Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kérdezz-felelek

• Please log in to reply
985 válasz a témához

#561 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 12:09

Ebben remélem már senki semmilyen kivetnivalót nem talál:

Hát, én éppen találnék, nem túl egzakt.
Forkinak pedig igaza van a forráskritikát illetõen.
A konteok népszerûbbek, mint a tudományos publikációk, hadd ne írjam meg miért.

#562 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 12:21

a laboreredmény elég egzakt? A kérdés, hogy miért népszerűbbek? Ezek szerint igazam lesz a 10 millió kirekesztő országa leszünk. De ha mindenkit kirekesztünk, akkor ki marad? Mindegy, engem nem érdekel a téma ezen része. Aki akar rágózzon rajta. Engem az írás hatására megdöbbentett, hogy VALÓBAN nem szerepel összetétel a sókon. a jódtartalmat jelzik ppm-ben (ez egy görög són), de a NaCl tartalmat nem, sem egyéb információt. Amúgy a só-kérdés pár napja került a szemem elé, egy biotermelő nem tudott a savanyú káposztájához egyik magyar gyártótól sem tanúsítványt szerezni a só minőségét illetően. Egyiktől sem. Na, ez érdekes-legalábbis nekem. Érdekesebb, mint ez a gumicsontrágás, ami itt megy. apropó só: van valakinek ötlete, hogy hagyományosan hogy készül a füstölt só? Nem az aromás, hanem az "igazi" Nagyobb kristályokat tesznek füstre és utána õrlik? Megy a füstölõ, ki lehetne próbálni, de csak finomszemcsésem van.

Edited by agrobe, 2013 január 10. - 12:19.

#563 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 12:45

van valakinek ötlete, hogy hagyományosan hogy készül a füstölt só? Nem az aromás, hanem az "igazi"
Nagyobb kristályokat tesznek füstre és utána õrlik?
Megy a füstölõ, ki lehetne próbálni, de csak finomszemcsésem van.

Én vászonzacskóba tenném vékony rétegben rácsra, idõnként megkeverve, újraterítve. Ha már elég szagos-ízes, kályhánál, radiátoron megszárítva tárolnám.

#564 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 13:06

[quote name='agrobe' date='2013.01.10, 12:21' post='956140'] a laboreredmény elég egzakt?
Maga a mérési eredmény nyilván, az interpretálása már kevésbé. A K-tartalmat csak én nem találom a vizsgált jellemzõk között? Mert most kicsit vaksi vagyok....

A kérdés, hogy miért népszerûbbek?
Ja, hogy ez kérdés?

Na, ez érdekes-legalábbis nekem. Érdekesebb, mint ez a gumicsontrágás, ami itt megy.
Szerintem is.

#565 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 13:29

Robi,jó ötlet és van is nekem! köszi,kipróbálom. Egyszer nagyon régen, Parajdon vettünk és nagyon finom volt. Forkissima, a számlásat csak most vettem észre, 18,5% a kamat(állami kiegészítéssel együtt, ezért még ekkora inflációnál is megéri) ori,mindjárt megnézem a K-t. tényleg nincs!!!! na így valóban nem egzakt. kérdés,hogy miért nem vizsgáltatta be!

Edited by agrobe, 2013 január 10. - 13:36.

#566 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 13:40

Most már be vagyok "sózva":

http://www.reformso....o...8&Itemid=68

de ezzel is az a baj, hogy csak a saját termékire vonatkozik, nem a "hagyományos" (adalékos) sóra.

Nem találok semmilyen más kimutatást, eredményt.

De ezek szerint, szerepelnie kellene az összetevők arányának is:

Étkezési só jelölése Magyarországon

Hazánkban az étkezési sók csomagolására, jelölésére nem vonatkozik különösebb szabályozás. A forgalomba hozott só jelölésének a Földművelési-, Egészségügyi- és Gazdasági Minisztériumok által jegyzett közös, 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCS-GKM rendelet (élelmiszerek jelölése) előírásainak kell megfelelni.

A címkézésen legfőképpen az összetevőkre, bizonyos alapanyagok arányára, a nettó mennyiségre és a szavatossági időre (amely a só esetében általában korlátlan) vonatkozó információknak kell szerepelnie. A rendelet egyben figyelmeztet arra, hogy a termék csomagolása nem vezetheti félre a fogyasztót, nem sugallhat valótlan tulajdonságokat. Meg kell nevezni az eredeti származási helyet, illetve forgalmazót.

