Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#5041 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2013 december 29. - 21:04

nem vagy egyedül... :P 

#5042 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 4. - 18:14

A gidránt is érinti, azt hiszem: http://index.hu/belf..._lasagne_lenni/

#5043 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 11:11

Visszavontják a rendeletet ! Az egész egy elhibázott, átgondolatlan dolog volt.

Azt hiszik attól lesz pénzük a lovardáknak ismert származású lovakat venni, mert rendeletet alkottak róla.

Az a legnagyobb baj hogy olyanok találják ki ezeket a rendeleteket akik hobbinak tekintik a lovazást.

Legalább tenyésztőket választanának tanácsadónak.  A gazdaság más ágazataiban tudják, ha azt akarják, hogy jól működjön akkor a vállalkozások fejlesztéseit támogatni kell, ebben az esetben gőzük sincs mit tegyenek.

#5044 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 6. - 22:59

http://index.hu/belf...a_lovas_nemzet/

#5045 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 7. - 6:50

Azzal hogy gyorsan elköltenek 3-4 milliárdot 2-3 nagy lovaslétesítmény látványos átépítésére még nem változik meg semmi.

Sőt tovább erősödik, a lovaglás a " gazdagok úri passziója" !

Sok sok kis lovaslétesítmény kellene jó felszereltséggel, megfelelő minőségű pályákkal, fedelesekkel, kiszolgáló helyiségekkel, és akkor lennének igények lovas oktatókra - ez munkahely - jó lovakra ez is munkahely és a tenyészetek szelekciós bázisa is növekedne.

De akkor is hiányzik még valami !!!!!!

A vásárló erő az a mi mozgatja a nyugateurópai lovas életet.

Ez pedig itthon nincs illetve erre nincs, és nem is látszik, hogy miből lenne! A lovardák számára.olcsón bérelhető földterületek kellenének.

Ha eredményt akarnánk felmutatni akkor támogatások, adókedvezmények, és a hangzatos állami oktatásba beépített lovasoktatás kellene.

Elég baj hogy díjlovas Komjáthy úr ilyen véleményen van a magyar fajtákról és ezt a véleményét ilyen fennhangon ismerteti.

Ha csak azt nézem, hogy nállunk 10 év alatt 40 csikóból  kipróbálásra került eddig négy, ebből kettő Mytoc és Szende, a most kipróbálásra felkészítés alatt lévő három között ismét van legalább egy ilyen képességű, akkor hány gidrán lehetne ott az országos élmezőnyben ha a többi tenyészetben is lenne kurázsi,

( mert pénz az csak alma)

Pedig hozzánk 1999-2000 ben nem  a maróci ménes legjavából került az első négy kanca.

Gondoljatok bele,ha Gidrán Rozetti, Gidrán Ima, Gidrán Nimfa, Gidrán Sóhaj, Gidrán Sovánka, Gidrán Hóvirág, Gidrán Illanó és itt csak a legismertebbeket hoztam, megfelelő párosítás és csikószám mellett biztosan hoztak volna kimagasló képességű egyedeket.

Edited by bianko, 2014 január 7. - 6:53.

#5046 Bandi

Bandi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 60 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 12. - 18:48

Ez is része kellene, hogy legyen a fejlődésnek. Nem mindegy , mi jut el az érdekődőkhöz. : http://www.lovasok.h...dex.php?i=20276

#5047 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 15. - 14:10

http://military.lova...idrán Nimfa.pdf

Egy példaértékű leírás egy sportban kipróbált gidránról, csak az ősök ismert eredményeit kell hozzáteni

és kiváló alapot szolgáltat a tenyésztéshez. 

#5048 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 15. - 21:14

Mielőtt valaki téves következtetéseket vonna le, a képen szereplő ló NEM Nimfa!

Elég fura ez a cikk, vagy annak valami érdekes formátumú változata. Különösen tetszenek a végére berakott díjugrató eredmények -- azt a fejezetet érdemes lett volna kihagyni, ha úgy döntöttünk, hogy dícsérni akarjuk a lovat (kizárták, 28-ból 27. lett, futottak még...). Amúgy szerintem nem is Nimfa eredményei.

A cikk ellenére Nimfa igazán jó ló volt.

