Akkor mégis van koncepció ?
Ha van, miért nem folyik a csapból?
Titok?
Vagy nincs és maradnak a próbálkozások. Vagy bejön vagy nem.
Közzétéve 2014 március 11. - 14:58
Akkor mégis van koncepció ?
Ha van, miért nem folyik a csapból?
Titok?
Vagy nincs és maradnak a próbálkozások. Vagy bejön vagy nem.
Közzétéve 2014 március 11. - 17:00
Most már tudom nincs koncepció !
Közzétéve 2014 március 16. - 14:07
Mindegyikük megérdemelte a díjat, gratulálok!
Bár nem tudom, Vörös J. mióta lakik Körmenden, de hát "innet nézvést" Nyugat felé van az is, meg Gyűrűs is.
Közzétéve 2014 április 8. - 9:43
" Félj, de légy bátor! "
www.szolohegyilovastanya.hu
Közzétéve 2014 április 8. - 11:21
Mindegyikük megérdemelte a díjat, gratulálok!
Bár nem tudom, Vörös J. mióta lakik Körmenden, de hát "innet nézvést" Nyugat felé van az is, meg Gyűrűs is.
Mindössze 50 km-rel van odébb Körmend és Vas megye, Gyűrűs meg Zala megye.
Közzétéve 2014 április 14. - 14:40
Megérkeztünk az A3 ba.
Közzétéve 2014 április 14. - 15:14
Szép volt, és izgalmas!
Közzétéve 2014 április 14. - 19:03
Bianko!
Gratulálok én is az eredményhez, kár volt azért az utolsó meredekért, jól ment a ló nem „izzadt vért”, ha még feljebb jutnak megbocsátható lesz Mytocnak a Szebényi Dániel által említett „speciális technika és stílus”, ami lovasának is van, de neki már elnézem, bár talán mintha fejlődött is volna az utóbbi időkben, ami még dicséretes is.
Szóval még két hasonló pálya és megkapja, a fed. engedélyt a fajtában is? Láttam apai féltestvérét Razbeg II. élőben, nem értem miért írták azt a katalógusban, hogy „tömeges, és kissé durva” a „laza szervezetet” nem tudtam megítélni, de nekem tetszetős kis kompakt ló benyomását keltette, talán a feje lehetne finomabb. Kíváncsi leszek, mit produkál majd a G XIX-es és a G XXVII kancákból.
…ja és utólag is gratulálok a díjazott lovas szakembereknek Vas, és Zala megyében is! Talán majd Hódmezővásárhelyen személyesen!
Közzétéve 2014 április 14. - 20:20
agymenőj!
Akit te láttál az nem a Mytoc apai féltestvére!
Gidrán Razbeg Sobri ( Gidrán Razbeg II tm) gondolom róla van szó Mytoc apjának Gidrán Razbeg I-12 Mitoknak az apai féltestvére (Razbeg Gidrán I-12 Mytoc után.Mabrouk Gidrán Minta anyától).
Tehát Mytoc apja Gidrán Razbeg I-12 Mitok
Mint már írtam korábban, hogy nem adjuk alább mint a ló teljesítménykódexben meghatározottak szerint 3 nullás A3 as pálya egy szezonban.
MIvel ez volt a második próbálkozás A3 as szinten, így jó remény van rá hogy egy szezonban 3 db A3 as nullás pályát abszolváljon a páros.
Egy versenyen mindíg lesz olyan pillanat még akkor is ha nullás pálya teljesül amiért kár, a fontos hogy tanuljunk belőle.
Az hogy feljebb jutnak nem kérdéses. Legalábbis számunkra nem az.
A speciális technika meg Szebényire is él, hiszen ódákat zeng egy egy külföldről behozott vagy külföldi méntől származó lóról, de a magyar fajta lovak őseinek érdemeit nem tudja vagy ha tudja szándékosan nem mondja el.
Pedig Mytoc apja Holland Z kategóriás Millitari Bajnok, nagyapja Balkán Bajnok, Andor xx származása legalább olyan érdekes és érdemes mint bármelyik világkupa részvevő vagy győztes külföldi méné - Mytoc anyja Andor Gidrán Kacér pedig Gidrán XI -15 Szendergő lánya mindezek mellett még több ezeknél, mert magyar.
Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy még egy ilyen sportteljesítmény is kevesebbet és mint egy alig néhányperces ménvizsgán bemutatás.
Vagy fordítsuk meg - egy ménvizsgán bemutatás annyit ér mint x év kemény sport amíg a fiatal ló elér az A3 ba.
Azért ez így nem igazság!!!!!
Edited by bianko, 2014 április 14. - 20:26.
Közzétéve 2014 április 14. - 21:52
Bocsánat Bianko, én tévedtem! Gidran Razbeg I-4 Nepomukot-ot láttam, és valóban nem féltestvére Mytocnak, de ő kapta a Razbeg II. törzsmén számot.
