Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#521 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 15. - 22:41

Én gyakorlatilag semennyit, így eléggé le fogom húzni a csoportátlagot... :(

#522 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 16. - 15:07

Most olvastam Bakay Kornél Kik vagyunk? Honnan jöttünk? c. könyvét. Rögtön a boríton egy feltehetõleg kazah kisló felnyergelve. A nyerget nézegetve a már-már túl magas elsõ kápának hátrányát sokat látok, míg elõnyét egyet sikerült kisilabizálnom, mégpedig azt, hogy kiválóan támasztja a csípõt ha felállunk a kengyelbe!! Vélhetõen õk állva nyilaznak(tak), a többi harci eszköz is könnyebben használható kikönnyítve. Én egyenlõre kiülöm a lovam, mivel még nem teljesen azonosult íjászló mivoltával, érthetõen szeretném a kiugrásokat, ritmusváltásokat ép börrel megúszni. Ha tanultabb lesz egészen biztosan kikönnyítve próbálok boldogulni. Még egy gondolat: Lámpás barátomnál, vele és Denivel próbáltunk két íjásznyerget, amelyek fõ hibája volt, hogy teljes testsúllyal beletehénkedve a nyergek leginkább hátul feküdtek fel - ezzel nem kicsit nyomva - a lovakon. Így a lovak még nyugtalanabbul viselkedtek. Most akkor : a nyergek voltak rosszak, a nyergek nem illetek a lovakra, mi hibáztunk mindannyiszor vagy csak ki kellett volna könnyíteni, hátha a más súlypont miatt felfeküdtek volna rendesen?

#523 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 16. - 22:41

Annak a könyvnek a borítóján egy mongol nyereg van. félrevezetõ amúgy, mert az egy nagyon kicsi nyereg, a kápák nem olyan rettentõen magasak, csak a nyereghez képest. A mongolok viszonylag gyakran könnyítenek, de olyan rövid kengyelben lovagolnak, hogy ilyenkor a kápákhoz nem sok közük van. A kazakok meg egyszerûen nem hajlandóak kikönnyíteni. Megátalkodott egy népség! :)

#524 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 16. - 23:02

Egyszer volt szerencsém végighallgatni Bakay Kornél egy elõadását élõben, ami az alábbi címet viselte: "A keleti lovasnépek hadmûvészete". Meg kell mondjam igen elgondolkodtatóan beszélt, és igen szépen, bár némi fenntartásom természetesen, mint mindenki mással vele szemben is maradt, de én már csak ilyen hitetlenkedõ típus vagyok. :) Az elõadásról egyébként készült egy teljes felvétel, de az igazán érdekes részek lemaradtak róla, hisz azok már az elõadás után voltak, amikor is a professzeor Úrral és a többi témában járatasabb, járatlanabb érdeklõdõvel belefolytunk néhány mind máig homályt fedõ problémába a lovas harcmodor bizonyos részei kapcsán. A legjobb az volt, hogy ezek a beszélgetések nem voltak egyoldalúak, hisz több oldal érvei is elhangoztak. Magyarul nem csak az elõadás kedvéért volt érdemes elmenni.

#525 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 12:47

Barefoot!Had kérdezzem meg a véleményedet: a nyergen látható veretek mi célt szolgálnak (már ha szolgálnak egyáltalán)?

