Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#521 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 10:56

Sziasztok!Érdeklödök, hogy Marócpusztára bármikor lehet menni Gidránokban gyönyörködni, vagy érdemes elõtte odaszólni.Ha igen, akkor kit kell keresni?

Hozzászólás megtekintése

Ebben Tippmester a legilletékesebb, de tudtommal mindenkit szívesen lát és hacsak nincs valamilyen állategészségügyi zárlat bármikor lehet ott a gidránokban gyönyörködni. ha kéred a ménes telefonszámát megadom magánüziben.

#522 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 11:14

Itt vagyok, figyelem is a topikot, de sajna beleszólni nem tudok, max. örömködhetek, hogy egy marócpusztai gidránt lovagolhatok :DKépet tettem be korábban róla a DVV-s topikban, Botond jól van, azt kell gondolnom, hogy csak vágta közben ébred fel, akkor viszont bakol is (de már nagyon résen vagyok), az idegen lovak nem érdeklik, a pónitól sem rettent meg, ha várakozik azt jól kihasználja pihenésre. A lábai nem tiszták, hogy mi volt elõzõ életében, Marócpuszta és Fót között, azt nem tudom, de imája az almát-répát, szívesen urgana (mivel én nem tudok, ezért ez most még csak feltételes módban van). + lógok még egy úttal, ez a hétvége kilõve, de jelzem idõben, hogy mennék!

#523 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 11:49

Eva Ha a + lógó út vonatkozásában ránk gondoltál csak a jó idõt vedd figyelembe hogy kipróbálhasd gidránjainkat is.A Botond bakolása mõgött biztosan az egy kis merevség van. Keresd meg a merevség helyét melegítsd be és biztosan elmarad. Lehet hogy érzékeny a ülésed valamely pontjára, vagy a csizma bizonyos fekvésére de más egyéb oka is lehet.mindenesetre egy biztos nincs két egyformán viselkedõ az elengedettséget - átengedõséget egyformán elérõ ló. Mielõtt vágtába ugratnád nyújtóztasd meg egy kicsit a hátát, ezt legegyszerûbb egy rövid legelõ mozdulattal elérni.cucu!Mellesleg nem csak marócon lehet gidránokban gyönyörködni korábbi meghívásomat megismétlem bárki jöhet.És az alapítók nállam is marócról vannak.

#524 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 11:57

Természetesen hozzád igyekeznék, de "hál istennek" mindig közbejön valami lovas dolog :D (Igyekeznék Marócra is, ha sikerül összehozni egy látogatást jövõ tavszra az lenne az igazi!)(Botondról sokat még nem tudok mondani, mert mostanában nem jutottunk el a pályára, csak terepen voltunk, elõtte pályáztunk, de ezek még csak a hosszú állás utáni lazító, emlékeztetõ, mozgató lovaglások, semmi komoly.)

#525 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 9. - 16:31

bianco!Te hol vagy megtalálható? Én Kaposváron vagyok, és mivel még elég gyér a lovakkal kapcsolatos ismeretem úgy tudom Marócpuszta van hozzám legközelebb.Persze a lovak miatt hosszab túrákat is vállalok! :yeah: Minden lehetõség érdekel!Tippmester tel. számát elfogadom ha megadod!

#526 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 10. - 19:33

cucu!Ami igaz az igaz Marócpuszta sokkal de nagyon sokkal közelebb van hozzád mint Tiszafüred, de ha mint írod lovakért hosszabb túrát is válalsz, akkor rajta mindenkit szívesen látok.Eva! Hát ne jöjjön közbe semmi lovas dolog!Mintha hütlenkét láttam volna tallózni.

Edited by bianko, 2005 november 10. - 19:34.

