Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Építkezzünk, újítsuk fel!

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
740 válasz a témához

#561 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 19:07

Hát akkor marad a bukta... A munkásokat nem feltétlen akarjuk piszkálni, nem rajtuk múlik. Az igények változnak folyton... Köszi a véleményeket!

#562 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 19:36

"Ha a birtokháborítás ténye megállapítható, a hatóság elrendelheti az eredeti állapot helyreállítását,
illetõleg a zavarás megszüntetését, és - az erre irányuló kérelem esetén - rendelkezhet a hasznok, károk és költségek kérdésérõl is."
http://www.amiotthon...a-hazirend.html

#563 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 20:09

Jah... és majd az öt év múlva meghozott bírósági határozattal jól kitörölhetik Artinék a hátsójukat. Legalábbis ami a zavarás megszüntetését illeti. Végrehajtani már biztos nem tudják. Vélhetõleg ennyi idõ alatt már befejezõdik a felújítás... De vígasztalódhatnak azzal, hogy bizonyára a gyermek is okoz majd néhány kellemetlen éjszakát a szomszédoknak... :gm:

#564 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 8. - 22:04

Szeretném megkérdezni az esetlegesen hozzáértõktõl, hogy honnan fogom tudni IDÕBEN, ha tudni fogom, hogy a burkoló vállalkozó külön kérésem ellenére kihagyta-e a vízzáró réteget (vagy akárhogy mondják) a fürdõszobában, avagy csinált olyat? (Annyira értek hozzá, hogy akkor sem tudnám, mit csinál, ha ott állnék fölötte mindvégig.)

#565 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 9. - 8:55

Hát, nekünk a ház oldala kezdett el ázni kívülrõl, akkor jöttünk rá, hogy a zuhanyzót nem szigetelte körbe a majsztró. Reméljük nálad nem jön az alsó szomszéd.

#566 Dincsi

Dincsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 225 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 8:28

Szeretném megkérdezni az esetlegesen hozzáértõktõl, hogy honnan fogom tudni IDÕBEN, ha tudni fogom, hogy a burkoló vállalkozó külön kérésem ellenére kihagyta-e a vízzáró réteget (vagy akárhogy mondják) a fürdõszobában, avagy csinált olyat? (Annyira értek hozzá, hogy akkor sem tudnám, mit csinál, ha ott állnék fölötte mindvégig.)

HA a burkolás befejezõdött, sehonnan. Csak ha már ázol, jól mondja Zsebi

#567 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 8:50

...kihagyta-e a vízzáró réteget ....

Mért feltételezed, hogy kihagyta?
Kenhetõ szigeteléseket használnak manapság (pl.ez), egy teddyhengerrel felhordják a burkolandó felületre pl. a zuhanynál. De nem kell az egész fürdõszobában.

#568 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 9:31

De azért van válasz RR-nek: roncsolásos vizsgálattal. Ez annyiban nem humor, hogy ha a gyanú alapos, akkor elvileg bele lehet vezetni némi vitával a vállalkozót abba, hogy megbontják tanúk elõtt, és ha nincs, akkor õ állítja helyre. Azonban ehhez igen energikus és ráérõ ember kell, kinek a fürdõszoba nem hiányzik, mert van másik, stb. Másfelõl az is kétségtelen, hogy ha az elsõ használattól elázik az alsó szomszéd, aki az ukrán mafia tagja, akkor úgyis hamar bontás lesz. Harmadfelõl meg, mi egy igen szépen dolgozót fogadtunk meg a felújításra, rekommendáció alapján, de azzal a kísérõ szöveggel kaptuk: és majd azt fogja mondani, hogy e rétegre külön ma már nincs szükség, de ti csak ragaszkodjatok hozzá. És szórol szóra így történt. No de lehet, hogy e rétegre tényleg nincs szükség... A munkája többi része alapján elég sok mindent elhinnék ennek a mesternek.

Edited by Ernest, 2011 június 10. - 9:35.

#569 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 15:37

Nekem tuti egyik házban sem tettek ilyet a zuhanyzóba. :mad:

#570 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 16:14

Na igen, Zsebi megmondta a frankót, én is azért feltételezem kapásból, hogy az itteni jómunkásemberek inkább elviszik haza, vagy eladásra a cuccot akkor is, ha én személyesen veszem meg, és adom a kezébe. Elnézést, ha valaki sértésnek venné ezt a feltételezést, de az élettapasztalataim meg az X-akták azt mondják, hogy Trust no one.

#571 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 10. - 16:36

Hát, ha ennyire nem bízol a vállalkozóban akit odahívsz dolgozni, akkor legalább alapból tájékozódhatnál, hogy mégis milyen rétegrendek következnek egymás után, vagy van még egy megoldás, felfogadsz egy képzett emberkét - mûszaki ellenõrnek híjják az ilyet nyugdíjas építéstechnikus sztem. egy barnás bankjegyért örömest elvégzi - aki kimegy naponta és megnézi, hogy beépítésre kerülnek-e az anyagok. A megrendelõkrõl is megérik a pénzüket, az ilyen feltételezésekkel sose elõre jönnek, hanem utólag amikor már fizetni kéne a melót. Persze attól még lehet, hogy nem építették be.

