Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovam van!

• Please log in to reply
5682 válasz a témához

#5361 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:48

Az ellenpéldád meg szerintem nem ellenpélda. Azok az emberek aki a saját maguk nevelte lóval csõdöt mondtak, bértartóként ugyanúgy nem jöttek volna ki a lóval. Mondjuk a lónak valszeg ettõl függetlenül jobb sora lett volna értõ kezek között, azt aláírom.

Nem is hoztam ellenpéldát :D Csak mondtam, hogy sokat látok. Én arra gondoltam, hogy sok olyan van, aki óriási szerelemben van a lovával, és a ló nem is szereti ha más foglalkozik vele, hiába ül rá adott esetben jobb lovas, azzal megy igazán jól, akivel megvan az összhang, pedig csak napi pár órát találkoznak.

#5362 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:59

Napi pár órát? Na ez az örömteli kivétel. Mert szerintem a bértartók többsége átlag hetente 2 alkalommal jut ki a lovához. De javítsatok ki ha tévedek, bevallom nem sokat jártam lovarda közelében. Ha napi szinten vele van akár csak 1 órát is, akkor tényleg mindegy hogy ki pakolja a ganyét. Én se vagyok velük többet napi átlag 2 óránál.

#5363 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 9:21

az elmúlt 2-3 év kivételével, amikor már egyre többet dolgoztam, ráadásul lovakkal, minden nap mentem a lovakhoz, 9 éves korom óta, amikor az elsõ találkozás megesett :) nyáron és hétvégén reggel 8tól este 6ig kint voltam. aztán lett ugye még több ló hajtani meg lovagolni, de így az enyémekkel is többet voltam, munka, mosás, elmenni legeltetni, cseresznyézni, úsztatni :) legjobb. csak már más is érdekel, mellette a munka... ilyen soha nem lesz többet. és nekem se volt soha ingerem otthon lovat tartani, kislány korom óta azt mondtam, hogy nekem nem kell lovarda, amikor kérdezték, hogy akkor nekem is lesz-e. nagyobb tehernek érzem, mint áldásnak, maradok bértartó. a bértartott lovamra úgy ültem fel elõször az egyikre, hogy csak szõrén, a másikra karámban, minden nélkül. még az a jó, hogy nem tudták, hogy nekünk nem elég bensõséges a viszonyunk, különben megöltek volna azonnal :D stuszi, nálam napi 2 óra volt a minimum, amit kint voltam :) mindegy, hogy mellette mi volt, volt, hogy du 4-5ig iskolában voltam, aztán lovak, majd még különórák késõ este. akkor is. azon gondolkoztam, hogy amúgy sok ilyen ember láttam a közelben. nyilván inkább fiatalokat, de náluk természetes volt a mindennapos lovazás. szóval azért ez nem utópia :)

#5364 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 9:32

nálam napi 2 óra volt a minimum, amit kint voltam :) mindegy, hogy mellette mi volt, volt, hogy du 4-5ig iskolában voltam, aztán lovak, majd még különórák késõ este. akkor is.

Nálam ez addig mûködött, amig volt egy lovam bértartásban (illetve akkor is, amikor még nem volt saját, de a lovardában töltöttem a fél életemet).
Onnantól, hogy több állat lett, hazajött a ló, mi termeljük a takarmányt, munkahely, stb, mindig a lovazás volt az, ami háttérbe szorult. Ezért aztán végül eladtam a hátaslovat, mert nem jutot rá annyi idõm (és energiám), mint amennyi kellett volna :nem: .

#5365 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 9:40

Annyiban a bértartóknak igazsága van, hogy több a nettó lóra/lovaglásra fordítható idõ. Míg 2 lovunk volt párommal bértartásban, addig min napi 30 km-t lekavartunk lóháton ( akkor ennyit, ha csak nagyon kevés idõnk volt, hétvégenként 100-120-at). Mióta velünk élnek a lovak és több van, csak kivételes alkalmakkor jutunk oda, hogy együtt hosszabb túrára menjünk. Viszont nem cserélném vissza a dolgokat.

#5366 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 9:42

izlandra reagálva: ennyi :) lehet, valamennyire az is mûködik, hogy felelõsségtudat nálad, hogy a többi állatnak is ennie kell és így kvázi a lovaglás egy termelési szempontból felesleges, luxus dolog. meg azt figyeltem még, hogy amiért fizet az ember, azt jobban megbecsüli. ezért se oktatok már nyelveket ingyen és nagyon ritkán adok fotót is ingyen (mm nyilván munkaköri képekrõl beszélek). ha fizet az ember érte, hogy a lovát tartsák valahol, akkor többet is kijár, hogy megérje a dolog. vagy legalábbis ezt is észrevettem. én csak szerettem kint lenni nagyon, õk voltak a barátaim :) aztán feltûnt, hogy vannak emberek is a világon :D tipara, nekem egyszer felvetõdött, hogy olyan házat vennénk meg még az exemmel, hogy a lovak is bõven elférnek a hozzá kapcsolódó területen. akkor örültem volna. most meg örülök, hogy nem történt meg.