Szóval, Szebényi Dániel nem vak, és nem is feltételezek rosszindulatot tőle a magyar lovak irányában. Sajnos a Díjugrató Világkupa versenysorozatában nincsenek magyar lovak, így ezen témakörben nem emlegetik őket, az hogy az öreg Razbeg I. járt 160-as pályán, lehet, de én ennek nyomát nem láttam sehol, csak szájhagyomány útján terjed.
A ménvizsgát 3 évesen kezdik a mének, és valóban közel sem olyan objektív, mint x év munkája, de azért ad támpontot, és egy 400 pont feletti ménvizsga lehet jó ómen a későbbi teljesítményre. Mytoc lassan 10 éves volt ideje kibontakozni, és ha a tenyésztési szabályzat ezt a kritériumot írja elő, hát biztos meg van az oka
Az hogy hol van az igazság, az néha elég szubjektív, én azért örülök ennek a lónak, és a Te kitartásodnak, és várom a csikóit…
Közzétéve 2014 április 15. - 6:23
Azt hogy Gidrán Razbeg I Mytok milyen eredményeket ért el ha nem is tudja de a többit - Gidrán XI , Andor xx , Anda xx, Imperiál xx-t tudhatná.
Az hogy az Stv - I három évesen van és Mytoc most kilenc éves lesz és mire 10 éves még két szezon tapasztalata , eredménye vagy eredménytelensége
semmit sem változtat azon hogy jelenleg semmi különbséget nem tesz a tenyésztési szabályzat e tekintetben.
Sőt az Stv - I et tett mének jelentős része törzsménszámot kapott mielőtt ivadékai alaposabban elemzésre kerültek volna.
Szerintem alacsaonyra tették a mércét.
Közzétéve 2014 április 15. - 7:56
Az érvényes tenyésztési kódex szerint a ménvizsgán kivüli fedeztetési engedélyhez A2 kategóriában kell a ménnek 3 hibátlan pályát teljesiteni.
Mytocnak egyébként már van engedélye a gidrán fajtában, törzskönyvi száma és neve 5544 Gidran Razbeg-44 Mytoc.
Annak, hogy az STV-n kivüli engedélyezés nagyobb követelményekhez van kötve, mint a fiatalkori, STV-vel megszerzett engedély, jó oka van. Mégpedig az, hogy az ilyen mének egy része fiatal korban nem ütötte meg a mén STV küllemi- és mozgáskövetelményeit. Ha elkezdenek sportolni, akkor bizonyithatnak. Van olyan is, amelyiket nem hoztak el ménszemlére, mert a tulajdonosa nem tartotta fontosnak, de a teljesitménye alapján megkapta a törzskönyvi számot, fedezhet. Ilyen például a szóban forgó Mytoc.
Edited by Mókus77, 2014 április 15. - 7:57.
Közzétéve 2014 április 15. - 11:04
Szerintem az már múlt idő hogy egy ménvizsgán nem megfelelő eredményt produkáló mén később saját sportteljesítménye alapján érdemelte ki a fed engedélyt.
A ló teljesítmény kódexben meg még ma is a három A3 nullás van írva. Lehet hogy a magyar fajták estében ezt a szintet lejjebb vitték vagyis fogalmazhatnánk úgy hogy lejjebb igazították a ménvizsgán bemutatásra kerülő mének és a sportkipróbálás alatt lévő mének közötti különbség miatt.
Számomra új, hogy Mytoc fedengedéllyel rendelkezik a Gidrán fajtában, erről értesítést semilyen formában nem kaptunk - a magyar sportlóban való elfogadottságáról tudunk, de ez egyenlőre új számomra.
Az tudtam persze, hogy DNS vizsgálat (azonosító DNS) lett végezve hiszen azt fizetni kellett, de azt hittük ez az MSLT Ménvizsga miatt kell.
Közzétéve 2014 április 15. - 11:20
Apropó!
Kinek mi a véleménye a fotó alapján az új telivér szerzeményről?
Hogy vitát indítsak - szerintem ezt a lovat a külleme miatt nem választanám. Nekem speciel nem tetszik tenyésztési szempontból a My Colt - mert utódaiban nemm látom azt amit szeretnék ( ez magánügy) de ezt a lovat küllemben egy lapon sem említeném vele.
Az meg hogy a leírat szerint otthon mivel volt nálla jobb nem kaphatott elegendő lehetőséget ! ????
A legjobbat kellene megvenni!!!!!!!!!
Csak egyet de az tuti jó legyen !!!!
A magyar fajtákhoz ha lehetne - sárga mert az jó a furihoz, kisbérihez, gidránhoz, msl hez.
Ilyen telivér itthon is lenne hogy ennyiért - mennyiért ?
