Qkesz, apró betűs megjegyzéséhez kíván pár gondolatot fűzni, és fókuszban tartani a Mókus77 gondolatmenetét, nem feledve a juhtenyésztőket, mert úgy látszik, ők már tudnak valamit.
Nem rendelkezvén tenyészkancával, egyik fajtában sem tavaly, csak egy barátomat kísértem el a közgyűlésre. Az ott tapasztaltak viszont igen elgondolkodtatóak voltak. Szembesültem milyen kevés csikó születik, mennyire kihasználatlanok a mének, és hát a többség akarata sem nyugtatott meg nagyon. A szavazás arról szólt, hogy azt a jelképes kis összeget, amit az egyesület a tenyésztők „épülésére”, és a fajta „szépülésére” tud fordítani, miként is osszák el. Az Egyesület vezetése, és több olyan ló tulajdonos, akinek a lova már eredményeket ért el valamelyik szakágban, a premizálás mellett kardoskodott, de 3 tenyésztő, közel 160 kancával, fiatal mének sport kipróbálását támogatta volna.
Nem akarok most lerágott csontot elővenni, és a pénzösszeg mértéke sem indokolja, hogy sok szót fecséreljünk rá, de meggyőződésem szerint, az egy kanca egy szavazat talán hitelesebben képviselte volna a tenyésztői akaratot, és talán elgondolkodtak volna páran, hogy a túlzott létszámú, kiöregedő ménparkot, hogyan lehetne fiatal kipróbált ménekkel feltölteni, és itt a kipróbálton van a hangsúly. Persze ez leginkább a Gidránban jelent problémát, mert már nincs olyan mén, amit le lehet akasztani, Romániából, Bulgáriából, és ami látott 150-es pályát, vagy legalább csikója járt azon.
Úgy látom Mókus77 akkor is fején találja a szöget, ha azzal talán épp maga alatt vágja a fát! Több tenyésztőnek van hasonló meglátása, mármint hogy lehetne ezt költséghatékonyabban is csinálni. Kérdés az, hogy mennyire, és hogyan lehetne érdeket érvényesíteni, egy nagy taglétszámú szervezetben. Még egyszer hangsúlyozom, amit többször leírtam, hogy Magyarország nem nagyobb egy német tenyészkörzetnél, és kancánk sincs több, de valahogy a széthúzás olyan honi betegség, amit elég nehéz legyőzni. Az hogy az elmúlt évek, sőt már lassan évtized, állami vagy EU-s pénzein olyan lovardák (itt min 30 box, kiszolgáló létesítmények, nyitott pályák, fedeles, és némi legelőt tartalmazó létesítményekre gondoltam), nőttek ki a földből, (45 km es körzetemben min 20 van, amelyek közül tudomásom szerint 3 szolgál ki valamely tenyésztéshez köthető funkciót. A tenyésztők zömének meg merem kockáztatni elégséges legelőterülete sincs, és csak vegetációs szinten mozognak. Úgy látom amíg nincs állami elhatározás, a tenyésztő egyesületek nagyságrendekkel nagyobb támogatására, addig akár ezen két fajta, akár a többi őshonos fajta, csak néhány fanatikus emberen múlik, akiknek éppenséggel, lányai, fiai, nem biztos, hogy ennyire fanatikusak, és elszántak lesznek!
…és éljenek a juhtenyésztők, mert ha van jó példa azt lehet követni, vagy épp szétnézni a világban, hogyan működik ott, ahol működik.