Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#521 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 26. - 19:14

http://lovasok.hu/el...g...scs&fromfo=
halihó! :D

Felismeri-ismeri valaki a fenti linken hírdetett fakó lovat? Minden apró, bármily lényegtelennek tûnõ infot kitörõ örömmel és túláradó hálával fogadok :ang:

Nem próbáltad felhívni? Nem tartom valószínûnek, h tv lenne, de ha bármit megtudsz a felmenõirõl, talán tudok segíteni.

#522 barnabee

barnabee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 516 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 26. - 19:33

mennyi papiros ahal van az országban bocs csödi ami fedezhet is????

#523 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 26. - 19:46

mennyi papiros ahal van az országban bocs csödi ami fedezhet is????

7. De nem mind fedez "kifelé " is.

Edited by melodia, 2009 augusztus 26. - 19:47.

#524 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 1. - 22:38

Az elõbb elolvastam a lovasok.hu -n a fajta leírását.... :huh: Íme: "Akhal-tekini Ez az érdekes, titokzatos lófajta Türkmenisztánból származik. A 3-as típusú lónak a modern megfelelõje. Jellegét tekintve Arab. Bõre és szõre alkalmazkodott a sivatagi meleghez, így a vékony bõr és finom szõr jellemzi. Türkmenisztán területén az Akhal-Tekini feltehetõleg már 3000 évvel ezelõtt létezett. Valószínûnek tartják, hogy rokona az arab Munaghi versenytörzsnek. Nevét a Kaped-dag hegység és a Kora-kun sivatag közötti, Ahalnak nevezett oázisról, és a teke nevû törzsrõl kapta. A fajta fejlõdésére a XX. Század nagy hatással volt. Dokumentumok maradtak ránk ezekbõl az idõkbõl nagy versenyzõkrõl és nagy örökítõkrõl. A Korakórúm-sivatag oázisaiban tenyésztik. Ashabad a központja. Sok fajta vérvonalában találunk Akhal-Tekini vérvonalat, de saját fajtája idegen vérrel nem keveredett. Sikertelenül próbálták Telivérrel keresztezni. A Türkmének fõ célja a fajtával a versenyzés volt. A felkészítésre nagyon odafigyeltek. Az idõjárástól (meleg és hideg) nemzettakaróval védték. Árpával, tojással, lucernával, birkazsírpogácsával etették õket. Megjelenését tekintve sokan furcsának, különlegesnek tartják. Nem éppen az a kimondott "nyugati lóideál". Hatalmas teljesítményre képes sivatagi körülmények között is. Feje nagyságát tekintve változó, de egyesen orrprofilú, nagy szemekkel, és széles orrlyukakkal, egymástól távol álló fülekkel. Elõfordulhat kosfej is a fajtában. Hosszú, vékony nyak jellemzi, mely a fejjel 45 fokos szöget zár be. A fej tûzöttségét tekintve magasan tûzött. Nyakát "szarvasnyaknak" is nevezik, hossza szintén változó. Háta hosszú, "csõ alakú", mely kissé elõremélyedt. Mellkasa nem tûnik mélynek. Végtagjai hosszúak. Alkata miatt kifejezetten kényelmes lónak tartják a lovaglás szempontjából. Patái kicsik, kemények és szabályosak. Méretét tekintve 160 cm a marmagassága. Szárkörmérete 20 cm, övmérete 170 cm körüli. Minden színben megtalálható, kivétel a tarka. Aranysárga színe, mely fémesen csillog, a fajta egyedi sajátossága. Az Akhal-Tekinit hátaslónak hasznosítják, és szívesen versenyeznek is ezzel a fajtával. Tulajdonképpen ma már tenyésztésének az elsõdleges célja a versenyló-tenyésztés.Számuk kevés. Magyarországra is mindössze hat mén került. Fajtatiszta állomány Magyarországon ma már viszont nincs." Akárki követte el, teli van tárgyi tévedésekkel (és helyesírási hibákkal ). Az utolsó 2 mondat pedig egyszerûen légbõlkapott kapitális marhaság. :mad:

#525 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 12. - 22:05

:)

http://ticular.com/A...Teke_Lovers.htm

:yeah:

#526 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 20. - 9:12

Egy kis "szemcsapda".... :D

http://www.youtube.c...feature=related

Csak hogy éljen a topic

Edited by melodia, 2009 szeptember 20. - 9:42.