#5049 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 6:17

Azon lehet vitatkozni, hogy egy militaryban korábban sikeres lovat szabad- e kezdő lovassal díjugratásban elindítani, de az hogy a sporteredményei dióhéjban össze vannak foglalva az mindenképpen jó dolog. Ráadásúl mintha ezt a szakág honlapján tennék és ez különösen pozitív.

A tenyészértékéből semmit nem von le ha ilyen részek is vannak benne.

Azt hogy a képen nem Nimfa van nem tudtam én sem tehát valakinek lektorálni kellene az ilyen leírásokat-

Miért csak volt jó ló?

#5050 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 16. - 17:26

Miért csak volt jó ló?

Csak azért írtam "volt"-ot, mert már befejezte a sportpályafutását. De él és virul, és reméljük, hogy tenyészkancaként is jó lesz. Egy méncsikója már van Roventől, most lesz két éves.

#5051 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 17. - 8:04

Uhhh! Az érdekes párosítás. Persze tudom, attól még, hogy a jót a jóval keresztezik, még nem garantált a siker. Ettől szép a tenyésztés.

#5052 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 9:13

Ez is része kellene, hogy legyen a fejlődésnek. Nem mindegy , mi jut el az érdekődőkhöz. : http://www.lovasok.h...dex.php?i=20276

Azt ugye tudod, hogy ez egy kábé 15éves cikk? :D

#5053 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 20:27

Hááát, nem nehéz benézni :)

#5054 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 28. - 20:47

Miért is?

#5055 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 január 29. - 0:10

Mert nem?

A díjugratás eurosportos közvetítése ( Szívesebben hallanék közben Szebényitől több szakmai dolgot, mint a lovak 4. felmenőit. Abból  az jön le, hogy nekem is ilyen ló kell és akkor...  Nem kell a közönséget lebecsülni, egy idő után érteni fogja, hogy mit is lásson.) elmegy. Még az itt rendezett világbajnokiság fogathajtás kommentjei is.

De a többi rendszerint egyenesen bosszantó szokott lenni, különösen ha celebek is belekeverednek.

#5056 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 0:49

Ebben az albumban vannak képek a gidránjaimról...a sárgák azok :kir: , mert nálam minden sárga ló gidrán :dev: ...a képminőség csapnivaló, javítottam amennyire csak lehetett. Továbbra sem tudom hogy lehet ide képet betenni, így marad FB.

https://www.facebook...88090849&type=3

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#5057 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 2:15

Továbbra sem tudom hogy lehet ide képet betenni, így marad FB.

Pedig tök egyszerű. Gondolom a honlapon ott vannak a képek, A kép tulajdonágait kérve ( jobb gomb properties) címét ctrl+C, aztán itt az üzenetben a kísérőszöveg részét balgomb+egérhúzással kijelöd, mad megbököd az "Image" ikonkát, vagy a "Link'-et és a felugró mezőbe ctrl+V a kép címe.

Előnézettel ellenőrzöd az alkotást és ha ok, mehet.

Csináni könnyebb mint lekörmölni.

Az FB-t  megsütheted... :sad:

#5058 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 9:22

1604717_604490696287195_1547707795_n.jpg1004977_604490742953857_1800736978_n.jpg

1535013_604491189620479_203737198_n.jpg1506738_604491256287139_1110301107_n.jpg1800426_604491132953818_13413705_n.jpg

Wow, ez tényleg nem volt nehéz :)

" Félj, de légy bátor! "

#5059 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 10. - 11:07

Az elsőre ráismerek "látatlanból". Csalódnék ha szar lenne. :)

#5060 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 11. - 20:56

?

Fec  ez nekem szól???

" Félj, de légy bátor! "

#5061 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 6:03

A ló apjának. Tiszta Kegyúr fazon. 

Akarsz mesélni? Érdekelne.

• mercedes79 kedvelte

#5062 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 6:29

Hoztam nektek én is néhány fotót !

http://gallery.site....G_2508.jpg.html

http://gallery.site....G_9748.jpg.html

http://gallery.site....G_9758.jpg.html

Az első Muskétás apaságú kanca amelyik elkezdett versenyezni

Anyja Gidrán Razbeg 23 Szantál nagyanyja Gidrán XI-23 Szirom.

