Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#5081 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 14. - 23:21

Ma is hoztam képet - ha már egyszer simán beillesztem-, ennek a csúúúúnya gidránnak a második ugróedzése

1620820_606604422742489_2034788917_n.jpg1011250_606604519409146_1110403695_n.jpg1001206_606604592742472_1586616531_n.jpg

...azért szépiák, mert sikerült ma olyan rossz minőségű képeket gyártanom, hogy csak na...de lehet a fényképező is úgy döntött csúnya lóról nem csinál csini képet... :dev:

JA ezt is megmutatom:- apu bemutatta Sármit Sárminak 1604450_606607796075485_169251848_n.jpg

...mert "tramplikám" jobban sikerült  :rockon:

1903985_606608082742123_34316070_n.jpg1899905_606608229408775_2008795950_n.jpg

Edited by mercedes79, 2014 február 14. - 23:21.

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#5082 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 15. - 15:01

Nézd meg Ryant is!!! Kíváncsi vagyok a véleményedre!!

#5083 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 16. - 6:14

MErci ovatosan az ironiaval, itt nem mindenki vagja, hiaba szmajlizol, aztan lesz belole egy tobboldalas magyarazkodashullam. :happy:

Edited by ori, 2014 február 16. - 6:14.

#5084 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 20:17

MErci ovatosan az ironiaval, itt nem mindenki vagja, hiaba szmajlizol, aztan lesz belole egy tobboldalas magyarazkodashullam. :happy:

Na tessék! Hazajön a "szerájból" és már osztja! Bezzeg a "helyi" TOPIC-jában hallgat hónapok óta! :kir:

#5085 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 17. - 20:19

Na tessék! Hazajön a "szerájból" és már osztja is! Bezzeg a "helyi" TOPIC-jában hónapok óta hallgat! :kir: 

#5086 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 18. - 22:34

Mai gidrán :)

1959230_608644512538480_1583697541_n.jpg1947480_608644242538507_110708969_n.jpg

" Félj, de légy bátor! "

#5087 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 18. - 22:43

Szóval erről beszéltem, tisztelt Kisbérit, és Gidránt szerető Úri közönség!

Financial Reward xx, Diamand Discowery  xx, vagy a sárgák Pointilliste xx, vagy Dunelight xx. Aztán talán némelyikük még ugrani is tud…

http://www.youtube.c...h?v=mC18KYgiYLw

http://www.youtube.c...h?v=52ns20fhUTU

http://www.youtube.c...h?v=pdkWVuQGf04

…jó csemegézést!

#5088 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 5:05

Na tessék! Hazajön a "szerájból" és már osztja is! Bezzeg a "helyi" TOPIC-jában hónapok óta hallgat! :kir: 

Meg kint vagyok. :happy:

#5089 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 9:42

Nem hinném hogy a gidrán minőségének javítása ezeken a telivéreken múlna, vagy ez lenne az egyedüli üdvözítő megoldás.

Mármint az hogy külföldi telivér oldja meg a gidrán minőségének javulását.

Egyáltalán mit akarunk javítani?

A fajtában jelen van angol telivér oldalról Andor xx , Déva xx  egészen kiváló kipróbált utódokkban, vagy itt van Roven xx.

A Shagya részéről, Siglavy Bagdady XV-5 , Mersuch XIX, Mersuch XXII, Koheilan Karsaly , Koheilan Kenitra

Meg kell tudni ezek utódairól azt amit tudni szeretnénk és alkalmazni őket.

250-300 kancás állományban nem is kell jelenleg több főleg ha tudjuk hogy a csikószám csak közel fele a kancalétszámnak.

Ráadásul a telivér hátterű mének között sokkal több a saját teljesítménnyel rendelkező mint a ménvonalba tartozókban.

Talán itt kellene kereskedni és itt megerősíteni a vonalakat.

Az ugróképesség meg szerintem meg van csak nincs kibontva.

Edited by bianko, 2014 február 19. - 9:43.

#5090 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 13:05

Szerintem Biankonak megint igaza van.

Az elvégzendő munkát, nem lehet vásárlással helyettesíteni.

#5091 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 14:36

Nem látom, hogy Agynenőj hozzászólásában egyetlen szó is esett volna vásárlásról. Feltűnt, hogy az általa említett mének fele nem is sárga?

Szó esett viszont csemegézésről, ami senkinek nem válik kárára, viszont aki akar, elgondolkozhat azon, amit lát. Nem baj, ha megnézzük, milyen módon, milyen körülmények között és milyen lovakat mutatnak be máshol, mások. Állandóan a kipróbálásról, az ugróteljesítményről beszélünk, amikor még az alapok is hiányoznak -- kevés tenyésztő képes elvárható módon felkészíteni és felvezetni a lovát. Felkészítésnél nemcsak arra gondolok, hogy hogyan van felfonva a sörénye, de érdemes megnézni a videókon felvezetett lovak általános kondícióját is. Bár meg kell jegyeznem, hogy a felvezetés maga nem javítja, inkább rontja a lovak megítélését.

