Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Mitől Lehetne Még Jobb A Lovas Helyzet?

• Please log in to reply
876 válasz a témához

#521 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 3. - 19:43

"Mint ősmigráns magyarok több, mint ezer év után is csak ott tartunk, hogy szeretnénk ajrópa része lenni, de szerintem még mindig csak egy sziget vagyunk."  Ja! :rockon:

"Maradjon meg a lovas élet lehetőségek szerinti szabadsága, nem a szabadossága". Abszolúte egyetértek. (Mint Feribácsi :dev:.)

Ötletelés:

Nagyon bonyolult kérdést feszegetsz. Nem mintha nem lenne 5 eleve őrült ötletem. De a lovag szándéka hiába nemes, ha nincs ki kardot, s hitet adjon neki.

De hogy lásd, nem vagyok ellene:

Első őrült ötlet:

A magyar sporttörvény szerint semmilyen sportverseny, így lovasverseny sem rendezhető meg, csak a sporttörvény rendelkezései szerint, azaz sportegyesületek közbeiktatásával, és szakágakkal, meg gittegyletekkel.

Miért ne lehetne olyan versenyt rendezni, ami szakágasditól, egyesületesditől mentes. Úgy, mint a néhai párbajtörvények: Két lovas találkozik a piros lámpánál. Az egyik ránéz a másikra és ágaskodásra készteti a lovát. A másik előreszegezi a tekintetét s mikor a lámpa zöldre vált vágtába ugratnak és futnak cirka negyedmérföldet. Utána a vesztes fizet egy sört, vagy pizzát a nyertesnek azt jó'van. Ki a bánatnak mi köze hozzá?

Szerintem ez az egyik nagy akadálya, hogy az emberek nem élvezhetik a lovaglás örömeit. Mindenhova rajtengedély, startengedély, regisztráció, tagsági díj, tenyészegyesületi tagság kell. Ha nem versenyzel, (és / vagy nincs pénzed) nem is oktatnak az igazán felkészült lovasoktatók. Aztán ott van a kötelező indulások száma: idő, benzin, lószállító (vétel, vagy bérlés + fertőtlenítés), hozzá ..de legalább x kg saját tömegű vontatójármű, ahhoz C-s jogsi, meg Bonus 0-ás biztosítás, meg 12 literes fogyasztás (vagy veszel egy harmadik autót is) esetleg valakivel viteted a lovad, ami megint bizonytalanság, macera és költség. És hol alszol? Itthon még belefér a szállás, de külföldi versenyen? Két vontató, lakókocsi, vagy olyan futó, amiben te is el tudsz dőlni. Összeadod, legyintesz. Minek? Kupát lehet kapni az Aréna plázában. Ha a hírnévre hajtasz más módon, olcsóbban is megkapod. Eredmény, erőfeszítés, sikerélmény? Ott a munkahelyed, vállalkozásod, karriered. Vegyél elektromos gitárt, tedd le a doktorit, mit tudom én. Abból legalább pénzt is látsz, ha el nem b'szod. A sporttörvény szerinti versenyzésből biztos nem.

A hobbidnak nem tudsz élni, mert senki nem vállalja hogy rendez egy összeröffenést a kockázatok miatt.

Szóval, miért nem lehet egy olyan jogi keret, ami nem "ágyúval verébre" versenykategória, hanem olyasmi, mint pl. a LOT volt. Ez olyan, mintha minden klubkoncertet a Zeneakadémia engedélyével lehetne csak megrendezni, konzervetóriumi végzettséggel.

(Mondtam, hogy őrült lesz. :gm: )

• Õz, emeset és ppr kedveli

#522 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 3. - 20:33

Mikor nem jutott kard, egyenesítették a kaszát. A környetzetet tekinteve is van hasonlóság.

Nem tartozik az ötbe.

#523 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 4. - 22:30

- Andor Ákos fölszólalása/cikke (ugye én csak a cikket olvastam, élőben  elmondás szerint elég nagy hangsúly volt az Olimpia és Üllő, mint lovashelyszín mellett ) azért jelentős nekem, mert nyíltan beszél a hangoztatott és a valós állapotok közti különbségekről.

- Az állami támogatás /beavatkozás mindenképpen befolyásolja  akár az egész ágazat, akár azon belüli szereplők helyzetét.

A pozitív hatáshoz kell pénz, szándék, hozzáértés, stb....

Amikor az iskolai lovasoktatás makacsul csak a tornaóra keretén belül, nem pedig  délutáni szakkörön volt hívatva megvalósulni, - a realistábbak már tudták: ebből nem lesz semmi. A pénz elfogyott, de a hit is sok helyen. Most egy darabig nem lehet előállni olyan szlogennel, mint a nyolcvanas években:" Legyen a ló a falu tornaterme!"