#572 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 13:13

Sziasztok! Újra it... :) Van egy kis gondom... Vettem egy 80literes bojlert, hogy majd milyen jó lesz a nyaralóba. Eredetileg van ott egy gázbojler, de a hidrofór nem produkál elég nyomást ahhoz, hogy ezzel a gázbojlerrel egyenletes melegvízellátást lehetne produkálni, én meg már unom, hogy biztosan csak a hidegzuhanyra számíthatok. Ezért a horvátországi nyaralásunk tanulságaként úgy döntöttem, a villanybojler lesz a megoldás. Ez eddig rendben is volt, kinéztem, megvettem egy occsó, egyszerû kis bojlert. (Most jön a feketeleves.) Mivel tapasztalatom ilyen ügyekben a nullával egyenlõ, abba nem sikerült belegondolnom, hogy mennyibe fog fájni a beépítése. :rolleyes: Elsõ számú probléma, hogy említett nyaralóban eddig mindössze egy 10A-es kis villanyóráról üzemel minden, ami ugye kevés. Felhívtam hát az eon-ékat, mi ilyenkor a teendõ. Kiderült, hogy 32A-ig ingyenesen lehet igényelni a szolgáltatást, de kell új villanyóraszekrény, meg valami belsõ elosztószekrényke is, meg a bojlerhez külön kismegszakító és lehet, hogy át kell vezetékezni az egész házat az egyik környékbeli regisztrált szerelõ árajánlata alapján a 20.000Ft-os bojler üzembehelyezéséhez még 130.000Ft, hogy mûködhessen is. :huh: Na erre nem számítottam... Kérem szépen, akinek van tapasztalata ilyen ügyekben, homályosítson fel engem, hol és milyen pontokon kellene résen lennem és nem hagynom, hogy az orromnál fogva vezessen a tisztelt villanyszerelõ úr! Attól tartok ugyanis, hogy ez nem a legolcsóbb árajánlat. Mire kéne figyelnem, és hogyan spórolhatok esetleg, elkerülve azt, hogy biztonsági szempontból veszélyes kontármunkát kapjak a végén? Az esetleges válaszokat elõre is köszönöm! :)

#573 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 14:37

Villanyos részben majd Ernest kioktat, de megkérdezhetnél más regisztrált szerelõt is, vannak bõven, eon.hu-n találsz. Amit mond, az faszságnak tûnik, az óraszekrény lehet, hogy elõírás, és tényleg cserélni kell, de az se tuti. A regisztrált szerelõnek azt kell aláírnia, hogy a hálózat elbírja a nagyobb áramot. Namost, ha átköti úgy, hogy a meglévõ hálózat egy 10A-es kismegszakítón át kap delejt, akkor nem lehet gond. A bojler kap egy külön 20A-est és kész. Persze, ha ki is akarod használni másra is, akkor bonyolultabb a helyzet. Ellenben, miért nem vettél gázBOJLERT? Amiben rendes víztartály van, gondolom eddig átfolyós volt, azért volt gond a nyomás. Van olyan, amiben pici gázégõ van, nem kell kémény se hozzá. Vagypedig lehet feltenni a pallásra víztartályt is, ami biztosítja az egyenletes nyomást. Írországban mindenhol úgy van, elég szar a vízhálózat, és esténként amúgy nem lehetne fürödni.

#574 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 15:17

80 literes. Q= c * m * dT Q = 4,2 kJ/kgK * 80 kg * 60 K = 20 160 Kj = 20,16 MJ energia kell a 80 liter 10 fokos vizet 70 fokos vízre melegíteni, ami 5,6 Kwh. Vagyis 5600 wattal egy óra alatt megvan. Neked 10 A kismegszakítód van, ezért P = U x I, vagyis P = 230V x 10A = 2300 wattos fogyasztót bír el az órád, ha jól okoskodok. De ha a bojleredet nem 1 óra alatt melegíted fel, hanem 3 óra alatt, akkor 5,6/3 = 1860 wattal fûtheted és akkor még a villanyóra is elbírja. Én azt csinálnám, hogy megnézem mekkora a villanybojler fûtõszál fogyasztása, valószínûleg rá van írva valahol, aztán gyártatnék hozzá apámmal egy elõtét ellenállást, ami lekorlátozza az áramfelvételét a bojlernek mondjuk 1800 wattra és éjjel üzemeltetném mondjuk egy idõkapcsolóval a meglévõ hálózatról 3-4 órát, mert akkor biztos nem szól közbe egyéb nagyobb fogyasztó. Szerintem megoldható, mert kicsi bojler.

