Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#481 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:14

Ezt tudom. :D De nem is akarom kínozni, mert nem szereti.

Ja, ha Neked egy ilyen finnyás lovad van, aki nem szereti a kínzást...! :D

#482 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:14

Nem egészen. Csak azt hogy sssssssss.... , és áll a ló. ;)Nem finnyás, inkább mindent megtesz. ;)

Edited by aroon, 2006 szeptember 7. - 11:16.

#483 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 7. - 11:31

Különben feszítő és feszítő közt is hatalmas különbségek vannak. Én a 4 éve még szájféltős lovamat egy év utántól feszítővel lovagolom és szereti. Viszont nincs sok centis szájpadfeszítője, csak egy egészen enyhe kis hajlás. Nagyon körültekintően állítottam be az állszíjat is - se túl szoros, se túl laza. És természetesen óvatosan is használom. Mindazonáltal láttam már sok olyan feszítőt - leginkább ilyeneket látok sajnos, mert keresek egy másik olyat, mint amilyen van már egy és sehol se kapok -, amit ha fizetnének se tennék bele az arcába.

Edited by Old Shatterhand, 2006 szeptember 7. - 11:32.

#484 Burnusz

Burnusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 19:47

Félti a pacim a száját, ???? nem engedi, hogy a zablát a szájába rakjam. Ma pl. 2,5 órán keresztül próbálkoztunk, de semmi eredménye. Gumis csuklós zablát használtam, a fémet egyáltalán nem értékeli. Kb. 2-3-szor már sikerült rávenni a zabla használatára, de mára már katasztrófálisan fél tõle. Mit tegyek? Milyen zablával próbálkozzak? Vagy cseréljem le a lovat? A ló egyébként 3,5 éves.

#485 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 19:50

Posted ImageNeu! KK-Ultra Dynamic RS Trense. Aus Aurigan, mit Edelstahlringen. Ergonomisch geformtes Gebiss, das die seitliche Anlehnung positiv unterstützt. Sanfter Druck wird gleichmäßig auf die Zunge geleitet und dadurch das Abkauen gefördert. Sehr maulschonend. Gebiss-Stärke: 14mm.Lefordítaná valaki?

#486 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 20:25

Aurigan ötvözetbõl készült (réz, cink, szilicium) zabla, rozsdamentes nemesacél karikákkal.Ergonomikusan kialakított 'harapásrész" ami az oldalirányú támasztást pozítívan befolyásolja (támogatja).Enyhe nyomást visz a nyelvre is egygejûleg és ezen keresztül a lerágást elõsegíti. Nagyon szájkímélõ.14mm vastagságú. /gondolom, a hordász környékén/Bár ez olívás D, de karikának írja, nincs mit tenni.Biztosan ára is van, nemcsak szép, meg jó.

Edited by Fec, 2006 szeptember 9. - 20:29.

#487 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 20:41

Nagyon szimpi ez a zabla. De csak akkor ha nem üreges. :)

#488 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:07

Félti a pacim a száját, ???? nem engedi, hogy a zablát a szájába rakjam. Ma pl. 2,5 órán keresztül próbálkoztunk, de semmi eredménye....Mit tegyek? Milyen zablával próbálkozzak? Vagy cseréljem le a lovat?

Lehet, hogy valaki másnak kéne, nem próbálkozni, hanem bejátszogatni, beadni a zablát a szájacskájába.Mert valamit nem jól csináltatok az biztos.Igazából nem is tudom elképzelni, hogy mit csinálhattatok annyi ideig.

#489 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:40

Kérdezhetek?Miért nem jó az üreges zabla? (fentebb páran, köztük Rc is mondta hogy nem az igazi. De méér?)

#490 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 22:47

Én szeretem ha van anyag a ló szájában mert úgy vettem észre ha súlyosabb a zabla, biztosabban támaszkodik rajta a ló. Az enyém legalábbis. Vékony D zablával lovagolom, és egyszer futószárazáshoz nem volt kedvem szétszedni a kantáromat, kölcsönkértem egy lánytól egy zablát a meglevõ kantárfejemhez amit ilyen célra szoktam használni. A másik zabla vastag üreges csikózabla volt, úgy utálta a ló hogy azt elmondani nem lehet. Nekem ez vált be. A szakmai okait sajna nem tudom hogy miért jobb/rosszabb az üreges. :ang: (szvsz ezt egyértelmûen kijelenteni nem is lehet, mert lova válogatja, mint annyi minden mást...)