A túraútvonalak tervezése, túravezetők képzése - jelen szinten -  mondjuk úgy, nem egyértelmű garancia a tartós sikerhez.

- A lovasversenyek rendezése nem biztos, hogy a legjobb példa - vagyis hát a legmélyebb bugyor.

Tudom, hogy a tények ismerete bonyolultabbá teszi a véleményalkotást, de van egy olyan is a Lovasszövetség  versenyrendezési szabályzatában, hogy: "Szabadidős lovas tevékenység"

A rendező ( nem kell, hogy sportegyesület legyen ) bejelenti ötezer forinté' a megyei szövetségnek és hív egy (1) licencel rendelkező bírót - ez azért szerintem a szakmai minimum, hogy valaki valamit értsen is meg feleljen is

Lovastól nem kell semmi - kiskorútól szülői beleegyezés, jobb helyeken + felelős személy - lótól állateü.feltétel.

Ebből ki mit akar lefaragni?

- Szabályalkotás: általánosan teljesíthető és teljesítendő, mert csak így van értelme és haszna!

Jelenleg  óvatos becslések szerint az országban lévő lovak 20-40%a jelöletlen, gyakorlatilag minden (állateü.is) szempontból illegalitásban - én az útlevéllel, oltással, vérvétellel, MVH-regisztrációval, tenyészetkóddal kevés/hiányos vagyok.

Aki dolgozott szabadtartású marhával, az hamar megtanulta, hogy először  mindet a karámba, majd a szorítófolyosóba, majd onnan a kalodába... egyébként csak azt a párat fogják meg, amelyik hagyja.

- "Mint ősmigráns magyarok több, mint ezer év után is csak ott tartunk, hogy szeretnénk ajrópa része lenni, de szerintem még mindig csak egy sziget vagyunk."

Nna, ebben teljesen egyetértünk.

Edited by N.C., 2016 április 4. - 22:33.

• ppr kedvelte

#524 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 5. - 7:48

A verseny egy megmérettetés. A létért való küzdelem is egy verseny, a túlélés versenye. Az élőlényeknél, de főleg a magasabbrendűeknél ez alapvető tevékenység (versengés a kinek nagyobb, színesebb, gyorsabb, vékonyabb, hosszabb, gömbölyűbb...). Kultúráltabb környezetben ennek szabályai vannak. Az állati közösségekben ezek egyszerűbbek, tisztábbak, egyértelműbbek. A verseny "tisztasága" érdekében szükséges a feltételek egyértelmű megadása, különben előkerülhet a bunkó, ha másra nem is, a motivációra lesújthat.

Mivel az említett negyed mérföldes versenyág általam nem ismert a szakágak között (nem azt jelenti, hogy nem is létezhet), itt a lehetőség a megteremtésére. A lovasíjássz szakági link sem a szövetség honlapjára mutat. Lehet ilyen alapon Kassait példának tekinteni.

"Aki dolgozott szabadtartású marhával, az hamar megtanulta, hogy először mindet a karámba, majd a szorítófolyosóba, majd onnan a kalodába... egyébként csak azt a párat fogják meg, amelyik hagyja."

Tinóként kezdik a terelést, ökörként már karámokban él és folyosókon közlekedik, míg göbölyként már csak a kimérhető tömege játszik komoly súly nélkül.

Úgy látszik, a CÉL kijelölése magas labda. Eggyel visszalépve lehet felsorolni a problémákat, amiből már a cél is összerakható. ("Jelenleg óvatos becslések szerint az országban lévő lovak 20-40%a jelöletlen";"Szerintem ez az egyik nagy akadálya, hogy az emberek nem élvezhetik a lovaglás örömeit.")

#525 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 7. - 22:26

- Andor Ákos fölszólalása/cikke (ugye én csak a cikket olvastam, élőben  elmondás szerint elég nagy hangsúly volt az Olimpia és Üllő, mint lovashelyszín mellett ) azért jelentős nekem, mert nyíltan beszél a hangoztatott és a valós állapotok közti különbségekről.

Nna, itt az a része:

http://lovarda.lovas...zpont/hirek/587

... és a válaszok a felmerült kételyeimre, ugye:

" Létezik a Kincsem Nemzeti Lovas Program amely nagyszerű keretet adhat egy lóra is épülő olimpiának hiszen ehhez 4 olimpiai sportág kötődik és számtalan turisztikai célt, életmódot, kulturális eseményt vonzhat magához. Egy a lóra is épülő olimpiának szerves része lehet a már elfogadott Bejárható Magyarország Program (BMP)

...

