Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#5161 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 16. - 20:17

Mókus77 !

Nálad lószanatórium van ! Mit vársz még dícsérjelek is. Oh, igen, IGEN!!!

Különben kérdezd meg a lovakat szerintem jobban örülnének a "kib...szom a rétre, és majd egy hét múlva valaki arramegy és megszámolja. " verziónak

Muskétás is tudna mesélni arról melyik verzió a jobb a box + karám egyesben külön abrak teljes panzió, vagy a csajokkal gyerelkekkel együt fújja a szél a sörényüket a bálakosár körül télen - 10 fokban.

Igen, a lónak valóban az a legjobb, ha rideg tartásban van. A baj csak az, hogy Magyarországon a legtöbb lótartónak fogalma sincs arról, hogy mi a rideg tartás. Azt hiszik, azt jelenti, hogy körbekerítünk egy hektárt (jó esetben!), ráteszünk egy féltetőt, és belezárunk 20 lovat. Na, ez nem rideg tartás, hanem vacak tartás.

A valódi rideg tartásban a lovat szinte semmiben nem korlátozzuk, hatalmas füves területen jöhet-mehet, ott eszik és iszik, ahol éppen talál megfelelőt. Ha fúj a szél, beáll a szélárnyékba, ha esik az eső, a fák alatt dekkol. Vagy megy és eszik tovább. Ha már ezt nem tudjuk biztosítani, inkább ballagjon be éjszakára az istállóba, hadd lássuk, hogy jól van-e, egyedül, nyugalomban egye meg az abrakját, pihenjen, és reggel menjen ki frissen. Félmegoldás, de a lovak láthatóan nem berzenkednek miatta.

#5162 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 16. - 21:24

Nos, hogy itt állandóan vita folyik...

Itt mindenkinek szar a lova...folyton. aztán kiderül, hogy mégsem, de akkor is szar. Bianko, nem ismerjük egymást, totál kezdő gidrános vagyok - a shagya és a sportló jobban is megy -. Én egy könyv miatt kezdtem el kacsingatni a gidrán felé, illetve hogy 26 év lovazás alatt, illetve már bébi koromban is volt lovam, bár véletlenül, de sárgám még sosem...és már évek óta gyúrtam a sárára...hát ősszel össze is jött 2,5 (mert ugye egyik nem az enyém). Én örültem nekik, itt aztán megkaptam, hogy a telivérezett gidrán egy sz@r, mit is akarok, hát nem értek hozzá, mert ha nemesíteni is akarnánk a gidránt - amit ugye nem kell - akkor sem telivérrel, mert a telivér nem a gidránba való...ugye ekkor írtam hogy visszaadom a diplomáimat, szólok a volt profjaimnak, hogy mekkora hülyeséget tanítottak nekem...a gidránba nem való a telivér...Meg a lovam sem való semmire, mert telivér az apja..., vagyis a fél lovam...főleg szegény párának a Kegyúr az apja, jobb ha elássa magát...

A kancáim nem kaptak ekkora negatív kritikát, pedig az idősebbnek nem kis lábhibái vannak...

Rovent sem értettem a nagy telivérellenességben, Andort sem, ja, azt külön hangsúlyozta valaki, hogy Andor is zsákutca volt, nincs szükség a telivér apaságú gidránra!!! 

Az új mén nekem tetszik...sőt nagyon tetszik...azt hogy milyen csikói lesznek? Pár év múlva megtudjuk. Dózinak sem tudjuk milyen csikói lesznek...de valahogy ezzel nem is foglalkozik senki, pedig ott a feddíj...hmmmm nem túl baráti...de miért is hasonlítom őket össze? egyik telivérben fog fedezni, a másik félvérben...igen, ez igaz...de a cél mindkettőnél, hogy az adott szituációban sikeres csikóik legyenek...na mind1, elkanyarodtam!!! Bocsánat!!!

Nekem akkor is fura, hogy itt folyton ellenségeskedés folyik! ...és zavar! Nem egy a cél??? Jó képességű, jófej, eladható csikókat tenyészteni? egy olyan fajtában, ahol alig van kanca...amely fajtát a magyar lovasok 90 % elítéli, "mert hülye gidrán". 