#5092 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 14:46

Felkészítésnél nemcsak arra gondolok, hogy hogyan van felfonva a sörénye, de érdemes megnézni a videókon felvezetett lovak általános kondícióját is. 

Hát szerintem e mögött is rengeteg munka van. A "csemegézéstől" nem igen néznének így ki a lovak.

Persze nem feltétlen kell egyet értenünk, attól még a világ többé kevésbé gömbölyű marad. :ang:

#5093 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 14:53

Igazad van !

Csemegézzünk és nézzük a lovak kondícióját? Csakhogy azoknak a lovaknak az évi( de az is lehet hogy egy havi) apanázsa több mint nálunk egy lótenyésztő évi betevőre fordíthatója, vagy egy ménes( 10 kanca felett) egy évi " abrakra fordítani kellene" költsége.

Nem arról van szó hogy ne nézzünk szét, hanem arról, hogy lássunk már legalább tisztán először a saját házunk táján.

A célzás viszont arra szólt, gondolom, hogy csemegézzünk mert olyan lovakat ( telivéreket)látunk ami "szem szájnak ingere"

Mintha én sem írtam volna vásárlásról!

Vagy igen?

#5094 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 15:08

Nem látom, hogy Agynenőj hozzászólásában egyetlen szó is esett volna vásárlásról. Feltűnt, hogy az általa említett mének fele nem is sárga?

Szó esett viszont csemegézésről, ami senkinek nem válik kárára, viszont aki akar, elgondolkozhat azon, amit lát. Nem baj, ha megnézzük, milyen módon, milyen körülmények között és milyen lovakat mutatnak be máshol, mások. Állandóan a kipróbálásról, az ugróteljesítményről beszélünk, amikor még az alapok is hiányoznak -- kevés tenyésztő képes elvárható módon felkészíteni és felvezetni a lovát. Felkészítésnél nemcsak arra gondolok, hogy hogyan van felfonva a sörénye, de érdemes megnézni a videókon felvezetett lovak általános kondícióját is. Bár meg kell jegyeznem, hogy a felvezetés maga nem javítja, inkább rontja a lovak megítélését.

Lehet, hogy kukacos vagyok, de amiket észrevettem a videókon:

Menet közben a szart valaki szedhetné, ahogy azt versenyeken is szokták még hazánkban is, hogy ne álljon csinos kis gúlákban a kivixolt lovak és keménykalapos urak között.

Nem lehetett egyszerű dolga a bírálónak, mert amelyik ló már öt másodpercre megállt egy helyben, ne adj isten négy lábon, az elég ritka volt.

Ugyanez a mozgás bírálat ügetés részénél. 4-5 folyamatos lendületes ügető lépés = fehér holló.

#5095 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 18:19

Kedves „Béláim”, itt valamit „túltoltunk”!

Bátorkodom megemlíteni, hogy én ott kapcsolódtam vissza a topikba, ahol is Mercedes79, (akit sajnos személyesen még nincs szerencsém ismerni, de a Gidránjait már láttam), azt fejtegette, amiről nekem már volt tudomásom, miszerint egy Kegyúrtól xx származó F1-es Gidrán méncsikót szeretne ménvizsgára készíteni. Jóindulatilag, megóvva a csalódástól hangot adtam annak, hogy bizony ezen méncsikó szerény véleményem szerint nem való a fajtába, mert küllemileg nagyon elüt a fajtasztenderdtől. Attól még szerethető, és biztosan használható kis lovacska lesz, és sok örömét leli benne Mercedes79.

(Egyébként kedves Ori, ércsük ám mi a viccet, sőt szeressük is, bár tudmám, mi az a szmájlizás?)

Megörültem, mikor a neten rátaláltam, olyan küllemű telivérekre, amelyek közül jó néhány válhatna akár a Kisbéri, akár a Gidrán fajta hasznára. A Kisbéri lételeme a jó telivér, de a Gidránban is csak kiváló telivér vagy arab hozhat, PLUSZ genetikát, amire mindig szükség van egy zárt populációnál, és ezt a Románok mesterien csinálták annó.

Természetesen Ppr, Biankónak mindig igaza van, bár nem tudom milyen elvégzendő munkára gondolsz, de azért halkan jegyzem meg a mozgáson azért van mit javítani, már ha csak a militariban versenyző Gidránok díjlovas teljesítményét nézem. No meg kíváncsian várom (és ebben semmi cinizmus nincs), hogy "kibontsa" ugró tudományát valamely arra képes Gidrán, vagy Kisbéri a jelenlegi állományból legalább 150-es pályán!