Közzétéve 2014 április 15. - 12:54
Mókás, hogy minden félvértenyésztő csak azt a bizonyos két mondatot olvasta el a cikkből és közben az meg senkinek sem tűnt fel, hogy ez egy telivéres oldal, telivéres szemszögből vizsgálja a mént és telivér tenyésztőket próbál rábeszélni a ménre Amúgy én is hajlamos vagyok a szelektív hallásra, azt hallom meg a párom monológjaiból, amit akarok... úgyhogy akinek nem szimpatikus a ló - és bianko, te kezdettől érezhetően ebbe a táborba tartozol - attól abszolute nem várható más, minthogy kizárólag erre a részre fókuszáljon és az előtte lévő kisregényt úgy ugorja át, mintha az ott sem lenne
Lehet, hogy Forrás helyett Koncepciónak kellett volna elnevezni és akkor neked is bejött volna
Szerintem a dicstelen írországi ANGOL TELIVÉR fedmén karrier miatt kár lenne a félvér tenyésztésben már idő előtt úgy elkaparni, hogy még át sem ért a határon a szerencsétlen állat. Ez a mén véleményem szerint hazai viszonylatban TELIVÉRBEN kifogástalan és nem fogok itt kiselőadást tartani, hogy ott kint miért nem kellett TELIVÉRBEN az írországi ANGOL TELIVÉR TENYÉSZTŐKNEK. Aki jártas ebben a világban az úgy is tudja. Én speciel kifejezetten örülnék, ha ilyen mént hoznának be ANGOL TELIVÉR tenyésztők, de hozzánk csak pidzsönkecsörök meg cseh lepattanók jönnek.
A félvéres reményekkel kapcsolatban nem tudok véleményt formálni, de úgy tudom, hogy többen is megnézték élőben a lovat és nem egy ember döntött a megvételéről, gondolom nem olyan szakemberek voltak a bizottságban, akik most láttak először lovat.
Az irdatlan felkiáltójel tömeg előtt a "legjobbat" szeretném értelmezni. Mit jelent ebben az esetben (félvér tenyésztésre használt angol telivér mén) a "legjobbat" és Foreign Affairst hogyan pozicionálnád a "legjobbhoz" képest és mely tulajdonságai alapján?
...és ilyen telivér mén (származás, versenykarrier, küllem és egyéb pozitívumok) vagy csak ezt megközelítő, nincs itthon se ennyiért, se kevesebbért, se többért, ezt egészen biztosan ki merem jelenteni.
Edited by incifinci, 2014 április 15. - 12:55.
Közzétéve 2014 április 15. - 13:10
Nos az irdatlan kérdőjel tömeg!
Egy félvér fajta amelyikben olyan tehetségek vannak, mint Sóhaj,Sovánka, Szende, Széptevő,Mytoc csakhogy néhánat említsek.
Nem engedhené meg magának a kísérletezhógetést.
Kipróbált ivadékaiban a szelektáció irányából vizsgált telivérre van szükség.
Mire van szükségünk a gidránban. Ugróképességre?, Szervezeti szilárdságra? a mozgás javítására? Küllemi hibák kijavítására? Idegrendszeri hibák javítására.
Először is nem hiszem hogy az ugróképesség nem lenne meg! Legalábbis az ábra nem azt mutatja.
Másodszor a szervezeti szilárdsággal sincs baj.
Amiben javítanunk kell az a küllem és a mozgás. Nos ha ez a mén ezek közül a küllemben már nem az amit a vevők keresnek.
( Még akkor sem ha ez a kép nem egy fiatal lovat ábrázol)
A mozgását még nem láttam de .... a felépítése miatt nekem valahogy kérdéses.
Hogyan pozícionálnám azt a telivért amit én szeretnék?
Félvér fajtákban heterogén kancaállományon ivadékaiban ugró képességet és stílust nem ront sőt javít, küllemben finom nemes utódai vannak, idegrendszerét tekintve az Andor xx utódok elnyűhetetlen idegrendszere,mozgásában akciós térülelő galoppmunkát hoz utódaiban.
Edited by bianko, 2014 április 15. - 13:11.
Közzétéve 2014 április 15. - 18:35
Az előbb csak a felkiáltó jelek árasztottak el, mostmár a kérdőjelek is és azt se tudom, hogy hol miként kell őket értelmezni, de lehet, hogy nem vagyok ezzel egyedül
Nagyjából kamaszkori vágyainkhoz tudnám hasonlítani a leírtakat, amikor olyan csajra vágytunk, aki úgy néz ki, mint Pamela Anderson, olyan a jelleme, mint egy angyalnak, olyan az ágyban, mint egy örömlány (de természetesen még legyen szűz), olyan okos, mint egy agysebész, legyen hihetetlenül gazdag, szeresse a focit és úgy főzze a töltött káposztát, meg úgy süsse a barátfülét, mint a nagyanyánk
Nekem nincs is több hozzáfűzni valóm!
Edited by incifinci, 2014 április 15. - 18:39.
Közzétéve 2014 április 15. - 21:12
Egészen biztos hogy tucatnyi kiváló sportlovat tenyésztettél !
Hogy azért legyen itt példa hátha valakit érdekel.