Ridegtartás televíréknél...nekem is volt egy telivérem - bár alkalmazottam kariajija lett, mert ő jobban szerette mindennél - na őt ki kellett a boxból költöztetni, mert nem érezte jól magát, szitált, rúgta a boxot, hisztizett. Amióta kinn lakik, halál kiegyensúlyozott....ja, és még ősszel meg is kellett nyírni, mert kiderült, nálunk is és a telivér istállóban is folyton tetvesedett télen...így kapott jó vastag takarót, és köszönte jól van...Minden lónak megvan, hol érzi jól magát. Van olyanom is, aki boxfüggő :)...de szerencsére csak este igényli alukálásához....

Na jó, beszélek össze-vissza...bocsánat!!!

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#5163 incifinci

incifinci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 7:10

Hát igen, vannak a telivérek között is ilyen-olyan lovak... vannak rosszak és vannak eminensek  :)

• mercedes79 kedvelte

#5164 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 7:35

Aki azt mondta korábban hozzászólásaiban hogy gidránba nem kell a telivér az nem ért hozzá. Pont.

Az hogy milyen telivér kell az már más.

Ehhez kell a kontrol, a megfontoltság a tenyésztő szervezet részéről a megfelelő kiválasztás és nem a teszésztők részéről az ide oda kapkodás, próbálgatás.

Ez jó előre tervezést jelent hiszen megfelelő körültekintés mellett kiváló kancákon előbb kipróbálva annak eredményét vizsgálva kellene bevásárolni.

Akkor amikor egy női kézitáskában lehet 50 adag spermát elszállítani a világ végére és ez a ló árának töredékébe kerül - lutrizni nem kellene.

Azr azért tudni kell és többször hangsúloztam a telivérektől származó gidránok egy állomást jelentenek nem a végterméket.

A legtöbbször utódaikban jelentkezik a telivér hatása.

Példát is mondok.

Gidrán XIX-69 Muskétás XXX tm. származásában a az apai rész anai ágán van egy Shagya mén Siglavy XII, ez a mén szerintem rendre visszaköszön az utódokban mert a Muskétás utódoknak sokkal finomabb fejük van mint apjuknak vagy anyjuknak, sőt kifejezetten arabos fej is van annak ellenére hogy anyai oldalról a shagya nincs jelen Pl Gidrán XXX-47 Szamos

( Hmezővásárhelyen  lehet majd vele találkozni)

A ridegtartásban Mókussal egyetértek - nálunk 300 nm futóistáló két bejárattal ( nem egymással szemben)

Szabad ki bejárás, a széna télen az istálóban kosárban. Akkor ki és akkor be amikor akarnak, a víz a a szabadég alat és megtanulták felnyitni a jeget.

Nincs kehes, nincs beteg, szőr annyi amenyi kell a hideg ellen és ezt az első két hét amit a zöldön töltenek leviszi..

A fajtában jelenleg elég kanca van csak kevés csikó születik.

Szerintem nincs itt semilyen ellenségeskedés néha heves vita folyik kinek kinek vérmérséklete szerint, vag aki megsértődik van aki nem.

Edited by bianko, 2014 április 17. - 7:39.

#5165 incifinci

incifinci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 9:31

Látom is magam előtt Mókust a dublini reptéren, amint araszol a becsekkoláshoz és az átvilágítás előtt előkapja a ridiküljéből az előírásnak megfelelő 1 liter térfogatú, zárható nejlonzacsit telis-tele spermás fiolával, majd hanyag mozdulattal a görgőkön lévő dobozba rakja... isteni jelenet lenne  :D

#5166 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 9:52

Ha nem is nejlonzacsiban de szerintem gyakran előfordul, hogy így utaznak a csikók.

#5167 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 10:10

Mercedes,

vitatkozunk tényleg, de ha végigolvasod, egy csomó érdekes infóhoz jutsz.. Ha sorra dicsérgetnénk egymást, a kutya se olvasná ezt a témát! Nyugodtan szólj bele, állj bármelyik pártra (sőt, egyszer ide, egyszer oda), védd meg az álláspontodat. Hidd el, senki nem fog rád haragudni -- sőt, ha aktív vagy, a többiek alig várják majd, hogy megismerjenek. Én is például.

