Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#521 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 17:03

szoval... igen fajdalmat akarunk okozni vele nevelesi celzattal, mint ahogy a gyermek is megkapja a nyaklevest vagy seggreverest amig neveles alatt al. Az a ciki ha nem volt jol megvalogatva a fajdalomokozasok hogyanja, mikentje, mennyisege, mert akkor nagy koraban mar csepulheted, mar megszokta vagy elmenekul elole. Ellenben ha ertelmes volt a neveles, akkor kesobb eleg egy sanda oldalpillantas (edesanyam nagymestere ennek) es az ember rogton elgondolkozik, hogy namostakkor valamit hogy is csinaltam... :rolleyes: Illetve kepes lesz a gyermek felnotte erve a szobol is erteni, mert nem megy el a fajdalmas seggrepacsiig. Onnantol kezdve mar szolast tanacsnak veszi. Es ez a sokminden mar kesz kommunikacios rendszer. Mindez a lovaknal szavak nelkul megy. Nyilvan sokkal nehezebb szamunkra. Nehezebben megfoghato, szavakba ontheto. Ezert az a sok mellebeszelesnek tuno korulmenyeskedes fentebb.

[Igazából ezIDÉZET(realcowboy @ 2006.09.06, 21:01) *Hogy milyen zabla jó a lónak úgy általában, arra tényleg az a válasz, hogy semmilyen. redface.gif ][Igazából ez lenne a lényeg, de én mostmár eszelõs módon ragaszkodnék egy konkrét megfogalmazáshoz. :o ]

Persze hogy semmilyen... en ugyan szeretek dolgozni, de azert megicsak jobb lenne ha nulla meloert is dupla penzt kapnek. :gm:

Edited by Ditapaci, 2006 szeptember 19. - 17:09.

#522 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 17:15

Engedelmeddel - most az eccer :) - a mellékelt magyarázattal nem foglalkoznék. (Hisz írtam; ez az ötszázakárhány hsz. t. képpen ilyesmirõl szólt.) De, Ditapaci, most nekem te vagy a "fény az éjszakában"... :yeah: Csak azt szerettem volna, ha leszögezzük. Mert (annak ellenére, hogy úgy kerültük ennek a ténynek a szószerinti kimondását, hogy az már vicc... :rolleyes: ) én ezt mindig is tudtam a lelkem mélyén, és folyamatosan azon munkálkodom, hogy ezt a tényt el tudjam fogadni, nemkülönben azon, hogy az összes "mellékelt magyarázatot" megszívleljem, a lovam hasznára fordítsam. (Mély, felszabadult sóhaj-szmájli.)(Most már csak Imre hiányzik nekem. De nagyon. Szerintem utálja a kavicsokat, és van egy csomó réz-zablája. Vagy egyik sem érdekli. :()Más: (húdemilyenegy kedvemben vagyok én ma... :rolleyes: ) Mert Közbemmeg, jaaaj, mittanátam! "Egyaránt jól használható a rohanó paci megfékezésére vagy például egy lusta ló látványos hátraléptetésére." :yeah: :kir:)

#523 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 17:19

Azert szeretnem leszogezni, hogy se gyereket, se lovat, se semmit (neha az asztalomat talan) nem szoktam utlegelni csak ugy. :ang: Nagyon meg plane nem. :ang:

#524 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 17:25

Mert Közbemmeg, jaaaj, mittanátam! "Egyaránt jól használható a rohanó paci :yeah: :kir:)

Tudod, mint Cirano, magamat kigúnyolom, ha kell...

#525 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 17:48

Azéé örülök, hogy elvagytok a zablákkal. Pöpecül körülírtátok. Ehez hozzászólni már nem is lehetne. Mi jó a lónak, már mint zabla, semmi. Mi jó nekem, mikor a hátán ülök, hát a zabla, hogy legyen miben kapaszkodni. Vagy csináljuk úgy mint a tevéknél, orrba átszurt pálca, aztán azt huzogassuk. Mert mindenkép fizikai ingert váltunk ki.

#526 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 18:40

Szvsz egy jó lovas kezében, jól belovagolt lóval a zabla nem okoz több kellemetlenséget, mint akárha kötõféken vezetné. Jelzéseket ad vele, amikor épp kell, és kész.(Persze nagyon tág értelemben az egész lovaglás, belovaglás... stb a kellemetlenség-okozásról, ill. annak ló általi elkerülésérõl szól. Csak némely rendszerek a kellemetlenséget finoman "nyomás"ként emlegetik.)

#527 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 19:15

És ahol van nyomás, ott lehet, kell lennie engedésnek is. De kérdezem én a zabla ellen nyüszítõktõl, hogy amikor befogunk egy lovat és a mellére, nyakára hámot teszünk, hogy azon keresztül húzza a több mázsás kocsit, a füldbe kapaszkodó fogast, ekét, akkor hol a gyengédség, finomság? Ja, hogy az sem tartozik a természtes lóközeli használathoz?Utasítsuk el!Le a fogathajtókkal!Le az ügetõversenyekkel!Le a lovas szánokkal!Le a hintókkal!Le a szénás szekerekkel!És minden zablavasat használó, magát lovasnak érzõ lovastársunk monnyon le! :D

#528 amigo

amigo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 986 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 19:32

És ahol van nyomás, ott lehet, kell lennie engedésnek is. Le a fogathajtókkal!Le az ügetõversenyekkel!Le a lovas szánokkal!Le a hintókkal!Le a szénás szekerekkel! :D

!És leja bugyikkal 40-en alatt,és hármat fel affelett!!!!!!!!!!!!!!!! :kir: :yeah:

#529 Gyepmester (kicsi)

Gyepmester (kicsi)

Csikó

• Fórumtag
  • 298 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 19:40

!És leja bugyikkal 40-en alatt,és hármat fel affelett!!!!!!!!!!!!!!!! :kir: :yeah:

amigo féle "zablák tudománya" :D :yeah: :kocc:

Edited by Gyepmester (kicsi), 2006 szeptember 19. - 19:41.

