Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#481 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 28. - 21:42

Húhh, hát csak lelkes amatõrként ugyan, de amit gondolok leírom. :) A Grózer Török laminált tényleg kilóg egy kissé a listából, bár a Kassai Sólymot nem ismerem. A Török egy más jellegû és felépítésû darab, és szerintem csak nekem mániám kissé... :D De sajna komolyabban nem tudok a törökrõl sem mondani semmit, mert nem lõttem még vele (egyébként állítóagosan az elõnye, hogy kifejezetten gyors, s így stabilan lövõ íj). Kassai Agár volt már a kezemben, lõttem is vele néhányat, de mondani szintén semmit nem akarok, mert elfogultságomat még nem támasztaja alá vele komoly tapasztalat. A Grózer magyar alap egy abszolút universalis íj. Szerintem alkalmas mindenre, gyalog, lóról egyaránt jó íj. Talán a Kassai Ölyvel lehet egy szinten, vagy legalábbis méretben, tudásban, bár az utóbbit is még csak fogtam a kezemben.A húrhossz, vagy inkább nem is ezt, hanem a hanem a húzáshosszt írom, tehát abbanabszolút arra kell támaszkodni, hogy neked mi a jó. A 32" egy átlag embernek szerintem feleslegesen sok, ha nem vagy kiemelkedõen magas vagy hosszú karú, akkor a 28-30" bõven elég. Túlhúzni nem fogod, max gyalog, ha épp nagyon akarsz, de nem jellemzõ. Lovon szinte tuti hogy nem.Az íj mérete szintén ízlés kérdése. A rövidebb íjakkal könnyebb mozogni a lovon elvben, de gyakorlatban, ha ahoz van szokva az ember, akkor egy közepoesebb Asszimetrikussal is el lehet boldogulni. Pl kérdezzétek Barefoot-ot, az õ íja sem a kisebbek közül való! Ez már csak technika kérdése. Én a Grózer magyar alapommal egyszer megszívtam versenyen, mikor hátrafele akartam lõni. Valahogy a már jól begyakorolt mozgásba hiba csúszott (ezt azóta sem sikerült reprodukálnom rendesen...) és így pont mikor megfordultam beleakadtam a hátsó kápába az íj szarvával és valahogy úgy nyomhattam meg, hogy leakadt az ideg... Hát mondanom sem kell gondolom, hogy nem csak magamra hoztam frászt evvel... Nem volt szép hangja, de szerencsére nem lett belõle sem személyi, sem tárgyi sérülés.A vesszõk kérdése megint nehéz. Attól függ mit akarsz. Ha inkább hagyománytiszteletbõl, vagy a saját szórakozásodra akarsz lõni, akkor a fa korhûbb és olcsóbb. Persze könyebben törik, de már sokszor bebizonyosodott, hogy törni az aluvesszõ is tud. Bár tény, hogy inkább csak hajlik, ami kisebb gond. Versenyeken, mint ahogy említitek, hogy a Völgyben is, inkább alut használnak, ami leginkább azért lehet, mert sokkal alkalmasabb versenyre, hisz vékonyabb és stabilabb. Mellesleg én betiltanám, de ez a magánvéleményem (mint minden más leírt is) Egy idõben lõttem én is aluval rendszeresen, ma is teszem, de már kisebb kedvvel. Egyre jobban szeretem a fát. Minden esetre kinek-kinek ki kell próbálnia, melyik tetszik jobban.Ami igaz az igaz, gyakorolni mindennel lehet... A tollazat csak annyiban fontos, hogy ne madárlövõkkel próbálkozzunk. :D Én személy szerint négytollas vesszõket szeretek használni, de csak kényelmi okokból. Nem tagadom, azért kezdtem el, hogy ne legen gond a beforgatással. Aztán hozzászoktam. Ma már nem gond, hogy beforgassak egy háromtollast (avval is lövök) , de még mindíg jobban szeretem a négyeseket. Lassabbak, de stabilabbak.Vásárlás elõtt egyébként mindenképpen érdemes tapasztaltabbak véleményét (pl eladó, vagy egy ismerõs edzõ, lovasíjász) kikérni. Jobb esetben ugyanis sok évig fogjátok egymást gyûrni a választott íjjal! Sok sikert hozzá!(egy korosabb magyar alapot kipróbálásra fel tudok ajánlani ha kell, ma már kicsit más az erõjátéka, de a méreteket jól meg lehet nézni)