Andor xx
Cirka 12 versenyt futott 7 szer győzött ebben derbi győzelem is van 4 szer helyezett OMÉK on aranyérmes,
Anyja: Anda xx 1973 ban derbit nyer amit 34 évig nem ismétel meg kanca.
Anda xx apja - Imperiál
Andor xx mielőtt a gidránba került fedezni Kisbériben főleg szabolcsban fedezett csikói könnyen kezelhetők, elegánsak és jó ugróképsségűek voltak.
Az Andor csikók ( cirka 30 db ) pillanatok alatt elkeltek így alig van itthon belőlük.
A legtöbb hollandiába és németországba került.
Ott ugye nem értenek a lovakhoz!!!
A fent említett lovak közül Gidrán Razbeg Mytoc anyja - Andor Gidrán Kacér, Gidrán Razbeg Szende anyja - Andor Gidrán Színarany
Mindez pusztán véletlen.
Ha nem tudnád a telivért csak cseppvér keresztezésben alkalmazzuk, gondolom tudod ez mivel jár,
A gidrán történetében volt amikor az ezernyolcszázas években nem megfelelő telivéreket állítottak tenyésztésbe, ennek következményét
leírták tényként, hogy a fajtában kedvezőtlen tulajdonságként megjelent a nehezen kezelhetőség.
Ennek aztán ittuk a levét 2010 ben is pedig eltelt több mint száz év de akik ezt akarták hallani azok ezt hangoztatták is.
Közzétéve 2014 április 15. - 21:29
Bianko,
szeretném felhívni szíves figyelmedet, hogy Andor már nem él.
Továbbá arra is, hogy elég régóta keresünk megfelelő telivért, és ezzel nemcsak mi vagyunk így, hanem a nyugati sportló-fajták is.
Lehet, hogy Foreign Affairs csikói nem fognak jól ugrani, vagy az is lehet, hogy mindenki elájul az ugróképességüktől, ezt majd az élet eldönti. Az, hogy a külleme neked nem tetszik, ízlés kérdése. Eddig te voltál az első.
Viszont kérlek, ne pocskondiázz olyasmit, amiről halvány sejtelmed sincsen. Ezt a lovat mindenki, aki csak kapcsolatba került vele, a remek kezelhetőségéért, kiváló munkakészségéért dícsérte. Nagyon rosszul kell álljanak a csillagok, ha a csikói nehezen kezelhetők lesznek. Nem ez lesz az a rosszul megválasztott telivér, amitől a gidránok rossz természetet fognak örökölni -- amúgy nem is tudom, miről beszélsz, hiszen korábban ugyanitt részletesen ecsetelted, hogy a gidrán a világ legkönnyebben kezelhető lófajtája, leginkább gyerekek lovagoltatására való, ezt nálad egy egész ménes bizonyítja. Akkor hogy is van ez?
Egyébként pedig itt van még mindig Roven -- ha valaki ugróban bizonyított angol telivért keres, addig használja ki, amíg tudja! Te fedeztettél vele?
Közzétéve 2014 április 16. - 6:36
Most sem mondok mást mnit hogy a gidránok jól - könnyen kezelhetők, de neked kell legjobban tudnod,
azt hogy valaha volt ilyen probléma milyen nehezen helyreállítható véleményt okozott.
Én nem pocskondiáztam ezt a lovat csupán leírtam, hogy én mit gondolok róla.
Ez talán nem tilos.
A telivér alkalmazása nállunk amikor 17 kancából 3 Siglavy, 4 Andor , 4 Gidrán Razbeg így nem éppen aktuális,
főleg ha van magasan telivérezett mén is ami elérhető.
Különben ha egy már a tenyésztésben kipróbált telivér mént vásárolunk mert gondolom ebben adóforintok is gurulnak majd.
Akkor nem lenne nehéz utánna járni, hogy csikói mit produkálnak a sportban. Néhány sikeres utód bemutatásával könnyen igazolni lehetne
azt amit a vásárlásával el szeretnénk érni ott működik.
Ha csak hobbi lovakat adott akkor meg minek.
Közzétéve 2014 április 16. - 7:19
Apropó!
Mőkus77 !
Nem olyan határozatot hozott az egyesület, hogy a 30 000 Ft nál magasabb feddíjas ménekel való fedeztetést az egesület nem támogatja.
Közzétéve 2014 április 16. - 7:21
Ez valóban szép példa, de azt hittem konkrét lovat fogsz javasolni F.A. helyett, amit meg lehet vásárolni és be lehet állítani a tenyésztésbe. Csak bölcs vezérünk jut erről eszembe: Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, azonnal szállj le róla!
Szépek ezek az eredmények, oszrták derby győzelem, Anda magyar derby győzelme (ahol az évjáratot minősíti, hogy Mákvirág, aki szintén kanca volt végzett a második helyen), stb., de nem emlékszem, hogy Andor maradandót alkotott volna telivérben. Akkor lehet, hogy ő sem volt a legjobb? Lehet, hogy úgy lett félvérben felállítva, hogy nem volt csikója, ami produkált volna a sportban?