Edited by Unicorn, 2012 szeptember 25. - 9:44.

#5367 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 9:47

így nem kerül többe a 4 ló, mintha havi 6-8 alkalommal elmennék lovagolni.

Ja, csak én amúgy is kb. havi 6-8 alkalommal tudok elmenni lovagolni (óraátállítás után még annyiszor sem a korai sötét miatt), ha ezt bérlovon teszem, nincs gondom se lódoktorra, se szíjasra, se tolvajra, se takarmányra, se semmire. És ha nincs kedvem, nem megyek. Ennek persze megvan az az ára, hogy nincs semmiféle személyes kapcsolat az állattal, és néha a korábbi kundcsaftok által lefárasztva vagy felidegesítve kapom meg... de valamit valamiért. Minden esetre nekem így jobb, mintha naponta kétszer kéne szaladgálnom etetni-itatni, ha épp szervízben van az autó, akkor sárga busszal, ha éppen 39 fokos lázam van, akkor úgy... Én ezt a saját életvitelembe így tartom beilleszthetõnek.

#5368 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:05

KOcalovas - "Nem akarok. Ha már egyszer rászánom magam a saját lóra, rá fogom szánni a pénzt is arra, hogy egy egészséges, kifejlett és jól beidomított és rossz szokásoktól mentes példányt vásároljak. A vételárra nem sajnálom, mert arra össze lehet rakni apránként egy nagyobb összeget,.." No végre egy ép elméjû ember, aki akkor és ott teszi majd azt amit kell, ha lesz rá! Saby - romanticizálást - idealizmus ( te írtad az adatlapodra) akkor hogy jön össze? "-hiába ül rá adott esetben jobb lovas, azzal megy igazán jól, akivel megvan az összhang, pedig csak napi pár órát találkoznak." - ez határozottan nem igaz, 17 év tapasztalata mondatja velem. Amennyiben egy lovas képzett és adott ló is az, akkor 15-20 perc alatt a ló elfogadja a lovast és csinálja a dolgát, ha viszont a ló rosszul van lovagolva, akkor is egy jó lovas hamarabb szedi össze mint egy megszokott gazda!

#5369 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:20

No végre egy ép elméjû ember, aki akkor és ott teszi majd azt amit kell, ha lesz rá!

Köszi. Amúgy volna rá. A tartása nem megoldott. Még azt is ki tudnám nyögni, de akkor kaja-rezsi-bértartás-utazás minden hónapban kinullázom magam, nem tudok félretenni, és ha bejön bármi extra kiadás (mondjuk egy költségesebb autóelromlás, vagy munkanélküliség vagy egy jó babeziózis vagy valami), akkor ott állok megfürödve. Persze van, aki ebbõl nem csinál lelki traumát magának, és gond nélkül adós marad egy-két havi tartásdíjjal a lova után, oszt oldja meg a lovardás ahogy tudja... de nekem ehhez nem volna bõr a pofámon. Úgyhogy marad a bérlovaglás. Ha van pénzem, elmegyek, ha nincs pénzem, nem megyek, majd elmegy helyettem más bérlovas. A lenézõ megjegyzéseket meg zsebre vágom, nem izgat. Akinek saját lova van bértartásban, annak vagy sokkal több a fizetése, mint nekem, és úgy könnyû, vagy sokkal könnyelmûbb, mint én, annak viszont elõbb-utóbb meglesz a böjtje.
  • Almamag kedvelte

#5370 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:33

Jó mondjuk hozzátartozik az igazsághoz, hogy én arról a rétegről beszélek akik legalább valamilyen szinten versenyeznek, annak meg előfeltétele a rendszeres és következetes munka.

Saby - romanticizálást - idealizmus ( te írtad az adatlapodra) akkor hogy jön össze?

Lovaglással, lovakkal kapcs nem szeretem a "rózsaszín" dolgokat :)

"-hiába ül rá adott esetben jobb lovas, azzal megy igazán jól, akivel megvan az összhang, pedig csak napi pár órát találkoznak." - ez határozottan nem igaz, 17 év tapasztalata mondatja velem. Amennyiben egy lovas képzett és adott ló is az, akkor 15-20 perc alatt a ló elfogadja a lovast és csinálja a dolgát, ha viszont a ló rosszul van lovagolva, akkor is egy jó lovas hamarabb szedi össze mint egy megszokott gazda!

Persze, megcsinálja, de ne mondd, hogy nem láttál még ilyet mint amit leírtam. Pl. volt egy csődör amit nagyon szerettem lovagolni, versenyen amúgy egy profi, nagyon fasza, tehetséges lovas ment vele. Megcsinált mindent a ló, de úgy sose volt olyan "jó" a kép. Aztán elkerült máshová, egy olyan lovas alá, aki hátööö fogalmazzunk úgy, hogy fényévekre van az előzőleg említettől :D És épp a múltkor láttam videót róluk versenyről, és lehet nem volt annyira precízen meg jól lovagolva a ló, viszont sokkal kiegyensúlyozottabb összképet adott, látszott, hogy jobban érezte magát. Ezek nüansznyi dolgok, de igenis észrevehetőek.

