Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#481 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 8. - 16:22

Szerintem meg ez nem errõl szól. Ha így vetted ki, sajnálom. Arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy annyira jó a könyv, hogy még külföldön is használják. (Azért vedd meg és olvasd el!)Egyébként meg büszke vagyok arra, hogy megszereztem az osztrák kettesfogathajtó licenszet, hogy a gyakorlati vizsga mellett az elméletin is, németül, jó eredményt értem el. Ez egy olyan tudás, amit senki sem vehet el tõlem :P

Edited by Filly, 2006 február 8. - 16:25.

#482 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 8. - 16:32

A téli hajtásról meg túl sok élményem van, szóval nincs az az isten, hogy homokfutóba vagy egyéb kiskocsiba üljek télen!

Hozzászólás megtekintése

Az jó. Ez egy esély a túlélésre. :D

Hozzászólás megtekintése

Hm... És a fagyott, lejtõs karámok? Tudod, a lepény hall meg utojjára :)

#483 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 9. - 18:29

A trágyakört igazából akkor a legjobb lerakni, mikor még nem a göröngyös jégre rakod. Ha a töményebbjébõl rakod vastagon, akkor sokáig nem fagy meg és a ráesõ hó is elolvad. Ha már a jégre rakod, akkor pláne vastagon kell rakni. Jó esetben egy kicsit megolvasztja a jeget és aztán odafagy az alja, és akkor nem csúszik, rossz esetben viszont az egész réteg megcsúszhat a jégen, amire nem számít a ló az elsõ néhány alkalommal, késõbb aztán meg fél rálépni a trágyakörre, mert nem tudja hol csúszik. Szóval csak óvatosan. Én legutóbb ott hagytam tavasszal a kört ahova leraktam, nyár közepére nem látszott, hogy valaha lett volna ott trágyakör.

Hozzászólás megtekintése

haaat...mostanra oszegyult annyi tragya, hogy mi is elkezdtuk szetturni a leendo futoszaraskor helyen. nem tudom...en eleg suppedosnek latom. felek hogy ebbol valamifele serules lesz. arrol nem is beszlve, hogy amint enged az ido, el kell kezdenem a vegleges verziot epiteni, es fogalmam nincs, hogy ez a reteg (nem kis mennyisegu faforgacsos tragya kidobott peneszes szenaval keveredve) amit most rahuzunk, mennyiben fogja befolyasolni a vegleges futoszaraskor talajmozgasat. :rolleyes: mert mi lesz, ha megsullyed es kezdhetem elorol? :rolleyes: tuti harakirit kovetek el... :gm:

#484 miklos

miklos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 39 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 10. - 16:03

SziasztokSzeretnék egy kalodát csinálni , hogy az orvos könnyebben tudja vizsgálni a lovakat. van-e valakinek ötlete, hogy milyen legyen. Vagy ha valkinek már van az ilyen.akkor közölje , hogy csinálta. Köszi

Edited by miklos, 2006 február 10. - 16:04.

#485 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 10. - 18:49

SziasztokSzeretnék egy kalodát csinálni , hogy az orvos könnyebben tudja vizsgálni a lovakat. van-e valakinek ötlete, hogy milyen legyen. Vagy ha valkinek már van az ilyen.akkor közölje , hogy csinálta. Köszi

Hozzászólás megtekintése

a godolloi allatklinikan eloben meg tudsz nezni egy ilyet. erdekes, de szerintem felesleges. a koltseg, amibe kerul az egesz, ha jol meg akarod csinalni, eleg sok. gyakorlatilag egy eros fix vaskeret fa oldalakkal, ami ket eros ajtopantokkal oldalrol nyithato, elol meg olyan megoldassal, mint a loszallitoban (merevito rud keresztben, amit elorebb, illetve hatrebb tudsz rakni, annak fuggvenyeben, hogy milyen nagy a paci). elol a vaskerethez kotik ki ket oldalrol a paci fejet es a lo fenekenel a palank lejjebb van, hogy a dokik konnyebben el tudjak erni es meg tudjak vizsgalni a beteg pacit "hatulrol" is.ha szabad velemenyt alkotnom, szerintem a pacit inkabb valami biztos kezu ember fogja, akiben bizik az allat, es akkor talan konnyebb megvizsgalni mikor arra kerul a sor. ;)de ha mindenkeppen ragaszkodsz a kalodahoz, nezd meg ullon. remelem picit tudtam segiteni. :)

