Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#481 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 18:39

Rosinante!ha nem akarod nyílvánosan akkor magán üziben fejtsd ki az általam elfeledteket, mármint hogy ki vagy. Tudod rémes hogy az olvasottak alapján nem találtam ki a kilétedet ami neked viszont úgy látom sikerült.remélem poz.az emlék.Csak nem Peti a kapocs.

#482 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 18:43

:D Csak nem Peti a kapocs. :D Már akkor is Várkonyi Andi néven tevékenykedtem, abban az évben jöttem el Marócról, amikor megvetted az elsõ lovadat. Ennyi.

#483 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 5. - 18:57

Andi! Ezt röviden lezártad, vagy folytatni is lehet. Kun Lajos vagyok lehet hogy tudod ki vagyok és mit csinálok mi vesz körül? Bocs de a leírtak sem vittek közelebb Én az Ildire gondoltam.

#484 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 6:57

Nagyon örülök, hogy feléledt a topik és Gábor is hozzászólt!Érdemben nem tudok a témához hozzászólni, maradok egy álmodozó, akinek egyszer lesz egy saját gidránja :)Bianko!Legnagyobb sajnálatomra nam úgy alakultak a dolgaim, hogy most le tudjak menni, de utólagos engedelmeddel elteszem a számod és (nagyon remélem) a jövõ hónap elején meglátogatnálak!Éva

#485 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 7:11

Mibe kerülhet mostanság egy 3 év körüli gidrán csikó? (mondjuk a jobbak közül?)

#486 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 18:09

Sziasztok!Ha nem jön közbe semmi, akkor én szombat reggel 9-re megyek gidránt nézni Tiszafüredre, már írtam az útvonalam(Kazincbarcika-Miskolc-Mezõkövesd-...-Tiszafüred, nem autópályán) még mindig van 4 hely a kocsiban, utolsó határidõ jelentkezni az kb szombat reggel 7 akkor indulok.Csé!Kocka

#487 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 6. - 18:44

Franke! A fiatal lovak ( 3 éves ) változó áron, de 350 - 400 e forint ról idulnakfügg a származástól és attól a tenyésztõ meg van- e szorulva. A jobbak ettõl többe kerülnek.

#488 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 8:05

Franke! A fiatal lovak ( 3 éves ) változó áron, de 350 - 400 e  forint ról idulnakfügg a származástól és attól a tenyésztõ meg van- e szorulva. A jobbak ettõl többe kerülnek.

Hozzászólás megtekintése

Tehát akkor mondjuk 7-800.000-ért már elég jót lehetne venni?És mi számít manapság "csúcs-származásnak" a gidránban? Tényleg nem tudom, de érdekelne.

#489 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 12:04

Franke!Ezt a megfogalmazást " csúcs származás" Én nem szeretem alkalmazni, de ez szubjektum. A gidránok túlnyomó része a lezárt méneskönyvnek és a tenyésztõk gondos munkájának hála jól ismert származásal 20- 25 generációs ismert származással bír ebbõl kiolvasható kikutatható egyes kancacsalédok eredményessége, vagy eredménytelensége. Ez valójában az érem egyik oldala, a másik a képesség ami az objektív értékelésen kell hogy alapuljon. Pl szabadonugró feladat teljesítése, mozgás elemzés. A tárgyszerû akár orvosi vizsgálattal igazolt egészségesség.És akkor még ott van a lovas aki a képességet készséggé felleszti megtalálja az összhangot a lóval.Sajnos ez a mi legnagyobb gyengénk a lovasképzés. Van lovas aki magasan képzett lóilag, azonban általánosan alulképzett így afejlõdésnek korlátai vannak.A mai gidrán pedigrékben elõnyös a Gidrán XI tm, a Gidrán XXIV tm, a Déva xxaz Andor xx, a Gidrán Razbeg I tm, de természetesen nem mindegy melyik kancacsalád mely tagján.Az általad leírt számok nem a csúcs árakat jelentik, mivel sajnálatomra és büszkeségünkre is külföld ennél jobban megbecsüli a gidránt. Amit leírtál az a belföld árainak felelmeg. Üdv kocka ! Holnap várlak ha véletlenül hívsz és nem veszem fel azonnal ne feledd val. hogy pacon ülök. de a templomnál balra.

Edited by bianko, 2005 október 7. - 12:07.