#482 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 28. - 22:13

Köszi a válaszokat.A célom csak szórakozás lenne. Esetleg gyalogos íjászversenyre elmennék ha már úgy menne. Lóval nem nagyon tudnél mászkálni, sokba kerülne, és tagsági is kell ha jól tudom.Olvasgattam íjász fórumokat. Eddig ezt szûrtem le:- Inkább Grózer mint Kassai, bár a KAssai kezdõknek jobb, de aztán többnyire lecserélik. Kassai lomhább,de könnyebb kezelni. Grózer használatához már tudni is kell.- Lamináltat jobban ajánlják mint a gyantás verziót.- Grózer TRH lamináltról szinte csak jót mondtak.- lovasíjászathoz jobb a rövidebb íj, és az asszimetrikust is ajánlják hogy ne akadjon be az alsó szarv.Inkább szánok rá kicsit többet, mint hogy 1-2év múlva egy újat vegyek.A favesszõk szimpibbek nekem is.A lóbetanítással is el leszek egy darabig. Ugyanis õ még nem tud róla mire készülök :kir: Nem a legalkalmasabb a célra, magas keskeny "idegbeteg" (fél)telivér...Megnézem boltokban mindegyik típust, kikérdezem az eladókat is.Elég nagy különbségek vannak kereskedõk között is. Pl. a sztyeppe mûhely lényegsen olcsóbb, és felhozza Pestre is.A húzáshossznál hogy döntöm el hogy mennyi a megfelelõ?Erõsségre olyat vegyek amit nagyon könnyen kihúzok, vagy ami még ki bírok húzni? Gondolom lóhoz könnyû kihúzású a jobb.(Sajnos a jobb vállam és könyököm is sérült, így örülök ha nem ugrik ki a vállam egy rossz mozdulatra lövés közben. :( )Jó lenne mindegyik típust kipróbálni gyakorlatban. Elkapkodni nem akarom, az sem gond ha tavaszra lesz meg. Addig a lóval is gyakorlok.

#483 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 30. - 20:08

Voltam a Tüzesnél, (nem volt túl barátságos :hupp: ) . Megnéztem egy agárt és egy Grózer magyar alapot, 30fontost, 28"-t. Erõsségnek elég is lesz, kicsit nehéz volt kihúzni földrõl is, lehet hogy lovon még túl erõs is lenne...A Grózer jobban tetszett és kisebb is, (de a Kassait kicsit könnyebb volt kihúzni.) A lamináltról teljesen lebeszélt, hogy lovasíjászoknál nem túl tartós, nem éri meg, így meg sem néztem õket. A Kassai/Grózer választásnál nem segített. (Megvenni biztos nem nála fogom, mert máshol 5-6ezerrel olcsóbb :dev: )Kérdéseim: Ti melyiket javasolnátok a 2közül? Esetleg más típus is jó lenne, más gyártótól? Az Grózer alap/extra között mi a különbség? Liskány íjakról valakinek van tapasztalata? :confused:

#484 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 30. - 21:00

A Grózer alap/extra között asszem csak kivitelben van különbség, errõl pontosabb infókat a honlapján lehet találni, képekkel, rövid leírásokkal. Korrekt egy site.Nálunk egy srácnak van Liskány íja (bár rég nem láttam sajna), szép és jó kivitelû darabok, korrekt minõséggel. A srác ígéretes teljesítményt nyújt vele stabilan.A Tüzesnél meg ki kell fogni, van ott igen korrekt és kedves eladó is. :)

#485 Takiesz

Takiesz

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 31. - 11:32

Sziasztok!Ha valakit erdekelne, a januari Lovas Nemzetben olvastam, hogy a februari szamtol Kassai Lajos indit sorozatot a lovasijaszatrol. Allitolag az ujsag honlapja is megujult (meg nem neztem meg), lehet, hogy ott is megtalalhato lesz.BUEK mindenkinek (tudom van ra kulon topic, de remelem nem baj, ha itt kivanok).

