Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Építkezzünk, újítsuk fel!

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
740 válasz a témához

#521 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 6:16

Mindezeken én kijelentésem megtétele elõtt már túl voltam. De nem is értem, miért linkeled be. Hittem én benne? Én csak azt mondtam, hogy az 55 megás pdf-ben a Bunsen égõs az egy linkóci írás. Így aztán például az elsõ felében is lehetnek marhaságok. Egyébként, hitted volna, hogy különbözõ szerkezetek léteznek, amik a föld felszínén energiát adnak "a semmibõl"? Napelem, hõszivattyú, ilyen nevek alatt. Érdekes... :gm:

#522 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 7:47

Nem neked linkeltem be, hanem annak aki kíváncsi rá, mégis mi lehet a "készülék" beljesében. :) Napelem, kollektor, stb. mérhetõ, számítható, méretezhetõ, modellezhetõ ismert fizikai jelenségeken alapuló cucc. Aquapol viszont belecsap a lecsóba, nemlétezõ fizikai jelenség áltudományos magyarázattal, semmilyen méréssel igazolható hatást nem gyakorol a vízre vagy a vizes falra, egyetlen kézzelfogható hatása, hogy megkönnyíti a kuncsaft pénztárcáját 2 kilóval.

#523 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 9:04

Egyébként, hitted volna, hogy különbözõ szerkezetek léteznek, amik a föld felszínén energiát adnak "a semmibõl"? Napelem, hõszivattyú, ilyen nevek alatt. Érdekes... :gm:

Ernest, ne légy pongyola, energia nem lesz, csak átalakul. :D

Elnézve a képeket, tényleg átb@szás ez az aquapol, még akkor is, ha mûködik. Két fröccsöntött mûanyag fedél meg pár légmagos tekercs 200e-ért, hát, nekem nem lenne pofám. (Pont ezért nem ülök most mondjuk egy luxushajón. Illetve nem pont ezért, qrvára nem vágyom luxushajóra, de mindegy, ha akarnám úgy megtehetném :D )

Egyébként valami olyat olvastam, hogy a kapilláris hatás miatt vizesedik a fal, felhoz különbözõ sókat, amik még jobban vezetik a nedvességet, és így erõsödik a hatás idõvel. Valami olyat kéne csinálni, hogy kívülrõl, meg pl. körbeásva a házat alaposan belocsolni valami olyan anyaggal, ami eltömíti ezeket a pórusokat. Persze, ha tudnám mi ez, akkor megintcsak luxushajó, etc.. :)
Én is ezzel szívok most a ház hátsó részén, elsõ körben mondjuk az ereszcsatorna elkészítése a prodzsekt, aztán körben egy fél méteres beton rész a ház mellett, bár nekem ahogy néztem csak felülrõl jön a víz.

#524 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 9:13

Aquapol viszont belecsap a lecsóba, nemlétezõ fizikai jelenség áltudományos magyarázattal, semmilyen méréssel igazolható hatást nem gyakorol a vízre vagy a vizes falra, egyetlen kézzelfogható hatása, hogy megkönnyíti a kuncsaft pénztárcáját 2 kilóval.

Azért ez nem egészen így van. Apukám emiljét idézem:

"Nálunk látványos az eredmény, mert a mérési adatok alapján a falazatban valóban a kezdeti 14%-ról 3-4%-ra ment le a víz aránya.
A készüléket kb. 5-6 éve szereltettük be; ez asszem alulról a második méret és cca. 400 eFt-ba került. Fontos, hogy teljes visszafizetési garanciát vállaltak (anno; nem tudom, hogy ez még van-e?) és az egész garancia akkor indul, ha a felmérést követõen egy általuk vállalt határidõig (nálunk ez egy év volt) nem sikerülne a pára%-ot egy meghatározott érték alá csökkenteni.
Úgyhogy nekem kedvezõk a tapasztalataim."

#525 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 9:59

Már két év garival tolják. Sztem a cégnek úgyis megéri, ha van aki visszaadja, mert akkor kamatmentes kölcsönt kaptak két évre.

Edited by moon, 2011 április 13. - 10:02.

#526 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 12:24

Nem neked linkeltem be, hanem annak aki kíváncsi rá, mégis mi lehet a "készülék" beljesében. :)

Az más. Ha más. :D

Hmm, azért jelentésmódosítanék...