#490 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 13:11

Franke!Ezt a megfogalmazást " csúcs származás" Én nem szeretem alkalmazni, de ez szubjektum. A gidránok  túlnyomó része a lezárt méneskönyvnek és a tenyésztõk gondos munkájának hála jól ismert származásal 20- 25 generációs ismert származással bír ebbõl kiolvasható kikutatható egyes kancacsalédok eredményessége, vagy eredménytelensége. Ez valójában az érem egyik oldala, a másik a képesség ami az objektív értékelésen kell hogy alapuljon. Pl szabadonugró feladat teljesítése, mozgás elemzés. A tárgyszerû akár orvosi vizsgálattal igazolt egészségesség.És akkor még ott van a lovas aki a képességet készséggé felleszti megtalálja az összhangot a lóval.Sajnos ez a mi legnagyobb gyengénk a lovasképzés. Van lovas aki magasan képzett lóilag, azonban általánosan alulképzett így afejlõdésnek korlátai vannak.A mai gidrán pedigrékben elõnyös a Gidrán XI tm, a Gidrán XXIV tm, a Déva xxaz Andor xx, a Gidrán Razbeg I tm, de természetesen nem mindegy melyik kancacsalád mely tagján.Az általad leírt számok nem a csúcs árakat jelentik, mivel sajnálatomra és büszkeségünkre is külföld ennél jobban megbecsüli a gidránt. Amit leírtál az a belföld árainak felelmeg. Üdv kocka ! Holnap várlak ha véletlenül hívsz és nem veszem fel azonnal ne feledd val. hogy pacon ülök. de a templomnál balra.

Hozzászólás megtekintése

Én egyelõre belföld vagyok :) Egyébként maximálisan egyetértek, amit a tenyésztés - lovas képzés kapcsolatáról leírtál. Sajnos "menõ lovas körökben" csak azt hallod, hogy a lovasok még csak jók lennének, dehát ezek a mihaszna tenyésztõk nem képesek lovat rakni alájuk. Még szerencse, hogy erre jár néha egy-egy G. Morris, aki elmondja, mi az igazság a hazai lovasokkal, lovasképzéssel. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a tenyésztés oldala rendben van.Visszatérve a gidránra: a viszonylag szûk populáció nem jelent-e gondot a távlati tenyésztésben? (Bár ott vannak a telivérek, ugye.....)

#491 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 14:39

Franke! A gidrán mezõhegyesi elvek szerinti tenyésztése során nagyon sok sportban sikeresen szereplõ ló született, ezekrõl sajnos összefoglaló tanulmányt nem jelent meg. A 2002 ben megjelent Génmegõrzés; Kutatási eredmények régi háziállatfajták értékeirõl címû könyvben sok ilyen adat szerepel.Az új eredmények függetlenül attól kinek ez érdemének lónak lovasnak , tenyésztõnek tulajdonítanak magukért beszélnek. A szûk populáció egy esetben okoz gondot ha a rosszat többször alkalmazák, annak sokáig viszhangja van. A telivérek alakalmazásával az utóbbi idõben csínján bánunk, csak a már kipróbált telivérek kerülnek be igy elkerülhetõ a nagy gikszer.Mindezek ellenére a lovasok még ezt is elronthatják azzal ha nem testre szabott igénybevételnek teszik ki a lovat. Pl: nállam és marócon az Andor xx csikók olyanok mint a vaj, de volt Debrecenben egy kanca ( Kertelõ )amely a kezdõ lovasok réme volt amely még Kajczingernek is feladta a leckét. Én hiszem hogy nem a saját hibájából vállt a ló ilyenné. De ebbe a témába mélyebben nem akarok bele menni mert túlfûtött hangulatba kerülök. A jelenlegi tenyésztési eljárás szerint csakúgy mint 150 - 200 év alatt bíztosítható a fajta folyamatos frissítése, hiszen közel 30 különbözõ vérvonalú Gidrán , Atv, Arab- és Shagya arab telivér mén áll rendelékezésünkre. És jönnek az újak.

Edited by bianko, 2005 október 7. - 14:52.

#492 Kocka

Kocka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 310 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 8. - 15:53

Sziasztok!Szomorú vagyok, nem volt fényképezõm, kicsit késve értem oda, meg haza kellet jönni.Minden elismerésem bianko-é, örülök neki, hogy vannak MAGYAR emberek, akik büszkék a származásukra (magyar voltukra), és olyan dolgokat vallálalnak fel, mint tradícionális magyar fajták, pl Gidrán, tenyésztése. Sokat beszélgettem vele, sajnálom, hogy nem többet. Nagyon jól éreztem magam.A lovak nekem tetszettek (de mivel nem értek ehhez se :( nem tudom megmondani mi is tetszik bennük igazán), meglepõdtem azon, mien nagyok is valójában, azt hittem kicsit kisebbek. Mind nagyon barátságosnak tûnt a legelõn, követtek minket hátha foglalkozunk velük egy kicsit, természetesen meg is simogattuk õket, ha már ennyire jófejek voltak. Ültem is egy páron mind nagyon nyugodt volt, gyerekek lovagolnak rajtuk, ugy "kellet kiszednem alóluk", mert annyira szeretik õket.Szóval most már biztos vagyok benne, hogy ha olyan helyzetben leszek, valamilyen tradícionális magyar fajtát fogok választani. Sõt szerintem valamit a Mezõhegyesi Trióból. De az még sokára lesz...Mégegyszer, ezúton is, szeretném megköszönni bianko szíves vendéglátását, nagyon udvarias és jó házigazda volt, remélem még látjuk majd egymást.Szasztok!Kocka