#486 El Mariachi

El Mariachi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 19:40

Sziasztok!Ha valakit erdekelne, a januari Lovas Nemzetben olvastam, hogy a februari szamtol Kassai Lajos indit sorozatot a lovasijaszatrol. Allitolag az ujsag honlapja is megujult (meg nem neztem meg), lehet, hogy ott is megtalalhato lesz.BUEK mindenkinek (tudom van ra kulon topic, de remelem nem baj, ha itt kivanok).

Hozzászólás megtekintése

Kassai Lajos uralkodik :kir: Tõle vettem az íjaimat :D Ajánlom Mindenkinek! :yeah:

Edited by El Mariachi, 2006 január 7. - 19:40.

#487 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 19:41

Én is tõle vettem az íjamat.Fúúú milyen rég nem volt íj kezemben. :hu: :rolleyes: És milyen rég nem lõttem lóról. :rolleyes: Na majd ha lementek a félévi hajtások akkor irány az edzés. :D

#488 El Mariachi

El Mariachi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:12

Hajrá! :kir:

#489 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:16

Lenne egy kérdésem.Ti hova húztok?Mert mi edzésen mingyárt mutatom, hogy hova húzunk.És sztem az ilyen húzással pontosabban lehet lõni és szebb is.Mi így húzunk

Edited by Kozifru, 2006 január 7. - 20:16.

#490 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:32

Ez vállgödörbe való húzás ugye?Lovasíjászoknál én ezt szoktam leggyakrabban látni, ennek ellenére én és nálunk majdnem mindenki fejhez húz. Hogy ott hova az változó, ezt mindenki magának alakítja ki. Nálam pl valószínûleg azért alakult ki ez, mert földrõl ezt tanultam meg még mikor lovagolni sem tudtam. Aztán mivel megtanultam így célozni megmaradt. Pont ezért én már ezt érzem kényelmesnek. Próbálkoztam evvel a húzással is, de nem fogott meg. Szerintem az, hogy hogyan lehet pontosabban lõni az olyan, minthogy melyik íjjal lehet pontosabban lõni. Ki mit szok meg. Jobbkezes ember is tud jobban lõni ballal, ha avval tanult meg...

#491 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:35

Mondjuk az , hogy hova húz valaki, az nyílván attól függ, hogy hol és hogyan tanulta.Azzal, hogy célzást írtam, jó hülye voltam, hiszen a lovon nincs idõ célozni.Na mind1. :D

#492 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:49

Hogyne lehetne lóról célozni? Csak az a kérdés mit nevezel célzásnak. Mert más mint földrõl ez tény. :D Lóron szerintem inkább az a lényeg, hogy már "érzésre" tudd, mi a teendõ, hogy rögtön arra a pontra húzd az íjad, ahova arról a pontról kell. Ez az ami nekem még nem megy, így rendszeresen hasonlóan vétem el az adott lövéseket. Engem viszont az érdekelne, hogy ki hogy viszonyul az alábbi kérdéshez:A lóval együtt mozogni, vagy kikönnyíteni?