Nem egyértelmű, vagy nem részletezett esetekben az étkezési sók csomagolására és jelölésére a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei a meghatározóak. Az étkezési sók mindemellett rendelkeznek a Magyar Szabvány megfelelő regisztrációs számával: MSz-01 10007:1982.

és mint írtam, az itthon lévő 3 különböző só egyikén sincs rajta, se a szabványszám.

Egyébként megint csak oda jutottam- így magamban, hogy hiába veszed a patikai tisztaságú sót (vagy bármi egyebeket), ha ugyanakkor bolti az összes más élelmiszered, hiszen majdnem mindenben van só (és adalék, aroma, stb, stb). Tényleg az marad, ha az ember megrögzötten egészséges akar maradni, hogy azt eszi, amit maga termel.
Na, de nem lehet mindenkinek tanyája...

Edited by agrobe, 2013 január 10. - 14:01.

#567 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 14:16

Na, de nem lehet mindenkinek tanyája...

Aztán az esõvíz is ellenõrzés után esik és a szél a port is elemezve, szabványszámmal hordja?

#568 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 14:40

Robi, na ja. 100%-ban már tuti semmi sem egészséges, mert maga a Föld sem, sajnos. De amit észszerû keretek közt meg tud tenni az ember és akar is, akkor valamit tehet. Ha nem is sokat.

#569 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 15:38

ori,mindjárt megnézem a K-t.

tényleg nincs!!!!
na így valóban nem egzakt. kérdés,hogy miért nem vizsgáltatta be!

Meg azért sem, mert nem tette mellé a másik, leszólt termék eredményét. Az egyszerûen csak rossz, mert benne van Mengyelejev. :gm: Amúgy az övében is benne van, a kacsacsõr nem azt jelenti, hogy nincs benne Hg, hanem hogy a ketyere nem látja. Szabatosabban kimutatási határ alatt van.
Mondjuk amennyi sót én használok... meg amennyi toxikus elemet benyelünk más forrásból...
Még azt se egészen értem, hogy ha a sóban levõ K felborítja a homeosztázist, akkor mi a helyzet a növényi anyagokkal, mert K azokban is van rendesen?
A reformsós link meg már teljesen összezavart, mert eszerint a himalájai sóban mégsincs annyi Mengyelejev, mint a reformtermékben. :eek:
Na, majd holnap átbogarászom, mert most így kutyafuttában nem értem a lényeget.

#570 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 16:43

ori, igen az nekem is fura volt. A kálium-nátrium aránnyal volt baja a ginger-oldatos írás írójának. Amiben akár lehet is valami, ha azt vesszük alapul, hogy a vérben ez az arány nagyon szűk sávban mozog és ezek az elemek, ha jól emlékszem antagonistái is egymásnak. (lónál pl ugyanígy nagyon fontos a Ca-P arány) Gyanítom, hogy a növényekben és egyéb táplálékokban nincs ilyen mennyiségű "só", ami ezt az egyensúlyt felboríthatná, hacsak az ember nem eszik csak és kizárólag spenótot mondjuk. Ha gondolod, előkotrom a takarmányos "bibliát" és megnézem, átlagosan mennyi mikroelem van pl a gabonafélékben. Illetve tippem még az, hogy míg a nátriumot könnyen kiválasztja a szervezet, esetleg a kálium nem tud ugyanolyan ütemben ürülni. DE csak tippelek... És ahhhá: A kálium a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, bevitelére legalkalmasabb a kálium-klorid. Általában ételbe keverve juttatják be a szervezetbe alacsony koncentrációban. A konyhasó helyettesítésére is alkalmazható nagyon szigorú feltételekkel és nem mindenki számára, kellemetlen, savas íze van, ezért általában konyhasóval keverve szokták használni. A szervezetben a kálium - nátrium arány állandósága nagyon fontos, szerencsére a szervezet sokféle mechanizmussal képes ezt az arányt állandósítani, de az élelmiszerekkel bevitt túlzott nátrium mennyiségre figyelni kellene. A magas nátriumszint emelkedő vérnyomást, hiperaktivítást, kiszáradást okoz, míg a magas káliumszint süllyedő vérnyomást, izomgyengeséget és részben ezek ellensúlyozásaképpen fokozott szívműködést eredményez. Túladagolás: A kálium-klorid sajátossága a szűk terápiás tartomány, azaz a magas ED(50)/LD(50) hányados. Szájon át a szervezetbe kerülve a halálos adag 2,5g/testsúly-kilogramm. Intravénásan 100 mg/testsúly-kilogramm a halálos adag, mely kamrafibrillációt okozva szívmegálláshoz vezet. Elhalálozás után a kálium túladagolás nem kimutatható. szóval ez a bajuk a KCl jelenlétével a konyhasóban (MÁR HA TÉNYLEG VAN BENNE!), valóban nagyon kicsi, főleg gyerek esetében a halálos dózis, tekintve a magyar étkezési szokásokat, hogy rengeteg sót eszünk. Mondjuk azt nem találtam meg, hogy felhalmozódni tud e.