#526 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 18:07

Tudom, hogy nem tõlem kérdezted, de szerintem biz. veretek(kápán) díszítésül szolgálnak(nameg tulajdonosának jómódját villogtatását) mások védelmi céllal vannak a nyergen(védik a szíjakat pl.). Nekünk is vannak huculjaink, és nekem a legkényelmesebb szõrén lovaglásom pont huculon volt. Huculok közt is vannak kényelmesek, meg nagyon rázósak is. Nem fajtafüggõ szerintem. Kelemen Zsolt könyvében az volt a legaranyosabb, amikor a rovásírást "képesítette". A sas dolog még elment (bár szerinte éppúgy lehetett vércse, sólyom, turul, satöbbi, a sas annyira nem volt szent madárr, mindegy) A "hun" felirat viszont igazán nevetséges volt. "ha férrefordítod a képet, és bekarikázod, egy arcot láthatsz.." A szomorú száj még oké, tényleg látszik. A bajusz is, de a pisze orr, elég érdekes, és a két bevert szem... Hát... küklopsznak elmegy. Én nem láttam benne a fejet. Biztos gyenge a képzelõerõm. Aztán a folyó, meg társai végképp erõltetettek voltak. Az a rész nem tetszett.A többi se nagyon, de az már más kérdés. Az öv dolog. hogy t.i. +/-csikósövet hordtak a magyarok.. merthogy a sima öv ennyimindent nem bír el. És a mai kengyelszíjak? Azok esetenként egy ember súlyát is elbírják..évekig.. Na persze a kengyelszíjat nem a hasabõrébõl készítik.. És ha még olyat is hodtak, miért tettek rá akkor ilyen "pici" vereteket?És a bõrpáncél? Szerintem azt se nagyon hordtak. Mi próbáltunk átlõni bõrpáncélt. Olyat is amit Kassai gyárt, meg vastagabbat is. Sikerült. (biztos rosszul készítettül el...) És ha hordtak, miért nem díszítették, mint minden másukat? És ráadásul büszke arra, hogy hogyan szerezte! Hogy rendeltek tõle, és nem vették át, így lett a bõrpáncélja. (sarkítás következik:) ha egy nergesmester Kassai is ír érdekes dolgokat a könyvében, de azok elfogadhatók szerintem. Egy kis mesével körítve, de nagyon korrektül leírt egy csomó dolgot. Mondjuk akkor még azt írta, hogy 16mp-nél lassabban vágtató ló szánalmas, mire már 18 mp. a szintidõ, (de ez szerintem is lényegtetlen)

#527 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 21:07

A könyvében nekem annyi nem tetszik (amit az elején mondjuk meg is mondott), hogy ne úgy olvassuk a könyvet, hogy számítunk valamire, ami úgy lesz benne - mert például mikor a tarsolyokról ír, hogy lehet, hogy nem is erre használták õket, amire manapság, meg mikor az övrõl ír, hogy azt hogyan használták, hogy a "tudomány mai állása szerinti" elképzelés nem is úgy van, ahogy. Hanem, egy centivel máshogy -- ez picit (szerintem) felesleges szõrszálhasogatás, mindjuk érdekesnek érdekes fejtegetés, az biztos. (Ja csak a fejezet végére kiderül, hogy azért némi ogazság van ám a sok éve vallott elképzelésekben, hogy azt az övet mégis valahogy úgy használták... :D). Ettõl függetlenül nagyon szimpatikus egy ember Kelemen Zsolt és õt se nézem le a könyvében írtak miatt, úgyanúgy, mint Kassai Lajost sem --- épp ellenkezõleg van.Mivel rokonaim Szentendrén laknak, ezért szándékom meglátogatni õt a Szentendrei-szigeten idén nyáron, bár Kelemen Zsolt azért nem teljesen a lovasíjászattal foglalkozik, de érdekel az õ tevékenysége is. Meg a Kassai nyílt napokra is néha-néha ki fogok nézni, fõleg most tavasszal. Akár "fórumos-találkozó" is lehetne ott, az a hely a lovasíjászat "központja" :). A tarsolyokról jut eszembe, nektek miféle lovasíjász felszerelésetek van? (az íjon kívül :)). Gondolok kaftánra, ilyesmikre.A veretek nem arra voltak valók, hogy a katonák -akaratuk ellenére is- kikönnyítsenek? Batu kán egyik izgi reformja :)

#528 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 22:12

Huh, a veretrõl ez egy elég meredek ötlet, még sose hallottam - persze aztán lehet, hogy valaki ezt is bebizonyítja... :dev:Kíváncsi lennék, melyik harcos lenne hajlandó így hadba vonulni. Na meg azért az emberi izomzat egy bizonyos határon túl már nem éppen úgy mûködik, ahogy azt szeretnénk. Na meg épp ahhoz kell akarat, hogy kikönnyítsen, aztán mikor ezt már nem bírja, lehet ott szögesdrót is, akkor sem fogja tudni megtartani magát...A Kelemen-könyvben lévõ mongol nyeregbe azért én nem biztos hogy olyan szívesen ülnék. Ezt a formát tényleg nem értem.Könnyítés - nem könnyítés kapcsán abban igazat adok neki (K. Zs.), hogy könnyítve sokkal nagyobb a lovas mozgástere - és én simán el tudom képzelni, hogy a harcos akkor könnyített, amikor arra szüksége volt. Persze nem a díjugratásnál vagy a galoppon látható könnyítésre gondolok.Azt hiszem, már írtam és mutattam egyszer azt a képet, ami László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról c. könyvében látható: a hátrafelé lövõ lovas teljesen a nyeregben ül és a lába elõrefelé, mereven nyújtva van. Nem tudom, hogy ezt a pózt mire alapozta L. Gy., nem látom értelmét, és kissé kivitelezhetetlennek tartom. Mi a véleményetek errõl?Felszerelés... Én még csak álmodom ilyesmirõl. Még vesszõim sincsenek. Ha minden igaz, akkor kaftánom nemsokára készül majd. Csizma: távolabbi cél. Süveg szintén, bár az talán hamarabb lesz. A veretes övön vívódom, mert elvileg nõknek nem szabad, gyakorlatilag harcos lennék vagy miféle. Tarsoly szintúgy. Nem akarok vásári majmot csinálni magamból, gondolatban is a hitelességre szeretnék törekedni, de azért motoszkál a kisördög odabent...Szóval én elég szegényes vagyok ilyen téren... (na meg tudás terén is).