#491 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 23:03

Kérdezhetek?Miért nem jó az üreges zabla? (fentebb páran, köztük Rc is mondta hogy nem az igazi. De méér?)

Erre én is kiváncsi lennék. Amikor az elsõ zablájuk lett lovainknak, égre-földre kerestem az üregest, mire meg tudtam venni. Meg nem mondom már, kitõl hallottam (olvastam), hogy az a jó... Hercegnek, Mulattnak még most is az van, csak Angyi kapott "rendelésre" görgõset.

#492 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 9. - 23:15

rc ezt mondta:

Vessen meg érte bárki, de szerintem az üreges zabla leginkáb a buxára fejti ki legjobban a hatását.Azt a készítõk, gyártók találták ki nekünk. De lehet, hogy tévedek.

Arra lennék kiváncsi, ha valaki megmondaná örülnék, mert már rég nem volt a kezemben ilyen, hogy van már vas, illetve acél is belõlük, vagy csak réz, vagy réz krómozva, nikklezve?

#493 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 0:04

Tehát Rc mégis azt mondta hogy nem az igazi MERT leginkább a buxára fejti ki a hatását. Magyarul SZERINTED szimplán haszontalan, vagy egyéb hátránya van*. Akkor így teszem fel a kérdést :)*a többivel szemben persze

Edited by tötõ Zsó, 2006 szeptember 10. - 0:05.

#494 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 10. - 0:18

Csupán azt gondolom, hogy egy puhább zablát akart csinálni aki kitalálta, de mivel így jóval vastagabb lett, ezért lett belül kikönnyítve. De szerintem inkább csak az anyagmegtakarítást szolgálja, s nem azért üreges, hogy könnyebb legyen a lónak. Viszont ennek macerásabb a gyártása.Nagyjából képben vagyok a munkafolyamatokkal, mert bõrös koromban sok öntõnél megfordultam.

#495 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 1:55

Azér jó a tömör mert lehúzza a ló fejét. Meg az öntõs is több anyagot tud elszámolni, meg a bõrös is, mert ugye erõsebb kantár kell.Hogy ezek milyen rafkósak! Nehogymár csak a lónak legyen jó.Én láttam acélból. Fínom darab. LóboltKatinál.

#496 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 9:46

Köszi Fec a fordítást! :kocc:

#497 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 11:43

Nekem nincs olyan tapasztalatom, hogy tudjak osszehasonlitani, de egy tanarom szerint az ureges zablak altalaban elesebbek, mint a tomorek.

#498 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 11. - 15:24

:huh: Hát az az alumínium kinézetû sima, jó vastag csikózabla nem üreges? Mert az aztán minden csak nem éles :D

#499 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 6:43

Hatasat tekintva. Kenyeret azert ne akarj vagni vele :D

#500 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 13:23

Ágimam írta, hogy valamelyik lovának görgõs zablája van. Kérdésem ezzel lenne, mert hallottam valakitõl, hogy a görgõs az egyik legdurvább hatású, zablára harapó, azon állandóan támaszkodó lovakra használják. Mások azt mondták, hogy az tulképpen játszózabla.Megint keresem az igazságot.

#501 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 13. - 9:40

Ágimam írta, hogy valamelyik lovának görgõs zablája van. Kérdésem ezzel lenne, mert hallottam valakitõl, hogy a görgõs az egyik legdurvább hatású, zablára harapó, azon állandóan támaszkodó lovakra használják. Mások azt mondták, hogy az tulképpen játszózabla.Megint keresem az igazságot.

Nekem is rezgorgos egyszertort D-s csikozablam van. Nincs tul puha szaja a lovacskanak, ezert eppen nem baj hogy a gorgok miatt kicsit vekonyabb a zabla. En ugy tudom, hogy a rez miatt finomabb, edesebb, hamarabb elkezdi ragni, vagyis megindulhat a nyaltermeles. (Omar az elejen a kantarozasnal mindig osszezarta a szajat, most meg csaknem tatott szajjal varja.) Ezzel parhuzamosan konnyebben vagy hamarabb elfogadhatja a zablat. A gorgok pedig a zablaval valo bibelodest segitik, ami azt jelenti hogy megintcsak foglalkozni kezd a zablaval a paci. Ugyanakkor a gorgok miatt nem tud annyira refekudni a zablara, a nyelvere venni, stb. , mert elfordulnak, azaz elgorognek. Nem kell vele sokkal finomabb kezzel banni mint a sima csikozablaval, egyszeruen csak finom kezzel kell hasznalni, mint minden zablat. Nagyon meg vagyok vele elegedve.Persze mint mindennel kapcsoltban itt is ervenyes hogy nem csodaszer, csak elonyosebb ebbol-abbol a szempontbol.