#527 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 20. - 20:31

Csak hogy éljen a topic.... :rolleyes: Ezt a kis irományt a fajtáról természetesen egy olyan ember vetette papírra akit annyira nem érdekel a fajta,és az interneten máshol található alapinformációt helyezte fel a lovasok.hu-ra,saját hülyeségeivel megfejelve. Nem kérdés,hogy ezt az embert a fajta nem különösebben érdekli,és a fajták között a "futottak még" kategóriába számítja. Ez az amikor megpróbálsz valamivel foglalkozni ,és valaki akaratlanul is belerondít a munkádba. Tetszettek a bakik is!Én a Kórakorum sivatagot nem ismerem csak a Cora üzletet és a Karakorum hegységet.Hímzett takaró még elmegy a hideg ellen,na de nemzettakaró!?Hát ha a -30ban a nemzeti lobógó is melegen tart,akkor majd télen sokan ezt fogják felvenni a drága kabát helyett... Mi az,hogy sikertelenül próbálták telivérrel keresztezni?Ki mikor és legfőképpen hol?? Nem baj,tök mindegy hogy az Arab vagy az Angol telivérre gondolt,mivel mindkettőnek ez a fajta az őse.Leírja,hogy a fajta több mint 3000éves,de arra nem jön rá,hogy ez a fajta minden szerencsétlen melegvérű hátas alapja.Ez olyan mint mikor látod Pallas Athéné fellegvárát és azt kiáltod-hát ezt a szépművészeti múzeumról másolták!!!"Fajtatiszta állomány kis hazánkban nincs".Nem kell félni,elhangzott ez már a Shagya-Arabnál is!!Hiába...néha igenis szenvednünk kell a hiperhülyéktől.Vagy éppen az okosoktól?? Na de ennyi elég,a fajta úgy is megtelálja szerelmeseit vagy tisztelőit.Jó lenne ha legalább az un. hagyományőrzők köreiben bővülne a fajta 'felhasználása',mert 5 év után még mindig keveset látok belőlük sajnos,bár épp most találkoztam egy 75%-os herélttel a Tinnyei lovasíjászok jóvoltából:) üdv.

Edited by Nogajijasz, 2009 szeptember 20. - 20:33.

#528 pacszer

pacszer

Új vendég

• Fórumtag
  • 1 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 28. - 16:45

Sziasztok! Vki tudna segíteni h az ahal-teke mien törzsek vannak?

#529 pepszin

pepszin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 29. - 11:42

Szlovákia nincs is messze... :eek:

Alania Stud

#530 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 17:34

Ez a lényeg...
http://www.dunatv.hu...s_lova_kon.html

Tisztavérû Akhal Teke lovak eladók. Részletek magánban.

#531 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 4. - 18:31

Egy ideje már nézegetm az Ahalt, és azt hiszem ha egyszer sok pénzem lesz veszek egyet, most huculjaim vannak, szóval ha nagyon sok pénzem lesz még tán keresztezem is õket, és megnézem mi lesz belõle. Igazán fenséges lónak tûnik ez az ahal, amúgy a ridegtartást hogy bírja?

#532 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 4. - 19:24

Ne keresztezd Őket! Mindkettő arra jó amire kitenyésztették :) ;)

#533 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 4. - 20:25

Egy ideje már nézegetm az Ahalt, és azt hiszem ha egyszer sok pénzem lesz veszek egyet, most huculjaim vannak, szóval ha nagyon sok pénzem lesz még tán keresztezem is õket, és megnézem mi lesz belõle. Igazán fenséges lónak tûnik ez az ahal, amúgy a ridegtartást hogy bírja?

Nagy valószínûséggel olyan lenne, mintha kereszteznéd a tengerimalacot a fekete párduccal.... :D
Egyébként csatlakozom az elõttem szólóhoz: mindkét fajta kiválóan alkalmas arra a célra, amire kitenyésztették, kár kevergetni. ;)

#534 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 5. - 11:52

tényleg fenségesek. a hucullal való keresztezésrõl én is lebeszélnélek, elég sok keresztezést láttam és viszonylag kevés tetszett, valahogy úgy képzeld el az eredményt, mintha két össze nem illõ kirakós játék darabjaiból próbálnál lovat eszkábálni, és az még egy dolog, hogy esztétikailag kihívásos a jószág, de gyakran alkati hibákat is eredményez. Nem törvényszerû, de azok az akhalok, amik arabbal, telivérrel, magasfélvérekkel, trakhenenivel házasodtak, elég mutatós, általában jó használati értékkel bíró akhal félvéreket eredményeztek. de errõl melódia, mahóca jóval többet tud. A magasfélvér heréltem az õ lovaik nászából született, és egy igen jó felépítésû, szépséges példány. :D

