Ozzel teljesen egyet ertek. Ha az embert itt analogianak lehet venni (szerintem lehet), akkor biztos vagyok benne, hogy ha fajdalom van, akkor nincs elengedettseg. Szoval aki komolyan gondolja, hogy angol stilusban lovagol, annal a zabla nem okozhat fajdalmat a lonak. Imre! Nem arról szólt a kérdésem, hogy "szabad-e", hogy fájdalmat okozzon a zabla, (errõl nagyon sokat beszélgettünk már ebben a topikban) hanem arról, hogy tulajdonképpen milyen céllal is tesszük a lovak szájába! (Westernrol nem tudok semmit, de valoszinunek tartom, hogy ott is hasonlo.) Pl. a lovam idegen/felelmetes helyen kimondottan igenyli a folytonos szarkontaktust (hosszu, vagy rovid, az majdnem mindegy). Lathatoan az okoz neki kellemetlenseget, ha odadobott szarral lovagolja az ember.Tudom, hogy - fõleg egy idõ után - az egyszerû, (helyesen "beállított", folyamatosan alkalmazott) szájkontaktus nem okoz különösebb fájdalmat, kellemetlenséget a lónak. Egy idõ után maga a tárgy (zabla) - amennyiben "csak" van a szájában, de nincs feszítve, húzkodva - különösebben nem zavarja. De ismétlem, ezt már rogyásig kitárgyalták itt, a kérdés nem errõl szólt.A kellemetlenseg okozasnak maximum ott lenne szabad elojonnie, amikor a lo belefeszul, es az ember athajtja a lovat ezen. De igazabol itt a lo okoz maganak kellemetlenseget, es amint enged, a lovas is azt teszi. Ha már a szájában vaz ez az eszköz, - az én mostani kérdés-feszegetésem szempontjából- teljesen mindegy, hogy azt "érjük-e el" vele, hogy a ló önmagának okozzon fájdalmat, vagy mi tesszük ezt szándékosan. A lényeg ugyanaz.Persze lattam olyan embert, akinek a kezeben a zabla a fajdalom okozasanak eszkoze volt. Sot. Valoszinuleg mindenki igy kezdte. A kerdes csak az, hogy eztan hova fejlodik az ember.
Én csak erõs fönntartásokkal és ngyon csinján bánnék a fájdalom fogalmával ;) Kutatások bizonyítják,h.az állatok(a ló is) egészen másként "értelmezik" azt amit mi fájdalomkéntaposztrofálunk!
Feribácsi, egyszer eljöhetnél hozzánk tolmácsnak. Mindig is szerettem volna beszélgetni kicsit a lovaim fejével, de mivel én emberül, õk lóul beszélnek, a kommunikációnk csak arra korlátozódott, h. mindketten megpróbáltuk kitalálni, mit gondol (akar közölni) a másik. Te - mivel bizonyára megkérdezted õket a zabla (és egyéb) okozta fájdalmakat illetõen - és elmondták neked a frankót, biztos vagy abban, hogy nem fáj nekik. Ez csak úgy lehetséges, hogy "közölték" veled ezt az örömteljes tényt. A zabla ELSÕSORBAN és ALAPVETÕEN arra lett kitalálva,h.a lovat ESZKÖZKÉNT használó, NEMLOVAS harcos,utazó etc. ember ,aki nem volt képzett,nagytudású,érzékeny és empatikus,lószeretõ lovasember - mégis tudja célirányosan használni a lovat. Tehát lényegében a tudatlanság hiánypótlója,az domító-összehangoló idõ potlója, a személyes kapcsolat helyettesítõje und so weiter ;)
Drága-drága feribácsi! Te is mindenfélérõl beszélsz, persze biztos jókat mondasz, csak megint kilyukadtál a "vannak, akik nem helyesen használják" c. történetnél. Azt mondd meg nekem: Abban az idomító-összehangoló (nyers ló - belovaglási szándék - zabla a szájba) idõszakban hogyan, mitõl érti meg a ló, hogy "jobb neki,ha enged", ha nem a fájdalmon keresztül?De legalabbis latszana a lovon a fajdalom.
http://lh6.google.co....jpg?imgmax=512 Látszik.