Biankó! Az hogy egy angol telivér „külföldi” nem is értem. Imperiál xx anyja olasz import, Andor xx apja USA import Rovent xx Dél-Amerikában tenyésztették, ennyire azért már nem kéne szőrszálat hasogatni!

A videókról még annyit, ez nem a kontinensen megszokott küllembírálat. Ez egy Show Írországban, mint a kutyakiállítás. A show-ra nevezett egyedek rangsorolása, egy vagy esetleg több bíró által szubjektív módon. A felvezetők, már csak presztízsből is, sok esetben maguk a tulajdonosok. Csak azért mertem ajánlani, mert szemet gyönyörködtetőek a lovak, keménykalapostól, lócitromostól is!

Egyébként meg szívesen!

#5096 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 18:44

Agymenőj!

Mindegy hogy milyen import is az a telivér, de szerintem jelenleg most elegendő F1 es kanca és nem ménvonalas mén van ahhoz, hogy a ménvonalak képviselői tele legyenek vérrel. Az már más kérdés hogy ez nem olyan egyszerű dolog, de megoldható.

Pl.Déva Gidrán Riadó után született kancákkal mint pl Iduna anyja

Edited by bianko, 2014 február 19. - 18:46.

#5097 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 19. - 20:52

A Sármos még mindig nem az enyém!...és nem is lesz! 

" Félj, de légy bátor! "

#5098 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 25. - 21:49

Szél Zoltánt ismeri valaki??? Elvileg Marócon volt bereiter...

" Félj, de légy bátor! "

#5099 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 26. - 23:15

Na csak magamban vagyok itt...dehát ez van...ismét képek :)

1969356_611982525538012_2022479887_n.jpg1912333_612004405535824_1230671866_n.jpg

" Félj, de légy bátor! "

#5100 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 28. - 22:35

"Sziasztok,

kérdezni szeretnék. Azért tőletek, mert az aktuális fajtás topikok pöppet kötekedők, így valszeg sosem kapnék választ.

Szóóóval. Régen volt az őshonos magyar fajtákra támogatás. Most van pár lóm, akire illene pénzt szerezni 2 gidrán és 1 shagya kanca. Van még ilyen? Ha igen, akkor mit kell tennem, hogy működik???"

Kedves Mercedes79!

A fenti kis szösszenetet a Kisbéris topikban olvastam, és csak egy pár gondolat fűznék hozzá.

Ha az ember fia, vagy épp lánya egy lófajta, jelenesetben Gidrán, és Shagya tenyésztésére szánja magát azért jó ha tud pár információt. Ezteket az információkat bizton megkapod a Gidrán esetén, a fajtafentartó egyesület tenyésztésvezetőjétől jelesül Mókus77-től. Az, „hogy illenék pénzt szerezni” kijelentés azért kicsit hasba vágott.

A lényeg az, hogy az állam hálás neked ezért a nemes tettért, hogy ezen őshonos fajta genetikai értékeinek a továbbvitelén fáradozol, és ha minősített kancával rendelkezel, tagja vagy az adott egyesületnek, és vállalod hogy adott időszakon belül, az egyesület által minősített mének után adott számú csikót tenyésztesz akkor ehhez anyagilag is hozzájárul.

A kancáid nem voltak bírálva, mert akkor szerepelnének az egyesület Kancaregiszterébe, de lásd, hogy cseppet sem kötekedő, sőt segítőkész ez a „topik”, ez úton jelzem neked, hogy Csákvári Gidrán Ménesben májusban tenyészszemlét terveznek, amelyre biztosan nagy szeretettel várják a minősülni vágyó kancákat, és azok tulajdonosait is. Sőt megkockáztatom, hogy a Tenyésztő Bizottság, szívesen venné ménjelöltek bemutatását is, aztán vagy javasolják a ménvizsgára, vagy nem, de már adhat valamiféle objektív támpontot a bírálat. Természetesen a szemlének vannak állategészségügyi kritériumai is, amiről esetleg nem árt tájékozódni.

…és kérlek lásd a jó szándékot, még ha néha karcos is.

Üdv!

#5101 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 1. - 8:16

Köszönöm kedves Ernő. Nagyon kedves vagy.

" Félj, de légy bátor! "

#5102 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 2. - 23:27

…Ha már tenyésztésről beszélünk, csak pár gondolat két ménről, akiket az alábbi videón a 17 perc 30 másodperctől láthattok. http://www.youtube.c...h?v=KEdrex56kDA

Természetesen az egész videó megtekintését ajánlom, hiszen tradicionális magyar fajták reprezentánsait látjuk, és alatta a narrátor Bartók Laci bácsi, akinek mindig élményszámba mennek a kommentjei.