#530 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 21:06

De kérdezem én a zabla ellen nyüszítõktõl...

Rc., ha abból, amit én itt "kiprovokáltam" belõletek-tõletek, azt hozod ki, hogy a zabla ellen nyüszítek, hát... nagyon félreismertelek, azt hiszem. :(Amigo! Remélhetõleg nincs meleged nyáron abbn a három alsógatyiban, amit úgy 3 éve már te is hordasz rendesen... :kv:

#531 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 22:04

Rc., ha abból, amit én itt "kiprovokáltam" belõletek-tõletek, azt hozod ki, hogy a zabla ellen nyüszítek, hát... nagyon félreismertelek, azt hiszem. :(

Ha azt hiszed, hogy egy szikrányit is gondoltam rád ezügyben.... :kocc:

#532 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 23:10

Posted Image

#533 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 6:11

Amigo! Remélhetõleg nincs meleged nyáron abbn a három alsógatyiban, amit úgy 3 éve már te is hordasz rendesen... :kv:

:D :D Elképzeltem Amigot, nyáron 35fokban, három nyelesgatyóban. :D :D

#534 amigo

amigo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 986 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 6:18

:D :D Elképzeltem Amigot, nyáron 35fokban, három nyelesgatyóban. :D :D

Olvass figyelmesen!!!!!!!!!!!Bugyiról szól az írás,és nem gatyáról. :kir: :kir:

#535 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 6:34

Ozzel teljesen egyet ertek. Ha az embert itt analogianak lehet venni (szerintem lehet), akkor biztos vagyok benne, hogy ha fajdalom van, akkor nincs elengedettseg. Szoval aki komolyan gondolja, hogy angol stilusban lovagol, annal a zabla nem okozhat fajdalmat a lonak. (Westernrol nem tudok semmit, de valoszinunek tartom, hogy ott is hasonlo.) Pl. a lovam idegen/felelmetes helyen kimondottan igenyli a folytonos szarkontaktust (hosszu, vagy rovid, az majdnem mindegy). Lathatoan az okoz neki kellemetlenseget, ha odadobott szarral lovagolja az ember.A kellemetlenseg okozasnak maximum ott lenne szabad elojonnie, amikor a lo belefeszul, es az ember athajtja a lovat ezen. De igazabol itt a lo okoz maganak kellemetlenseget, es amint enged, a lovas is azt teszi.Persze lattam olyan embert, akinek a kezeben a zabla a fajdalom okozasanak eszkoze volt. Sot. Valoszinuleg mindenki igy kezdte. A kerdes csak az, hogy eztan hova fejlodik az ember.

Olvass figyelmesen!!!!!!!!!!!Bugyiról szól az írás,és nem gatyáról. :kir: :kir:

Egyre jobb :D

#536 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:04

Igen. Mi által? A kellemetlen érzés okozása által. Én nem tudom ezt másképp értelmezni.Hangsúlyozom, nincs ezzel semmi baj. A lónak másféleképpen is okozunk (nevelési célzattal) kellemetlenséget, dyskomfort-érzetet, stb.-t. Bár a zabla ilyen szempontból talán az egyik leg"kényesebb" eszköz.Beszélünk itt a zablákról, és ( végigolvasva a topikot) - néhány hozzászólást kivéve - folyamatosan szépítjük, sminkeljük használatának a tulajdonképpeni célját. Ígyjólkellkezelni, úgyfinomankellvelebánni, amúgy nem szabad belerántani, emígyafeszítõtislehetfinomanhasználni, pedig szerintem a lényeg, a "kíméletesen, de kellemetlen érzést kelteni a ló szájában"-ban van. Ha valaki logikus, érthetõ, tisztán megfogalmazott ellenérvekkel meggyõz az ellenkezõjérõl (ami nem lehetetlen, ugye), az ajándékba kap tõlem klf. réz-zablákat. Majd kimenek az istállóba, oszt kotrok a ládába"... :) Vagy megkapja a lexebb kavicsomat... (bár ez utóbbiért fájni fog a szivem, de a meggyõzés az meggyõzés, ígéret-ígéret.)Komolyan, Imre, ha nem erre való, amiket itt fent leírtam, akkor minek van? :confused:

A zabla ELSÕSORBAN és ALAPVETÕEN arra lett kitalálva,h.a lovat ESZKÖZKÉNT használó, NEMLOVAS harcos,utazó etc. ember ,aki nem volt képzett,nagytudású,érzékeny és empatikus,lószeretõ lovasember - mégis tudja célirányosan használni a lovat. Tehát lényegében a tudatlanság hiánypótlója,az domító-összehangoló idõ potlója, a személyes kapcsolat helyettesítõje und so weiter ;)

