Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2006 február 14. - 11:20

Közzétéve 2006 február 14. - 11:29
Igaz. Ha mindenki korrekt lenne és lenne súlya az adott szónak, akkor az ügyvédek száp lassan éhenhalnának. Ezzel szemben virágzik a szakma, mert még az írásos szerzõdést is figyelmen kívül hagyja a polgár. (legfõképp amikor a vállalt kötelezettségek teljesítése kerülne sorra)Éppen ezért érdemes ezeket a dolgokat korrekt megállapodásban szabályozni, úgy, hogy mindkét félnek legyenek biztosítékai.igazad van Bubus, de hihi es packa szerintem ezt a verziot korrekt lovardatulajokra ertette. az gaz es sajnalatos a gusztustalan tuljara nezve, ha ugy jar valaki mint te....en sem tennek le tobbet ennyi penzt a helyedben. ez teny.de akkor mi a megoldas? ha korrektek lennenek mind a lotulajok, mind a lovardavezetok, akkor most itt nem lenne mirol eszmecseret folytatni. ...es ilyen sosem lesz.
Közzétéve 2006 február 14. - 12:11
korrekt megallapodas. igen...jol hangzik. de a legtobb esetben nem csak a lotulaj szegi am meg ezeket, hanem a lovarda vezetosege is.es itt az ok amiert 4 eve inkabb a sajat szakallamra tartom a parommal az allatainkat....tudom milyen az, amikor lovankent 40.000-ert az istallobol kidobott hugyos faforgacs kerult a szabadban tartott lovaink ala. es akkor volt 4 lovunk. havi 160.000-ret ott hagytunk es ennyi volt a szolgaltatas. raadasul nem is akkor ultem lora mikor akartam. hat koszonom szepen, de nem. :mad:Igaz. Ha mindenki korrekt lenne és lenne súlya az adott szónak, akkor az ügyvédek száp lassan éhenhalnának. Ezzel szemben virágzik a szakma, mert még az írásos szerzõdést is figyelmen kívül hagyja a polgár. (legfõképp amikor a vállalt kötelezettségek teljesítése kerülne sorra)Éppen ezért érdemes ezeket a dolgokat korrekt megállapodásban szabályozni, úgy, hogy mindkét félnek legyenek biztosítékai.
Közzétéve 2006 február 14. - 12:25