Szóval az első mén Gidran XXIV-79 Marci „B” vonalas mén, az apja G XXIV sok hozzáfűzni valóm nincs is, hiszen mindenki ismeri. Szerintem a leg karakteresebb Magyarországon született mén utóda. Az anyja G XXXVII-41 Móni, egy Román import kanca, Mezőhegyesi 4 kancacsalád Koheilan VIII ménnel (nem a Bábolnai szürke Koheilan VIII ami a Lengyeleknél Koheilan I. ként fedezett) az anyai, és apai ágon egyaránt. A méretei 152/162 177-19,5 szóval nem túl rámás, de még idős korában is megkapó szépségű kanca. Az akkori tulajdonos, befedeztette G XXIV-el. Szerintem az előtt és az óta sem volt dolga Gidránokkal, a kanca és a megszületett méncsikó Csákvárra került, mert a ménes tulajdonosa igen nagy fantáziát látott benne. Sajnos a kanca később már nem vemhesült. A ménvizsga után Marci Díjugratásban lett kipróbálva, de a szűkös anyagi lehetőségek miatt rövidesen a ménesbe került és azóta is ott fedez.

A másik mén G XXVIII-30 Vigéc (a videón az apa még G XVIII-48, aki azóta GXXVIII-as törzsmén).  Vigécet, újszülött kora óta volt szerencsém ismerni, sőt egy legeltetési szezont az akkori évjárati méncsikókkal együtt nálam töltött, így elég személyes kontakt alakult ki köztünk. Sajnos pár éve egy kólika elvitte így már nem áll a tenyésztés rendelkezésére. Az anyja egy agyongyötört, első lábaira szétstrapált kanca ként került a ménesbe. Népies kancacsaládból származik, extra küllemmel, és nagyon jó használati tulajdonságokkal. Vigéc apja G XXVIII anno Marócról került eladásra, apja G XVIII Romániában fogatsportban versenyzett de nem azt a típust képviselte ami a military sportban eredményes lehetett volna, így ő is és ménutódai is eladásra kerültek, de a Ménes tulajdonosa benne is fantáziát látott, és a 2005-ős évjáratban megszületett Vigéc, aki nagyon jó mozgással kiváló STV eredményével, és jó kezelhetőséggel hívta fel magára a figyelmet.

Summázva, bejöhet a kezdők szerencséje, alkalmasint a vak szerencse, de okszerűen szelektálva, a megfelelő kancára megfelelő mént választva talán nagyobb az esély, hogy a születendő csikó képességei túlmutassanak a szülők kvalitásán. A tenyésztés ne csak szaporítás legyen, hanem minőségi munka, tisztelve és tovább folytatva, az előző tenyésztő generációk munkáját és eredményeit.

…ja és kedves Mercedes79, az agynenőj, egy olyan anagramma féle, és az agyn a vezeték nevem, a többi már kitalálható, és a megoldás nem Ernő! Egyébként szívesen, és tényleg jó, hogy fiatal ambiciózus emberek vágnak neki a tenyésztésnek, mert ahogy Bartók Lacibácsi is mondja, jelenleg a tradicionális lófajták tenyésztésének legnagyobb bázisa a magántenyésztők, ez a Gidrán esetében pár embert jelent akiknél a kanca állomány jelentős része él, és aki remélhetően sokáig bírják erővel és egészséggel, és természetesen anyagiakkal!

#5103 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 3. - 10:06

…ja és kedves Mercedes79, az agynenőj, egy olyan anagramma féle, és az agyn a vezeték nevem, a többi már kitalálható, és a megoldás nem Ernő! Egyébként szívesen, és tényleg jó, hogy fiatal ambiciózus emberek vágnak neki a tenyésztésnek, mert ahogy Bartók Lacibácsi is mondja, jelenleg a tradicionális lófajták tenyésztésének legnagyobb bázisa a magántenyésztők, ez a Gidrán esetében pár embert jelent akiknél a kanca állomány jelentős része él, és aki remélhetően sokáig bírják erővel és egészséggel, és természetesen anyagiakkal!

...Köszönöm Kedves Jenő!

(tenyésztés: pár csikóm futkos, ugrál az országban, vagy épp külföldön már, nem sok ugyan, de büszke vagyok rájuk - már akit tudom hol van, és mit csinál -.A magyar mentalitásnak köszönhetően utolsó 3 csikóm -sajnos egy már nem él - nem véletlenül lett Németországban törzskönyvezve....