#493 El Mariachi

El Mariachi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:50

Mindig azt mondják, hogy a lovon érezni kell a lövést:))Hát, nem egyszerû:)

#494 El Mariachi

El Mariachi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:52

Együtt mozogni:)

#495 Kozifru

Kozifru

Csikó

• Fórumtag
  • 1.455 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:55

Együtt mozogni, mindenféleképpen.Hiszen ha azt veszed, mikor szõrén lõsz elég érdekes lenne, kikönnyíteni. :pMeg érezned kell a lovat ahhoz hogy tudjál normálisan lõni.Sztem. :D

#496 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 21:58

Kikönnyítve együtt mozogni. :)Na, pont én beszélek a kikönnyítésrõl - ez nekem (még) nagyon nem megy...Én sem lõttem már legalább két hónapja, lóról meg még régebben.

Edited by smoft, 2006 január 7. - 21:58.

#497 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 23:05

Az ATARN-on a kínai részben van szó a lovasíjászatról. Itt azt írja a Csinghszi Zsujong nevû Csing dinasztia korabeli mester kb: A nyeregbe leülni szilárd, míg a kengyelbe felállni gyenge. Ez elég egyértelmû, bár nem részletezi az okokat. Késõbb egyszer még visszatér a dologra, de csak annyit ír, hogy ha túl erõsen taposod a kengyelt, hibázni fogysz.

#498 hani

hani

Új vendég

• Fórumtag
  • 28 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 11:51

Hogyne lehetne lóról célozni? Csak az a kérdés mit nevezel célzásnak. Mert más mint földrõl ez tény. :D Lóron szerintem inkább az a lényeg, hogy már "érzésre" tudd, mi a teendõ, hogy rögtön arra a pontra húzd az íjad, ahova arról a pontról kell. Ez az ami nekem még nem megy, így rendszeresen hasonlóan vétem el az adott lövéseket. Engem viszont az érdekelne, hogy ki hogy viszonyul az alábbi kérdéshez:A lóval együtt mozogni, vagy kikönnyíteni?

Hozzászólás megtekintése

próbáld ki nyereg nélkül!

#499 Jucuus

Jucuus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.131 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 12:19

Nekem is lett ám íjam. A lovasíjászatot is kipróbálom. Látván már bele szerettem, de amíg nem tudok rendesen lõni földrõl, addig nincs értelme lóról próbálnom. Kell szereznem göböt, meg néhány vesszõt, mert egy vesszõvel nehéz gyakorolni, Artin vesszõit, meg inkább békénhagyom, mert már lõttem bele az íjával a cél peremébe, ami fa. Még jó, hogy ki tudtuk húzni.Én is régen lõttem már... Alig várom, hogy jöjjön a jó idõ, és lehessen menni többet, akár lõni, akár lovagolni is, és amikor már megy, akkor a kettõt kombinálni.Artin! Amit te lórol szoktál lovasíjászás cím alatt nyomni... :gm: Csak viccelek, ügyes vagy, de tényleg, célozni kell néha... Ugye, ezt a kósza, pályán elszálló vesszõkre értem, ami persze a legjobbakkal is megesik, hogy nem sikerül eltaláni a célt. Jó lesz az! Hamarabb, mint az enyém... :D

#500 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 12:45

Hani!Megtörtént! Ha nem is sokszor, de nem is egyszer. Az megint egy más téma. Ott egy fokkal nehezebb a kikönnyítés. :D

#501 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 20:09

Jucus, örülj neki, hogy legalább egy vesszõd van... :rolleyes: :)Göböt nem kell szerezni, csináljatok. Nekem is az edzõm segített: ragtapasz van rátekerve. ;)

#502 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 20:13

Én is olyan göböt használok, de tény hogy egy "gyári" az esztétikusabb tud lenni olykor, és földrõl használva semmivel sem roszabb egy szigszalagnál, ami gondolom nem csak nálam olyan robosztus, hogy már szinte ronda. :D

#503 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 20:18

Nekem nem szigszalag van rajta, hanem sebtapasz, az a nagy barna rondaság. És egy idõ után szépen patinásodik, úgyhogy semmilyen esztétikai hibája nincs... :D

#504 El Mariachi

El Mariachi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 13:36

Nekem nem szigszalag van rajta, hanem sebtapasz, az a nagy barna rondaság. És egy idõ után szépen patinásodik, úgyhogy semmilyen esztétikai hibája nincs... :D

Hozzászólás megtekintése

Ráadásul nem sérti fel az ember kezét...