(a derby az derby... Lord Derbyről kapta a nevét, ilyen módon a világban mindenhol Y-al a végén írják, bár néhány elvetemült magyar megpróbálja magyarosítani, de ettől engem lever a víz)
F.A. egyébként nem itt a térségben versenyzett, hanem Angliában, Írországban, Franciaországban, ami teljesen más kávéház... és ott kint klasszikust nyerő és klasszikusban helyezett lovakat vert meg, vagy végzett hozzájuk közel. Ezt szvsz össze sem lehet hasolnítani egy osztrák vagy egy magyar derbyvel. Hét db black-type versenyt nyert, még Overdosenak is csak öt ilyen trófeája van.
A nehezen kezelhetőségről már írt Mókus. Ettől egészen biztosan nem kell tartani. Egy barátom ismerte még versenyló korából, lovagolta is több alkalommal munkában. A természetéről, a keménységéről, az intelligenciájáról, a munkaképességéről csak pozitívumokat tudott elmondani... egyetlen negatívum az volt az istálló magas beosztású emberének (head lad) kedvenc lova volt és az elkényeztette...
.. kifejezetten örülök, hogy a hollandokat is felhoztad, mert ők is meg akarták venni a mént... és azt mondtad, hogy ott értenek a lovakhoz... vagy már akkor nem is annyira?
Közzétéve 2014 április 16. - 8:36
Jó hogy mondod a Hollandokat!
Biztosan nem volt rá pénzük.
Számomra meg igazán ismerős ha egy lovat úgy reklámoznak, hogy egyik is másik is megvette volna!
De nem vette!
Azt hiszem nem érted atelivérek elé támasztott igényemet.
A gidrán cseppvér keresztezésben alkalmazza a telivért.
A megszületett méncsikóknak igazából csak akkor van lehetőségük a fajtában maradnia ha sportban kitűnnek.
Razbeg Gidrán ...
Déva Gidrán ....
A kancák csak akkor párosíthatók újra telivérrel ha ebből a párosításból legalább hat gidrán ős marad a negyedik ősi sorban, Addig amíg ez nincs meg csak olyan gidrán mén jöhet számításba amelyikkel adva van ez a feltétel.
A gidrán anglo- arab jellegű félvér tehát egy kalsszikus gidrán pedigrében megtalálható a negyedik ősi sorig mindkettő.
Ezért fontos hogy a telivér mindkét fajtából tuti legyen mert sok sok időbe telik míg kimosásra kerül ha mellé nyúlunk, vagy hiábavaló kitérő volt.
Edited by bianko, 2014 április 16. - 8:38.
Közzétéve 2014 április 16. - 9:00
Jó hogy mondod a Hollandokat!
Biztosan nem volt rá pénzük.
Számomra meg igazán ismerős ha egy lovat úgy reklámoznak, hogy egyik is másik is megvette volna!
De nem vette!
Azt hiszem nem érted atelivérek elé támasztott igényemet.
A gidrán cseppvér keresztezésben alkalmazza a telivért.
A megszületett méncsikóknak igazából csak akkor van lehetőségük a fajtában maradnia ha sportban kitűnnek.
Razbeg Gidrán ...
Déva Gidrán ....
A kancák csak akkor párosíthatók újra telivérrel ha ebből a párosításból legalább hat gidrán ős marad a negyedik ősi sorban, Addig amíg ez nincs meg csak olyan gidrán mén jöhet számításba amelyikkel adva van ez a feltétel.
A gidrán anglo- arab jellegű félvér tehát egy kalsszikus gidrán pedigrében megtalálható a negyedik ősi sorig mindkettő.
Ezért fontos hogy a telivér mindkét fajtából tuti legyen mert sok sok időbe telik míg kimosásra kerül ha mellé nyúlunk, vagy hiábavaló kitérő volt.
Újabb előítélet, újabb tévedés.
A mént nem azzal a dumával akarták a nyakunkba sózni, hogy a hollandok is meg akarták venni. Ezt már csak akkor mondták, amikor megegyeztünk. És nem úgy volt, hogy nem vették meg, hanem úgy, hogy nem adták. Hogy nekünk miért adták? Engem rendesen lekádereztek, és egy (egyébként holland,de nem lovas...) ismerősöm kérte őket egy ír barátján keresztül, hogy álljanak szóba velem, különben az első érdeklődő email után lepattintottak volna. Nem titok, hogy több ménest is megkerestünk, hónapokig próbálkoztunk, és sokan nem is válaszoltak, de aki válaszolt, az is udvariasan közölte, hogy nincs nekünk való lova. Ahol Foreign Affairst találtuk, három ló is tetszett, de F.A. nyert.
Egy kicsit más ott a mentalitás, mint itt. Ne gondold, hogy a vevő nyakába ugranak, csak hogy vegyen valamit. Marhára megválogatják, hogy kinek adnak el lovat!!! (Nem az árveréseken eladott versenylovakról beszélek, hanem a tenyészállatokról). F.A. azért nincs Hollandiában, mert az ír tulajok nem akarták, hogy egy darab ló legyen a sok között. Nálunk családtag lesz, fő-mén, ezért adták el PONT nekünk.