Edited by Bubus, 2006 február 14. - 12:25.
Közzétéve 2006 február 14. - 12:25
Én nem vagyok lovarda tulajdonos, de 7 éve besegítek egy lovarda vezetésébe. OKtatás, lovak takarítása ilyesmi.Nálunk nem volt szerzõdés, csak szóbeli megállapodás a bértartókkal. Emiatt sorozatban történtek olyan esetek a közelmultban, hogy 1 évig nem fizettek bértartást az egyik ló után!! a tulajdonos naponta ment el a lovarda elõtt! (Nekem ez szerencse mert így lett lovam).A legutóbbi eset tavaly történt, amikor az egyik bértartónk 3 hónapig nem fizetett, nem szólt. Csak csõdbement. 3 lovat tartott nálunk. Nem vette fel a telefont, nem nyitott ajtót amikor odamentünk. Aztán egyszer kijött és benyögte, hogy azt csinálunk amit akarunk õ nem tud fizetni... adjuk el a lovakat... jöttek többen is de olyan árat akart kérni a lovaiért hogy azt senki sem adta meg... nagy nehezen eladtuk az egyik lovat - egy telivért, a másik kancát megtartottuk a tartozás miatt, a csikót meg elvitte máshova tartani, mert mi nem tartjuk jól... (hozzátenném, hogy amikor nem fiezett akkor is úgyanúgy etettük mintha fizettek volna utána, mert a ló nem tehet róla. az elletésért nem fizetett, csakúgy mint az egyik ló belovaglásáért sem. ezutóbbi még külön foglalkozást is igényelt mert rugott, harapott. a csikót kötõfékhez lábfelvételhez szoktattam...ingyen...de egy köszönömöt sem kaptam.)Hasonló történt az edzõm egyik jó barátjával. a lányának vett tõlünk egy kancát. amit lassan egy éve nem látogatott, elõtte havonta jött egy-egy hétre nyaralni (külföldön élnek). Május óta nem fizettek bértartást anyagi gondok miatt, aztán szeptemberben ultimátumot kaptak... ez a ló is visszaszállt a lovardára.Sajnos ez van..Calypsookorrekt megallapodas. igen...jol hangzik. de a legtobb esetben nem csak a lotulaj szegi am meg ezeket, hanem a lovarda vezetosege is.es itt az ok amiert 4 eve inkabb a sajat szakallamra tartom a parommal az allatainkat....tudom milyen az, amikor lovankent 40.000-ert az istallobol kidobott hugyos faforgacs kerult a szabadban tartott lovaink ala. es akkor volt 4 lovunk. havi 160.000-ret ott hagytunk es ennyi volt a szolgaltatas. raadasul nem is akkor ultem lora mikor akartam. hat koszonom szepen, de nem. :mad:Igaz. Ha mindenki korrekt lenne és lenne súlya az adott szónak, akkor az ügyvédek száp lassan éhenhalnának. Ezzel szemben virágzik a szakma, mert még az írásos szerzõdést is figyelmen kívül hagyja a polgár. (legfõképp amikor a vállalt kötelezettségek teljesítése kerülne sorra)Éppen ezért érdemes ezeket a dolgokat korrekt megállapodásban szabályozni, úgy, hogy mindkét félnek legyenek biztosítékai.
Közzétéve 2006 február 14. - 12:26
Közzétéve 2006 február 14. - 12:32
Közzétéve 2006 február 14. - 12:39
de ha nincs kaucio az ilyen esetekre, akkor mi a megoldas??? hogy a lovarda megy csodbe egy lotulaj miatt???? ha jobban atgondoljuk, 3 lo eseten kb 90.000 havonta, es 270.000 a harom honapra!!! ezt senki nem varhatja el egy tulajtol sem, hogy jotekonykodjon ilyen mertekben, mert a gazdi "elfelejtett" fizetni.reszemrol hihi-vel ertek egyet. akinek nem megy, az bizony ne tartson lovat. foleg nem harmat! (vagy tegye meg hogy tarsat keres maganak es a pacinak a bertartas koltsegeinek fedezesere)A legutóbbi eset tavaly történt, amikor az egyik bértartónk 3 hónapig nem fizetett, nem szólt. Csak csõdbement. 3 lovat tartott nálunk. Nem vette fel a telefont, nem nyitott ajtót amikor odamentünk.
Közzétéve 2006 február 14. - 12:39
Ebbõl én sem kérnék.korrekt megallapodas. igen...jol hangzik. de a legtobb esetben nem csak a lotulaj szegi am meg ezeket, hanem a lovarda vezetosege is.es itt az ok amiert 4 eve inkabb a sajat szakallamra tartom a parommal az allatainkat....tudom milyen az, amikor lovankent 40.000-ert az istallobol kidobott hugyos faforgacs kerult a szabadban tartott lovaink ala. es akkor volt 4 lovunk. havi 160.000-ret ott hagytunk es ennyi volt a szolgaltatas. raadasul nem is akkor ultem lora mikor akartam. hat koszonom szepen, de nem. :mad:

Közzétéve 2006 február 14. - 12:42
huhhh....szegeny... te nyertel. ennel szemetebb helyzet talan tenyleg nincs.Mit tennétek olyan esetben, amikor szintén lószeretetbõl elvállaltok egy lovat átmeneti 2 hónapra, amíg rendezõdnek a gazdi és ló dolgai, és két hónap alatt egy forintot sem fizet, mellesleg állatorvosi ellátásra szorul a lova, de nem tudod felhívni, meg ha sikerül is, akkor a családtag veszi fel a telefont és letagadtatja magát, közben pedig döntened kell, hogy állatorvos vagy sem, egyenlõre a már jócskán saját pénzeden? - majd a 2 hónap sem annyi, hanem sokkal több? - hova teszed a lovat, ha senki nem jön érte? - hogy adnád el, mikor semmi közöd hozzá? stb.Nem egyszerû! - és hogy vasalsz be bárkin is valamit, ha nincs mit?