#493 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 10. - 14:12

Franke! A gidrán mezõhegyesi elvek szerinti tenyésztése során nagyon sok sportban sikeresen szereplõ ló született, ezekrõl sajnos összefoglaló tanulmányt nem jelent meg. A 2002 ben megjelent Génmegõrzés; Kutatási eredmények régi háziállatfajták értékeirõl címû könyvben  sok ilyen adat szerepel.Az új eredmények függetlenül attól kinek ez érdemének lónak lovasnak , tenyésztõnek tulajdonítanak magukért beszélnek.  A szûk populáció egy esetben okoz gondot ha  a rosszat többször alkalmazák, annak sokáig viszhangja van. A telivérek alakalmazásával az utóbbi idõben csínján bánunk, csak a már kipróbált telivérek kerülnek be igy elkerülhetõ a nagy gikszer.Mindezek ellenére a lovasok még ezt is elronthatják azzal ha nem testre szabott igénybevételnek teszik ki a lovat. Pl: nállam és marócon  az Andor xx  csikók olyanok mint a vaj, de volt Debrecenben egy kanca ( Kertelõ )amely a kezdõ lovasok réme volt amely még Kajczingernek is feladta a leckét.  Én hiszem hogy nem a  saját hibájából vállt a ló ilyenné. De ebbe a témába mélyebben nem akarok bele menni mert túlfûtött hangulatba kerülök. A jelenlegi tenyésztési eljárás szerint csakúgy mint 150 - 200 év alatt bíztosítható a fajta folyamatos frissítése, hiszen közel 30 különbözõ vérvonalú Gidrán , Atv, Arab-  és Shagya arab telivér mén áll rendelékezésünkre. És jönnek az újak.

Hozzászólás megtekintése

bianko,a gidránban fedezõ mének listája (vagy vmi hasonló) hol érhetõ el? (ha van egyáltalán ilyesmi, mint pl. a MSL-nál)Olyasmit már én is tapasztaltam, hogy egy-egy ménre hamar rámondják, hogy ilyen-olyan rossz tulajdonságokat örökít (pl. az Amatiról hallani eféléket a sportlovaknál), de azt kell mondjam ez is olyan "jellemzõ" dolog nálunk: másban keresni a hibát, nem magunkban.... :hupp: Egyébként érdekelne még, hogy mit takar a "gidrán mezõhegyesi elvek szerint történõ tenyésztése", legalább nagyvonalakban. Ha nem gond.Üdv:F.

#494 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 10. - 14:56

A Gidrán fedezõmének listája az idén kis példányszámban megjelent méneskönyvben és a Kisbéri és Gidrán lótenyésztõ egyesület által minden évben kiadásra kerülõ Ménkatalógusban van. Beszerezhetõk az egyesület tenyésztésvezetõjénél. A gidrán mezõhegesi elvek szerinti tenyésztésén a több generációs kancacsaládok fenntartását, a cseppvérkeresztezést és a vonaltenyésztést kell érteni. nézd meg a kisberigidran.hu - t is.Kocka! Nagyon örültem hogy találkoztunk és hogy vannak ilyen fiatalok, talán ezért is érdemes ezt az egészet csinálni.

#495 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 11. - 19:13

Mili-tary ! Nem észleltem reagálásodat. Vagy nincs véleményed az általam elmondottakról?Mellesleg ha Balázs és Nimfa nem úgy szerepel ahogyan eltervezték akkor mi van?

Edited by bianko, 2005 október 11. - 19:13.

#496 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 11. - 19:27

biankó!Ha Balázs nem ugy szerepel ahogy eltervezték,akkor sincs semmi. Van/lesz még lehetõsége. Amit eddig is tett az elismerésre méltó. Egyébként azt hiszem Veled ellentétben én másképp látom a dolgok nagy részét,és nem hiszem ,hogy érdemben tudnánk beszélgetni illetve vitatkozni.Ugyanis ahhoz többet kellene értened a G.tenyésztéséhez,a versenysporthoz és egyáltalán a lovakhoz.PS.: nem volt szándékomban megbántani Téged.

Edited by Mili-tary, 2005 október 11. - 20:41.