Napelem, kollektor, stb. mérhetõ, számítható, méretezhetõ, modellezhetõ ismert fizikai jelenségeken alapuló cucc.

Annak, aki tanult általános iskolás vagy még tán gimis fizikát. De a polinéz szigetlakónak meg nem. És ha csak polinéz szigetlakók vagyunk az Aquapolhoz? :D :gm: :dev:

Aquapol... semmilyen méréssel igazolható hatást nem gyakorol a vízre vagy a vizes falra...

Na, hát ezt hiányoltam a "szakdolgozat"-ból. A valamilyen mérést.

Ernest, ne légy pongyola, energia nem lesz, csak átalakul. :D

De bátorkodom felhívni a figyelmedet az idézõjelre, és máris kiesem a pongyolaság vádja alól. :)

#527 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 13:28

Annak, aki tanult általános iskolás vagy még tán gimis fizikát. De a polinéz szigetlakónak meg nem. És ha csak polinéz szigetlakók vagyunk az Aquapolhoz? :D :gm: :dev:

Na, hát ezt hiányoltam a "szakdolgozat"-ból. A valamilyen mérést.
...

Egyetlen kérdés mocorog a polinéz agyacskámban... Ha többek szerint tapasztalható a falak száradása, akkor az mérhetõ is, nem? :confused:
Egyedül azt nem lehet bizonyítani, hogy a változás az aquapol hatásának tudható be. :dev: Hol itt a gond? :D

#528 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 13:34

...
...

Semmi baj nincs azzal, ha a polinéz szigetlakó nem ismeri az Ohm törvényt, Coulomb törvényt, Amper törvényt és ezeket az összefüggéseket nem tudja felírni.
Ott kezdõdne a hitetlenkedés, ha azt állítaná, hogy a fent említett összefüggések ismeretének hiányában feltalált és megépített egy mikrosütõt.

:gm: :dev: :)

#529 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 13:36

Uffa... Semmi esélyem egy mikrosütõ feltalálására? :huh:

#530 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 13:39

Szóval hiányzik mögüle a mérhetõ, ellenõrizhetõ hihetõ magyarázat, na meg a mérési dokumentáció. Hát ja. :)

#531 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 13:45

És ha ez nem lenne elég, valószínûleg egyelõre nem is áll rendelkezésre kellõ mennyiségû tapasztalat sem, ami mondjuk egy reprezentatív felmérés alapját képezhetné az aquapol hatékonyságának tesztelésére. Mert szerintem attól még, hogy valamit nem tudunk megmagyarázni, attól még létezhetne...

Edited by Bokorugró, 2011 április 13. - 13:46.

#532 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 14:00

Mert szerintem attól még, hogy valamit nem tudunk megmagyarázni, attól még létezhetne...

Men in Black :D ezt is kaptuk valami apró színes kis figurától :dev: Az UFÓ-n sem vizesek a falak,vagy de,csak akkor már vízi hajó? :gm:

#533 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 15:15

De bátorkodom felhívni a figyelmedet az idézõjelre, és máris kiesem a pongyolaság vádja alól. :)

Én meg felhívom a figyelmed a smiley-ra, és kiesem a vádaskodás vádja alól. :D

Majd most mindjárt áttanulmányozom a szabadalmi leírást, van-e benne olyan, hogy végülis milyen energiát alakít át milyenné, és ez hogy passzírozza vissza a vizet a földbe.
Gyanítom, hogy ha a földmágnesesség változásaiból releváns energiamennyiséget akarnánk kinyerni, akkor nem lenne elég pár légmagos tekercs. Ha meg ez mûködne, akkor miért nem használják máshol? Ha meg csak picike energiáról van szó, miért nem raknak bele a humbugtekercsek helyett két góliátelemet?

Men in Black :D ezt is kaptuk valami apró színes kis figurától :dev: Az UFÓ-n sem vizesek a falak,vagy de,csak akkor már vízi hajó? :gm:

http://napirajz.hu/files/vakicsit.jpg Ufóba' nincs is vécé se.

#534 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 15:50

http://napirajz.hu/files/vakicsit.jpg Ufóba' nincs is vécé se.

