Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovam van!

• Please log in to reply
5682 válasz a témához

#5321 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 9:08

Szülõként mit szólnál a mutogatós bácsikhoz? A turista úton mások testi épségét veszélyeztetõ vágtató lovasok is megérdemelnének egy misét.

Semmit nem szólnék. Miért kellene ehhez bármit szólni? A bácsi pucér, nahát-nahát... no és akkor mi van? Miért kellene ezt kommentálni? Egy gyereknek nem olyan nagy szenzáció a pucérkodás, õt is rendszeresen látják pucéron, aikor anyu fürdeti, öltözteti... továbbá azt sem tudja, mire valóak a neki szervek, tehát még csak rosszra sem gondolhat.

#5322 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 9:45

Vagyunk egy páran, akik azt se szeretjük, ha vágtató lovasok gázolnak le a kirándulóúton... sajnos tízmillióan élünk ebben a zsebkendõnyi kis országban, néha muszáj jó képet vágni olyan dolgokhoz, amelyek másoknak örömet szereznek, ha azt akarjuk, hogy õk is jó képet vágjanak ahhoz, ami nekünk szerez örömet, és õket zavarja.

A normális lovasok nem gázolnak le, mint ahogy a normális emberek nem lengetik a pöcsüket nyilvánosan. Lovagolni nem ütközik a BTK-ba, a nyilvános meztelenkedés igen. Ha meg valakit tényleg fellöknek lóval, az megint csak lehet bûncselekmény, de ilyet, mint mondtam, normális lovas nem csinál.

#5323 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 10:26

Posted Image

#5324 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 11:52

Jogos!

Kanyarodjunk inkább vissza a topik eredeti témájához.
Én megkezdem: másfél hete megérkezett legújabb "vágóhídszökevényünk". :D

5 és fél hónapos a "kicsike"...

Edited by Stuszi, 2012 szeptember 24. - 11:52.

#5325 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 12:14

Én megkezdem: másfél hete megérkezett legújabb "vágóhídszökevényünk". :D

5 és fél hónapos a "kicsike"...

Cuki. Miért akarták levágni? Nem egy satnya jószág...

#5326 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 12:31

nem csak a satnyákat vágják/vágatják ám le a csúnya bácsik mostanság. sajnos kereslet hiányában megy minden a vágóba ami nem talál gyorsan gazdára, mert senki sem akarja tartogatni ilyen takarmányárak mellett a jószágot. mihamarabb találkozna a pénzével.

Edited by rongyo, 2012 szeptember 24. - 12:32.

#5327 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 12:49

Pontosan. És az olaszok egész tûrhetõen fizetnek, így a tenyésztõnek megéri nekik eladni még az ilyen full papíros, egész jó kiállású csikókat is.

#5328 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 13:03

Pontosan. És az olaszok egész tûrhetõen fizetnek, így a tenyésztõnek megéri nekik eladni még az ilyen full papíros, egész jó kiállású csikókat is.

Hát ja, még egy félmilliót megeszik, mire munkára lehet fogni, az már igaz... Meg szabad kérdezni, mennyiért tettetek rá szert?

#5329 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 14:25

Hát ja, még egy félmilliót megeszik, mire munkára lehet fogni, az már igaz... Meg szabad kérdezni, mennyiért tettetek rá szert?

Azért ha az ember ügyesen csinálja, és a saját munkája értékét nem forintosítja, (no meg persze van lehetõsége) akkor olcsóbban is meg lehet úszni. Mondjuk ha semmi gixer nem jön közbe, akkor is majdnem annyiba lesz 3 éves korára mintha most vennék egy 3 éves lovat, de saját nevelésû ló lesz, ami azért nem hátrány.

A csikó az árverésen 5 hónaposan 672 euróért kelt el. Nekem bevallom nem került annyiba. :cool: Amúgy Felsõ-Ausztriából származik, full papíros.

#5330 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 14:57

Azért ha az ember ügyesen csinálja, és a saját munkája értékét nem forintosítja, (no meg persze van lehetõsége) akkor olcsóbban is meg lehet úszni.