#497 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 7:28

Mili- tary! Te hány gidránt tenyésztettél és hány csikót neveltél már fel ?? Honnan tudod ilyen biztosan hogy én amatõr te pedig profi vagy?Az írásogból azt látom túlértékeled önmagad. Én a magam életkorában ezzel a 7 éves ló tenyésztési tapasztalattal, folyamatos tanulással még ma is kezdõnek de elkötelezett kezdõnek tartom magam. Radásul nem mástól várom el hogy megfizese szolgáltatásaimat hanem minden szabadidõmet munkával töltöm hogy szerettt gidránjaimat elismertebbé tegyem. Ha úgy gondolod hogy Én Balázst bántani akarom akor te nem tudod mirõl van szó.A gidrán egy kis létszámú populáció nem törvényszerû hogy minden második. tizedik - huszadik stb. kiemelkedõ sport tehetség legyen fõleg nem azt hogy mindíg a dobogón álljon.Örülni kell annak, hogy soha annyi gidrán törzskanca nem volt mint ma és ez legalább akkora eredmény mint amit Tippmester és Balázs a sportban elért, ráadásul ebben is jelentõs Tippmester munkája.Ha valaki hisz a gidránban akkor Én hiszek és áldozok isA teljes nevem címem olvasható a topicban Balázs és Tippmester személyesen ismer. ( összerakhatod )Én legalább a mínuszról elindulva elértem azt hogy egyre többen ismerik el a Gidrán használati értékét, egyre többen ismerik el a Tradicionális lófajtákat és évente egyre több gyerek szereti meg a gidránt ( talán olvasd el Kocka élményeit) és ez legalább akkora eredmény. Majd ezeknek a gyerekeknek mondja egyszer valaki hogy a Gidrán .........

Edited by bianko, 2005 október 12. - 8:47.

#498 királylány

királylány

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 134 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 10:53

Sziasztok! Lehet,hogy nincs jogom beleszólni a vitátokba,mert lótartó vagyok ugyan de nem gidránokkal foglalkozom.Viszont bianko-nak adok igazat és minden tiszteletem az övé,mert rajta kívül csak egy embert ismerek aki ilyen elhivatottsággal és szenvedéllyel van a Gidrán fajta iránt.

#499 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 14:10

Királylány! Köszi az együttérzést, azonban szeretném elmondani hogy a gidrán tenyésztõk körében sok elkötelezett emberre találhatsz. Kezdem a Vörös Józsival aki évtizedeket áldozott arra hogy az eredeti gidrán mezõhegyesi kancacsládok itthon is megtalálhatók legyenek, folytatom Jónás Sándorral aki gidrán teljesítõ képességének bebizonyításában jeleskedik, Mihók és Bodó Professzor urakkal akik a gidrán megõrzésének szükségességét tudományos alapon segítik, de beszélhetnék Horváth Józsi bátyámról akinekelgondolásait lehet vitatni, azonban elkötelezettsége vitán felül áll, és még sorolhatnám tovább õket. Azért említem õket mert megérdemlik hogy mások is tudják. Magam szerencsére nem találkoztam olyan gidránossal aki nem elkötelezett.Csak egyet kifogásolok mindíg az összetartást az összefogást közös céljaink érdekében.A legélesebb kritikát a sport lovasok irányába szoktam megfogalmazni, miszerint nem adnak elég esélyt a gidránnak hogy bizonyítson.Mivel ezek a problémák nem gidrán függõek bár nekünk ez fáj, ezért jó ha más fajtákat kedvelõk is elmondják véleményüket.Tippmester is megszóllalhatna már végre!

#500 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 14:24

Szerintem ha egy ló korrekt küllemû, szilárd szervezetû, jól mozog, könnyen lovagolható, jó stílusban és nagyot ugrik - és netán ezen képességeit még örökíteni is képes - azt a lovat a sportlovasok is szeretni fogják, függetlenül attól, hogy gidrán, kisbéri, holsteini, vagy bármi más.Két dolgot viszont mindenképp kerülni kellene:1. magyar lovak esetében a középszerût felmagasztalni, csak azért, mert magyar (önámítás)2. külföldi lovat csak azért isteníteni, mert külföldi (sztárolás)Én úgy látom, hogy a mai magyar lovas társadalom jelentõs része ettõl a két dologtól nem tudja magát elkülöníteni, és képtelen "helikopter-nézetbõl" szemlélni ezt a témát.

#501 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 19:13

Franke! A szívembõl szóltál. Ez a lényeg.( nagyra nõlj!)DE korábbi hozászólásomban leírtam és mélyen azonosulni tudok e gondolattal.Génmegõrzés és kutatás eredményeként újra él a gidrán!Ha ez igaz akkor ismét lesznek jól használható gidrán származású lovak mint akkor amikor a katona, a huszár vagy a mindennapi lovas használta õket.Ezt lebecsülni nem szabad különösen akkor nem amikor európa olvasztótégelyében vagyunk. Semmi sem külömböztet meg bennünket a másiktól csak õsi kultúránk és önbecsülésünk ami csak akkor lesz ha nemzeti értékeinknek kiharcoljuk a megbecsülését.A magyar ló európa szerete elismert védjegy volt mi. Miért nem tudjuk régi fényét visszaszerezni? nincs tudásunk? nincs Önbizalmunk? Nincs összetartásunk? nincs összetartozásunk? stb.lVagy arról ismerni meg az magyart hogy bárhol lel honfitársára rögtön egymás torkának ugranak?