#575 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 15:18

Bokor, nálunk is gy csinálták, beraktak még 3 megszakítót, bár nekünk befért a jó nagy villanyóraszekrénybe. Egy kõr a bojlernek külön, ha kibssza a hõfokszabályzó a biztit (nálam kétszer megvolt, olasz-óccsó bojler, a szerelõ azt mondta, Magyarországra nem is jó más, csak a magyar bojler, mert olyan vízköves lesz, azok meg jobban bírják. ) Az ár meg reális, sajnos egy villanybojler mégse kávéfõzõ, nem jó játszani vele, amatõrökkel próbálkozni, földel-e, mikor épp pancsizol. (spec én krvára félek minden elektronyos dologtól, milyen jó, hogy a tanyán gyertya van. )

#576 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 19:43

Villanyos részben majd Ernest kioktat, de megkérdezhetnél más regisztrált szerelõt is, vannak bõven, eon.hu-n találsz.
Amit mond, az faszságnak tûnik, az óraszekrény lehet, hogy elõírás, és tényleg cserélni kell, de az se tuti. A regisztrált szerelõnek azt kell aláírnia, hogy a hálózat elbírja a nagyobb áramot. Namost, ha átköti úgy, hogy a meglévõ hálózat egy 10A-es kismegszakítón át kap delejt, akkor nem lehet gond. A bojler kap egy külön 20A-est és kész. Persze, ha ki is akarod használni másra is, akkor bonyolultabb a helyzet.

Hát..., ami azt illeti, ez a hálózat így nem sokat visz el. Ha két hõsugárzó be van kapcsolva, már leverik az órát.
Nem akarnék én semmi exrát, csak, hogy az alap háztartási gépek problémamentesen használhatóak legyenek, a teraszt le lehessen mosni, mondjuk egy nagy nyomású vizesgéppel, amelyiken 230-as csatlakozó van és lehessen fúrni-faragni kisgépekkel a mûhelyben=istállóbban. Ilyesmi. A tûzhely nem elektronyos.

Ellenben, miért nem vettél gázBOJLERT? Amiben rendes víztartály van, gondolom eddig átfolyós volt, azért volt gond a nyomás. Van olyan, amiben pici gázégõ van, nem kell kémény se hozzá.

Miért, miért..., hámmer egy HP vagyok. :D Nekem az a gázbojler, amin átfolyik a víz. Fel sem merült bennem, hogy lehet másmilyen is. A mi gázbojlerünk egy palackról üzemel. Van olyan tárolósban is, ami gázpalackkal mûxik?

Vagypedig lehet feltenni a pallásra víztartályt is, ami biztosítja az egyenletes nyomást. Írországban mindenhol úgy van, elég szar a vízhálózat, és esténként amúgy nem lehetne fürödni.

Mi nem vagyunk rajta a vízhálózaton, mert semmi értelme nem volt behozni drága pénzért a jó xar vasban tömény, vörösiszapot. Inkább a saját kútból húzza fel a vizet a hidrofór. Abban legalább "csak" a nitrátok és nitritek hemzsegnek. :gm:
Jut eszembe... Olyan sok rémhírt hallottam már bojlerekben pangó kórokozókról. Vajon a víztartályokat hogyan lehet ezektõl mentesíteni? Építsen be az ember lánya valami víztisztító ketyerét a bojler elé a rendszerbe? Vagy túlaggódom? :o :D
És miképp lehetne bármilyen tartályt beiktatni a gázzal mûködõ rendszerbe? Az tiszta sor, hogy a padláson el lehetne helyezni, ha a födém elbírja.

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 9. - 20:11.

#577 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 20:02

80 literes.

Q= c * m * dT

Q = 4,2 kJ/kgK * 80 kg * 60 K = 20 160 Kj = 20,16 MJ energia kell a 80 liter 10 fokos vizet 70 fokos vízre melegíteni, ami 5,6 Kwh. Vagyis 5600 wattal egy óra alatt megvan.

Neked 10 A kismegszakítód van, ezért P = U x I, vagyis P = 230V x 10A = 2300 wattos fogyasztót bír el az órád, ha jól okoskodok.

De ha a bojleredet nem 1 óra alatt melegíted fel, hanem 3 óra alatt, akkor 5,6/3 = 1860 wattal fûtheted és akkor még a villanyóra is elbírja. Én azt csinálnám, hogy megnézem mekkora a villanybojler fûtõszál fogyasztása, valószínûleg rá van írva valahol, aztán gyártatnék hozzá apámmal egy elõtét ellenállást, ami lekorlátozza az áramfelvételét a bojlernek mondjuk 1800 wattra és éjjel üzemeltetném mondjuk egy idõkapcsolóval a meglévõ hálózatról 3-4 órát, mert akkor biztos nem szól közbe egyéb nagyobb fogyasztó.
Szerintem megoldható, mert kicsi bojler.

Hmm.... ez jól hangzik, de nem kell egyéb biztonsági óvintézkedéseket is megtenni hálózat ügyben?
Sajnos elõtét ellenállást gyártani tudó apával nem rendelkezem, de az ötlet remek! :)