#505 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 15:34

Boldog új esztendõt minden lovasíjjásznak!Segítséget kérnék: tudja-é valaki a Szalóki-Kelemen féle vesszõk gyártójának elérhetõségét? (cím, telefon)Ha igen, kérném sürgõsen írja meg nekem magánüzenetben! :) Köszi elõre is.

#506 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 15:57

Hozzászólás megtekintése

Ráadásul nem sérti fel az ember kezét...

Hozzászólás megtekintése

Nem mintha a szigszalag felsértené...

#507 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 19:40

Szalóky-Kelemen honlap:http://w3.enternet.hu/kelemenl/A rendelés menüpontnál van elérhetõség.

#508 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 9. - 20:12

Itt is leírom, hogy eladó két lovasíjásznyereg, több infót magánban, vagy itt ezen a forumon. A göböt ügyesen okosan meg lehet csinálni, csak elöszõr álísd be hogy hol lenne a legjobb helye.smoft: lovasíjászkodsz mostanság, vagy csak földrõl íjászkodsz?(régen beszéltünk) :rolleyes:

#509 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 16:19

Hát, kb ugyanannyit csinálom mindkettõt - azaz semennyit. :( Sõt, még lovagolni is alig tudok menni. Gyakorlatilag október közepe óta egyszer voltam. :(:(:(

#510 Pampalini

Pampalini

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 344 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 17:01

Köszi a segítséget...Göbbel kapcsolatban: Kipróbáltam mindenféle göböt, még duplát is, valamint olyan gumi cuccokat is amit a húrra kellett húzni, hogy ne vágja az ujjamat. Végül leszedtem õket, csak egy göböt hagytam a húron, és még az is feleslegesnek bizonyult, ugyanis a gyorstöltés gyakorlása közben többször is a göbtõl több centiméterre került húrra a vesszõ mégis oda ment a célba ahová a göb mellõl a másik. Így egy idõ után nem arra koncentráltam, hogy a göbhöz igazítsam a vesszõt, hanem megelégedtem a húrrahelyezéssel ("nagyjából" a göb mellé). Igaz még nem szedtem le az utolsó göböt, de ki fogom próbálni nélküle is.Kísérletezze ki mindenki a neki leginkább megfelelõ technikát. Az az igazi. Szerintem. :)

#511 Ortadon

Ortadon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 175 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 19:58

Hali!Hogye´ adod a nyerget?Ke´pet tudsz feltenni?Üdv!

#512 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 22:09

Az egyik nyereg Petya(paci.hu-s, honlapján fenn van) által készített legelsõ nyerge, a másik pedig csallóközi nyereg, szerintem keresõben rátalálsz. Ha mégse írj magánban, kösziSmoft: Hogyhogy ilyen kevés idõd van, mit csinálsz? Én most amikor leesett a hó szénatárolóban felálítottam a táblát aztán lõttem, biztos mások is így vannak mostaság. Sajna egyre kevesebb idõm jut az íjászatra nekem is, fõként a lovasíjászatra, utoljára nyár közepén lõttem.

#513 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 22:19

Hát, tudod ott volt a karácsony, csomó családtag, barát szülinapja meg miegymás, suli, táncpróbák és társai. Na meg nem a kertben van a lovarda, sajnos nem is olyan közel (persze, nem vészes, de az is sok idõ). Hétvégén mindig utazunk, hétköznap meg egyszerûen lehetetlen sötétedés elõtt kiérnem. Lõni azért nem tudok, mert egyrészt nincs mivel (még mindig nincs vesszõm), másrészt meg nincs hol. Ezért (is) már nagyon várom a nyugisabb idõszakot... Nyarat kérek!!! :)

#514 Fövenyi

Fövenyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 105 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 11. - 14:57

Ha javasolhatnám térjünk vissza Artin kikönnyítve kontra beülve kérdésére.Szerintem sokan kiváncsiak lennénk minnél több fórumos véleményére.