#529 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 22:32

NohátakkorPosted ImageA kis veretek a nyeregdeszkákon a vérszíjakat rögzítik. A nagy veretek a talpak hátulján azt hiszem a farmatring felerõsítésére szolgáló hurkot rögzítik. Az ülésen lévõ négy veret voltaképpen gomb, ami az üléspárnát fogja le. Pontosan ilyen elrendezésben voltak gombok régi magyar és török nyergeken is, és sok ázsiai nyeregnél találkozni ezzel. A mai mongol bordzsigin nyereg olyan pici, hogy szinte kitölti az ülést a négy gomb, fõleg dísznyergeken. Egy mongol legenda szerint ezeket a nagy vereteket Dzsingisz kán rendelkezése szerint rakták az ülésre, azért hogy a harcosok álljanak a nyeregben. A mongolok persze mindent Dzsingiszre vezetnek vissza :) Az elsõ és hátsó kápán lévõ fémpánt pedig a kápák élét védi, erõsíti.Ami a nyergek fekvését illeti. A nyerget alapvetõen ülésre találták ki, ha pusztán a leüléstõl bevési magát a nyereg a ló hátába, akkor az egy használhatatlan nyereg. A legjobb nyeregben is lehet olyan szarul ülni, hogy a nyomás egyenetlen legyen a talpak alatt, és ez hosszú távon a ló feltöréséhez vezethet, de ha a hatás rövid távon is látható, egy jó ülés mellett is, akkor az a nyereg hibája (esetleg a nyergelésé). Jó nyereg a lemélyebb pontba ültet, és ez a pont a nyereg közepétõl épp csak egy kicsit van hátrébb. Olyan nyeregnél, amiben a mozgékonyság, az alkalmankénti vagy épp folyamatos kikönnyítés a cél, ott a kengyelnek is csak annyival kell a középtõl elõre esnie, amennyire a legmélyebb pont hátrébb esik. A legtöbb ázsiai nyeregnél ez így is van, sõt a régi magyar nyergeknél is így volt. (Az angol nyeregnél pl nem így van, ezért aztán ott amikor a lovas kikönnyít, az egész súlya az elsõ kápára nehezedik, ezáltal a lovas helyzete könnyebb lehet, de a lóé biztosan nem, viszont ha hátrébb tennék a kengyelt, akkor ugrás után átbuknának a ló nyakán, ha nem elég erõs a tárdtámasz.) Jól szerkesztett nyeregben tehát nem szabadna túl nagy különbségnek lenni a súlyeloszlásban a könnyítés és az ülés között. Ennek illusztrálására be kell linkeljek egy tibeti nyerget, mert ezen jól látszik, egyébként meg egy szép darab: ímé! Hiányzik az ülés középsõ része, így jól látszik a nyereg szerkezete, a fa erezetén pedig az, hogy a kápákat ágasból csinálták. Az is látszik, hogy a kengyelek majdnem középen helyezkednek el, pedig lenne hely elõrébb helyezni, tehát ez csak szándékos lehet. Valahol olvastam egy olyan véleményt, hogy a magyar tiszafüredi nyergeknél azért nem tették elõrébb a kengyelt, mert az elõre dõlõ elsõ kápa lábától nem fért elõrébb, ez azonban nem állja meg a helyét, a valóságban legtöbbször lett volna hely elõrébb tenni, ha csak egy kicsivel is, ennél a tibeti nyeregnél pedig egyértelmû a helyzet.Kelemen Zsolt könyvében tényleg vannak megkérdõjelezhetõ részek, viszont nem is lép fel a kizárólagosság igényével, a spekulációi elõtt közli, hogy gondolatébresztõnek szánja. Vannak viszont olyan meglátásai, amiket nehéz vitatni, ilyen pl a páncél viselése is. Tulajdonképp semmi nem szól az ellen, hogy ne hordtak volna valamilyen páncélt. Mellette viszont egy csomó érv szól. Elõször is nem voltak hülyék - csak az megy ingbe-glóriába háborúzni, aki istennek hiszi magát, vagy nincs ki a négy kereke. Másodszor a bizánciak leírták, hogy a gazdagok nem csak magukat, hanem még lovaikat is páncélozták. Harmadszor pedig a páncél viselése teljesen egybevág a nomád népek korabeli gyakorlatával, amit ábrázolások, leletek és írások támasztanak alá. Ezzel szemben elég gyenge kis érv, hogy nem találtak a honfoglalás korából páncélra utaló leletet. Miért is találtak volna? A leletek szinte kizárólag sírokból származnak, ezekben pedig az található meg, amit a halottal eltemettek - úgy tûnik, nem volt szokásban páncélban temetkezni, ami nem meglepõ. Az pedig, hogy a Kassai féle ún. bõrpáncélt át lehet lõni a Kassai saját 35#-os íjával is, nem a páncél ellen szól. Lehet olyan bõrpáncélt is csinálni, amit csak nagyon erõs íjakkal, és/vagy szerencsés lövésekkel lehet átlõni, meg aztán nem csak az íj volt az egyetlen fegyver a nomádok eszköztárában.Dzsamuka válasza Temüdzsin hadbahívására a Mongolok titkos történetébõl:"Felszenteltem zászlómat: Fenn lobog, messzire látszik. Barna bika bõrével Beborított döngõ dobra Hatalmasat ütöttem, Hamar lovamra felültem, Harci zekémet magamra öltöttem, Vashegyû lándzsámat megragadtam, Vadbarackfa-kérges nyilamnakVégin rovást hasítottam, Vívni kész vagyok - induljunk a kaat-merkitekre!Vidd ezt üzenetül. Jó messzire látszó Jakfarkas zászlóm felszenteltem, Ökörbõrrel beborítottÖblös hangú dobomat öklömmel megdöngettem, Hátán fekete csíkosHamar lovamra pattantam, Magamra öltöttem bõrpáncél-ruhámat, Markolatos kardom megmarkoltam, Kézbe kaptam rovásos végû nyilamat: Kész vagyok küzdeni Uradért életre-halálraUdujit-merkitekkel. Ezt mondd meg!"A 90m/16s remek tempó, gyakran alkalmazom - sétalovagláskor :) Lovasíjászatnál rongyoljon a ló ezerrel! Akár én vadászom, akár rám vadásznak, mindenképp okom van a sietésre, nem így van? :)