Edited by agrobe, 2013 január 10. - 16:49.

#571 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 22:31

Vera, azért testsúlykilónként 2,5 g (2500 mg!) az bitang sok; még gyereknek is; pláne ha azt veszed (és itt eltávolodok a standard mértékegységektõl) hogy átlagosan egy liternyi kajához használ el az ember egy teáskanálnyit.

És a veséd azon igyekszik, hogy az összes olyan vízoldékony cuccot ami nem fér össze a szervezet ideális összetételével, eltávolítsa; tehát amíg nem vagy veseelégtelen, a kálium nem tud felhalmozódni.

Azt gondolom egyébként, hogy onnantól hogy rá van írva a cuccra hogy "étkezési só", meg kell feleljen a szabványnak, különben fogyasztó megtévesztése (stb) lép érvénybe. A pontos %os összetételt egyébként tudomásom szerint nem szokták - nem is kell - élelmiszereken feltüntetni, kémiai elemek szintjére lemenõleg pláne nem.

A népszerû (ál)tudományos cikkeket meg pontosan azért sorolja elõre a google mert népszerûek; a böngészõ által felállított rangsor alapja többek közt hogy hányan hivatkoznak az adott oldalra; nyilván a neten egy jól hangzó egyszerû dologra (még ha hülyeség is) többen kattintanak mint a Science cikkeire.

#572 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 8:32

gyereknél nem annyira sok az 25 g, ha belegondolsz, hogy már picik is mennyi csipszet, meg májkrémet esznek. (Nézted ezeknek a sótartalmát átlagosan? Megdöbbentően sok) És írtam, hogy sajnos pont ezeket nem tudja az ember kiküszöbölni, hacsak maga elő nem állítja ezeket is) Sónál elvileg kellene, ezért linkeltem a szabványt. Egyébként nagyon fura volt, mert tagnap megérkezett a parajdi só. És tegnap már azzal csináltam a bundás kenyeret, a megszokott mennyiséggel sóztam, és szinte ehetetlenül sós lett. Sokkal sósabb (ez de hülyén hangzik só és só esetében :D ) íze van. Tehát akár összeesküvés, vagy sem, valamiért az íze más, sósabb. Én nem akarok konteo lenni (ezt Forkitól tanultam, jó szó, és milyen műveltnek tűnök rögvest), ezért elgondolkodtam, hogy talán az okozza, hogy ebben több nyomelem van?

Edited by agrobe, 2013 január 11. - 8:39.

#573 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 10:05

A különbözõ helyekrõl és gyártástechnológiával készült sók NaCl tartalma eltérõ. Ezt a fõzéssel foglalkozók tudják, csak kevéssé feltûnõ, mivel általában azonos fajtát használunk. Jártam úgy egy esküvõi fõzésen, hogy biztos ami biztos alapon a megszokottnál kevesebbet tettem bele, mégis sósabb lett. A végén derült ki, hogy valami "rendes" só volt. Azért 25 g-t rövid idõn belül megenni egy 10 kg-s gyereknek... Arra azért iszik is, amivel ürül, tehát a szint nem olyan magas, de a folydékháztartást felboríthatja, a keringést megterheli.

#574 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 10:12

A végén derült ki, hogy valami "rendes" só volt.

A tavalyi disznóvágásunk után derült ki, hogy a sózásra vett asztali só meg nem volt "rendes".... Drága felismerés volt :dev: .
Uh jó hogy elõjött a téma, figyeljetek, mert van "sómentes só" is :rolleyes: .

#575 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 11:28

Oké, oké, a 25 gramm, a letális dózis. De vajon hány százalékától lesz "csak" beteg? Izland, és mi lett a következménye a nem "rendes" sónak a disznóvágáskor? Egyébkén anyukámnak volt egy rettentő szokása: a tenyerébe tett sót nyalogatta. Hogy miért csinálta, nem tudom, kívánta, napi rendszerességgel csinálta (az orvosok avval magyarázták, hogy alacsony volt a vérnyomása). Ő simán a napi ajánlottnak többszörösét vette magához.