Edited by Fövenyi, 2006 január 11. - 14:57.

#515 Deni

Deni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.056 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 11. - 20:03

Húúú azért vágynék már most újra egy kis szünetre, hál isten ma tudtam egy jót lovagolni, el is fáradtam mert elõtte beraktunk 200 kisbálát. Smoft: Te már leérettségiztél? De nyilat hogyhogy nem vettél? Hál isten hogy nem rég levitték az alu vesszõ árát, de még így is drága. most sajnos nem tudok fütyülõs nyílvesszõt felküldeni és hallgatni a szép hangját.smoft, ha megteheted, akkor vegyél 1 db, vagy több ilyen nyilat, mert nagyon szép hangja van.

#516 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 11. - 21:14

Nem érettségiztem még, idén fogok. Mennyi most az alu? Azért nem vettem vesszõt, mert nem volt pénzem, és mert a közelben nincs jó. A fütyülõs vesszõk nálunk elég spéciek - tudom, milyen a hangja. Van olyan is, ami "gyárilag" olyan?

#517 Kanga

Kanga

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 74 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 13. - 19:01

törölhető

Edited by Kanga, 2006 december 4. - 19:52.

#518 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 13. - 21:35

Gratulálok! :) És ahogy hallottam, a Tarvei íjak sem rosszak. Sok sikert és örömöt! :)

#519 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 13. - 22:16

Wow Kanga!Üdv az íjtulajdonosak büszke körében! ;) (Akkor gondolom amit beszéltünk már tárgytalanná vált)A Tarvei íjakról meséljen már nekem valaki bõvebben, nemigazán ismerem ugyanis õket, de érdekelne hogy, smint vannak!A karvédõ kérdését mostanság sokszor pedzegették a környékemen és elég kettõs véleményre jutottunk. A helyzet az, hogy én úgy tartom, hogy ha valaki rendesen fogja meg az íjat, akkor teljesen szükségetelen egy tradi íjhoz, mert nem odacsapni. Ha meg igen, akkor az egy intõ jel lehet arra, hogy nem biztos, hogy jó fogjuk. Amit megfigyeltem, hogy az utóbbi fél évben minden olyan embernek, aki nálunk lõtt és odacsapott neki (azért nem kell húde nagy tömegekben gondolkozni persze) bele tudtam úgy helyezni az íjat a kezébe, hogy az rendesen álljon és ne csapja meg. Az ujjvédõ meg nem egy ártalmas dolog, bár gondolom egy idõ után hozzáidomulna az ember ujja a terheléshez (én használok).Még a kikönnyítés témára visszatérve, ahogy Fövenyi is javasolta, észrevettem, hogy bár nagyon szépen feltettem a kérdést, de a magam álláspontját még nem írtam le.Én részemrõl jelenleg a kikönnyítéses módszert alkalmazom, bár tisztában vagyok vele, hogy ahogy Barefoot is idézte valahonnan, ez így mint lovaglás kevésbé stabil és ha régen éltem volna és háborúban így ülném a lovat nem biztos, hogy sokáig szaporítanám az élõk sorát. Ennek ellenére úgy vélem, hogy ha az ember kissé hoszabb kengyelt állít annál, mint ahogy mindennaposan túrázgat, és nem felejt el tartani is a lábával, akkor egy álló helyzetbõl (tehát a hoszabb kengyel miatt így sem emelkedünk nagyon el a nyeregtõl) is lehet stabilan, biztonságban leadni lövéseket. Tény az is, hogy elég sok lábmunkát jelent folyton ellentétesen követni a ló mozgását, tehát hogy a karunk-vállunk egy megközelítõleg folytonos vonalat írjon le (ez persze szinte képtelenség, de az ideális eset gondolom én ez lenne), de a mai "sport-lovasíjászat" esetén, fõleg ha valaki csak hobby szintén ûzi, akkor nem jelent akkora idõintervallumokat, hogy komoly gondot jelentsen. Mondjuk azt is megértem, hogy ha valaki komolyabban ûzi, akkor nem igazán kímélõ ez a megoldás. Ha ezek mellé még hozzávesszük azokat az érveket, amiket a "vele mozogni" tábor követõi felsorolnak és amiket nemigazán lehet cáfolni, akkor egyenesen elgondolkodtató, hogy meg kéne tanulni azt is (részemrõl).Jah és amit Hani és Kozifru is írt, hogy szõrén lovaglásnál érdekes a kikönnyítés. Annó az egyik ilyen próbálkozásomnál kipróbáltam és pár körön át nagy küzdelmek árán kikönnyítést imitáltam... Hát nem egyszerû dolog és ez a pár kör is elég volt ahhoz, hogy mivel nem ülök túl gyakran szõrén sem, így másnap érdekes és vicces legyen a járásom. :D

