Edited by Filly, 2006 február 8. - 16:25.
Közzétéve 2006 február 8. - 16:22
Edited by Filly, 2006 február 8. - 16:25.
Közzétéve 2006 február 9. - 18:29
haaat...mostanra oszegyult annyi tragya, hogy mi is elkezdtuk szetturni a leendo futoszaraskor helyen. nem tudom...en eleg suppedosnek latom. felek hogy ebbol valamifele serules lesz. arrol nem is beszlve, hogy amint enged az ido, el kell kezdenem a vegleges verziot epiteni, es fogalmam nincs, hogy ez a reteg (nem kis mennyisegu faforgacsos tragya kidobott peneszes szenaval keveredve) amit most rahuzunk, mennyiben fogja befolyasolni a vegleges futoszaraskor talajmozgasat.A trágyakört igazából akkor a legjobb lerakni, mikor még nem a göröngyös jégre rakod. Ha a töményebbjébõl rakod vastagon, akkor sokáig nem fagy meg és a ráesõ hó is elolvad. Ha már a jégre rakod, akkor pláne vastagon kell rakni. Jó esetben egy kicsit megolvasztja a jeget és aztán odafagy az alja, és akkor nem csúszik, rossz esetben viszont az egész réteg megcsúszhat a jégen, amire nem számít a ló az elsõ néhány alkalommal, késõbb aztán meg fél rálépni a trágyakörre, mert nem tudja hol csúszik. Szóval csak óvatosan. Én legutóbb ott hagytam tavasszal a kört ahova leraktam, nyár közepére nem látszott, hogy valaha lett volna ott trágyakör.
Közzétéve 2006 február 10. - 16:03
Edited by miklos, 2006 február 10. - 16:04.
Közzétéve 2006 február 10. - 18:49
a godolloi allatklinikan eloben meg tudsz nezni egy ilyet. erdekes, de szerintem felesleges. a koltseg, amibe kerul az egesz, ha jol meg akarod csinalni, eleg sok. gyakorlatilag egy eros fix vaskeret fa oldalakkal, ami ket eros ajtopantokkal oldalrol nyithato, elol meg olyan megoldassal, mint a loszallitoban (merevito rud keresztben, amit elorebb, illetve hatrebb tudsz rakni, annak fuggvenyeben, hogy milyen nagy a paci). elol a vaskerethez kotik ki ket oldalrol a paci fejet es a lo fenekenel a palank lejjebb van, hogy a dokik konnyebben el tudjak erni es meg tudjak vizsgalni a beteg pacit "hatulrol" is.ha szabad velemenyt alkotnom, szerintem a pacit inkabb valami biztos kezu ember fogja, akiben bizik az allat, es akkor talan konnyebb megvizsgalni mikor arra kerul a sor. ;)de ha mindenkeppen ragaszkodsz a kalodahoz, nezd meg ullon. remelem picit tudtam segiteni.SziasztokSzeretnék egy kalodát csinálni , hogy az orvos könnyebben tudja vizsgálni a lovakat. van-e valakinek ötlete, hogy milyen legyen. Vagy ha valkinek már van az ilyen.akkor közölje , hogy csinálta. Köszi
Közzétéve 2006 február 11. - 11:22
Közzétéve 2006 február 11. - 11:46
Közzétéve 2006 február 11. - 13:39
Közzétéve 2006 február 11. - 14:04
Közzétéve 2006 február 11. - 18:38
Közzétéve 2006 február 11. - 18:42
Közzétéve 2006 február 11. - 20:40
Kedves Feri58!Azért nem baj, ha van egy kaloda ott ahol több ló van. Kérdés persze, hogy mennyiért van, de azért tudok olyan helyzeteket elképzelni, meg volt is amikor nem jött volna rosszul. Hogy a kólikánál maradjak már a beöntésnél is jó ha van, fõleg akkor mikor éccaka egyedül szívsz, mert senki alkalmas segítség nincsen a közelben. Mindig lehet egy ló aki nem adja a hátulját és jobb a kaloda, mint a farkába kötött lovat a földre ejteni. Az a nézet meg, hogy " Ha meg ólyan a ló hogy csak kalodában vizsgálható akor elöször cserélj dokit ha ez nem jött be akkor meg lovat, mert a mid van az inkább sárkány ", ez nem vall komolyabb tapasztalatra, már meg ne bántsalak, csak jelzem. ;)Mihez is kell a kaloda?
Közzétéve 2006 február 11. - 21:09
van benne valami. ez teny.de reszemrol sosem probalkozom az "onhatalmulag" semmifele gyogyitassal, beontessel, injekcioval, stb... erre vannak a dokik, a korhaz, es amig ez nem jon ossze, a vezetoszar a setaltatashoz. ;)Hogy a kólikánál maradjak már a beöntésnél is jó ha van, fõleg akkor mikor éccaka egyedül szívsz, mert senki alkalmas segítség nincsen a közelben. Mindig lehet egy ló aki nem adja a hátulját és jobb a kaloda, mint a farkába kötött lovat a földre ejteni.