#5063 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 9:54

Fec, az állatorvos ha jár felénk, simán Kegyúrnak hívja, mert tényleg totál klónja :). Mit meséljek? Szerintem jó, csak a tél nem sokat segített nekünk, így még lovagolatlan. 3 hónapja ültünk rajt először. szeretném ménvizsgára vinni, mert a faluban mindenki üldöz, hogy fedeztessek vele, de egyik fórumtársunk kicsit elkeserített, mert az igaz, hogy nem az a nagydarab trampli gidrán típus. (Az konkrétan Kevély, aki a másik képen van. Na ő olyan hegyomlás típus). Sármi már túl van első ugróedzésén, most megy másodszor...egész ügyi, ahhoz képest hogy tényleg full lovagolatlan. JA, és írtó jó fej :), kedves, bújós - kivétel ha a szerelme a közelében van, akkor megkettyen :), egy törpe shagyába szerelmes. Már várom a jobb időt, mert Habosra nagyon kíváncsi vagyok, ő még nyers ...

" Félj, de légy bátor! "

#5064 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 19:21

Kedves Mercedes 79!

Ha férfi lennél, már párbajra hívnálak a „nagydarab trampli Gidran típusú” kijelentésedért. Kicsit tanulmányozd a fajta kialakulását, és nézz meg minél több Gidránt, és olvasd figyelmesen ezt a pár sort a fajta küllemi leírásából.

„Erőteljes szervezetű, többnyire nagy rámájú, inkább hátas típusú fajta. Könnyű, elegáns kocsilóként is használható. Feje az anglo-arabokra jellemzően nemes, szikár, inkább egyenes profilvonalú. Nyaka középmagasan illesztett, hosszú, jól ívelt, esetleg középhosszú. Marja hosszú, magas kifejezett baltavágással. Többnyire jól izmolt. Az angol telivér kedvező maralakulása kifejezésre jut. Háta, ágyéka középhosszú, feszes, széles, jól izmolt. Az angol telivér génhányadtól függően a mellkas többé vagy kevésbé mély, de mindig terjedelmes. A lapockája dőlt, jól izmolt, terjedelmes, elég hosszú.
Az arab hatása ellenére a jelenlegi populációnk feltűnően erős csontú. Az erőteljes szervezet kifejezésre jut a tömegességben is. Nagy tömegű, rámás egyedei is nemességet mutatnak.”

…az erős ráma itt azért nem a Holsteini, vagy a Hannoveri méretét jelenti, amely fajtákat 100  évvel ezelőtt még mezőgazdasági munkára, és árú szállításra használtak, amikor már a Gidrán már régen könnyű huszárlóként nyargalászott!

Nézd meg ezt az etalon F1-es mént Déva Gidran Riadó, aztán nézd meg Sármost. Vesd össze, Dévát xx, és Kegyúrt xx, talán érezhető lesz a küllemi különbség!

Riadó http://indafoto.hu/l...563963-bfdba5fe

Déva xx  http://indafoto.hu/m...978059-8610e700

Kegyúr xx http://indafoto.hu/m...c2b45181/524773

Félreértés ne essék tisztelem az elhatározásodat, hogy Sármost ménvizsgára készíted, de mint ahogy írtam is már neked, rengeteg kihasználatlan Gidrán, és Kisbéri fiatal már vizsgázott mén van, most egyébként még állami támogatás is van ménvásárlásra, ( bár ez ügyben Mókus77 adhat korrekt felvilágosítást), ha már mindenki tőled várja Győr környékén a fedezőmén utánpótlást!

…jut eszembe, egy Győri illetőségű hölgy, Hiri Gyöngyi tulajdonában van Gidran XXI-48 Marci http://indafoto.hu/l...564739-2bc5f195 , most versenyeznek vele, de majd biztosan fedezni is fog valamikor.

Bianko!

Sajnálom, hogy nem jutottam fel a hétvégi minősítőre, de láttam az eredményeket, és gratulálok, remélem Szemes hozza majd magát a következő versenyeken is.  Kár, hogy Székesfehérvárra nem neveztetek, szívesen megnéztem volna élőben, Szemest, és Szendét

is. Nincs esetleg beállított képed Szemesről, nem láttam még kifejlett Muskétás csikókat.