#578 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 21:20

A 32A-t mindenképpen igényeld meg, még mielõtt meggondolja magát a villanyszolgáltató. Nem tudom most mi a vonatkozó, de nehogy kitaláljon hálózatfejlesztéshez hozzájárulást, mert az se kis tétel. A bojler üzemeltetéséhez pedig az "éjszakai" kedvezõbb tarifájú, igazából a csúcsidõn kívül idõszakosan kapcsolt villany kell, persze ehhez külön kismegszakító és mérõ lesz a bojlerhez, csak neki megszakítás nélküli vezetékkel bekötve. Ha ez megvan, tárgytalanná válik az "elõtétellenállás" :gm: , ami khm.. nem jó gondolat, mert azon is hõ termelõdik, de nem a vizet melegíti (mondjuk ha folyamatos csirkekeltetés van, lehet értelme de MekkElek se kockáztat ilyet). A kisebb teljesítményû melegítõspirálnak eleve nagyobb az ellenállása és ezért folyik rajta kisebb áram. Az eddigi költséget mindenképpen érdemes rászánni, ez az alap. (Tehát 32A lomha, éjszakai a bojlerhez, rendes födelés!, dugaljak az óradobozba.) A ház további vezetékezése a szabvány szerint stb. lehet egy következõ meggondolás és költekezés tárgya. Ha olyan helyen van a szekrény, a beleszerelt csatlakozókról lehet alkalmi hosszabbítóval az éppen aktuális frincfrancokat mûködtetni. Persze körültekintõen, de ez evidens.

#579 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 21:34

Hmm.... ez jól hangzik, de nem kell egyéb biztonsági óvintézkedéseket is megtenni hálózat ügyben?
...

Igazából meg kéne kérdezni valami szakembert, de nem olyan villanyszerelõre gondoltam akinek az az érdeke, hogy pont vele veresd szét a házat és közben igényelj 32 Ampert egy 80 lityós bojlernek, hogy az egész összköltsége titászostól benne legyen fél millába. Fõleg ha nyaralóról van szó, akkor az árambõvítés verzió szerintem csak lottómilliomosoknak ajánlott.
Kell legyen valami filléres megoldás áramszerelésileg, hogy ugyanazt a teljesítményt nem egy óra alatt, hanem 3-4 óra alatt küld rá a bojlerre és akkor már elbírja a mostani villanyórád.

#580 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 22:05

Most látom, hogy tele van a net 1,8 kw bojlerekkel.
Namost ezt bírnia kellene mindenféle bõvítés nélkül. 8 Amperrel éjszaka, tehát még maradni kéne 2 ampernek tévézni meg számítógépezni, hogy a nyaralóból is tudj írni a paci fórumra. :)
Vagyis komolyan érdekelne milyen bojlert vettél, mert lehet jobban jársz ha gyorsan becseréled egy 1,8 kw-osra. :)

#581 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 22:07

Jut eszembe... Olyan sok rémhírt hallottam már bojlerekben pangó kórokozókról. Vajon a víztartályokat hogyan lehet ezektõl mentesíteni? Építsen be az ember lánya valami víztisztító ketyerét a bojler elé a rendszerbe? Vagy túlaggódom? :o :D

A melegvízrendszer pangó vizében jellemzõen a legionellák telepednek meg és szaporodnak. Megeheted, megihatod õket, de belélegezve halálosak lehetnek. Szaporodási hõmérsékletük kb 30-40 °C, fagyáspont alatt is túlélnek, de 60°C fölött egy órán belül kidöglenek, 70 °C fölött azonnal. A szaporodási ciklusuk olyan, hogy ha kb hetente "megfõzöd" õket, akkor ártalmatlanok. Otthon tehát nem jelentenek gondot, mert rendszeresen kiöblítõdik a rendszer, nincs számukra alkalmas pangó víz. Nyaralóban, ha biztosra akarsz menni, akkor az elsõ zuhanyzás elõtt alaposan kiengeded a vizet (átmosódjon a rendszer) illetve a melegvizes csappal is adsz nekik. És közben nem szipákolod a levegõt a zuhanyzó környékén.
(Ha meg nagyon paranoiás vagy, akkor utolsó zuhanyzás után a lehût bojler vizét is kiengeded és hideggel átöblíted, hogy ne is legyen nekik 30°C-os bölcsõjük. Soha nem hallottam, hogy valaki ezt csinálta volna, most találtam ki, szerintem a gondolatmenet elvileg helyes :D.)
Egyéb szõrû/tisztító berendezés csak lehúzás, ilyen az üzemeknek kell.

#582 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 9. - 22:30

NNa. Azt írják, hogy 32A -ig díjtalan maga az igény, viszont a szakértésnak van díja: Az eljárás is
Itt van pl.

Végülis a szolgáltatónak érdeke, hogy minél több áramot adjon el, ezért igyekszik biztosítani a lehetõséget, ám nem kell feltétlenül csúcsrajárni :D .
Viszont, ha adódik valami heggelés, vagy egy rendesebb flex, kompresszor, vagy Bokornál nem szentségtörés egy elektromos kemence, akkor ne kelljen agregátor.

És igen, ha csak a bojler miatt van problema, valószínûleg elég a 16A -re váltás is, ami feltehetõen nem jár más szereléssel sem...

(Ha mindenárom lassabban akarjuk felfûteni a bojlert, megoldás lehet egy inverteres elõtét, vagy egy 230/115-ös trafó, megfelelõ mérettel. (én nem ezt választanám:)).

#583 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 7:37

A 32A-t mindenképpen igényeld meg, még mielõtt meggondolja magát a villanyszolgáltató. Nem tudom most mi a vonatkozó, de nehogy kitaláljon hálózatfejlesztéshez hozzájárulást, mert az se kis tétel.
A bojler üzemeltetéséhez pedig az "éjszakai" kedvezõbb tarifájú, igazából a csúcsidõn kívül idõszakosan kapcsolt villany kell, persze ehhez külön kismegszakító és mérõ lesz a bojlerhez, csak neki megszakítás nélküli vezetékkel bekötve.