Ez még nem érte el a fejlõdés azon fokát ahol kiizzadja :D
Emberben van olyan informatikus aki ugyanerre hajt :dev:

#535 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 13. - 16:20

Ez még nem érte el a fejlõdés azon fokát ahol kiizzadja :D
Emberben van olyan informatikus aki ugyanerre hajt :dev:

Itt a cégnél is van egy pár. Legalábbis a szagukból ítélve. :D

#536 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 15. - 7:25

Ehh..., pff... pffúúúj...! :huh: Hol dolgozol Te?

#537 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 17. - 18:48

Poénkodást félretéve... Egy dolog, hogy meg kell valahogy szüntetni a vizesedést, de mi van, ha a már meglévõ vizesedés kapcsán cuki penészgombák és ezzel egy idõben toxikus cuccok kezdenek szaporodni a vizesedõ felületeken? Pláne, ha mondjuk nem egy tenyérnyi felületrõl van szó. Hogyan védekezzünk ilyesmi ellen és honnantól egészségkárosító a dolog? Ha véletlenül találunk is megoldást a falak kiszárítására, akkor is van egy átfutási ideje a száradásnak és addig bizony szaporodhatnak a gombák, baktériumok. Az ilyen dolgokat csak letakarja egy lambéria. Van esetleg tapasztalatotok penészmentesítés ügyben? Én csak egy svájci céget találtam a neten, de vajon ez az egy cég végez ilyen jellegû szakmunkát?

#538 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 17. - 19:11

Azért kell hozzá némi türelem,ha nincs spec szerszámod,de megoldható simán némi jóga gyakorlattal :D

És valóban. Még soha nem láttam a konyhaszekrényem ebbõl a szemszögbõl :D de sikerült :ang: és tényleg nem agysebészet

#539 Fõnix

Fõnix

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 753 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 17. - 20:10

És valóban. Még soha nem láttam a konyhaszekrényem ebbõl a szemszögbõl :D de sikerült :ang: és tényleg nem agysebészet

Na akkor gratulálok :yeah: ,most jöhet a többi javítani való,és a burkolás sem egy agysebészet ám :D

#540 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 17. - 20:49

vannak még ötleteim ;) bár az exem már így is majd hanyattesett*, amikor felhívtam, nincs-e kölcsönbe belsõ kulcsnyílású csavarhúzója :D *a röhögéstõl

Edited by juice, 2011 április 17. - 20:52.

#541 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 7:12

Bokor! Nekem nagyon jókat regéltek a penészírtóról vagy mifenérõl, amit a festékbe kell keverni. Itt mivel a helység neve is mutatja mocsaras a környék alapból vizes minden ház. Kivéve amelyik 10 éven belül épült ilyen-olyan technikával. Én is most készülnék a nyáron rápakolni a vakolatra a glett réteget a festék elõtt, van valakinek tapasztalata, ehhez adnak valami vegyi cuccot penész ellen? Ja, és nagyon-nagyon szeretném a lábazat vakolatot visszaverni, és vizesedésgátlós vakolattal körbenyomni. Ezzel van valakinek tapasztalata? Ér valamit?

#542 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 8:52

Nekünk volt nemrég a lakásban penészirtás. A nagy belmagasság hozományaként van egy padlásunk az elõszobában, aminek a szellõzése úgy tûnik nem volt megoldva (azóta megoldva, egy fúró csodákra képes...). Találtunk egy festõt, aki letisztította, lekezelte, lefestette a penészes felületet. Azóta nincs vele gond. Ajánlottak továbbá egy páramentesítõ készüléket, amit szintén beszereztünk. Igazából egy kisméretû cucc, ami összegyûjti a párát egy kis tartályba. Szépen nyomon követhetõ a mûködése abból, hogy milyen gyakran kell üríteni a víztartályát (azért persze nem olyan gyakran :) ). Nagyobb szobáknál/tereknél ez utóbbi valószínûleg nem sokat ér. A penészölõ festést/vakolást meg pár héten belül kipróbáljuk a telken is, meglátjuk mit ér, bár sajnos ott a vizesedést egyenlõre nem tudjuk majd megoldani. Ajánlottak ugyan egy technikát, ami talán megoldhatná, de félünk, hogy a szerkezet nem bírná ki, hogy sajttá fúrjuk . :(

