík-verseny az USÁ-ban, mint ez a hármas sorozat,, aminek része a belmonti futam. Nagy dicsőség, nagy pénz így aztán sajnos a cél érdekében nagy áldozatokat "hoznak". A top sportban - pláne Amerikában - sajnos nagyon sikerorientáltan, mondhatni teljesítmény centrikusan gondolkodnak.

Azért nem ez szerintem az általános minta, a versenysportban, de ahol gyalulnak, ott hullik a forgács is.

Azért mielőtt a "nagyon zöldek" bezáratnák a lóverseny intézményét, nem árt tudni, hogy azzal a telivérek nyakát vágják el.

#574 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 14:52

Nem teljesen értek egyet. (a Preakness és a Belmont egyébként két különböző futam) Mármint azzal, hogy a telivérek nyakát vágnák el. Az áldozatot meg a lovak hozzák..... A telivérek nem születnének meg, hogy tömegesen kerüljenek a vágóra, akik nem elég gyorsak. Kevesebb telivér születne, és ezzel nincs baj. Meg nem születni jobb, mint elforgácsolódni. Azzal kapcsolatban meg nincsenek illúzióim, hogy a dolog megreformálható. Ahol pénzről van szó, ott nincs kegyelem  :angry: 

#575 Annamari

Annamari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 81 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 15:09

Tévedés ne essék, nem vagyok naiv, nem mondom, hogy tiltsák be, de a szabályokon, felkészülésen, amin lehet változtatni kéne. Élőlényekről van szó, menjenek motorral, kocsival és ha tönkre megy cseréljék le. Úgy gondolom ha már az emberi jogok terén ott tartunk ahol, akkor eljuthatnánk arra a szintre ahol felmérjük, hogy érző lényekről van szó és nem tárgyakról, amiket addig nyúzunk míg ki nem kell dobni...

De ez is csak egy vélemény.

#576 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 15:26

Bocsánat nem voltam elég körültekintő. Nem a futam volt a Preakness, csak "töltelékfutam" volt a Preakness napján.

#577 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 15:50

Arról meg fogalmam sincs, honnan szedtem elő Belmont-t.  :D

De a lényeg, hogy a szabályozással nincs baj. Az emberekkel van baj. Egy sportszabályzat sem engedi a sportolók halálba hajszolását, ezt csak az emberek, a "befektetők" engedik meg.  :angry:

#578 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 25. - 17:01

A szabályozással ott kezdődik a baj, hogy a Derby a hároméveseknek van kiírva. Aki háromévest akar sikeresen futtatni, annak kétévesekkel kell kezdeni a versenyzést, ami egy agyrém. A legtöbb törés ún. fáradásos törés. A csontrendszer egyszerűen nem bírja ebben a korban a terhelést. Ha ez a verseny a hatévesek versenye lenne, elég lenne ötévesen komolyabban futtatni őket. De hát ez is a pénzről szól, ne kelljen már évekig várni, míg kiderül, vágóra megy-e....

Amíg pedig humán sportolókat nyomnak tele doppinggal gyerekkorban, mit sem törődve a gyerekek egészségével, akkor mit várhatunk az állatokkal szembeni felelőséggel kapcsolatban. Igen, lehetne és kell javítani, szigorítani, de én pesszimista vagyok....

• Annamari kedvelte

#579 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 1. - 17:00

Rezsicsökkentés

12160795_719a651c5882c8c7abffdc66fbd4c8f

• Eva, Tom Forest és N.C. kedveli

#580 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 3. - 13:11

Szerintem ha a számok tényleg stimmelnek (az egyetlen amihez értek a videóban megemlítettekből, a várható hasznos élettartam, ami kapásból NEM annyi a fogatnál amennyit mondanak; ettől némi kétkedés kialakult bennem :D ), akkor brilliáns ötlet.

#581 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 25. - 21:29

#582 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 25. - 21:50

Hogy egy klasszikust idézzek:

Hülye az  mind!

...az is aki kitalálta ezt az egészet,

...az is aki elhitte, hogy ez működni fog,

...az is aki értelmezni se tudja.

A "tisztelt" szülők meg.... - gyereknek homokban ülni, napon lenni, birkózni meg hasonló alantas dolgok, mivé is lenne így a világ...

• Panka21 kedvelte

#583 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 25. - 22:21

Hát így!

Pontos az értékelés.