Közzétéve 2006 február 12. - 15:07
Közzétéve 2006 február 12. - 15:39
Közzétéve 2006 február 12. - 16:43
Közzétéve 2006 február 12. - 19:26
Közzétéve 2006 február 13. - 18:35
Közzétéve 2006 február 13. - 18:46
Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 13. - 18:47.
Közzétéve 2006 február 13. - 18:55
Közzétéve 2006 február 13. - 19:06
Akkor gáz , ha nem vagyok helyben és nem tudok kimenni .Nálunk elvileg elõre kell fizetni 5.-éig , ezzel van gond , hogy nem nagyon foglalkoznak vele . Pedig mondtam már egyszer amikor berágattak , hogy a ló 14-ig is kap enni és a szart is kihordják alóla , akkor õ miért nem fizet idõben , vagy addig ne adjak neki enni !Bértartási szerzõdésben egy csomó dolgot leírunk ez sem véd meg ezektõl a helyzetektõl . Nálunk a bértartási szerzõdést is úgy kell kisírni egy két emberbõl , de most beígértem , hogy aki nem hozza vissza azt havonta 5000 Ft-al büntetem , vagy kirakom a lovát az istállóból a hóra .Az az igazság nem ijedtek meg nagyon , de én beszoktam tartani az igéreteimet .Azt hiszik , hogy Õk tartanak el engem , pedig ez csak kéjes álom mindkét fél részérõl .Csak azt nem értem,minek tart lovat az olyan,akinek nincsen rá pénze?! :mad: Én is ismerek pár ilyen esetet.Nem egy,hanem több,némelyiknek 5-6 saját lova van/volt.Bértartást meg elfelejtett fizetni.Dél Alföldi,jó az ötleted,de mi van,ha nem vagy ott éppen,amikor elviszik?Akkor koppanás van,mert nem tudod megakadályozni.
Talán lehet az is az egyik megoldás,hogy eleve elõre kell fizetni a hónapot,nem utólag.Ezenkívül bértartási szerzõdést kell írni,melynek az egyik pontja lehet az,hogyha csúszik a kifizetéssel 15 napot, tiéd a ló,vagy eladjátok stb.Vagy valami hasonló.
Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 13. - 19:11.
Közzétéve 2006 február 13. - 19:09
Közzétéve 2006 február 13. - 19:45
Akkor viszont mindent a pénztárkönyvbe, ami nem biztos, hogy jó ómen. Talán inkább a kaució. Mondjuk 3 hónap. Mindjárt kiderül, hogy fizetõképes e a fazon és van e pénze lótartásraCsak azt nem értem,minek tart lovat az olyan,akinek nincsen rá pénze?! :mad: Én is ismerek pár ilyen esetet.Nem egy,hanem több,némelyiknek 5-6 saját lova van/volt.Bértartást meg elfelejtett fizetni.Dél Alföldi,jó az ötleted,de mi van,ha nem vagy ott éppen,amikor elviszik?Akkor koppanás van,mert nem tudod megakadályozni.
Talán lehet az is az egyik megoldás,hogy eleve elõre kell fizetni a hónapot,nem utólag.Ezenkívül bértartási szerzõdést kell írni,melynek az egyik pontja lehet az,hogyha csúszik a kifizetéssel 15 napot, tiéd a ló,vagy eladjátok stb.Vagy valami hasonló.
Közzétéve 2006 február 13. - 19:55
Közzétéve 2006 február 13. - 20:09
Nem úgy gondolom, hogy kifizet elõre 3 hónapot és utána 3 hónap alatt lelekja. Azt jeleni, hogy letétbe helyez mondjuk 3 havi összeget. Ha elviszi a lovát és semmi tartozása nincs, akkor szépen hiánytalanul visszadod. Ha viszont három hónapig nem fizet és leketyeg az összeg, akkor marad a pacc, vagy a felszerelés.Ez kezdésnek nagyon jó ötlet.De mit csinálsz azzal,aki pl fél év után kezdi a fizetési elmaradást ?
Közzétéve 2006 február 13. - 20:19
Közzétéve 2006 február 13. - 20:33
Közzétéve 2006 február 13. - 20:42
Az én lovamat is körmölte egyszer Józsi bácsi,de az õszi betegsége (talán szívroham,de nem akarok hülyeséget mondani)miatt másik szakember után kellet néznünk. De ahogy hallom már ismét munkában van. :ang:off offSzia Kata !Az én lovaimat egy Józsi bácsi nevû kovács körmöli. Õ az ügetõn dolgozott, ma már nyugdíjas. Érden lakik. Ha kell, tudom az elérhetõségét.Feri58 szia! Véletlenül nem ismerted az ügetörõl Józsibát? Patkolókovács volt ott, most már nyugdijas.