A Lovas Olimpiához, sok, a lovas kultúrában jártas szakemberre lesz szükség akiket néhány év alatt, a lovaskultúra oktatási program segítségével kiképezhetünk. A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretén belül mód van 4-5 év alatt 15-20.000 (jelenleg még diák) szakember kiképzésére.

....

Az infrastruktúra és ezen belül stadionok, sportcentrumok, uszodák különböző pályák stb. már rendelkezésünkre állnak.."

Hacsak úgy nem....

#526 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 8. - 9:31

Ennyi szakembert ennyi idő alatt?!? Mi lenne, ha megvalósítható, reális megoldásokat dolgoznának ki? Milyen infrastruktúra áll rendelkezésre?
  • Kistáltos kedvelte

#527 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 8. - 12:17

A jelenleg a lovas ágazat által foglalkoztatott mellé még ennyi. Az szerényen is 4 ló/szakember. Akkor csak bérre kellene lovanként (a ma született csikótól a menhelyesig), havonta 60-80 eFt-t kitermelni. Oszt mi lesz velük az olimpia után? Átképzik őket olimpiai létesítmény bontó szakmunkássá?

BMP-vel ma is bejárható az ország.

#528 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 20:39

"...lehet felsorolni a problémákat..."

„Minden natyon szép, minden natyonjó,

mindennel meg vagyok elégedve.”

Azért ilyen sok problémát nem vártam. Van értelme innentől a Mitől lehetne jobb... kérdéskörről beszélni?

Néhány, ezek szerint csak engem zavaró körülmény:

lovak jelölése, állategészségügyi szempontok, EU és hazai támogatás

lóútlevél és kezelés

nyilvántartások léte, kezelése, hozzáférés

adminisztráció egyszerűsítése, emberközelibbé tétele

tenyésztési koncepciók

tenyésztési támogatások rendszere

nem versenysportra használt lovak megítélése

ellenőrzések hatékonysága

szankciók

• izland kedvelte

#529 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 21:50

Elnézést, hogy nem álltam neki összeállítani a szerintem fontossági sorrendet - de mire a gép elé ülök így este, csak olyan a fejem, mint egy kóccal kitömött zokni... és ez nem  a frizurámra vonatkozik elsősorban, na. :unsure:

Azért majd valamelyik nap megjövök vele!

#530 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 14. - 20:24

Néhány, ezek szerint csak engem zavaró körülmény:

lovak jelölése, állategészségügyi szempontok, EU és hazai támogatás

lóútlevél és kezelés

nyilvántartások léte, kezelése, hozzáférés

adminisztráció egyszerűsítése, emberközelibbé tétele

Agymenés (zagyva lett és biztos van benne hiba):

- "egy központi adatnyilvántartás" - 

Kezdve a fedeztetési jegy "kiállításával" - online kereshető, tölthető, lekérdezhető, emlékezet

Megszületett itt és itt, azonosították ekkor-így (chip kötelező), kötelező vérvétel megtörtént emekkor, kapott oltást ekkor, eladva ekkor - ide, ennek-annak, tagja lett, vizsgát tett valamiből, versenyez/fedez/befedezve-ezekhez szükséges szűrések, oltások ekkor-akkor-miegymás.

A nyilvántartás jelölés és kötelező szűrések térítésmentesek, csak az állatorvos munkadíja fizetendő-amennyiben a csikó már a "rendszerből" született.

Versenyre/új bértartó helyre/miegyébbre jelentkezéskor egyből lekérdezhető-csak lekérdezés és szükséges dolgok meglétekor regisztrálható (minimális követelmények megadása)

Területre érkezéskor, belépés előtt azonosítás: chip scannelése

Vételi szándék esetén lekérdezhető a szükséges adat.

Ha működne, első platformja lehetne az adás-vételnek és mondjuk a vételár nagyon kicsi x%-a visszakerül a rendszerbe támogatásként.

szankciók

Ez nehéz, hivatalosan fedeztetni,versenyre menni/új helyre költözni (feltételezve a tartási hely "jogilag tisztaságát), nem lehet

De legyen, ez már nagyon agymenés: azonnali kobzás, kötelező vizsgálatok szűrések,azonosítás,értékesítés - nagyon rövid átfutási idővel (max 2 hónap?) .

Állategészségügyi előírások szigorú ellenőrzése, betartása. Állatorvosok aktív közreműködése.