#527 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 15. - 10:29

Halló! Nagy a csend hát senkinek nincs infoja gidrán ügyben.Akkor beszámolok.Most van két fiatal Gidrán razbeg méncsikóm alapkiképzése. Mind a kettõ június végén született igy július második felében kezdtem el velük foglalkozni, sajna csak hétvégén van idõm rájuk igy 10 - 15 foglalkozáson vannak túl. Mind a kettõ jár terepre és jól ültetik a lovast mind a három jármódban, egyszóval meg vagyok elégedve velük. Most hozzákezdek egy Gidrán Razbeg szintén hároméves kanca és két négyéves Andor Gidrán kanca alapkiképzéséhez nekik, mármint a négyéveseknek csikójuk van egy szintén Gidrán Razbeg métõl. A felülés már megvolt.Tök normálisan viselkednek, idegen lovassal a hátukon sétálnak mögöttem.Ha az idõjárás engedi hétvégén megnézem szabadonugróban Andor Gidrán Színaranyt és Gidrán Razbeg Szaffit. Szaffi már kétévesen is igéretes volt. Színaranyra nem volt idõm kétévesen igy szertnék + an meglepõdni.

Edited by bianko, 2005 november 15. - 10:31.

#528 királylány

királylány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 134 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 15. - 10:46

Szia bianko!Gratulálok a csikókhoz, örülök,hogy jól haladsz velük.Azt akartam megkérdezni tõled, hogy ismered-e Keller Andrást?

#529 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 15. - 19:20

szia Királylány!Nincs szerencsém vagy nincs tudomásom rólla hogy ismerem, de mintha Keller László rémlene , azt hiszem Lulla- ról neki vannak gidránjai és vele azt hiszem 2000 ben egyszer találkoztam. De lehet hogy mégis ismerem.Erre csak az lehet magyarázat hogy nem mindíg funkcionál a névmemóriám, vagy ismerem csak nemtudom ki az? Na ez nem a "naccság" átka csak nincs ember hiba nélkül.Sok lovasembert ismerek de kevésrõl tudom hogy ki az. Ez két okból van. Az egyik hogy csupán 7 éve lovazok, a másik hogy nagyon kevés idõm van a lovas dolgokra igy ha saját lovaimra elegendõ idõt akarok fordítani akkor kevés idõm marad ( kül )világban forgolódó lovasokra, igy lehet hogy nagyokat hagyok ki.Természetesen ha mégis van valahol egy távoli városban kis idõm akkor rögtön lovas létesítmény után nézek és figyelem az embereket lovakat. lehet hogy ilyenkor tanulok is.Amenyiben Keller András szereti a gidránokat feltétlenül meg kell ismernem.

Edited by bianko, 2005 november 15. - 19:26.

#530 királylány

királylány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 134 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 16. - 9:47

Szia bianko!Majdnem tökéletes a névmemóriád, csak az a bizonyos Keller László az nem László, hanem Pál(Lulla stimmel).Na az õ fia az András.Õk azok a gidránosok,akiket személyesen is ismerhetek.Nyáron hozzájuk jártam lovagolni,és nagyon megtettszett a fajta.De vicces, hogy alig tudok róla valamit.Egyébként Marócpusztától sem lakom messze,kb. 15-20 km, jártam is ott még nagyon rég,de csak egyszer.Lehet egy kicsit butácska kérdésem hozzád:Miért pont a Gidrán???