Vagy extrémebb példa egy másik "vad csődör", aki a lány munkalovasát 110%-ban elfogadja, bármit megcsinálhat vele, bárhol el tudja lovagolni terepen és pályán is, a profi lovasaival meg nem hajlandó rendesen együttműködni versenyen, de még otthoni ugrómunkában is csak nehezen. De úgy általánosságban is a lányoknak mindent hagy, pasikkal meg emberkedik.

És nyilván, ezek a ritka esetek, de léteznek ilyenek. Én sok esetben azt látom (főleg lány lovasoknál), hogy ha arra kerül a sor, hogy felül az edző ezért, azért, amazért a lóra, akkor persze nyilván végrehajtja a kívánt feladatot, stb stb, de észre lehet venni, hogy ki alatt ad jobb képet :) És nem azért mert 24/7 együtt vannak....

Edited by Saby, 2012 szeptember 25. - 10:37.

#5371 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:40

Saby - romanticizálást - idealizmus ( te írtad az adatlapodra) akkor hogy jön össze?
"-hiába ül rá adott esetben jobb lovas, azzal megy igazán jól, akivel megvan az összhang, pedig csak napi pár órát találkoznak." - ez határozottan nem igaz, 17 év tapasztalata mondatja velem. Amennyiben egy lovas képzett és adott ló is az, akkor 15-20 perc alatt a ló elfogadja a lovast és csinálja a dolgát, ha viszont a ló rosszul van lovagolva, akkor is egy jó lovas hamarabb szedi össze mint egy megszokott gazda!

Én viszont veled nem értek egyet :ang:
Vagy kutya jó lovas voltam 10 évesen. Volt akkoriban ugyanis egy kisbéri kancám. Terepre jártunk, kisebb akadályokat ugrálgattunk,........................ mindent megcsinált nekem. Profi lovasokat meg úgy górt le magáról, hogy öröm volt nézni. Meg úgy álltalában mindenki mással ganaj volt, ha nem álltam ott és nem mondtam neki a jármódokat,.................

Most/ 6 éve van egy lovam, aki hasonlóan viszonyul idegenekhez. A nálam sokkal képzettebb párom is csak kutyaszégyennel, meg idegbaj közeli állapotban bírja ellovagolni.

#5372 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:53

De van nem egy olyan lovunk, hogy vagy páromnak vagy nekem mûködik normálisan, egyik másik lova "közelébe" se megyek ( amit muszály megcsinálok vele, de annyival kifújt a kapcsolatunk), mert feszt szivat, és fordítva is van. Mondjuk ezen lovak elõélete volt olyan, hogy vagy rosz férfi vagy rosz nõi lovasa, gazdája volt, innen a nemek iránti ellentét. Mivel nem mai csirkék tiszteletben tartjuk ezen dilijüket.

#5373 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 10:59

A kölcsönzés olyan, hogy besétálok egy tetszõleges lovardába, ledobok az asztalra 2500-3000 Ft-ot, és a seggem alá teszik a felszerszámozott lovat. Pénzbe kerül, az igaz, de ehhez képest egy bértartás csak akkor éri meg, ha legalább minden másnap ki tudok menni lovagolni télen-nyáron. Ezt viszont már szabadidõvel és útiköltséggel is bírni tudni kell. Márpedig itt egymás ellen ható erõk vannak, ti. minél több a pénz, annál kevesebb a szabadidõ...

Én szeretek a lóról gondoskodni, de nem olyan formában, hogy vegyek valahol egy bekerített kopár földet kültelken, és hideg januári reggeleken munka elõtt kikocsikázzak, és benzinlámpával olvasztgassam a befagyott örvényszivattyút, hogy egyáltalán ivóvizet tudjak nekik csinálni, meg kéthetente kifosszák a nagyképûen "nyergesnek" nevezett szõrös deszkából tákolt fabódét... Ez így vegytiszta önsorsrontás. A városi házamban meg nem tudok tartani, egyrészt mert tiltja a tanács, másrészt mert noha istálló lenne, de a téli takarmányt nincs hova rakni, utcán megjáratni sem tudom a sok automobilista miatt, meg gondolom a szomszédok sem örülnének egy illatozó trágyadomb megjelenésének.
Persze eladhatnám az egészet a fenébe, és vehetnék egy tanyát Kiskunbüdösbütykösön, de ott meg mi a fenébõl élek meg? Vagy onnan ingázzak Bp-re dolgozni? Megint csak önsorsrontás... mikor fogok lovagolni, ha napi 8+ órát dolgozok, 3-at vonatozok, és ezen felül még ki kell ganyézni az istállót is meg minden?
Na nem, nekem ehhez semmi de semmi hangulatom nincs. Nem azért, mert derogál a ganyéhányó vella, hanem mert vagy idõben, vagy pénzben sehogy sem jön ki a számítás. Legfeljebb ha vennék egy igazi lovardát, és mások lovait bértartanám. De annyi pénz a világon nincs. Ha az egész tágabb értelemben vett család eladja minden ingó és ingatlan vagyonát, akkor se jön össze az a 80-100 millió, ami ehhez kéne.