#537 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:18

Ozzel teljesen egyet ertek. Ha az embert itt analogianak lehet venni (szerintem lehet), akkor biztos vagyok benne, hogy ha fajdalom van, akkor nincs elengedettseg. Szoval aki komolyan gondolja, hogy angol stilusban lovagol, annal a zabla nem okozhat fajdalmat a lonak. (Westernrol nem tudok semmit, de valoszinunek tartom, hogy ott is hasonlo.) Pl. a lovam idegen/felelmetes helyen kimondottan igenyli a folytonos szarkontaktust (hosszu, vagy rovid, az majdnem mindegy). Lathatoan az okoz neki kellemetlenseget, ha odadobott szarral lovagolja az ember.A kellemetlenseg okozasnak maximum ott lenne szabad elojonnie, amikor a lo belefeszul, es az ember athajtja a lovat ezen. De igazabol itt a lo okoz maganak kellemetlenseget, es amint enged, a lovas is azt teszi.Persze lattam olyan embert, akinek a kezeben a zabla a fajdalom okozasanak eszkoze volt. Sot. Valoszinuleg mindenki igy kezdte. A kerdes csak az, hogy eztan hova fejlodik az ember.Egyre jobb :D

Én csak erõs fönntartásokkal és ngyon csinján bánnék a fájdalom fogalmával ;) Kutatások bizonyítják,h.az állatok(a ló is :D )egészen másként "értelmezik" azt amit mi fájdalomkéntaposztrofálunk! Igazából itt pusztánérzékenységrõl van szó, azt a fajta "fájdalmat" amit az ember él meg,az állat nem ismeri,egyszerûen nem engedheti meg magának "túlélési" okokból :) A zabla azért lett kitalálva,h.a lovat drasztikusan,legérzékenyebb pontján de tchnikailag mégis ésszerûen fukcionáló eszközzel "szabályozza" kezelõje...Ha VALÓBAN fájna a dolog,szerintem a ló kezelhetetlenségi-menekülõ-pánik reakciók halmazát produkálná! Ha pl. elragad egy ló vkit, ott szart sem ér a zabla húzása,okozhat bármekkora fájdalamat nem lesz azonnali döntõ érdemi hatása...

#538 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:21

Ez igaz. Lehet finoman is használni. Westernben a "kapukilincsel" is lehet finoman bánni. A szárak egy kézben, finom csukló mozdulat, testsuly átthelyezés. Idõvel a ló megtanulja. Innentõl a zabla csak disz, vagy extrém esetben segítség.

#539 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:26

De legalabbis latszana a lovon a fajdalom. Mint pl. amikor a lovam a nagy ragcsalas kozepette a nyelvet a zabla fole jatsza. Abban a pillanatban bulyik a szar moge. Juteszembe. Ez is mutatja, hogy normal esetben nem a legerzekenyebb helyen van a zabla ;)A parhuzamot amugy csak addig vonom, hogy a fizikai fajdalom es az izmok lazasaga azok jobbara egymasnak ellentmondo dolgok.

Edited by ImRe, 2006 szeptember 20. - 7:28.

#540 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:26

Azéé örülök, hogy elvagytok a zablákkal. Pöpecül körülírtátok. Ehez hozzászólni már nem is lehetne. Mi jó a lónak, már mint zabla, semmi. Mi jó nekem, mikor a hátán ülök, hát a zabla, hogy legyen miben kapaszkodni. Vagy csináljuk úgy mint a tevéknél, orrba átszurt pálca, aztán azt huzogassuk. Mert mindenkép fizikai ingert váltunk ki.

Történelmi források ábrázolják,h.az ókor numidiai lovasai csatában! midöszesen a kezükben tatott rövid pálcával a kivánt irányból lovuk nyakát ütögetve irányították lovukat :yeah: Elmaradott,primitív nomád népek vótak,még a zabla föltalására se jutott kapacitásuk :hupp: Vagy: alternatívlovasok voltak! Nincs új a Nap alatt, Nevzorov, Monthypithon, Pepperelli lekésték az újítást :D

#541 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:39

Kutatások bizonyítják,h.az állatok(a ló is :D )egészen másként "értelmezik" azt amit mi fájdalomkéntaposztrofálunk! Igazából itt pusztánérzékenységrõl van szó, azt a fajta "fájdalmat" amit az ember él meg,az állat nem ismeri,egyszerûen nem engedheti meg magának "túlélési" okokból :)