#502 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 14. - 15:16

Igen így van, nincs összetartás. Zárt, szigorú és következetes tenyésztési szabályzatot kell alkalmazni, ez hozhat eredményt a fajtának, valamint a megmaradását. Következetesen kipróbálni a lovakat egy sportágban /pl.: military/, erre szelektálni, mert egy fajta nem lehet alkalmas minden sportágban. :dev:

#503 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 15. - 19:31

Szia Ács Balázs! Örülök hogy itt a gidránnál is hozzászóltál bár írásaidból úgy látom inkább kisbéri elkötelezett vagy. Igy van jól.A jól megszerkesztett szigorú és következetes tenyésztési szabályzat megvan a gidránban csak a döntéseket kel a mai kornak megfelelõen alakítani.Én nem igazán hiszem, hogy egy fajtát csak egy sport célra lehet vagy kell tenyészteni, de az bisztos hogy tenyészcél nélkül nincs tenyésztés.Azt kell megtalálni, hogy a megszületett egyed milyen szakághoz passzol.A tenyészcél ott ahol a fajtát kezelhetelen stb. címmekkel aggatják fel legelõsször az kell legyen, hogy jól kezelhetõ jó küllemû lovakkat kell tenyészteni.Ezután jöhet a sportra tenyésztés. Az átlagos lovas nem kíván sokat csak türelmes, kellemesen jól lovagolható társat magának.A nagyságok általában nehezebben kezelhetõk ezt statisztikákkal is lehet igazolni,gyakran nem az átlagos lovasok alá valók.A sport lovak nem minden bokorban teremnek bár ahol nincs bokor ott találni sem lehet.A millitary egy olyan sportág ahol csak sokrétûen tehetséges lovak álják meg a helyüket. Nem lehet elhanyagolni sem a küllemet, sem a mozgást, sem az ugróképességet, sem a szilárdságot. Ott alóban mindenbõl soknak kell lennie mert lehet egyben nagyon jó a többi lerontja az eredményt. azt hiszem nem kell példákat sorolni csak illene okulni. milli-tary!Enyire nem dobhattad el súlykot hogy azóta se találod. Igazán érdekelnének tapaszatlataid, honnan ez a csalhatatlan ismeretanyag ami " belédsztorult ". Akár személyesen is megismertethetnéd velem azt aki ilyen másokat lekicsinylõ irást ad közre. A meghívásom minden fórumosnak szólt te is az vagy veled miért tennék kivételt.Ha úgy gondolod szervezhetjük úgy is hogy mivel a közeljövõben Tippmester és Balázs is eljön hozzám akkor te is szabaddá teszed magad és akkor összevethenénk hogy melyikünk alkalmasabb az érdemi vitatára.Addig is: Gondolom mindenkinek önnálló gondolatai vannak és azt ismeretei alapján formálja. A vita és a párbeszéd pedig ezeknek a gondolatoknak a cseréje.A tévedhetetlenség, csalhatatlanság eddig sokra nem vitt embereket.

Edited by bianko, 2005 október 15. - 19:36.

#504 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 10:52

bianko! Nem vagyok egy fajta elkötelezettje sem, csupán a hagyományos magyar lófajtákat kedvelem. Sajnos gidránom az ára és kevés egyedszáma miatt nem lett. A kisbérivel az a bajom, hogy laza a tenyészési szabályzata, belevittek Hannoveri, Holsteni stb fajtákat, így az egyöntetû küllem megyszünt. A gidránnál megvan, reméljük meg is marad. Szerintem valamilyen sportághoz akkor is kell szelektálni, más az, hogy bizonyos egyedek lehetnek jók más szakágban is. :dev:

#505 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 12:05

Ács Balázs! Keveset jártam a Kisbéris topicban igy nem tudtam kideríteni te merre vagy található, ha érdekelnek a gidránok szívesen látlak téged is.Végleg letettél a gidránról? Az egyedszáma pedig egyre több.Az egyöntetû küllem a gidránnál is hiányzik az angol és arab telivér változatos alkalmazása miatt. A nemesítõket sokkal körültekintõbben kellene alkalmazni és fõleg a ménutánpótlásra, ezzel elkerülhetõ lenne a tömegesség elvesztése és a küllemi hibák is.A kisbérisek szerintem nem tudták még megmutatni a külvilág felé koncepcijóukat.Az angol félvér koncepcióhoz való visszatérés talán jelenthetne megoldást azonban ettõl már hol tartanak? A nagyobb létszám is gondot okozhat, le kellene nekik is kancaoldalról zárni a törzskönyvet és aztán a mén oldalról hajrá.Nem mellesleg a gidránnál is ez a ménoldalról hajrá hiányzik, bár hallani már mén nevelõ kancák támogatásáról, méncsikó szemlérõl (körungról) marócpusztán ahol egyenlõ eséllyel indulhat a kistenyésztõ által felnevelt méncsikó is de arról hogy hol van ehhez a pénz? Arról nem beszél senki, hogy az állami ménnnevelõknél megspórolt pénzt most mire költik. Igy csak nehezen megy a vonat hol elõre hol meg hátra.Amíg a magyar földmûvelõgazda az EU támogatások 60 % át kapja és ha nem háborog, addig a lõtenyésztõ fogat összeszorítva is de fenntartja állományát.A ló a történelmi idõkben a gazdagságot jelképezte és annak forrása volt, mára tönkre teheti a gazdagságot. Pangó lópiac, támogatás nélküli lovasiskolák és lovas sportolók, a lovastársadalom ha van ilyen némán viseli el megpróbáltatásait.

#506 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 12:56

bianko!Teljesen igazad van, gidrán talán elindult felfelé, látni jó képességû csikókat az STV-n pl.: Razbeg után, maga mögé utasítva a sportlovakat. Engem személy szerint jó érzéssel tölt el a magyar lófajták sikere. Remélem továbbra is folytatódik a gidrán sportkipróbálása és büszkék leszünk az eredményekre amit elérnek, fõleg ha azt magyar lovas alatt teszi. Marócon járva Razbeg fedezõmén, jó benyomást tett rám, illetve Sárarany egy rendezvényen. Sárarany milyen eredményekkel rendelkezik, mint sport, mint tenyész? Tudom még fiatal, így nehéz megítélni. :dev:

#507 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 16:26

Ács Balázs!Nekem is van öt Gidran Razbeg I. tm ( Mytoc )csikóm és hat Gidran Razbeg Razbeg I-12 ( Mitok ) csikóm. Nekem is nagyon tetszenek mindkét összeállításban.A magyar lovasok tekintetében szintén közös állásponton vagyunk azonban mint a lovak esetében a lovasok esetén is bõvíteni kellene a " szelekciós bázist "Mivel Sáraranyról kérdezel és infoim szerint Sárarany itt van a közelemben te sem lehetsz messzebb? Jól gondolom? Ha Igen akkor ha még nem lapoztál akkor most tedd meg hogy a topic elején folytatott szócsatámat elolvasod.Sáraranyról illetve sport eredményeirõl nem tudok sokat csak anyit, hogy ugyananak a Bálint Lászlónak a keze között volt amelyik a Gidrán XI tm nel is sikereket ért el. Én azt hallottam, hogy valamilyen baleset miatt elveszítette az egyik szemét és ezért kellett abbahagynia a sportbeli kipróbálást. Igaz ez?Mint tenyészállat: Apja Gidrán XI Anyja: 104 Gidran VI- 3 ( Sarolta ) eredeti mezõhegysi 3.számú kancacsalád, anyai nagyanyja 70 Ramszes IV Gidran nem éppen tradícionálisan gidran a kivételek erõsítik a ....... !

#508 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 10:17

bianko!Nagykanizsa nem tudom, hogy közel van-e hozzád? Sárarany hol van felállítva? :dev:

#509 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 11:13

bianko!Nagykanizsa nem tudom, hogy közel van-e hozzád? Sárarany hol van felállítva? :dev:

Hozzászólás megtekintése

Hát az nem itt van a közelben de infom szerint Sárarany Debrecenben van felállítva, de ezt személyesen még nem ellenõriztem le.

#510 olaj

olaj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 421 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 12:23

Hát az nem itt van a közelben de infom szerint Sárarany Debrecenben van felállítva, de ezt személyesen még nem ellenõriztem le.

Hozzászólás megtekintése

Én ma reggel leellenõriztem... Ott állt a helyén a Debreceni Lovasakadémián (Kartács utcai lovarda), és békésen ropogtatta a zabot.

#511 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 13:13

Tudna valaki képet feltenni Sáraranyról? :dev:

#512 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 15:41

Üdv olaj!Rég jártál ebben a topicban. Ha Sárarany békésen ropogtatja a zabot - az Jó.Mi van veled?Mi van a DLA. gidránjaival? A sárga sorral?Remélem azóta jobb körülmények jutottak nekik. Tágas bokszok vagy széles kényelmes és biztonságos állások. ahol a levált deszka helyét új állja mint LA. nak illik. Ezek szerint te közelebb vagy mint Ács Balázs!Írhatnál néhány gondolatot Sáraranyról és a debreceni gidránokról.Ács Balázs! sajna nekem nincs kép Sáraranyról, a ménkatalógusban is csak egy két - három évvel ezelõttit láttam.