Bianko,

Itt ücsörög a konténeremben 3 éve két méntől mélyhűtött sperma, még nejlonzacsira és ridikülre se volt szükségem, mert idehozták. Igaz, nem sárga, tehát rád nem vonatkozik, de most adtam el belőle az első két adagot. Ugyanis az egyik 500 Euro (ez telivér), a másik 1500 Euro (ez egy olyan holsteini, amelyik származása alapján belefér a kisbéribe).  A telivérben fedező mének fedeztetési díjai pedig ehhez még nagyságrendileg se hasonlíthatók, ott a 4000 Euro csak a kezdet, a határ pedig a csillagos ég (70 ezer Eurós díjjal 120 kanca fedeztetve évente, és már októberben elő kell jegyeztetni, nehogy lemaradj). Néha attól félek, hogy a ménjeinket azért nem becsüli meg senki, mert ilyen alacsony díjakért fedeznek.

#5168 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 10:16

Te jó ég!!! Legjobb, ha itt meg se szólalsz.

??? :blink: Ez egy fórum. Bár azok után, hogy a másik topikban elő akarták írni nekem, hogy a tulajdonomban levő, saját keresetemből tartott lóval mit csináljak és mit ne csináljak - már meg se lepődöm. (Szerencsére nem olyan időket élünk. :gm: )

Bármily hihetetlen, annyit azért magamtól is kitaláltam, hogy az illető kanca komoly teljesítménnyel bírhat, ezért tenyésztette tovább Incifinci, nem azért, mert gyűjti a hiperszenzitív lovakat. Nem is azt írtam, hogy az illető ló szar, hanem hogy mindenki a saját szempontrendszere szerint szelektál, bizonyos dolgokat előtérbe helyezve, más dolgokban meg megalkudva. Ezt a megalkuvást nem nagyon szokták elismerni - vagy azt, hogy mindenkinek joga van a saját szempontjaihoz (főleg egy saját használatra szánt ló esetében).

Hogy a "könnyen tartható" vagy a "rettenetesen érzékeny" állja meg a helyét, azt én innen nem tudom eldönteni, de ezek egymást kizáró fogalmak. Mókusnál tényleg szuperek a körülmények, ezt mindenki tudja.

Bianko, sajnos nem találom, amit linkelni akartam. Arról volt szó benne, hogy te egy pénzes balek vagy, akit Marócon bevásároltattak a selejt kancákkal, majd küldtek utánuk lutri mént is, és ettől te már tenyésztőnek képzeled magad. Bevallom akkor én is mosolyogtam a szarkasztikus stílusban leírt történeten, de nálam ez már elmúlt, és elnézést kérek érte így utólag. :blush:

Szerintem nincs itt semilyen ellenségeskedés néha heves vita folyik kinek kinek vérmérséklete szerint, vag aki megsértődik van aki nem.

Egyetértek, semmi rossz nincs a vitában, aki nem bírja idegileg, érzelmileg, az vezessen blogot, és tiltsa le a kommentelést. :cool:

#5169 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 10:22

Azt gondolom ez a telivér kérdés nem itt kellene hogy a legnagyobb vitát kiváltsa, inkább a kisbéri ló tenyésztésében

Két telivér - Déva és Razbeg vonala kiváló képességű a Déva oldaláról már több azt is mondhatnánk a ménvonalakba tartozó mének többségénél

jobb minőségű sportban kipróbált ménekket képviseltetik magukat.

A ménvonalas ménekben kevés a telivérhányad de ezt az F1 es telivér vonalú új ménvonalakat aplapító mének után született kancákon keresztül lehet megoldani.

Riadóban és Mytocban annyi telivér van, hogy akár három generáción keresztül éreztetheti hatását.

A meglévő Melsuch,Koheylan Kenitra,Siglavy Bagday, Andor ,My Colt,  Roven vagy akár Kegyúr apaságú kancák szintén 15 - 20 évre szóló lehetőséget hordoznak.

Ezzel azt akarom csak kifejteni, hogy a gidrán tenyésztőknek van idejük kivárni míg egy új telivér hatásait 1 - 2 évjárt ivadékaiban más félvér fajtában megtapasztalják és azután dönteni az alkalmazásról

Látod én is azt mondtam, hogy a jó mén feddíja 30 000 ért sértés !

ori !

16 évvel ezelőtt vettem az első kancámat Andor xx vehemmel - ebből az Andor csikóból született Mytoc.