:huh: :eek: Részletezhetnéd ezeket a kutatásokat. Amennyire én tudom, a tudomány az utóbbi évtizedekben éppen, hogy afelé halad, hogy "az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élõlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége" (részlet az 1998-ban született állatvédelmi törvény bevezetõjébõl).Ajánlott szakirodalom:ÁLLATFÁJDALOMHELLEBREKERS, LUDO J. Kiadó: SÍK KIADÓ KFT. Oldalak: 208 ISBN: 9639270121 Fordító: SZÉKELY ANDRÁS DR.Nyelv: MAGYAR Ismertetõ Az elmúlt néhány évben elõtérbe került az állatok fájdalmával kapcsolatos gondolkodás. Külföldön számos közlemény (és néhány összefoglaló mû is) napvilágot látott, melyek az állatok fájdalmával, illetve annak csillapftási lehetõségeivel foglalkoznak. Ez egyfelõl azzal magyarázható, hogy mind többen felismerik: a fájdalom az állat számára éppen olyan könyörtelenül megnyomorító érzés, mint az ember számára, ezért az állatorvos kötelessége a bármely ok miatt fellépõ fájdalom kialakulásának megakadályozása, a már meglévõ fájdalom megszüntetése, de legalábbis mérséklése. A szerzõk elsõdleges célja - miként a könyv alcíme is jelzi - a fájdalom felismerésének és hatékony kezelésének bemutatása a gyakorlat szemszögébõl. A gyakorló állatorvosok számára íródott munka ugyan nem tekinthetõ az állatorvosi analgesia "kiskátéjának'; azaz nem ad minden elképzelhetõ esetre terápiai protokollt, mégis nélkülözhetetlen eszköz a fájdalomcsillapítás modern szemléletének elsajátításához, az ésszerû, megfontolt gyógyszerválasztáshoz, az eredményes, az állat érdekeit messzemenõen szem elõtt tartó analgesia megvalósításához: lényegében az állatorvoslás színvonalasabbá tételéhez. A magyar nyelvû kiadást szorgalmazók (utóbbiak közül kiemelendõ dr. Kiss Gabriella) és megvalósítók ezzel a szándékkal adják közre a könyvet, és remélik, hogy az Olvasó a könyv tanulmányozása után úgy érzi: a szándék nemcsak nemes volt, de elérte célját is.

#542 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:41

Agimam, ha annyira akarod en kimondom: igen, a zabla celja az hogy hogy fajdalmat , kellemetlenseget okozon a lonak.A nagy kerdes viszont az hogy miert szukseges ez. Azert hogy ezaltal ellenorizhetove, kontrolalhatova tegye a lovat. Lehet hogy szegyen beismerni, de mi, az emberek nagyresze ,csak egy ilyen eszkoz segitsegevel tudunk kontrolalni egy allatot. Az emberek feken tartasasra ott vannak a torvenyek, a lovak feken tartasara meg a zabla.Az emeber megerti hogy hogyha nem probal athagni dolgokat akkor nem sujtja majd az estleges buntetes okozta kellemetlenseg, es mivel nem szeret maganak kellemetlenseget okozni, beletorodik , es ballag elore a kijelolt uton. Igy a lovak is, beletorodnek a sorsukba, es ha nem, hat ott a szajukban a figyelmezteto. Ez most ugy jonne ki hogy latod baratom, amig azt csinalod amit mondok, az ott szepen log neked, nyalogathatod, forgathatod,jatszhatsz vele, de ha nem halgatsz ram, akkor hopp, jol meghuzom, es ugye hogy fajt ,mi? na latod mondtam hogy legyel rendes fiu es halgass apucira. A mai ember nem szeret idot pocsekolni, es hat szereti ha ellenorizheti a dolgokat. A kutyara nyakorvet teszunk, esetenkent szegest, fojtot, es egyebb trukoset. Ezek hasznalata sajnos legtobbszor az emberi faj gyengesegenek a jele. Ugy gondoljuk enelkul nem tudjuk uralni oket, viszont az igazsag az hogy felunk toluk, es kell egy eszkoz ami a biztonsag erzetet nyujtja nekunk. Egy kamionba se ulunk be ugy hogy tudjuk abban nincsen fek, es majd a flinstone fele modszerel kell majd megalitsuk az autot.

#543 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 7:57

De legalabbis latszana a lovon a fajdalom. Mint pl. amikor a lovam a nagy ragcsalas kozepette a nyelvet a zabla fole jatsza. Abban a pillanatban bulyik a szar moge. Juteszembe. Ez is mutatja, hogy normal esetben nem a legerzekenyebb helyen van a zabla ;)A parhuzamot amugy csak addig vonom, hogy a fizikai fajdalom es az izmok lazasaga azok jobbara egymasnak ellentmondo dolgok.

Szerintem a zabla a hordászon hat,így a nyelvnek nincs döntõ szerepe,bármit is csinál vele a lovad,az csak egy másodlagosan rögzült magatartás/szokásként értélmezném ;)

Agimam, ha annyira akarod en kimondom: igen, a zabla celja az hogy hogy fajdalmat , kellemetlenseget okozon a lonak.A nagy kerdes viszont az hogy miert szukseges ez. Azert hogy ezaltal ellenorizhetove, kontrolalhatova tegye a lovat. Lehet hogy szegyen beismerni, de mi, az emberek nagyresze ,csak egy ilyen eszkoz segitsegevel tudunk kontrolalni egy allatot. Az emberek feken tartasasra ott vannak a torvenyek, a lovak feken tartasara meg a zabla.Az emeber megerti hogy hogyha nem probal athagni dolgokat akkor nem sujtja majd az estleges buntetes okozta kellemetlenseg, es mivel nem szeret maganak kellemetlenseget okozni, beletorodik , es ballag elore a kijelolt uton. Igy a lovak is, beletorodnek a sorsukba, es ha nem, hat ott a szajukban a figyelmezteto. Ez most ugy jonne ki hogy latod baratom, amig azt csinalod amit mondok, az ott szepen log neked, nyalogathatod, forgathatod,jatszhatsz vele, de ha nem halgatsz ram, akkor hopp, jol meghuzom, es ugye hogy fajt ,mi? na latod mondtam hogy legyel rendes fiu es halgass apucira. A mai ember nem szeret idot pocsekolni, es hat szereti ha ellenorizheti a dolgokat. A kutyara nyakorvet teszunk, esetenkent szegest, fojtot, es egyebb trukoset. Ezek hasznalata sajnos legtobbszor az emberi faj gyengesegenek a jele. Ugy gondoljuk enelkul nem tudjuk uralni oket, viszont az igazsag az hogy felunk toluk, es kell egy eszkoz ami a biztonsag erzetet nyujtja nekunk. Egy kamionba se ulunk be ugy hogy tudjuk abban nincsen fek, es majd a flinstone fele modszerel kell majd megalitsuk az autot.