Ha ez megvan, tárgytalanná válik az "elõtétellenállás" :gm: , ami khm.. nem jó gondolat, mert azon is hõ termelõdik, de nem a vizet melegíti (mondjuk ha folyamatos csirkekeltetés van, lehet értelme de MekkElek se kockáztat ilyet). A kisebb teljesítményû melegítõspirálnak eleve nagyobb az ellenállása és ezért folyik rajta kisebb áram.

Az eddigi költséget mindenképpen érdemes rászánni, ez az alap. (Tehát 32A lomha, éjszakai a bojlerhez, rendes födelés!, dugaljak az óradobozba.) A ház további vezetékezése a szabvány szerint stb. lehet egy következõ meggondolás és költekezés tárgya. Ha olyan helyen van a szekrény, a beleszerelt csatlakozókról lehet alkalmi hosszabbítóval az éppen aktuális frincfrancokat mûködtetni. Persze körültekintõen, de ez evidens.

Én most érdeklõdtem meg Szegeden az éjszakai mérõ költségeit. Mivel a jelen villanyóra szekrénybe nem fér be (egy kb. 15x40 centis talpra szerelnék fel) ezért új vilanyóra szekrény kellene. Ráadásul az utca frontra, mert újat már máshova nem engedélyeznek. Mindezért csak a szolgáltatónak 120 000.-et kellene fizetni. Plusz a villanyszerelõ költsége a villanyórától a jelen rendszerig történõ kiépítésért. Szerény számításom szerint az egész beruházás 6-8 év alatt térülne meg. Úgyhogy valószínû marad a bojlerem nappalin, még ha drága is. A vicces a dologban, hogy ismerõsömnek Békéscsabán, ahol szintén a DÉMÁSZ szolgáltat, felraktak volna egy pót szekrényt a meglévõ mellé az éjszakai mérõnek.

#584 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 8:24

Most látom, hogy tele van a net 1,8 kw bojlerekkel.
Namost ezt bírnia kellene mindenféle bõvítés nélkül. 8 Amperrel éjszaka, tehát még maradni kéne 2 ampernek tévézni meg számítógépezni, hogy a nyaralóból is tudj írni a paci fórumra. :)
Vagyis komolyan érdekelne milyen bojlert vettél, mert lehet jobban jársz ha gyorsan becseréled egy 1,8 kw-osra. :)

Ilyet vettem. :) Ez jó?

Békéscsabán, ahol szintén a DÉMÁSZ szolgáltat, felraktak volna egy pót szekrényt a meglévõ mellé az éjszakai mérõnek.

Az éjszakai mérõ az csak egy újabb kismegszakító vajon, vagy egy másik villanyóra? Nekem az eon azt mondta, hogy csak kismegszakítókat raknak be és feléjük teljesen ingyenes a történet, a költségeket a választott regisztrált szerelõnek kell kifizetni.

#585 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 8:38

A melegvízrendszer pangó vizében jellemzõen a legionellák telepednek meg és szaporodnak. Megeheted, megihatod õket, de belélegezve halálosak lehetnek. Szaporodási hõmérsékletük kb 30-40 °C, fagyáspont alatt is túlélnek, de 60°C fölött egy órán belül kidöglenek, 70 °C fölött azonnal. A szaporodási ciklusuk olyan, hogy ha kb hetente "megfõzöd" õket, akkor ártalmatlanok. Otthon tehát nem jelentenek gondot, mert rendszeresen kiöblítõdik a rendszer, nincs számukra alkalmas pangó víz. Nyaralóban, ha biztosra akarsz menni, akkor az elsõ zuhanyzás elõtt alaposan kiengeded a vizet (átmosódjon a rendszer) illetve a melegvizes csappal is adsz nekik. És közben nem szipákolod a levegõt a zuhanyzó környékén.
(Ha meg nagyon paranoiás vagy, akkor utolsó zuhanyzás után a lehût bojler vizét is kiengeded és hideggel átöblíted, hogy ne is legyen nekik 30°C-os bölcsõjük. Soha nem hallottam, hogy valaki ezt csinálta volna, most találtam ki, szerintem a gondolatmenet elvileg helyes :D.)
Egyéb szõrû/tisztító berendezés csak lehúzás, ilyen az üzemeknek kell.

Köszönöm a választ! Tulajdonképpen ez nem egészen paranoia a részemrõl, történt ugyanis, hogy két évvel ezelõtt az anyukám elment a Horvátokhoz nyaralni. Elõszezon lévén õ volt az appartman elsõ nyaraló lakója.
Négy napon belül súlyos légzési nehézségekkel kûzdött, úh. mire hazaért, már nem mertem éjszakára egyedül hagyni az otthonában, így bevittem a János Kórházba egyenesen. És milyen jól tettem!... :rolleyes:
21 napig volt a tüdõintenzíven. Egy hét volt, mire kiderítették, hogy mi a fene baja van és végre elkezdték szakszerûen kezelni. De sajnos nem csak a tüdejét támadta meg a legionella, hanem az agyát és a szívét is. Kétszer kellett kiütni az elsõ négy napban és 41fokos lázzal feküdt ott jó ideig. Nagyon durva volt... :( :huh: Majdnem meghalt szegény. Azóta is rendszeresen kell jelentkeznie felülvizsgálatra, mert állítólag bármikor újraéledhet a szervezetben ez a genyaság.
És mindezt nagy valószínûséggel egy állott vízû bojlertõl. Szóval nem árt az óvatosság szerintem! Sajnos tapasztalatból mondom.