Közzétéve 2014 április 16. - 12:13
Akkor ez magán mén lesz? Magán pénzen!
Bocs akkor nem szólltam, mert mindenki arra költi a pénzét amire akarja.
Természetesen akkor valamit félreértettem mert az egyesületi tájékoztatóból úgy értettem egyesületi mén lesz állami azaz adóforintos támogatásssal.
Ha a hollandoknál meg tucatjával van ilyen akkor tényleg jól állnak telivér dolgában ha ez a mén olyan jó mint mondjátok.
Akkor miért keresik nyugaton a jó telivéreket ha ott vannak az orruk előtt a hollandoknál?
Abban biztos vagyok hogy nállad jó kezekben lesz, de másutt is? Vagy csak nállad lesz elérhető?
A Roven xx is továbbkerült. Bár gondolom ott is jó helyen van ahol most van felállítva.
Azt azért megnézném, hogy hol vannak magarországon olyan lótenyésztési feltételek mint hollandiában.
A fedező méneknek hol van jobban k.....va a s.....e.
Nos ebből láttam itt is ott is példákat.
Pl.
Ott ha éppen nem fedez akkor egész nap ami reggeltől estig tart, a lenyírt füvet csipegeti egy tágas karámban. itt meg kiteszik egy- két órára levegőzni a poros karámba.
Ott rendszeres orvosi felügyelete van itt ???
Ott egy sperma levételi hely úgy néz ki mint itthon a kórházi műtő.
satöbbi.
Meg is értem hogy az írek nem szerették volna ha ilyen mostoha körülmények közé kerül.
Közzétéve 2014 április 16. - 13:12
Téged nem keresett meg még senki a mostani csodálatos pártokból, hogy nem akarsz-e politikai pályafutást kezdeni náluk? Szerintem lenne perspektíva neked egy ilyen karrierben... láttunk már mostanság meredeken felfelé ívelő pályafutást, hasonló mentalitással és képességekkel
Sajnos úgy veszem észre ez egy parttalan vita, elbeszélünk egymás mellett, te kiválogatsz a beírásokból szavakat és abból mondatokat alkotsz saját ízlésed szerint. Előbbre nem jutunk egy tapodtat sem. Pedig esküszöm igyekeztem partner lenni, már azt rég felfogtam, hogy az xx a telivért jelzi, a duplázott L jelentőségére még nem éreztem rá.
Sajnálom, hogy te csak ilyen negatív szemszögből tudsz hozzá állni a dologhoz, de minden rosszban van valami jó. Általában (a saját életemből is példát véve) minél többen/jobban szurkolnak valami elbukásáért, az annál sikeresebb lesz. Remélem F.A. olyan óriási betűkkel kerül be a kisbéri és gidrán tenyésztés aranykönyvébe, a mén importálóival együtt, hogy még évtizedek múlva is ezt fogják emlegetni és hálaimákba foglalják neveiket.
Közzétéve 2014 április 16. - 13:31
Bianko, eddig nem észleltem, hogy humorod is van, de most remekül szórakozom.
A lovadhoz gratula, szépen halad fölfelé, ha lenne időm, most visszakeresném a jóslatokat vele kapcsolatban.
Közzétéve 2014 április 16. - 13:33
" Remélem F.A. olyan óriási betűkkel kerül be a kisbéri és gidrán tenyésztés aranykönyvébe, a mén importálóival együtt, hogy még évtizedek múlva is ezt fogják emlegetni és hálaimákba foglalják neveiket"
Úgy legyen!
Legyen nektek igazatok.
Azonban!
Ha egy kicsit korábban idelátogattál volna, tudhatnád hogy ha valaki kapott hideget és meleget a lovai miatt az én voltam, és nekem lett//van igazam.
Ezzel nem azt mondom hogy ezzel a véleménnyel nekem van/lesz igazam, hanem azt hogy nekem erről ez a véleményem.
Ez azért engedtessék meg nekem.
A politikusokra meg az hogy amit megmondanak nekik az a véleményük.
Hidd el nem kevés munkát áldozok azért hogy a gidrán fajtával kapcsolatosan jogom legyen ilyeneket mondani.
Angol telivérban meg kisbéri lóban azt tesz és mond a telivér vagy a kisbéri ló tenyésztő amit akar, sohasem akartam rákényszeríteni másokra a véleményemet, legfeljebb kitartottam a magamé mellett.
Még egy adalék:
A tenyésztés legfőbb szabálya így hangzik:
Ha jó eredményt akarsz válaszd párosításkor a fenotípusában megegyező genetikájában legtávolabbi / legeltérőbb egyedeket.
Ezért van szükség a nemesítő keresztezésekre a félvér fajtákban.
Más fajtánál távolabbi genetikájú egy adott fajta egyedénél nem létezik.