Azért DIREKTE azt,h. fájdalma tokozzon,azt én nem vállalnám föl,még ha lényegében igazad is van,csak az interpretálást szelidíteném arra,h. hasson ez az elsõdleges szempont és ha fáj,akkor sajna fáj,ez csak a tökéletlen eszköz-eszközhasználat szükségszerû velejárója ;) Hja,a történelem sorás a lovasok és a lovaglás viszonyát nem EUkonform álatvédelmi törvények szabályozták.(Szerencsére....)

#544 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:11

Szelidithetjuk arra hogy hasson, de akkor ott a kerdes hogy hogy hat. Hat nem a fajdalom altal? A fajdalom lehet viszont kulonbozo meretu, pl egy nyakleves okozta fajdalom kisebb, mint mondjuk egy tokonrugase(ezt nem szivessen emlitem). Az embernel szavakkal lehet a legnagyobb fajdalmat okozni, de ott is van aki elker egy nyaklevest, netan egy tokonrugast.

#545 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:12

Szerintem a zabla a hordászon hat,így a nyelvnek nincs döntõ szerepe,bármit is csinál vele a lovad,az csak egy másodlagosan rögzült magatartás/szokásként értélmezném ;)

Ez erdekes. A legutobbi lovas tanarom szerint minden loban meg van ez a "másodlagosan rögzült magatartás/szokás", ha a zabla a nyelv ala kerul ;)Ha belegondolsz, konnyen lathatod, hogy a lo a nyelvevel jocskan tudja tompitani a hordaszra eso nyomast. (Mindaddig, amig valaki nem kezdi el cibalni a szarat)

#546 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:18

Szerintem a zabla a hordászon hat,így a nyelvnek nincs döntõ szerepe,bármit is csinál vele a lovad,az csak egy másodlagosan rögzült magatartás/szokásként értélmezném ;) Azért DIREKTE azt,h. fájdalma tokozzon,azt én nem vállalnám föl,még ha lényegében igazad is van,csak az interpretálást szelidíteném arra,h. hasson ez az elsõdleges szempont és ha fáj,akkor sajna fáj,ez csak a tökéletlen eszköz-eszközhasználat szükségszerû velejárója ;) Hja,a történelem sorás a lovasok és a lovaglás viszonyát nem EUkonform álatvédelmi törvények szabályozták.(Szerencsére....)

ÕZ, ez itt a fórum, és nem tudományos szaksajtó,ezért az idézet-forrás hivatkozás nagyon nehézkessé tenné ;) Ha elengedhetetlen,elõkeresem a forrásokat, csak türelmedet kérem, idõígényes folyamat :D Amit írtam azt biológiai egyetemi végzettségemre hagyatkozva írtam s elsõ körben eztelég kompetenciának véltem.Abban igazad van,h. ha máshol mást olvastál és mindkét forrást ismerni akarod a tárgyilagos álláspont kialakítása céljából :yeah: Hja,sajna pofonok és vélemények különböznek minden téren, lovas, tudományos stb,stbtérenis....

#547 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:26

Tudom, hogy most elmélyíted magadban a tévhited: Ágimam pikkel rám... (éspedig ez annyira nem igaz el se hinnéd!) de muszáj kimondanom, mit gondolok. ...Mint a mesében: - Jöttem is, nem is, hoztam is, nem is. Horsika, semmi újat, - mást, mint ami eddig oldalakon keresztül írtak sokan - nem írtál.Nem hiszem, hogy pikkelnél rám, annyira az sem zavarna.Dehamá' itt vagy ugye... Te is használsz zablát, nemde? Ha más nem, hát idõnként... :rolleyes: Vagy esetleg te már számûzted is ezt az eszközt a lovas eszközeid közül? Teljesen? Mindig, mindenhol kötéllel lovagolsz?Szerintem összekeversz Shagya-val...[color=#3366FF]nem lovagolok kötéllel, mert a lovam még nagyon kezdõ...talán egyszer nekiállok annak is, de fontosabbnak tartom, hogy kialakítsam vele a bizalmat és hogy a jármódokat, fordulásokat, a szárravaló engedtetéseket megtanuljuk. Persze, hogy használok zablát, használok kötõféket is, mindegyiket más feladatra, de a végcél az, hogy amit bent megcsinál azt kint a terepen is ugyanúgy ez pedig gyakorlás és sok munka....[/color]

#548 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:28

Amennyire az én tanulmányaimból rémlik, az utóbbi 20-30 évben gyökeres változáson ment keresztül az állatok érzéseivel (különös tekintettel a fájdalomérzetre) kapcsolatos tudományos álláspont. Ezért kértem, hogy pontosítsd, milyen kutatásokról beszélsz; mert ha olyasmi, amirõl még nem hallottam, az rendjén van; de ha esetleg olyan, amit azóta rég megcáfoltak :rolleyes:Mindenesetre a saját, aktuális ismereteim fényében még mindig korrektebb beismerni hogy idõnként egyszerûen nincs más út, mint fájdalmat okozni az állatnak; mint azzal takarózni hogy á, õk azt úgysem érzik, vagy legalábbis nem úgy...(Sajnos a kelleténél sokkal több lovat láttam, aminek épp fájdalmai voltak. Nem úgy néztek ki, mint aki "nem úgy értelmezi" a dolgot.)