Edited by bianko, 2005 október 18. - 15:43.

#513 Ács Balázs

Ács Balázs

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 524 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 19. - 8:12

Gidran XXIV csikóiról tud mondani valaki információt? A kisbéri kancám fedeztetésére ajánlja a tenyésztésvezetõ. :dev:

#514 ikácska

ikácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.792 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 19. - 9:38

Pl: nállam és marócon  az Andor xx  csikók olyanok mint a vaj, de volt Debrecenben egy kanca ( Kertelõ )amely a kezdõ lovasok réme volt amely még Kajczingernek is feladta a leckét.  Én hiszem hogy nem a  saját hibájából vállt a ló ilyenné. De ebbe a témába mélyebben nem akarok bele menni mert túlfûtött hangulatba kerülök.

Hozzászólás megtekintése

Csak most tévedtem ide. :)Bianko!A Kertelõ-téma engem érdekelne, akár magánban is. Ismertem a lovat még Debrecenbõl, napi rendszerességgel ápoltuk, belovaglása elõtt számtalanszor futószáraztam is. Úgy emlékszem, akkor volt 2 és fél éves, mikor az Akadémiára kerültünk azon az õszön, és tavasszal lovagolták be. Állásban tengette napjait, néha kimehetett karámba. A belovaglásának kezdeti szakaszát is láthattam. Úgy tudom, könnyebb (akkoriban Kertelõ nem volt épp "erõs csontozatú", azóta meg nem láttam) jól képzett lovas kezdte a nyereg alá szoktatását. Igaz, pár héten belül már egy csoporttársam alatt ment, mondhatni, hirtelen oktatóló lett. Ugyanis mi túravezetõ tanfolyam keretén belül voltunk 1 évet az Akadémián. Az õ belovaglását már csak a tanfolyamunknak a végén kezdték el, ezért nem kísérhettem figyelemmel, csak az elejét. Egyszer voltam vele egy közös terepen, Kertelõnek az volt az elsõ terepe, vezetõló volt az oktatónk alatt. Kifejezetten jófej ló volt azon a terepen, egyszer ragadta el az oktatót (és vele együtt az egész csapatot), mert megijedt egy õzcsapattól. De akkor sem volt benne rosszindulat, csak beugrott "rohamvágtába". Illetve egyszer lovagoltam osztályban a fedelesben úgy, hogy õ is a lovak között volt, az egyik könnyebb súlyú csoporttársam ült rajta. Én úgy emlékszem, semmi probléma nem volt vele akkoriban. Én például kifejezetten kedveltem, bár ismétlem, én csak futószáraztam õt. A belovaglása körül nem voltak zûrök, amíg ott voltam. Igaz, csak 3 lovas ült addig rajta, amíg én ott voltam, de ebbõl kettõ eleve képzett, a harmadik volt a csoporttársam, aki bár csak "tanonc" volt, nem volt éppen rossz lovas. Úgy mondom, hogy ártani nem-igan ártott neki, pláne hogy már a képzésünk végén jártunk. Ha utána valóban betették más kezdõk alá is, azt már könnyen el tudom képzelni, hogy az ártott neki. De amíg én ott voltam, az a ló senkinek sem volt a réme, sõt, én kedveltem, mert a saját csikómra emlékeztetett, így õ volt az elsõ ló, akit a Lovasakadémiáról kiszúrtam. :D De amúgy az is rémlik, hogy állásban is néha-néha bepróbázta az embert. Talán csipkedett egy kicsit, vagy ilyesmi, erre már nem emlékszem pontosan, de amúgy nem volt vele baj. Ha nem akarod magad "felhúzni", de ha írnál róla, annak ez lenne az eredménye, akkor ne tedd. De érdekel amúgy a sorsa Kertelõnek, bár ha írsz, lehet jobb magánban.