Közzétéve 2014 április 16. - 14:53
Hoztam egy hozzászólást régebbről
Közzétéve 2011 szeptember 5. - 20:52
Edited by bianko, 2014 április 16. - 14:54.
Közzétéve 2014 április 16. - 14:56
Hoztam egy másikat is!
pprKözzétéve 2011 december 4. - 12:45
Mókus77 írta ekkor: 2011.12.03, 20:23
ppr,
tökéletesen igazad lenne, ha az egész cirkusz nem ezzel a hozzászólással kezdõdött volna:
Ez K.1-nek egy 3 hónappal ezelõtti hozzászólására adott tegnapi válasz volt. Mondhatnám: vitaindító.
Közzétéve 2014 április 16. - 15:01
Bocs ori!
De hírtelen ez a kettőt találtam érdemesnek és ez hideg is meleg is!
Kösz hogy észrevetted!
Közzétéve 2014 április 16. - 15:08
Még annyit fűznék az előző Hollandia vs. Gyúró megjegyzésekhez, hogy volt szerencsém jópár importhoz, angol, ír, francia, német tenyésztésűekhez. Nem biztos, hogy a legnagyobb és legnevesebb tenyésztőktől jönnek a legjobb csikók. A származást és a felnevelést meg lehet fizetni, vásárolni de az a kis plusz, amit a néhány kancával operáló kistenyésztő személyes munkával, elhivatottsággal, szeretettel hozzátehet és ami legfőképpen a ló viselkedésében, természetében jelentkezik, azt egy "üzemben" nem biztos, hogy produkálni tudják. Szerencsére a lónak mindegy, hogy arany vagy műanyag etetőből kapja a kaját, az sokkal fontosabb, hogy hogyan bánnak vele.
Nekem olyan kancám van, ami rettenetesen érzékeny. Szitált a boxban, állandóan összeverte a fejét, tele volt sebbel. A takarmányozásra is érzékeny volt, rosszul tartotta a kondiját (szerintem idegi alapon). A hideg mértékétől függetlenül nagyon korán beszőrösödött és iszonyat bundát növesztett, amit csak a kora nyári dögmelegben kezdett el levedleni. A ménesekben nem tudott sehol rendesen beilleszkedni. Amióta nálunk van hét helyen volt, ez a mostani a nyolcadik, kb. két éve vittük ide. Csodálatos módon itt hetek alatt abbahagyta a szitálást, az állandó sebek teljesen eltűntek róla, jól eszik, szépen kigömbölyödött, tartja a kondiját. A ménesben is jól elvan, haverkodik a többi lóval, jókedvű, vidám. A tavalyi és az idei télen is alig volt szőrös, pedig sokat van kint a szabadban. Egy hete hozta világra a harmadik csikóját, ami méretben, súlyban, fejlettségben is bőven felette van az előző két csikónak... Nem feltétlenül kell egy ménesnek kacsalábon forgónak lenni kórházi műtővel... lehet, hogy egy régi nádfedeles istálló, kis boxokkal, elhivatott és hozzáértő vezetővel meg személyzettel sokkal többet ér mindennél, legalábbis szerintem
Közzétéve 2014 április 16. - 15:28
A negatívumok megváltozására magad írtad a választ!
" A tavalyi és az idei télen is alig volt szőrös, pedig sokat van kint a szabadban"
Ha nem tévedek lóról beszélsz.
Előző hozzászólásaimban a fedezőmének hazai viszonyait próbáltam boncolgatni és összevetni a holland viszonyokkal.
A lényeg,lónak - szabad mozgás, frisslevegő és törődés kell.
Azért eg yjól megépített istáló "méretes" boxokkal különösen csikós kancáknak sokszor jól jön, vagy legalább egy méretes futóistáló
amiben van hely arra hogy ha szükséges anya és csikója félrevonulhasson pihenni a nagy hidegben.
Mert bár a lovak jól tűrik az időjárás viszontagságait, de jól esik nekik egy - egy szél és fagy mentes helyen eltöltött pihenés.
Közzétéve 2014 április 16. - 15:39
Már megint a szövegszelekció... természetesen a mamutomról Brünhildáról a gyapjasmamut.hu-n szoktam írni
A szőr szerintem nem csak a "szabadtartás" függvénye, a takarmányozás, egészségi állapot is befolyásolja, persze lehet tévedek... volt ahol sokkal többet voltak kint és ott mégis iszonyat szőrös volt, sőt a szőrnövesztésnél a kondija is borzasztóan leromlott és az egészségi állapota is gáz volt, aminek következtében gombateleppé változott a ló... no de ez lényegtelen... a lényeg (ezúttal külön kiemelem), hogy most jó helyen van...
Edited by incifinci, 2014 április 16. - 15:40.
Közzétéve 2014 április 16. - 16:13
Bianko, én még másra is emlékszem, és elő is fogom keresni, csak most, hogy N.C-t idézzem, "megyek a lovakhooo".