#531 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 16. - 10:10

Azért a Gidrán, mert amikor úgy 1996 ban gondoltam veszek magamnak egy lovat (bár magam falusi gyerek vagyok) nagyon keveset tudtam a lófajtákról.Egy a lányom baráti köréhez tatozó fiatal állatorvos egy alaklaommal mikor felmerült ismét egy ló a láthatáron ( ami sárga színû magyar félvér volt) azt a megjegyzést tette hogy miért nem valamilyen lovat veszek? Ez a kérdés akkor elgondolkodtatott és eszembe jutottak édespám szavai,ugyanis szüleim, nagyszüleim gazdálkodók voltak 1959 elõtt és volt két fogatuk az egyik egy sárga amelyben az egyik kanca gidrán a máik gidrán félvér volt.Nagyon jó fogatlovak voltak de ezt folytatni hosszú, így rövidítek.A munkámból adódóan 97-98 ban bejártam az egész országot és mindenhol ahol idõm volt lovakat nézegettem. Egyik alkalommal Szegedre elkísért a nejem és a lányom is. Visszafelé a Csongrádi hídon akartam hazafelé jönni, mivel még nem jártam arra és ezen az úton rátaláltam Bakson a szegedi Admiralitás Kft gidrán ménesére. Anyira megtetszettek ott a lovak hogy ekkor határoztuk el gidránt veszünk. Utánna néztem a fajtának fajtaleírásokban és mindenhol ahol lehetett de sokat nem találtam. A kistermelõk lapjában (98 ban) találtam egy cikket "Csikójáratás marócpusztán" cimmel és egy hirdetést Sütvénybõl. Így jutottam elõsször Sütvénybe, akkor Ernts Misi volt a ménesvezetõ de nem volt hároméves gidrán kancája, Mivel telefonon direkt mondtam hogy engem ilyen korú és vemhes kanca érdelkel és kikattantam, ekkor kaptam neg Tippmester telefonszámát és egy hétre rá meglátogattuk. Így sikerült elsõ lovam - GIDRÁN XI-15 SZENDERGÕ - megvásárlása. A hányadtatott sors, a szigorú tenyésztési eljárás és a sok megalapozatlan elõítélet csak erõsítette elkötelezettségemet.Idõközben jónéhány gidrános barátra is leltem.Én mindíg ragaszkodó és együttmûködésre kész gidrán lovakkal találkoztam. A Keller Pál igaz csak mire észre vettem a hibát már elfogyott az idõm és nem tudtam kijavítani. Kösz a helyreigazítást.

Edited by bianko, 2005 november 21. - 16:38.

#532 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 13:45

Sziasztok! Gidránt tenyésztõk felöl érdeklõdnék Zala megye és vonzáskörzetében. Tud valaki segíteni? :dev:

#533 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 21. - 16:31

Sziasztok! Gidránt tenyésztõk felöl érdeklõdnék Zala megye és vonzáskörzetében. Tud valaki segíteni? :dev:

Hozzászólás megtekintése

Legfõképpen ajánlom Vörös Józsefet, Ö Gyûrûsön van Zalaegerszeg mellett. Ha valaki tud a gidránról valamit hát Õ az. Telefonszámot magánban adhatok. Elszórva még vannak gidránt tenyésztõk arrafelé, de pontosabbat a Vörös Józsi tudna mert Õ mindenkit ismer arrafelé aki gidrános és azt hiszem aki nem gidrános azt is.

Edited by bianko, 2005 november 21. - 16:32.

#534 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 22. - 8:22

bianko!A Vörös Józsit én is ismerem, fedeztettem nála lévõ ménnel a Concorddal /furioso/ . Rajta kívül tudsz-e még valakit, inkább kistenyésztõkre gondolok, egy barátom szeretne gidránt venni, én támogatom ötletét. Sajnos az anyagiak korlátok közé szorítják. :confused:

#535 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 22. - 19:14

Magánüziben fejtsd ki mik azok a " korlátok " hátha tudok segíteni.

#536 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 8:20

Bianko!A barátom pénztárcája 200 000 Ft körül engedi meg a lóvásárlást, nyers legalább három éves csikó jöhetne számításba. Jó mozgású, tetszetõs lovat szeretne.

#537 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 8:29

Ez engem is érdekelne. Mármint hogy ennyi pénzért lehet-e jó mozgású, tetszetõs, 3 éves gidránt kapni. :) (és gondolom az sem baj, ha jól ugrik, és olyan, mint a kezesbárány...)

#538 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 9:52

Franke!Nyers lovat keres a barátom nem birkát. A gidrán temperamentumos fajta, azért választotta. Nem fedezõmén kategóriát keres, hanem hobbi lovat. Remélem így tiszta. :hu:

#539 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 12:14

Ács Balázs!Eredetileg hosszabban akartam leírni aztán meggondoltam.Leírnátok nekem hogy hogyan lehet elõállítani egy egészséges hároméves nyers lovat 200 000 Ft körüliért? fedeztetési díj + szállítási költség: 60 000 Ftvemhesség alatti védelem orvosi költség 10 000 FtCsikó bélyegzés és adminisztrációs költség 10 000 FtCsikó éves tartási költsége átlag 3x12 10 000 Ft / hó ?????Ló útlevél kiváltása 8 500 FtOltások 3x 5 000 Ft / évKörmölés 6 000 Ft / év -------------------------------------------------------------------------------nevelési költség háromévre 118 500 Ft A vége ha jól számolom el sem éri a 200 000 Ft - ot tiszta haszon.Így is lehet számolni!Gyûjtögessen még a barátod lóra és a tartására.Enyi pénzért legfeljebb két felnõtt birkát adnak vagy ( Sajnos ) bizonytalan származású fogat lovat vagy még azt sem. ?A mai magyar lovasok egy része kifizet havi 25 - 45 ezer forintot bértartásért és sajnálja a lóért a tiszességes árat.A tenyésztõ pedig ha kimond egy tisztességes 4 - 500 ezer forintos mérsékelt árat egy egészségesen felnevelt megfelelõ küllemû és idomítható lóért ...???????? jó hogy rablónak nem kiáltják ki.Az eddigi írásaid alapján ennél többet gondoltam róllad!!!!!!!! Ha azt írod a barátom szeretne ajándékba kapni egy hároméves Gidrán csikót, akkor................Bocsi, de én nap mint nap kínlódok lovaimért, -mal és ilyen ár hallatán kinyílik.....

Edited by bianko, 2005 november 23. - 12:17.

#540 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 12:27

Az eddigi írásaid alapján ennél többet gondoltam róllad!!!!!!!!

Hozzászólás megtekintése

Húúúúú, Ács Balázs, ezt most megkaptad! :dev: Hát nem hiába mondják, hogy az ember igenis válogassa meg a barátait... :gm:Bianco, az Általad leírt lótenyésztési jelenség sajnos igaz, de egyrészt nem hiszem, hogy ez Ács Balázs barátja miatt alakult így, másrészt ezt le lehet írni normális hangnemben is, a stílusod finoman fogalmazva irritáló (és most nem csak a helyesírásra gondolok. :dev: )

#541 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 13:09

Hm.....Sok tenyésztõ ebbe ment tönkre, amit bianko is ír. Érzelmi alapon tenyészteni nem szabad, mert tönkremennek. Tisztában vagyok a csikó felnevelés költségeivel, hisz magam is lótartó vagyok. Ki mondta, hogy a lótenyésztés nyereséges üzletág? Lehet annak aki okosan ésszel idõben szelektálva, értékesíti lovait. A realitásokat a piac diktálja, rengeteg jó pedigréjü lovat árulnak, viszonylag jó küllemmel potom pénzért, s még így is sok kupeceknél v. vágóban köt ki. Azért mert vkinek az anyagi lehetõségei korlátozottak, de szeretne egy lovat és az pont gidrán, szerintem nem lehordani kéne. Ha ennyi pénzért nem lehet gidránt kapni, vagy vesz mást, vagy semmit. Inkább megnyerni kéne több embert a gidrán számára nem elriasztani. Sajnos mi magyarok már csak ilyenek vagyunk, egymásnak esünk a semmiért. Bocs, hogy érdeklõdni mertünk.......

#542 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 13:09

biankonak abban teljesen igaza van,hogy ennyi pénzért(jelen eset 2kiló)nem lehet jó -hangsúlyozom jó- ménesbõl,megfelelõ egyedet (jómozgású,tetszetõs,3 éves) venni.Régebben lehetett.Most csak a "selejt" lovakat lehet talán megvenni ennyiért reálisan.Viszont vannak olyan jó adottságú ménesi helyek,ahol selejteket tenyésztenek,vagy azok lesznek ahogy növögetnek mivel nem megfelelõen vannak takarmányozva és mozgatva stb.Egyszerûbb ujságokban hirdetések alapján nézegetni mert ott talán hamarabb találni még ebben az ár kategoriában is jobb lovakat.

#543 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 13:44

Mili-tary!Hobbi lovat szeretne venni a barátom, nem versenylovat vagy fedezõmént. Nem is nagy méneseket kerstünk, ezért nem akarunk Vörös Józsihoz menni. Egy-két kancás kis gidrán tartótól szerettünk volna, szerényen felnevelt lovat venni. Felöllük érdeklõtünk volna, hátha rajtuk az 200 000 Ft körüli összeg is segít, mert van akinek ennyi is számít. Nem mindenki jólmenõ tenyésztõ, aki megfelelõ kapcsolatokkal rendelkezik az értékesítéshez és megteheti, hogy kinevesse a vevõket.