Poénkodást félretéve...
Egy dolog, hogy meg kell valahogy szüntetni a vizesedést, de mi van, ha a már meglévõ vizesedés kapcsán cuki penészgombák és ezzel egy idõben toxikus cuccok kezdenek szaporodni a vizesedõ felületeken? Pláne, ha mondjuk nem egy tenyérnyi felületrõl van szó. Hogyan védekezzünk ilyesmi ellen és honnantól egészségkárosító a dolog?
Ha véletlenül találunk is megoldást a falak kiszárítására, akkor is van egy átfutási ideje a száradásnak és addig bizony szaporodhatnak a gombák, baktériumok. Az ilyen dolgokat csak letakarja egy lambéria.
Van esetleg tapasztalatotok penészmentesítés ügyben?
Én csak egy svájci céget találtam a neten, de vajon ez az egy cég végez ilyen jellegû szakmunkát?

#543 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 9:05

Akartam írni, hogy mi már ezerféle penészírtót kipróbáltunk, spray, folyadék, festék formájában, oszt egyikkel sem vagyunk megelégedve. Annyi haszna van mindegyiknek, hogy felkenés után éktelen büdös. Igaz, mi nem akarunk fúrni, és nem akarunk állandóra kitámasztani ablakot, mert makacs emberek vagyunk. De ha nektek bevált bármelyik (fúrás, támasztás, stb nélkül), akkor offé.

#544 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 9:45

Mi eddig csak a Savo-t próbáltuk fújni, ja meg van szárítóvakolat meg penészedésgátló festék... Ennek eredménye, hogy fújkodás után rohadt büdös van, és ha nincs állandóan kitámasztva az ablak, akkor bizony egy idõ után a gomba ismét megjelenik, csak nem szürkészöld hanem piroskás foltokban... :rolleyes: Tapasztalatom szerint a szárítóvakolat is csak abban az esetben segít valamit, ha a vizesedést teljesen sikerült megszüntetni.

#545 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 12:59

Tegyük fel, hogy valakinek a kerti kútjába szivattyút kell szereltetnie! Milyen szakembert hívjon hozzá, aki meg tudja mondani, hogy milyen típusú, teljesítményû, stb. szivattyúra lesz szüksége, és azt majd be is szereli jól? Környékbeli vízvezetékszerelõt?

#546 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 13:38

Kútásót próbálj meg keresni! De ha tudod, akkor magad is megoldhatod a kérdést, bár attól függ, hogy milyen célra akarod használni a szivattyút! A lényeg, hogy milyen mély. Egy alap egyszerû gép is képes felnyomni akár 40-50 méterrõl is, csak a teljesítmény nem mindegy, ezeket kötél segítségével le lehet engedni, nem kell rögzíteni lent.

#547 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 13:46

Köszi a gyors választ!

#548 froclee

froclee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.663 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 19:24

Kútásó kajtatása helyett keress egy közeli megbízható víz-gáz- csõszerelõt.
A kútásó fõ profilja a talajmozgatás.
A neten egy találat van belõle
http://csapo-tamas-kutaso.m-e-n.hu/
Cégük az alábbi tevékenységekkel foglalkozik:
Kútásás
Árokásás
Földmunka
Kútfúrás
Ergó: csõ és szivattyú szereléssel nem.
A hálózat kiépítése feltételez bizonyos szakmai tudást is , milyen mélyrõl, milyen magasra, mennyit, ivóvízminõség vagy zagyos. stb.
Elektromos jártasság is szükségeltetik.

#549 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 19:42

Én mondok még egyszerûbbet. :) Elmegy a fiatal hölgy a barkácsáruházakba, és megnézi az ott árult búvárszivattyúkat, hogy melyikre van ráírva a kívánt mélység, aztán azok közül nem is a legolcsóbbat, és nem is a legdrágábbat megveszi. Szerintem ugyanis a szakember pont ezt fogja mondani. :)

#550 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 20:17

Én mondok még egyszerûbbet. :) ...

Már, ha ugye olyan kútja van, amibe belefér a búvár. :D
Mert azt nem részletezte az ifjú hölgy, hogy ásott kút, vagy fúrt kút? :)
Mennyi a nyugvó vízszint általában? Mekkora vízhozamra van szükség?
Milyen távolra kellene szállítani a vizet?
Mini házivízmûben gondolkodik-e? (nyomáskapcsoló, tágulási tartály) stb...
Elsõ szivattyú vásárlásomkor vettem egy kínai pedrollo koppintást, "prima" névre ahllgatott. Nyomta a vizet becsülettel, csak a szimmeringen is spiccelt, meg mindig fel kellett töltögetni. Pedrollo dupla annyi, de önfelszívó, és lábszelep se kellett, meg nem olyna mintha lyukas lenne. A lábszelepek alá megy a homok és leejtik a vizet másnapra..