#486 miklos

miklos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 39 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 11:22

Nem valami nagy dolgot akarok csinálni. Mindent mi csinálunk a tanyán csak az anyagot kell megvenni. Igy remélem nem lesz tul drága. Én sem vagyok híve a kalodázásnak. Idáig semmi gond nem volt a lovakkal . Még a fogreszelést is simán türték. Most lesz majd mesterségesen megtermékenyítve 2 lovam és az álatorvos javasolta, hogy csináljak egyet , igy könnyebb vizsgálni, meg ha neadj isten kólikás ló lesz akkor nagy hasznát veszem. köszi a választ

#487 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 11:46

Azt nem tudom elképzelni, hogy a kólikás lónál miben segít a kaloda, de azért az soxor jó ha van.

#488 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 12:08

Azt nem tudom elképzelni, hogy a kólikás lónál miben segít a kaloda, de azért az soxor jó ha van.

Hozzászólás megtekintése

neked is van? mire hasznalod?

#489 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 13:39

Kólikás lovam már volt soxor, bár jó a statisztikám, ;), de az az igazság, hogy nincsen kalodám. Tervben van régen, egyszer már össze is szedtem egy méh telepen hozzá jó nagy csöveket, amik között pont jó íveket is találtam hozzá, de még a megvalósítása várat megára. :D

#490 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 14:04

mi is nekialltunk mar egyszer szamolgatni, hogy mennyibol lehetne csinalni egyet, de rajottunk, hogy a hasznalhatosaga elenyeszo, es igy felelsleges egy forintot is kolteni ra. legalabbis nekunk.

#491 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 18:38

Mihez is kell a kaloda?nálunk a mesterséges megtermékenyitést az egyik állásban a kanca fara mögé helyezet két szalmabála védelmében történt de ez is" felesleges" volt.Kolikánál inkáb mozgatni mint kikötni. Amugy képzeld el hogy elmész az orvoshoz , azt leköti kezed lábad és neki áll vizsgálni hát nem" tom legközelebb milesz?" Ha meg ólyan a ló hogy csak kalodában vizsgálható akor elöször cserélj dokit ha ez nem jön be akkor meg lovat. mert a mid van az inkább sárkány.A kaloda a korházba kell de ottsem használják mindig.

#492 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 18:42

Két-három ismerõsöm csináltatott kalodát.Rettenetesen drága volt, és nem használják. :D

#493 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 18:55

Két-három ismerõsöm csináltatott kalodát.Rettenetesen drága volt, és nem használják. :D

Hozzászólás megtekintése

mi idaig nem jutottunk el, volt eszem idoben meggondolni magam. :D

#494 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 20:40

Mihez is kell a kaloda?

Hozzászólás megtekintése

Kedves Feri58!Azért nem baj, ha van egy kaloda ott ahol több ló van. Kérdés persze, hogy mennyiért van, de azért tudok olyan helyzeteket elképzelni, meg volt is amikor nem jött volna rosszul. Hogy a kólikánál maradjak már a beöntésnél is jó ha van, fõleg akkor mikor éccaka egyedül szívsz, mert senki alkalmas segítség nincsen a közelben. Mindig lehet egy ló aki nem adja a hátulját és jobb a kaloda, mint a farkába kötött lovat a földre ejteni. Az a nézet meg, hogy " Ha meg ólyan a ló hogy csak kalodában vizsgálható akor elöször cserélj dokit ha ez nem jött be akkor meg lovat, mert a mid van az inkább sárkány ", ez nem vall komolyabb tapasztalatra, már meg ne bántsalak, csak jelzem. ;)

#495 neferu76

neferu76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 91 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 11. - 21:09

Hogy a kólikánál maradjak már a beöntésnél is jó ha van, fõleg akkor mikor éccaka egyedül szívsz, mert senki alkalmas segítség nincsen a közelben. Mindig lehet egy ló aki nem adja a hátulját és jobb a kaloda, mint a farkába kötött lovat a földre ejteni.