#584 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 25. - 23:08

A képviselőtestület részére az NCH-t tudnám ajánlani. (Nevelési Célú Halál :D

Ugyanakkor valahol írtam én ezt már, hogy a kötelező lovasoktatás nem jó, illetve max. pár óra kéne, valamikor az elején, hogy kipróbálják, és akinek az tetszik, a továbbiakban oda járhat. Aztán viszik őket úszni is, meg karatéjozni, meg evezni, vagy épp amit sikerül, hogy megtalálja mindenki, ami neki tetszik. 

Ha más nem, rugdossanak valami labdát, azzal eltelik az idő, és azt hihetik, hogy sportoltak valamit. :D 

#585 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 26. - 3:23

Hoppáhoppá! A gyerekeket megkérdezte valaki?

Cav,jön a kötelező focioktatás is. Hurrá.

Edited by Kistáltos, 2016 július 26. - 3:25.

#586 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 26. - 9:19

Az is csodás, de látod a képviselőf@sz is megmondta, hogy labdajáték kell a gyerekeknek. (nyilván foci) 

Én meg azt utáltam gyerekként, általában beálltam a kapuba, ha muszáj volt "játszani", már akkor is magas voltam, szóval relatíve hatékonyan működtem, kivéve, ha elmerültem valakivel a beszélgetésben a kapu mellett. :D

De ha evezni lehetett volna menni, vagy lovazni, annak sokkal jobban örültem volna. Meg ha rendesen megtanítottak volna úszni, nem most kéne szenvedni vele. :D

Gyanítom egyébként arról van szó, hogy pár elkényeztetett anyuciapuci kedvenc gyereke nem bírja a körülményeket, lehet, hogy kicsit fennhordják az orrukat is, mert anyuciapuci vállalkozó (meg képviselőtestületi tag), aztán többi gyerek meg cseszteti őket, és esetleg megdobja száraz lószarral is. :D 

• Kistáltos kedvelte

#587 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 26. - 22:09

Szerintem meg ebből - már mint a lovaglás üzemeltetésből - szimplán nincs mit ellopni, bocsánat azt akartam mondani, hogy elszámolni:ang:

#588 astocki

astocki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 269 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 27. - 8:41

Sziasztok!

"Érdekes" a videó. Egyébként Cavalierrel értek egyet abban, hogy ha van rá mód, adják meg a választás lehetőségét a különböző sportágak között.

Viszont mikor arról beszélnek, hogy csak a megfelelt szintet hozta a gyerekek 2/3-a, na akkor nekem is mindjárt a foci jutott az eszembe. Attól még, hogy minden tesi órán fociznak a gyerekek még korán sem biztos hogy versenyszerűen fogja végezni a továbbiakban. Vagy ugyanez a magasugrással, kötélmászással stb. Ott is, aki csak a kötél alján lévő csomóra tud felugrani az épp hogy üti a megfelelt fogalmát. Akkor lehet, ezt is ki kéne venni a tanmenetből. Kinek ehhez van tehetsége, kinek ahhoz. A focit vagy más labdajátékot sem szereti minden gyerek és mégis be kell állnia ha azt mondja a tanár. 

Na azon a dumán én is fenn akadtam, hogy a napon a homokban kell ülnie a gyereknek... A rohadt életbe hova fajul ez a világ... Arra miért nem reklamálnak a szülők ha fejbe dobják/rúgják a labdával a gyereket? Az agyrázkódás kevésbé veszélyes?

Pedig még arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a lovardába biciklivel jutnak el. Nem autóval, vagy busszal.

Azért az tetszett mikor megmondta az igazgató, hogy amit akar a testület arra úgy is lesz pénz, amit meg nem arra kreálnak majd vmi kifogást, hogy miért nincs. 

• N.C. kedvelte

#589 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 27. - 8:43

"...elszámolni!"

Pedig a szokásos visszaosztás itt is bent volt a pakliban. Versenghettek volna (nokiás dobozok hada) a vállalkozó szellemű lovardák, sportegyesületek, egyletek, alapítványok, ki fogadhat több tesiórás nebulót, miközben a NAV átadta volna a szülői háttér adóbevallási adatait a jobb támogatás érdekében (lásd kamarai önkéntesen kötelező tagság tagdíj bevallás).