Közzétéve 2006 február 14. - 12:56
Közzétéve 2006 február 14. - 13:07
igenigen. de volt egy ismeros, aki a sajat kis teruleten azt csinalta, hogy reggel kiszenazott, kiabrakolt, kivitte oket a karamba, es elment dolgozni. mukodott a dolog, senki nem piszkalta az allatokat (ehhez ugye feltetlenul szukseges a szomszedokkal jobban lenni) de itt is felmerul a kerdes, hogy mi tortenik az allatokkal ha baj van? mert ugye a kis kretenek kepesek az elkepzelheto (es az elkepzelhetetlen) minden modon kart okozni maguknak vagy egymasnak. hat nala nem tortent baj, ment minden mint a karikacsapas...mazlija volt. es eltek(-nek) amig meg nem haltak)-nak)... :)szoval lehet ezt igy is csinalni.Szerintem a legjobb, ha az ember a saját lovait, saját magának tartja, bár itt is van ugye kérdés bõven, hogy hogyan, ki fogja gondozni, legyen-e lovász, milyen a jó lovász, mik az elvárásaink, mint lótulajdonosok stb.

Közzétéve 2006 február 14. - 13:20
Ne ijesztgess, mert mindjárt hazatépek.....igenigen. de volt egy ismeros, aki a sajat kis teruleten azt csinalta, hogy reggel kiszenazott, kiabrakolt, kivitte oket a karamba, es elment dolgozni. mukodott a dolog, senki nem piszkalta az allatokat (ehhez ugye feltetlenul szukseges a szomszedokkal jobban lenni) de itt is felmerul a kerdes, hogy mi tortenik az allatokkal ha baj van? mert ugye a kis kretenek kepesek az elkepzelheto (es az elkepzelhetetlen) minden modon kart okozni maguknak vagy egymasnak. hat nala nem tortent baj, ment minden mint a karikacsapas...mazlija volt. es eltek(-nek) amig meg nem haltak)-nak)... :)szoval lehet ezt igy is csinalni.

Közzétéve 2006 február 14. - 13:29
na tessek. megsem beszeltem hulyesegeket. :)de mindenesetre ez a verzio nem a 22.000 euros (pont tegnap nezegettem valami nemet oldalon az elado trakehneni lovakat) elit kancara vonatkozik. egy olyan lovat pl nemhogy egyedul hagyni nem mernek egy egesz napra, de meg a karamba is szemelyi testorrel mernem kiengedniNe ijesztgess, mert mindjárt hazatépek.....

Közzétéve 2006 február 14. - 13:33
Az enyémek nekem sokkal többet érnekna tessek. megsem beszeltem hulyesegeket. :)de mindenesetre ez a verzio nem a 22.000 euros (pont tegnap nezegettem valami nemet oldalon az elado trakehneni lovakat) elit kancara vonatkozik. egy olyan lovat pl nemhogy egyedul hagyni nem mernek egy egesz napra, de meg a karamba is szemelyi testorrel mernem kiengedni
![]()

Közzétéve 2006 február 14. - 13:38
Közzétéve 2006 február 14. - 13:40
Az enyémek nekem sokkal többet érnek

bizony. es itt van elasva a kutya. 100%ig igazad van. de akkor mi a megoldas? (talan ma mar feltettem egyszer ezt a kerdestA papírt azért írjuk, hogy vita esetén egy független plénum elött bizonyítékként szolgáljon. (Most kérdeznem kellene, de nem teszem, hogy nem kelljen reagálni rá) A nem fizetés tényét is bizonyítani kell a tartónak mielött ilyen súlyos jogkövetkezményt érvényesítene, ezt viszont csak akkor tudja megtenni, ha havonta elismervényt ad a tulajnak a befizetésrõl, ennek viszont ugye adózási következménye van, kiváltképp, ha olyan öntudatos a tulaj, hogy vita esetén bátran feljelentéssel fenyegetõzik (láttunk már ilyet pl. albérleti jogviszony kapcsán). Szóval, mint a legtöbb esetben, itt is csak a bizalmi viszony megléte lehet egy fajta garancia.