Edited by Barefoot, 2006 január 17. - 22:39.

#530 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 19. - 14:45

Bare! K. jó srác vagy. Az utolsó gondolatod a legütõsebb. A válaszokat kösz, egypár kérdés azért megmaradt.Megjegyzem én sem az az ember vagyok -idõhiány miatt - aki õszintén állíthatná az alábbiakat, de:MIndig azzal a reménnyel nyitom meg ezt a topic-t, hogy valaki végre arról számol be rajta, hogy 500 oldás után mi a legjobb balzsam a fáradt ujjakra, elpattant az alig egy éves de rohadt sokat használt ideg (most az ideg volt rossz vagy rendjén van ez?), kidöglik a szegény pára a x. vágta után, rongyá lötte a 'célt', stb...Persze tél van, legyek belátó, csak olyan furcsa, hogy párunknak (nekem is) még nincsenek évek mögöttünk íjjal, lóháton bizony gyakorolni kéne, nyomni minél többet, hogy igazán tartalmas kérdésekrõl beszélhessünk. Egy szlovákiai sielés jut eszembe, ahol egy nagyképû magyar tábor a felvonon a legpatentabb felszerelésben mesélte a fekete pályás élményeit, majd elindulva hóeke szerû tartásban sielve a 800 méteres pálya közepén pihenõt vett. Eközben egy nyolc éves forma szlovák kiscsávó két a lábára kötött lécdarabbal + két szõlõkaróval a hóna alatt kétszer rongyolt el mellettük.Ezt a hasonlatot persze senki ne vegye magára, talán magamat ostorozva akartam a véleményemet így kifejezni.Szép napot mindenkinek.

#531 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 19. - 17:23

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 6:47.

#532 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 19. - 17:30

És ezért most Te is gyorsan idemásolod. :dev:Fövenyi, bárcsak ilyen beszámolókat írhatnék... De nekem idén még tavasszal sem jön majd el az aktívabb idõszak, maximum nyár végén. Bárcsak ott tartanánk már! - De hová sietek? :rolleyes:

#533 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 19. - 17:50

(Dumdum, hagyd meg a moderátoroknak a moderátorkodást!)