Hát, mint multis munkavállaló, sajna mást nem tudok, mint ellenőrzés, online kassza, ellenőrzés, büntetés, 

(ahol -szolgáltató- minden rendben van ott mondjuk adókedvezmény?)

Természetesen gyors, udvarias, segítőkész, aktuális ismeretekkel rendelkező szakemberekkel a háttérben...

Jujjjjjjj, itt a bili, ebben a "rendszerben" ezeket a dolgokat még leírni sem lenne szabad...

Bocs, ha valakit megbántottam, nekem pl megkönnyítené az életem egy olyan "adatbázis" ami könnyen kereshető, aktuális információkat adna. Pl: keresek a kancámra mént, adatbázis megnyit, kanca adata kiválaszt, szűrési feltételek megadása, mén keresés indít, x találat, képpel, leírással, fellelhetőséggel, követelményekkel, szolgáltatásokkal, elérhetőséggel.

ps a finanszírozás lehetne kezdetben a iskolások kötelező lovasoktatására szánt összeg, mert az egy hatalmas nagy ...-ság. 

Edited by Eva, 2016 április 14. - 20:29.

• izland kedvelte

#531 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 14. - 21:16

Amúgy tőlünk nyugatra ez hogy működik?

#532 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 15. - 7:51

Szerintem úgy, hogy ők - mármint a NÉP -  "gyárilag" ezt akarja és így is csinálja.

Genetikailag nem akarják folyton áthágni a szabályokat, legyen az jó vagy rossz.

• Eva kedvelte

#533 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 7:41

Mi lenne, ha a Múzeum-projektnek ez lenne az első lépése a Városligetben?

#534 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 7:43

"Ha működne, első platformja lehetne az adás-vételnek"

Ilyenekre gondoltam.

#535 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 9:03

Amúgy mi a gond azzal, ha átviszem a kancám a szomszéd ménjéhez befedeztetni (feltételezve, hogy a ménnek az egészségügyi szűrése és szokásos oltásai rendben vannak)?

#536 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 15:17

Ha kapsz fedjegyet, semmi, legfeljebb nem lesz fajtába jelölve. Ettől még lehet egy tökéletes csikó. ("nem versenysportra használt lovak megítélése", itt a nem fajtába jelöltekre is gondoltam)

Ha nincs fedjegy, zúgfedeztetés.

#537 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 19:08

Mit kell tennie a szomszédnak, hogy tudjon adni fedjegyet?

#538 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 20:21

Ménvizsgát. Mármint nem neki, a lovának.

"A magánménekkel a tulajdonos rendelkezik, az egyesülettől kért és kapott egy-egy tenyésztési évre szóló tenyésztési engedély birtokában az MLLSZ Tenyésztési Irodával kötött együttműködési szerződés alapján folytathat fedeztetést. Fedezőmén fedeztetési engedélyt csak az Egyesület – mint fajtafenntartó, - keretein belül kaphat."

#539 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 20:27

Köszi, ez jó? Mármint életszerű?

#540 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 20:31

Ismereteim szerint ez most a "szabály". N.C., mint méntartó, többet tudhat erről.

Lásd 520.

#541 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 16. - 22:21

Amúgy mi a gond azzal, ha átviszem a kancám a szomszéd ménjéhez befedeztetni (feltételezve, hogy a ménnek az egészségügyi szűrése és szokásos oltásai rendben vannak)?

Igazából az, hogy a magyar lótenyésztés adminisztrációja - itt ezt régi értelemben használom: tervezés, szervezés, ellenőrzés, üzemeltetés...- az állam közvetlen befolyása alatt álló fedezőmén állományra rendezkedett be; és ez gyakorlatilag II. József óta nem sokat változott.

Az induló alapbizonylat a csődörös által kiállított fedeztetési jegy - annak része az un. ellésbejelentő - ez képezi az alapját a csikóazonosításnak - ez alapján lehet útlevelet igényelni.

Azonban pár dolog a valóságos világban megváltozott:

- az állami tulajdonú mének talán a jelenlegi állomány 10%-át teszik ki, a többi magánmén, elvétve  pár un, egyesületi tulajdon.

( .. és akkor még csak az engedélyezett ménekről beszélünk!!! )

- én, mint csődörös ( na jó, szebben: fedeztetési állomás vezető, bocs a mosdatlan kifejezésért, de a régi szlengben Lóf@szigazgató) nem fizetést kapok az Államtól, hanem én fizetek az állami ménért ménbérletet, a magánmén után magánmén-licencet; fedeztetett kancánként fedeztetési nyilvántartási díjat.