Közzétéve 2006 február 14. - 13:52
Edited by Bubus, 2006 február 14. - 13:53.
Közzétéve 2006 február 14. - 14:02
ez igaz, de ha pereskedesre kerulne a sor nem ernetek vele semmit. (persze lehet hogy ez nem igy van es tevedek...)Lehet a pénzátvételérõl átvételi elismervényt is írni. Ami nem számla. Igy a feledékeny istálló tulaj se kérheti duplán a pénzt. (voltam már ilyen helyen is)
Közzétéve 2006 február 14. - 14:09

Közzétéve 2006 február 14. - 14:12
Nem látszik túl nagynak a bizalom. Hogy mered rábízni a lovadat?Lehet a pénzátvételérõl átvételi elismervényt is írni. Ami nem számla. Igy a feledékeny istálló tulaj se kérheti duplán a pénzt. (voltam már ilyen helyen is) Most éppen nem kapok semmilyen elismervényt, de szeretem úgy odaadni a bértartást, hogy más is ott legyen és lássa. :guny:

Közzétéve 2006 február 14. - 14:21

Biztos ami biztos. Feledékeny a tulaj. És ezt most minden rossz indulat nélkül mondom. (be is vallja magáról). És saját kárára is képes tévedni. Volt, hogy elvittem a lovát terepre. Megbeszéltük és amikor ki akartam fizetni el is felejtette, hogy tartozom neki. :yeah: Szóval miután konfliktus kerülõ vagyok ez látszott a legjobb megoldásnak.Nem látszik túl nagynak a bizalom. Hogy mered rábízni a lovadat?Lehet a pénzátvételérõl átvételi elismervényt is írni. Ami nem számla. Igy a feledékeny istálló tulaj se kérheti duplán a pénzt. (voltam már ilyen helyen is) Most éppen nem kapok semmilyen elismervényt, de szeretem úgy odaadni a bértartást, hogy más is ott legyen és lássa. :guny:
A számla nélküli elismervényrõl lebeszélném a tartót, ha céges esetrõl van szó. (Kész önfeljelentés)