Edited by agrobe, 2013 január 11. - 11:30.

#576 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 11:47

Izland, és mi lett a következménye a nem "rendes" sónak a disznóvágáskor?

A nagyobb darabok (sonka) belsejét nem járta át, vagy nem eléggé és ott "megbuggyant" a hús.
Nem tudok rá jobb szót, a külsõ rétegek jók voltak, a belseje meg látványosan világosabb, puhább maradt és teljesen más szaga volt. Sajnos csak füstölés után, megvágáskor derült ki, uh pár kg hús bánta a figyelmetlenséget. :nem:
Idén jól megnéztük a sót, és nem asztali, finom sót vettünk, hanem durvát. Meg tovább benne is hagytuk. Meg kisebb darabokat csináltunk.
A jó pap is holtig tanul. :gm:

Nekem anno egy orvos mondta, hogy akinek gyakran görcsöl a lába, vádlija, az nem eszik elég sót. Mit gondoltok?

#577 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 11:51

Tehát akár összeesküvés, vagy sem, valamiért az íze más, sósabb. Én nem akarok konteo lenni (ezt Forkitól tanultam, jó szó, és milyen mûveltnek tûnök rögvest), ezért elgondolkodtam, hogy talán az okozza, hogy ebben több nyomelem van?

Esetleg nem akarsz konteót gyártani. :) Kaptam egy nagyobb üveg Himalája kristálysót õrölve és sokkal sósabb volt, mint amit frissen darálok a Himalája sókristályokból. Az elõbbibõl egyszerûen csak keveset használok, nem filózok rajta ennyit. :rolleyes:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#578 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 12:28

Nekem anno egy orvos mondta, hogy akinek gyakran görcsöl a lába, vádlija, az nem eszik elég sót. Mit gondoltok?

Az nem a konyhasóra vonatkozik, az általában magnézium és/vagy kalcium hiányára utal, amit szintén "só" formájában tudunk maginkhoz venni, de ennek csak a kémiai formája só, az köznyelvben sóként ismert anyaghoz semmi köze.
http://www.webbeteg....ll-a-kalciumrol

#579 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 12:36

Forkissima, engem szimplán érdekel, hogy vajon mitõl lehet, hiszen az étkezési só szabvány szerint minimum 97% NaCl-nak kellene lennie, tehát Robi, nem attól sósabb, hogy több benne a NaCl, vagy kevesebb, elvileg. (És igazad van, nem akarok véletlenül sem konteo lenni, sem konteo-gyáros . :D)

#580 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 13:15

2x..

Edited by shepherd, 2013 január 11. - 13:15.

#581 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 13:15

Só... Érdekelt nagyon a téma, mert gyakran pengeélen táncolok munka közben az egészségem terén. Kell a só, a napi ajánlás is megvan. Laboreredmények azt igazolják, hogy a sóban, akár tengeri, akár bányászott, nincs más benne, csak NaCl. Ez meglepett, ezért nem értem, mi a retek vezérli a csomagoló üzemeket hogy adalékokat tegyenek bele. A bányászás és lepárlás közben maradt anyag minimális ahhoz, hogy bármiféle egészségkárosodást okozzon. Nagymamám az asztal sarkán klopfolóval "lágyította" a felbontandó csomagot, mert igen, összeáll. A só ilyen. Viszont só. Spanyolországban a piacon az asztalról papírzacsiban adják a full összeállt sótömböt. Ez a só. Nem hullik ki a mikrofuratos sószóróból, az valami más lesz. csak ugye a konyhai kényelem ezt megkívánja. TV2-s főzősztáranyuka rulez.

Edited by shepherd, 2013 január 11. - 13:15.

#582 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 13:57

[quote name='agrobe' date='2013.01.10, 16:43' post='956192'