#5065 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 20:47

Nem sikerült eddig jól egyetlen álló fotó sem így erre várni kell.

Ha minden jól megy a hónap végén a tatiban lesznek az OM en és akkor talán ezt is összehozzuk azt az álló fotót, illetve egy kis bemutatkozó videó is felkerül, hamarosan, mivel eladó a szentem.

Nagyon kevés munka van még benne hiszen tavaly áprilisban úgy kerül Balázshoz, hogy még nem ültünk rajta. Persze nem teljesen előkészítetlenül hiszen Balázsnál egy hét alatt nyereg és lovas alá került. Sajna Balázs balesete miatt kiesett cirka 10 hét meg még egy kis vargabetű miatt újabb egy hónap, de azt hiszem ez a kevés idő alatt elért eredmény mutatja, jó anyag van a kezünkben.

Megbocsáss, de Marci nem éppen az elegáns gidrán képét rajzolja elém. Ha rajtam múlna nem sok kancát kapna, de mintha valaki azt mondta volna hogy már nem mén!!!!

Viszont van egy mén amelyik tényleg elegáns és még jól is ugrik

http://www.imagejuic...eds/g/gidran/1/

Másképpen nem tudtam betenni az első és a harmadik képen van rajta.

Gidrán XXIII-38 Garibaldi ( jelenleg rBulgáriában)

Edited by bianko, 2014 február 12. - 20:49.

#5066 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 21:01

kiegészítés az előzőhöz!

A Muskétás csikók elsősorban jól össze vannak rakva. jó nyak, feszes hát, jó erős kerek far, erős csontozat, A jellemük, mint az anyjuk.

A gallery.site.hu/u/tfgidran alatt a tavalyi csikók jól mutatják.

,

Gidrán XXIII-38 Garibaldi ( jelenleg Bulgáriában van csereménként került ki a Potbor helyett)

A származása igen ínyenc, sőt csemege

A bulgároknál feltett származási lap került a kezembe most hirtelen így ezt teszem  be.

http://www.gidran-bg...8 Garibaldi.pdf

#5067 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 22:13

Gidrán Szemesről még néhány adalék az ígért videó és még néhány fotó

http://tiszafuredigi...der/elado-lovak

#5068 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 22:34

agyenöj: hát szerencsére volt szerencsém több gidránt látni, és valljuk be, ők szépek, még ha nagyok is. Kevély az szegény trampli, bárhogy is nézzük...akkora feje van, hogy búsuljon a ló, és olyan csontos, hogy borzalom....de imádom lovagolni!!! - a többi nem számít. És igen, Sármos nem óriás, de szép, okos, arányos...és nem utolsó sorban egészn ügyes - egyébként  ő pont nem z én lovam -, de tetszik. Tudom, neked nem tetszett, mert "kicsi", és pont te mondtad, hogy ne ringassak hiú ábrándokat...de ha egyszer televííír az apja...azt azért tudjuk, hogy ők nem valmi batárok, és tudjuk, hogy miért is  teszik rá őket a félvérekre...

Ménvizsga: hát igen, inkább etetek sajnos egy "sajátot", mint valóban az évi 10 fedeztetésért egy államit...

Mint láttad nem kevés kanca - ugyan más fajta - nézeget nálam üresen, mert egyszerűen nincs mén, ai  van számomra már megfizethetetlen...mert abból az árból lovat veszek. A másik, itt a környékbeliek még ezt sem akarják igazán, nekik az is megfelelne, ha zugcsikókat gyártanánk, és hiába dobálózóm x db egyetemi diplomámmal, amiből kettő konkrétan a lovak miatt van, előttük csak az lebeg, hogy nekik tetszik Sármi bébi, és mi lenne ha...bár nem lesz semmi...de azért próbálkoznak...és még az ácsi ménekig sem mennek el, mondván messze van...cirka 20 km, lóháton annyi se.

...remélem lesz elég pénz Sármi versenyeztetésére, és akkor majd megmutatja a "kicsi" ló...na mind1

Igen, látom a telivérek közti különbséget, de Kegyúr mellett nálam pl: az szól, sok-sok éve személyes jóbarátom :)

Ja, és mint láttad nálam 3 teljesen különböző gidrán van, és tudod melyik tetszik a legjobban? a Habos...