Agimam, ha annyira akarod en kimondom: igen, a zabla celja az hogy hogy fajdalmat , kellemetlenseget okozon a lonak.Köszönöm Muki, átlagon felüli az a készség benned, hogy ne beszélj mellé, ne sminkelj, finomíts mindig, mindenáron. Annyira hozzászoktunk a mellébeszéléshez, a "szépítéshez", a dolgok valóságos megnevezése helyetti agyonmagyarázáshoz, hogy ez az egyenesség - számomra - becsülendõ emberi érték. .
A nagy kerdes viszont az hogy miert szukseges ez...Persze-persze, de ez már mind "szakmai" okosság, ami nem is baj, ha idõrõl-idõre agyonra van tárgyalva, éppen azért, mert - ha már fájdalom - tudjunk róla, miképp lehet ezt a lehetõ legkisebb mértékûvé csökkenteni.
Azért DIREKTE azt,h. fájdalma tokozzon,azt én nem vállalnám föl,még ha lényegében igazad is van,...Miért nem? Miért nem? :confused: csak az interpretálást szelidíteném arra,...Miért kéne mindenáron "szelidíteni" ezt Feribácsi? h. hasson ez az elsõdleges szempont és ha fáj,akkor sajna fáj, HA MINDEZT A "KÖZTES" SZÖVEGKÖRNYEZET NÉLKÜL ÍRTAD VOLNA LE, MEGHAJOLNÉK ELÕTTED! Azért (ha így, kicsit a többi szó, mondat közé "bújtatva"is) csak kimondtad. És ez a lényeg. ez csak a tökéletlen eszköz-eszközhasználat szükségszerû velejárója ;) ... vagy nagyon is szükséges velejárója. Hisz csak így szentesítheti a cél az eszközt. Hja,a történelem sorás a lovasok és a lovaglás viszonyát nem EUkonform álatvédelmi törvények szabályozták.(Szerencsére....)
ÕZ, ez itt a fórum, és nem tudományos szaksajtó...De, de, Feribácsi, ez a fórum (hál'Istennek) néhol igenis az. Sõt.
Ha elengedhetetlen,elõkeresem a forrásokat, csak türelmedet kérem, idõígényes folyamat Illõ lenne, már csak az alátámasztás, összevetés miatt is.
Amit írtam azt biológiai egyetemi végzettségemre hagyatkozva írtam s elsõ körben eztelég kompetenciának véltem.Bizony-bizony ez nagy hiba. Már bocsáss meg. Azt, amit az egyetemen tanultál, Feribácsi, már (szerencsére) elmosta az idõ, idõszerûtlenné, erõs kifejezéssel élve: elavulttá tette. Haladnia, változnia kell a nézeteknek, méghozzá erõsen elõremutató irányban. Abban igazad van, h. ha máshol mást olvastál és mindkét forrást ismerni akarod a tárgyilagos álláspont kialakítása céljából Hja,sajna pofonok és vélemények különböznek minden téren, lovas, tudományos stb,stbtérenis....
Nos,ami ezt a fájdalom dolgot illeti, és úgy gondolom... te csak gondoltad,h.fájdalmat vélsz látni. ...a ló érzékenységet mutatott,teeztregisztráltad és fájdalomként minõsítetted.
Kérlek, Feribácsi, teszteld akkor most te a "dolgot". (Nem fontos egyetemi végzettségû szinten, tudományos alapon. Csak úgy... mezei szemmel.) Pl. ezen a képen: http://lh3.google.co....jpg?imgmax=576Nos? Basszus, hogy nem mûködnek a linkek! :mad: Talán így:
http://picasaweb.goo...032139324456978
Edited by Ágimam, 2006 szeptember 20. - 9:52.