Hozzászólás megtekintése

van benne valami. ez teny.de reszemrol sosem probalkozom az "onhatalmulag" semmifele gyogyitassal, beontessel, injekcioval, stb... erre vannak a dokik, a korhaz, es amig ez nem jon ossze, a vezetoszar a setaltatashoz. ;)

#496 kata202

kata202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 12. - 15:07

Én nem tudom miért jó a kaloda, inkább megijed attol az állat. Nekem volt már kolikás lovam, és megoldottuk. Sött A Bába herérte is a lovamat és semmi gond nem volt. Utána sem. Legyen egy jó tartó gerendád. Sok lovas ismerösõmnek nincs kalodája, és olyan furfangokat kitalálnak a gyógyításhoz, hogy sokan ámulnátok. :guny:

#497 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 12. - 15:39

Természetesen nem bántódtam meg de azért válaszolnék.Nálunk 12 ló van versenyzünk az ügetõn ott kb 200 ló vanhárom istállóhoz sûrûn bejárok de kaloda egyiknél sincs ésmáshol se láttam ellenben az egyetemen, Üllõn a kórházban igenbár ott mûtõ is volt. Nálunk a lovak feladják lábukat ugyanishozzá vannak szoktatva kimegy patakaparás bejõn patakaparásigaz a kovács se reszelövel patkol "volt ilyen kovácsunk" is.Kolikázó lovunk is volt kapott orron át olajat is de kaloda nem kellet hozzá

#498 kata202

kata202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 12. - 16:43

Feri58 szia! Véletlenül nem ismerted az ügetörõl Józsibát? Patkolókovács volt ott, most már nyugdijas.

#499 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 12. - 19:26

Nem ismerem a Lovaink Kolozsi Laciéknál vannak ott egy fiatal srác a kovács

#500 kisbéri

kisbéri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 501 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 8:45

Feri58 szia! Véletlenül nem ismerted az ügetörõl Józsibát? Patkolókovács volt ott, most már nyugdijas.

Hozzászólás megtekintése

Szia Kata !Az én lovaimat egy Józsi bácsi nevû kovács körmöli. Õ az ügetõn dolgozott, ma már nyugdíjas. Érden lakik. Ha kell, tudom az elérhetõségét.

#501 KRISZ

KRISZ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 32 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 18:35

Sziasztok!Ti mit csináltok azokkal a bértartókkal akik nemigazán fizetnek rendesen netán lelépnek egy kis összeget hátrahagyva?Üdv Krisz

#502 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 18:46

Lenne ötletem de nem legális !!!Volt egy bértartó aki nem fizetet rendesen az elmúlt hónapokban , és január utolsó napján odaállt a lószállítóval , hogy elviszi egy másik városba (ahol most dolgozik) a lovat . De a januári bértartást még nem fizette ki . Szóltak a lovardától , hogy mi a helyzet kimentem , addig nem engedtem felvezetni a lovat a futóra amig nem fizette ki . Elment volna anélkül , hogy fizet.Van egy másik , aki válás miatt nem tudja fizetni két lova tartását , ezért az egyiket átadta a lovardának és ennek fejében van a másik lova tartva , azt nem tudom mi lesz ha letelik a ló értéke .Én azon szoktam kiakadni , hogy 10-étõl 20-áig úgy kell könyörögni nekik , hogy méltóztassanak fizetni .

Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 13. - 18:47.

#503 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 18:55

Csak azt nem értem,minek tart lovat az olyan,akinek nincsen rá pénze?! :mad: Én is ismerek pár ilyen esetet.Nem egy,hanem több,némelyiknek 5-6 saját lova van/volt.Bértartást meg elfelejtett fizetni.Dél Alföldi,jó az ötleted,de mi van,ha nem vagy ott éppen,amikor elviszik?Akkor koppanás van,mert nem tudod megakadályozni. :hupp: Talán lehet az is az egyik megoldás,hogy eleve elõre kell fizetni a hónapot,nem utólag.Ezenkívül bértartási szerzõdést kell írni,melynek az egyik pontja lehet az,hogyha csúszik a kifizetéssel 15 napot, tiéd a ló,vagy eladjátok stb.Vagy valami hasonló.