Csak volt néhány bibi a dologban. A rendeletet olyanok alkották, akik a tevékenységet valószínűleg sohasem csinálták, így remekül "képben voltak". Az országban (ugye itt nem nemzeti szinten gondolkodunk) hemzsgtek a jól működő, tőkeerős, szabad kapacitással (és kapcsolat) rendelkező lovardák, melyek tolongtak a folyamatosan változó szabályok megfeleléséért. Az már csak nuance-nyi feledékenység, hogy a rendeletből kimaradt a nokiás dobozba jutó tölteléket is biztosító ellentételezés. Gondolom, alapoztak a hazafias-nemzeti érzelmű szittya szolgáltatókra*.

*"A szolgáltatás olyan, kézzel nem fogható eredményű munkavégzés vagy jogosultság, mely annak fogadója, vagy élvezője számára értékkel bír, még ha nem is feltétlenül fizet érte. A szolgáltatás nyújtója általában ellenértéket pénzt) vár el a szolgáltatásért cserébe, vagy amennyiben a szolgáltatás egy termékhez kapcsolódik (pl. javítás, karbantartás), úgy előfordulhat, hogy az ellenszolgáltatás már a termék árába volt beépítve."

• N.C. kedvelte

#590 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 27. - 9:13

Az iskolaudvaron a 60 fokos aszfalton focizni biztos egészségesebb, mint a homokban lovazni. :D (nem tudom, azóta milyen, nálunk kilencvenakárhányban még olyan volt, a nagy füvesre nem engedtek ki, mert kikopik, sáros lesz, aztán nem lesz hol tartani az évzárót) 

Mondjuk a büdös műfüveset se bírnám jobban. 

• N.C. kedvelte

#591 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 július 28. - 10:24

"amit akar a testület arra úgy is lesz pénz, amit meg nem arra kreálnak majd vmi kifogást, hogy miért nincs. "

Na ezért kár is ezen rágódni. Az érdekek változnak, az pedig, hogy a kölkök mit szeretnének, ki nem sz@ rja le...

#592 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 8. - 13:26

Figyelem!

Körülnézni, kit érinthet!

http://www.lovasszov...inek-tamogatasa

#593 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 12. - 10:12

"

Né hány lel kes szak ember (mi -

nis z té riumi elô adó, gaz d a sági ál la t te nyésztô és gu lyás) egy üttes nem mindenben

pa rancs ti sz telô te vé ke ny sége kel lett ah hoz, hogy a faj ta fenn ma radjon

ad dig az idô pontig, amíg már hi v a ta losan is el jutott odá ig a ma gyar föld -

műve lésügy ve z e tése, hogy a ré gi há z i ál latokat, gén ta r ta lékokat fenn kell

tar tani, mint kul t u rális örök séget a tá voli jö vô szá mára. És va lóban, a

144/1

Mor gó

il l e gá lisan fel nevelt hor t o bágyi te nyés z bika még ja vában fe dezett, ami -

kor az a tiszt v i selô már nem volt hi va talban, aki a le g e ré lyesebb uta sítást adta

a ma gyar szür ke faj ta fel sz á mo lására."

Tán az utókor még rehabilitál néhány zúgmént és zúgcsikót.

A kunfakó "őshonos"?

#594 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 12. - 12:48

Hát ebbe a listába' nincsen benne:

http://www.magyarvag...allatfajtak/lo/

Egyébként a kitalálója/ névadója vehette volna a fáradtságot némi múltba tekintéshez, ugyanis  ez így a tipikus " precedens példa" esete: a kun az fakó,= fakófakó.

A népnév: kun / kumán, polovec/ jelentése : világos, halvány, szőke/világossárga, fakó.

• melodia91 kedvelte

#595 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 13. - 8:33

Robi, ez hogy sikerült foghíjasra?

Érdekes ez a" fakó" jelentés, akkor az hogy van, hogy a konok kunok,mint népcsoport, sötét bőrűek, hajúak?

#596 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 13. - 10:20

A tenyésztő egyesületi honlap egyik anyagából másoltam és ha már idézőjelbe teszem, nem módosítom. (Tán ősmagyarul van vagy marketing fogásból csak a komoly szándékúak részére vagy a rovásírás itt még kézzel történt , nem géppel, ezért kézműves a karakterek távolsága)

• Kistáltos kedvelte

#597 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 15. - 22:44

"Érdekes ez a" fakó" jelentés, akkor az hogy van, hogy a konok kunok,mint népcsoport, sötét bőrűek, hajúak?"

Egyrészt lehet sztereotípia, mint a "minden migráncs  terrorista!", biztos volt sötét is köztük.