A tenyésztéshhez érzék, tudás, türelem és nagyan sok fáradságtűrés kitartás kell.

Amióta lótenyésztéssel foglalkozok sok támadás ért és volt olyan vonala is amit vázoltál, de egy sem volt olyan közöttük aki egyszer is járt nálam, személyesen megtapsztalta azt amit csinálok. Nekem ez elégtétel.

Edited by bianko, 2014 április 17. - 10:32.

#5170 incifinci

incifinci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 11:05

A telivérben fedező mének fedeztetési díjai pedig ehhez még nagyságrendileg se hasonlíthatók, ott a 4000 Euro csak a kezdet, a határ pedig a csillagos ég (70 ezer Eurós díjjal 120 kanca fedeztetve évente, és már októberben elő kell jegyeztetni, nehogy lemaradj). Néha attól félek, hogy a ménjeinket azért nem becsüli meg senki, mert ilyen alacsony díjakért fedeznek.

Bizony, sőt mesterségesen egyáltalán nem is fedeznek a top telivér mének, de a többi se nagyon, csak amit már kivezettek a lóversenyes bizniszből! Egyébként a Mókus által megemlített mén, Invincible Spirit a válság előtt 2008-ban 75.000-ért fedezett, a válság alatt lement az ára az utóbbi három évben "csupán" 60-60-65.000 EUR volt a tarifa és a három év alatt összesen 470 kancát fedezett. 60 rugóval kiszorozva ez szép summa, persze adnak ebből kedvezményeket egyes kancáknak, de még így is úgy tippelem, hogy közel 20 millió Eurót termelt a mén a három év alatt. Idén megint emeltek egy ötöst a díjon és így lett most 70.000 ... A kancákat valóban októberben elő kell jegyeztetni, sok helyen limitált könyv van és a tulajdonos sok esetben fenntartja a jogot a szelektálásra, mármint, hogy nem fogad olyan kancát, aminek a versenyteljesítményét vagy a származását nem tartja elég jónak. 

#5171 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 11:08

Azt gondolom ez a telivér kérdés nem itt kellene hogy a legnagyobb vitát kiváltsa,

Ó, ezen nem kell aggódnod, mármint hogy ott nem volt-lesz elég vita ekörül. :P

#5172 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 11:21

A telivértenyésztés nyugaton sportfogadás és ez meghatározza a pénz is ami ott mozog.

Sok kis nyeretlen fogadó össszedobja az "ötösre/hatosra/hetesre/ valót és ebből az állam mellett jut a futtatónak is.

Ez nem kezelhető együtt még a díjugrató világkupában zajló nyereményekkel sem.

Ez más világ.

ori

Átlátogatok egy kicsit és megnézem.

A bevásárolt lutri kancákkal kapcsolatban anno nem szóltam hogy mikor megvettem őket már akkor számba vettem hány törzskanca és hány fedezőmén került ki ebből a kancacsaládból. Vagy azt hogy személyesen láttam Andor xx félvér utódaiból néhányat és azt sem, hogy már akkor látszottak a Gidrán XI utódaiban a sportra való alkalmasságok. Ráadásúl a törzsménes " selejt" kancái akkor sokkal jobbak voltak bármelyik magántenyészet lovainál.

#5173 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 11:47

ori

Átlátogatok egy kicsit és megnézem.

Akkor lapozz vissza, mert nekem közben sikerült egy jó kis flame war-t generálni egy ártatlannak tűnő kérdéssel.

#5174 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 17. - 12:22

Azt gondolom ez a telivér kérdés nem itt kellene hogy a legnagyobb vitát kiváltsa, inkább a kisbéri ló tenyésztésében

Ott valójában nem volt vita, egyetlen fórumtársunk van a mén megvásárlása ellen, de mivel az ő szerepe meghatározó, kicsit nagyobb hullámokat vert a véleménye az átlagnál.

Ezzel azt akarom csak kifejteni, hogy a gidrán tenyésztőknek van idejük kivárni míg egy új telivér hatásait 1 - 2 évjárt ivadékaiban más félvér fajtában megtapasztalják és azután dönteni az alkalmazásról  Ez teljesen jó így.