Mindkét lovam akhal és mindkettõ ridegtartásban van évek óta, teljesen jól bírják. Biztonság kedvéért mindkettõnek van takarója, de egyelõre nem volt rá szükségük. Lekopogom, se kólikájuk, se egyéb nyavalyájuk nem volt amióta nálam vannak (1.5 ill. 2.5 éve).

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#535 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 5. - 18:32

Csak gondolodam a kersztezésen de így valószínûleg nem teszem meg, és az igaz, hogy az Ahal egygazdás ló, mármint egy ember stílusábann kell lovagolni, tehát nem bírja ha pl valaki cuppogásra és kissarokra vágtázik egy másik csettingetésre kissarokkal a harmadik kötelet pörget felette és ordibál...

#536 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 5. - 22:23

jajjj, ne tedd, sem a hucul, sem az akhal nem érdemel ilyet :dev: neked a három vágtázósból amit nem bír az akhal, melyik a stílusod? :gm:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#537 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 8. - 18:10

én amikor loagolok ûltalban kantár nélkül kötéllel vag ykötél nélkül , akár lovasíjszkodás közben úy szoktam, hogy jobb kézzel belenyúlok a ló sörényébe és cuppantok egyet, ettõl vágtázik, és mris lehet llõni akár

#538 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 10. - 19:16

http://www.akhalteke...d/akjol_kel.php

#539 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 12. - 21:57

jó oldal melodia, ott találtam et a mesékbe illõ aranyszõrû lovacskát: http://www.akhalteke.../kambar_kel.php

#540 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 26. - 17:27

Sziasztok! Tud-e valaki valamit egy Birgut nevû akhal ménrõl? Kb. a 70-es évek közepén hozták be a Szovjetúnióból. Nem tudom született-e utóda egyáltalán. A segítséget köszönöm.

#541 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 26. - 17:55

Birgut, 1967 . fakó mén, apja 778 Murgab, anyja 1289 Maral. Az 1976-os importtal került Mo.-ra Legjobb tudomásom szerint próbaménként használták, és viszonylag hamar elpusztult kólikában. 1992-tõl a magam részérõl minden lehetséges csatornán próbáltam utána vagy Mele Szakar után ivadékot találni, nem sok sikerrel. Konkrétan akkor 3 élõ Mele Szakar lányt találtam, Birgut ivadékot hivatalosat egyet se, de 1990-ben láttam egy izabellafakó kancát Környén, aki Lõrincz Pista bácsi szerint Birgut csikó volt. A papírja szerint nem....És a 90-es évek közepén valamikor próbált egy kupec beugrasztani egy állítólagos Birgut unokával, de nem járt sikerrel.... :dev:

#542 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 28. - 8:09

Köszönöm a segítséget. Érdeklõdésem oka az volt, hogy találtam róla egy 1978-ban készült képet. Emlékeim szerint egy nagyon békés, nyugodt, könnyen kezelhetõ mén volt, ami a leírtak szerint elveszett a tenyésztés számára.

#543 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 30. - 11:54

Enying20 jóvoltából igazi csemege: Birgut személyesen!

http://gallery.site....RGUT_SZINES.JPG

http://gallery.site....42-2/BIRGUT.JPG

:yeah: :yeah: :yeah: :yeah: :yeah:

#544 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 30. - 13:30

Ej, de kár érte! Nagyon szép mén.

#545 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 30. - 19:19

No csak , hogy feldobjam a topikot! Nemrég került az országba néhány mén, az egyik Parti Imre ménesébe és arabokat fog fedezni! Musztafáni pedig ( Musztafa egyik lánya) meg ide kerül a szomszédomba!

#546 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 30. - 23:06

Mihman tavaly szeptemberben érkezett, és idén 26 arab kancát fedezett.( Tavaly egyébként 17 tv ló jött.) :)

#547 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 7:21

Lehet, de én nemrég tudtam meg, s azért bátórkodtam ide pöccinteni! S még lehet én is kiprobálom majd egy arab kancán!

#548 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 7:27

Enying20 jóvoltából igazi csemege: Birgut személyesen!

http://gallery.site....RGUT_SZINES.JPG

http://gallery.site....42-2/BIRGUT.JPG

:yeah: :yeah: :yeah: :yeah: :yeah:

Szép de:
Látszik hogy nem a fórumon garázdálkodó profi fotósok készítették a képet! Milyen szépen adnák Õk vissza ennek a lónak a szépségét

#549 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 8:34

Lehet, de én nemrég tudtam meg, s azért bátórkodtam ide pöccinteni! S még lehet én is kiprobálom majd egy arab kancán!

Jövõ tavasszal lesz egy csomó "referenciacsikó", ekkora számú ivadék már elég nagy biztonsággal megmutatja, h mi várható tõle. Nagyon jó kancákat kapott, elõtte a lehetõség. És lovagolják is, nagyon meg vannak vele elégedve. :)

Szép de:
Látszik hogy nem a fórumon garázdálkodó profi fotósok készítették a képet! Milyen szépen adnák Õk vissza ennek a lónak a szépségét

Na igen, DE ... ezek több mint 30 éves papírképek, én már a puszta létüktõl is lehidaltam.
Egyébként ha bárkinek, aki olvassa a topicot, van régi képe ezekrõl a ménekrõl, ne habozzon közzétenni.

#550 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 8:57

Jövõ tavasszal lesz egy csomó "referenciacsikó", ekkora számú ivadék már elég nagy biztonsággal megmutatja, h mi várható tõle. Nagyon jó kancákat kapott, elõtte a lehetõség. És lovagolják is, nagyon meg vannak vele elégedve. :)
Na igen, DE ... ezek több mint 30 éves papírképek, én már a puszta létüktõl is lehidaltam.
Egyébként ha bárkinek, aki olvassa a topicot, van régi képe ezekrõl a ménekrõl, ne habozzon közzétenni.

persze tudom :) ;)

#551 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 10:46

Szép de:

A fényképekrõl annyit, hogy a fekete fehér kép egy 1954-ben gyártott Weltaflex, a színes egy huszassal fiatalabb Praktica fényképezõgép mûve, az amatõr fényképész pedig magam voltam 16 évesen.
A lényeg a képek egyediségében rejlenek. Meg a helyszínében. A pécsi Mesterséges Termékenyítõ Állomás a neves hely, amit sajnos néhány év mûlva lebontottak. Itt vettek és fagyasztottak ebben az idõben sok kiváló méntõl, többek között Birguttól is termékenyítõ anyagot.

#552 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 13:09

Nem elvetni való képek ezek.

#553 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 19:14

Nagyon szép és arányos mén volt.Érdemes ezt a topicot böngésznie még annak is akit 'csak'a lovak érdekelnek és nem pusztán e fajta.Már csak azért is mert külön csemegét jelentenek ritkaság és történeti szempontból. üdv

#554 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 21:08

Vajon mi lett avval a spermával amit levettek, lehet utánna kéne keresgetni!

#555 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 22:08

'93-ban kidobták.... Sok más ménével együtt... :mad: :mad: :mad:

#556 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 2. - 17:58

Úgy dobták ki, hogy nem tudták mi megy a semmibe. Ha csak az akhal fajtát nézzük, szörnyû kiejteni, hogy potenciális Musztafa és Birgut csikók lettek az enyészeté. S nem beszélve a többi értékes mén lehetséges utódjáról.

#557 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 2. - 19:07

Ez az ország úgy dobálja ki a milliókat a kukába, hogy az besz...rás! :guny: Ezé nem tart sehol a lótenyésztés!

#558 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 2. - 19:25

Ez az ország úgy dobálja ki a milliókat a kukába, hogy az besz...rás! :guny: Ezé nem tart sehol a lótenyésztés!

rosszúl látod, a ge.iknek(de nem a lovakénak) a kukában van a helye, és nem a kormányba :yeah:

#559 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 2. - 20:07

Nem politizálok, de a lótenyésztés fájó pontom, vannak fajták akik annó igen híresek voltak, most meg nem lehet találni egy olyat aminek nincs valami genetikai baja!

#560 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 2. - 20:35

Nem politizálok, de a lótenyésztés fájó pontom, vannak fajták akik annó igen híresek voltak, most meg nem lehet találni egy olyat aminek nincs valami genetikai baja!

Politizálnod kéne! Éppen a politika miatt jutottak ide a lovak ahol most vannak! Lásd Bábolna!