(ja, még azt is megjegyzem, Sármit lovagolni érzetre és fentről szemlélve pont olyan, mintha Ozora Árvácska Szalmalángon ülnék...

uiuiui: ja, ha a gidránnak nem kellünk, akkor remélhetőleg még a magyar félvérek igen...mert nekem aztán tök mind1 már, ismétlem már, hogy mi a fajta neve...nekem az a fontos jó legyen arra, amire kell...és mondom ezt úgy, hogy évekig a combon sütött volt az  álom...és van  is már kettő, de kb. pont annyira szeretem őket, mint a kicsi nullás pónikáimat, vagy épp a minishagyámat...(bár tényéleg szerelembe estem a sárgaménesembe)

" Félj, de légy bátor! "

#5069 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 12. - 22:38

utóutóutó: Sármi elvileg ott edz, ahol Marci lakik, és mintha úgy rémlene, hogy már nem teljes értékű lópasi....de pénteken rátudakolódok...

" Félj, de légy bátor! "

#5070 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 1:09

Agynenőj! Párbaj helyett.
Nem túl elegáns profi és amatőr fotókat összevetni, de ha már igen, a szomszédos fotón látod a ló igazi karakterét.
Egymást szaggató verseny után közvetlenül is nyugodt, figyelmes. Ha csak ennyit tudna adni a "hírhedten kemény" -van aki másképp ismeri- fajtának, már az se kevés. A klasszison (atv-ben ez külün kategória) kívül az év lova címet behúzta egy igen jó évjáratban. Egy hajszál választotta el a "hármaskoronától" - éppen nőtt az agyara az egyik ág futásakor. Kiemelkedő a munkakészsége, terhelhetősége, miközben nem veszti el a fejét. Felénk nem jellemző még, de a nyugati tenyésztők ezt nagyon magasra értékelik.
Van szerencsém ismerni személyesen az általad etalonnak tartott Riadót is, (csikóját is ami még megelőzte hivatalos ménségét) és mintha itt, de nem, hanem a kisbériben hívtam fel rá a figyelmet jóval országos ismertsége előtt.
Tehát van rálátásom mindkettőre. Megyőződésem, hogy lenne értelme többet foglalkoztatni. Nyilván meggondolt párosítással.
Persze is ez is csak egy vélemény. Én szóltam!

• mercedes79 kedvelte

#5071 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 1:35

Azt nem is írtam, hogy ment 6 km-es! akadálypályán is a cseheknél rommáverve a direkt olyasmire válogatott bandát.

#5072 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 8:19

A mén-engedélyezésnek minden fajtában megvannak a származás-beli, küllemi és teljesitmény-feltételei. Úgy érzem, kár papiron vitatkozni egy legtöbbbünk által csak fényképen látott lónak az alkalmasságáról, de volna pár általános megjegyzésem:

- a keménység rettentő fontos, hiszen erről hires a fajtánk. De nem ez az egyetlen értékmérő.

- a magyar félvér fajta olyan lovakat fogad be, amelyek a származásuk miatt nem felelnek meg a többi fajta tenyésztési elképzeléseinek, de teljes származással rendelkeznek, és  megfelelnek tenyésztési szabályzatban leirt küllemi- és teljesitménykövetelményeknek (nem az ugrásra gondolok).

Marci már nem mén, ki is vettük a ménlistából.

#5073 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 11:27

Kedves Fec!

Nem lesz szükség penge váltásra, mert én nem Kegyúr xx képességeit vitatom.  Egyébként, ha nem is olyan közelről ismerem mint te, de találkoztam vele Dióspusztán, és talán futni is láttam. Úgy gondolom viszont, hogy más fajtákban, lásd Kisbéri, vagy Gidrán, csak a azok a telivérek jussanak szerephez nemesítő szándékkal, amelyek küllemükben hasonlítanak az adott fajtával szemben támasztott elvárásokra. Kegyúr xx egyáltalán nem az a küllem, mint ami a Kisbérit, és a Gidránt jellemzi, de pl Quarter horse fajtában el tudnám képzelni. Sármost, ráadásul egy-két küllemi hibával még megáldotta a sors.