Ha gondolod, elõkotrom a takarmányos "bibliát" és megnézem, átlagosan mennyi mikroelem van pl a gabonafélékben.
[/quote]
Köszi, de van itt is, meg párezer vizsgálati eredmény a gépemen. A mikroelemeket pont mérem is, bár a K makro.
Nem kellett sokat olvasgatni, hogy a téma eljusson "tudjukkikhez". :rolleyes: Innentõl kicsit elvesztettem az érdeklõdésemet.
De azt hiszem, én sokat teszek a zsidó ármány kivédésére :gm: , mert nagyon kevés sót használok fõzéskor, és nem nagyon fogyasztok feldolgozott húsételeket (amibe egyetemi emlékeim szerint elég sok kálisót tesznek a nedvességtartalom megtartása végett). Már csak minden egyéb feldolgozott élelmiszert kellene kiszûrnöm a palettáról, de az bonyodalmas lenne.
A konteo szót azért használom, mert a magyar megfelelõje elég hosszú. Szoktam olvasgatni én is, nem tagadom,, a konteo.blog.hu blogot többnyire, mert ott nem akarnak semmirõl meggyõzni, csak összefoglalják az adott témákkal kapcsolatban felgyûlt elméleteket. Külföldiül persze nagyobb a választék. De nem azért olvasom, hogy válaszokat kapjak, inkább hogy kérdések merüljenek fel bennem. ;)

#583 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 14:16

No akkor kedves szakemberek. Együnk-e magyar sót, vagy ne? Javasoljátok? Mert amit beírtam, azért írtam, mert olvastam a "mérgezett" sóról, meg a vizsgálati eredményrõl és fogalmam sincs kinek higgyek. Tulajdonképpen szrok rá, mert amennyi sót eszek, akármi is lehet benne.

#584 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 14:30

De vajon hány százalékától lesz "csak" beteg?

Szerintem egyén függõ. Van, aki néhány korty tengervíztõl is hasmenést kap.

#585 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 15:33

sheperd, a franc se tudja, mit együnk. :D ori, mivel úgy látom, ebben a témában dolgozol, mennyibe kerülne egy só megvizsgálása K- tartalomra? :D és valószínűleg a kóser só (legyen szíves senki semmilyen "nácis" dolgot belelátni ebbe) azért fontos, hogy adalékmentes legyen, mivel ők a hús maradék vértartalmát sóban áztatás" révén távolítják el. Ezért el tudom képzelni, hogy ebben az esetben káros mértékben feldúsulhat a kálium a húsban, ha nem tiszta NaCl-ot használnak. Viszont ugyanilyen ideológiából, akkor házi vágások során is nagyon fontos lenne "tiszta" sót használni. Megnéztem a mi kolbász receptünket, abban nyers állapotban 2% só van, ami a füstölés hatására sokkal magasabb szintet ér el, hiszen a füstről levett kolbászunk a 2/3-a súlyban a berakottnak. A tárolás során tovább szárad, tehát a sótartalma jelentős. A többi füstölt/sózótt dolgoknál hasonlóképpen.

Edited by agrobe, 2013 január 11. - 15:39.

#586 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 16:17

A nagyobb darabok (sonka) belsejét nem járta át, vagy nem eléggé és ott "megbuggyant" a hús.
Nem tudok rá jobb szót, a külsõ rétegek jók voltak, a belseje meg látványosan világosabb, puhább maradt és teljesen más szaga volt. Sajnos csak füstölés után, megvágáskor derült ki, uh pár kg hús bánta a figyelmetlenséget. :nem:
Idén jól megnéztük a sót, és nem asztali, finom sót vettünk, hanem durvát. Meg tovább benne is hagytuk. Meg kisebb darabokat csináltunk.
A jó pap is holtig tanul. :gm:

A kérdésre, hogy egyrészt igaz, másrészt nem a köznapi értelemben vett sóra. Amikor még triatlonoztam, hasonló panaszokkal mentem a sportorvoshoz, s õ azzal oldotta meg a problémát, hogy "sópótlót" írt fel. Na, K, Ca, Mg meg még a fene tudja mik voltak az összetevõi - kb. harminc éve volt - , a patikában elkészítették és kis papírcsomagokba kiszerelték. Keményebb futó- és kerékpár edzések után - fõleg, amikor sokat izzadt az ember - bevettem egy csomagocskával, s elmúltak a panaszok...
(Fifikusz hozzászólását csak késõbb vettem észre...)

Edited by furioso, 2013 január 11. - 16:21.