Úgy érted, hogy van traktorod, és eljársz vele gizgazt kaszálni a tuskó áruház mellé meg ilyesmi?
De a koncentráltért akkor is csengetni kell... és hát õt most kell még csak igazán etetni... éves koráig napi 3-4 kiló abrakot is eszik, mellé ugyanennyi rostot...

A csikó az árverésen 5 hónaposan 672 euróért kelt el.

Akkor annyira azért mégsem akcijós.

Nekem bevallom nem került annyiba. :cool: Amúgy Felsõ-Ausztriából származik, full papíros.

Milyen úton-módon került hozzád, ha nem az árverésen vetted? Ismerõs kamionos vagy mészáros szólt róla?

#5331 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 15:25

Úgy érted, hogy van traktorod, és eljársz vele gizgazt kaszálni a tuskó áruház mellé meg ilyesmi?
De a koncentráltért akkor is csengetni kell... és hát õt most kell még csak igazán etetni... éves koráig napi 3-4 kiló abrakot is eszik, mellé ugyanennyi rostot...
Akkor annyira azért mégsem akcijós.
Milyen úton-módon került hozzád, ha nem az árverésen vetted? Ismerõs kamionos vagy mészáros szólt róla?

Kötöszködsz? Traktorom nincs,és nem is tervezem. Van egy benzinmotoros, meg mostmár egy lóvontatású alternáló kaszám, meg egy halom élelmes ember a faluban, aki rámsózza az egyenként fél ha-os "hegyi" telkét, hogy ne kelljen a kaszálásért fizetnie.

Nem eszik meg annyi abrakot. Otthagyja. Nem tudom miért. Kb. 2-2,5 kiló amit hajlandó megenni, azt is 4-5 menetben. És így is szépen ki van telve. Gazdaságos ló. :) Szénát viszont közel annyit eszik, mint az 500 kilós felnõtt lovak.

Lelkes állatvédõk. Szerintük (is) jobb sorsra érdemes, mint a mûbél.
Mondjuk úgy, hogy vannak akiknek van pénzük arra, hogy anyagilag támogassák egy arra érdemes ló vágó elõl mentését, de nem akarnak vagy nem tudnak egy csikóról gondoskodni. Így õk azzal a boldog tudattal fexenek le hogy részük volt egy tündibündi csikó megmentésében, és mégsincs a nyakukban a megmentett állatról való mindennapi gondoskodás öröme. (Félreértés ne essék, nekem tényleg öröm.)

Hozzátartozik a történethez, hogy a 4 lovunk közül 3 vágós elõl lett megvéve, a 4.-rõl nem gondoskodott a tulajdonosa, a kutyáink közül pedig 2-t szörnyû tartási körülmények közül hoztam el. Nem tudatos a dolog, nem vagyok elvakult állatvédõ, csak egyszerûen így alakult.

Mindenkitõl elnézést az off-ért, de talán mégis jobban kapcsolódik a "lovam van2 témához mint a himbilimbi. :D

#5332 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 15:42

Dehogy kötözködök. Csak próbálom ellesni tõled a siker titkát. Ott hagyja az abrakot? Na ilyen lovat se láttam még! Lehet, hogy több részletben kellene neki adni... Nem azt mondom, hogy tömd bele, ha nem eszi, de ez a fél évestõl évesig terjedõ idõszak meghatározó lesz az egész késõbbi kondíciójára, most alakul ki az anaerob kapacitása, véglegesedik az emésztõkészüléke stb stb. Asszem Dr. Ócsag írt részletesebben a csikónevelésrõl, ajánlom figyelmedbe. (Gyakorlatilag bármelyik könyvét megveheted, mert ugyanaz van mindben leírva. :)) És a lelkes állatvédõk hogy találtak oda pont tehozzád? Vagy régi ismerõsök voltak? Nekem is talált kutyám van. Az elõzõ is az volt, a legelsõ is. Lovat még nem találtam, de szeretnék. :)

#5333 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:14

milyen szép dolog, amikor egymásnak feszül a könyvekbõl elsajátított ismeret és a gyakorlati tudás :)