#502 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:23

Nekem is rezgorgos egyszertort D-s csikozablam van. Nagyon meg vagyok vele elegedve.Persze mint mindennel kapcsoltban itt is ervenyes hogy nem csodaszer, csak elonyosebb ebbol-abbol a szempontbol.

Igen, mert bár Angyi nem volt "zablára harapó, azon állandóan támaszkodó" (legalábbis, amíg tartott a belovaglás, nem volt vele ilyen probléma :rolleyes: ) de bizony mikor hazakerült, és mi vettük "birtokba" szegényt, nálunk egy idõ után beillesztette a fogai közé, oszt onnantól õ irányította a dolgokat. Azt az üreges csikózablát, ami volt neki, (és ami ment a lóval a belovagló helyre), csak a betanítás idõszakában használta a trénere, - neki mûködött. Nekünk még fejlõdni kellett szárhasználat-ügyben, ezért ezt a görgõs-csuklós, rezezettet ajánlotta, és - ahogy Ditapaci írja - ezzel inkább "elbibelõdik", eljátszadozik, nem támaszkodik állandóan rá. Tehát a probléma (ami határozottan velünk, a lovaglásunkkal volt kapcsolatos) megoldódott.Az is megfigyelhetõ volt, hogy (miután az üreges csikózablával mi egy-kétszer lovagoltuk), utána vonakodott bevenni azt, de a görgõset már szivesen elfogadja. Valami csak van abban, amit Ditapaci ír...:)Más:

Vékony zablával okozhatsz fájdalmat, ha akarsz. Vastag zablával okozhatsz fájdalmat, ha akarsz.

Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?

#503 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:40

Nem.

#504 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:45

Az ötlött errõl eszembe, hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?

:confused:

#505 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:47

Ezek közt is nagy különbségek vannak. Mert pl van olyan meredek görgõs-feszítõ is, hogy csak. Na, az minden, csak nem játszóka.

#506 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 13:53

Mam. Ilyet ne irj, mert megsuttognak, aztán mehetsz a kozákképühöz segédnek. :)

#507 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:10

Mam. Ilyet ne irj, mert megsuttognak, aztán mehetsz a kozákképühöz segédnek. :)

Na megint kezdõdik?hihetetlen...szólt valaki egy rossz szót is? :)

#508 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:20

Jó. Akkor megint kérdezek: Mire való a zabla? (!) Imre? :rolleyes:[Tudom, hog hatalmas a veszélye, hogy ebbõl megint balhé legyen, de kérlek benneteket, fogjuk vissza magunkat, meg lehet ezt békében is tárgyalni!]

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 14:21.

#509 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:45

Mire való a zabla? (!)

Érdekes módon az értelmezõ szótár szerint kifejezetten fékezõleg használatos.A zabolátlan kifejezés emberre, meg tudjuk szintén, hogy mit jelent.Szóval a zabla ha nem a legújabb kori felhasználását nézzük, mindig a ló "legyûrésére" visszatartására szolgált.

#510 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 14:58

Igen. Mi által? A kellemetlen érzés okozása által. Én nem tudom ezt másképp értelmezni.Hangsúlyozom, nincs ezzel semmi baj. A lónak másféleképpen is okozunk (nevelési célzattal) kellemetlenséget, dyskomfort-érzetet, stb.-t. Bár a zabla ilyen szempontból talán az egyik leg"kényesebb" eszköz.Beszélünk itt a zablákról, és ( végigolvasva a topikot) - néhány hozzászólást kivéve - folyamatosan szépítjük, sminkeljük használatának a tulajdonképpeni célját. Ígyjólkellkezelni, úgyfinomankellvelebánni, amúgy nem szabad belerántani, emígyafeszítõtislehetfinomanhasználni, pedig szerintem a lényeg, a "kíméletesen, de kellemetlen érzést kelteni a ló szájában"-ban van. Ha valaki logikus, érthetõ, tisztán megfogalmazott ellenérvekkel meggyõz az ellenkezõjérõl (ami nem lehetetlen, ugye), az ajándékba kap tõlem klf. réz-zablákat. Majd kimenek az istállóba, oszt kotrok a ládába"... :) Vagy megkapja a lexebb kavicsomat... (bár ez utóbbiért fájni fog a szivem, de a meggyõzés az meggyõzés, ígéret-ígéret.)Komolyan, Imre, ha nem erre való, amiket itt fent leírtam, akkor minek van? :confused:

Edited by Õz, 2006 szeptember 19. - 15:22.

