Közzétéve 2002 május 19. - 19:04
Közzétéve 2002 május 19. - 19:19
Közzétéve 2002 május 19. - 19:56
Közzétéve 2002 május 19. - 20:05
Közzétéve 2002 május 19. - 20:07
Közzétéve 2002 május 19. - 20:16
Közzétéve 2002 május 19. - 20:19
Közzétéve 2002 május 19. - 20:23
Közzétéve 2002 május 19. - 20:26
Közzétéve 2002 május 19. - 20:48
Közzétéve 2002 május 20. - 12:19
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsubaba:Na gyerekek most már jól elkapom Porfelhõt (...) És lehet hogy megszeretgetem és ellopom a lovát![]()
[/QUOTE]Ahogy érzed, Zsubaba. Tudnod kell azonban, hogy nem velem játszol. Az életeddel.
A két agyasPiszmogok, matatok, szöszmötölök, pepecselek, ténfergek vasárnap az istállóban és -körül. Jó szokásomhoz híven álló nap ott lebzseltem. Napoztam, olvastam, beszélgettem ezt-azt a lovakkal. Az enyémmel jelesül azt, hogy ne fordíts hátat nekem, Te utolsó némber, ha hozzád beszélek, aki arkangyalát a süket fejednek! –, végül is mindegy, nem akarok untatni senkit a részletekkel, a lényeg, hogy simán hátat fordít. (Apropó, egyetlen szakkönyv sem írja, hogy ez a gazda iránti érdeklõdés non plusz ultrája lenne? Nem? Hmmm... Kár. Sebaj. Illetve dehogynem baj, de megbékélek elõbb-utóbb a gondolattal. Vagy írok egy szakkönyvet, amiben majd bennefoglaltatik lelkem nyugodalma végett.)Amikor kissé lehanyatlott a Nap, s a sákányrepülõs exhibicionizmusa is alábbhagyott (vagy szimeringes lett a sárkánrepülõjén a kuplungtárcsa, netán csapágyas a propeller), elõvezettem a Némbert egy kis tréningre. Ímmel-ámmal nyergelek, amikor föltûnik egy lovas a mezõ felõl, a pálya alsó felénél. Mondok magamnak, ki ez a vakmerõ, lerúgom a fejét. Hiszitek, nem hiszitek, a langaléta Lidérc ballagott be a pályára nagy alázattal. A hátán Meggyessel. Volt fejük, mit ne mondjak. Úgy néztek bele a világba, mint két egymáshoz bilincselt rabszolga, vagy a szökött fegyencek - kinek melyik hasonlat jön be jobban, válasszon. Jó szokásukhoz híven éppen utálták egymást. Meggyes szerint Lidérc szívatta, Lidérc felesküdött az egy igaz Xenophónra, hogy Meggyes tette vele ugyanezt, mondom, ez a két gyanús alak tetõtõl talpig duzzogott. Egyik a másikra.Meg kell jegyeznem, hogy Meggyes egy kõkemény lovaglópálcát rendszeresített Lidérchez. Teljesen félelmetes eszköz lenne, ha... Ha a vége is meglenne, de bizony feleim, a valaha még brutális pálca vége hiányzott a helyérõl. Megtudtam a frankót: Lidérc lerágta. De nehogy azt higyje bárki is, hogy csak úgy, minden indok nélkül! (Megtenné, ez igaz, különösebb ok nélkül is, de most nem ez az eset forgott fönn.) Meggyes alkalmasint azzal bosszantja Lidércet, hogy megpiszkálja az orrát a pálcával. Egy ilyen alkalommal vetett véget Lidérc a pálcának. - Anyádat szívassad, jó? - és hamm, csüdközépig rágta az egyébként, valaha, fénykorában még, az ántevilágban oly félelmetes eszközt.Szóval ott állt a két agyas a mi pályánk kellõs közepén, Meggyes mondja, hogy bosszús és alélt, nincs kedve semmihez. Mondom, pályázzon velem, ha már rám nem. Jó, mondja Meggyes, és szól Lidércnek, hogy Lidérc, vágta! És lássatok csudát! Lidérc úgy állt tovább egy helyben, mint a cövek! Okos ló. Szpin, meg törn, meg szlájding stop? Ugyan már, kismiska ahhoz képest, amit Lidérc tud. Lidérc pl. tud duzzogni. Ja, hogy nem mondtam még, min vesztek össze? Persze, persze. Bíró legyen a talpán, aki igazságos verdiktet mond. Ez az évszázad ügye, kéremszépen. A tényvalóság dióhéjban: Lidérc nem volt hajlandó elmenni egy lapulevél mellett. És ezen úgy összevesztek, mondom, hogy még fél óra