#544 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 15:53

Na ugye ha van téma akkrrrr !Rosinante! Szándékomban volt a parázsra olajat önteni és ez lehet irritáló is.Nem a helyesírás hanem a tartalom miatt járok a fórumra. De ha téged ez érdekel akkor igazán nem unatkozhatsz. de itt aztán ezt a témát lezártam.Senki sem bántotta senkinek a barátját, különben is úgy gondoltam magválogatta csak részemrõl nemmegfelelõen tállalta a dolgot. Én õszintén elmondtam mit gondolok errõl, de tudom más lótartó és lótenyésztõ is gondolja így. Ács Balázs! Az a kistenyésztõ akire te gondoltál talán nem is a pénzt nézi amit a fárdsággal felnevelt csikó után kaphat hanem azt hogy a vásárló aki hobbi céllal venné ugyan a lovat nem kerül e olyan helyzetbe hogy aztán Horváth Józsi bátyánk emelgesse ki a vágóló exportból a hobbi lóként megvásárolt ám genetikailag és egyébként is értékes lovat. Volt rá számos példa. Nem a jelen példára gondolok A megjegyzésem pedig fenntartom egy magát egyészséges lovasembernek tartó kezelje helyén a dolgokat.vannak eladó lovak és vannak ajándék lovak ennek megfelelõen kell lovat keresni.A tartási körülményekre és módokra válaszolva pedig ha azt a számítást vezetnénk elõ ami a nagy ménesek takarmányozása és egyébb tartási költségekrõl szól méginkább nevetséges a hobbi ló ár. Lovat pedig lovasember azért tart mert szereti.

#545 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 15:58

bianko!"Lovat pedig lovasember azért tart mert szereti·" ez legyen a zárszó! Mi is ezért tartjuk! :dev:

#546 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 20:02

Ács Balázs! Te zárszóról írsz pedig egy olyan témát nyitottunk meg ami igazán megérdemelne egy õszinte tárgyilagos és érzelmektõl mentes vitát.Milyen legyen egy magyar ló ára lehet gidrán, tradícionálisan magyar, stb.Mi legyen a mérce, Mi a sok és mi a kevés egy ló árának? Hol az egészséges határ ami megbecsülést ad a tenyésztõnek rangot a lovasnak.Az is tenyésztõ aki életében csak egy csikót nevel, vagy csak az akinek saját ménese van? Milyen egy csikó egészséges megfelelõ felnevelése, mozgatása?Szerintem ezt a kérdést sokféleképpen gondolják. Van aki megelékszik azzal, hogy a csikó szabadon mozogjon tágas legelõn és van aki már választási kor után rendszeres csikójáratással mozgatná hol az egészséges határ?

#547 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 23. - 20:54

Az is tenyésztõ aki életében csak egy csikót nevel, vagy csak az akinek saját ménese van? 

Hozzászólás megtekintése

simán lehet tenyésztõ az aki életében csak 1 csikót nevel.És lehet kókler az is akinek ménese van. A hozzáértés a fontos nem a létszám.