Egyéb iránt én Riadót mint F1-es etalont hoztam fel, a küllemén kívül, ismerve a milyen hibabiztosan versenyzett, és ismerve a felmenőit, akik közül volt szerencsém látni az apját Dévát xx, és a nagyapját, Bilbaót xx is, és hát utóbbi mén ugye Hármaskoronát nyert, ami nem gyenge teljesítmény.

Én egy kicsit konzervatív módon állok a tenyésztéshez, a Kisbériben kifogástalan félvértípusú telivérek, vagy azok utódai fedezzenek , vagy ezek híján első osztályú bizonyított Trakehneni mének, (ez egyébként régi recept, nem én találtam fel). Az Ozora vonalat nagyon kedvelem,és irigylem Mercedes79, ha volt szerencséje Ozorán lovagolni, „színt” vittek a Kisbéribe.

A Gidránba is csak hibátlan küllemű, és jó mozgású telivéreknek van keresnivalója, nekem még a kicsit kezelhetetlen My Colt xx, vagy Balu xx,  is jobb választás, mint Kegyúr xx, vagy Tóbanjáró xx. Egyéb iránt az a szép a tenyésztésben, hogy lehet benne, és kell is valami szubjektivitás, kinek ez tetszik kinek az. Az a hozzáállás, és ezzel nem akarom megbántani Mercedes79-et,” hogy ha majd nem kell a ménem a Gidránba, jó lesz az majd a Magyarfélvérbe”, számomra elfogadhatatlan.

Persze tisztelni kell mindenki „elmebaját”, nekem is van pár, de ha nem a jót a jóval elvet követem, akkor az csak szaporítás, semmi köze a tenyésztéshez. Sajnos nekem nincs egzisztenciális lehetőségem, megvenni a fajta legjobb kancáit, és azokhoz válogatni méneket, vagy ne adj Isten, felkutatni egy Roven xx-hez hasonló klasszis telivért, de ha lenne, így kezdenék neki…Addig viszont  elnézést, ha így, mondhatni kéretlenül is véleményt nyilvánítok.

Egyébként, úgy olvastam, hogy egy Ír import sárga telivér került Díósra, tudunk esetleg róla valami érdemi infót?

Bianko!

Marci valóban nem az a Gidrán, ami ugye neked tetszik, de a G XXI-es vonal jó használati tulajdonságokkal bír, és lehet tetszene, pár Győr környéki köztenyésztőnek. Egyébként az örök vitatémánk G XXVIII Rettenetes tenyészértéke, és hatása, egyik Marócon tenyésztett kancaivadékáról készült ez a filmecske, amit az Egyesület honlapján vettem észre! Tudom, tudom van küllemi hibája, de a mozgás, és a stílus…www.youtube.com/watch?v=KRXWEw2a69A  

Pár hete voltam Vörös Jóskánál, és azt mondta Garibaldit, "lenyelték" a Bolgárok, hogy ez pontosan mit jelent nem firtattam, de egy másik XXXIII csikó, Atamán fedezte tavaj a kancák többségét. http://indafoto.hu/m...979089-04f253e6

• Mókus77 kedvelte

#5074 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 11:30

Bocs, Atamán természetese G XXIII csikó, és a videó www.youtube.com/watch?v=KRXWEw2a69A 

#5075 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 16:02

agymanőj!

Azzal, hogy a fajta legjobb kancáira támaszkodnál - ( már ha tehetnéd ), azt is mondod, hogy a mén önmagában nem elég.

Az hozzáteszem, hogy ráadásúl a kanca legalább felét adja az utód tulajdonságainak, míg a mén legfeljebb teszi.

A bemutatott kanca egyáltalán nem biztos hogy apjától örökölte mind azt amit látunk.

Ha jól látom a kanca egy Gidrán X es apaságú anyából származik tehát anyai nagyapja a Gidrán X es mén.

A Gidrán X nél szebb mozgású Gidrán mént még nem láttam azóta amióta a fajtával megismerkedtem, pedig ez úgy 18 éve volt.

Hatalmas kb 180 as marmagasságával arányos, de tömeges megjelenésével az őserőt jelenítette meg, és láttán beleszerettem a fajtába.

Mindez 1996 ban Bakson történt.

#5076 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 18:28

És nem mellesleg Iduna anyai nagyapja a Déva Gidran Riadó.