#5175 vimi

vimi

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 20. - 21:03

DSCF4617_www.kepfeltoltes.hu_.jpgDSCF4639_www.kepfeltoltes.hu_.jpg :)

Két kép az első mozgatásról.

A fotózást majd még gyakorlom....

• fafaragó kedvelte

#5176 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 24. - 21:22

Kedves Vimi!

Ki ez a kanca, és mit lehet róla tudni?

#5177 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 25. - 8:47

Vimi, sok sikert a kiképzéshez!

Agynenőj, azt hiszem, róla van szó, hogy eltelt az idő...

#5178 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 25. - 17:11

Amit én látok az két kép és két ló !

Sőt szerintem a koruk sem egy.

#5179 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 25. - 22:15

Hát igen, vannak a telivérek között is ilyen-olyan lovak... vannak rosszak és vannak eminensek  :)

Elajiztam a barátnőm/alkalmazottamnak :)...de vannak eminens telivérek :), az már egyszer tuti :)

• incifinci kedvelte

" Félj, de légy bátor! "

#5180 vimi

vimi

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2014 április 26. - 8:38

Köszönöm Ori ...

Az általad linkelt kanca az alsó képen lévő.

Biankó

Jól látod...

A másik képen lévő kanca fiatalabb még nincs 3 éves...

Ő egy Regölő apaságú és Gidrán-43 Lady anyaságú paci...

#5181 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 3. - 9:52

Alakulunk, készülünk...nemsokára remélhetőleg megmérettetünk :)

10336689_640146886054909_12104606596373910271553_640146906054907_604007870162715

• incifinci kedvelte

" Félj, de légy bátor! "

#5182 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 3. - 9:52

szerk. oka, hogy valamiért duplán jelent meg a hsz-om.

Edited by mercedes79, 2014 május 3. - 9:53.

" Félj, de légy bátor! "

#5183 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 3. - 20:59

Ahogy elnézem, nem undorodik a munkától.

#5184 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 4. - 21:25

Ahogy elnézem, nem undorodik a munkától.

Nem :D. Sőt...

" Félj, de légy bátor! "

#5185 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 12. - 19:07

Mercedes79

Ki a lovas?

Egy kis hazabeszélés!

Újabb gidránjaink kezdtek el versenyezni díjugratásban Bazsi lovaglásában.

Első versenyükön igéretes teljesítményt nyújtottak, öt startból három ló összesen egy fa, Gidrán Szamos  6 éves kanca B0 és B1 hibátlannal,

Siglavy Gidrán Sentinel 10 éves herélt, B1 és A2 ben dulpázott hibátlannal. Gidrán Szemes 6 éves kanca B2 ben 1 verőhibával.

Bazsi kitűnő munkát végzett a kiképzésükkel.

Edited by bianko, 2014 május 12. - 19:07.

#5186 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 12. - 21:14

Gratula Bazsiék!

#5187 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 12. - 21:14

Gratula Bazsiék!

#5188 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 12. - 23:05

Bianco:

Kaizinger Balázs a lovas :D (az 5 éves oldenburgimmal vasárnap abban a szupi időben ment már versenyen K.B, nem rosszul :D,  a Sármos kicsit később kezd...de ugye ő frissen belovagolt, kevésbé erős még...illetve elvileg militaryra készül)

" Félj, de légy bátor! "

#5189 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 18. - 18:38

Gratulálok a Csákvári Gidrán Ménesnek a szombati jól szervezett tenyészszemléhez, a jó kondícióban lévő lovakhoz, és az ígéretes csikókhoz!

#5190 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 18:32

Fényképek a csákvári szemléről, készítette Agynenőj:

G XXVIII-8 Virgonc  (G XXVIII -G-13 Vénusz)

Virgonc_web_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gidran -25 Viola  (G XXVIII-30 (Vigéc)  - G XI-44 (Vihar):

Viola_web_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Foreign Affairs xx:

Forr_s_xx_web_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Edited by Mókus77, 2014 május 20. - 18:35.