Ja, és szeretném látni a Te kancáidat, a te csikóidat, amennyiben lehetséges. Kíváncsi vagyok, miért ilyen rossz a szemem a lótenyésztéshez. (Ilyen volt ilyen lettben, illetve a hónap fotójában láthatod a csikóimat). 5 és 1,5 évesek.

" Félj, de légy bátor! "

#5104 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 3. - 17:29

„Ja, és szeretném látni a Te kancáidat, a te csikóidat, amennyiben lehetséges. Kíváncsi vagyok, miért ilyen rossz a szemem a lótenyésztéshez. (Ilyen volt ilyen lettben, illetve a hónap fotójában láthatod a csikóimat). 5 és 1,5 évesek.”

Kedves Mercedes79!

Ha engem ért ez a megtisztelő felszólítás, akkor csak azt tudom mondani, hogy én is szeretném látni őket… Tenyészszemlén minősített  Kisbéri kancáim voltak Széplak X-37 és Széplak VII-57-es apából Az első évben született méncsikóm neki száguldott egy akácfának és eltörte a vállát vágóba ment. A második évben mindkét kanca Széplak XIV Szalakótával lett fedeztetve. Az egyik kancának az ellés után leszakadt a méhe és elvérzett, a csikót egy dajka kanca nevelte. A másik kanca méhében a csikó nyaka visszafordult, és képtelen volt megelleni, darabolásra nem készült az egyébként is késve érkező állatorvos, még elaltatni sem tudta a kancát, így le kellett lőni.

Nem tenyésztem, sem a Kisbérit, sem a Gidránt, annak ellenére, hogy szerintem (nagképűség nélkül) megfelelő fajta, és fajtastandard ismeretem van, megfelelő legelőterület, és mozgatási lehetőség állna a csikók rendelkezésére, de csak bértartok, illetve a saját Gidrán heréltemet lovagolom, és talán pár hét múlva fogatolom is.

Nem akarom most kifejteni, mi a különbség a tenyésztés és a szaporítás között, vannak tenyésztők akik ezt tudják, vannak akiket meg nem is érdekel. Az a mentalitás viszont számomra semmi képp nem elfogatható, hogy van egy kancám, aztán keresek egy mént, és majd valamilyen fajtába betalicskázom a csikót, ha másnak nem jó majd lesz Magyarfélvér, mert olyan cuki az a kanca, és biztosan ari csikója lesz. (ezzel nem rád céloztam, de olvastam már ilyet a fórumba).

Nem is látom értelmét a szaporításnak, az ilyen csikó felnevelése pont ugyan annyiba kerül, mint egy jól átgondolt, a fajta iránt érzett felelősséggel meghozott döntés után született csikóé. Egyébként nem minősítettem vagy kritizáltam a tenyésztői tevékenységed, sőt örülnék, ha a két Gidrán kancád tenyésztésbe kerülne, és minőségi utódokat adna a fajtának, és sok örömet neked!

Az  Oldenburgi méneskönyvbe befogadott kancád, és a „magyar mentalitás” közt milyen logikai kapcsolat van, bevallom nem nagyon értem, de nincs is jelentősége a Gidrán fajta tenyésztését illetőleg.

Ajánlanám még, április 24-25-26.-án,  Hódmezővásárhelyt, ahol az állattenyésztési kiállításon  a Gidrán lesz a fő fajta.  A fajta legszebb kancái, és ménjei kerülnek felvezetésre!

Üdv!

#5105 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 3. - 22:03

Köszönöm!

Nos Hmvhely kilőve, a bébi még kicsi, és mégis csak 10en pár ló van otthon, ja, meg 27-én tájékozódási versenyt is szervezek...

Nálunk a vita egyébként a telivéren van, akár hogy is nézzük...te nem szereted Kegyúrt, nekem szívem csücske jópár éve. Egyébként meg neked teljesen mind1, hogy én mit is akarok velük. Nálam első, hogy versenyezzen. (Igaz a gazdi továbbra sem én vagyok, de a  családban marad...)

Kisbérihez nem sok közöm volt, bár lovagoltam párat Ékes (ő ismert lett Keszeggel), Ékes húga, stb.

Egyszer kifejtem neked az oldenburgi és a magyar ló kapcsolatát...de ahhoz el kell jönnöd ismét hozzám személyesen. 

" Félj, de légy bátor! "

#5106 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 0:02

A másik kanca méhében a csikó nyaka visszafordult, és képtelen volt megelleni, darabolásra nem készült az egyébként is késve érkező állatorvos, még elaltatni sem tudta a kancát, így le kellett lőni.