(Lehet, a kinézet ilyetén alakulásához a török uralom is hozzájárult. Ezt pl. emlegették a szép fekete hódmezővásárhelyi nők esetén. :) )

Másrészt minden viszonyítás kérdése: azt olvastam valahol, hogy a kínaiak alkalmazták először megkülönböztetésül a népcsoportra - ami ugye helytálló is: hozzájuk képest világosabb, fakóbb, mint a kaukázusi népeknél is.

(Én nem vagyok a szőke herceg - a lovam is fekete - de egy lóvásárban megkaptam megkülönböztetésül: "Ni mán! Há' télleg van szőke cigány is! " Egyébként kunnak tartom magam. :) )

"Konok kunok"

Asszem Móra írta, hogy a legigazibb magyar a Duna-Tisza közi keménnyakú kiskun. :happy:

• Panka21 kedvelte

#598 Liünti

Liünti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 64 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 16. - 20:06

Hát ebbe a listába' nincsen benne:

http://www.magyarvag...allatfajtak/lo/

Egyébként a kitalálója/ névadója vehette volna a fáradtságot némi múltba tekintéshez, ugyanis  ez így a tipikus " precedens példa" esete: a kun az fakó,= fakófakó.

A népnév: kun / kumán, polovec/ jelentése : világos, halvány, szőke/világossárga, fakó.

Emlékszem egy talán Lovas Nemzet nyereményjátékra, ahol lehetett nyerni egy kunfakó pacit.
Addig szerintem nem érdemes a fajta kitalálóját a szádra venni (kunként?), ameddig te valami hasonlót nem produkálsz.
Amúgy egyébként a kunokról: a kunok elnevezése akadémikusi vita, én ma már csak a modern földrajz és genetika térképének hiszek.
Ezért hadd mondjam el, hogy a betelepülő kunok legközelebbi "genetikai marker rokonai" (R1b1a1a1 (röv.: R-M73)) - ha szabad ilyen csúnyán fogalmazni - a kumandinok, akik az Altáj mellett élnek (volt magyar szállásterületen), földrajzilag pedig a Krím-félszigeten élő krími-tatárok, nyelvészetileg meg a Kaukázusban élő nogajok (ill. nogajok élnek Dobrudzsa - roma-nia - területén is, de ők csak szórvány népek).
A történethez így hozzátartozik, hogy a kunok önelnevezése vélhetően nem "kun" volt (ez egy magyar szó!), vagy polovec, ha létezett egyáltalán ilyen! - hanem kipcsak, vagy kumanda.
A kun magyar szó, jelentése vándor/nomád. Talán a kumandával összecseng a kun szó, ezért lerövidült, és a rájuk használt kifejezést vették át a Magyarországra letelepült kunok.
Merthogy eléggé szép számmal települtek a környező országokba is a mongolok hajtott tatárjárás után (ami törökjárás volt!). De a Kárpát-medencébe való betelepülés is besenyő (kipcsak) hatásra történt, mert kellett nekik a magyar törzsek élőhelye.
Tulajdonképp a tatárjárás után  Basarab-dinasztiát alapították meg Havasalföldön az oda települő kipcsakok-kunok, amely sajnos sikeresen a mai romániává "fejlődött", eredetileg Magyarország hűbérese volt. Ugyanez történt moldáviában is, amelynek fővárosa "kisinau" - magyarul Kisjenő.  Sokat köszönhetünk a török nyelvű népeknek - és én köszönöm, de ezért nem kérek belőlük - szerintem mind (ha más nem, populációbiológiai) terrorista.
Tehát a ló: kunfakó = nomád fakó.
Ez egy teljesen magyar elnevezése a lónak.
Ebből a szemszögből Eördögh András szerintem nem hibázott.
Benne legalább látom azt, hogy akar valamit, és kb. tudja, hogyan érje el.
Amit én nem értek, az az, hogyha van a kipcsakoknak saját lova (pl. a zsábi, adaj, kosztanaj, kösim, akhal, karabair, stb.), akkor minek még egy?
Mondjuk ezt is sejtem, szerintem egy rendes magyar embernek nehéz elfogadni, és fáj - nekem is fáj - hogy a mi lovunk feloldódott az idő viharában, és nincs többé (a Habsburgok meg Széchenyi), és kell valami "helyette", valami hasonló. Egy olyan, ami ősibb jegyeket mutat, aranyos kicsi ló, pont honfoglalás korabeli méretben & küllemben.