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 10. - 8:58.

#586 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:10

Az éjszakai mérõ az csak egy újabb kismegszakító vajon, vagy egy másik villanyóra? Nekem az eon azt mondta, hogy csak kismegszakítókat raknak be és feléjük teljesen ingyenes a történet, a költségeket a választott regisztrált szerelõnek kell kifizetni.

1800W/230V=7,83A, így a 10A-es elviszi, ha más nem megy mellette. Egy idõkapcsolót be lehet építeni, hogy mondjuk éjjel mûködjön a bojler, így nappal lehet mikrózni, vagy akármi.
Az éjszakai külön órát is jelent, kérdés, hogy nyaralóövezetben, vagy nemtom milyen besorolás alá esik a terület, van-e ilyen lehetõség.

#587 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:22

Nem akarnék én semmi exrát, csak, hogy az alap háztartási gépek problémamentesen használhatóak legyenek, a teraszt le lehessen mosni, mondjuk egy nagy nyomású vizesgéppel, amelyiken 230-as csatlakozó van és lehessen fúrni-faragni kisgépekkel a mûhelyben=istállóbban. Ilyesmi. A tûzhely nem elektronyos.
...
Miért, miért..., hámmer egy HP vagyok. :D Nekem az a gázbojler, amin átfolyik a víz. Fel sem merült bennem, hogy lehet másmilyen is. A mi gázbojlerünk egy palackról üzemel. Van olyan tárolósban is, ami gázpalackkal mûxik?
Mi nem vagyunk rajta a vízhálózaton, mert semmi értelme nem volt behozni drága pénzért a jó xar vasban tömény, vörösiszapot. Inkább a saját kútból húzza fel a vizet a hidrofór. Abban legalább "csak" a nitrátok és nitritek hemzsegnek. :gm:
...
És miképp lehetne bármilyen tartályt beiktatni a gázzal mûködõ rendszerbe? Az tiszta sor, hogy a padláson el lehetne helyezni, ha a födém elbírja.

Akkor érdemes bõvítened, szerintem keress egy szerelõt, aki csak annyit csinál, hogy felrak egy sínt pár kismegszakítóval, beköti a földelést, meg ami oda kell. Egy 10A-esre ráköti a meglévõ hálózatot, egy másik 10-esre a bojlert, és annyi. Ad egy igazolást az áramszolgáltatónak, hogy köthetik a 32A-t. A maradék kismegszakítókra meg késõbb lehet kötni mást. De ha átnézi a meglévõ drótokat, lehet, hogy a kismegszakítót is le lehet cserélni 16-osra. A bojlert az órától úgyis megszakítás nélkül kell bekötni, nem tudom minek kéne másik doboz.

Tárolós gázbojlernél is biztos van palackos, nem ismerem nagyon õket, elvileg csak egy pici szelep a különbség.

A tartályt úgy gondoltam, hogy egy szifonos megoldással töltené a hidrofor, mint a klotyótartályt. Ha már 1,5 méterrel feljebb van, elég víznyomást ad a gravitáció, tehát lehet nyitott a rendszer.
Vagy majdnem nyitott, amikor íreknél voltam, nekem beledöglött egy egér, mint késõbb kiderült.. Csak onnan vettem észre, hogy alig akart folyni a víz, beleszorultak a darabjai a csõbe. Aztán kértem egy kompresszort, kipucoltam a csöveket, kisikáltam a tartályt, és jó volt belegondolni, hogy egy egértetemen átfolyó vízben mostam fogat napokig... :D

#588 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:40

Másik villanyóra. A villanyszerelõ hozott nekem egy bazi mûanyag talpat próbának, amire ezt az új mérõt szerelné a szolgáltató. Erre írtam, hogy kb 15 x 40 centis, úgyhogy bazi nagynak kellene lennie a régi villanyóra szekrénynek, hogy ez még plusszban bele férjen.

#589 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:41

A tartályt úgy gondoltam, hogy egy szifonos megoldással töltené a hidrofor, mint a klotyótartályt. Ha már 1,5 méterrel feljebb van, elég víznyomást ad a gravitáció, tehát lehet nyitott a rendszer.
Vagy majdnem nyitott, amikor íreknél voltam, nekem beledöglött egy egér, mint késõbb kiderült.. Csak onnan vettem észre, hogy alig akart folyni a víz, beleszorultak a darabjai a csõbe. Aztán kértem egy kompresszort, kipucoltam a csöveket, kisikáltam a tartályt, és jó volt belegondolni, hogy egy egértetemen átfolyó vízben mostam fogat napokig... :D

Uhh... Hát ez az! Nálunk is úgy kezdõdik minden, hogy irány a kút, megnézni mit tudunk kihorgászni belõle, aztán jöhet a klórmész...
Ezzel együtt már nem reszkírozok egy fogmosást sem a kútvízzel. :nem:
Fõzésre és fogmosásra rendszeresítettrünk egy üvegballont a konyha sarkában, ahová az utcai nyomós kútról hordjuk a vizet. Vagy palackos víz...