elteltével is orroltak egymásra. Csillagbársonyosrózsaszirmom azt kérdi tõlem, Te Omega, mi bajuk van ezeknek? Tudod, kis egyetlenem, szívem csücske, rajongott szirénem, szerénkém, bálványozott álomszépem, Lidérc nem viselkedett rendesen. Meggyes sem. Erre indítványozta a nõm, hogy öljük meg õket. S rendkívül kifinomult, az ökoszociológusok által oldalak ezrein át taglalt jelzések egyik legegyértelmûbbjét mutatta, illetve nem mutatta, sõt, direkt elrejtette: a füleit. Hozta a formáját a szívem, mit tegyünk vele? Ilyen. Enyhén rigolyás. Egy-két emberre. Meg egy-két lóra. Na jó. Minden emberre. Meg minden lóra.Beléptetés alatt még mindig reménykedtem, hogy Meggyes hajlandó dolgozni kicsinykét Lidérccel a pályán (és vice versa), ha már odaette õket a fene, de nyolc perc után Meggyes közölte, hogy elballagnak. Kikísértük õket jó messze, a lucernaföld végéig. Meglepõen kellemes érzés volt, hogy Csillagvirágbársonyosmiegymásom egy percig nem ellenkezett, hogy ki kell mennünk a tanyáról, szépen bandukoltunk, elengedetten úgy, ahogy a nagy könyvek azt leírják vagyon. Már a patakmenti nagy fák alatt jártunk, elbúcsúztunk szépen (Csillagbogárszentemgyémántstb.-im is sunyított egy hat métereset az elválás tiszteletére). Meggyes megkérdezte, lesz-e gáz, ha most nekiállnak galoppozni. Nem, de ha igen, akkor sem lesz, mondom. És szép összeszedetten elvágtáztak. Mögöttük épp kihúnyófélben volt a Nap, egyik oldalukon a nagy fák kísérték õket, balról a derékig érõ búza lengett, mentek ügyesen, bele az alkonyatba. Kibékültek egymással vagy mi.Mi meg szépen a pályára vissza. Kicsi bemelegítés, kicsi vágta. Legvégén pedig az a mutatvány, amivel nem dicsekedtem még el, de amire iszonytatóan, mit iszonytatóan, bõdületesen büszkék vagyunk: kiveszem magam alól a nyerget, majd lekantározom a lovat, s úgy járunk-kelünk, kiskörözünk, nagykörözünk, nyolcasozunk, szóval: kavarunk, egy szem szerszám nélkül.Utána mosdás, pizsamaosztás, a viszontlátás reményében egy-két altatódalt még eldúdolok a kis rimának vigyázva, hogy legnagyobb igyekezete ellenére se rúgjon homlokközépen, s miután egy profi boxolóhoz méltó elhajlássorozattal kikerülöm a fülem töve mellett el-elsuhanó hátsó patákat, rázárom a boxajtót.
Közzétéve 2002 május 20. - 15:47
Közzétéve 2002 május 20. - 17:43
Közzétéve 2002 május 20. - 18:18
Közzétéve 2002 május 20. - 20:02
Közzétéve 2002 május 21. - 6:50
Közzétéve 2002 május 21. - 15:20
Közzétéve 2002 május 21. - 19:51
Közzétéve 2002 május 21. - 21:55
idézet:
Eredeti szerzõ: Ken Tacky:Apple!Én már régebben kinéztem magamnak Cirátot, láttam a fotóját Bazs képei között. Annyira-annyira-annyira édes azon a fotón......De nem veszem el tõled, amúgy sem lenne rá lehetõségem!Honnan kapta a nevét?[/QUOTE]Egy kedves író-költõ cimborám egyik [url="http://"http://www.versrovat.hu/cikk.php3?rovat=32&alrovat=32&cikkid=419&dire=fabulak&rovatnev=Fabulák"]meséjének[/url] a szereplõje volt Ciráta. És én eldöntöttem, hogy ez lesz a csikó neve, merthogy kanca lesz, ha a fene fenét eszik, akkor is. Aztán mén lett. Új nevet kitalálni már nem volt idõ/ötlet, így lett a Cirátából a jóval férfiasabb Cirát. Ennyi, röviden.
Közzétéve 2002 május 22. - 19:15
Közzétéve 2002 május 22. - 19:40
Közzétéve 2002 május 22. - 19:45
Közzétéve 2002 május 23. - 21:01
Közzétéve 2002 május 24. - 20:06
Közzétéve 2002 május 24. - 20:21
Közzétéve 2002 május 26. - 20:44
Közzétéve 2002 május 26. - 21:31
Közzétéve 2002 május 26. - 21:34
Közzétéve 2002 május 26. - 23:46
Közzétéve 2002 május 27. - 10:20
Közzétéve 2002 május 27. - 10:52