#534 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 19. - 17:52

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 6:46.

#535 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 20. - 21:06

De jót lovagoltam ma is Éés:Ha minden igaz, jövõ héttõl már tényleg lovasíjász leszek :dev: :ang: :hu: (jó ez csak nekem ilyen nagy öröm, de ha már errõl szól a topic, gondoltam megírom :)) Tanárom mondta, hogy elõször egy fadarabbal fogunk gyakorolni, bal kézben, a jobb kézzel meg a szárat fogjuk (hogy megtanuljuk az egy kézzel való irányítást). A felszereléssel én is hasonlóképp vagyok... Csizmán (nem túl hagyományõrzõ, hanem sima lovascsizma, de szerintem jobb a bakancsnál) és íjon kívül van egy késem és egy "kelevézem", mondjuk inkább kis fejszének, de azért hasonlít ahoz a bizonyos hajítófegyverhez :)

#536 Dia01

Dia01

Csikó

• Fórumtag
  • 1.319 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 21. - 12:29

Csallóközi lovasíjászok

#537 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 21. - 18:16

Örvendetes hír, Kacsa! :) Bár nem tudom, hogy az egy kézzel való irányításhoz minek a bot a kezedbe, de ez már nem az én dolgom... :)

#538 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 21. - 18:24

Szerintem az egy kézzel való irányításhoz ez esetben jogos a bot, hisz egyrészt nem árt, ha van zavaró tényezõ, másrészt éles helyzetben késõbb ott lesz a íj (vagy szabja, vagy kelevéz, vagy hurok, vagy kereszt --> bár ez utóbbi korhûsége erõsen kétséges :D ). Másrészrõl (és ha jó az olvasatom, akkor más esetben) arra is jó lehet egy nagyobbacska bot, hogy a ló reakcióit meg lehessen nézni "olcsón". Tavasszal volt egy hasonló "élményem" egy hasonló tesztnél, ahol a lovat teszteltük, amibõl majdnam nagyon rosszul jöttem ki (így csak az adrenalintartalékaim bánták), de mivel ott nem íj volt a másik kezemben, így asszem nem ide tartozik. A lényeg, hogy nem árt így a lovat is tesztelni, amennyiben az ember még nemtudja nála, hogy mire számíthat.

#539 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 21. - 18:32

Nálunk az a "szabály" van érvényben, hogy ha gáz van, dobd el az íjad (vagy a kelevézt vagy akármi "zavaró tényezõt", ami a kezedben van". Persze biztos nem haszontalan az a bot.

#540 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 21. - 19:25

Hát a bot az íjat imitálja, mondjuk eddig is vágtáztam így, nyakba dobott szárral, lövést imitálva, de mostantól ez már a feladatom lesz.Hál' Istennek relatíve stabilan ülök a lovon, már amennyire a szõrén ülés megengedi az adott lovon :) Eléggé különbözõek nálunk a lovak (épp ezért izgi is mionden edzés), de alapvetõen mindegyikük nagyon jó ló, de hát mindenkinél kialakul, hogy melyikükön ül szívesebben, melyikükön kevésbé. Fél éve járok oda, körülbelül a Kassainál is ennyi idõ, mire a lovasból íjász, lovasíjász (ja bocs nála ezt még íjász-lovasnak hívják:))Ma pille-palackra lõttem, ami íjjal eléggé "furcsa", mivel nem túl nagy, de azt figyeltem meg, hogy 7-9 méterrõl (ha nem találtam "véletlenül" el :)), akkor is az üveg 30 centis körzetébe ért a vesszõ (sajnos 2 vesszõmrõl lejött a hegy... egyikrõl meg a nock :mad: ). => Ez arra ösztökél, hogy gyakoroljak (mostantól dobozt is fogok vinni, hogy legyen valami nagyobb célom). Persze az is igaz, hogy az elején tudsz sokat fejlõdni, szóval "addig ütöm a vasat, amíg meleg" alapon... Ezek ilyen kezdeti sikerélmények...

#541 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 22. - 0:13

Nálunk az a "szabály" van érvényben, hogy ha gáz van, dobd el az íjad (vagy a kelevézt vagy akármi "zavaró tényezõt", ami a kezedben van".