#504 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 19:06

Csak azt nem értem,minek tart lovat az olyan,akinek nincsen rá pénze?! :mad: Én is ismerek pár ilyen esetet.Nem egy,hanem több,némelyiknek 5-6 saját lova van/volt.Bértartást meg elfelejtett fizetni.Dél Alföldi,jó az ötleted,de mi van,ha nem vagy ott éppen,amikor elviszik?Akkor koppanás van,mert nem tudod megakadályozni. :hupp: Talán lehet az is az egyik megoldás,hogy eleve elõre kell fizetni a hónapot,nem utólag.Ezenkívül bértartási szerzõdést kell írni,melynek az egyik pontja lehet az,hogyha csúszik a kifizetéssel 15 napot, tiéd a ló,vagy eladjátok stb.Vagy valami hasonló.

Hozzászólás megtekintése

Akkor gáz , ha nem vagyok helyben és nem tudok kimenni .Nálunk elvileg elõre kell fizetni 5.-éig , ezzel van gond , hogy nem nagyon foglalkoznak vele . Pedig mondtam már egyszer amikor berágattak , hogy a ló 14-ig is kap enni és a szart is kihordják alóla , akkor õ miért nem fizet idõben , vagy addig ne adjak neki enni !Bértartási szerzõdésben egy csomó dolgot leírunk ez sem véd meg ezektõl a helyzetektõl . Nálunk a bértartási szerzõdést is úgy kell kisírni egy két emberbõl , de most beígértem , hogy aki nem hozza vissza azt havonta 5000 Ft-al büntetem , vagy kirakom a lovát az istállóból a hóra .Az az igazság nem ijedtek meg nagyon , de én beszoktam tartani az igéreteimet .Azt hiszik , hogy Õk tartanak el engem , pedig ez csak kéjes álom mindkét fél részérõl .

Edited by Dél-Alföldi, 2006 február 13. - 19:11.

#505 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 19:09

Hát igen.És az a baj,hogy mindig a ló szívja meg. :hupp:

#506 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 19:45

Hozzászólás megtekintése

Akkor viszont mindent a pénztárkönyvbe, ami nem biztos, hogy jó ómen. Talán inkább a kaució. Mondjuk 3 hónap. Mindjárt kiderül, hogy fizetõképes e a fazon és van e pénze lótartásra

#507 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 19:55

Ez kezdésnek nagyon jó ötlet.De mit csinálsz azzal,aki pl fél év után kezdi a fizetési elmaradást ?

#508 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:09

Ez kezdésnek nagyon jó ötlet.De mit csinálsz azzal,aki pl fél év után kezdi a fizetési elmaradást ?

Hozzászólás megtekintése

Nem úgy gondolom, hogy kifizet elõre 3 hónapot és utána 3 hónap alatt lelekja. Azt jeleni, hogy letétbe helyez mondjuk 3 havi összeget. Ha elviszi a lovát és semmi tartozása nincs, akkor szépen hiánytalanul visszadod. Ha viszont három hónapig nem fizet és leketyeg az összeg, akkor marad a pacc, vagy a felszerelés.

#509 kata202

kata202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 36 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:19

Szia Kisbéri! Köszi nem kell a Józszibá, csak azért érdeklödtem, mert régen ö körmölte a lovaimat. Nagyon rendes volt. Külömben Érden lakik Józsibá. Légyszi mondmeg neki, hogy üdvözli a Kata, Gyúróról. Habár már nem lakom ott. Somogyban élek. Köszi