#511 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:09

Szóval a zabla ha nem a legújabb kori felhasználását nézzük, mindig a ló "legyûrésére" visszatartására szolgált.

teljesen igaz. Mivel hiába tettek a ló nyakára hurkot, kötelet, az kevés, ill. annak rossz fékezõ erõhatása volt. ezért kitalálták, hogy a ló fejére ,szájára/ba tegyenek hurkot, kötelet. Aztán valaki kitalálta a "merev" csontot,vasat stb. amivel végre komolyabb fékezõ hatást értek el. ezzel együtt rájöttek, hogy igy könyebb az irányitás is. Az õslovas igazi berelyter lehetett. nem egykönnyen huppant le a lórol. :) Ha megakart állni az öslovas, simán fejencsapta a lovat,valami ökölkõvel,mert eléggé nyaktörõ mutatvány lehetett leugrani egy vadul száguldó õslórol. Az elsõ lovas arra utazott a "lovával" amerre az épp akart. ha jól,ügyesen csimpaszkodott és nem sodorta le valami, akkor fennséges érzés fogta el. Viszont zabla hiján a fékezés hejett csak a fejbecsapás maradt, mert nagy vétek lett volna ennyi hust elengedni. :D

#512 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:12

Van aki azt mondja, hogy a zabla a segítségadás eszköze.De azt már nem mondta senki, hogy a lónak nem jár kellemetlenséggel....Álszent lenne ha azt mondaná valaki, hogy õ nem okoz kellemetlenséget (ha durván használja akkor fájdalmat) a lovának a zablával illetve a vékony kötõfékkel.A zabla egy eszköz, amit használunk, mert biztonságosabb vele a lovaglás és tanítható vele a ló...ha valaki jól tudja használni akkor talán a lónak sem kellemetlenebb és nem fog félni tõle....megint csak szubjektív vélemény volt..

#513 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:24

És mire való a feszítõ zabla?

#514 Guest_Horseman_*

Guest_Horseman_*
  • Guests

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 15:38

És mire való a feszítõ zabla?

Arra... ;) No de az egykezesség olyan lovast is igényel nem?Arra gondolok, hogy attól még, hogy segíti az intenzívebb hátlaéptetést, felfelé emelõ hatása van stb. lehet vele negatív hmm...mondjuk így impulzusokat is adni a lónak nem? Ha úgy hasonlítanánk össze (tudom nem etikus, meg nem lehet), hogy csikó zabla vs. feszítõ...akkor a feszítõ egy élesebb kés mint a csikó nem?

#515 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:19

Van aki azt mondja, hogy a zabla a segítségadás eszköze.De azt már nem mondta senki, hogy a lónak nem jár kellemetlenséggel....Álszent lenne ha azt mondaná valaki, hogy õ nem okoz kellemetlenséget (ha durván használja akkor fájdalmat) a lovának a zablával illetve a vékony kötõfékkel.A zabla egy eszköz, amit használunk, mert biztonságosabb vele a lovaglás és tanítható vele a ló...ha valaki jól tudja használni akkor talán a lónak sem kellemetlenebb és nem fog félni tõle....megint csak szubjektív vélemény volt..

Tudom, hogy most elmélyíted magadban a tévhited: Ágimam pikkel rám... (éspedig ez annyira nem igaz el se hinnéd!) de muszáj kimondanom, mit gondolok. ...Mint a mesében: - Jöttem is, nem is, hoztam is, nem is. Horsika, semmi újat, - mást, mint ami eddig oldalakon keresztül írtak sokan - nem írtál.Dehamá' itt vagy ugye... Te is használsz zablát, nemde? Ha más nem, hát idõnként... :rolleyes: Vagy esetleg te már számûzted is ezt az eszközt a lovas eszközeid közül? Teljesen? Mindig, mindenhol kötéllel lovagolsz?