#5077 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 18:35

Egyébként, úgy olvastam, hogy egy Ír import sárga telivér került Díósra, tudunk esetleg róla valami érdemi infót?

Rá gondolsz? Pigeon Catcher:

Pigeon_Catcher_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#5078 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 13. - 20:28

Huhh, sajna Tóbanjárót is imádom, nem csak Kegyúrt...na most már eláshatom magam :)

" Félj, de légy bátor! "

#5079 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 14. - 14:41

Agymenőj!

Majd el felejtettem reagálni a Gidrán XXI vonal jó használati tulajdonságaira.

A Gidrán XX és  Gidrán XXI lehet hogy nem véletlenül alig 16 évesen szívprobléma miatt múlt ki. erről egyszer régen Mókussal már értekeztünk itt a fórumon.

Ezen apróság miatt nem nagyon engedném be az állományba ezt a lehetőséget - eshetőséget. Az hogy szépek voltak vitathatatlan, a használati tulajdonság már kérdéses, a szervezeti szilárdság meg méginkább. Azok után hogy fedeztek ösz visz 40 - 50 szer és bemutatták őket az OMÉK-en nem sok használati tulajdonságot mutattak. Egy mén meg általában ha ki van próbálva vagyis van használati tulajdonsága, tulajdonképpen akkor kezdi tenyész működését amikor ezek ketten már abba hagyták.

Pl Gidrán Razbeg I Mytoc, Gidrán XI Gidrán és Gidrán XIX Gibraltár  22 - 23 évesen még fedeztek.

#5080 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2014 február 14. - 15:18

Kedves Bianko, ez mellément! Amit a kanca szerepéről írtál, az valóban helytálló, de az általad említett G X-2 Rózsa, nem a kancavizsgán 3. helyezést elért G VXVIII-4 Iduna anyai nagyapja, hanem G XXVIII Rettenetesé. Ráadásul G X-2 Rózsa, anyai féltestvére Déva Gidran Riadónak, és G XXIX Regölőnek, de valószínű ez a kis tény neked nem annyira számottevő!

Iduna anyai nagyapja, mint ahogy ezt Móku77 írta Déva Gidran Riadó, így neki jár a pont, és a köszönet a képért. Ja és az anyai nagyanya G IV-37 Irgalom, aki G XI teljes testvére, talán ez is magyarázat erre a mozgásra, de valószínű, hogy az apának G XXVIII Rettenetesnek semmi köze hozzá!!!

A használati tulajdonságnak szerintem semmi köze, az esetleges genetikai terheltséghez!!! És vissza Idunához! Anyai nagyanyja, egy G VIII-as kanca, G VIII, ugye G XX, és G XXI apja! Ezért szép a genetika, mert szinte megfoghatatlan…és mindenki mást lát benne!

Egyébként G X-est én is ismertem, Csákváron fedezett, 90-től 93-ig, aztán összeszedett egy  kis herpeszt, és a kezelés után került le Baksra. Rá talán illet volna Mercedes79 jelzője, a trampli, bár ezt ugye hölgyekre szokták mondani, jelen esetben a drabális a megfelelő jelző bottal 170 felett volt, és 23,5-es szárai voltak, hogy jól mozgott volna, arra nem emlékszem, de még ez is lehet.

Talán lesz szerencsém a jövő héten Tatára menni, és megnézem élőben Pigeon Catcher xx, no meg azt a rozoga Overdoset xx, és persze Kegyúrat xx!

Kedves Mercedes79, természetesen bármilyen lovat lehet szeretni, én is láttam lovakat, a Gidránokon kívül is. Személyes kedvencem Sandro Boy, ö a nagy ETALON, és persze, szeretnék fele annyira lovagolni, mint lovasa Marcus Ehning, aztán ott van Gribaldi, még a Trakehneni ETALON.

A sárga angol telivérekkel nem volt sok szerencsém. Egyszer egy mén, nevezett Sirkán xx, valamikor a 90 évek elején a Derby-ben orrhosszal ment az akkori év lova Zahmatova xx és Kállai Palibácsi előtt, ez nekem 12 ezer pénzembe fáj, mert hogy ezt buktam azon az orr hosszon. Sirkán xx teljesen outsider volt, de azért becsületére legyen mondva, még a régi pályán, pályarekorddal futotta a 2400 métert.