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 10. - 9:44.

#590 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:42

Nekünk szereltek be szûrõt, de nem a bacik ellen. Az egész házat átcsövezték, és a régi vezeték rendszerre tekintettel, meg a lehetõség miatt hogy hidroforosok lehetünk, a dugító akármik miatt lett berakva. Ezt minden szerelõ ajánlotta, kivétel nélkül.

#591 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:43

És egy ilyen szûrõ beépítése mennyibe kerül, ha megkérdezhetem? :) Csak mechanikusan szûr, vagy a kórokozókat is lehalássza?

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 10. - 9:47.

#592 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 9:55

Másik villanyóra. A villanyszerelõ hozott nekem egy bazi mûanyag talpat próbának, amire ezt az új mérõt szerelné a szolgáltató. Erre írtam, hogy kb 15 x 40 centis, úgyhogy bazi nagynak kellene lennie a régi villanyóra szekrénynek, hogy ez még plusszban bele férjen.

Értem. Köszönöm a felvilágosítást! :)
Hmm... Tehát ha az ember még a jövõben bármikor éjszakai áramot is szeretne, akkor érdemes bazi nagy villanyóraszekrényt kérni eleve, hogy beleférhessen a késõbbiekben egy éjszakai mérõóra is? Persze csak akkor, ha most kötelezõen lecseréltetik velem valami szabványosra a dobozt is.
Viszont a nagyobb dobozok, meglehetõsen drágák... Ezen még törpölök egy sort...

#593 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 10:13

Mint korábban valaki írta, a vízkõ szintén elég jelentõs tényezõ, bár gondolom régiónként változik. Nekem nem rég verte le a három éves Hajdú bojlerem a kismegszakítót. Kiderült, hogy a fûtõszála adta be a kulcsot. Szétszedés után negyed vödör vízkövet szedtem le róla. Mindezt nem egész három évesen, vezetékes vízrõl üzemeltetve. Nem nagy tétel, csak kellemetlen.

#594 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 10:22

Sajnos, én eltávolodtam ezektõl a dolgoktól, nem tudok állást foglalni, fõleg nem EON területre. Bokor elsõ beírására akartam volna válaszolni, hogy alighanem egy drága mérõszekrény dobja meg az árját a dolognak, de ez késõbb alighanem kiderült. Meglepve láttam, hogy míg 15 éve az volt a koncepció, hogy egyre kisebb fûtõbetéteket raknak bele, ma meg már nem. Azért 10 A-es automata mellett az 1,8 kW-os, az nem sok nevetni való rést hagy. Ott már igen bosszús tud lenni az ember, ha elábrándozva valamit bedug, oszt töksötét lesz (hmmm, ez a társkeresõsben is jól hangzana...). Nagy nyomású vizesgép? Fúrás-faragás? Szerintem max a WC-ben egy hatvanas izzó, meg egy mobiltöltõ. :) Kisebb teljesítménnyel járatni a bolllert, szerintem úgy lehetne legegyszerûbben, hogy a fûtõbetétet kicserélni, ha van kisebb (ez is nyilván haveri alapon se kevesebb egy tizesnél, valamint nyüszõs dolog nagyobbra cserélni, ha másképp alakul, stb). Aztán még lehetne - ha volna, de nem tudom, hogy van-e - elektronikus fényerõszabályozóval, vagy végsõ esetben egy diódával. Ezekhez is mind szakember kellene. Igen fura, hogy ügyintézõ azt mondja, nem kell külön mérõ az éjszakaihoz... hacsak esetleg EON-nál ilyen esetekben nem kéttarifásra cserélik. Ki tudja manapság. Esti, marhára elkented a szám szélét, mert én sosem tartottam 70 fokos hõmérsékletet, mondván, hogy a vízkõ... Bocs, ha valamit elnéztem itt feljebb, de igen termékeny volt a gárda, eszembe is jutott egyik kollégám mondása, miszerint a biciklitároló engedélyezési tervén hetekig vitatkoznak, míg az atomerõmûvé átmegy 5 perc alatt. :D

#595 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 10:34

Én azért szeretek ide járni, mert igenis hetekig elpolemizálunk egy probléma felett. :D Több szem többet lát... Elõre és utólag is köszönök minden hozzászólást! Számomra sokminden ebbõl az eszmecserébõl derül ki, úgyhogy csak bátran osszátok meg velem gondolataitokat! :)

Edited by Bokorugró, 2011 augusztus 10. - 10:36.

#596 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 10:57

És egy ilyen szûrõ beépítése mennyibe kerül, ha megkérdezhetem? :) Csak mechanikusan szûr, vagy a kórokozókat is lehalássza?