#510 Szellemlovas

Szellemlovas

SUFNI

• Fórumtag
  • 1.145 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:33

Bértartás!-Ha a bértartás nem kifizetõdõ, akkor miért foglalkoznak vele annyian?Valószínûleg nem ebbõl lesz milliomos valaki, de amit egy ló után fizetnek, az bõven fedezi a vele kapcsolatos kiadásokat.-A három hónapos letét eléggé behatárolja, hogy ki viszi oda a lovát, ugyanis 100-120,000 Ft-ot kifizetni elõre nem gyerekjáték a mai kereseti viszonyok között.-Ha valaki rendesen fizet, de egyszer (kétszer) csúszik, azzal nem hiszem, hogy nagy probléma lenne. Valószínûleg nem az adott havi bértartásokat összegyûjtve indulnak bevásárlókörútra a lovardák, hogy "na, vajon mit egyenek ma a lovak". Tehát áthidalható a kimaradás.-Ha valaki nem fizet, jöhet a felszólítás, s ha emberileg érthetõ/elfogadható oka van rá, azt meg lehet (meg kell) beszélni.-Amennyiben a türelmi idõ (pl. 15 nap) letelik, újabb figyelmeztetés, hogy a hónap végén menniük kell, ha nincs meg a pénz.Ha nem fizet, ki kell rakni, így csak egy havi pénz "ugrott", viszont mindenki meggondolja majd, hogy mennyit csússzon.Nem ördöngõsség ez, csak egy kis józan paraszti ész, emberség, s ha arra kerül a sor, következetesség és megfelelõ jellemi szilárdság kell hozzá.

#511 Zsofisz17

Zsofisz17

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 853 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:42

Hozzászólás megtekintése

Szia Kata !Az én lovaimat egy Józsi bácsi nevû kovács körmöli. Õ az ügetõn dolgozott, ma már nyugdíjas. Érden lakik. Ha kell, tudom az elérhetõségét.

Hozzászólás megtekintése

Az én lovamat is körmölte egyszer Józsi bácsi,de az õszi betegsége (talán szívroham,de nem akarok hülyeséget mondani)miatt másik szakember után kellet néznünk. De ahogy hallom már ismét munkában van. :ang:off off :rolleyes:

#512 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:46

Bértartás!-Ha a bértartás nem kifizetõdõ, akkor miért foglalkoznak vele annyian?Valószínûleg nem ebbõl lesz milliomos valaki, de amit egy ló után fizetnek, az bõven fedezi a vele kapcsolatos kiadásokat.-A három hónapos letét eléggé behatárolja, hogy ki viszi oda a lovát, ugyanis 100-120,000 Ft-ot kifizetni elõre nem gyerekjáték a mai kereseti viszonyok között.-Ha valaki rendesen fizet, de egyszer (kétszer) csúszik, azzal nem hiszem, hogy nagy probléma lenne. Valószínûleg nem az adott havi bértartásokat összegyûjtve indulnak bevásárlókörútra a lovardák, hogy "na, vajon mit egyenek ma a lovak". Tehát áthidalható a kimaradás.-Ha valaki nem fizet, jöhet a felszólítás, s ha emberileg érthetõ/elfogadható oka van rá, azt meg lehet (meg kell) beszélni.-Amennyiben a türelmi idõ (pl. 15 nap) letelik, újabb figyelmeztetés, hogy a hónap végén menniük kell, ha nincs meg a pénz.Ha nem fizet, ki kell rakni, így csak egy havi pénz "ugrott", viszont mindenki meggondolja majd, hogy mennyit csússzon.Nem ördöngõsség ez, csak egy kis józan paraszti ész, emberség, s ha arra kerül a sor, következetesség és megfelelõ jellemi szilárdság kell hozzá.

Hozzászólás megtekintése

Ízlés dolga. A barátomtól is megléptek a nyáron 4 havi tartozással. Ráadásul a csaj veszi sértõdöttre a figurát ha rátelefonál. Szerintem teljesen normális, ha úgy rendezik a dolgokat mint egy albérlet esetében.

#513 Szellemlovas

Szellemlovas

SUFNI

• Fórumtag
  • 1.145 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:52

packa!Igen, ez tényleg ízlés dolga, de ha nem úgy, vagy hasonlóképpen intézik, ahogy írtam, akkor az már rossz ízlés. :rolleyes: Amúgy meg, 4 havi bértartással csak úgy lehet meglógni, ha nem tartják be amit fentebb írtam...

#514 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 20:58

packa!Igen, ez tényleg ízlés dolga, de ha nem úgy, vagy hasonlóképpen intézik, ahogy írtam, akkor az már rossz ízlés.  :rolleyes: Amúgy meg, 4 havi bértartással csak úgy lehet meglógni, ha nem tartják be amit fentebb írtam...