#515 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 19. - 14:51

Ács Balázs!A Gidrán XXIv tm azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy az Agrasszor de Florin és Falnik nevû fiai sikeresen szerepeltek díjugrató versenyeken, és a Hágai világjátékokra is eljutottak ahol Agresszor a szuperdöntõ részvevõje volt.A román tulajdonban lévõ idõsödõ azt hiszem akkor 18 éves mént az egyesület és Vörös Józsi vásárolták meg. A megérkezése óta mindkét fajtában elfogadott sõt ajánlott mén. Elegáns jó mozgású utódok születnek utánna.Sajna nekem nem sikerült tavalyelõtti sperma akció, pedig rohangáltam eleget egy kancám sem fogott a négybõl. Azt hiszem nem voltam egyedül. Idéntõl természetesen fedez, csak sûrûbben gidránnal és Kisbérivel lakott területeken nagyobb létszámú kanca állományon. Hogy hol pihen illetve most konkrétan hol van azt a teny, vez pontosan meg tudja mondani de a nyár végén marócon találkoztam vele és csikójaival. Nekem tetszettek.Ikácska!A felhúzni magam kezdetû nóta akkor indul be, ha olyan lovardai lovakat látok mint a " sárga sor" Az általad leírtak megerõsítenek ebben. Örökös vesszõparipám, hogy lovardai lovakat fõleg ha állandóan kezdõk lovagolnak rajtuk gyakran át kell lovagolni, hogy legalább néha felsóhajthassanak " végre valaki tudja hová kell adni azt a segítséget és nem rángatja azt a vasdarabot a számban, és ki nyújtóztathatom még munka közben is a hátam Stb. mellette egy két hét vagy hónap beiktatott legelõn tartott pihenõ is segíthetné a regenerálódásukat. Pedig õk majd minden nap többször is dolgoznak de szûk állásnál nem jut több nekik. Ha debrecenben jártam és volt egy kis idõm besurrtam és megsimogattam õket, Szalonkát, Kedvest, Katángot és a többieket( most nem, jut eszembe a többi neve ) és eszembe jut hogy nállam egy lovas sem tehetné be a lábát a lovasudvarba ha lovaglás után olyan csapzottan tenné a Karámba vagy bokszba a lovat. Besurrantam képletesen mondtam mert nem lopni jártam csak nem szerttem volna véleményemet kimutatni mert azt hiszem nem a DLA vezetõin múlik csak hogy a saját tulajdonú lovaknak nem jut kényelmez boksz. A többit tovább fölösleges kommentálni. Szerintem az ne járjon lovagolni akinek lovaglás után nincs ideje a lovat visszapihentetni megcsutakolni és megetetni. A lovakat hajlamosak vagyunk egy kaptafára húzni, így nem veszük figyelembe hogy idegrendszerileg merõben eltérõ egyedei születhetnek ugyanazon szülõtõl.Kertelõrõl akkor hallotam elõször amikor egyik családtagom debrecenben tanult,és kijárt lovagolni a DLA- ba mint diák. Mivel nem rejtette véka alá a gidránok irán érzett érzelmeit így gyakorta élvezte Kertelõ ezek szerint akkorra kialakult rossz szokássait Pl. terepen egy két bakolás aztán irány az istálló. Ez a jó szokása olyaddik fajult, és mûvészetét olyan szintre emelte, hogy marócra kerülvén K. Balázs megpróbált belõlle sport lovat csinálni de saját csontjai érdekében elált tõle. Ezután azt hiszem csere útján Keller Lászlóhoz került és a méneskönyv szerint Gidrán Razbeg I ( az öreg) tõl kanca csikója született 2003 ban.A történet hez csak azt csatolnám hogy néhány nappal ezelõtt én is írtan egy hasonló sorsú lóról aki nállam van, miszerint Kaposváron a PLA - n B. Bbalázs és társai szilveszerekor fogadásból ültek fell rá ki meddig tud fennmaradni a hátán. Ezt Balázs mesélte nekem mikor Tippmesterrel nálam jártak és meglátta Szeszélyt.Ez a kanca ma gyerekeket oktat a lovaglás szépségére és nagyon szeretik.

Edited by bianko, 2005 október 19. - 14:59.

#516 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 22. - 8:21

Mi a manó nem jár itt senki ?

#517 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 25. - 17:41

Ma Debrecenben jártam és vonzott a kiváncsiság tehát bekukkantottam a Kartács utcába. Rég voltam utoljára. Meglepõdtem mert a " sárga sort" 180 fokkal elfordulva és ha állásban is de legalább emberhez akarom mondani lóhoz méltó kialakítású állásokban találtam feliratozva pontos gidrán nevükkel és még ráadásul szép tiszták voltak. Remélem nem Dallos Gyulának szóllt.Megnéztem Sáraranyt is, de nem tudtam bõvebben tájékozódni, mivel érthetõen el voltak foglalva vendégükkel.Legközelebb bepótolom.

#518 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 7. - 18:51

mi ez a csend? hol vannak az erre járók?

#519 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 7. - 18:53

Mi ez a csend? Gondolom mindenki oda van lovazni.

Edited by bianko, 2005 november 7. - 18:57.

#520 cucu

cucu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 88 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 17:29

Sziasztok!Érdeklödök, hogy Marócpusztára bármikor lehet menni Gidránokban gyönyörködni, vagy érdemes elõtte odaszólni.Ha igen, akkor kit kell keresni?