"Mint ősmigráns magyarok több, mint ezer év után is csak ott tartunk, hogy szeretnénk ajrópa része lenni, de szerintem még mindig csak egy sziget vagyunk." Ja!
"Maradjon meg a lovas élet lehetőségek szerinti szabadsága, nem a szabadossága". Abszolúte egyetértek. (Mint Feribácsi .)
Ötletelés:
Nagyon bonyolult kérdést feszegetsz. Nem mintha nem lenne 5 eleve őrült ötletem. De a lovag szándéka hiába nemes, ha nincs ki kardot, s hitet adjon neki.
De hogy lásd, nem vagyok ellene:
Első őrült ötlet:
A magyar sporttörvény szerint semmilyen sportverseny, így lovasverseny sem rendezhető meg, csak a sporttörvény rendelkezései szerint, azaz sportegyesületek közbeiktatásával, és szakágakkal, meg gittegyletekkel.
Miért ne lehetne olyan versenyt rendezni, ami szakágasditól, egyesületesditől mentes. Úgy, mint a néhai párbajtörvények: Két lovas találkozik a piros lámpánál. Az egyik ránéz a másikra és ágaskodásra készteti a lovát. A másik előreszegezi a tekintetét s mikor a lámpa zöldre vált vágtába ugratnak és futnak cirka negyedmérföldet. Utána a vesztes fizet egy sört, vagy pizzát a nyertesnek azt jó'van. Ki a bánatnak mi köze hozzá?
Szerintem ez az egyik nagy akadálya, hogy az emberek nem élvezhetik a lovaglás örömeit. Mindenhova rajtengedély, startengedély, regisztráció, tagsági díj, tenyészegyesületi tagság kell. Ha nem versenyzel, (és / vagy nincs pénzed) nem is oktatnak az igazán felkészült lovasoktatók. Aztán ott van a kötelező indulások száma: idő, benzin, lószállító (vétel, vagy bérlés + fertőtlenítés), hozzá ..de legalább x kg saját tömegű vontatójármű, ahhoz C-s jogsi, meg Bonus 0-ás biztosítás, meg 12 literes fogyasztás (vagy veszel egy harmadik autót is) esetleg valakivel viteted a lovad, ami megint bizonytalanság, macera és költség. És hol alszol? Itthon még belefér a szállás, de külföldi versenyen? Két vontató, lakókocsi, vagy olyan futó, amiben te is el tudsz dőlni. Összeadod, legyintesz. Minek? Kupát lehet kapni az Aréna plázában. Ha a hírnévre hajtasz más módon, olcsóbban is megkapod. Eredmény, erőfeszítés, sikerélmény? Ott a munkahelyed, vállalkozásod, karriered. Vegyél elektromos gitárt, tedd le a doktorit, mit tudom én. Abból legalább pénzt is látsz, ha el nem b'szod. A sporttörvény szerinti versenyzésből biztos nem.
A hobbidnak nem tudsz élni, mert senki nem vállalja hogy rendez egy összeröffenést a kockázatok miatt.
Szóval, miért nem lehet egy olyan jogi keret, ami nem "ágyúval verébre" versenykategória, hanem olyasmi, mint pl. a LOT volt. Ez olyan, mintha minden klubkoncertet a Zeneakadémia engedélyével lehetne csak megrendezni, konzervetóriumi végzettséggel.
(Mondtam, hogy őrült lesz. )