- a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetség alkalmazottai, akiket változatlanul 'megyei lótenyésztési felügyelőnek' hívunk, szigorúan szolgáltatóként ( a lótulajdonos megrendelésére ) a megadott díjtételekkel  végzik a munkájukat.

- De pl. a Magyar Sportlótenyésztő Egyesület önállósította magát, a'sszem a versenyló-fajták is külön; a fríz, quater  is szerintem maga illetve logikusan a nemzetközi szervezete, ha az éppen kompatibilis lenne a mienkkel...

Tehát amelyik csikó kiállított fed.jegy nélkül látja meg a napvilágot, az un. 'azonosítatlan'.

Aztán HA!!! később jelöltetik, ez lesz az ismeretlen származású, a szlengben a 'nullás', ez rajtamaradt a bélyegzés idejéből, ma már chip jelöli, hogy  ez egy jelölt ló.

Ezzel az a gond, hogy nincs azonosított eredete,  - nem csak apja, anyja, hanem igazolt előélete: tenyésztője, előző tulajdonosai stb.. - így fordul elő, hogy pl. jelöletlen áthajtott román ló egy transzponder behelyezése és lóazonosítás után magyar útlevéllel teszi be a lábát a szomszédodba...

Csak ismétlem: a valós helyzetet valóban ismerő, nem Háry János-szindrómában szenvedő emberek véleménye szerint területektől függően a lóállomány 20-40 %-a azonosítatlan.

A jelenleg a lótenyésztésért végzett  munkáért fizetést kapók nagy többsége meg van az általa végzett tevékenység fontosságáról és minőségéről győződve, és bármiféle változtatást csak az általa, ill.köre által javasolt formában látja üdvözítőnek.

A többit majd holnap.

Edited by N.C., 2016 április 16. - 22:24.

• izland, Kistáltos és Kaiser kedveli

#542 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 18. - 22:36

Mit kell tennie a szomszédnak, hogy tudjon adni fedjegyet?

Hát ahogy én tudom ( biztos vannak egyéb alternatívák is ) :

Az ember keres egy Magyarországon elismert tenyésztőegyesületet,amelyik hajlandó tenyésztési engedélyt adni a lovának! :)

( Az un."köztenyésztésben" - ez, ilyen egyesek szerint nincsen is, csak éppen ide tartoznak a nem egyesületi nyilvántartásban szereplő lovak, kb. az össz. állomány 60-80%-a. - olyan mének fedezhetnek hivatalosan, amelyeknek valamely tenyésztőegyesület saját fajtájában tenyésztési engedélyt adott.)

A mi fajtánkban és úgy tudom,  a többi tradicionális fajtánknál is - nagyjából így megy:

Nem árt, ha tag vagyok, de ez nem kötelező.

Bejelentkezem a tenyésztésvezetőnél - 5 ősi soros származási lap, DNS-származásellenőzés - tenyészszemlén küllem és mozgásbírálat - ménvizsga beutaló - ménvizsga - tenyésztési engedély .

(Lehetnek különeljárások pl. kiemelkedő sportteljesítmény.)

Innentől már csak évente szerződni kell a MLOSZ-szal: évi 21500Ft magánmén-licenc + fedeztetett kancánként 5500Ft fedeztetési nyilvántartás.

Állateü. előírások :évenként lóinfluenza-vaccina, FKV és tenyészbénaság , háromévente takonykór szerológia negatív;

Adminisztratív: Telephely regisztrációs szám, tenyészetkód, meg ami még jön...

ez jó? Mármint életszerű?

Jó húsz éve fizetek ménbérletet állami mén után és/vagy magánmén licencet, cc. felében két mén után.

A legjobb évem 29 fedeztetés volt - a működő Ménteleptől kb. 500 m-re.

Tavaly a feketémmel 9 kancát fedeztettem, azok közül 3 a "környékbeli", a soproni járásból, a többit messzebbről hozták.

Az enyémen kívül a soproni járásban tavaly( http://www.mlosz.hu/...uploads/GN.pdf)két ahal-teke volt, de azok talán 'kifelé' nemigen fedeztek, A volt méntelepen bértartásban van egy osztrák tulajdonú sportmén, az tán fedezett hármat.

Biztosan a lótartók, tenyésztők átálltak a mesterséges termékenyítésre vagy igényesebbek lettek és messzebbre hordják a sárló kancáikat.

Az én "vendégköröm" akkortól harmadolódott meg (5-6 éve), amikortól elkezdtem érvényes vérvételt kérni.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége nem hatóság, így nem jár el állategészségügyi, zugmén stb. ügyben - ezt többen, többféleképpen is megértették velem.