#549 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:35

Amennyire az én tanulmányaimból rémlik, az utóbbi 20-30 évben gyökeres változáson ment keresztül az állatok érzéseivel (különös tekintettel a fájdalomérzetre) kapcsolatos tudományos álláspont. Ezért kértem, hogy pontosítsd, milyen kutatásokról beszélsz; mert ha olyasmi, amirõl még nem hallottam, az rendjén van; de ha esetleg olyan, amit azóta rég megcáfoltak :rolleyes:Mindenesetre a saját, aktuális ismereteim fényében még mindig korrektebb beismerni hogy idõnként egyszerûen nincs más út, mint fájdalmat okozni az állatnak; mint azzal takarózni hogy á, õk azt úgysem érzik, vagy legalábbis nem úgy...(Sajnos a kelleténél sokkal több lovat láttam, aminek épp fájdalmai voltak. Nem úgy néztek ki, mint aki "nem úgy értelmezi" a dolgot.)

Nos,ami ezt a fájdalom dolgot illeti, és úgy gondolom (és ez ,nem tény,csak afféle szerény vélemény ;) h. a nagy élõ klasszikust,Micimackót idézzem :D ), te csak gondoltad,h.fájdalmat vélsz látni. Ami BIZONYOS,h. a ló érzékenységet mutatott,teeztregisztráltad és fájdalomként minõsítetted.Lovaskönyvben olvastam olvastam,h.a cukor azértveszélyes a lónak,mert ugyanúgyszuvasodást okoz,mint az embernél,és az ekkor föllépõ fájdalmat a ló képtelen kimutatni,csak étvágycsökenést észlelünk.Ha +ölsz is,képtelen vagyok most a címet +adni ;)

#550 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:43

Nos, úgy gondolom, hogy amit a lovon láttam, aki éppen rajta állt a saját kilógó belén; egészen konkrétan fájdalom volt, és nem érzékenység.Fogszuvasodásilag: ja, nem mutogat az arcára és mondja hogy au, au. De ettõl még a fájdalom az, ami miatt csökken a takarmányfogyasztása.Fütyülök a címre; legalább azt áruld el, mikor olvastad és hol.

#551 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:43

Szelidithetjuk arra hogy hasson, de akkor ott a kerdes hogy hogy hat. Hat nem a fajdalom altal? A fajdalom lehet viszont kulonbozo meretu, pl egy nyakleves okozta fajdalom kisebb, mint mondjuk egy tokonrugase(ezt nem szivessen emlitem). Az embernel szavakkal lehet a legnagyobb fajdalmat okozni, de ott is van aki elker egy nyaklevest, netan egy tokonrugast.

Hathat,hathat,akár a fájdalom által is, énazonban úgy gondolom,h.ha az is volt az EREDETI célja a zablának,h. fájdalom által hassn,mpst már itt azideje, ráébredtünk,+értetük,h. lehet másként is,fájdalom nélkül is,pusztána ló(állat!) emberénél többször nagyobb érzékenységére építve. Itt ugrik a majom a vízbe szerintem ;) A fájdalom nem "hasznos" könnyen elveszi a ló eszét, és nem a kommunikáció kívánatos dimenziója. Legalább is humánus fölfogásban,amit lovasként sem tartok okvetlenelvetendõnek! :yeah: Félre ne érts! Nem vagyok 1 "széplélek",ahol szükség van rá,ott kell a keménység-gorombaság,de ha csak lehet "tárgyalásos" gyõzéses módszer híve vagyok :kir:

#552 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:47

off:Feribácsi válaszolj a magánomra, lécci!

#553 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 8:59

Nos, úgy gondolom, hogy amit a lovon láttam, aki éppen rajta állt a saját kilógó belén; egészen konkrétan fájdalom volt, és nem érzékenység.Fogszuvasodásilag: ja, nem mutogat az arcára és mondja hogy au, au. De ettõl még a fájdalom az, ami miatt csökken a takarmányfogyasztása.Fütyülök a címre; legalább azt áruld el, mikor olvastad és hol.

Láttam lovat,aminek le volt szakadva a fél oldala és semmit sem csinált,1kedvûen álldogállt. Jött 1 ember fecskendõvel,beadni érzéstelenítõt mûtéthez,NNNAakkor lett haddelhadd!!!! Pedig még SEMMIT se érzett,legföllebb gondolt,ha ezt szabad állatra mondani?!?Szóval nem látni a fájdalmat,csak ki lehet következtetni 1 darab idõ után....A fórumtársak aktivitását kérem segítség céljából,aki gyorsban +tudja adni olyan forrást,ami ezt a fogszuvasodás-dolgot említi. Énmagam a legközelebbi szabdnapomon nekiugrom a könyvtármnak és +kísérlem elõkeríteni! Addíg csaktürelmetkérhetek!!!