Bocs a teljes idézetért,a telefon nem töröl. az elsõ pár mondat hangvétele alapján (kidobom a pénzt az asztalra,a seggem alá teszik) jobb is,ha Kocának nincs saját lova.Bár ha lenne is,akkor a belovagló kiglancolná,mire a gazdi odaér,csak felülni kell,s leszállás után máris a slusszkulcsot keresni.ezért tényleg nem kell saját ló.sõt... A szavak azt sugallják,Berki Krisztián tornalova is érzöbb teremtmény a szemedben,mint a bérló,aki egy órára megnyert a hátára. Amíg a lovunk a hátán hordva eltûri az esetlenségünket,a fájdalmat, amit akaratunkon kívül is okozunk,amig arra az idöre mintegy kikapcsolja ösztönei egy részét,addig nem mondhatni,hogy a rabszolgája lennél.azert,hogy ellátod,gondozod,nevel,hajlit és örömet ad. S bizony akad azért Pesthez közel (nekem,kriplinek retúr 3 óra bumlira) megfizethetö lötartö hely,olyan,ahol a ló LÓ lehet,legelökkel,lótársasággal,határtalan tereppel,igaz,az ilyen helyeken sokszor nincs csilivili pálya,istálló,s a gazdinak van,hogy még gyalogolni is kell a kapuig.mégis,ha lenne is rá fedezet,nem a városszéli sportistállók,lovardák közül válogatnék. Ne itélj,hogy ne ítéltess,hacsak nincs az itélet alapjául sajátbõrös' tapasztalatod.

#5374 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:13

Én azért becsülöm Koca racionalitását. Kár ezt túlmisztifikálni, hogy saját ló, meg kötelék, meg tralala. Nem degradálja le a lovat magát, nem hiszem, hogy úgy állna hozzá a bérlovakhoz, ahogy te azt beállítottad Börni. Csak nem egy lovat szeret, imád, tisztel, hanem a lovaglás élményéért adózik alkalmanként és nem életformaszerûen. Ezért kár lenne elítélni.
  • Almamag kedvelte

#5375 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:16

Szerintem kicsit félreértitek. Vagy lehet én értem félre :D Én úgy gondolom, hogy totálisan értem amit Koca mond, és egyet is értek vele. Én már régen megfogadtam, hogy majd akkor fogok lovat tartani, ha mindent kényelmesen finanszírozni tudok, ami ezzel jár, és nem kell hogy anyagilag a rabszolgájává váljak. Ilyen áron nem kell és nem is akarom hozzáláncolni magam egy lóhoz. Inkább ülök mások lovain, sokféle lovon, tanulok tõlük és megpróbálom más mûfajban élvezni a dolgot.
A saját ló fogalma az én fejemben arról szól, hogy az egy kényelmes, nyugodt kikapcsolódás, mindent meg tudok neki adni, nem kell számolgatni a filléreket a versenynaptár nézegetésekor, ésatöbbi. Na most a financiális stressz alapjaiban bombázza szét ezt a képet :D

#5376 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:17

Én amíg bérlovas voltam (mind a 3 hónapig :D ) nem igazán élveztem. Egyrészt mire odaértem, ott volt egy ló felszerszámozva, kezembe nyomták aztán gyí. Nekem annyira nem jött be. Elég rövid idõ után könnyen találtam kifogást, hogy épp miért nincs idõm elmenni. Pont az hiányzott amit Koca is észrevett, csak neki belefér a valamit-valamiért elvbe, nekem meg nem. Késõbb értettem meg miért. Soha nem akartam és ezután se akarok komolyabban lovagolni. Versenyezni meg fõleg nem. Nekem bõven elég az "utazunk a lovon" érzés heti 1-2 alkalommal. Ellenben nagyon szeretek foglalkozni velük, így tökéletes választás számomra a "lestrapált öreg" hátas, meg a hidegvérûek. Ha versenyezni akarnék, és hozzá való lovam lenne, akkor bajban lennék, mert ebben a formában egyszerûen képtelen lennék idõt szakítani a mindennapi lovaglásra. Ezért is jó, ha mindenki azt a formáját találja meg a lovazásnak amiben örömét leli, és ami neki a legjobb. Ja és kinek a legjobb? A drága csemetémnek. Otthon van a pónija, akkor segít ha ráér, (már úgy értem befejezte a tanulást), és bármikor foglalkozhat vele, no meg heti 3-4 alkalommal lovagolhat is. Közben összeszámolom átlagosan hárman mennyit lovagolunk, és mibe kerülne ez bérlovasként. (benyaköltség+lovaglási díj) Kijött egy olyan szám, hogy a feleségem teljes fizetése nem takarná be... Kevesebb mint a felébõl el tudok tartani 4 lovat, körmöléssel, oltással, féreghajtással, mindennel együtt. A többi a saját munka. Ami duplán hasznos, ugyanis ülõmunkát végzek, a lovak körüli melóval simán megvan a minimálisan szükséges napi egy óra sport. :)