Közzétéve 2006 február 14. - 14:27
Egyik kérdés, hogy mi alapján lehet perelni (és nyerni), másik az adóhatóság reakciója, ha megtudja, hogy "aha, két évvel ezelött volt 360.000 Ft bevételed, amit elfelejtettél 1. dokumentálni, 2. bevallani és 3. befizetni. Ezen mozzanatok közül elég, ha egy hiányzik: adóbírság + késedelmi kamat+ az eredeti adótartozás. A megnyert ló már is újabb ráfizetést termel, nem mintha alapból nem az lenne az esetk többségében. Nem gyõzõm hangsúlyozni (nem csak itt), hogy maximális körültekintés, messzemenõ jóhiszemûség és szakszerû eljárás mellett is elõfordulhat (nem is ritkán), hogy a hatóság úgy dönt az adott napon, hogy ma éppen téged néz "Julis néninek" és megpróbál palira venni. (Én éppen most vagyok egy ilyen ügyben) Képzeljétek el az ellenõr egész estét betöltõ örömét, ha még talál is valami szervezkedésre utaló nyomot.Üdvez igaz, de ha pereskedesre kerulne a sor nem ernetek vele semmit. (persze lehet hogy ez nem igy van es tevedek...)Lehet a pénzátvételérõl átvételi elismervényt is írni. Ami nem számla. Igy a feledékeny istálló tulaj se kérheti duplán a pénzt. (voltam már ilyen helyen is)
Közzétéve 2006 február 14. - 14:39
ooo....de nezzuk a masik (lotulaj) oldalt is azert picit...tegyuk fel, hogy en ott pl lotarto vagyok. honnan kell nekem tudnom, hogy a tulaj "nem hivatalosan" uzi a bizniszt? ha nem kapok szamlat minden honap vegen a befizetett osszegrol akkor kovetelnem kellene tole? vagy johiszemuen elveszem tole a papirt a befizetesrol (jo esetben kapunk ugye ilyet) es nyugodtan hajtom este a fejem alomra hogy minden rendben.aztan kiderul, hogy megsem, ilyen-olyan konfliktusok adodnak, elovesszuk a bertartasi szerzodest (jo esetben ugye van egy ilyen is) es ugy gondoljuk, a szolgaltatas nem a leirtak alapjan tortenik.ebben az esetben nincsenek jogaim, mint lotulaj, mert o "feketen" uzte a brtartast??? vagy?Egyik kérdés, hogy mi alapján lehet perelni (és nyerni), másik az adóhatóság reakciója, ha megtudja, hogy "aha, két évvel ezelött volt 360.000 Ft bevételed, amit elfelejtettél 1. dokumentálni, 2. bevallani és 3. befizetni. Ezen mozzanatok közül elég, ha egy hiányzik: adóbírság + késedelmi kamat+ az eredeti adótartozás. A megnyert ló már is újabb ráfizetést termel, nem mintha alapból nem az lenne az esetk többségében. Nem gyõzõm hangsúlyozni (nem csak itt), hogy maximális körültekintés, messzemenõ jóhiszemûség és szakszerû eljárás mellett is elõfordulhat (nem is ritkán), hogy a hatóság úgy dönt az adott napon, hogy ma éppen téged néz "Julis néninek" és megpróbál palira venni. (Én éppen most vagyok egy ilyen ügyben) Képzeljétek el az ellenõr egész estét betöltõ örömét, ha még talál is valami szervezkedésre utaló nyomot.
Közzétéve 2006 február 14. - 14:54
velemenyen szerint az ember sem a baratjat, sem a sporttarsat nem kuldi el meghalni ("koszi...eddig jo voltal, de mostmar nyug vagy a nyakamon") es nem csinal maganak meg plusz penzt is a halalabol. ha valakinek van arra penze, hogy eltartja a pacijat havi szinten, akkor legyen arra is (utolso kiadaskent) hogy tissztesseggel elbucsuzik tole, vallaja az altatas es az esetleges eltemetes kotsegeit. de en ebben nem vagyok jo vitapartner, mert olok az allatokert, ha kell. reszemrol tema lezarva.Ez így nagyon romantikus, de bármi tárgyilagos érvet is fel tudnál hozni? Esetleg összevetnéd az elaltatás és elszállíttatás/szabálytalan elföldelés költségeit a vágóba szállításéval, a környezet ilyetén terhelését a takarmány célú hasznosítással stb, stb.? Nem kell a vágóba vinni a lovakat, nem kell lóhúst enni sem, de mielõtt nagy garral itélkezel vedd le a szemedrõl az érzelmek szemüvegét, vagy legalább töröld meg kicsit.
Közzétéve 2006 február 14. - 15:00
Közzétéve 2006 február 14. - 15:23
szolunk az rtl klubnak es valami rejtett kameras megoldassal gyujthetunk bizonyitekot, amit a "birosagon felhasznalhato on ellen" dumaval benyujtunk a lovardavezetonek.Arra tényleg semmi ötletem nincs, milyen földi vagy földöntúli hatalom kényszeríthetné a tartót, hogy ki rakja a karámba a lovat, a megfelelõ takarmányt adja stb.

Közzétéve 2006 február 14. - 15:26
... és az megoldás, ha vándorol a delikvens egyik bértartó helyrõl a másikra?Gondolom aki bértartást vállal, az a haszon reményében teszi (ha már a saját lova tartását megsórolja az is haszonnak tekinthetõ), tehát fontos neki, hogy egy megbízható bértartó nála maradjon, vagy rosszul gondolom?A piac. Ami momentán nem olyan, mint kéne.Arra tényleg semmi ötletem nincs, milyen földi vagy földöntúli hatalom kényszeríthetné a tartót, hogy ki rakja a karámba a lovat, a megfelelõ takarmányt adja stb.Üdv
Közzétéve 2006 február 14. - 15:46
Lenne.De sajnos kishazánkban nem így mennek a dolgok.Mert: nem nagyon kerül nyilvánosságra, ha egy bértartó hely vagy egy bértartó nem korrekt.Akár itt a Fórumon: hányszor szólt valaki, hogy oda ugyan ne vidd a lovad, mert... vagy õt ugyan ne engedd be az istállódba, mert...Mert nem illik, mert hitelrontás, így aztán megy a balek - jönnek a balekhez, ott van egy-két-három hónapot, reménykedik, próbálkozik, aztán keres másik helyet.Valóban, ma nem divat adót fizetni (nekem máig homály, hogy egy hivatalosan színen lévõ óriás cég, hogyan fizethet zsebbõl bért), az emberek nem szívesen pereskednek, örülnak, ha a legkissebb veszteséggel kiszálhatnak. A verõlegények meg nem mindenkinek megfizethetõek.......Mit tehet a lovarda tulajdonosa, ha nem fizet a bértartója? Eladni a lovat, csak feketén tudja, abból meg csak neki származhat baja, mert a tulajdon jog elõrevalóbb a pénznél.....Sakk-matt?Éva, ez maga a piac nem?
Közzétéve 2006 február 14. - 16:35
nem illik? nem korrekt? hitelrontas? amiert az ember eljon onnan (nyilvan nem unalombol, jokedvbol vagy elegedettsegbol) az a lovardatulaj korrektsegenek koszonheto??? hat nem eppen....igy te, mi es masok miert lennenk vele megertoek? en ugy gondolom, hogy a lovaidra, lovainkra es az elkovetkezo lotartokra nezve majdhogynem kotelessegunk lenne ovni oket az ilyen helyektol....es elsosorban itt nem a tulajra gondolok, hanem a pacira (mert szenvedo alany ugye o is az adott esetben)talan az, ha egymast informalnank az esetlegesen rossz tartasi feltetelek miatt kizart bertartohelyekrol, egy modja lenne annak, hogy rakenyszeritsuk oket arra, hogy megbecsuljek azokat a bertartokat, akikbol elnek.ugyan mar nem vagyok (szerencsere) ebben a helyzetben 4 eve, de egy biztos... tudnek meselni par erdekes dolgot pestkozeli bertarto helyekrol.Mert: nem nagyon kerül nyilvánosságra, ha egy bértartó hely vagy egy bértartó nem korrekt.Akár itt a Fórumon: hányszor szólt valaki, hogy oda ugyan ne vidd a lovad, mert... vagy õt ugyan ne engedd be az istállódba, mert...Mert nem illik, mert hitelrontás, így aztán megy a balek - jönnek a balekhez, ott van egy-két-három hónapot, reménykedik, próbálkozik, aztán keres másik helyet.

Közzétéve 2006 február 14. - 17:29
Közzétéve 2006 február 14. - 17:39
Közzétéve 2006 február 14. - 21:03

Közzétéve 2006 február 15. - 5:26
Közzétéve 2006 február 15. - 8:10

Közzétéve 2006 február 15. - 8:18
Ebben talán az is benne van, hogy ami nekem nem felel meg, sok másik bértartónak viszont igen. Igy nem jelenthetem ki tiszta szívvel, hogy oda ne vidd a lovad. Szerintem.Mert: nem nagyon kerül nyilvánosságra, ha egy bértartó hely vagy egy bértartó nem korrekt.Akár itt a Fórumon: hányszor szólt valaki, hogy oda ugyan ne vidd a lovad, mert... vagy õt ugyan ne engedd be az istállódba, mert...Mert nem illik, mert hitelrontás, így aztán megy a balek - jönnek a balekhez, ott van egy-két-három hónapot, reménykedik, próbálkozik, aztán keres másik helyet.Éva, ez maga a piac nem?
Közzétéve 2006 február 15. - 8:29
Közzétéve 2006 február 15. - 9:22
Ez nem így van.Ha a tulaj nem fizet a tartásért a szerzõdöt idõben (a szóbeli megállapodás is egyfajta szerzõdés) átalakul a bértartás felelõs megõrzéssé. Fel kell szólítani tulajt a tartozása(i) rendezésére záros határidõ kikötésével.(Természetesen ezeket a mozzanatokat bizonyítani tudni kell, tehát jobb írásban bonyolítani.)Ha addig sem rendezi dolgait (fizetés, elszállítás stb), el lehet adni -adott esetben a lovat-, majd levonva a költségeket ki kell fizetni a tulajt.A folyamatnak sok lejátszódási változata ismert, de a lényeg (és bevált gyakorlat) e..... de ettõl még nem lehet senki lovát eladni.