#520 Kacsa

Kacsa

Csikó

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 14. - 22:41

SziasztokKanga gratulálok az íjadhoz :kocc: Egy ideje nem írtam, íjász-lovasíjász-lovaglós tapasztalataim azóta gyarapodtak :). Múlt hétvégén felmentünk a hegyre és egy hóembermaradványt leamortizáltam saját-készítésû vesszõimmel, sajnos azóta nem ajzottam fel fegyverem, de talán holnap elmegyek lõni. Ha van otthon nálatok használatlan, pincében porosodó régi paplan jó kis céltáblát lehet belõle csinálni, ha beteszitek egy dobozba.Múlt héten voltam életemben elõször igazi terepen, lóval, iszonyatos nagy élmény (persze ti már tudjátok, nekem most volt elõször, ezelõtt még csak a "Völgyünkben", a dombon voltunk). Nagyon csúszott, a lovak nagyon sokat csúszkáltak, képzelhetitek milyen izgi mindezt szõrén csinálni :)), szeretek szõrén lovagolni, de azért szívesen ülnék nyeregben, lovasíjász nyeregben még életemben nem ültem... Tegnap is voltunk ugyanarra, hál' Istennek, hogy pici hucul lovat kaptam, mert leestem egyik vágtánál és nehéz lett volna visszaszálnom, ha 170 centis gidránon ültem volna (:Az eséssel úgy vagyok, hogy ha már esek, akkor fájjon is :D "Sajnos" ez nem fájt egyáltalán és még a ló is állandóan kimászott alólam, mikor vissza akartam ülni rá... Végül sikerült, amikor nekiállt üríteni... Keresztanyukám karácsonyi ajándéka is megérkezett, Kassai könyvének elolvasása után, most kezembe vehettem Kelemen Zsolt nemrég megjelent könyvét, körülbelül 80 oldalt olvastam eddig és mindenkinek nagyon-nagyon ajánlom, mert szerencsére itt nincs ilyen bandaháború Kelemen vs. Kassai. Mindkét könyvbõl nagyon sokat lehet tanulni-okulni. Aki már olvasta, annak kíváncsi lennék a véleményére, vagy a két könyv összehasonlítására, ki hogy gondolja.Együttmozogni-kikönnyíteni én ebbe nemigen tudok érdemben hozzászólni, mivel nem tudom pontosan, mit is jelent az, hogy kikönnyíteni... :D Az olvasottak alapján valami olyan, ami szõrén elég kivitelezhetetlen, szóval esélyem nincs hogy megvalósítsam :). Viszont az együttmozgás már elég jól megy(eget), bár ezen a pici, szívós hucul lovon nem éreztem magam túl biztosan... Az ügetése is elég kellemetlen volt... Fõleg, hogy a menniakarása miatt (mikor nem volt vágta), nyújtott ügetésben ment, ami elég fájdalmas lett a végére. Mostanában ti mennyit ültök lovon?

Edited by Kacsa, 2006 január 14. - 22:42.