#554 Lombardo

Lombardo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.519 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 9:10

Láttam lovat,aminek le volt szakadva a fél oldala és semmit sem csinált,1kedvûen álldogállt. Jött 1 ember fecskendõvel,beadni érzéstelenítõt mûtéthez,NNNAakkor lett haddelhadd!!!! Pedig még SEMMIT se érzett,legföllebb gondolt,ha ezt szabad állatra mondani?!?Szóval nem látni a fájdalmat,csak ki lehet következtetni 1 darab idõ után....

Miért mit kellett volna csinálnia? Jajgasson, hogy minden körülötte állónak egyértelmû legyen, hogy fáj???Az is lehet, hogy besokkolt. Normális reakció fájdalomkor.Szerintem Õz nap, mint nap lát elég állatot munkájából kifolyólag, akiknek fáj valami, hogy kétséget kizáróan lássa rajtuk, hogy fájdalmat éreznek. Miért ne fájhatna nekik ugyanúgy adott sérülés, mint egy embernek? Csak õk másképp mutatják/viselik fájdalmukat, de attól még ugyanúgy érzik.Egyébként az Õz által ajánlott könyv nekem is megvan, én is ajánlom minden állatosnak. Igaz állatorvosokhoz szól fõként, de laikus számára is hasznos lehet.

#555 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 9:18

Mivel egy ló nem tudja legfeljebb csak jelekkel, vagy a testtartásával kifejezni, hogy valamije fáj vagy hasonló ezért a mi tisztünk, hogy ezt észrevegyük és ennek megfelelõen foglalkozzunk vele nem?

#556 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 9:47

Ozzel teljesen egyet ertek. Ha az embert itt analogianak lehet venni (szerintem lehet), akkor biztos vagyok benne, hogy ha fajdalom van, akkor nincs elengedettseg. Szoval aki komolyan gondolja, hogy angol stilusban lovagol, annal a zabla nem okozhat fajdalmat a lonak. Imre! Nem arról szólt a kérdésem, hogy "szabad-e", hogy fájdalmat okozzon a zabla, (errõl nagyon sokat beszélgettünk már ebben a topikban) hanem arról, hogy tulajdonképpen milyen céllal is tesszük a lovak szájába! (Westernrol nem tudok semmit, de valoszinunek tartom, hogy ott is hasonlo.) Pl. a lovam idegen/felelmetes helyen kimondottan igenyli a folytonos szarkontaktust (hosszu, vagy rovid, az majdnem mindegy). Lathatoan az okoz neki kellemetlenseget, ha odadobott szarral lovagolja az ember.Tudom, hogy - fõleg egy idõ után - az egyszerû, (helyesen "beállított", folyamatosan alkalmazott) szájkontaktus nem okoz különösebb fájdalmat, kellemetlenséget a lónak. Egy idõ után maga a tárgy (zabla) - amennyiben "csak" van a szájában, de nincs feszítve, húzkodva - különösebben nem zavarja. De ismétlem, ezt már rogyásig kitárgyalták itt, a kérdés nem errõl szólt.A kellemetlenseg okozasnak maximum ott lenne szabad elojonnie, amikor a lo belefeszul, es az ember athajtja a lovat ezen. De igazabol itt a lo okoz maganak kellemetlenseget, es amint enged, a lovas is azt teszi. Ha már a szájában vaz ez az eszköz, - az én mostani kérdés-feszegetésem szempontjából- teljesen mindegy, hogy azt "érjük-e el" vele, hogy a ló önmagának okozzon fájdalmat, vagy mi tesszük ezt szándékosan. A lényeg ugyanaz.Persze lattam olyan embert, akinek a kezeben a zabla a fajdalom okozasanak eszkoze volt. Sot. Valoszinuleg mindenki igy kezdte. A kerdes csak az, hogy eztan hova fejlodik az ember.

Én csak erõs fönntartásokkal és ngyon csinján bánnék a fájdalom fogalmával ;) Kutatások bizonyítják,h.az állatok(a ló is) egészen másként "értelmezik" azt amit mi fájdalomkéntaposztrofálunk!

Feribácsi, egyszer eljöhetnél hozzánk tolmácsnak. Mindig is szerettem volna beszélgetni kicsit a lovaim fejével, de mivel én emberül, õk lóul beszélnek, a kommunikációnk csak arra korlátozódott, h. mindketten megpróbáltuk kitalálni, mit gondol (akar közölni) a másik. Te - mivel bizonyára megkérdezted õket a zabla (és egyéb) okozta fájdalmakat illetõen - és elmondták neked a frankót, biztos vagy abban, hogy nem fáj nekik. Ez csak úgy lehetséges, hogy "közölték" veled ezt az örömteljes tényt.

A zabla ELSÕSORBAN és ALAPVETÕEN arra lett kitalálva,h.a lovat ESZKÖZKÉNT használó, NEMLOVAS harcos,utazó etc. ember ,aki nem volt képzett,nagytudású,érzékeny és empatikus,lószeretõ lovasember - mégis tudja célirányosan használni a lovat. Tehát lényegében a tudatlanság hiánypótlója,az domító-összehangoló idõ potlója, a személyes kapcsolat helyettesítõje und so weiter ;)

Drága-drága feribácsi! Te is mindenfélérõl beszélsz, persze biztos jókat mondasz, csak megint kilyukadtál a "vannak, akik nem helyesen használják" c. történetnél. Azt mondd meg nekem: Abban az idomító-összehangoló (nyers ló - belovaglási szándék - zabla a szájba) idõszakban hogyan, mitõl érti meg a ló, hogy "jobb neki,ha enged", ha nem a fájdalmon keresztül?