Kimondottan szakmai, érdekvédelmi szervként meg azért nem elég hatékony, ha így április közepén még nem sikerült az idei ménlistát kitenni a honlapra.

Ez az "életszerű"! :cool:

Edited by N.C., 2016 április 18. - 22:44.

• Eva, izland és melodia91 kedveli

#543 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 18. - 22:51

Ti mesterségesen nem fedeztettek? Én azért választottam anno tizenéve a mesterségeset, mert jelentősen olcsóbb volt mint lószállítóra pakolni, átvinni az országon, panzióztatni, ha nem jön össze, akkor ismétlés. Így meg 1-1 alkalom állatorvosi kiszállás tizenpárezerből megvolt. 

(a lábon átsétálunk a szomszédba nem játszott)  

A csődörösnek is jobb, mert egy akcióval több kancányi adagot tudnak levenni. Bár ha nem egy napon fedeztetnek többet akkor mindegy, mélyhűteni csak a drágát éri meg. 

#544 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 18. - 22:59

Nem, az egy külön történet: engedélyezés, állateü.+, technológia ; vagy-vagy.

A mai / tavalyelőtti árakon azért 80-100-ra számítani kell alapból.

#545 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 19. - 19:19

"A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége nem hatóság, így nem jár el állategészségügyi, zugmén stb. ügyben - ezt többen, többféleképpen is megértették velem"

Akkor ki az illetékes?

"Az én "vendégköröm" akkortól harmadolódott meg (5-6 éve), amikortól elkezdtem érvényes vérvételt kérni."

ez vicces, nekem pont az fordult meg a fejeben, hogy milyen válaszra számíthatnék, ha elkérném a kiszemelt mén "papírjait" 

"Innentől már csak évente szerződni kell a MLOSZ-szal: évi 21500Ft magánmén-licenc"

és ezért mit adnak? engedélyt? Mire, mikor ménvizsgát gondolom csak egyszer kell tenni.... Szerepelsz egy adatbázisban vagy ajánlják a mént fűnek fának, akár külföldre is?

N.C. szép hobbit választottál :)

Köszönöm a részletes leírást!

Edited by Eva, 2016 április 19. - 19:20.

#546 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 23. - 22:09

"A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége nem hatóság, így nem jár el állategészségügyi, zugmén stb. ügyben - ezt többen, többféleképpen is megértették velem"

Akkor ki az illetékes?

- A megyei kormányhivatal állattenyésztési felügyelője.

(Mondjuk kellett dolgozni a számáért, de azt mondta a telefonba, hogy megérkeztem.)

"Az én "vendégköröm" akkortól harmadolódott meg (5-6 éve), amikortól elkezdtem érvényes vérvételt kérni."

ez vicces, nekem pont az fordult meg a fejeben, hogy milyen válaszra számíthatnék, ha elkérném a kiszemelt mén "papírjait" 

- Azért ennek a verziónak is lehet némi valóságalapja - hallottam pletykát pl itt, a Dunántúlon álló állami fed.ménről, akitől 9 évvel ezelőtt vettek vért utoljára... De ez biztos csak aljas, reakciós rémhírterjesztés!

Én tartom a véleményem: olyan helyre, ahova beengednek vérvétel nélkül, inkább ne menj be!

"Innentől már csak évente szerződni kell a MLOSZ-szal: évi 21500Ft magánmén-licenc"

és ezért mit adnak? engedélyt? Mire, mikor ménvizsgát gondolom csak egyszer kell tenni.... Szerepelsz egy adatbázisban vagy ajánlják a mént fűnek fának, akár külföldre is?

- Szerepelek egy vagy több adatbázisban biztosan, a MLOSZ nyilvános, tenyésztőknek szóló honlapjáról ez naprakészen  azért nem derül ki, mert az idei ménlistát még most, április végén sem sikerült kitenniük.

Nagyjából ez jelzi az elvárható érdekvédelem szintjét is.

(Az egyesületem honlapjára ez nem érvényes, az nagyjából naprakész!)

N.C. szép hobbit választottál :)

- Igen, nagyon szép! :)

Köszönöm a részletes leírást!

Edited by N.C., 2016 április 23. - 22:11.

#547 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 23. - 22:24

Ez Robinak a szabályok szabályozásának kérdéskörére/hez megy:

A tavalyi FKV-történések hatására szigorítottak az előírásokon,a vérvizsgálat megcsináltatásához kell tenyészetkód is.

Ami tavaly elment bélyegzéssel, az idén nem.

Nagy előrelépés...

(Csurka mondta a rendszerváltozás után: " A szakértelemre hivatkozás csak bolsevista trükk!")