#5334 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:25

milyen szép dolog, amikor egymásnak feszül a könyvekből elsajátított ismeret és a gyakorlati tudás :)

Nono, azért Dr. Ócsag nem volt egy szobatudós... Pályáját a mezőhegyesi ménesbirtokon kezdte mint gyakornok, majd 1949-től az Állattenyésztési Kutatóintézet lótenyésztési osztályán dolgozott, később pedig ennek az osztálynak lett a vezetője 1984-ig. Oktatta a lótenyésztést 1957-től a gödöllői, 1980-tól a debreceni agráregyetemen, magyar állattenyésztők generációit készítette fel szakmailag. Azt hiszem, nincs az a "gyakorlati tudás" ami felülbírálhatja az ő tapasztalatait. :-p
A vonatkozó könyv címe Csikónevelés, 1955-ben jelent meg.

Edited by Kocalovas, 2012 szeptember 24. - 16:27.

#5335 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:26

speciel õ nem róla beszélt, hanem rád célzott, aki könyvekbõl sajátítja el a dolgokat, lovat is csak arrafelé látott. a jó kisdobos ott segít, ahol tud :)

#5336 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:42

speciel õ nem róla beszélt, hanem rád célzott, aki könyvekbõl sajátítja el a dolgokat, lovat is csak arrafelé látott.
a jó kisdobos ott segít, ahol tud :)

Te csak tudod, hol láttam lovat, boszikám! Hogy is jövök én ahhoz, hogy propagálni merjem több generáció összegyûjtött, rendszerezett és leírt tapasztalatát... ha rajtad múlna, nyilván könyvégetés is lenne... ha meg rajtam, akkor boszorkányégetés. :-p

#5337 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:47

nem én mondtam, öcsi, tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni.

#5338 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:48

nem én mondtam, öcsi, tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni.

Mûveletlen bugris vagy, és még büszke is vagy rá. A modorod pedig egy mosónõt is megszégyenít. Kopj le rólam, Unicorn!

#5339 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:55

most már nincs az a pénz :gm: (szeretnél ilyen mûveletlen lenni :D )

#5340 rongyo

rongyo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 830 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 16:58

Nem értem Koca, hogy jön ide Uni mûveltsége vagy épp annak hiánya. Én bátorkodtam csupán hozzáfûzni a dialógotokhoz, hogy a te könyvbõl tanult szaktudásod ütközteted másnak a jól bevált módszerével. Nem vonom kétségbe más "generációk összegyûjtött, rendszerezett és leírt tapasztalatát". Jómagam is azon emberek táborába tartozom, akik az olvasott tudományukat felhasználva, azokat a gyakorlati életbe ültetve próbálnak jó módszereket, saját módszereket kifejleszteni. Nem csupán a könyvekre támaszkodva, szigorúan azok soraihoz igazodva élni az életet. Az bizony vicces lenne. Fõleg a takarmányozásban.

#5341 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 17:01

bizony, olvasni tök jó, de gyakorlat nélkül semmit sem ér az egész. mint amikor egy nyelvet akarsz megtanulni könyvekbõl. az alapod jó lesz, de ettõl még megérteni nem fognak, amikor beszélni próbálsz elõször :) most arról ne beszéljünk, hogy valószínûleg hidegvérû nem volt a kezében, nem tudja, milyen takarmányhasznosításuk lehet, pl. ebbõl a norikerbõl simán kinézem, amit stuszi írt, az én nórim is ilyen volt. szénából mondjuk ész nélkül tudott enni, azt persze nem hagyta ott, de õ is rendkívül jól hasznosította az abrakot.