Közzétéve 2006 február 13. - 20:46
Ízlés dolga. A barátomtól is megléptek a nyáron 4 havi tartozással. Ráadásul a csaj veszi sértõdöttre a figurát ha rátelefonál. Szerintem teljesen normális, ha úgy rendezik a dolgokat mint egy albérlet esetében.Bértartás!-Ha a bértartás nem kifizetõdõ, akkor miért foglalkoznak vele annyian?Valószínûleg nem ebbõl lesz milliomos valaki, de amit egy ló után fizetnek, az bõven fedezi a vele kapcsolatos kiadásokat.-A három hónapos letét eléggé behatárolja, hogy ki viszi oda a lovát, ugyanis 100-120,000 Ft-ot kifizetni elõre nem gyerekjáték a mai kereseti viszonyok között.-Ha valaki rendesen fizet, de egyszer (kétszer) csúszik, azzal nem hiszem, hogy nagy probléma lenne. Valószínûleg nem az adott havi bértartásokat összegyûjtve indulnak bevásárlókörútra a lovardák, hogy "na, vajon mit egyenek ma a lovak". Tehát áthidalható a kimaradás.-Ha valaki nem fizet, jöhet a felszólítás, s ha emberileg érthetõ/elfogadható oka van rá, azt meg lehet (meg kell) beszélni.-Amennyiben a türelmi idõ (pl. 15 nap) letelik, újabb figyelmeztetés, hogy a hónap végén menniük kell, ha nincs meg a pénz.Ha nem fizet, ki kell rakni, így csak egy havi pénz "ugrott", viszont mindenki meggondolja majd, hogy mennyit csússzon.Nem ördöngõsség ez, csak egy kis józan paraszti ész, emberség, s ha arra kerül a sor, következetesség és megfelelõ jellemi szilárdság kell hozzá.
Közzétéve 2006 február 13. - 20:52
Közzétéve 2006 február 13. - 20:58
Ehhez már semmit sem tudok hozzátenni. Talán még annyit, hogy az enyémmel nem mindenben egyezõ ízlést még nem nevezném alapból rossznak.packa!Igen, ez tényleg ízlés dolga, de ha nem úgy, vagy hasonlóképpen intézik, ahogy írtam, akkor az már rossz ízlés.
Amúgy meg, 4 havi bértartással csak úgy lehet meglógni, ha nem tartják be amit fentebb írtam...
Közzétéve 2006 február 13. - 21:02
Közzétéve 2006 február 13. - 21:17
Biztos, de azért ez nem ilyen egyszerû. Igaz, hogy nálam még nem volt ilyen gond. Régebben viszont volt olyan, hogy nem restelltem kérni többektõl héhány hónapot elõre. De sosem szöktem meg vele!Nem ördöngõsség ez, csak egy kis józan paraszti ész, emberség, s ha arra kerül a sor, következetesség és megfelelõ jellemi szilárdság kell hozzá.
Közzétéve 2006 február 13. - 21:21
Valóban. Van aki emberbaráti odafigyeléssel kezeli a dolgokat és van aki üzleti odafigyeléssel A barátom emberbaráti odafigyeléssel kezelte, tolerálta, hogy átmeneti(?) pénzzavarba került a tulaj. Meg is lett az eredménye. A pénzével ellentétben. Amúgy 2-3 heti csúszás miatt nem túl emberbaráti kirakni. A kaució ennyit bõven betakar. Ráadásul azt hiszem, hogy aki 40 ezret ki tud fizetni a tartásért havonta, annak futja kaucióra is. A haveromnál csak 20 volt havonta, mégis elõfordult, hogy bekormolták.Részemrõl is befejezném, csak még annyi, hogy a rossz ízlést arra értettem, ha valaki nem megfelelõ emberbaráti odafigyeléssel, megértéssel kezeli a dolgot.Amikor viszont meghoz egy végsõ döntést, nem elég következetes és erõs ahhoz, hogy úgy is cselekedjen (lásd: kirakja a nem fizetõ tagot meg a lovát).
Közzétéve 2006 február 13. - 21:53
Közzétéve 2006 február 13. - 22:18
Közzétéve 2006 február 14. - 9:01
Én ugyan bértartó vagyok, de azért nem biztos, hogy kamat nélkül leraknék 135.000 Ft-ot csak úgy. Aztán 10 év múlva esetleg visszakapom.Úgy jártam, hogy a kajára elõre kifizettem egy évre 200.000 Ft-ot. Aztán havonta 18.000 -et. A lovam bekólikázott és mûteni kellett. Nem oda vittem vissza, azóta se kaptam vissza 85.000 Ft-omat. Ki az a hülye aki lerak ennyi pénzt mégegyszer?Nem úgy gondolom, hogy kifizet elõre 3 hónapot és utána 3 hónap alatt lelekja. Azt jeleni, hogy letétbe helyez mondjuk 3 havi összeget. Ha elviszi a lovát és semmi tartozása nincs, akkor szépen hiánytalanul visszadod. Ha viszont három hónapig nem fizet és leketyeg az összeg, akkor marad a pacc, vagy a felszerelés.Ez kezdésnek nagyon jó ötlet.De mit csinálsz azzal,aki pl fél év után kezdi a fizetési elmaradást ?
Edited by Bubus, 2006 február 14. - 9:06.