#548 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 24. - 8:32

Az alapötlet nem rossz, de vannak agályaim.

A cél, hogy minden lónak, lófélének ismert legyen a tartási helye, állategészségügyi szempontból jó.

Ha olyan valaki, aki eddig nem azonosított lovat tart és szeretne vérvizsgálatot végeztetni, mikor megtudja, hogy az állatorvos mellett még kell egy lófelügyelő, tenyészet és tartóhely bejelentés a már leírt "egyszerű" ügyintézéssel, lehet, meggondolja magát.

Másik verzió, egy már létező tenyészet kódját használja, ezzel a tényleges tartóhely továbbra is zsákbamacska. (Ez még más hatóságnak is nem kaszálásra, gépesített aratásra ad lehetőséget.)

Az alapoknál, a ló azonosításnál kellene kezdeni, majd utána továbblépni. Ez az idő elégséges lehetne egy, a mai rendszerekre épülő de egyszerűsített adminisztrációs folyamat kialakítására. (adatbázisok összekapcsolása, lóútlevél iroda, okmányiroda, ügyfélkapu....)

"A jelenleg a lótenyésztésért végzett munkáért fizetést kapók nagy többsége meg van az általa végzett tevékenység fontosságáról és minőségéről győződve, és bármiféle változtatást csak az általa, ill.köre által javasolt formában látja üdvözítőnek." Ez együtt jár a meglévő információk zárt körön belüli őrzésével.

#549 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 25. - 16:05

Ti mesterségesen nem fedeztettek? Én azért választottam anno tizenéve a mesterségeset, mert jelentősen olcsóbb volt mint lószállítóra pakolni, átvinni az országon, panzióztatni, ha nem jön össze, akkor ismétlés. Így meg 1-1 alkalom állatorvosi kiszállás tizenpárezerből megvolt. 

(a lábon átsétálunk a szomszédba nem játszott)  

A csődörösnek is jobb, mert egy akcióval több kancányi adagot tudnak levenni. Bár ha nem egy napon fedeztetnek többet akkor mindegy, mélyhűteni csak a drágát éri meg. 

Az N.C. által vázoltakat kiegészíteném - a spermavételhez kell vagy jól sárló nyugodt kanca vagy fantom. Kell a műhüvely, hígító, helybeli v közeli állatorvos aki leveszi ( nem fél a lótól és nem "csillagász" ), a kancatartónál másik doki aki tudja hogy kell berakni. Évi 1-2-3 kanca miatt nem vesz az ember fantomot, műhüvelyt, stb.  És sajnos a "többkancányi adag" időnként probléma forrása: egyes "leleményes" kancatulajdonosok az adott spermát több kancába pakolják, 1 fedjegyet fizetnek, a többi a "bónusz" amiről a méntulaj nem is értesül vagy csak véletlenül, később...... amikor a 3-4-5 éves lovakat akarja a tulaj DNS vizsgálat alapján fed jegy nélkül azonosíttatni. Ez nem feltételezés, most folynak épp ilyen ügyek, nem is egy....

#550 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 25. - 19:05

Hát ez kedves...

Nyereg eladás miatt regisztráltam pár oldalra és facebook-os csoportba és csak tátom a számat, hogy a tavalyi FKV "vészharang" után máig találkozom olyan hirdetéssel, ahol 4 éves lovat árulnak útlevél nélkül. Nem vagyok valami nagy matekos, de miután 3 évente kötelező a vérvétel, életében legalább egynek meg kellett volna történjen... 

#551 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 5. - 9:11

Marhalevél 1.

"Azok a termelők, akik igazán színvonalas tenyésztést végeznek, ott a tehenek küllemét is bírálják, amely segítségével tenyészérték is becsülhető. Ezek az adatok is rögzítésre kerülnek a telepirányítási programban. Ezeknek az információknak a birtokában szakszerűen kiválasztható az egyed számára legideálisabb tenyészbika is.

A technológiai csúcsát jelenleg a tehenek nyakába akasztott transzpander jelenti (chip-es szig.*), amely folyamatosan rögzíti a tehén aktivitását (ivarzás detektálására szolgál). Lám, van ahol az orwelli világ már régen megvalósult!"

Marhalevél 2.

• N.C. kedvelte

#552 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 8. - 5:39

Érdekes párosítás... De ugye tudod, hogy az első linken más van? 

#553 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 8. - 8:55

Marhalevél 1.

"Azok a termelők, akik igazán színvonalas tenyésztést végeznek, ott a tehenek küllemét is bírálják, amely segítségével tenyészérték is becsülhető. Ezek az adatok is rögzítésre kerülnek a telepirányítási programban. Ezeknek az információknak a birtokában szakszerűen kiválasztható az egyed számára legideálisabb tenyészbika is.