Hozzászólás megtekintése

Naja, de én a fennt említett esetben ezt buktam be. Nem sikerült azonnal eldobnom ami a kezemben volt... Pedig próbálkoztam...Az idei sümegi Várjátékokon volt még két érdekes és tanulságos eset. Az egyik arra ad példát, hogy nem lehet teljesen biztonságba helyezni a közönséget (kivéve a látótávon kívûlre tesszük õket...), ugyanis az egyik lövés a már benn lévõ vesszõkrõl kipattant, és (szerencsére nockal elõre) berepült a közönség közé. Napmost ehhez tudni kell, hogy nem a közönség feleé ment persze a lövészet...A másik érdekes eset kelevésznél volt ami ugyan beleállt a táblába, de elõtte megugrott kicsit a ló, így félig kifordulva állt csak bele a kelevész és ráadásúl a lovas egyensúlya se lett 100%-os, így szó szerit a saját dobása ütötte ki a nyeregbõl. Evvel csak annyit akartam írni, hogy akármennyire is vigyáz az ember, 100%-os biztonság nincs.

#542 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 22. - 10:25

Végül is a sakkozásba is bele lehet halni.(pl a feldühödött ellenfél szembeszúr a futóval, és elvérzel.. :yeah: ).A lovasíjászat, és általában a lovas sportok azért veszélyesek, és veszélyesebbek a többi sportnál, mert itt nem csak rajtad múlik a teljesítmény. Mondjuk egy ralliban ha már van jogsid, nem fordulhat elõ veled az,hogy jobbra kormányzol, és balra sodródsz(kivéve, ha valami eltörik), míg a lovaglásnál lehetsz te a legprofibb lovas, elõállhat olyan helyzet, hogy akkor sem arra megy a ló, amerre te akarod..A lovas sportokban egy másik élõlénnyel kell együtt dolgozni, és ez adja a varázsát szerintem. Az íj eldobását szerintem tudatosan gyakorolni kell(legalább fejben). Nekem egyedül a szabja eldobásával vannak rosz emlékeim, mert az bizony csörömpölt, és még jobban megijedt a paci, de még akkor is az a jobb megoldás..Még egy dolog. Lassan eladósorba kerül nálunk két Jósvafõi tulajdonú kiscsikó. Meg lehet nézni õket nálunk. Lassan egy évesek, két törzskönyvezett pej hucul csõdör csikó.

#543 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 27. - 13:52

Véletlenül sem szeretném közhelyekkel teleszórni a topicot, de az íjazáshoz a valóban megfelelõ lovakat kell használni, mert ha már dobálni kell a felszerelést, vszínüleg a landolást is át kell gondolni.Talán szélesebb körben elterjedhetne ez a sport megfelelõ lovakon. Ma ugye egy új arc a lovardában el sem tudja képzelni, hogy hogyan lehet elengedni a szárat, a kifordult testhelyzetrõl nem is beszélve. Többekkel beszélve a lovasíjászokat kicsit fanatikus, bezsongott embereknek tartják (mondanom sem kell teljesen alaptalanul).Jó vadászatot mindenkinek a hétvégére!

#544 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 15. - 21:45

Egy ismerõsöm eladásra kínál egy 40#-os tradicionális longbow íjat és egy kelevéz-hegyet. E-mail: pongor@freemail.hu vagy pongor@citromail.hu.

#545 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 4. - 20:37

Minden kezdet nehéz... Hát még a lovasíjászat kezdete... :D Rég nem írt senki a topicba, miújság veletek?

#546 Jucuus

Jucuus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.131 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 8. - 19:32

Ismerõsöm kérésére:Eladó egy 40# - os LONGBOW íj, 3db vesszõvel.Ára: 15.000FtÉrdeklõdni lehet telefonon: 20/2019485, vagy emailben a pongor@freemail.hu - n.

#547 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 9. - 11:38

Minden kezdet nehéz... Hát még a lovasíjászat kezdete...  :D Rég nem írt senki a topicba, miújság veletek?

Hozzászólás megtekintése

Egyetértek a kezdet nehézségeinél csak a folytatás nehezebb..........Addig könnyû amig a foöldön lövöldoz az ember gyereke, de aztán.....Sajna nincs mirõl beszámolnom nem fejlõdtem semmit (vettem ugyan két vesszõt)mivel hónapok óta nem löttem. Itt még (bakonyi topic) akkora a hó, hogy nyom nélkül tünnek el a vesszõk, ha jól sikerûl a lövés, legutobb elérte az ideg a ruhám (3 réteg) ujját ettõl a vesszõ egészen más irányt vett és engem is elért az ideg...............Persze azért mentálisan gyúrok, mentálisan már lóról is pontosan lövök!