#5377 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:18

Napi pár órát? Na ez az örömteli kivétel. Mert szerintem a bértartók többsége átlag hetente 2 alkalommal jut ki a lovához. De javítsatok ki ha tévedek, bevallom nem sokat jártam lovarda közelében.
Ha napi szinten vele van akár csak 1 órát is, akkor tényleg mindegy hogy ki pakolja a ganyét. Én se vagyok velük többet napi átlag 2 óránál.

Szerintem tévedsz. :)

#5378 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:28

A szavak azt sugallják,Berki Krisztián tornalova is érzöbb teremtmény a szemedben,mint a bérló,aki egy órára megnyert a hátára.

Ez így ebben a formában talán nem igaz, de minden esetre nyelek én is eleget a hülye fõnökeimtõl, neki meg én vagyok a hülye fõnöke, így jártam, így járt, semmiféle lelki furdalásom nincsen ez ügyben.

És bizony, hogy a rabszolgája lennék, ha nekem kéne minden nap kétszer etetni-itatni, kiganyézni, megpucolni. Ha nem mehetek el a balcsihoz egy hosszú hétvégére, de még csak egy esti randira sem, mert "jaj, ki fogja helyettem ellátni az állatokat" akkor már igenis rabszolgája vagyok, hiszen egyéni szabadságom kb. annyira korlátozza a kötelességtudat és felelõsség, mint a rabszolgát a láncai. Hát ezt csinálja, akinek kedve van hozzá, én nem vagyok ilyen aszkéta típus.

Abban nincs vita köztünk, hogy magam is nagyon szívesen járnék lovagolni az izsáki tanyavilágba vagy a Pilisbe, csak éppen 430 Ft egy liter gázolaj, vagyis kb. 5.000 Ft egy oda-vissza út. Ha csak minden második nap megyek el lovacskámhoz, havi 75.000 Ft csak az üzemanyag. (Akkor még egyéb kopó-fogyókról nem beszéltem, mint pl. gumiabroncs.) De ez csak az anyagi oldala. Ott van még az idõ-tényezõ: egy Izsák nekem bõ 1,5 óra út. Ha sikerül egy 8-16-ig típusú munkahelyre szert tennem (ami manapság már annyira nem gyakori), akkor 17:30-ra érnék oda. Fogom a kötõféket, elkezdek caplizni a legelõn, nagy nehezen megtalálom, bevezetem, lepucolom, és 18:30 van. Ma, szeptember 25-én maradna még 6 percem lovagolni napnyugta elõtt. Utána még 1,5 óra az út vissza. Van ennek értelme??? Maradnak a városszéli istállók, ami azért nem mind sport, és akad jópár, ahol legelõ is van, pl. itt van a Nyiharda a Soroksári Dunaág senkinek sem kellõ árterében, kék busszal, hévvel minimális költség és minimális idõráfordítással elérhetõen.
  • Almamag kedvelte

#5379 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:34

Mondjuk Koca 'kidobom a pénzt az asztalra' megfogalmazása valóban kicsit bicskanyitogató, de a késõbbiekben leírt racionalitása teljes mértékben érthetõ, elfogadható. Ha neki valami nem jön be, hát ne csinálja.
Gondoljatok bele, ha nem lennének bérlovasok, mibõl élnének a lovardák, lóáopolók, belovaglók, istállósfiúk, stb.? Minden éremnek 2 oldala van, és mi különbözõek vagyunk. Ha valaki megfizeti hogy kinyalják a sejhaját, de emellett tehetségéhez mérten a lehetõ legjobban bánik az alá adott lóval, hát tegye. Neki az az öröm. Nekem meg az, amikor a drága lovak a reggeli etetéskor belecsorgatják a nyálukat a nyakamba, etetés után meg belém dörgölik a maszatos pofájukat.
Ki is a kevésbé épelméjû? :rolleyes: :D

Úgy legyen. Mondom nem sok idõt töltöttem lovardákban, nem hittem hogy a többség munka után szinte minden nap kimegy a lovához.
  • Almamag kedvelte

#5380 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:35

nem hiszem, hogy úgy állna hozzá a bérlovakhoz, ahogy te azt beállítottad Börni.

Köszi! Amúgy biztos lehetsz benne, hiszen lovagoltunk együtt, és ha jól csalódom, nem kellett rám szólnod, hogy ne gyilkoljam már annyira Maggit.
Csak hát vannak, akik mindent feketében és fehérben képesek csak látni, pedig rengeteg szürke árnyalat van közben.

#5381 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:36

nálunk 8 bértartott ló van, 7 bértartóval. egyetlen egyet nem tudnék mondani, aki minden nap jön lovagolni, de még olyat se aki minden nap csak kijár. babusgatni.
ez nem ítélet. ezek a száraz tények.