Elõször egy mûanyag házas szûrõt kaptunk, aminek a csavarja megadta magát egy év után, és kettétört. Most egy kisebbet hoztak, ez 12 000 ezer körül mozog, beszereléssel egy huszas volt. De az én életemben a szûrõt nem kell benne cserélni az tuti bizonygatta. Elolvasom a papírját ha megtalálom, mert a többit sajnos nem tudom. De jó lenne, ha bacit is szûrne kicsit.

Nekem is lenne kérdésem. A zuhanyunkat csempével rakattuk ki, nincs zuhanytálca. Ezt a négyzet alakú zuhanylábat körbe nem szigetelték le semmivel. Még fugát sem kapott. Mi ezt nem vettük észre, csak mikor már a ház oldala kezdett vizesedni kívülrõl. Õszintén nem is gondoltam hogy ekkora trehány munkát is lehet végezni. Na most azóta háromszor szigetelték ilyen átlátszó gumiszerû valamivel, amit háromszor szépen x idõ után körben sikeresen le is szedtem, totál penésszel alatta. Kérdésem kérésem az lenne, a zuhany ami már használatban van, ergó vizes már a közökben, szigetelhetõ-e még valami extra erõs akármivel. A fûtéscsövek a padozat alatt tekerve vannak, ergó padlófûtés féle van alulról, bár most nem kapcsolnám be, de lehet télen jobban kiszáradna kicsit. Ha lehetséges azért minél hamarább pontot tennénk a végére, mert látható, a "mester" szarik a fejünkre, és duzzogva ugyanazt a gumi szerû akármit fogja benyomkodni az idõk végeztéig. Van ötlet? Én már arra is gondoltam, veszek zuhanytálcát és berakatom azt ha minden kötél szakad.

Most olvasom az éjszakait. Nekünk is külön mérõnk van, nem képzelném el, hogy hogy tudnák kiszámolni akkor mikor mennyi a fogyasztás. Bár már nem használjuk, a szerelõ azt mondta ne szereltessük le, soha nem lehet tudni.

#597 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 11:13

Először egy műanyag házas szűrőt kaptunk, aminek a csavarja megadta magát egy év után, és kettétört. Most egy kisebbet hoztak, ez 12 000 ezer körül mozog, beszereléssel egy huszas volt. De az én életemben a szűrőt nem kell benne cserélni az tuti bizonygatta. Elolvasom a papírját ha megtalálom, mert a többit sajnos nem tudom. De jó lenne, ha bacit is szűrne kicsit.

Ez nem így működik sajnos.. A sima szűrőben inkább még több baci tud megtelepedni a kis rostok között. Szerves anyag szűrésre valami ozmózis elvű szűrő lehet jó, vagy aktív szenes, de ezeknek kicsi az élettartama. Vagypedig UV lámpával működő, de ez átfolyós rendszerben nem tudom mennyire lehet hatékony. Épp most van itt teszkóban ilyen UV szűrő cucc óccsítva, de ezt nem hiszem, hogy elég lenne csak bekötni a csőre és kész. Kell az UV-nek egy kis idő, mire szétpusztítja a bacik dns-ét.
Ha van puffertartály, abba viszont lehet, hogy érdemes belelógatni egy UV csövet.

#598 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 11:21

No, volna még egy szempont. A pénc kérdése - mármint az üzemeltetésé. Azért az vagy számít, vagy nem (az éjszakai vagy nem éjszakaira gondolok). Ha évi kétszer fûtöd fel, akkor mindegy, de azért sokat nappali áron hõt fejlesztetni, az savanya orcákkat szokott jelenteni az álmoskönyv szerint.

Mint korábban valaki írta, a vízkõ szintén elég jelentõs tényezõ, bár gondolom régiónként változik. Nekem nem rég verte le a három éves Hajdú bojlerem a kismegszakítót. Kiderült, hogy a fûtõszála adta be a kulcsot. Szétszedés után negyed vödör vízkövet szedtem le róla. Mindezt nem egész három évesen, vezetékes vízrõl üzemeltetve. Nem nagy tétel, csak kellemetlen.

Érden is úgy járna legjobban az ember, ha három-négy évente akkor vízkõtlenítené, amikor még nem okoz nagyobb bajt. Fél vödör nálunk így kijön, pedig 40 és 50 között van valahol a hõmérséklet.

#599 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 11:54

Az én havi villanyszámlám 18 580.-. Lakóház, nem nyaraló. Tegyük fel, hogy annak a felét a villany boiler (150 literes) fogyasztása teszi ki, ami durván 9 000.-. Tudtommal az éjszakai áram kb felébe kerül a nappalinak, tehát ha éjszakairól menne a boiler, akkor 4.500.- lenne a megtakarítás havonta. Ez éves szinten 54 000.- Az éjszakai mérő kiépítése szolgáltatónak fizetendő + mesternek fizetendő kb 170 000.- Így cirka négy év alatt térülne meg a beruházás. Mindenképpen mérlegelés kérdése.

Edited by furiosojr., 2011 augusztus 10. - 12:06.

#600 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 augusztus 10. - 12:15

...

Mivel 1800 wattos, szerintem ezt simán vinni kellene éjszaka a cuccnak, és még marad kb 450-500 watt helyed éjszakai egyebeket üzemeltetni. :)