#587 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 22:29

gyereknél nem annyira sok az 25 g, ha belegondolsz, hogy már picik is mennyi csipszet, meg májkrémet esznek. (Nézted ezeknek a sótartalmát átlagosan? Megdöbbentõen sok) És írtam, hogy sajnos pont ezeket nem tudja az ember kiküszöbölni, hacsak maga elõ nem állítja ezeket is)

Amíg nincs zsebpénze amivel beszabadulhat egy büfébe, addig azt eszi a gyerek amihez a nagyobb családtagok engedik hozzájutni. Az én gyerekkoromnak az agyoncukrozott tea (a legkisebbeknek, cumisüvegbõl) volt az általános néprongálója; aki azt túlélte, az most chipsezteti a sajátját? Na szép :dev: :D

Ami a kóser szabályokat illeti; azért ne felejtsd el, hogy ezeket több mint kétezer éve alkották; akkoriban tutira nem a káliumcianid csomósodásgátlótól kellett félteni a sót :D

#588 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 22:39

az lehet, de akkor még adalék sem volt, gondolom, hogy ez sokkal újabb "szabály", mint a vágás, vagy a tej-vér összeférhetetlensége.

#589 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 8:26

az lehet, de akkor még adalék sem volt, gondolom, hogy ez sokkal újabb "szabály", mint a vágás, vagy a tej-vér összeférhetetlensége.

Ha nem is adalékoltak, de ismerhették a különbözõ sók hatását, így válogattak közülük.
Egyébként szerintem a különbözõ vallások étkezési és egyéb elõírásainak egészségügyi és gazdasági alapjai vannak. Akár a népszokások egy részének.

#590 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 9:08

Ez így van, csak néhányuk elvesztette az aktualitását. Rám senki nem mondhatja, hogy nem vagyok a tradíciók híve, de attól, hogy valami tradicionális, még nem biztos, hogy ma is jó és követendõ.

#591 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 9:28

A maják régen emberáldozatot mutattak be. Ha még élnének, akkor szabad lenne nekik tradícióból embert ölni?

#592 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 10:09

Ez így van, csak néhányuk elvesztette az aktualitását. Rám senki nem mondhatja, hogy nem vagyok a tradíciók híve, de attól, hogy valami tradicionális, még nem biztos, hogy ma is jó és követendõ.

Régen a varázslónak, vajákos asszonynak élelmiszert vittek ajándékba. Ma perselyeznek, adót szednek. Az alap ugyan az, csak modernizálódott.

A maják régen emberáldozatot mutattak be.

Ha még élnének, akkor szabad lenne nekik tradícióból embert ölni?

Addig áldoztak, míg maguk is áldozattá váltak.

#593 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 10:14

Vagy elvitték õket az UFO-k :D

#594 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 10:25

Vagy elvitték õket az UFO-k :D

Láttad az "ûrhajó" rajzokat? (Thor Heyerdahl)

#595 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 12. - 10:28

Daniken fejtegetéseit láttam :D

#596 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 15. - 13:45

Lehet, hogy csacsiságot kérdezek :D
De léteznek balos headsetek?
Nézegettem, és rájöttem, hogy ez így nekem nem jó :confused:

#597 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 15. - 15:31

Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy csomagküldõ/futárcégek mennyiért vállalnak egy 2-3 kgos csomagot Görögországból haza? Sima posta nem jöhet szóba, abban már nem hiszek. Tudom, guglizzam ki... De nem vagyok otthon az ilyen csomagküldõs dolgokban és hirtelen sehol sem találtam választ, szóval ha esetleg van valakinek tapasztalata, vagy csak simán nagyon okos és tudja a választ az légyszi írja meg köszönöm :)

#598 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 15. - 15:37

Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy csomagküldõ/futárcégek mennyiért vállalnak egy 2-3 kgos csomagot Görögországból haza? Sima posta nem jöhet szóba, abban már nem hiszek.
Tudom, guglizzam ki... De nem vagyok otthon az ilyen csomagküldõs dolgokban és hirtelen sehol sem találtam választ, szóval ha esetleg van valakinek tapasztalata, vagy csak simán nagyon okos és tudja a választ az légyszi írja meg
köszönöm :)

Lótusz, hívd fel a DHL központi számát (40/45-45-45), és õk irányítószám alapján mondanak árat, idõpontot.

#599 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 22. - 10:30

nyerget nézegetek , s talátam is nekem megfelelöt jó árban az usában s ausztráliában , nem tudja valaki mennyiért hoznák ezt haza ?

#600 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 22. - 11:17

Nem tudja valaki, hogy csomagküldõ/futárcégek mennyiért vállalnak egy 2-3 kgos csomagot Görögországból haza?

Én inkább a DPD-t ajánlanám, egy idõben õk voltak a legolcsóbbak.

nyerget nézegetek , s talátam is nekem megfelelöt jó árban az usában s ausztráliában , nem tudja valaki mennyiért hoznák ezt haza ?

www.usps.com
Egy vagyon. Fõleg ha western nyereg (vagyis dögnehéz).