Rövid sümegi élménybeszámolóBevezetés:2005.08.13.-án SZOMBATON reggel hajnali 6 órakor arra keltem, hogy már megint csörög az a fránya vekker. Ki az a elvetemült, aki még a szabad idejében sem alussza ki magát. Ezek mi vagyunk, az elvetemült Pudvás maffiások. (Na jó ez erõs költõi túlzás volt.) Helyesbítek. 4 elvetemült paci.hu egyén útra kelt, hogy megtekintse Sümegi Végvári Napokat.Indulás reggel 8kor, Déli pályaudvar. Mi befutunk, sehol senki, 10 percnyi várakozás után, mondom páromnak ”akkor mi most elindulunk Sümegre”. Örültem is, hisz nem kellett volna közel 2 és fél órán keresztül hallgatni Dev okfejtéseit, és Artin hosszasan filozofáló monológjait (tlov cciv!!) De végül megjelentek a láthatáron és bepréselték magukat az autóba.Az út:Az út hosszú volt és fárasztó (hála ugye a két jómadárnak

), mivel a Balaton partján haladtunk. (Azért láttam olyan tájat, amit szívesen bejárnék lóháton.) Jól elbeszélgettünk, pletykáztunk és csámcsogtunk jó témákon

az út maga eseménytelen volt, egy említésre méltó dolog történt, amikor mindenkiben megállt az ütõ. Szitu: ablak letekerve, mindenki relaxban, magába fordulva, (háttéren megy a Belga: Dé emlékszel? Kocsiba be, ablakot leee, könyököt ki. . .

najó ez is csak idilli túlzás volt) egyszer csak a vonat, full hangerõn visított egyet. Mindenkinek a pulzusszáma felment. (Sajnos Dev nem kapott infarktust, ezért a sors nem volt kegyes vele, de ezt már egyrészt aki a Maffiát olvass és nézi (hihiiii) az tudja.)Sümeg:Beérve a városba, semmi útbaigazító tábla. (
Igaz minek is, hiszen ott áll a dombo tetején a vár és ki van rá írva hogy Várjáték) De én, azért megoldottam ezt a kérdést, odataláltunk (köszönöm-köszönöm), beestünk 10:35 körül. Az események két szálon futottak, vár alatt, várban.Elsõ sokk: fizetni kell a parkolóért. 360 Ft nem vágott a földhöz, bevetettük magunkat a tömegbe. Zsibvásár, török-, nomádsátrak hada, ráhangoLÓdni így könnyû volt az eseményekre.Második sokk: fizetni kell belépõt, alsó 1000Ft, felsõ 750Ft. Felmértük a helyzetet, s az alsó programcsomag kecsegtetett látványosabb eseményekkel, ezt választottuk. Közben csak jöttek, jöttek a népek. KT-ék persze sehol :dev:Programok a Várkertben :10.30
Történelmi jelmezes felvonulás (Elcsíptük) 11.00 Olasz Zászlóforgatók bemutatója (Kimaradt, mert felmentünk a vár ajtajáig, felmérni a terepet, csak úgy maffiásan :-)11.30 Ünnepélyes megnyitó, a Végvárak köszöntése (Innentõl kezdve voltunk aktív részesei az eseménynek. Képzeljétek, ott volt Fekete István (Sztefán Der Sváre RiTTTer, vagy Sztív Blek Knájt

) és olyan szépen beszélt (hülyeségeket) de azért szeretjük, mert magyar.)12.00
Felvidéki lovas íjászok (Nagy sót nyomtak az íjászok, ügyesen sorra mutatták be ügyességi számaikat.
Fényképek bizonyítják, hogy eseménydús volt programjuk, s csak két kisebb baki volt, mikor is egyik ló elhagyta lovasát, valamint amikor a dárdaszerûség amit lóhátról dobtak el derék Felvidéki honfitársaink, gellert kapott és a közönség soraiban csapódott be. Ott kicsit megijedtem, be is bújtam a párom mögé :-) 12.30
Bajvívás, Lovagi torna (Ezt a programszámot megelõzte egy díjlovas produkció, és egy tûzben lángoló akadály átugrató mûvész száma :-).
Nagyon tetszett, ahogy a ló és lovasa együttmûködött, magas fokú képzettségrõl tettek tanulságot. Lovagi tornában az tetszett a legjobban, hogy a közönség nem csak nézõ volt, hanem megpróbálták belevonni az eseményekbe. (Tapsolni kellett, mosolyogni jutalmul virágot osztogattak a megdicsõült lovagok.
A nézõtér soraiból íjászok zúdítottak nyílzáport adott célra. ) Jó volt, élveztem. Artinnal azt beszéltük, hogy szívünk szerint magunk is kipróbáltuk volna a megmérettetéseket.KT és családja elõkerült.
Sikerült lesifotós képeket készítenem (ennek köszönhetõ látható a bányászengedély nélkül ügyködõ egyén is a képen :-))))) Korábban Dev említette hogy KT majdnem sikerült elcsencselnünk a
Török szultán helytartó alsegédjével. Két tevét (kétpuput!!) és pár arab lovat ajánlott, keveselltük, vártuk az új ajánlatot, de nem jött vissza

És KT ne tagadd ez így volt :-)))))))15.00 Török sereg bevonulás - Török tábori élet (A bevonulást látványos elemekkel, és zenével tették felejthetetlenné a szervezõk. Errõl videó is készült, ami itt lesz található.)15.30
Török támadás a Sümegi Vár ellen pirotechnikai eszközök bevonásával (Az ágyúzás, kisebb akadozásaitól eltekintve szintén látványos volt. Az ágyúdörgések és a becsapódások, 12 szer dördültek fel, majd megkezdõdött a török támadás. Ami abból ált, hogy az izomtól duzzadó Török katonák (14 éves nyikhaj srácok) rohantak fel, megostromolni a várat. A harcoló magyarok sorba taszajtották le(ember méretû babákat dobáltak le a várról, nagyon látványos és vicces volt) a török harcosokat a vár faláról és kõzáporral (kõmintájú kartondobozok) viszonozták a korábbi török ágyútüzet. Sokat nevettünk, de csak ezután jött a horror.16.30 Fakír, Ókori cirkusz (Ezt át kell élni egyszer, leírni nagyon nehéz. Mikor az ember könnyesre röhögi magát, az jó. Pont ilyen volt, kellett. Horror volt a javából,
ahogy beharangozta az úriember kit visítva és tombolva fogadott a közönség. :yeah: Bizonyíték és nem ígéret erre Dev videója és Artin képei!)A 4 fõs csapat elfáradt, s úgy döntöttem hazaviszem õket. (Ez olyan szerényen hangzik :-)))))Visszaút:Másik úton mentünk haza, ami sokkal de nem volt izgalmasabb. Sok pudvás hátul bepunyadt vagy aludt, így még szórakozni énekelni sem tudtam, borzalmas volt.Köszönet: Szeretnék köszönetet mondani KT-nek, hogy beajánlotta ezt a programot és invitált minket. Köszönet hû páromnak, aki elvisel :-))) Devnek, neki nem tudom mit köszönök, jaaa hihiii hihii hihiii. . . ezt mindenképp s tudd hogy nem veszett el benned egyetlen kakukkos óra sem :-) Valamint Artinnak is köszönet, hogy jelenlétével és poénjaival emelte az aznapi nap színvonalát. ÁmenSteve
Edited by Steve79, 2005 augusztus 17. - 11:38.