#548 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 8:20

Bianko!Mennyit ér egy ló? Amennyiért el lehet adni, hiába az érzelmi megközelítés. Mi a jó felnevelés? Kinek mi, én a ridegtartásra szavazok, szélsõséges esetben istálózva, mert nálam ez vált be, de ez nem azt jelenti, hogy ez a jó. A felnevelésrõl annyit, jelenleg ménesben nevelt lovaim vannak, nagy a különbség ezt elhiheted! A tenyésztõnek nem a ló ára ad megbecsülést, hanem az, milyen lovat tenyészt, mennyire használható a vásárlóközönség számára. Tenyészthetsz szuper genetikával gidránt, kisbérit, furiosot, sportlovat, ha a hobbi lovasok számára nem megfelelõ, akkor elvesztél. A vásárlók zömét õk teszik ki, sajnos a tenyésztett egyedek kis százaléka alkalmas sportra, /itt nem a libakergetõre gondolok, mert oda még a cigánylovak is jók, sõt!/, így a maradék lovat hobbisok ill. kupecek vásárolják meg jobb esetben. A hobbilónak sokkal többrétûnek kell lenni, mint egy sportlónak, mivel õket a gyengébb lovasok lovagolják. Profiknak meg nem okoz gondot a magasabb vérmérséklet sem, sõt sokszor elõnyös. Véleményem szerint maradjunk a földön és próbáljuk a realitásoknak megfelelõen kezelni a dolgokat elõrébb jutunk. A jó lónak ára volt, van, lesz, a gyengébbeket el kel adni annyiért amennyiért lehet, minél hamarabb. Talán a tenyésztõk, így kevesebb veszteséget realizálnak. Vannak helyek ahol ezt belátták hosszú évek során, vannak ahol még nem, õk vagy vegetálnak, vagy tönkrementek. Lehet, hogy rosszul látom, ez csak a saját véleményem. Én is hagyományos magyar lófajta rajongó vagyok, szeretném, ha ezen fajták sikeresebbek és megbecsültebbek lennének de ehez összefogásra, átgondolt tenyésztésre, sportkipróbálásra, valamint realitásokra van szükség. El kell dönteni milyen célra tenyésztjük a lovat, mert amit a tenyésztõegyesületek megfogalmaznak, hogy minden szakág számára alkalmas lovat tenyészteni, itt megbukott a mutatvány. Nem lehet jó fogatban, díjugratásban, militaryban, díjlovaglásban egy fajta. Választani kell, mire szelektáljuk.

#549 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 8:24

Balázs, ha viszont a 200.000-hez ragaszkodik a barátod, akkor talán a korral kellene lejjebb menni. Vegyen egy 1 évest és nevelgesse.

#550 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 8:49

Franke!200000 Ft-ért 2db 1 éveset, de még az is sok lenne érte. :hu: Vesz a barátom lovat, 200 000 Ft alatt, mert vannak nehezen kezelhetõ egyedek amiket más nem vesz meg, majd mi. Kisbérit, sportlovat tudnánk venni, egyenlõre gidránt szeretne, majd megalkuszik kisbériben v sportlóban, ha a környéken gidránt nem kap. Addig is másnál pusztítja a zabot. :dev:

Edited by Ács Balázs, 2005 november 24. - 8:51.

#551 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 9:01

De nem azt mondtad, hogy hobbilónak kell? Akkor hogy jön ide a nehezen kezelhetõ egyed???!!!Fentebb írtad, hogy a hobbilónak mennyivel sokrétûbb igényeket kell kielégítenie a sportlovakkal szemben. Igazad is van. Csak akkor ez a 2 dolog kissé ellentmondásos...

#552 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 9:49

Franke!Nem sportra kell a ló, hanem szabadidõ lovaglásra. Nekünk megfelel a nehezen kezelhetõ egyed is. A hobbilovasok zöme nem szereti a pörgõsebb, agyasabb egyedeket, de vannak kivételek is. Mi! Amit a hobbilóval kapcsolatban írtam az úgy van, ált. nyugis mesebeli lovakat keresnek, amibõl kevés van.

#553 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 10:22

Ja bocs, a harcos hobbilovasokról megfeledkeztem. :) Egy a lényeg Balázs, egésssség legyen! :D

#554 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 10:27

Franke!Így van, egésssség legyen!

