Ja, ha Neked egy ilyen finnyás lovad van, aki nem szereti a kínzást...!Ezt tudom.
De nem is akarom kínozni, mert nem szereti.

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:14
Ja, ha Neked egy ilyen finnyás lovad van, aki nem szereti a kínzást...!Ezt tudom.
De nem is akarom kínozni, mert nem szereti.
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:14
Edited by aroon, 2006 szeptember 7. - 11:16.
Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:31
Edited by Old Shatterhand, 2006 szeptember 7. - 11:32.
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 19:47
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 19:50
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 20:25
Edited by Fec, 2006 szeptember 9. - 20:29.
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 20:41
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:07
Lehet, hogy valaki másnak kéne, nem próbálkozni, hanem bejátszogatni, beadni a zablát a szájacskájába.Mert valamit nem jól csináltatok az biztos.Igazából nem is tudom elképzelni, hogy mit csinálhattatok annyi ideig.Félti a pacim a száját, ???? nem engedi, hogy a zablát a szájába rakjam. Ma pl. 2,5 órán keresztül próbálkoztunk, de semmi eredménye....Mit tegyek? Milyen zablával próbálkozzak? Vagy cseréljem le a lovat?
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:40
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:47
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 23:03
Erre én is kiváncsi lennék. Amikor az elsõ zablájuk lett lovainknak, égre-földre kerestem az üregest, mire meg tudtam venni. Meg nem mondom már, kitõl hallottam (olvastam), hogy az a jó... Hercegnek, Mulattnak még most is az van, csak Angyi kapott "rendelésre" görgõset.Kérdezhetek?Miért nem jó az üreges zabla? (fentebb páran, köztük Rc is mondta hogy nem az igazi. De méér?)
Közzétéve 2006 szeptember 9. - 23:15
rc ezt mondta:Kérdezhetek?Miért nem jó az üreges zabla? (fentebb páran, köztük Rc is mondta hogy nem az igazi. De méér?)
Arra lennék kiváncsi, ha valaki megmondaná örülnék, mert már rég nem volt a kezemben ilyen, hogy van már vas, illetve acél is belõlük, vagy csak réz, vagy réz krómozva, nikklezve?Vessen meg érte bárki, de szerintem az üreges zabla leginkáb a buxára fejti ki legjobban a hatását.Azt a készítõk, gyártók találták ki nekünk. De lehet, hogy tévedek.
Közzétéve 2006 szeptember 10. - 0:04
Edited by tötõ Zsó, 2006 szeptember 10. - 0:05.
Közzétéve 2006 szeptember 10. - 0:18
Közzétéve 2006 szeptember 11. - 1:55
Közzétéve 2006 szeptember 11. - 9:46
Közzétéve 2006 szeptember 11. - 11:43
Közzétéve 2006 szeptember 11. - 15:24
Közzétéve 2006 szeptember 12. - 6:43
Közzétéve 2006 szeptember 12. - 13:23
Közzétéve 2006 szeptember 13. - 9:40
Nekem is rezgorgos egyszertort D-s csikozablam van. Nincs tul puha szaja a lovacskanak, ezert eppen nem baj hogy a gorgok miatt kicsit vekonyabb a zabla. En ugy tudom, hogy a rez miatt finomabb, edesebb, hamarabb elkezdi ragni, vagyis megindulhat a nyaltermeles. (Omar az elejen a kantarozasnal mindig osszezarta a szajat, most meg csaknem tatott szajjal varja.) Ezzel parhuzamosan konnyebben vagy hamarabb elfogadhatja a zablat. A gorgok pedig a zablaval valo bibelodest segitik, ami azt jelenti hogy megintcsak foglalkozni kezd a zablaval a paci. Ugyanakkor a gorgok miatt nem tud annyira refekudni a zablara, a nyelvere venni, stb. , mert elfordulnak, azaz elgorognek. Nem kell vele sokkal finomabb kezzel banni mint a sima csikozablaval, egyszeruen csak finom kezzel kell hasznalni, mint minden zablat. Nagyon meg vagyok vele elegedve.Persze mint mindennel kapcsoltban itt is ervenyes hogy nem csodaszer, csak elonyosebb ebbol-abbol a szempontbol.Ágimam írta, hogy valamelyik lovának görgõs zablája van. Kérdésem ezzel lenne, mert hallottam valakitõl, hogy a görgõs az egyik legdurvább hatású, zablára harapó, azon állandóan támaszkodó lovakra használják. Mások azt mondták, hogy az tulképpen játszózabla.Megint keresem az igazságot.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:23
Igen, mert bár Angyi nem volt "zablára harapó, azon állandóan támaszkodó" (legalábbis, amíg tartott a belovaglás, nem volt vele ilyen problémaNekem is rezgorgos egyszertort D-s csikozablam van. Nagyon meg vagyok vele elegedve.Persze mint mindennel kapcsoltban itt is ervenyes hogy nem csodaszer, csak elonyosebb ebbol-abbol a szempontbol.
Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?Vékony zablával okozhatsz fájdalmat, ha akarsz. Vastag zablával okozhatsz fájdalmat, ha akarsz.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:40
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:45
:confused:Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:47
Ezek közt is nagy különbségek vannak. Mert pl van olyan meredek görgõs-feszítõ is, hogy csak. Na, az minden, csak nem játszóka.Ágimam írta, hogy valamelyik lovának görgõs zablája van. Kérdésem ezzel lenne, mert hallottam valakitõl, hogy a görgõs az egyik legdurvább hatású, zablára harapó, azon állandóan támaszkodó lovakra használják. Mások azt mondták, hogy az tulképpen játszózabla.Megint keresem az igazságot.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:53
Mam. Ilyet ne irj, mert megsuttognak, aztán mehetsz a kozákképühöz segédnek.Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:10
Na megint kezdõdik?hihetetlen...szólt valaki egy rossz szót is?Mam. Ilyet ne irj, mert megsuttognak, aztán mehetsz a kozákképühöz segédnek.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:20
Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 14:21.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:45
Érdekes módon az értelmezõ szótár szerint kifejezetten fékezõleg használatos.A zabolátlan kifejezés emberre, meg tudjuk szintén, hogy mit jelent.Szóval a zabla ha nem a legújabb kori felhasználását nézzük, mindig a ló "legyûrésére" visszatartására szolgált.Mire való a zabla? (!)
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:58
Edited by Õz, 2006 szeptember 19. - 15:22.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:09
teljesen igaz. Mivel hiába tettek a ló nyakára hurkot, kötelet, az kevés, ill. annak rossz fékezõ erõhatása volt. ezért kitalálták, hogy a ló fejére ,szájára/ba tegyenek hurkot, kötelet. Aztán valaki kitalálta a "merev" csontot,vasat stb. amivel végre komolyabb fékezõ hatást értek el. ezzel együtt rájöttek, hogy igy könyebb az irányitás is. Az õslovas igazi berelyter lehetett. nem egykönnyen huppant le a lórol.Szóval a zabla ha nem a legújabb kori felhasználását nézzük, mindig a ló "legyûrésére" visszatartására szolgált.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:12
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:38
Arra... ;) No de az egykezesség olyan lovast is igényel nem?Arra gondolok, hogy attól még, hogy segíti az intenzívebb hátlaéptetést, felfelé emelõ hatása van stb. lehet vele negatív hmm...mondjuk így impulzusokat is adni a lónak nem? Ha úgy hasonlítanánk össze (tudom nem etikus, meg nem lehet), hogy csikó zabla vs. feszítõ...akkor a feszítõ egy élesebb kés mint a csikó nem?És mire való a feszítõ zabla?
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:19
Tudom, hogy most elmélyíted magadban a tévhited: Ágimam pikkel rám... (éspedig ez annyira nem igaz el se hinnéd!) de muszáj kimondanom, mit gondolok. ...Mint a mesében: - Jöttem is, nem is, hoztam is, nem is. Horsika, semmi újat, - mást, mint ami eddig oldalakon keresztül írtak sokan - nem írtál.Dehamá' itt vagy ugye... Te is használsz zablát, nemde? Ha más nem, hát idõnként...Van aki azt mondja, hogy a zabla a segítségadás eszköze.De azt már nem mondta senki, hogy a lónak nem jár kellemetlenséggel....Álszent lenne ha azt mondaná valaki, hogy õ nem okoz kellemetlenséget (ha durván használja akkor fájdalmat) a lovának a zablával illetve a vékony kötõfékkel.A zabla egy eszköz, amit használunk, mert biztonságosabb vele a lovaglás és tanítható vele a ló...ha valaki jól tudja használni akkor talán a lónak sem kellemetlenebb és nem fog félni tõle....megint csak szubjektív vélemény volt..
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:20
Edited by Ditapaci, 2006 szeptember 19. - 16:22.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:30
Egynél több soha ne legyen!... oda kell figyelni mennyi van a kezunkben. ...
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:37
Eddig egyetlen adequat válasszal tisztelt meg, - Imre:... hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?
Így van?[ Ki lesz (lesz?) aki kimondja az igen -t? Vagy tán még olyan bátor is akad, aki a mondatot is leírja: - Igen, a zabla célja az, hogy fájdalmat, illetve kellemetlenséget okozzunk a lónak. Tovább nem kell ragozni, merthogy miért is, meg hogyan is, meg miakülönbség..stb. azt már tudom.]Nem.
Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 16:43.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:44
de azt jol szorijjad marokra mer kincset er szukosebb idokben...Egynél több soha ne legyen!
Edited by Ditapaci, 2006 szeptember 19. - 16:45.
Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:46
lenne a lényeg, de én mostmár eszelõs módon ragaszkodnék egy konkrét megfogalmazáshoz. :o ]Hogy milyen zabla jó a lónak úgy általában, arra tényleg az a válasz, hogy semmilyen.
Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 16:52.