Hozzászólás megtekintése

Ehhez már semmit sem tudok hozzátenni. Talán még annyit, hogy az enyémmel nem mindenben egyezõ ízlést még nem nevezném alapból rossznak. :)

#515 Szellemlovas

Szellemlovas

SUFNI

• Fórumtag
  • 1.145 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 21:02

Részemrõl is befejezném, csak még annyi, hogy a rossz ízlést arra értettem, ha valaki nem megfelelõ emberbaráti odafigyeléssel, megértéssel kezeli a dolgot.Amikor viszont meghoz egy végsõ döntést, nem elég következetes és erõs ahhoz, hogy úgy is cselekedjen (lásd: kirakja a nem fizetõ tagot meg a lovát).

#516 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 21:17

Nem ördöngõsség ez, csak egy kis józan paraszti ész, emberség, s ha arra kerül a sor, következetesség és megfelelõ jellemi szilárdság kell hozzá.

Hozzászólás megtekintése

Biztos, de azért ez nem ilyen egyszerû. Igaz, hogy nálam még nem volt ilyen gond. Régebben viszont volt olyan, hogy nem restelltem kérni többektõl héhány hónapot elõre. De sosem szöktem meg vele! :D

#517 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 21:21

Részemrõl is befejezném, csak még annyi, hogy a rossz ízlést arra értettem, ha valaki nem megfelelõ emberbaráti odafigyeléssel, megértéssel kezeli a dolgot.Amikor viszont meghoz egy végsõ döntést, nem elég következetes és erõs ahhoz, hogy úgy is cselekedjen (lásd: kirakja a nem fizetõ tagot meg a lovát).

Hozzászólás megtekintése

Valóban. Van aki emberbaráti odafigyeléssel kezeli a dolgokat és van aki üzleti odafigyeléssel A barátom emberbaráti odafigyeléssel kezelte, tolerálta, hogy átmeneti(?) pénzzavarba került a tulaj. Meg is lett az eredménye. A pénzével ellentétben. Amúgy 2-3 heti csúszás miatt nem túl emberbaráti kirakni. A kaució ennyit bõven betakar. Ráadásul azt hiszem, hogy aki 40 ezret ki tud fizetni a tartásért havonta, annak futja kaucióra is. A haveromnál csak 20 volt havonta, mégis elõfordult, hogy bekormolták.

#518 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 21:53

Nálunk lehet mindent csak elöre kell szolni.Pont azért hogy ne a ló szivja meg. Pl Változás ált be bértartó ,életébe mondjuk tönkre ment megbeszéltük és csikoért tartottuk a kancáját. Nem volt nagy üzlet de segítettünk az emberen is meg a lóvon is. Amugy tényleg nem nagy bolt a bértartás és nagy felelöség mi jobban óvjuk a bértartott lovakat mint a sajátott

#519 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 13. - 22:18

Te szerencsés helyzetben vagy, akkor ezek szerint még nem történt veled ilyen.Ha nem fizeti valaki a bértartást,nincs az a lovardatulaj,aki nem ad enni akkor is a lónak.Ez a három havi kaució korrekt,szerintem.Esetleg lehet személyre szabni.de figyelj.Akinek nincs pénze,nem tartson lovat.Nem a szegények hobbija.És ez komoly.

#520 Bubus

Bubus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 330 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 14. - 9:01

Hozzászólás megtekintése

Nem úgy gondolom, hogy kifizet elõre 3 hónapot és utána 3 hónap alatt lelekja. Azt jeleni, hogy letétbe helyez mondjuk 3 havi összeget. Ha elviszi a lovát és semmi tartozása nincs, akkor szépen hiánytalanul visszadod. Ha viszont három hónapig nem fizet és leketyeg az összeg, akkor marad a pacc, vagy a felszerelés.

Hozzászólás megtekintése

Én ugyan bértartó vagyok, de azért nem biztos, hogy kamat nélkül leraknék 135.000 Ft-ot csak úgy. Aztán 10 év múlva esetleg visszakapom.Úgy jártam, hogy a kajára elõre kifizettem egy évre 200.000 Ft-ot. Aztán havonta 18.000 -et. A lovam bekólikázott és mûteni kellett. Nem oda vittem vissza, azóta se kaptam vissza 85.000 Ft-omat. Ki az a hülye aki lerak ennyi pénzt mégegyszer?

Edited by Bubus, 2006 február 14. - 9:06.