#555 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 19:11

Áljunk meg egy szóra !Eddig hobbi lovat kerestek mos meg vallami elrontott ló is megfelel ami az én megközelítésemben csak profinak való még ha hobbi sportra is.A lovak áráról árérték arányáról nem szívesen beszélnek akkor mi a fõ szempont.Olcsón ( áron alul ) jó lovat, az elrontott ló is lehet jó !Nevezzük hobbi lovasnak azokat a lovas társainkat akik szabadidejükben lovagolnak hanem szabadidõ lovasnak vagy hivatásos lovasnak és akkor sokkal közelebb kerülünk az igazsághoz.Ebben a megközelítésben a szabadidõ lovas is lehet profi és a hivatásos is lehet amatõr. Pozitív Feri! Szerinted a hozzáértés mennyi idõ alatt derül ki?Tippmester 95 ben kezdett hozzá valamilyen koncepció megvalósításához.A gidrán XI alkalmazásáért "szakmai tekintélyek" erõsen kritizálták a méntõl közel száz csikó született és a sportban több igen magas szinten jeleskedett.Mikor derült ki a mén alkalmazásának helyessége? elõsször 7 év múlva.A hozzáértés a fontos és nem a létszám! Igen, de az aki csikókat nevel ilyet nem mond. A gidrán XI nem minden csikóla klasszis sõt van ........ Ettõl még nem lett kókler a csikó tenyésztõje mert ha felneveli e lovat és egy másik párposításból csikója születik nagy a valószínûsége hogy a nagyszülõk képességét örökölve klasszis ló lessz belõlle. A tenyésztõt kóklernek nevezni akkor amikor ha olvasni tud és azért még lovasok között is sok az írástudó ( Igaz Rosinante ?) ismerhetik a szabályt párosítsd a legjobbat a legjobbal és akkor mi van? A vak tyúk is megtalálhatja a szemet. Ettõl még nem lessz jó tenyésztõ.Az azonban aki folyamatosan a más kárából tanul talán még viheti valamire. Ács Balázs! Örülök a folytatásnak.A jó tenyésztõ elsõsorban lovas munkára alkalmas lovat tenyésszen és mindegy milyen lovasmunkára - nyereg alá vagy fogatba csak jó lovat. Amit lehet elrontani, de ha szakember kezébe kerül helyrehozható. A rossz körülmények között tenyésztett csikó sohasem vagy csak keservek árán hozható helyre.A jó tenyéstõ kezes, és a lehetõ legegészségeseb szervezeti és idegi fejletségû csikót nevelje aztán majd kiderül szabadidõ vagy versenysport ló lessz belõlle.

#556 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 24. - 21:16

Pozitív Feri! Szerinted a hozzáértés mennyi idõ alatt derül ki?

Hozzászólás megtekintése

öt perc és egy óra körüli idõpontra tehetõ. ameddig bejárják és megnézik a lovakat.Plusz a beszélgetés,de ez már extra. :D

#557 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 25. - 8:20

Jó kupec 2 perc alatt megmondja, jó vagy rossz ló-e. Ránéz, megmozdítja és már mondja: jó v. nem. :dev:

Edited by Ács Balázs, 2005 november 25. - 8:23.

#558 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 25. - 8:26

Jó kupec 2 perc alatt megmondja, jó vagy rossz ló-e. Ránéz, megmozdítja és már mondja: jó v. nem.  :dev:

Hozzászólás megtekintése

Hát ez az, hogy nem mondja meg, legfeljebb gondolja, de mást mond, mint amit gondol, tehát a jóra azt mondja, hogy rossz - így tudja olcsóbban megvenni, nagyobb haszonnal eladni, ezért kupec. :)

#559 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 25. - 8:57

Tenyésztõktõl így veszik a lovakat, hülyék lennének megmondani, hogy jó vagy nem. Amit lealkudnak azt nem kell kifizetni. Ez üzlet Franke, nem jótékonysági rendezvény! A kupec eladja a rosszlovat annyiért amennyiért el lehet, de annyit is ad érte, amennyit szabad érte adni, hogy ne bukjon rajta. Pár tenyésztõ ezt megtanulta, profi kupec lett belölük, minden féle fajta lóval üzletelnek, mindenkivel. Franke ez a valóság, ébresztõ! :dev:Sajnos mi meg megvesszük a kupecektõl, ha nem lesz más pedig, a tenyésztõnek is jó lenne a különbözet. Milyen tenyésztõ, akit a kupec átver, nem ismeri a lovait?????????????? :D

Edited by Ács Balázs, 2005 november 25. - 9:15.