és egyik sem lakik messzebb 10 percnél. ha biciklivel jön akkor legyen 20. van olyan, aki míg nem volt saját lova kint volt a loviban hetente többször, egész hétvégén. több lovat lovagolt. mióta megvették neki a lovat, azóta nem egyszer előfordul, hogy két hétig nem látom. ez is tény.

Edited by rongyo, 2012 szeptember 25. - 11:39.

• Almamag kedvelte

#5382 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:44

Én amíg bérlovas voltam (mind a 3 hónapig :D ) nem igazán élveztem. Egyrészt mire odaértem, ott volt egy ló felszerszámozva, kezembe nyomták aztán gyí. Nekem annyira nem jött be.

Az elsõ három évben még engem is szórakoztatott a lókefélgetés meg lópuszi. De most már unom. Ha kell, megcsinálom, de ha netán felnyergelt lovat vezetnek elõ, hát akkor sincs semmi hiányérzetem. Azt hiszem, öregszem... :)

nálunk 8 bértartott ló van, 7 bértartóval. egyetlen egyet nem tudnék mondani, aki minden nap jön lovagolni, de még olyat se aki minden nap csak kijár. babusgatni.

Pedig te is Bp közig határán belül vagy... akkor mi lehet Tahitótfaluban vagy Sóskúton vagy Gyálon?

#5383 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 11:53

biztos, ha lenne egy kétszáz négyzetméteres közösségi helységünk plazmatévével, kandallóval (jelzem a kandalló már megvan hozzá :) ), látványpékséggel, ami mindig friss péksütiktõl illatozik és gusto kávéval, akkor tuti sokkal gyakrabban jönnének. de így, hogy lovagolni kéne kint a szabad levegõn, az büdös. amíg messzebb volt a lovuk, addig is pont ugyanennyiszer jártak ki hozzá. mindenki vonja le a tanulságot. engem már nem érdekel.

#5384 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:03

Ha bértartó lennék, elég nagy valószínûséggel hetekig nem is lenne lehetõségem még ránézni sem a lovamra. Kisgyerekkel, kisbabával nehezen megoldható lenne. Ilyen esetben tényleg nagy luxus lenne a tartásuk. Így viszont, amint a gyerekek elalszanak, szabad a pálya. Ha más nem is, de annyi jut a lovakból minden nap, hogy ellátom õket. Az sem hátrány, hogy olyan ellátásban részesülnek, és olyan bánásban, amit én elgondoltam, és szerintem kívánatos. Nálunk minimalizálva van a zab. A két arab együtt kb 70dekát esznek, aztán mégis olyanok, mint a lufi, pedig most nem hasig érõ fû van a legelõn. Stuszi! Itatásra miért nem rendszeresítesz valamilyen nagyobb dézsát?

#5385 Kaiser

Kaiser

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:09

Kocalovas, becsülöm az öszinteséged. :yeah: Mi Mondát otthon tartjuk. Én nem tudnám elviselni, hogy a lovam ne lássam minden nap, ne én gondozzam. Nem igazán tudok lovagolni. Nem is igazán érdekel. De a loval foglalkozni azt imádok. A trágyázást is beleértve. Nincs annál szebb érzés, mikor bármit elvégeztél és te csináltad. A lovad pedig hozzád bújva meghálálja. Igaz, most a lányomnak van lova. Minden ló körüli melót õ végez el. Legalább megtanulja mi a felelõség. De azért suli idõben én is besegítek. Napi szinten kb. 3 órát, de hétvégén sokkal többet foglalkozunk vele. ( beleszámolva a friss fû hordást, stb.) Nálunk õ az elsõ. Pld. vasárnap egész délután a karámjába voltunk és simiztük. Lányom fel is vetette kellene egy padot csinálni, hamár mindig itt vagyunk. A szüleim is idõnként kijönnek, lovat simogatni és kis finomságot adni a kis Kócosnak. Õ pedig mindenkinek viszonozta a szeretetét egy kis bújással és kostolgatással. Minket ez tesz bolgoggá.

#5386 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:10

ez nem ítélet. ezek a száraz tények.
...

Akkor lehet mégse tévedtem akkorát?

Az elsõ három évben még engem is szórakoztatott a lókefélgetés meg lópuszi. De most már unom. Ha kell, megcsinálom, de ha netán felnyergelt lovat vezetnek elõ, hát akkor sincs semmi hiányérzetem. Azt hiszem, öregszem...

Az öregedés nem feltétlenül kell együtt járjon az elustulással. Egy rendszeresen karbantartott ló sztenderd lovaglásra való felkészítése, felszerszámozása 15-20 perc. (Attól függ iszunk-e közben egy sört vagy nem :D ) Ezen mit lehet unni?
Persze ha parádézni vagy versenyre megy az ember, akkor rá kell szánni egy fél délelõttöt, de az ritka.