Hát, nem egy heppy :sad:

Egyszer akadt egy ilyen helyzet. Szerencsére orvos is volt, meg vagy öt jól instruálható segítő. Vissza kellett tolni a csikót, a fejét egyenesbe állítva, és a fejet vezetve nagynehezen kihúztuk a csikót. Sokáig tartott, addigra a kanca teljesen elkészült az erejével, nem sokat tudott segíteni, sőt állva kellett tartani hogy hozzáférjünk.

#5107 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 7:23

Agymenőj!

Nem tudod milyen sportnéven versenyzett Gidrán XXIV-79 Marci ?

Ki volt a lovasa? Licensz száma?

Szeretném megnézni az eredményeit.

Amit találtam az nem ez a Marci.

#5108 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 23:20

Biankó!

Tudomásom szerint a ménvizsga után indult pár versenyen, aztán elfogyott, az anyagi kondíció. Vigéc mehetett volna Kaposvárra díjlovas kiképzésre, de itt is az anyagiak döntöttek, és marad a ménesbe.

Sajnos Ennyi!

#5109 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 4. - 23:29

http://www.dijugrata.../Horse?id=71664

Elvieleg ő volt mén, és lett herélve. Konkrétan Jenő ezt a lovat ajánlotta nekem. 

Ja bocsi, ez tényleg nem az...ennek más a tkvi. száma.

Edited by mercedes79, 2014 március 4. - 23:32.

" Félj, de légy bátor! "

#5110 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 5. - 7:54

Akkor is nyoma lenne ha csak egyetlen versenyen indult volna, mert licensz nélkül nem lehetséges versenyen indulni. semilyen szakágban.

Ez akkor azt jelenti nem volt sportkipróbáláson.

Vigécet  mozgása és  alkata miatt alkalmasnak ítéltem a sportra, de nem a díjlovaglás szakágban.

Mégcsak a szándék sem volt meg rá, mert azt ajánlottam, hogy közvetítek szponzort az induláshoz azonban a tulaj ettől  elzárkózott.

Talán ha akkor elkerül egy sportlovashoz még ma is élne.

Edited by bianko, 2014 március 5. - 7:55.

#5111 Alema

Alema

Új vendég

• Új tag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 5. - 17:48

Sziasztok!

Teljesen új vagyok a fórumon, sokáig gondolkoztam, hogy írjak-e ide, de szívesebben hallgatom a tapasztaltabbak okfejtéseit. Viszont felmerült bennem nemrég egy kérdés: a kisbéri és a gidrán lófajták miért egy egyesületben vannak tehát miért kisbéri és gidrán lótenyésztők egyesülete, hogyhogy nem külön-külön? Félreértés ne essék, mindkét fajtát nagyon szeretem, de kiváncsi lennék a válaszra  :)

#5112 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 5. - 22:19

Az egyesületek megalakulásakor a gidránnak annyira kicsi volt a kancalétszáma, hogy nem érte meg külön egyesületet alakítani ennyi lóra. Végül az akkori KIsbéri-félvér Lótenyésztő Egyesület vállalta fel a gidrán fajta gondozását. A későbbiekben voltak törekvések a szétválásra, de eddig ez mindig megbukott az anyagi kérdéseken -- egy egyesületnek vannak elkerülhetetlen feladatai, kötelező tenyésztésvezetőt alkalmazni, könyvelni, telefonálni, stb. Könnyebb együtt, ha az egyik fajtában csak 250 körüli kanca van. De a tenyésztői bizottságok külön működnek, a tenyésztési programok is különbözőek.

• mercedes79 kedvelte

#5113 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 9. - 8:03

Mindezek ellenére ma is azt mondom, hogy ez nem egészséges állapot.

Van más olyan lótenyésztő egyesület amelyikben a kancalétszám nem haladja meg a gidrán kancák létszámát és mégis önálóan működik.

A fajták identitásának hangsúlyozása  miatt jobb lenne a két különálló egyesület.

A fajta története során alkalmaztak a gidránban kisbéri méneket és ez lehetett a kapocs, a mai tenyésztési program, a tenyésztői felfogás és a gyakorlat is igazolja, nincs szükség kisbéri ménekre a fajtában, mint ahogyan a kisbéri ló tenyéstésében sem kellene a gidránt szorgalmazni az identitás miatt.

De ez legyen a kisbéri tenyésztők gondja.

Ma a gidrán az eredeti mezőhegyesi elveket követve is tud piacképes - versenyképes lovakat adni és ez méginkább indokolja a két fajta elkülönülését.

Pl. Gidrán Razbeg Szende A2 ben 130cm en  mindkét nap( péntek-szombat)hibátlannal placcon állt Gombán. ( 6. és 3 hely)

Gratulálok Balázséknak.

Mókus 77 - jó látni a srácon a gidrános mellényt.

Edited by bianko, 2014 március 9. - 8:05.