#548 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 9. - 19:49

Na, én kb fél éve csak egyszer ültem lovon és egyáltalán nem lõttem. Viszont most már nem érdekel se suli, se más hátráltató körülmény (muszáj lazítani kicsit), újra elkezdek edzeni. Holnap megyek életem elsõ 10 db vesszõjéért. :yeah:Így aztán legalább a töltést tudom majd itthon gyakorolni - az viszont baj, hogy még nem olvadt el a hó: a fehér tollak nem épp szerencsések ebben az idõben.A mentális gyúrással kapcsolatban épp ma olvastam egy jó kis történetet:Volt egyszer egy fiatal íjász, aki több íjászversenyt is megnyert. Egy alkalommal hírét vette, hogy létezik egy öreg Zen-mester, aki nagyon ügyesen kezeli az íjat. Bízva saját tudásában és bizonyos felsõbbrendûségi érzéssel versenyre hívta hát az öreg mestert. A fiatal íjász valóban ügyes volt. Elsõ nyilát hajszálpontosan a céltábla közepébe lõtte, második nyilával pedig sikerült az elsõt kettéhasítania.- Szeretném látni, hogy képes vagy-e hasonló teljesítményre. - mondta az öregnek.A mester nem vette elõ az íját. Arra kérte a fiatalembert, kövesse õt a hegyekbe. Kíváncsi lévén, követte hát a mestert, amíg egy mély szakadékhoz értek. A szakadék fölötti egyetlen híd egy kidöntött fatörzs volt. A mester fellépett a bizonytalanul ingó, csúszós fatörzsre, és nyugodtan kisétált a mélység fölé. Kiválasztott egy távoli fát, és nagy biztonsággal küldte célba a nyílvesszõt.- Most te következel - mondta, és könnyedén lelépett a fatörzsrõl.A fiatalember rémülten bámult a szakadékba. Nem tudta rászánni magát, hogy a mélység fölé lépjen. A mester azt mondta:- Jól uralod az íjat, de nem tudsz uralkodni a gondolaton, ami a nyílvesszõt kirepíti.Amikor a történet végét olvastam - és még most is, mikor olvasom - görcsbe rándult a gyomrom. Én sem mernék fellépni arra a fatörzsre...

Edited by smoft, 2006 március 9. - 19:50.

#549 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 7:10

Ez nem ér, nekem tériszonyom van!Csak tavaly ismertem meg egy lovat, akinél el lehet engedni a szárat egész nyugodtan. A földi íjászatot már néhány éve ûzöm, kipróbálnám a lovasat is, de vajon mit szólna a ló gazdája?! :rolleyes: Minden lovasíjásznak saját lova van? Mert ha nem, kíváncsi vagyok, hogyan cserkészi be a lovakat! (Már ha nem Kassaihoz vagy más törzsfõhöz jár edzésre.)

#550 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 20:56

Mondjuk elmegy egy olyan helyre, ahol lovasíjásznak, és az ottani lovakon tanul.Nem csak az a kérdés, hogy mit szólna a ló gazdája, ha a lováról lõnél, hanem az is, hogy maga a LÓ mit szólna hozzá... Azért nem olyan egyszerû ez. A lovasíjász lovakat is fel kell készíteni arra, hogy valaki egy hatalmas izével hadonászik a hátukon, ami néha bizony hangot is ad vagy megüti õket...Megvannak életem elsõ vesszõi és holnap edzés!!! :yeah: :yeah: :yeah: :kir:

#551 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 10. - 20:57

Ja, ma mentálisan edzettem - gerendán mászkáltam meg ugrabugráltam... És tényleg csak hozzáállás kérdése: eszem ágában sem volt leesni. Azért az ilyen tapasztalatokból nagyon sokat lehet tanulni.

#552 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 10:57

Mondjuk elmegy egy olyan helyre, ahol lovasíjásznak, és az ottani lovakon tanul.Nem csak az a kérdés, hogy mit szólna a ló gazdája, ha a lováról lõnél, hanem az is, hogy maga a LÓ mit szólna hozzá... Azért nem olyan egyszerû ez. A lovasíjász lovakat is fel kell készíteni arra, hogy valaki egy hatalmas izével hadonászik a hátukon, ami néha bizony hangot is ad vagy megüti õket...