#551 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 21:20

Nekünk kb 20 méter mély kútunk van, ebbe vettünk egy majdnem 10ezer Ft-os szivattyút. Semmi extra, csak a kút láncával leengedtük. összesen 50méter slag van rákötve, amikor be van indítva, akkor már nyomja is a vizet. Igaz, hogy nem úgy folyik, mintha csapról lenne engedve, de én sokkal rosszabbra számítottam. Kertet öntözni, itatáshoz tökéletes. A vödör cipelésénél bármilyen nyomású szivattyú csak jobb lehet! :D Leírása szerint 45 percig mehet folyamatosan. A kútásót azért javasoltam, mert csak jártasabb a témában, még akkor is, ha kivitelezni nem tudja. Ha jól meggondolom nincs olyan szerelõ ismerõsünk, aki lemászna a kútba! :gm:

#552 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 18. - 23:34

Alap kérdés, hogy mennyi víz kitermelésére van igény és ehhez képest az adott kút mennyit tud szolgáltatni. Ez utóbbit kizárólag helyben végzett szivattyúteszt segítségével lehet megállapítani. Ha valaki szivattyúteszt nélkül magát komolyan véve nagyon elmagyarázza, hogy milyen teljesítményû szivattyú kell, az nem ért hozzá. Természetesen, ha csak kicsi a vízigény (nem nagy terület öntözése, sok állat itatása, csak házi használat) akkor tényleg csak egy csinos kicsi szivattyú kell. Tehát: Bármiféle szakember megy, az általunk írtak alapján tudd, hogy mit vársz tõle. Ha gondolod, hogy szükség van rá, és nincs ember, valamint Budapest környékérõl van szó, akkor én egy kölcsön szivattyúval szívesen megcsinálom nektek a szivattyútesztet és kiszámolom, hogy mik a lehetõségek. :)

#553 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 19. - 6:13

Tapasztalatom szerint a szárítóvakolat is csak abban az esetben segít valamit, ha a vizesedést teljesen sikerült megszüntetni.

Akkor meg már mi értelme van? :huh:

Mi jelenleg a szomszéd kútját használjuk öntözésre, egyszerû kis leereszthetõ szivattyúval, tökéletes. A miénket nem lehet, mert anyósom szerint megmérgezzük akkor a vizét. Így itatáshoz marad a vödör. :D

#554 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 19. - 13:20

Az Esti által is írt szivattyúteszt szakszerûen kialakított fúrt kút esetében valóban lényeges lehet. Szélsõ esetben egy nem megfelelõ szivattyú tönkreteheti a kutat. A régi ásott kutak esetében inkább csak azért lehet érdekes, hogy van-e benne elég víz. Ha csak kis mennyiségre van szükség, feltehetõ hogy tudni fog annyit, amennyit egy 10.000 Ft-os szivattyú ki tud szedni, nem kell komoly vizsgálat. Egy nagyobb lovarda, kisebb ménes ellátásához valóban javasolt. Ha a kút viszonylag új, és hivatalos, lepapírozott, akkor ez a vizsgálat már lehet rendelkezésre is áll. (Bár manapság az engedéllyel rendelkezõ kis kerti kutak aránya...) Abban az esetben, ha NAGY mennyiségû vizet szeretnél kitermelni, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne csússz bele abba a mennyiségbe, aminek már díjköteles (>500 m3/év). Ez házi, vagy lovardai használat esetén persze nem fog ez elõfordulni, de mivel nem volt leírva a mennyiség és általánosan érdekes lehet, inkább leírom.