Incifinci, amit leírtál, jó példa arra, hogy a "selejt kanca" mindenkinek mást jelent. (Nekem eszembe nem jutna fedeztetni egy ilyen adottságokkal bíró egyedet).
Közzétéve 2014 április 16. - 17:02
Lehet, hogy csak én értem amit írok? A ló azonnal hibátlan lett, ahogy megfelelő helyet találtunk neki
Egyébként Overdoseon kívül, magyar tréningből két ló nyert nyugat-európai kiemelt versenyt az utóbbi évtizedben, ez a kanca az egyik. Meg is kapta a nagybetűs black-type jelölést, nemzetközileg is elismerik. Kétévesen (amikor Kelet-Európa legjobb kétéves kancája volt) több országból érkezett rá ajánlat, az USA-ból a legmagasabb, ami akkori értéken 40 millió Ft. körül volt. Sajnos nem adtuk el, azóta az értéke a töredéke lett... Szóval a selejt kanca szerintem erőltetve sem illene rá, esetleg pár év múlva, ha a csikók esetleg csődöt mondanak a pályán, de reméljük ez nem következik be
Közzétéve 2014 április 16. - 17:43
Te jó ég!!! Legjobb, ha itt meg se szólalsz.
Incifinci "selejt kancája" az ország egyik legjobb teljesítményű telivér kancája. Szerintem nagyon aranyos, könnyen tartható ló, bár kétségtelen, hogy az emberi társaságot jobban kedveli a túl sok (kettőnél több) lónál. Ezt megértem, én is vagyok így néha a saját fajtámmal . A szitálás pedig soha nem a ló hibája, azt mi, emberek idézzük elő az istállózott tartással, mint még sok rossz tulajdonságot.
Bianko, a "sok időt tölt a szabadban" nálam nem azt jelenti, hogy kib...szom a rétre, és majd egy hét múlva valaki arramegy és megszámolja. Napközben karám, nyáron legelő, éjjel box, egyedi abrakolás. Természetesen van ennél sokkal jobb tartás, de sajnos túl sokszor találkozom az ellenkezőjével is.
Közzétéve 2014 április 16. - 18:30
Az angol telivér és ami körülötte zajlik szerintem egy külön világ.
Életemben egyszer jártam Alagon, de az emlékezetes marad számomra.
Kis Mitokot ( Gidrán Razbeg I-12) vittük vissza marócra és a barátom aki szokott lószállítást vállalni fakultatív programként - visszafelé Alagon vettünk fel egy kancát és ha jól emlékszem valahová berettyúújfalu környékére vittük. Akkor láttam először ezt a világot.
Amit én láttam boxot azon ablak eg sem volt. azok a lovak villanyfénynél élték boxéletüket.
A kanca egyszerű kézzel érintésre a farára összepisilte magát félelmében kérésemre miért van ez - gyenge idegzetű ! azért megy a tenyésztésbe.
Szerencsétlen nem hogy rúgni, mozogni nem mert. Félt a futótól is de legfőképp az embertől !!!!!
Biztosan kifogtam az egyetlen telivért amivel igy bántak.
Mókus77 !
Nálad lószanatórium van ! Mit vársz még dícsérjelek is.
Különben kérdezd meg a lovakat szerintem jobban örülnének a "kib...szom a rétre, és majd egy hét múlva valaki arramegy és megszámolja. " verziónak
Muskétás is tudna mesélni arról melyik verzió a jobb a box + karám egyesben külön abrak teljes panzió, vagy a csajokkal gyerelkekkel együt fújja a szél a sörényüket a bálakosár körül télen - 10 fokban.
Edited by bianko, 2014 április 16. - 18:35.
Közzétéve 2014 április 16. - 19:17
A mi kancánk "meg lett kérdezve". A "kib@szom a rétre" ridegtartásnak lett a következménye a gombatelep, kondiromlás ésatöbbi. Szerintem ezt lova válogatja, van amelyik bírja, van amelyik nem... és szerintem nem zárja ki egymást a napközben -10-ben szélfútta sörény és este istálló teljes panzióval.
Egyébként a miénk is Alagon volt. Egyáltalán nem fél az embertől, sőt igényli a társaságát, a legelő legtávolabbi sarkából előrobog ha meglát (az almás-répás vödörrel ) és bújik, mint egy kiscica. Általában ez a jellemző a versenylovakra, mármint a kötődés az emberhez, főleg, az utóbbi időben, mert a "szakmát" elöntötték a kislányok, akik elkényeztetik, babusgatják a lovakat. Persze mindenhol akad olyan "szakképzett munkaerő", aki kettőt odavág a villa nyelével, meg hármat alárúg a lónak, ha nem tetszik neki valami. Ez szerintem nem csak a lósport sajátja, természetesen az ilyen "kiképzést" kapott lovak tartani fognak az embertől. A versenylovaknak inkább a szocializáció a problémája, ahogyan az élsportolók is nehezen veszik fel a ritmust a civil életben, miután befejezik a versenyzést... persze ebben sem lehet általánosítani.