#5387 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:11

biztos, ha lenne egy kétszáz négyzetméteres közösségi helységünk plazmatévével, kandallóval (jelzem a kandalló már megvan hozzá :) ), látványpékséggel, ami mindig friss péksütiktõl illatozik és gusto kávéval,

Hát ha ez azért túlzás is, de egy szaletli valami kimustrált hideg/meleg italautomatával nem volna olyan szörnyû nagy beruházás... mert nem csak lovaglással él a lovas... ;-)

#5388 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:15

Akkor lehet mégse tévedtem akkorát?
Az öregedés nem feltétlenül kell együtt járjon az elustulással. Egy rendszeresen karbantartott ló sztenderd lovaglásra való felkészítése, felszerszámozása 15-20 perc. (Attól függ iszunk-e közben egy sört vagy nem :D ) Ezen mit lehet unni?
Persze ha parádézni vagy versenyre megy az ember, akkor rá kell szánni egy fél délelõttöt, de az ritka.

Hogy csináljátok? Nekem mindig sokkal tovább tart. :)

#5389 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:15

van.

#5390 Kaiser

Kaiser

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:19

Nekünk is tovább tart. Hiába van minden nap leápolva. Kiengedjük a karámba, elsõ a hempegés. Úgy néz ki utána mint egy malac.

#5391 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:27

biztos, ha lenne egy kétszáz négyzetméteres közösségi helységünk plazmatévével, kandallóval (jelzem a kandalló már megvan hozzá :) ), látványpékséggel, ami mindig friss péksütiktõl illatozik és gusto kávéval, akkor tuti sokkal gyakrabban jönnének. de így, hogy lovagolni kéne kint a szabad levegõn, az büdös.

amíg messzebb volt a lovuk, addig is pont ugyanennyiszer jártak ki hozzá.
mindenki vonja le a tanulságot. engem már nem érdekel.

Sajnállak, hogy ennyire sznob a vendégkörötök. :)

#5392 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:30

Nálunk minimalizálva van a zab. A két arab együtt kb 70dekát esznek, aztán mégis olyanok, mint a lufi, pedig most nem hasig érõ fû van a legelõn.

Stuszi! Itatásra miért nem rendszeresítesz valamilyen nagyobb dézsát?

Akkor azok felfújódtak, gyorsan hívd a dokit. :dev:

Direkt nem akkor isznak amikor akarnak. Ha elmegyünk otthonról, akkor persze eléjük van téve reggel 100 liter víz, de amúgy ahhoz szoktattam õket, hogy megvannak az itatási idõk. (napi 4-szer etetéskor, plusz éjjelre van elõttük mindig víz) Nagyjából ugyanakkor kapják mindig, így ha Sziszka meg Momo dolgozni fognak, természetes lesz számukra, hogy inni a megadott idõben lehet.

Nem igazán tudok lovagolni. Nem is igazán érdekel. De a loval foglalkozni azt imádok. A trágyázást is beleértve. Nincs annál szebb érzés, mikor bármit elvégeztél és te csináltad.

:yeah: Kaiser, ha nem lennék nõs, te meg házas, komolyan fontolóra venném elmenjek-e megkérni a kezed. :D

ui: Hú de offok lettünk, kíváncsi vagyok a moderátor mikor vág kupán mindnyájónkat. Másnak nincs új lova amit gyorsan be tud dobni, hogy legalább a látszat meglegyen? :D

#5393 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

igazából nem az. aki az volt, az tovább is állt. de õszintén szólva nem tudom minek tulajdonítani a lovuk iránti érdeklõdés hiányát. a gyerekek már nem olyanok mint régen. nem olyanok mint mi voltunk...

#5394 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Hogy csináljátok? Nekem mindig sokkal tovább tart. Posted Image

Talaj kérdése is, homokon ráfújok kétszer és tiszta, agyagon csapadékos idõben meg 1 óra vakarás után se néz ki elfogadhatóan.
A többi: a maga szemszögébõl mindenkinek igaza van. Lovat otthon tartani csak akkor érdemes, ha az ellátásukkal járó munka, a jelenlétük is örömet, kikapcsolódást nyújt. Aki elsõsorban lovagolni, versenyezni akar, annak nem éri meg. És ebben az esetben sokkal szimpatikusabb Koca hozzáállása, mint ha valaki meggondolatlanul felvállalja, aztán meg elhanyagolja az egészet.

Edited by ori, 2012 szeptember 25. - 12:31.

#5395 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:31

Én nem tudnám elviselni, hogy a lovam ne lássam minden nap, ne én gondozzam.

Itthon én is szívesen tartanám, de mint mondtam, ennek adminisztratív és technikai akadályai is vannak, úgyhogy csak egy kis foxit tartok itthon.

Az öregedés nem feltétlenül kell együtt járjon az elustulással.

Én már fiatalon is dög lusta voltam. De ez nem ellustulás. Egyszerûen untat ezredszer is ugyanúgy végigkefélni, ezredszer is megküzdeni vele, hogy adja föl a rohadt patáját, untat, hogy már megint bele kell dugnom az ujjamat a nyálas pofájába és megnyomkodni, hogy bevegye azt a rohadt zablát, amirõl úgyis tudja, hogy a szájába fog kerülni, mert addig nem hagyom békén... untat az egész rituálé.