#5342 Panka21

Panka21

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 18:21

Pest megyében sosem fogod tudni annyiból eltartani a lovadat, mint mi itt Zalában. Ha Budán maradtam volna, lehet, hogy sose lenne lovam. :) Mi is hegyi birtokokból etetjük a szálast, meg még nyár elején vettünk 3000-ért szénabálát (ide is hozták... :D ), elég gazdaságosan esznek így. Zabot is vetettünk. Hogy ne legyek teljesen off, van lovam. Most épp kilenc :)

#5343 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 18:49

Nekünk, ahogy egyszer utána számoltam, a huszom harminc ló tartása van kb annyiban, mint ha két lovunk lenne bértartásban. Igaz van legelõnk, szántók, kaszálónk, traktorunk+ ahhoz minden és a saját munkát nem számolom. De megéri. Mikor az ember kint sétál a ménes között, akkor érzi, hogy ez bármit megér. Más: Koca lehetne lovad, csak tenni kéne érte tudni. Mi tartottunk úgy is 4 lovat, hogy "nem volt semmik". Kiköltöztünk, olyan helyre velük, ahol sok parlagon lévõ legelõ volt, megbeszéltük a tulajokkal, hogy használuk, még örültek is nekünk. Lovat tartani vagy pénzkell, vagy nagy elszántság, vagy mind a kettõ. De nem lehetetlen.

#5344 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 20:38

. Kb. 2-2,5 kiló amit hajlandó megenni, azt is 4-5 menetben. És így is szépen ki van telve. Gazdaságos ló. :) Szénát viszont közel annyit eszik, mint az 500 kilós felnõtt lovak.

- Ez így rendben is lehet teljesen, bár én sokat nem értek a hidegvérûhöz. :(

Valahol olvastam (asszem angol angoltelivér-tenyésztõktõl/rõl), hogy annyi liter zabot egyen a csikó, ahány hónapos. Kipróbáltam a saját félvér csikón - mezõhegyesi, annak pediglen sokat meg kéne enni - nem hajlandó annyit megenni. Éves félvérrel teljesen reménytelen egy ruszki vödör zabot megetetni naponta szerintem.

#5345 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 20:48

Más: Koca lehetne lovad, csak tenni kéne érte tudni.

Lehetne. De a pénzt sajnálom, a rabszolgája meg nem akarok lenni. Nekem nagyon kényelmes megoldás a kölcsönzés. Tény, hogy a továbbfejlõdés lehetõsége nincs meg benne... de annyira nem nagy dolog ez nekem, hogy mindent e köré az egy köré állítsak az életemben. Lám-lám, még Várkonyi Andi is beleunt, pedig õ sokkal lelkesebb volt, mint én valaha.

#5346 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 21:07

Lehetne. De a pénzt sajnálom, a rabszolgája meg nem akarok lenni.

Ezt én így nem igazán értem. :rolleyes: Milyen az a kölcsönzés? Az is csak pénzbe kerül, nem?
Nehéz elhinni, hogy valaki szeret a lóval foglalkozni, dolgozni, de gondoskodni róla már nem fér bele az elképzeléseibe. Nyilván a ló nem tudja, hogy éppen ki fizeti a dokit, meg a szénát, zabot, de azért tovább lát a villa nyelénél.

#5347 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 21:10

De ha valakinek nem állnak jókora anyagi források a rendelkezésére, akkor az tényleg eszméletlen elkötelezettség, amit nem mindenki akar vállalni, ezt is be kell látni.

#5348 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 21:13

No jó, de azt írta lehetne neki, viszont minden plusz hordaléka csak nyûg.

#5349 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 21:33

van ilyen, ez megesik. nem kell neki ló. viszont azért amit rózi csinált, arra a lótartás nem szinoníma és a megunás nem szinoníma.

#5350 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 24. - 23:12

Ne már! Ebbõl is "öldöklés" lesz? Elõször is Kocának: ha visszaolvasol, írtam, hogy 4-5 menetben eszi meg ezt a mennyiséget. Magyarán több adagban kapja. Ha nem kell neki több, hát nem kell. Csak tudja mi a jó neki. Amúgy abrakot elõttünk nem is látott. Az almára-répára máig csak néz mint a borjú az újkapura. Legelõn, ridegben tartott ménesbõl származik, gondolom szelekciós hatás eredménye a jó takarmányhasznosítás. Amúgy nem tudom a tudomány állása szerint mi kell egy lónak, nálam kapnak zabot árpát kukoricát melaszos cukorrépapelletet almát sárgarépát szénát zab- és búzaszalmát, no meg vizet nyalósót és idõnként gyógynövénykeverékbõl teát. Amelyik lónak ez a menü nem felel meg a normális fejlõdéshez, az egyen fényt. :D Kissé ironikusnak tûnõ "siker titka" megjegyzésedre meg csak annyit tudok mondani, hogy bennem megvan az az õrült elszántság (vagy minek nevezzem), ami benned saját bevallásod szerint nincs. Nem élünk szegénységben, de úgy én se tudnék 4 lovat eltartani, ha a pénz mellett nem fordítanám rájuk a szabadidõm nagy részét is. Ahogy Tipara írta (bár az én "ménesem" még elég kicsi :) ) köztük lenni mindent megér. Nem nézem le a bérlovasokat, távol álljon tõlem, de aki bérlovas az ezt sose fogja átélni. Meg a bértartók egy része se. Tapasztalatommal nem kérkedem. Mert az nem igazán van. De tanulok. Gyorsan és sokat. Mert mindenkitõl lehet valamit tanulni. Még a leghülyébbtõl is. Az állatvédõk egy közös ismerõsön keresztül jutottak el hozzám. Javaslom ne akarj lovat 'találni'. Ha még te magad se érzel magadban elég elhivatottságot, akkor neked se, de neki se lenne jó. Mackónak igaza van, tovább lát a ló a villa nyelénél, ha neked nyûg õ, akkor neki is nyûg leszel te. Aki nem érez elhivatottságot, az maradjon a bérlónál, vagy ha van elég pénze (amit nem sajnál rá) legyen bértartó. Nincs abban semmi rossz, csak tudomásul kell venni, hogy az egy tök más dolog mint amikor valaki saját maga gondoskodik egy-két-tíz-húsz lóról. És azt még hozzátenném, hogy ha "de jó lenne egy ingyen ló" alapon állsz hozzá, nagyon rossz úton jársz. Egyrészt ingyen ló nincs. Másrészt csak annak lehet ilyen lova akinek valójában semmi szüksége rá, ahogy nekem se volt. Itt a három másik, bõven elegek lennének. De megkerestek, mit tudok rááldozni, vállalom-e, én meg nem tudtam nemet mondani. Saby, nem vitatkozom, a lótartás vagy sok pénzbe kerül, vagy kevesebb pénzbe és sok munkába. De valamit valamiért nem? N.C. te jó ég! Annyi abrak a holdon nincs. Ráadásul sztem ha ennek a csikónak elé tennék 6 liter zabot, (és hajlandó is lenne megenni) akkor minden nap a cseresznyefa tetejérõl kéne leszedni, úgy tele lenne energiával. Így is olyan mint akit besóztak, naponta teszteli a villanypásztort. Panka, te mázlista!!! El se megyek hozzátok, pedig már régóta tervezem, hogy megnézlek titeket, ha már itt vagytok a "szomszédban". :D Engem jól át... izé szóval átvertek a szénával, így jó messzirõl, ráadául 6000-ért voltam kénytelen venni télre 12 bálát, és ráadásul nem is a legjobb minõségû. Szép zöld, de sásos. Mondjuk a lovak nem fintorognak, keverve a saját kaszálásúval gond nélkül bekajálják. Nem tudom Pest megyében mi a helyzet de pl. a szalmát, az árpát a kukoricát, meg az almát idén mind segítségekért cserébe kaptam. Akkor is segítettem volna teraszt lapozni, szalmát hordani, terményt betárolni, disznót vágni, bulira fõzni, beteg gyerekhez anyukát kórházba vinni, stb. stb. ha nem kapok érte semmit, nem is kértem, de ha már adták, elfogadtam.

#5351 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 6:53

Ismerem Andit , de soha nem volt olyan "lekes" ami ehhez kell. Szrt Kocalovas neked nem kell ló. Inkább egy hörcsög, de ezé meg ne haragudj. A ló nem tûrí a nélkülözést, a nemtörõdést, a most nem érek rá, a most nem megyek hiába van bajod... Az elmúlt sok év tapasztalat azt mutatja a legtöbb viselkedési zavar, abból adódott ahogy a gazdi közeledett a lóhoz. Voltak egyszerû "cukrozási" problémák, de voltak sokkal komolyabbak. Viszont még az a ló is " megszelídült" akit megfogni sem lehetett, ha minden nap, rendszeresen megy az ember és dolgozik az ügyön, a munka, foglalkozás, játék csodákra képes :) . A mi ménesünk nagyon vegyes, de mindben van valami amit nagyon szeretek, az is igaz olyan is amit nem, de õk csak állatok és igyekeznek úgy is viselkedni. Én szoktam lovat ajándékozni, de az sem titok volt akitõl vissza hoztam, mert nem úgy bánt vele.

#5352 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 7:18

írtam, hogy 4-5 menetben eszi meg ezt a mennyiséget. Magyarán több adagban kapja. Ha nem kell neki több, hát nem kell. Csak tudja mi a jó neki.
Amúgy abrakot elõttünk nem is látott. Az almára-répára máig csak néz mint a borjú az újkapura. Legelõn, ridegben tartott ménesbõl származik, gondolom szelekciós hatás eredménye a jó takarmányhasznosítás. Amúgy nem tudom a tudomány állása szerint mi kell egy lónak, nálam kapnak zabot árpát kukoricát melaszos cukorrépapelletet almát sárgarépát szénát zab- és búzaszalmát, no meg vizet nyalósót és idõnként gyógynövénykeverékbõl teát. Amelyik lónak ez a menü nem felel meg a normális fejlõdéshez, az egyen fényt. :D

Pont ezt akartam írni, val szeg sosem látott abrakot, majd belejön, ne aggódj :D .
A sárga nálunk is így kezdte, õ sem evett abrakot évekig, aztán nálunk eleinte ugyan keveset is kapott, de abból is otthagyta, amit nem kért.
De így látatlanban jól csináltad, bármit is ír Ócsag Imre, inkább mindenbõl keveset az elején, mint jól bezabáltatni az elsõ héten valami neki ismeretlen kajával, aztán meg mehet Üllõre bélmûtétre vagy Soltra, az ATEV-hoz...
(szomszédunk tavaly tett el így egy csikót láb alól, jó soványan vették, és szegény jót akart, tömte kukoricával, de csak kb 1 hétig bírta a ló a jólétet.....)
Egyébként a Lótenyésztõk Kézikönyve (agrár egyetemi jegyzet) szerint szinte képtelenség etetni, akkor naponta asszem 7x kéne ugrálni a ló körül, 1/3-ad széna meg 1/2 zab, stb, stb, szóval kell szakirodalmat olvasni, de azért nem szentírás minden szava.

#5353 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 7:30

Ezt én így nem igazán értem. :rolleyes:

Milyen az a kölcsönzés? Az is csak pénzbe kerül, nem?
Nehéz elhinni, hogy valaki szeret a lóval foglalkozni, dolgozni, de gondoskodni róla már nem fér bele az elképzeléseibe. Nyilván a ló nem tudja, hogy éppen ki fizeti a dokit, meg a szénát, zabot, de azért tovább lát a villa nyelénél.

A kölcsönzés olyan, hogy besétálok egy tetszõleges lovardába, ledobok az asztalra 2500-3000 Ft-ot, és a seggem alá teszik a felszerszámozott lovat. Pénzbe kerül, az igaz, de ehhez képest egy bértartás csak akkor éri meg, ha legalább minden másnap ki tudok menni lovagolni télen-nyáron. Ezt viszont már szabadidõvel és útiköltséggel is bírni tudni kell. Márpedig itt egymás ellen ható erõk vannak, ti. minél több a pénz, annál kevesebb a szabadidõ...

Én szeretek a lóról gondoskodni, de nem olyan formában, hogy vegyek valahol egy bekerített kopár földet kültelken, és hideg januári reggeleken munka elõtt kikocsikázzak, és benzinlámpával olvasztgassam a befagyott örvényszivattyút, hogy egyáltalán ivóvizet tudjak nekik csinálni, meg kéthetente kifosszák a nagyképûen "nyergesnek" nevezett szõrös deszkából tákolt fabódét... Ez így vegytiszta önsorsrontás. A városi házamban meg nem tudok tartani, egyrészt mert tiltja a tanács, másrészt mert noha istálló lenne, de a téli takarmányt nincs hova rakni, utcán megjáratni sem tudom a sok automobilista miatt, meg gondolom a szomszédok sem örülnének egy illatozó trágyadomb megjelenésének.
Persze eladhatnám az egészet a fenébe, és vehetnék egy tanyát Kiskunbüdösbütykösön, de ott meg mi a fenébõl élek meg? Vagy onnan ingázzak Bp-re dolgozni? Megint csak önsorsrontás... mikor fogok lovagolni, ha napi 8+ órát dolgozok, 3-at vonatozok, és ezen felül még ki kell ganyézni az istállót is meg minden?
Na nem, nekem ehhez semmi de semmi hangulatom nincs. Nem azért, mert derogál a ganyéhányó vella, hanem mert vagy idõben, vagy pénzben sehogy sem jön ki a számítás. Legfeljebb ha vennék egy igazi lovardát, és mások lovait bértartanám. De annyi pénz a világon nincs. Ha az egész tágabb értelemben vett család eladja minden ingó és ingatlan vagyonát, akkor se jön össze az a 80-100 millió, ami ehhez kéne.

#5354 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 7:41

Kissé ironikusnak tûnõ "siker titka" megjegyzésedre

Nem ironizáltam. Tényleg érdekes számomra megfigyelni, ki hogyan teszi rentábilissé a lótartását. Már jópár zseniális megoldást megfigyeltem és megjegyeztem. Amit te csinálsz, az sem újdonság, két ismerõsöm is van rajtad kívül, aki eljár gazt kaszálni, és azt eteti.

Javaslom ne akarj lovat 'találni'.

Nem akarok. Ha már egyszer rászánom magam a saját lóra, rá fogom szánni a pénzt is arra, hogy egy egészséges, kifejlett és jól beidomított és rossz szokásoktól mentes példányt vásároljak. A vételárra nem sajnálom, mert arra össze lehet rakni apránként egy nagyobb összeget, jobb az úgy, mint a drága bértartás mellett fizetni a szintén igen drága állatorvost meg a gyógykovácsot, és a kispadon ülve várni, hogy felépüljön a lóca; avagy a Feri Bácsinak fizetni, hogy verje (szó szerint :)) ki a fejébõl a szemétkedést.

#5355 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 7:53

Én mondjuk megmondom õszintén sose értettem ezt a romanticizálást, ami a saját területen, saját erõbõl történõ lótartást övezi. Mert az nem igaz, hogy nem tud a lovas olyan jó kapcsolatot kialakítani a lóval úgy, hogy nem õ ganézza meg eteti.

Hozzáteszem dolgoztam én is úgy, hogy volt x db ló, amivel a világon mindent nekem kellett csinálnom és ezen felül még másokat is lovagolni, és én is azt vettem észre, hogy egyrészt nem szerettem, ha másvalaki hozzányúlt a "lovaimhoz", másrészt jobban szerettem azokkal dolgozni (ez fõleg a 3évesekre volt érvényes), amikkel a reggeli etetéstõl, trágyázástól kezdve én voltam egész nap kapcsolatban. Aztán így már reggel láttam, hogy valszeg milyen napja van a lónak, stb :) Szóval hatalmas "feelingje" van az egésznek az biztos, nagyon jó dolog, de én nem gondolnám, hogy nélkülözhetetlen lenne egy jó ló-lovas kapcsolathoz, mert ahhoz túl sok ellenpéldát látok. Szvsz sokkal többet ér, ha természetesen egymáshoz passzol a páros, mert akkor tökmindegy, hogy körbeugrálja-e egész nap a lovas a lovat, anélkül is tökéletesen értik egymást :)

avagy a Feri Bácsinak fizetni, hogy verje (szó szerint :)) ki a fejébõl a szemétkedést.

....mert hát ki más is alkalmasabb a mai magyar lovas életben erre a nemes feladatra, mint Õ :kir:

#5356 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 7:55

Pont ezt akartam írni, val szeg sosem látott abrakot, majd belejön, ne aggódj :D .
...

Már alakul a legény. A zabosvödör hangjára nekiáll kaparni. Kevés abrakkal kezdtük az elején, így is összef.sta magát az elsõ napokban a szokatlan kajától. Aztán lehet hogy az is közrejátszott, hogy egy csúnya gennyedzõ sebbel, lázasan került hozzánk. Ne kérdezzétek mi történt vele, nem tudom, de a doki szerint is kb. 2-3 napos volt a sebe mikor elhoztuk.
Akinek ez a munkája, annak nem biztos hogy lehetetlen a 7szeri ugrálás. A mieink naponta 4-szer kapnak enni (na jó, abrakot a nagyok csak reggel-este), meg ugyanennyiszer inni. Pedig nem ebbõl élünk.

#5357 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:01

Akinek ez a munkája, annak nem biztos hogy lehetetlen a 7szeri ugrálás. A mieink naponta 4-szer kapnak enni (na jó, abrakot a nagyok csak reggel-este), meg ugyanennyiszer inni. Pedig nem ebbõl élünk.

Hát, a mieink nem :nem: Mondjuk nem is vagyunk otthon napközben.
Reggel-este van etetés, elõször abrak, utána széna, és a legvégén (amire az összes többi állat is kapott mindent, kb 1/2 óra elteltével) itatás. Mûködik.

#5358 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:06

Etetéshez: Én azt szoktam mondani, hogy (normális körülmények között) a ló nehezen hal éhen, de kajával pillanatok alatt ki lehet nyírni. Inkább legyen egy kicsit mínuszkondis, és lassan szedje össze magát. Én új, rosz állapotban lévõ lónál markonként szoktam emelni az adagot. Annó mikor istállózott kisbérieim voltak õk simán beverték a 5 liter zabot egy etetésre és volt belõle 3. Igaz a boingot is legyorsulták :D Akkoriban mi is még szakkönyv szerint etettünk. Ma majd az összes lovam kap annyi abrakot mint akkor a 2-3. És nincsennek roszabb kondiban mint az akkori lovaim.

#5359 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:23

A szakkönyv szerinti etetés nálam sem mûködik. Tipara, a sárgák általában nem híznak a zabtól, hanem repülnek, ahogy te is megfigyelted. :D

#5360 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2012 szeptember 25. - 8:24

Koca, a hobbiból történõ lótartás pénzügyileg NEM RENTÁBILIS. Amit én csinálok az szimplán a lehetõségekhez mért költségoptimalizálás. És így nem kerül többe a 4 ló, mintha havi 6-8 alkalommal elmennék lovagolni. Viszont ott a lehetõség, hogy az egész család lóra pattanjon, és nekivágjon Zalának. Merthogy lovagol a gyerek is, meg most már az asszony is.

És még egyszer hangsúlyozom: nem kaszálok, és nem etetek a lovaimmal gazt! A gaz szemét, az én lovaim pedig nem esznek szemetet.

Mert az nem igaz, hogy nem tud a lovas olyan jó kapcsolatot kialakítani a lóval úgy, hogy nem õ ganézza meg eteti.

Valszeg nem a ganézás meg az etetés a lényeg. Hanem az, hogy minden nap velük vagy legalább egy-két órát. Amit a bértartók többsége nem akar vagy szimplán nem tud megtenni. Sokat jelent a kapcsolat szempontjából az, hogy naponta látnak, foglalkozol velük, vagy csak egyszerûen ott vagy. De hiszen te magad is leírtad ezt. Ránézésre megmondod a lóról, hogy ma laza száron végigsétálod vele az erdõt, vagy egy szártépõs rohanós veszekedés lesz a túra. (sarkítok, csak a szemléletesség kedvéért)

Az ellenpéldád meg szerintem nem ellenpélda. Azok az emberek aki a saját maguk nevelte lóval csõdöt mondtak, bértartóként ugyanúgy nem jöttek volna ki a lóval. Mondjuk a lónak valszeg ettõl függetlenül jobb sora lett volna értõ kezek között, azt aláírom.

De még1szer hangsúlyozom: semmi bajom a bérlovasokkal meg a bértartókkal! Csak az más. Ennyi.