• mercedes79 kedvelte

#5191 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 20. - 23:49

Huhh, Csákvárt jól elfelejtettem :(, 

Nálunk megy az idő, és úgy néz ki military ló születik :D

10403026_648265128576418_61657405320959110341886_648264865243111_384834457198303

Akit érdekel, azoknak további képek itt - én büszkülök, és nem izgat már más véleménye!!!

https://www.facebook...88090849&type=1

" Félj, de légy bátor! "

#5192 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 8:23

Ha mégis, csak langsam, nehogy a túl jól teljesítés csapdájába essen. A szervezeti szilárdság lassabban következik el, meg mint a "hozott" munkakészség. El ne vesszen a könnyed élvezetesség varázsa. De gondolom, hogy gondolod... :)

He, Csákvárról elfeledkeztem, pedig itt van egy pökésre, és unakkozóban is voltam épp. :gm:

#5193 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 9:54

Fec, nem úgy nem izgat, hanem úúúgy :D

Egyébként kapkodva na az nincs vele...6 éves, lekésett már mindenről, így hova is sietnénk. Lovasa heti 1szer ugrik vele, erre van keret, a többi napon mi nyúzzuk, de nem ugrik. Viszont otthon már nagyon jól megy, így alakult, hogy tegnap megmutattuk neki mi is lenne még a feladata...a ló élvezte :D, én meg mint írtam büszkülök, de rendesen. Gazdija még nem is látta a képeket, de szerintem ő is boldog lesz :)

JA, és K.B. is tudja szerintem mit és hogyan :)

Edited by mercedes79, 2014 május 21. - 9:55.

" Félj, de légy bátor! "

#5194 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 9:55

Pár gondolat a Csákvári tenyészszemléhez. Nem volt világraszóló attrakció, nem találkoztunk szakállas nőkkel, vagy ürgebőrbe öltözött KGB ügynökökkel. A Vértes lankáinak árnyékában, az előző heti időjárás által megkímélt talajon pontosan kezdődött a szemle. 

Először az idei csikókból láthatunk három csoportot, három különböző mén után. Először G XXI-29 Árgyélus apaságú csikók mutatkoztak be, majd G XXIV-79 Marci csikói következtek, majd végül az egy évet Csákváron fedező G XXVII-2 Elek csikói zárták a sort. Jó kondícióban lévő kancák, jól fejlett erőtől duzzadó csikóit láttuk. A bíráló bizottság egy G XXIV-79 után született méncsikót talált a leg ígéretesebbnek, melynek anyja G-41 Mákvirág.

Következő csoport a felnőtt kancák, 3 és 4 évesek, közöttük Gidran 25 Viola végzett az első helyen G XXVIII-30 Vigéc apából G XI-44 Vihar anyából.

Magyarfélvéreket, és egy Kisbéri félvér kancát is bírálatra vezettek fel. Előbbiek javarészt a gánti Herczog ménes genetikáját képviselték, utóbbi bármilyen hihetetlen a Gidrán ménes vezérkancája.

Méncsikók, és fedezőmének felvezetése színesítette még a szemle hátralévő részét. A fiatalon elpusztult nagy kedvencem G XXVIII-30 Vigéc teljes testvére, és egy vagyis az egyetlen Csákváron született Roven xx méncsikó nyitotta a sort G XXII-26 Kökörcsin anyából. Mindkét méncsikó igen ígéretesnek mutatkozott.

A szemle befejezésesképp felvezetésre került az Írországból importált Forrás xx névre keresztelt angoltelivér, mozgásával, és küllemével is elkápráztatta az értő közönséget. Majd a ménes két fedezőménje a 'C' genológiai vonalba tartozó G XXVIII Rettenetes, és a szerintem legjobb küllemű G XXIV-es mén G XXIV-79 Marci zárta a szemlét

A legjobb felvezető díját megosztva Janászik Andrea, és Kopocs Tamás nyerte. A vendéglátó, ménestulajdonos jóvoltából finom ebédet is élvezhetett  az érdeklődő közönség, és a rendkívüli közgyűlésre érkező tenyésztők, itt a birkagulyás célfotó után orrhosszal előzte meg a marhagulyást, az almáspite nyakhosszal harmadik, a mezőnyben egész nap finom péksütemények, szíves kinállásssal.

Köszönjük a tulajdonosnak Horváth Józsefnének, a ménesvezetőnek Kopocs Tamásnak valamint a sok, és igen tevékeny segítőnek, a munkáját amivel ilyen igényes és színvonalas szemlét rendezett a közönség, és talán a szakma nagy megelégedésére.

