Ne már! Ebbõl is "öldöklés" lesz?
Elõször is Kocának: ha visszaolvasol, írtam, hogy 4-5 menetben eszi meg ezt a mennyiséget. Magyarán több adagban kapja. Ha nem kell neki több, hát nem kell. Csak tudja mi a jó neki.
Amúgy abrakot elõttünk nem is látott. Az almára-répára máig csak néz mint a borjú az újkapura. Legelõn, ridegben tartott ménesbõl származik, gondolom szelekciós hatás eredménye a jó takarmányhasznosítás. Amúgy nem tudom a tudomány állása szerint mi kell egy lónak, nálam kapnak zabot árpát kukoricát melaszos cukorrépapelletet almát sárgarépát szénát zab- és búzaszalmát, no meg vizet nyalósót és idõnként gyógynövénykeverékbõl teát. Amelyik lónak ez a menü nem felel meg a normális fejlõdéshez, az egyen fényt.

Kissé ironikusnak tûnõ "siker titka" megjegyzésedre meg csak annyit tudok mondani, hogy bennem megvan az az õrült elszántság (vagy minek nevezzem), ami benned saját bevallásod szerint nincs. Nem élünk szegénységben, de úgy én se tudnék 4 lovat eltartani, ha a pénz mellett nem fordítanám rájuk a szabadidõm nagy részét is. Ahogy Tipara írta (bár az én "ménesem" még elég kicsi

) köztük lenni mindent megér. Nem nézem le a bérlovasokat, távol álljon tõlem, de aki bérlovas az ezt sose fogja átélni. Meg a bértartók egy része se.
Tapasztalatommal nem kérkedem. Mert az nem igazán van. De tanulok. Gyorsan és sokat. Mert mindenkitõl lehet valamit tanulni. Még a leghülyébbtõl is.
Az állatvédõk egy közös ismerõsön keresztül jutottak el hozzám. Javaslom ne akarj lovat 'találni'. Ha még te magad se érzel magadban elég elhivatottságot, akkor neked se, de neki se lenne jó. Mackónak igaza van, tovább lát a ló a villa nyelénél, ha neked nyûg õ, akkor neki is nyûg leszel te.
Aki nem érez elhivatottságot, az maradjon a bérlónál, vagy ha van elég pénze (amit nem sajnál rá) legyen bértartó. Nincs abban semmi rossz, csak tudomásul kell venni, hogy az egy tök más dolog mint amikor valaki saját maga gondoskodik egy-két-tíz-húsz lóról.
És azt még hozzátenném, hogy ha "de jó lenne egy ingyen ló" alapon állsz hozzá, nagyon rossz úton jársz. Egyrészt ingyen ló nincs. Másrészt csak annak lehet ilyen lova akinek valójában semmi szüksége rá, ahogy nekem se volt. Itt a három másik, bõven elegek lennének. De megkerestek, mit tudok rááldozni, vállalom-e, én meg nem tudtam nemet mondani.
Saby, nem vitatkozom, a lótartás vagy sok pénzbe kerül, vagy kevesebb pénzbe és sok munkába. De valamit valamiért nem?
N.C. te jó ég! Annyi abrak a holdon nincs. Ráadásul sztem ha ennek a csikónak elé tennék 6 liter zabot, (és hajlandó is lenne megenni) akkor minden nap a cseresznyefa tetejérõl kéne leszedni, úgy tele lenne energiával. Így is olyan mint akit besóztak, naponta teszteli a villanypásztort.
Panka, te mázlista!!! El se megyek hozzátok, pedig már régóta tervezem, hogy megnézlek titeket, ha már itt vagytok a "szomszédban".

Engem jól át... izé szóval átvertek a szénával, így jó messzirõl, ráadául 6000-ért voltam kénytelen venni télre 12 bálát, és ráadásul nem is a legjobb minõségû. Szép zöld, de sásos. Mondjuk a lovak nem fintorognak, keverve a saját kaszálásúval gond nélkül bekajálják.
Nem tudom Pest megyében mi a helyzet de pl. a szalmát, az árpát a kukoricát, meg az almát idén mind segítségekért cserébe kaptam. Akkor is segítettem volna teraszt lapozni, szalmát hordani, terményt betárolni, disznót vágni, bulira fõzni, beteg gyerekhez anyukát kórházba vinni, stb. stb. ha nem kapok érte semmit, nem is kértem, de ha már adták, elfogadtam.