#560 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 25. - 9:50

Pozitív Feri! Kb ennyi idõt szántál te is rám, meg a lovaimra - már amit megnéztél 25 bõl 4.A hozzáértésed meg kiderült? Szerintem nem, de biztosan bennem van a hiba.Ács Balázs! A kupeceket kultúr társadalmakban kereskedõ házaknak hívják ahol aztán elsõdleges a profit, de érdekes nem mindenáron a másik átverésével.( jól felnevelt egészséges de nem piacképesen képzett csikót máskor is akarnak venni.)Az általatok említett kupecek egyszer sem szívesen látott, hanem elviselt és kényszer üzletfelek akiket az eladó legszívesebben akkor lát ha a ............Aki nem ért hozzá attól bagóért jót majd busás haszonnal túladni rajta ez az elvük lehet hogy típusosan magyar szokás.Talán ez az oka hogy nem sikerült kereskedõház rendszert Mo.-n kialakítani.Talán ez azzal magyarázható, hogy az Állami beavatkozás közvetettsége jelentõs.A Lovas szervezetek vezetõsége többségében állami hivatalnokokból áll így a magánszféra meg sem tud mozdulni gátjuk által. A lovak tulajdonosai pedig jelentõs többséggel magánban vannak. Pl. egy tenyésztõ egyesület a regisztrált kancák számára vetítve Kb 200 000 Ft / db költségvetésbõl gazdálkodik?????A vezetõségben OMMI és egyébb állami lovasintézmény vezetõk és alkalmazottak vannak.Franke! Igazad van a kupec sohasem mondja meg jó vagy rossz a ló, nem ez az érdeke. Az érdeke a profit , eszköze az átverés.Nem kellene a tenyésztõket kupecnak kikiáltani mert megtanulták nem szabad értéken alul eladni és túlél tudják élni még így is a kríziseket. Lényeges külömbségvenni és eladni/ nevelni és eladni között.A hozzáértõ lovas szerintem nem kupec hanem hozzáértõ lovas.Hogy kik ezek , Sokan sokféleképpen gondolják.Egy biztos a kevés tudással rendelkezõ a szerinte jobb tudásssal rendelkezõt hozzáértõbbnek tartja.Ezt fogjuk meg mikor igaz.Egy biztos a gidrán tenyésztését szerintem csak az alábbiak szerint lehet végezni.1./ a létszám csekély így örülni kell minden gidránt vásárló szándéknak. ( legfeljebb tárgyilagosan tudatosítani kell azt, hogy mi mibe kerül és ez a tudatosítás csak fajta kötõdéses alapon történhet ma magyarországon. ) 2./ használati érték nélkül ma semminek nincs értéke így eladhatósága is csekély. (a használati érték ló vonatkozásában a szabadidõ és verseny lovassportra való alkalmasság és itt az elsõ a döntõ a második a meghatározó)3./ a verseny sport mint marketing eszköz csak akkor hat az egész fajtára ha a fajta iránt elkötelezettek egyaránt hozzájárulnak a marketing tevékenységhez ez pedig csak egyettértés mellet lehet és ez megjelenik a köztudatban is. (Ma mindenki szeretne valahová tartozni, megosztani gondjait problémáit ez ad valamelyes vonzást a lovasok társadalmának) Ha nem átják az összetartást az összetartozást csak csapódnak össze vissza. 4./ A tenyésztési elvek és a takarmányozási kúltúra széleskörû összehangolásával minél egységesebb felnevelési technológiát kell alkalmazni. Nem kellene félteni a koncot. 5./ A ménutánpótlás ne esetleges, hanem tervezett legyen és minden évjárat legjobbja kerüljön összehasonlításra az elõzõ......elõzõ vel, ezek az összehasonlítások alapján évente született 60 - 70 csikó csak a legjobb párosításokból születne. 6./ gidrán ne a gidránnak legyen piaci versenytársa. Az hogy a lótenyésztés nem a gazdaság húzó ágazata és nem is lesz az Mo. reális, de hogy a lótenyésztés és a lovasportok szükségessége, a többi sport ág melletti elfogadottsági szintje és elismertsége, a Mi restanciánk kevesen ismerik be. Pedig itt van a legtöbb keresni-, és tennivaló.

Edited by bianko, 2005 november 25. - 10:05.