A bíráló bizottság, Gidrán részről, Mihók Sándor professzor, és Mátyás István, Kisbéri és Magyarfélvér részről, Janászik Andrea, és Novotni Péter voltak

#5195 vki8

vki8

Új vendég

• Fórumtag
  • 26 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 20:42

Csákvári  szemlén felvezetett kancák és méncsikók:

Gidran kancák:

1. Gidran-25 (Viola) 2011.

/5051 Gidran XXVIII-30 (vigéc) – Gidran XI-44 (Vihar)/

Tenyésztő és tulajdonos: Horváth Józsefné Csákvár

1. Gidran XXVII-35 (Sharlet) 2010.

/Gidran XXVII (Podbor) – 199 Paritás Gidran-11 (Szezám)

Tenyésztő: Kégl Vilma Érd

Tulajdonos: Endresz János Pákozd

1. Gidran XXIII-33 (Fantázia) 2000.

/2550 Gidran XXIII – 129 Gidran X (Dáma)/

Tenyésztő: Stankovics Márk Csopak

Tulajdonos: Kaszás Zsolt Kistelek

1. Gidran-24 (Gina) 2011.

/5051 Gidran XXVIII-30 (Vigéc) – Gidran XXII-34 (Galambom)/

1. Gidran XXIX-8 (Jerma) 2011.

Gidran XXIX (Regölö) – Gidran XXII-33 (Jóság)

Tenyésztő: Vörös József Gyűrűs

Telajdonos: Nagy Gábor Bakonycsernye

1. Gidran XXVIII-8 (Stefi)

/4053 Gidran XXVIII – Gidran XXII-31 (Saci)/

Gidran mének:

1. Gidran XXVIII-8 (Virgonc) 2011.

/4053 Gidran XXVIII – Gidran-13 (Vénusz)

1. Roven Gidran-24 (Konkord) 2012.

/5275 Roven xx – Gidran XXII-926 (Kökörcsin)

Edited by vki8, 2014 május 21. - 20:46.

#5196 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 május 21. - 20:47

Köszönöm a beszámolót! :) 

#5197 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 6. - 15:41

A telivérben fedező mének fedeztetési díjai pedig ehhez még nagyságrendileg se hasonlíthatók, ott a 4000 Euro csak a kezdet, a határ pedig a csillagos ég (70 ezer Eurós díjjal 120 kanca fedeztetve évente, és már októberben elő kell jegyeztetni, nehogy lemaradj). Néha attól félek, hogy a ménjeinket azért nem becsüli meg senki, mert ilyen alacsony díjakért fedeznek.[/quote]

Bizony, sőt mesterségesen egyáltalán nem is fedeznek a top telivér mének, de a többi se nagyon, csak amit már kivezettek a lóversenyes bizniszből! Egyébként a Mókus által megemlített mén, Invincible Spirit a válság előtt 2008-ban 75.000-ért fedezett, a válság alatt lement az ára az utóbbi három évben "csupán" 60-60-65.000 EUR volt a tarifa és a három év alatt összesen 470 kancát fedezett. 60 rugóval kiszorozva ez szép summa, persze adnak ebből kedvezményeket egyes kancáknak, de még így is úgy tippelem, hogy közel 20 millió Eurót termelt a mén a három év alatt. Idén megint emeltek egy ötöst a díjon és így lett most 70.000 ... A kancákat valóban októberben elő kell jegyeztetni, sok helyen limitált könyv van és a tulajdonos sok esetben fenntartja a jogot a szelektálásra, mármint, hogy nem fogad olyan kancát, aminek a versenyteljesítményét vagy a származását nem tartja elég jónak. [/quote]. Sőt olyan telivér mén is van,aki 250 ezer euróért fedez és több mint száz kancát kapott első ménesévében.

#5198 incifinci

incifinci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 7. - 20:25

és az melyik is lenne név szerint? 

#5199 Santoro02

Santoro02

Új vendég

• Új tag
  • 1 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 9. - 10:31

Sziasztok! Nemrég kb 1 hónapja.Mi is gazdagabbak lettünk egy gidránnal:) Mégpedig egy Balu csikóval, ha jól tudom az első Illanó x Balu, most 5 éves.Military-zni készül :))

http://www.sporthors...om/d?i=11040679

• chyki kedvelte

#5200 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 június 9. - 21:01

Sok sikert!