Egy rendszeresen karbantartott ló sztenderd lovaglásra való felkészítése, felszerszámozása 15-20 perc.

Kacag a vakbelem! Talán egy sportistállóban... egy legelõn tartott lovat ennyi idõ alatt meg sem találsz. Aztán ha megtalálod, kergetheted. Aztán visszamész a zabosvödörért. :) Azzal nagy nehezen megfogod, és van rajta egy tonna sár, mert meghempergett a dög a dagonyában, a sörénye meg kétöklömnyi bogáncstenger. Lemorzsolod, lekeféled, kibogozod, közben még kétszer-háromszor oda-vissza a nyergeshez keféért, fesüért, nyeregért, kantárért, pálcáért, izzasztóért, másikért, átöltözni, vizet inni, vizet itatni... én még 60 percnél hamarabb sose kerültem lóra az autóból kilépés pillanatától számítva, legfeljebb ha a lovat már az elõzõ vendég összerakta, és egy gyors kengyelállítás után már föl is ugorhattam.

Ja, hogy csak úgy rtessék-lássék nyereghelyen-hevederhelyen, aztán hadd szóljon...? Hát úgy is lehet, csak nem az én stílusom. Én szeretem megadni a módját a dolgoknak. Száraz izzasztót keresek, kétszer is eligazítom, mielõtt a nyerget föltenném, a hevedert meg átbújtatom a füleken, meg stb.

#5396 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:34

Akkor én valami superhero vagyok h 5-10perc alatt megvan? (télen, nyírott lónál 5) :D Ok, nem kell összefogdosni legelõrõl, de azért karámoznak.

#5397 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:37

Ja, hogy csak úgy rtessék-lássék nyereghelyen-hevederhelyen, aztán hadd szóljon...? Hát úgy is lehet, csak nem az én stílusom.

Most már meleg van, hétvégére felszárad a föld és +13 fokot jósolnak, nosza! A pucolást meg nem kell túlzásba vinni, úgyis újra piszkos lesz. Nyereghely, hevederhely, és jézus. :) Pucolhatod még eleget ha elkezdni levetni a kabátját.

Koca, azért arra ügyelj, miközben minket szívatsz, hogy egy topikban néhány oldalon belül ne hazudtold meg saját magad. ;) Azért ennyire mi se vagyunk degeneráltak. :rolleyes:
Saby, mindenkinek más a tempója, Emeset pl. megjön a kocsival, és negyedóra múlva átöltözéssel együtt már a hátsó kapun bújik ki lovastul. De nálunk homok van, Karcagon, õszi idõben ti se úsznátok meg ennyi idõ alatt még a heveder-nyereghelyes megoldással sem.

Edited by ori, 2012 szeptember 25. - 12:41.

#5398 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:39

Akkor én valami superhero vagyok h 5-10perc alatt megvan? (télen, nyírott lónál 5) :D
Ok, nem kell összefogdosni legelõrõl, de azért karámoznak.

Biztos nem lovagolsz szürkét. Vagy félóránként leszedik a szart a lovak alól.

#5399 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:42

Elsõ és legfontosabb, pucoláskor, szerszámozáskor a ló vigyázban áll, és figyel épp mit akarok. Patasorrend mindig ugyanaz, így már elõre emelik a soron következõ lábukat, ahogy odalépsz már kaparhatod is.
Bevallom tisztára csak a nyeregalátét alatti részt pucolom, a többit meg csak annyira, amennyire muszáj. Finomkodni nem szoktam, 2 féle vakarót, meg 2 féle kefét használok. Szerencsémre maguktól is eléggé öntisztulóak, nincs olyan, hogy simogatás után ragadjon tõlük az ember tenyere.
Nyergelés 2 perc, kantáron orrszíj általában nincs, így azt se tart sokból rádobni. Sziszkának kötõfékkantárja van, abba meg csak becsatolom a zablát, és mehetünk is.
Fáslit nem használok, csak ínvédõt az öregfiúra.
Egy éve még egy órá át tartott a rituálé, de akkor bénéztam sokat, meg a paripa se tudta még a rendet.

#5400 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 12:51

Kacag a vakbelem! Talán egy sportistállóban... egy legelõn tartott lovat ennyi idõ alatt meg sem találsz. Aztán ha megtalálod, kergetheted. Aztán visszamész a zabosvödörért. :) Azzal nagy nehezen megfogod, és van rajta egy tonna sár, mert meghempergett a dög a dagonyában, a sörénye meg kétöklömnyi bogáncstenger.

Nálunk pl elég csak füttyenteni. Kb 5másodperc alatt felérnek hozzám.
Az igaz, hogy nálam min. fél óra a pucolás. De fénylenek is, mint a tücsök bizonyos alkatrésze. Ráadásnak még szürkék is. :gm: