Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Pataápolás

• Please log in to reply
778 válasz a témához

#521 kornelia

kornelia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2011 március 27. - 19:24

Sziasztok!

Többen írtatok magánüzit, hogy Hencz Vili bácsi honlapján nem találtok árakat.
Akit érdekel, rátettem, a Kapcsolat menüpont alatt találjátok!

Hencz Vili bácsi honlapja

#522 *Csillag*

*Csillag*

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2011 május 26. - 20:45

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni: Van egy 2 hónapos csikónk, ma vettem észre, hogy a bal hátsó lábára sántít. A patái rendszeresen tisztítva vannak, viszont nyírrothadás jeleit vettem észre, illetve mind a 4 patája elég gyenge szerkezetû. A kovács rézszulfát+zsírt javasolt, ami úgy tûnik, hogy segít, csak a késõbbiekre nézve mit lehet adni egy ekkora csikónak, ami jó hatással lenne a patáira. Elõre is köszönöm

#523 yavann

yavann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 72 hozzászólás

Közzétéve 2011 július 21. - 19:44

Nálunk az egyik paci, már egy hete sántít a bal mellsõre. Végigtapogattam gerinctõl egészen a patáig de semmi, és a pata sem érzékeny, semmi nnem látszik rajta. Egy hete mondta a kovács, h azon a patáján látott bevérzést, de hogy ez nem gáz, és fel fog szívódni. Olvastam, h sántíthat egy hétig köbö, de ez olyan mintha egyre rosszabb lenne. Gyulladás, seb nincs, a bevérzést sem látom már. Mit csináljak vele? Hagyjam hátha felszívódik és elmúlik? Gondolom érdemes pihentetni.

#524 canesta

canesta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2011 december 12. - 23:56

Nálunk az egyik paci, már egy hete sántít a bal mellsõre. Végigtapogattam gerinctõl egészen a patáig de semmi, és a pata sem érzékeny, semmi nnem látszik rajta. Egy hete mondta a kovács, h azon a patáján látott bevérzést, de hogy ez nem gáz, és fel fog szívódni. Olvastam, h sántíthat egy hétig köbö, de ez olyan mintha egyre rosszabb lenne. Gyulladás, seb nincs, a bevérzést sem látom már. Mit csináljak vele? Hagyjam hátha felszívódik és elmúlik? Gondolom érdemes pihentetni.

Mi lett vele?
Enyémnek két napja vérzett be. Itt Angliába van direkt ilyen problémára olyan gyógyszeres vatta, amit rá lehet tenni a patára (meleg, hideg vizesen vagy szárazon) és kiszivja a dolgokat onnan. Persze ilyet rá lehet rakni lábra is, ha van rajta sérülés. 2x meleg vizes, egyszer-kétszer száraz és egész szépen rendbehozza. Persze mellette be kell fáslizni és mi még raktunk neki rá szivacsot is, hogy tehermentesitsen. Ez volt a második h ilyen problémánk van. Az elsõ ilyen bõ egy hét után rendbejött, és patkót ütöttek neki vissza rá, mert olyan érzékeny a patája h kell neki.

#525 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 7:03

Rossz minõségû pata esetén biotin vagy Equistro Kerabol? Van még valami más ötletetek?

#526 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 7:50

Rossz minõségû pata esetén biotin vagy Equistro Kerabol?

Van még valami más ötletetek?

Szerintem elég, ha nem kenegeted, attól szokott rossz minõségû lenni!

#527 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 8:41

Én már 9 éve nem kentem patára semmit. ;) Hálistennek az én két kancámnak elég jó a patája.

Van nálunk olyan ló, akinek kéne valami patatuning mert nem nõ rendesen a körme, csak terül.

#528 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 10:10

A Biotin Turbo szerintem nagyon jó. Én azt szoktam adni. Erõsebb, mint a kerabol, és a felszívódáshoz abban is minden megvan. Ha megfelelõen van etetve, és jó a kondija is, akkor a kerabol teljesen felesleges.

#529 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 10:17

Ó, ha ez ilyen egyszerû lenne... :rolleyes:
Én szorgalmasan nemkenegetem már évek óta, de nem vált be a kezelés. :dev:

#530 PIPACS

PIPACS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 401 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 14:08

Sima,napraforgó étolaj!!!!! :D

#531 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 16:56

Van nálunk olyan ló, akinek kéne valami patatuning mert nem nõ rendesen a körme, csak terül.

Patkolás.

#532 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 20:07

Rossz minõségû pata esetén biotin vagy Equistro Kerabol?

Van még valami más ötletetek?

Nekem anno a Salvana Hufstabil nagyon bevált. Mikor Nálatok volt Szõke, akkor kapta, és nagyon megerõsödött a patája. Tavaly kerabolt kapott. Az se volt rossz, de attól mint ha gyorsabban nõtt volna a körme. Most Salvana biotin drazsét kap. Meglátom ez majd hogy válik be.

A terülésre viszont egy jó kovács tanácsát kérd ki.

#533 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 20:21

A készítményeknél érdemes megnézni a biotin tartalmat, mert az ár inkább a márkától függ, mint a beltartalomtól. Én a Salvana biotinnal úgy jártam, hogy a dobozon feltüntetett mennyiséget meg sem közelítette a tényleges. Pedig tuti bontatlan volt. Loesdau Biotin turbot adtam huzamosabb ideig a lónak, de nem vettem észre, hogy gyorsabban nõne a patája, pedig a biotin tartalma a többihez képest magasabb.

#534 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 8. - 22:15

Patkolás.

Jajj Pende, patkolják a lovat. A kovács javasolta a biotint, azt mondta, német gyártmányú legyen, én meg gondoltam segítek és kérek tõletek tanácsot. Na. :)

#535 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 9. - 21:57

Egy Biotin Turbo kúrát érdemes lenne végigvinni. Én azt találtam a legmagasabb biotintartalommal. Nekünk a patarepedést nagyon jól rendbe hozta.

#536 naatha

naatha

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 653 hozzászólás

Közzétéve 2012 március 10. - 19:55

en anno kerabolt is adtam, most legutobb a louesdau biotin turbot, nekem az utobbi jobban bejott!

#537 Barackvirág

Barackvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 607 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 24. - 9:06

Patatályoggal kapcsolatban kérdeznék: gyógykovácsunk megtalálta, kitisztította. Amikor belenyomtuk a hidrogén-perixidot, akkor derült ki, hogy felül már magától is kifakadt. Állatorvossal konzultáltunk, mindent az utasítások szerint csinálok, van egy kis zsák is a lábán, h semmiképp ne érintkezzen se az alommal, se semmivel, most csak a bokszban van. Na, a kérdésem az lenne: ha mindent betartok, kezelem, mindent megteszek, amit csak lehet, mennyi idõ alatt zárul be a felsõ kis luk és mennyi idõ, amíg bezárul és meggyógyul, mikor lehet újra munkába állítani elõször az én kis "Zsákos Frodómat"? :)

#538 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 24. - 16:47

A pata növekedési ritmusa 1-1,5 cm / hó, tehát a pártaszélrõl lemenõ nyiladéknak akár egy év is kell. Maga a tályog ha mindent szépen betartasz, valamint kezeled valami gyorsítóval ( vannak ilyenek Pana Veyxal kenõcs) akkor is több hónap. Sajna ezek a sebek lassan gyógyulnak. Terhelés? Ebben szrt egy gyógykovács jártasabb.

#539 Barackvirág

Barackvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 607 hozzászólás

Közzétéve 2012 május 24. - 18:13

Szerencsére elég gyors növekedésû patái vannak. A kenõcs amit említettél vényköteles vagy simán lehet kapni a gyógyszertárban? Ha igen, mi a pontos neve és mennyit kóstál nagyjából? :) A karámba vajon mikor mehet ki elõször? Bocs, h ennyit kérdezek, de a legjobbat szeretném neki. :ang:

#540 pacifan96

pacifan96

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 856 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 27. - 15:17

Sziasztok! Lenne egy kérdésem :S vasárnap volt nálunk kovács,eddig semmi baj nem volt vele szépen dolgozott,de most úgy néz ki túl sokat szedett le lovam elsõ két patájából (fõleg a jobb elsõbõl) és elég érzékeny lett neki...(amikor körmölte volt hogy egy kicsikét vérzett is,én meg frászt kaptam hogy mit csinál?!) füvön,illetve növényes talajon csak annyit látni hogy picit óvatosabban lép,de földön illetve köveken rettentõ csúnyán megy,fáj neki....a kovács azt mondta,hogy álljon száraz talajon és várjak amíg megerõsödik neki....szerintetek mit lehetne csinálni vele? a kovács szerint nem lesz semmi baja,de látni hogy óvatosan lépked és próbálja nem terhelni a jobb elsõ lábát nagyon....valakinek volt már hasonló tapasztalat körmölésnél? :SS elõre is köszi a választ nagyon fontos lenne :S

#541 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 27. - 17:02

- Kemény, köves, kavicsos talajt kerülni, puhát keresni: gyöp, homok, fûrészpor stb... A kovácsnak a szárazzal annyiban igaza van, hogy a nedves pata nem törik-reped, viszont jobban kopik. Itt meg akkor áll helyre a rend, ha a szaru a talpi felületen meg tud kicsit vastagodni.

#542 pacifan96

pacifan96

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 856 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 27. - 17:19

köszi a gyors választ :) most homokos karámban van, szóval akkor várni kell türelmesen amíg megerõsödik a talpa... :)

#543 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 9:33

köszi a gyors választ :) most homokos karámban van, szóval akkor várni kell türelmesen amíg megerõsödik a talpa... :)

Nekem is volt ilyen, (márhogy vérzett picit, és utána óvatosan lépkedett), de asszem 3-4 nap alatt teljesen rendbe is jött, nem fájlalta. Dolgoztatni nem dolgoztattam, ellenben én a biztonság kedvéért kék sprével lefújtam a talpi részt minden nap 2-szer.

#544 pacifan96

pacifan96

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 856 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 28. - 13:28

Nekem is volt ilyen, (márhogy vérzett picit, és utána óvatosan lépkedett), de asszem 3-4 nap alatt teljesen rendbe is jött, nem fájlalta. Dolgoztatni nem dolgoztattam, ellenben én a biztonság kedvéért kék sprével lefújtam a talpi részt minden nap 2-szer.

a kék spré nálunk nemrég elfogyott,viszont betadinnal beszoktam neki fújni ott ahol vérzet :) várunk türelmesen,ma már kicsit mintha jobb lenne neki,de még egy-két hétig tuti nem viszem kemény talajra. :rolleyes:

#545 lovasleba

lovasleba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 89 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 1. - 21:27

a kék spré nálunk nemrég elfogyott,viszont betadinnal beszoktam neki fújni ott ahol vérzet :) várunk türelmesen,ma már kicsit mintha jobb lenne neki,de még egy-két hétig tuti nem viszem kemény talajra. :rolleyes:

Én az enyémet hideg vizbe- inkább pocsolyába -állitottam, kb. 2-3 órára, már attól jobb lett. Ástam egy kisebb gödrött a karámban és engedtem bele vizet, nem is kellett kikötni, igazm hogy ott adtam neki enni, de szinte magától beleállt.

#546 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 2. - 6:13

Én az enyémet hideg vizbe- inkább pocsolyába -állitottam, kb. 2-3 órára, már attól jobb lett. Ástam egy kisebb gödrött a karámban és engedtem bele vizet, nem is kellett kikötni, igazm hogy ott adtam neki enni, de szinte magától beleállt.

Hehe',most megnyugodtam,az enyémek sem állnak meg a vízben kaja nélkül.a hideg jó fájdalomcsillapító,de utána ne rakd kemény vagy köves talajra,ha felpuhul a talpa,átmenetileg érzékenyebb,sérülékenyebb lehet

#547 pacifan96

pacifan96

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 856 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 5. - 18:03

Ezt kipróbálom holnap :) már sokkal jobb neki a patája,a karámban vágtázik stb...de a köveken/kemény földes úton még mindig biccent ..

#548 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 13:53

Sziasztok! Szerintetek az lehetséges, hogy egy ló patája 7, 8 hét alatt ne nõjjön egy picit se? Guliverékhez most jönne a kovács, de én nem tudom, hogy mit csináljak, mert alapból az elõzõnél egy picit kicsire vette a patáit, és azóta nem nõtt semmit. De olyan szinten nem, hogy a talpi felület is olyan, mintha tegap lett volna megcsinálva :eek: . Alapból is emiatt a sáros idõ miatt érzékenyebb a lába, mert itt eléggé kövesek az utak. Féle ha ehhez még hozzányúl a kovács, esetleg elvesz belõle mégtöbbet, akkor az nem tenne neki jót. Van valakinek valami ötletel, hogy mért nem nõhetett, illetve, hogy akkor mit csináljak a kováccsal?

#549 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 15:06

Lehetséges. Mivel a ló tudja szabályozni a perifériás keringést, hidegben a pata ereit részben "lezárja", hogy a szervezetében jobban tartsa a hõt, így a pata nem kap elég vért, tápanyagot, és nem növekszik. Télen én nem is körmöltetek (karámos-legelõs tartásban), csak igazíttatom, ha kell. Nálunk most kezd neki a kovács, 3 hónap (vagy még több?) után.

#550 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 15:18

Köszönm a válaszod. Tehát, akkor ha úgy látom, tényleg nem nõtt, akkor nem gond ha kihagyom ezt a körmölést ugye? Legfeljebb ha tavasszal nagyon beindul, akkor kihívom hamarabb a kovácsot :).

#551 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 16:26

Mátka patája szinte semmit nem nõ õsztõl tavaszig. Félridegben van, gondolom õ is spórol a vérével. :rolleyes: :) Ezért én nem aggódnék a helyedben, ha nincs repedezés (nálunk a tökig érõ sár miatt tutira nincs), akkor nyugodtan kihagyhatod.

#552 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 10. - 20:46

Köszi. Õ is volt ridegben már, csak akkor száraz volt a talaj, most viszont egésznap a sárban áldigáltak, gondolom arra reagálhatott így. Még sosem fogta vissza ennyire a növekedését, ezért lepett meg, de köszönöm így már nem aggódom. :) (Ezenkívûl semmi baja, se repedés, se semmi :) ).

#553 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 14:53

Telivér, enyémek is tulképpen félridegnek tekinthetõ tartásban vannak és október közepétõl múlt hétig nem nõtt többet a patájuk, mint máskor 2 hónap alatt (az nálunk a bevált körmölési intervallum).

#554 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 14:55

Nem is szoktam órára pontosan körmöltetni, "jaj, most letelt a hat hét, gyorsan kovácsot!", inkább érzésre, vagy ha látom, hogy ferdül, csorbul, azt is látom, ha lenõtt. Persze verseny elõtt igazíttatom, csinos legyen :D Ritkán kell 6 - 8 hetente, és nem gáz. Pedig mostmár van saját kovács is, nem kell várni rá. :D (Viszont sántaság sincs, régebben volt olyan, hogy túlszedték, emiatt lesántult valamelyik, fõleg az arabos pónik, pici, érzékeny patával. )

#555 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 15:56

Nekem szerencsén volt a lóval, bõ 2hónapokra kellett kovácsot hívni hozzá, elejére volt patkolva. Aztán egyszer elfelejtett jönni a kovács, húzta-halasztotta, mire elég lett, hívtam másikat, bõ 3hónapra. Semmi baja sem volt, az új kovács hitetlenkedett, hogy tényleg 3hónapja volt patkolva?

#556 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 16:33

Sziasztok! Lenne egy kérdésem :S vasárnap volt nálunk kovács,eddig semmi baj nem volt vele szépen dolgozott,de most úgy néz ki túl sokat szedett le lovam elsõ két patájából (fõleg a jobb elsõbõl) és elég érzékeny lett neki...(amikor körmölte volt hogy egy kicsikét vérzett is,én meg frászt kaptam hogy mit csinál?!)

Tudom, már nem aktuális, de csak most olvastam. Szerintetek ez normális? Csak azért kérdezem, mert rögtön még két hasonló eset is fölmerült. Nekem a hajam égnek áll ettõl. Nagyon durván le kell nyiszálni a patát ahhoz, hogy vérezzen! Még mindig ugyanaz a kovács körmöli a lovat?

#557 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 6:05

Tudom, már nem aktuális, de csak most olvastam. Szerintetek ez normális? Csak azért kérdezem, mert rögtön még két hasonló eset is fölmerült. Nekem a hajam égnek áll ettõl. Nagyon durván le kell nyiszálni a patát ahhoz, hogy vérezzen! Még mindig ugyanaz a kovács körmöli a lovat?

Ez az eredménye, amikor olcsó, "hozzáértõ, nagy gyakorlatú" kovácsokkal dolgoztatnak...

#558 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 14:54

Azért nem kell rögtön a vasvellát a kovács hátába döfni... :o
Nekem volt olyan patájú lovam, bármilyen picinykét szedett belõle a kovács, hajlamos volt vérezni. Csak egy cseppet, nem sántult le és az ország egyik legjobb kovácsa járt hozzá akkoriban, teljesen megbízom a tudásában. Sokat javított a patája állásán. Õ mondta, vannak ilyen lovak.
A mostani fakómnak is olyan a patája, hogy lehet látni benne vérfoltokat, vércsíkot. Bár õ körmöléskor nem vérzett be sose, nem is sántult le. Egyszerûen talán gyengébb pataszerkezet lehet az oka.

Bár most nem vagyok megelégedve a körmöléssel, sajna nem voltam ott és a kovácsok hajlamosak nekiindulni úgy, mintha nagylónak szednék, közben ez egy reitpóni. :o

#559 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 16:13

Nemtom, nálam a körmölés elsõ számú szabálya, hogy eleven részbe belevágni nem szabad. Akkor nincs vér. Sajnos sokkal több ilyen hentes körmölésrõl hallok, mint hogy mindet valami extrém rossz pataszerkezetre lehessen fogni. Ez a talpelszedés meg valami olyan bevésõdése a magyar kovácsoknak, amit nem lehet kiiktatni nyomatékos kérésre sem. Ha a szaruban vérfolt van, az valóban általában nem a körmölés, hanem korábbi (amikor az a rész még eleven volt) nyomódás, terhelés miatt szokott lenni. Kivéve, ha azért nyomódott meg, mert vékonyra szedték a talpát. :o

Edited by Gisari, 2013 március 12. - 16:15.

#560 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 20:53

Mégegyszer: nem az elevenbõl jött a vér... A lovam szarufalán átlátszik az ér, kívülrõl, nem volt sose sérülés, nyomás, semmi, sánta nem volt sose, 14 éve. Nem érzékeny, nem üti a lábát (a folt kívülrõl van különben is), nem lépnek rá (nem barátkozik, nem enged más lovat közel, nem munkától (akkor is ott volt a csík, mikor sántaságom okán nem ültem rajt' 3 hónapig. És mindig ugyanott van. Lejjebb nem jön.