Jaj :(
Ez nem hangzik valami jól.
Én csak egy kruppos rohammal + a László krupp osztályán töltött egy héttel "dicsekedhetek" :( de szerencsére azóta (másfél éves volt akkor Márk) nem volt baja - bár álítólag a krupp-ra hajlamos gyerekeknél 6 éves korukig (éás akár kiskamasz korig) bármikor elõjöhet a gégeödéma. Azóta vadul párásítok és sokat van a szabad levegõn (no, ezt nem nehéz megoldani, hiszen be se akar jönni az udvarról
)
A László egy borzalom volt, a hely is a bánásmód is, meg az úgy együtt az egész :(
Ui.: az Imi alattam végzett eggyel
tudtam, hogy valahol lovakat tenyészt, de azt, nem, hogy büszke apa
Gratulálok!
Zalán fiam 4 hónaposan volt elõszõr náthás, akkor is volt nehezített légzése de az magától oldódott. Egy éves kora után havonta fulladtunk és egyre súlyosabban novembertõl egészen májusig. Ami másnak csak egy kis ártalmatlan orrfolyás számunkra min. 1 hét gyermekklinika. Havi rendszerességgel voltunk vendégek a gyemekklinikán, ilyenkor az azonnali rohanás ellenére is, mire beérünk annyira fullad szegény, hogy le kell nyugtatózni, kiszárad (3 +-es acetonos a vizelete), oxigénhiány miatt kábult, ájult, min. 3 nap infúzióhoz kötöttség, 3-as kombinációban kapja a ventolint, athroventet és a pullmikortot(vagy flixotideot). A régebben általánosabban használt rectodelt és theofillin kúp nálunk nem jött be, sõt nem hogy oldódott volna, egyre súlyosabban fulladt mellettük. Spiropent sem használ. A legutóbbi fulladásnál tartós gyógyszerre állították be, napi 2x2 puff flixotide, azóta (2 hónapja) tünetmentesek vagyunk. Tudom ez is egy eredmény, de most nincs náthás, influenzás idõszak, így nem is volt Zalán beteg, már elõre félek mi lesz, összel, fõleg, hogy a nagylány elkezdi az óvodát. Amire mások azt mondják: "ó csak megfázott", attól mi fulladunk. Magát a náthát nagyon hamar legyõzi a kis szervezete, az orrfolyásos napok max. 1,5-2 napig tartanak, utána nem is tudok semmit leszívni az orrából és az ellenállóképességének erõsségét mutatja az is, hogy ilyen hajlamosító tényezõk mellett (mint pl. hörgõgörcs) is megúsztuk eddig a szövödményeket. A legtöbb ilyen panaszokkal küszködõ babának sokszor tüdõgyulladása lesz.
Most a 3 hónap tartós gyógyszerezés függvényében fogják továbbvizsgálni mi lehet mögötte: esetleg veleszületett hörgõszûkület, ezért bronchoskópiát csinálnak. Vérbõl csináltak allergiavizsgálatot, a bõrpróbához még kicsi (most 20 hónapos), vérbõl jelentõsen kevesebb dologra tudják vizsgálni és pontatlanabbul, de e szerint nem allergiás semmire (lószörre sem).
Az asztmatikus fulladás azért rosszabb talán, mint a kruppos, mert nem egy viszonylag rövidebb ideig tartó roham, hanem tartósabban fönnmaradó, nehezebben oldódó állapot. De egyiket sem kívánom senkinek, szörnyû érzés amikor az ember gyermeke fullad...
A klinikán több a pozitív tapasztalatunk, mint a negatív (természetesen az is akad, de elenyészõ). Szerencsénkre eddig a kényelmesebb, otthonosabb csecsemõosztályon voltunk, mivel Zalán még szopizott és pelenkás, hogy hogyan lesz ezután nem tudom....
Igazából arra szeretnék választ kapni e téren nálam tapasztaltabb anyukáktól, hogy ha látták, hogy elkezd folyni a gyerkõc orra, hogyan tudták esetleg megelõzni, azt hogy a gyerek pár óra múlva befulladjon, vagy ha mégis bekövetkezett ne ilyen erõsen? Már a nátha elsõ jeleinél megelõzésként adták a ventolint? Nem terhelném ezzel túl?
De nem fárasztalak titeket tovább a problémáimmal!
Üdv: Anikó
Lisawica!
Írtam magánüzenetet!