Akkor nem lesz kipróbálva mégsem a lovasíjászat, mert az országnak ebben a régiójában olyan nincsen. :rolleyes: (Egy magányos harcost leszámítva.)Legközelebb Hortsin Tamásék vannak. De még az is messze van relatíve.Azon a lón amúgy hadonászni azt szoktam, de csak nagy leveles gallyal (rovarok ellen), meg is csapkodom vele, és meg se rezzen, nagyon nyugis. Azért mertem bízni benne, hogy az íjat is meg tudná szokni. Bár szerintem is felelõtlenség lenne önfejûleg kipróbálni. :D

Edited by Repülõrajt, 2006 március 11. - 10:58.

#553 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 11:14

Azon a lón amúgy hadonászni azt szoktam, de csak nagy leveles gallyal (rovarok ellen), meg is csapkodom vele, és meg se rezzen, nagyon nyugis. Azért mertem bízni benne, hogy az íjat is meg tudná szokni. Bár szerintem is felelõtlenség lenne önfejûleg kipróbálni.  :D

Hozzászólás megtekintése

Nem vagyok benne teljesen biztos. Ha ezt tûri, akkor ki lehet próbálni. Fõleg ha van egy viszonylag zárt tér (pálya) ahol megteheted, meg ha nem aggódsz túlzotta az íjadért. Ha nem bírná, akkor ugyanis nem szabad gondolkozni, még mielõtt baj lenne, le kell dobni. Láttam már pár hasonló esetet, az íjnak egyiknél sem esett semmi baja,csak kicsit porosak lettek. Én egyszer azt akartam kipróbálni, hogy a zászlót bírná-e egy ló, de mivel az nem volt kéznél, így maradt a fûvilla... A fenének van hosszú hajam... :D

#554 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 11. - 12:57

Én egyszer azt akartam kipróbálni, hogy a zászlót bírná-e egy ló, de mivel az nem volt kéznél, így maradt a fûvilla... A fenének van hosszú hajam... :D

Hozzászólás megtekintése

Aúú :) Szerintem akármelyik lóval meg lehet szoktatni, hogy lõsz róla, csak idõ kérdése. Ha nem idegbajos angol telivér az illetõ.... :) De talán még velük is menne. Egyéb eszközökkel is meg lehet vele szoktatni.Én is most kértem 10 vesszõt :dev: végre, fa nockos-ak

Edited by Kacsa, 2006 március 11. - 22:43.

#555 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 13:03

Üdv!Hogy ne csak mentálisan eddzek szombaton lõttem 5 db ötös sorozatot (aztán setét lett)Vasárnap maradt a mentális tréning...............Posted ImageEzt nézegettem.................................Hú a lényeget majd elfelejtettem, ÁPRILIS 29-én ÍJÁSZVERSENY Csesznekek a várnál!! Ha tudok lóval megyek!

Edited by RIDERMAN, 2006 március 13. - 13:19.

#556 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 14:37

Hú a lényeget majd elfelejtettem, ÁPRILIS 29-én ÍJÁSZVERSENY Csesznekek a várnál!! Ha tudok lóval megyek!

Hozzászólás megtekintése

Én még idén a gyakorlati részekhez nemigen jutottam el, és ahogy a mai idõjárást nézegetem... Remélem péntekig javul a dolog...Ez a verseny viszont érdekesen hangzik! Tudsz róla valami bõvebbet írni? (A legjobb egy hivatalos versenykiírás lenne)

#557 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 19:12

Mit csinálok rosszul, illetve mit tudok az ellen tenni, hogy a bal kezem hüvelyk- és mutatóujja közötti bõr ne menjen tropára? Minden egyes lövéskor elég durván sérti a vesszõ a kezemet (régebben nem volt így), ezért nem tudok se koncentrálni, se hosszabb sorozatot lõni. Próbáltam másképp tartani a kezemet, de csak azt értem el, hogy másik helyen sebesedett ki a bõröm. Tényleg az a furcsa, hogy "kezdetben" ez egyáltalán nem volt így...Vagy rájövök, mi a baj és változtatok rajta, vagy marad a kesztyû - vagy nem marad kezem. Mit gondoltok, mi lehet a baj? (régi és új tollú, bandázsolt vesszõvel is ugyanez a helyzet)

#558 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 19:26

Smoft! Le a koplaszt! (Leukoplast) :yeah:(Mármint még lõdözés elõtt, nem a sérülésre :D )

Edited by Repülõrajt, 2006 március 13. - 19:26.

#559 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 20:12

smoft! Le van a tollak eleje bandázsolva? Ha nem akkor ott a gond.

#560 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 március 13. - 20:15

Ha lövöd a kezed, annak két oka lehet: vagy rossz helyen van a göb a kifutóhoz képest (kb egy centivel feljebb kell legyen), vagy oldáshiba.