De legalabbis latszana a lovon a fajdalom.

http://lh6.google.co....jpg?imgmax=512 Látszik.

Agimam, ha annyira akarod en kimondom: igen, a zabla celja az hogy hogy fajdalmat , kellemetlenseget okozon a lonak.Köszönöm Muki, átlagon felüli az a készség benned, hogy ne beszélj mellé, ne sminkelj, finomíts mindig, mindenáron. Annyira hozzászoktunk a mellébeszéléshez, a "szépítéshez", a dolgok valóságos megnevezése helyetti agyonmagyarázáshoz, hogy ez az egyenesség - számomra - becsülendõ emberi érték. . :) A nagy kerdes viszont az hogy miert szukseges ez...Persze-persze, de ez már mind "szakmai" okosság, ami nem is baj, ha idõrõl-idõre agyonra van tárgyalva, éppen azért, mert - ha már fájdalom - tudjunk róla, miképp lehet ezt a lehetõ legkisebb mértékûvé csökkenteni.

Azért DIREKTE azt,h. fájdalma tokozzon,azt én nem vállalnám föl,még ha lényegében igazad is van,...Miért nem? Miért nem? :confused: csak az interpretálást szelidíteném arra,...Miért kéne mindenáron "szelidíteni" ezt Feribácsi? h. hasson ez az elsõdleges szempont és ha fáj,akkor sajna fáj, HA MINDEZT A "KÖZTES" SZÖVEGKÖRNYEZET NÉLKÜL ÍRTAD VOLNA LE, MEGHAJOLNÉK ELÕTTED! Azért (ha így, kicsit a többi szó, mondat közé "bújtatva"is) csak kimondtad. És ez a lényeg. ez csak a tökéletlen eszköz-eszközhasználat szükségszerû velejárója ;) ... vagy nagyon is szükséges velejárója. Hisz csak így szentesítheti a cél az eszközt. Hja,a történelem sorás a lovasok és a lovaglás viszonyát nem EUkonform álatvédelmi törvények szabályozták.(Szerencsére....)

ÕZ, ez itt a fórum, és nem tudományos szaksajtó...De, de, Feribácsi, ez a fórum (hál'Istennek) néhol igenis az. Sõt. :) Ha elengedhetetlen,elõkeresem a forrásokat, csak türelmedet kérem, idõígényes folyamat Illõ lenne, már csak az alátámasztás, összevetés miatt is. :rolleyes: Amit írtam azt biológiai egyetemi végzettségemre hagyatkozva írtam s elsõ körben eztelég kompetenciának véltem.Bizony-bizony ez nagy hiba. Már bocsáss meg. Azt, amit az egyetemen tanultál, Feribácsi, már (szerencsére) elmosta az idõ, idõszerûtlenné, erõs kifejezéssel élve: elavulttá tette. Haladnia, változnia kell a nézeteknek, méghozzá erõsen elõremutató irányban. Abban igazad van, h. ha máshol mást olvastál és mindkét forrást ismerni akarod a tárgyilagos álláspont kialakítása céljából Hja,sajna pofonok és vélemények különböznek minden téren, lovas, tudományos stb,stbtérenis....

Nos,ami ezt a fájdalom dolgot illeti, és úgy gondolom... te csak gondoltad,h.fájdalmat vélsz látni. ...a ló érzékenységet mutatott,teeztregisztráltad és fájdalomként minõsítetted.

Kérlek, Feribácsi, teszteld akkor most te a "dolgot". (Nem fontos egyetemi végzettségû szinten, tudományos alapon. Csak úgy... mezei szemmel.) Pl. ezen a képen: http://lh3.google.co....jpg?imgmax=576Nos? Basszus, hogy nem mûködnek a linkek! :mad: Talán így: http://picasaweb.goo...032139324456978

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 20. - 9:52.

#557 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 9:59

Pfuu...ezek a képek...Ezek versenyen készültek? :( Tévedés ne essék, nem a zablára vagyok ilyen véleménnyel, hanem a képen látható használatukra...

#558 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:03

Agimam, akkor felreertettelek. Akkor az en valaszom innentol az, hogy en nem azert ;)Az meg, hogy a lo maganak okoz fajdalmat, vagy mi neki, az tavolrol sem ugyan az a sulycsoport. Ugyanis, ha maganak okoz fajdalmat, akkor van valasztasa. Ez talan az egyik legtisztabb valtozata a lo beprobalkozik, mi meg helyreutasitjuk tipusu dolognak. (persze ehez kell egy engedo kez.)Csak hogy masra is hivatkozhassak, itt is az all, hogy a zabla a nyelven fekszik (nem a hordaszon)

ÕZ, ez itt a fórum, és nem tudományos szaksajtó,ezért az idézet-forrás hivatkozás nagyon nehézkessé tenné ;)

Az lehet. De hogy egy ismerosom kedvenc netes mondasat idezzem, "He, who asserts, must proove."

#559 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:05

Horseman! Innentõl egy pár oldalon keresztül ezeket a képeket tárgyaltuk:http://www.paci.hu/f...&...st&p=394747

#560 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 20. - 10:07

Horseman! Innentõl egy pár oldalon keresztül ezeket a képeket tárgyaltuk:http://www.paci.hu/f...&...st&p=394747

Bocs, lemaradtam...köszi átnézem..