A technológiai csúcsát jelenleg a tehenek nyakába akasztott transzpander jelenti (chip-es szig.*), amely folyamatosan rögzíti a tehén aktivitását (ivarzás detektálására szolgál). Lám, van ahol az orwelli világ már régen megvalósult!"

Marhalevél 2.

Javítva:

Marhalevél1

• Kistáltos kedvelte

#554 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 11. - 21:54

http://www.lovasok.h...ex.php?i=101418

#555 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 12. - 9:32

Ha valakinek sürgősen szerológiai eredményre lenne szüksége (FKV, takonykór), egy labor, ahol 48 órán belül eredmény van:

Állat-egészségügyi Labor Kft. 5600. Békéscsaba, Szabolcs utca 34. (bejárat: Szerdahelyi utca 2.)

Telefon: 66/447-147

Persze a 48 órához hozzáadódik az oda-vissza postázás ideje, de ha meg van az eredmény, akkor azt elküldik e-mailen is.

Csak azért írtam le, mert a mi állatorvosunk is csak Debrecenbe hajlandó küldeni a vérmintát (talán velük van szerződése), ott meg tudtommal hetek-hónapok kérdése az eredmény.

http://www.aeulabor.hu/

Edited by furiosojr., 2016 május 12. - 9:39.

#556 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 12. - 10:37

Azért annyira nem vészes a helyzet, de 2-3 hét kell nekik.

N.C. linkjéhez: hétvégén edzésjelleggel áttekertünk a túloldalra. A határon egy lószállító ment át előttünk, semmit nem néztek azon kívül, hogy pár migró nem bújt-e el a lovak között.

Karcagi barátaim is készülnek odaátra lóval, kérdeztem, hogy nem gáz-e az, hogy majd visszafelé karanténozni kell, meg minden, megnyugtatott, hogy ilyen nem lesz, simán vissza tudnak jönni.

Ilyenkor felmerül, hogy ezek beszélnek néha egymással? Mármint a NÉBIH és az ellenőrző szervek. Mert így ezeket a dörgedelmeket kb. mindenki kiröhögi.

#557 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 12. - 14:14

... hát ugye van az elmélet, meg a gyakorlat.

Mondjuk az a Nébih közleményében figyelemre méltó, hogy egy 2010-es rendelkezésre hivatkozik - ez újdonságnak számít vajon?

A mi megyénkben azért megindult a dolog: azt hiszem, a hatósági feladatokat is ellátó állatorvosok adatközlése alapján érkeznek levelek a lovat tartókhoz, hogy rendezzék soraikat.

Én még nem kaptam, nem láttam, mi van benne - de úgy tűnik, komolyan veszik. A "megyei lótenyésztési felügyelő", mint szolgáltató teli van  megbízással: jelölés, útlevelezés. Páran kérdezték már tőlem is, hogy/hol kell tenyészetkódot kérni? ( Kár, hogy nem tudom, nekem a doktorom intézte, csak mutatta, hol írjam alá...)

Azt mesélik, hogy a kapuvári jeles lókereskedőnek is már csak 2 azonosítatlan lova van, a többi már útleveles.

Nem tudom, mennyire központi az akarat meg az elszántság,  jelenleg úgy tűnik, sok múlik a megyei kormányhivatalon, a kormányhivatal állattenyésztési felügyelőjén ill. a megyei főállatorvoson. Én a mieinkről jó véleménnyel vagyok, megérdemlik a nevesítést: Dombi Tamás és dr Hercser György!

#558 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 12. - 20:34

:excl:  A laborhoz: HIVATALOS vizsgálati eredményt államilag előírt vizsgálathoz csak az állami labor adhat, a  békéscsabai (vagy bármelyik másik) kft lelete csak a két kötelező vizsgálat közötti tájékozódáshoz lehet jó. :excl:

• Bereki kedvelte

#559 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 13. - 6:47

Én hiszek Neked Őz, de ehhez képest elég sok állatorvos küldi oda a vérmintát, és rögzíti az eredményt a lóútlevélbe. Ugyanolyan nyomtatványt töltött ki mellé a mi állatorvosunk is, mintha NÉBIH laborba küldené, továbbá a telefonszámukat is a csabai NÉBIH-től kaptam meg. Ott semmilyen aggályt nem jeleztek ezzel kapcsolatban.

#560 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 május 13. - 7:42

Nem lehet(nek) esetleg szerződött akkreditált labor(ok)? http://www.aeulabor....reditacio/6.jpg