• fafaragó kedvelte

#599 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 16. - 22:39

"Emlékszem egy talán Lovas Nemzet nyereményjátékra, ahol lehetett nyerni egy kunfakó pacit.
Addig szerintem nem érdemes a fajta kitalálóját a szádra venni (kunként?) ameddig te valami hasonlót nem produkálsz."

Mit kéne produkálnom, egy lovat földobni nyereménynek vagy egy még kunabb fakó fajtát kitalálni/tenyészteni ahhoz, hogy a véleményemet megfogalmazhassam, "kunként"?

Éppen "kunként", a múltunk iránt érdeklődő, az előtt fejet hajtó halandóként várnám el az alaposabb  tájékozottságot, tárgyi tudást, hitelességre törekvést, pláne a HAGYOMÁNYŐRZŐKTŐL!

A veszkókengyelhez kocogó tegez a bóvli kategória,, a huszárok október 6.-ai cigányzenés vacsorájára meg szó sincs.

Edited by N.C., 2016 augusztus 16. - 22:40.

• Annamari kedvelte

#600 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 augusztus 16. - 23:40

"Középkori latin nevük általában Cumanus volt, de az örmény krónikaírók (például Edesszai Máté, 1050–1051) hartes néven ismerték őket. Az oroszok a kunokat a polovec névvel jelölték. Az orosz szónak a jelentése 'halványsárga, sápadt', az örményé 'fakó'. Egyes kutatások szerint a koman/kuman népnév is „fakó, halvány sárgás” jelentésű volt az ótörökben, s valószínűleg a kun népnév is ugyanannak az alapszónak a származéka, amelyből a kuman szót képezték.” Marvazi említett 1120 körül írt munkájának a közreadása (1942) tette világossá a kunok etnogenezisét, s hogy a „sárga”, „szőke”, „fakó” szavak a sárga ujgurokra utal,[2] akik szőke hajszínük – ami a tokhárokkal való keveredésük miatt alakult ki – miatt kapták ezt az őket a többi ujgurtól megkülönböztető nevet."

[https://hu.wikipedia.org/wiki/Kunok]

"A kun népnév török eredetű, összefügg a K-Európában előforduló, de a mo.-i középkori latinban is használatos kumán-cumanus szóval. Mindkét forma a qu ’sárga, szőke, fakó’ jelentésű török melléknév származéka, ami a kunok jellemző antropológiai sajátosságaira utalhatott."

[http://mek.oszk.hu/0...tml/3-1026.html]

"A kuba ’sáadt, fakósága, fakószüke’ egyarát hasznáatos ló- és

szarvasmarhaszínnévként, de világos hajú emberre és olyan természeti jelenségekre

is, mint a steppe (Clauson 1972, 581)."

"Menges szerint a kiindulási pont egy altaji *qu- tő, amelyből mind a *qu-m ’homok’,

mind pedig a *qu-ba ’ságá, sáadt, fakó’ számazik."

"Pritsak elfogadva a ’fakó sáadt’ jelentét, arra híja fel a figyelmet, hogy a quba

mint színnév a steppe jelzője is lehet, mint például a teleut

quba čöl ’szüke, fakósteppe’szóapcsolatban."

"Részben Németh Gyula nevéhez fűződik a legelterjedtebb magyarázat

is, amely szerint a kun és a kuman a török *qub ’halváy, fakó’ színére vezethetővissza."

"Németh előtt nem sokkal az orosz Ponomarev összekötve a polovec etimológiájával a kuman

magyarázatát, úgy vélte, hogy az orosz forrásokban használt polovec a kuba, kuma

’halváy, szüké, halváysága’ szavak fordíáa (Ponomarev 1940, 366–368). Kononov

összeköti a kuman, kipcsak és kumük etimológiáját, és mindegyik népnevet a *qub ’sáadt,

fakó’ tőő magyaráza (Kononov 1976, 159–166)."

"Az idegen elnevezések (polovec, pallidi, Valwen, hartes)

Ezeknek a szavaknak a jelentése ’fakó sápadt’."

"

A kunok elnevezéseire vonatkozó magyarázatok közül az egyik legelterjedtebb és

legelfogadottabb, hogy a kun és kuman az önelnevezések, jelentésük ’sáadt, ságá, fakó’, és

ezek fordíáa tükröződik az idegen nevekben."

[http://doktori.bibl....Szilvia_PhD.pdf]

A homok fakó, sárgás szinéből lehet a steppe lakóra is következtetni.