#555 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 19. - 19:46

Más téma. Egy jogi felvetés a felújításokhoz kapcsolódva. Felújítást végeznek a házunkban a fölöttünk lévõ lakásban. Az elõzetesen jelzett idõpontok folyamatosan tolódnak ki és sok a nagy zajjal járó tevékenység. A probléma, hogy a lakásban napközben is folyamatosan vannak, 1 év alatti kisgyerekkel. A gyerek a zajt természetesen nem viseli jól, ellehetetlenedik a normális életvitele. Az egyetlen megoldás, hogy ezekre az idõkre (hetek) máshova költözik, ami azon kívül, hogy környezetébõl való kiszakítást jelent, jelentõs költségtöbblettel is jár. Van bármiféle jogi lehetõségünk? Nem akarunk mást, csak nyugalmat. A tulajdonossal a viszony kezd elmérgesedni, és a munkások szerint még nem tudni hol a vége. Külön probléma, hogy a tulajdonos ügyvéd...

#556 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 9:18

Köszönöm a tanácsokat szivattyú ügyben, különösen estinek köszi az ajánlatot a szakértésre. :) Továbbítottam a válaszokat a kúttulajdonosnak, aki a kertet öntözné belõle.

#557 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 9:29

Más téma. Egy jogi felvetés a felújításokhoz kapcsolódva.
Felújítást végeznek a házunkban a fölöttünk lévõ lakásban. Az elõzetesen jelzett idõpontok folyamatosan tolódnak ki és sok a nagy zajjal járó tevékenység. A probléma, hogy a lakásban napközben is folyamatosan vannak, 1 év alatti kisgyerekkel. A gyerek a zajt természetesen nem viseli jól, ellehetetlenedik a normális életvitele. Az egyetlen megoldás, hogy ezekre az idõkre (hetek) máshova költözik, ami azon kívül, hogy környezetébõl való kiszakítást jelent, jelentõs költségtöbblettel is jár.
Van bármiféle jogi lehetõségünk? Nem akarunk mást, csak nyugalmat. A tulajdonossal a viszony kezd elmérgesedni, és a munkások szerint még nem tudni hol a vége. Külön probléma, hogy a tulajdonos ügyvéd...

Nem hiszem, hogy bármit is tudtok tenni. Meg lehet említeni az ügyvéd tulajdonosnak, hogy ha nem zárja rövidre a felújítási munkálatokat, akkor ellehetetleníti a gyermek normális életét. Ti szeretnétek megõrizni a jó szomszédi viszonyt, de ha nem hajlandó tekintettel lenni a környezetére, akkor kénytelen leszel hivatalos útra terelni a panaszaidat. Végül is egy társasházban mindenki azt csinál a lakásában, amit akar, de csak addig, amíg a többi lakó létezését nem lehetetleníti el teljesen.
Meg kell nézni a társasházakra vonatkozó törvényeket és jogszabályokat. Abban bizonyára van olyan kitétel, ami erre vonatkozik.

Ennél jobb megoldás szerintem, ha minden nap a legbájosabb mosolyoddal becsöngetsz és érdeklõdsz, mikor lesz vége a felújításnak. :gm: Ha õ zaklatja a környezetét, megérdemli, hogy õt is zaklassák.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy van egy olyan verzió is, amikor nem tehet róla a tulaj, hogy a kivitelezés elhúzódik... )

Edited by Bokorugró, 2011 április 20. - 9:32.

#558 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 9:54

Nos, én azt ajánlom, diktafonozzátok a zajt. Aztán, ha vége a felújításnak, két eset lehetséges: 1. megbocsátod nekik, mert segghülyék, és azokról már a biblia is szól... 2. idõnként, ha a gyerök elmegy a rokonokhoz pár napra, benyomod a kazettát a hifibe, és feltekered a hangerõszabályozót ütközésig...

#559 esti

esti

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.200 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 18:11

Hááát... Én úgy tudom, munkaidőben annyit újítgatják a lakást, amennyit csak akarják. Az, hogy egyáltalán valamit kiírtak a munkálatokról, csak jófejség, ilyen jogi kötelezettség nincs. Szóval szerintem jogi úton esélytelen bármit elérni (ugye a zaj csökkentését nem lehet, mire egyáltalán eljut a dolog a szervekhez, már rég le is lakták azt a lakást), utólagos kárpótlást kisajtolni a tulajdonosból... nehezen látom a szemem előtt. Én is a kedvesen idegesítést javaslom. Nem mintha attól gyorsabban dolgoznának, de úgy érzed, teszel valamit.

#560 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 20. - 18:14

Meg az ügyvéd úr/hölgy sem érzi magát olyan jól, még akkor sem, ha egyébként vastag bõr van az arcán...