#5114 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 9. - 10:22

Mindenek előtt gratuláció Balázsnak!

Bízzunk a sikeres folytatásban vasárnap és a jövőben is! :rockon: Hajrá Balázs, hajrá Szende! 

Hogy kinek kinek milyen állapot jó az legyen a saját véleménye! Lehet hogy egészségesebb lenne a dolog (egyesek miatt), de a többség akarata és a világban zajló események nem ebbe az irányba haladnak.... Bár az ilyen és ehhez hasonló vélemények "közkincsé tételének" azért akadna előnyösebb és jobb helyszíne is mint a FÓRUM! De ízlések és pofonok, illetve a hány ház annyi szokás...vagy fogalmazhattam volna úgy is, hogy "pusztába kiáltott szó! Főleg úgy hogy ennek az autentikus fóruma tegnap lezajlott!

#5115 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 9. - 11:38

Van más olyan lótenyésztő egyesület amelyikben a kancalétszám nem haladja meg a gidrán kancák létszámát és mégis önálóan működik.

A fajták identitásának hangsúlyozása  miatt jobb lenne a két különálló egyesület. Ez csak elhatározás kérdése. Viszont a valóban egészséges helyzet az lenne, ha nem lenne ennyi kis tenyésztő egyesület, inkább egy nagy, ahol minden fajta a saját tenyésztési programja szerint tud működni, adott pénzügyi kerettel gazdálkodva. Felesleges 15 elnök, ügyvezető, tenyésztésvezető, könyvelő, amikor egy elnökkel, egy ügyvezetővel, egy tenyésztésvezetővel, és két adminisztrátorral is meg lehetne oldani ugyanezt (ld. Juhtenyésztő Szövetség).

Pl. Gidrán Razbeg Szende A2 ben 130cm en  mindkét nap( péntek-szombat)hibátlannal placcon állt Gombán. ( 6. és 3 hely)

Gratulálok Balázséknak. De jó, gratulálok!

Mókus 77 - jó látni a srácon a gidrános mellényt. Átadni is öröm volt neki. Nagyon helyes, szerény srác, emellett kiváló lovas - ha megmarad ilyennek, sokra viheti. (Bazsi, te itt csukd be a szemed, füled)

#5116 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 9. - 20:00

Azt hiszem a juhtenyésztők egyesületének tenyésztési feladatait nem kellene összemosni a lótenyésztőkével.

Talán ez egy kicsit más dolog.

Nem mondod hogy egy tenyésztésvezető elég lenne az összes magyar  fajtának!

#5117 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 10. - 17:44

Miért ne lenne elég?

A tenyésztésvezető arra van, hogy végrehajtsa a tenyésztői bizottságok határozatait. Amennyiben a tenyésztői bizottságok normálisan működnek, egy tenyésztésvezető ezt nyugodtan meg tudja csinálni. Kell a két adminisztrátor, hogy a teny.veznek ne azzal kelljen foglalkozni, hogy gépre viszi a törzskönyvi adatokat, levelez a tagsággal, ellenőrzi a tagdíjfizetéseket, stb.

Lényeges a pontos elszámolás, hogy mindenki kapja meg a felhasználható keretét év elején, és azt ne lépje túl. Sokkal olcsóbban és hatékonyabban meg lehetne csinálni ugyanazt. De én jobban érzem így magam, mert mi lenne, ha nem én lennék az a bizonyos egy darab tenyésztésvezető???? :dev:

• mercedes79 kedvelte

#5118 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 10. - 21:36

Qkesz, apró betűs megjegyzéséhez kíván pár gondolatot fűzni, és fókuszban tartani a Mókus77 gondolatmenetét, nem feledve a juhtenyésztőket, mert úgy látszik, ők már tudnak valamit.

Nem rendelkezvén tenyészkancával, egyik fajtában sem tavaly, csak egy barátomat kísértem el a közgyűlésre. Az ott tapasztaltak viszont igen elgondolkodtatóak voltak. Szembesültem milyen kevés csikó születik, mennyire kihasználatlanok a mének, és hát a többség akarata sem nyugtatott meg nagyon.  A szavazás arról szólt, hogy azt a jelképes kis összeget, amit az egyesület a tenyésztők „épülésére”, és a fajta „szépülésére” tud fordítani, miként is osszák el. Az Egyesület vezetése, és több olyan ló tulajdonos, akinek a lova már eredményeket ért el valamelyik szakágban, a premizálás mellett kardoskodott, de 3 tenyésztő, közel 160 kancával, fiatal mének sport kipróbálását támogatta volna.