#516 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:20

Nem szepitgetes az, hogy igyugyfinomankellvelebanni... Nem lehet eleget hangsulyozni hogy igenis oda kell figyelni mennyi van a kezunkben. Pont azert mert ha tul sok, kemeny, hirtelen, rendszertelen, stb. akkor tobbet art, mint amennyit egyebkent hasznalni tudhat. A zabla nagyon sarkitva "kommunikacios eszkoz". Az, hogy egy csikonak meg nincs kesz a szaja es sokkal erzekenyebb, az normalis. Miutan a szaja hozzaszokott a zablahoz, akkor elobb utobb ra mer tamaszkodni. (Ez nem azt jelenti, hogy az elejere esik, es a szajan keresztul kiszakitja a karodat, mert akkor mar megborult az egyensuly... De ez masik topik.) Valahogy ugy peldaznam ezt, hogy a masszivabb borcipohoz is lassan szokik hozza a labunk. (Persze az igazi finom bor az puha es nem tor fel...) A gyerek a puha talpacskajaval nem tudna bakancsban trappolni. Igy valahogy a zablahoz is hozzaszokik a szaj. Egyebkent pedig ott a hackamore, ami nem bantja a loallat szajat, ellenben el lehet vele torni az orrcsontjat... Melyik a jobb?A feszitokhoz nem ertek. 10 eves koromban hasznaltam utoljara egy betonszaju domperen. Nyilvan nem en valasztottam, hanem az oktato adta a kezembe. Utobb eleg bizarrnak tunik az otlet - kis csira kezebe nagykest adni... es a kotellel lovaglashoz sem ertek. sose csinlatam, maximum brahibol. az meg ugye nem horsemanship. :)szerintem.

Edited by Ditapaci, 2006 szeptember 19. - 16:22.

#517 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:30

... oda kell figyelni mennyi van a kezunkben. ...

Egynél több soha ne legyen! :dev:

#518 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:37

Szóval: Azt már tudom, - hogy az értelmezõ szótár....- meg hogy tudjuk, mit jelent e kifejezés zabolátlan emberre nézve...- és hogy t. képpen a ló "legyûrését", visszatartását szolgálja, - meg mire is való a feszítõzabla,- Horsika már feszegeti a csikó és a feszítõzabla közti különbséget... :rolleyes: - meg hogy "nagyon sarkítva" egy kommunikációs eszköz,- és hogy a hackamore sem jobb, ezek a gondolatok 529 hozzászóláson keresztül nagyjából ugyanarról szóltak, csak én nem kaptam - még mindig - választ a konkrét kérdésemre:

... hogy - bár sajnálhatjuk a lovat - igazából a zabla semmi más célt nem szolgál, mint hogy (klf.mértékû) fájdalmat - de minimum kellemetlenséget - okozzunk vele, nem?

Eddig egyetlen adequat válasszal tisztelt meg, - Imre:

Nem.

Így van?[ Ki lesz (lesz?) aki kimondja az igen -t? Vagy tán még olyan bátor is akad, aki a mondatot is leírja: - Igen, a zabla célja az, hogy fájdalmat, illetve kellemetlenséget okozzunk a lónak. Tovább nem kell ragozni, merthogy miért is, meg hogyan is, meg miakülönbség..stb. azt már tudom.]

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 16:43.

#519 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:44

igen. (marmint ahogy ImRe mongya)de szerintem ettol nem lettel okosabb... Az igazsag odaat van a sok korulmenyes valasz kozott.______________________________________________________________

Egynél több soha ne legyen! :dev:

de azt jol szorijjad marokra mer kincset er szukosebb idokben... :gm:

Edited by Ditapaci, 2006 szeptember 19. - 16:45.

#520 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 19. - 16:46

Pedig aszittem, Ditapaci, mikor megláttam a pöttyöket a neved alatt, hogy te most kivágod a frankót!Szomorú és csalódott vagyok. :hupp: Jól el is menekült még a környékrõl is mindenki. Imre is. :( Ráadásul - ha lesz egyszer az életben - úgy 3 év múlva monnyuk - lehetõség arra, hogy "alnevet" kapjunk, hát mosmá' biztos, /ha nem én választok:D/ hogy megkapom a "provokátor" jelzõt... :rolleyes: :D .[Igazából ez

Hogy milyen zabla jó a lónak úgy általában, arra tényleg az a válasz, hogy semmilyen.

lenne a lényeg, de én mostmár eszelõs módon ragaszkodnék egy konkrét megfogalmazáshoz. :o ]

Edited by Ágimam, 2006 szeptember 19. - 16:52.