Nem akarok most lerágott csontot elővenni, és a pénzösszeg mértéke sem indokolja, hogy sok szót fecséreljünk rá, de meggyőződésem szerint, az egy kanca egy szavazat talán hitelesebben képviselte volna a tenyésztői akaratot, és talán elgondolkodtak volna páran, hogy a túlzott létszámú, kiöregedő ménparkot, hogyan lehetne fiatal kipróbált ménekkel feltölteni, és itt a kipróbálton van a hangsúly. Persze ez leginkább a Gidránban  jelent problémát, mert már nincs olyan mén, amit le lehet akasztani, Romániából, Bulgáriából, és ami látott 150-es pályát, vagy legalább csikója járt azon.

Úgy látom Mókus77 akkor is fején találja a szöget, ha azzal talán épp maga alatt vágja a fát! Több tenyésztőnek van hasonló meglátása, mármint hogy lehetne ezt költséghatékonyabban is csinálni. Kérdés az, hogy mennyire, és hogyan lehetne érdeket érvényesíteni, egy nagy taglétszámú szervezetben. Még egyszer hangsúlyozom, amit többször leírtam, hogy Magyarország nem nagyobb egy német tenyészkörzetnél, és kancánk sincs több, de valahogy a széthúzás olyan honi betegség, amit elég nehéz legyőzni. Az hogy az elmúlt évek, sőt már lassan évtized, állami vagy EU-s pénzein olyan lovardák (itt min 30 box, kiszolgáló létesítmények, nyitott pályák, fedeles, és némi legelőt tartalmazó létesítményekre gondoltam), nőttek ki a földből, (45 km es körzetemben min 20 van, amelyek közül tudomásom szerint 3 szolgál ki valamely tenyésztéshez köthető funkciót. A tenyésztők zömének meg merem kockáztatni elégséges legelőterülete sincs, és csak vegetációs szinten mozognak. Úgy látom amíg nincs állami elhatározás, a tenyésztő egyesületek nagyságrendekkel nagyobb támogatására, addig akár ezen két fajta, akár a többi őshonos fajta, csak néhány fanatikus emberen múlik, akiknek éppenséggel, lányai, fiai, nem biztos, hogy ennyire fanatikusak, és elszántak lesznek!

…és éljenek a juhtenyésztők, mert ha van jó példa azt lehet követni, vagy épp szétnézni a világban, hogyan működik ott, ahol működik.

#5119 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 11. - 7:58

A közéledt másik területén az önkormányzatiságban sok sok település társult és megpróbálta a forrásokat összevonva fejleszteni az érintett településeket.

A vége az lett hogy felbomlottak a társulások és a vége pereskedés lett mert az esetek többségében a demokrácia ( többek akarata) hátrányos helyzetbe hozta a kissebbeket.

Nem hiszem hogy ez itt nem így lenne.

Azt hiszem most nem sok magyar fajtában fedező mén van ami a 160 cm es szintet elérte így a gidrán nincs olyan rosz helyzetben.

De nem elegendő és az a fiatal mének sportkipróbálásának támogatása nem is elvetendő gondolat. mint ahogyan azt itt kifejtettem.

Azok a  kb 160 kancát képviselő tenyésztőket sikerült megnyernem a gondolatnak, de maradt a magad uram.

Az unión belül csak pályázati formában lehet pénzhez jutni.

Ez pedig úgy működik, hogy ha pályázati források tervezésének időszakában nem kerül belobbizásra a lótenyésztés feltételeinek támogatása, mert az egyes tenyésztő nem teheti ( mármint a lobbizást) az egyesületek vagy a lótenyésztők egyesülete nem teszi( nem alakít ki olyan kapcsolatot a politikával ) akkor évekig nem juthat támogatáshoz a lótenyésztés.

Pl. Fiatal gazda pályázaton nem indulhat ha már volt valamilyen agrártámogatása. Ha a génmegőrző támogatás beadása erre az időszakra esik 5 évre kizárja magát a támogatásból mert időközben nem nyitják meg. Nállunk így 17 kanca után nem kaphatunk támogatást erre az időszakra.

Ha be lehet lobbizni, hogy egyesületi ménvásárlásra legyen támogatás, akkor azt is be lehetne lobbizni, hogy a mének sportrkipróbálása támogatva legyen.

Azt hiszem ehez inkább tudni kellene mit kell tenni és annak megfelelően lobbizni pályázatok érdekében.

Nincs kézzel foghaató koncepció!

#5120 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 március 11. - 9:59

Pontosan ez történik most: azért dolgozik az egyesületek egy része (konkrétan szinte a Kisbéri és Gidrán Egyesület egymaga, a Furioso Egyesület támogatásával), hogy sikerüljön támogatást szerezni a mének kipróbálásához. Ha sikerül, tudni fogtok róla.

• Bereki kedvelte